喺荃灣嘅細商場入面隱身咗唔少小店,今次捐窿捐罅搵到呢間算新開嘅拉麵店,店小小卻唔會覺得太逼,仲要成間舖都係得意可愛貓的擺設,貓控閨蜜完全失控。ps 連對即棄木筷子都好靚,有紅色嘅和風pattern!𖠋  蔥山拉麵 $83𖠋 櫻花蝦拉麵 $88啲蔥多到堆「蔥」如山,真係同幅圖入面一樣咁誇張,食落啖啖蔥,蔥香突出,仲為掛湯嘅拉麵加添多重口感。薄切叉燒經過火炙,油香滲曬出嚟,極為香口,入口即化,閨蜜讚不絕口。味玉蛋黃呈橙黃色,幾入味,係熟咗少少🤏,變咗半熟,無咁流心。魚介豬骨湯底濃厚,豬骨味香濃,麵除咗可以揀軟硬度,仲都可以揀直/曲。我揀咗曲麵,似公仔麵嘅質感,富有嚼勁。櫻花蝦份量雖然無呀蔥咁澎拜,但個湯充滿蝦嘅鮮味,加上蛋黃醬作點綴,閨蜜表示同湯底出奇地好夾 。𖠋 日式炸芝士年糕 $28芝士年糕新鮮熱辣辣炸起,入口超煙韌,略帶甜味,仲有芝士流出黎,邪惡之最!
ps 連對即棄木筷子都好靚,有紅色嘅和風pattern!

𖠋  蔥山拉麵 $83

𖠋 櫻花蝦拉麵 $88

𖠋 日式炸芝士年糕 $28
日式炸芝士年糕

2021-08-02
日式炸芝士年糕
荃灣優質拉麵眾多,拉麵台風是心目中區內no.1,經常大排長龍,不用多說。豚道樂、麵屋福、一幻(新開分店),亦各有捧場客。近月,荃豐中心又開咗間新拉麵。要知道,拉麵店夠膽開喺 灣仔銅鑼灣/ 尖沙咀/ 荃灣,意味著有信心要面對多間強手,所以相信質素不會差得去邊,一試果然OK。蔥山拉麵($83)(總分7.5/10)蔥迷最愛。鬼金棒芫茜山拉麵嘅朋友。一座翠綠蔥山在眼前,底部還有少洋蔥,視覺效果誇張。本身已包括味玉、紫菜、筍、蔥山,價錢合理。分項:- 湯(7/10):這間所有拉麵都是魚介豚骨湯,湯頭偏淡鮮,不會太濃烈或油膩,應該冇味精,把湯喝光也不感口渴。- 味玉(8/10):半熟程度剛好,筷子輕輕一夾開,濃稠蛋汁就慢流出來。- 叉燒(7.5/10):炙燒了其中一面,減低油膩感,令豬油香和咬感更出,有點像霸嗎拉麵的做法。- 麵質(7.5/10):選了硬身,掛湯有咬感。信州蘋果汽水($24)(8/10) 店內有多款日本果汁汽水,標榜用不同產地的果物製作。選蘋果,是因為含有50%信州蘋果汁,其他味道最多含10%真果汁。味道清新鮮甜,exactly係平時Donki買大玻璃樽裝日本蘋果汁嘅味道再carb

蔥山拉麵($83)(總分7.5/10)

分項:

蔥山拉麵

- 麵質(7.5/10):選了硬身,掛湯有咬感。
蔥山拉麵

信州蘋果汽水($24)(8/10)
店內有多款日本果汁汽水,標榜用不同產地的果物製作。選蘋果,是因為含有50%信州蘋果汁,其他味道最多含10%真果汁。味道清新鮮甜,exactly係平時Donki買大玻璃樽裝日本蘋果汁嘅味道再carbonated。
信州蘋果汁汽水

免治雞肉棒($28)(4.5/10)
連竹籤都是油熱燙手的,明顯是把急凍串燒整條拿去油炸的出品。表皮是deep fried那種硬脆,沒有蛋黃或醬汁,內外都太乾身,失望。心目中真正的免治雞肉棒,應是爐火燒,鮮嫩肉混合雞軟骨,再蘸日本生雞蛋黃,豐富嫩滑肉感中帶爽脆,像尖沙咀幸匠燒那種。

免治雞肉串
免治雞肉串

總評:蔥山拉麵,尤其味玉、叉燒和麵質,質素不錯,性價比高。希望店家日後可提供冰水,改善小食質素,就能更上層樓。
  • 信州蘋果汁汽木
2021-07-21 17 浏览
🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈拉麵店四周都擺了🐈的裝飾,掛畫,擺設,玻璃窗上都貼上了貓咪😻😻魚介拉麵湯底濃厚,但不會太油膩。麵可以選擇直麵或者曲麵。我選擇了曲麵,麵都幾能夠掛湯👍🏻拉麵上的火炙叉燒有驚喜😙,燒了的叉燒,油脂味更香,亦有燒烤的味道。糖心蛋醃製時間亦足夠,連蛋黃都夠味。糖心蛋真的很影響我對拉麵店的觀感,有時候糖心蛋不入味,可能就沒有下次了。單單一碗拉麵,都感受到廚師的誠意😽

🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈

魚介拉麵

單單一碗拉麵,都感受到廚師的誠意😽
2021-07-21 14 浏览
街坊系列 – 友拉麵 💚今屆奧運即將開幕🏋🏻‍♂️選址小編鄉下不經不覺香港自封左都成1年有多🥺仲未可以回鄉探下藥妝店同美食👉🏻👈🏻但勝在有香港人將日本味🇯🇵帶回來------------------------------環境: 日系和風小店🇯🇵座位唔多🪑大約20個位左右主要用木材🪵作為主要設計元素牆上大量貓咪🐱既畫作及相片好適合愛貓之人前來朝聖一下😍------------------------------食物: 魚介拉麵 ($78)🍜湯底採用魚介湯底🐟魚香味十足廚師最後會再加魚介粉係豚肉上面🥰可以自由調配出適合自己既濃度👍🏻麵度亦可自由選擇硬度🤗小編今次要硬麵硬度既效果亦乎合到小編既預期😜味玉流心程度非常好💯好滿足既口感火灸豚肉偏肥小小🔥火灸後非常香但食落就會有小小🤏🏼油膩感日式餃子 ($30)🥟餃子皮薄😬但煎得有點乾身好處係無咁油膩😎缺點就小小硬身味道正常🈴合格水準------------------------------服務: 小店只有2名店員💁🏻‍♀️女店員對外👨🏻‍🍳男廚師對內女店員可算是三頭六臂😲上至收錢👏🏻下至清潔都係佢做態度又好🙌🏻唔錯唔錯--------------
街坊系列 – 友拉麵 💚

態度又好🙌🏻唔錯唔錯

環境: 7.5 /10
食物: 7 /10
服務: 7 /10

地址: 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
人均消費: $ 100 - $ 150
2021-07-18 58 浏览
🐱🐱🐱貓奴必到🥳荃灣呢間小店佈滿好多貓貓嘅相🐱太德出店主應該係好鍾意貓🥰佢哋嘅拉麵選擇比較多同特別除咗普通軟硬度之外 大家仲可以簡直麵或者曲麵🤭今次嚟到試咗佢哋兩款比較多人揀嘅拉麵:蔥花山拉麵 $83一嚟到真係俾個蔥花山嚇親😂估唔到真係咁多蔥😍😍差唔多佈滿左大半杯碗拉麵💚💚蔥控一定要嚟試吓🤭😋辛肉碎拉麵 $85頭果一兩啖都唔係覺得咁辣點知食到最後辣到標晒汗😂適合食到辣嘅朋友😝
🐱🐱🐱

蔥花山拉麵
辛肉碎拉麵
蔥花山拉麵
2021-07-11 16 浏览
拉麵🍜對我來說,好似一種返鄉下🎏嘅美食😋有思鄉情懷嘅感覺吃拉麵🍜尤其是蔥山拉麵,碗內有火炙豚肉🐖(肉汁好正),味玉(蛋味好香)🍳,竹筍,海苔,蔥,加上特別多又高嘅蔥山😍 碗內嘅蔥+湯底一起飲,味道特別香,拉麵選左直麵(麵質有蛋香味)🥚 坐在一家全日式環境拉麵店,慢慢食,慢慢feel,完全有一種返鄉下回憶,慢嘆滿足感😋店內設計好似京都拉麵店感覺,而且掛滿貓咪畫像,周圍都有貓咪感覺,好有親切感
拉麵🍜對我來說,好似一種返鄉下🎏嘅美食😋
有思鄉情懷嘅感覺吃拉麵🍜

💖今日係荃灣行街,順便食lunch。好耐無得去日本🇯🇵食好野😫,經過呢間拉麵店決定試下🥳入到去好多貓貓🐱相🥰一入座,店員即刻上左一大樽檸檬🍋水,食拉麵就唔會感覺太膩口。1⃣️櫻花蝦拉麵🍜 $88💖呢度可以揀要直麵定曲麵,曲麵吸湯效果比直麵好,適合清淡嘅湯底,直麵比較適合濃郁嘅湯底。拉麵湯底香濃,櫻花蝦嘅鹹香融入湯底,不過因為我個人鍾意曲麵嘅口感😂所以都係要左曲麵,如果大家希望清淡啲可以要直麵。仲可以揀埋麵質,有硬、軟同普通,我要左普通,麵條有嚼勁,口感爽口。💖櫻花蝦🦐份量比的幾多,鹹香滲透湯底,口感香脆。火炙豚肉🐷有四塊,薄切嘅碳燒🔥焦香,索曬濃郁嘅湯底。我到最尾先食溏心蛋🥚,搞到變度無咁流心,我下次要盡快食左佢😂加埋竹筍、蔥、味玉同海苔,口感豐富,食落唔悶🤪💖食飯時段好快滿,幾受歡迎👏🏻座位下有置物籃或者掛鈎🪝比大家放袋。80蚊左右食拉麵我覺得CP值幾好,下次想試下佢地嘅期間限定拉麵!

1⃣️櫻花蝦拉麵🍜 $88

2021-07-07 38 浏览
友拉麵成間鋪頭都佈滿曬貓既畫同裝飾,愛貓之人黎到一定好開心🥰拉麵店一共有五款拉麵,魚介拉麵、蔥山拉麵、辛肉碎拉麵、櫻花蝦拉麵同埋期間限定拉麵。另外仲有唔同既小食🤤拉麵既價錢由七十幾到八十蚊不等,今次黎到就嗌左一碗拉麵同一款小食。1️⃣蔥山拉麵 ($83)可以揀直麵曲麵,直麵就幼身啲,曲麵就彈牙啲有口感啲。我就揀左直麵,食落夠掛湯👍蔥山拉麵既蔥量真係好澎湃,青蔥口感清爽,同啲麵同湯一齊食,中和左湯既油膩感。湯頭係魚豚骨介湯底,味道好濃郁。  每碗拉麵都有跟火炙豚肉、味玉、竹筍同埋海苔。火炙豚肉有兩片,肥瘦啱啱好,燒過之後油脂感係口內爆發😋味玉幾流心,而且原隻上😌我自己唔係好鍾意食筍所以叫鋪頭走左筍。海苔索曬湯汁之後食好正🥰  2️⃣日式炸芝士年糕($28)有兩大件,芝士年糕炸得唔油,面頭少少甜甜地,食落好煙韌,一咬落去就有芝士流出黎🧀

1️⃣蔥山拉麵 ($83)
蔥山拉麵

2️⃣日式炸芝士年糕($28)
日式芝士炸年糕
日式芝士炸年糕
2021-07-07 6 浏览
#友拉麵今次講嘅係位於荃灣荃豐中心嗰排商場最入面嘅一間拉麵舖 🍜 係開咗一段時間嘅友拉麵 🍜小編成日經過荃豐商場 但係一次都冇食過呢間野🙈 之後有一日 男小編同女小編諗唔到食咩嘅時候 就醒起有人推介過嘅呢一間拉麵🤤🤤之後就即刻行咗去食啦😋😋 記得要穿過啲商場 之後第一間舖就係佢🤟🏻🤟🏻環境方面 店舖用咗好多嘅貓貓嚟裝飾🐱🐱 成間店舖都係圍繞着貓貓🐱 好似變咗貓拉麵店😽😽入到去店舖真係全部都係貓嘅擺設‼️‼️有壁畫 有poster 有啲小擺設😽😽真係見到個心都溶化晒❤️❤️ 店舖有吧枱 有普通二人座位 睇吓大家想坐咩位😋😋 而店舖裝修仲有日本風味 十足十去咗日本咁🤍 俾人一種好開心嘅感覺‼️小編嗰日去到大概8:30 都要等一個位先入到去啊🐱 所以想去朝聖嘅大家 可以早少少去❕❕蔥山拉麵 $83💰(7/10)同張相一模一樣🙊🙊真係超多超多蔥🤟🏻🤟🏻差唔多有一半都係蔥 堆到成座山咁✨可以令啖啖面都食到蔥 令到啲面更加香😋 而配料方面有竹筍 海苔 蔥山 味玉🥚 火炙豚肉 同埋拉麵🍜竹筍方面同平時普通拉麵店一樣 係酸酸甜甜 而火炙豚肉就好明顯係燒過 仲要係好香嘅火炙味🔥🔥呢個真係值得一讚✨✨因為好少拉麵店

#友拉麵

蔥山拉麵 $83💰(7/10)
同張相一模一樣🙊🙊真係超多超多蔥🤟🏻🤟🏻差唔多有一半都係蔥 堆到成座山咁✨可以令啖啖面都食到蔥 令到啲面更加香😋 而配料方面有竹筍 海苔 蔥山 味玉🥚 火炙豚肉 同埋拉麵🍜竹筍方面同平時普通拉麵店一樣 係酸酸甜甜 而火炙豚肉就好明顯係燒過 仲要係好香嘅火炙味🔥🔥呢個真係值得一讚✨✨因為好少拉麵店會聞到有咁香嘅火炙味😻😻 而豚肉就有三塊 肥瘦適中 質感好滑 唔會鞋 🤟🏻🤟🏻 食落真係好滿足 ❤️湯底係魚介湯 飲到係自家熬製👍🏻👍🏻 而拉麵方面揀咗曲面 佢有少少似硬身少少嘅公仔麵 但係都好好食😻😻但有少少失望係味玉 唔係完全嘅流心蛋 反而係半生熟🙈🙈 但係都唔錯 👍🏻總括而言佢比到好多種感覺你😽😽

魚介拉麵 $78💰 (7 / 10)
講到魚介拉麵🍜佢嘅配料有魚介粉 竹筍 味玉 海苔 火炙豚肉 拉麵 仲有蔥😼湯底方面都係魚介湯✌🏻 同蔥山拉麵嘅分別 就係佢多咗魚介粉😋同埋少佐蔥🌟 火炙豚肉都係有三塊 好香嘅火燒味🔥🔥令到個拉麵更加香 將啲魚介粉撈埋落啲湯底度 令到個湯底升華咗😽😽😽 更加入味 少少失望係味玉 唔係完全嘅流心蛋 反而係半生熟🙈🙈 可能嗰日師傅唔小心整耐佐🙊🙊 而拉麵方面揀咗直面❕直面相對上會容易啲掛湯😻拎到每一啖嘅拉麵都有香濃嘅湯 一齊放入口❤️❤️ 感覺會更上一層樓 就算小編係揀咗普通面 但係個面嘅感覺係硬少少 有啲口感🤍

值得一讚嘅係 佢嘅筷子完全係日本風 係有好靚嘅花紋係上面❤️❤️

推薦指數🌟 7.5 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食荃灣

友拉麵 (荃灣)
⚜️荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
⏱星期一至日 1200-2100

2021-07-01 18 浏览
掛滿貓貓畫嘅日式拉麵店,裝修以貓咪為主題🐈‍⬛ 店舖裝修有日本拉麵店風格店內有多款拉麵,除左魚介拉麵,仲有蔥山拉麵、辛肉碎拉麵同櫻花蝦拉麵,又有期間限定蕃茄大盛 。咁多款拉麵,最後揀左原味魚介拉麵魚介拉麵 $78拉麵主要有火灸豚肉、糖心雞蛋、竹筍及紫菜還有日本糖心雞蛋😋拉麵好有彈性燒豚肉係薄切片特別餚製豬骨湯底拉麵湯底好濃豬骨味加埋魚介粉係上面更顯豬骨湯更惹味完全桃子 $24桃味汽水係原枝裝,好好飲嘅日本汽水

魚介拉麵 $78

拉麵主要有火灸豚肉、糖心雞蛋、竹筍及紫菜
還有日本糖心雞蛋😋
拉麵好有彈性
燒豚肉係薄切片
特別餚製豬骨湯底拉麵
湯底好濃豬骨味
加埋魚介粉係上面
更顯豬骨湯更惹味

完全桃子 $24

桃味汽水係原枝裝,好好飲嘅日本汽水
2021-07-01 632 浏览
其實車媽媽真係好鍾意食拉麵但在荃灣區有質素的拉麵店真不多!最喜歡的當然是拉麵台風但長時間也人龍不絕,所以不想排隊的我便會走到麵屋福或麵屋丸京也是我心水之選,最近走到昌寧大廈發現了這間友拉麵,回娘家的這一天便就在這兒午餐嚕!拉麵店正正在大廈商場入口Corner位置,附有通透的玻璃窗看上去感覺也挺舒適呢!內裏只有30個座位人多的時候相信也挺親密,但我們12:00pm到達只得一檯客人感覺上會比較舒服。而我倆決定坐靠牆的吧檯位置,檯底有掛鉤可以放置手袋等物品是貼心的細節位!一如其他拉麵店同樣使用剔紙仔方式來挑選自己的心水拉麵!開放式的廚房位置以大玻璃作間隔,感覺更衛生之餘透明度也非常高。店子不大但內裏掛滿超多可愛的貓貓照片和掛畫,相信貓奴來到吃麵必定會加上不少分數啊!檯上面已放有樽裝水、獨立包裝的筷子供客人享用,成個配套的感覺也令我吃得很放心。我們點的兩碗拉麵這一刻已經送到我倆面前,賣相是吸引的而且香氣也不俗耶!我對這兩碗拉麵亦滿有期待呢!車爸爸選了魚介拉麵$78,內有魚介粉、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍和他走了的海苔,成碗麵出來的觀感十分豐富,我嚐了一口魚介湯味道夠濃郁不錯耶!而拉麵可選直或曲麵

一如其他拉麵店同樣使用剔紙仔方式來挑選自己的心水拉麵!

而拉麵可選直或曲麵另更有硬、軟或普通的麵質可選,絕對是最得我喜歡的細節位。

而我則選擇了名字好勁的蔥山拉麵$83,其實只不過是將魚介換成蔥山了吧!內裡同樣有火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍和海苔,拉麵甫上檯我已被那青翠的蔥山吸引著!

嚐一口湯底喝下去味道是香甜但不油膩,我很喜歡那伴麵有咬口的竹筍弄得很入味可口!

這顆味玉更是全碗麵的焦點所在,首先雞蛋是全隻奉客而且浸得夠入味,最重要是破開後那蕩漾的蛋汁破蛋而出好吸睛喔!吃下去亦充滿蛋香真的好吃非常我很滿意。

至於麵內那數片的火炙豚肉吃下味道挺香口,可惜瘦肉位置不夠軟滑否則便更加吸引我。

我張硬頸的嘴巴點上了硬的曲麵,坦白說我覺得曲和直麵那掛湯能力分別不大!而硬度我覺得還是欠了點點,或許我實在真的太嘴硬了哈哈!最吸引我的那些青蔥很乾身浸久了也未能入口順滑而香味亦欠奉!我個人認為這碗麵走蔥會更加好吃!

這間友拉麵整體來說以這價錢我覺得性價比也不錯,如果大家行經我覺得絕對可以一試。
2021-04-08
午餐
同朋友仔行過荃灣肚餓,睇下商場有乜嘢食有間裝修好靚嘅餐廳,雖然舖仔細細,但係睇落去好日式呀😁咁咪入去試下啦😆 呃下like打卡扮去咗日本嘛😅冇得去旅行都要扮去旅行呀😅🤣😂 woo 友拉麵原來係食日本嘢同拉麵喎🍜都好耐冇食拉麵啦八十幾蚊都ok呀😊老板同我哋講你兩個女仔食一碗麵得㗎啦,唔好浪費🤔咁奇怪好🤔🤔老板話大碗架👍👍咁我哋就叫櫻花蝦拉麵啦🍜嘩! 估佢唔到一碗拉麵真係可以兩個人食呀😍 睇吓幾大碗,我哋仲叫咗啲炸物🍤🧆🫔每碟28蚊,我哋叫咗三樣好抵呀你睇下幾大碟同埋好脆卜卜㗎櫻花蝦拉麵 $88豬骨湯底有好多櫻花係面👍加咗兩塊大叉燒woo流心蛋呀🥚你睇下幾豐富😍😍流心🥚流緊出泥啦😋😋炸物 $28 (各)日式炸雞飯、牛肉薯餅、 免治雞肉棒熱辣辣勁新鮮牛肉薯餅裏面好似芋頭蓉咁㗎好好味呀😋仲有免治雞肉棒啖啖肉真係正👍,日式炸雞塊加埋啲沙律醬😋😋畀我哋全部食曬啦😅😅好窩心嘅一個舖頭, 唔會要我哋浪費食物,而家好難得㗎喇😁😁

woo 友拉麵原來係食日本嘢同拉麵喎🍜都好耐冇食拉麵啦

你睇下幾大碟同埋好脆卜卜㗎

櫻花蝦拉麵 $88

炸物 $28 (各)
日式炸雞飯、牛肉薯餅、 免治雞肉棒

好窩心嘅一個舖頭, 唔會要我哋浪費食物,而家好難得㗎喇😁😁
  • 免治雞肉棒
  • 日式炸雞
  • 炸牛肉薯餅
2021-06-23 29 浏览
荃灣屋村拉麵小店🍜呢間以貓貓為主題嘅拉麵小店貓奴一定中意不論牆上定裝飾物都遍佈貓貓嘅蹤影🐱裝修仲好有日本feel添啊 我就係比門口吸引到入去🤤. 🎈期間限定 - 完熟蕃茄大盛 ($93)既然係期間限定當然要試下!!!湯底飲到超濃郁既蕃茄味🍅 仲有大大片蕃茄比你食味道比較清淡 帶少少辣 比較欣賞嘅係個火灸豚肉😍就連湯底都食到微微嘅焦香味叉燒有兩大塊 肥瘦均勻 灸燒既時間足夠釋放油香 係全餐飯既highlight 👍.🎈蔥山拉麵 ($83)見幾特別就叫左嚟試下🤣蔥花應該差不多成半個碗咁多 幾乎啖啖麵都會食到蔥 好香口😋湯底係魚介湯 味道都係比較清淡但都飲到係自家製叫做幾有誠意👍.🎈總括而言食物唔錯而且服務都幾好🥰店員見到我地有帶袋 會好貼心咁提醒我地枱底有勾環境亦係一大highlight 邊食飯邊望住貓貓相🐱
荃灣屋村拉麵小店🍜

呢間以貓貓為主題嘅拉麵小店貓奴一定中意
不論牆上定裝飾物都遍佈貓貓嘅蹤影🐱
裝修仲好有日本feel添啊 我就係比門口吸引到入去🤤
期間限定 - 完熟蕃茄大盛

🎈期間限定 - 完熟蕃茄大盛 ($93)
既然係期間限定當然要試下!!!
湯底飲到超濃郁既蕃茄味🍅 仲有大大片蕃茄比你食
味道比較清淡 帶少少辣

比較欣賞嘅係個火灸豚肉😍
就連湯底都食到微微嘅焦香味
叉燒有兩大塊 肥瘦均勻
灸燒既時間足夠釋放油香 係全餐飯既highlight 👍
蔥山拉麵

🎈蔥山拉麵 ($83)
見幾特別就叫左嚟試下🤣

店員見到我地有帶袋 會好貼心咁提醒我地枱底有勾
環境亦係一大highlight 邊食飯邊望住貓貓相🐱
  • 完熟蕃茄大盛
2021-06-23 14 浏览
撐撐小店系列 - 友拉麵🍜_荃灣友拉麵 : 期間限定完熟蕃茄大盛$93 、辛肉碎拉麵$85 _Happy Friday 食拉麵,今晚放工黎到荃灣行下,經過昌寧中心,見到依間充滿🐱仔日式佈置嘅拉麵店,一於入去整返碗先🥰_期間限定完熟蕃茄大盛 : 依碗拉麵🍜幾特別,湯頭飲落有少少辣辣地,之後D蕃茄味會慢慢逐D逐D爆出來咁,至於個麵師傅建議直麵,直麵配蕃茄都幾夾,質地唔會好淋,叉燒方面,做到冇雪味同唔鞋口,蛋方面醬油味十足做流心效果😆_辛肉碎拉麵 : 至於依碗呢?岩胃口喎👍🏻入面主要有辛肉碎、叉燒、蛋、竹荀,今次揀左曲麵,湯底有濃濃豬骨味,由於辛肉碎嘅關係令到湯底有加乘作用,加左少少辣更開胃😍曲麵亦做到掛湯嘅作用,個叉燒喺依款拉麵灸燒味更出☺️
撐撐小店系列 - 友拉麵🍜
_
👍🏻櫻花蝦拉麵 $88櫻花蝦湯底夠濃郁,雖然唔算好多櫻花蝦,但蝦味都好突出😛火炙豚肉兩大塊,肥瘦適中,唔會燒到乾柴柴有焦香仲有少少黑椒味😋溏心蛋超流心!蛋味濃😍竹筍爽口甜甜地,紫菜兩大塊夠脆唔駛另外加錢配料已經好豐富🤩味道:8/10 性價比:8/10-📍#友拉麵荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
👍🏻櫻花蝦拉麵 $88
櫻花蝦湯底夠濃郁,雖然唔算好多櫻花蝦,但蝦味都好突出😛
火炙豚肉兩大塊,肥瘦適中,唔會燒到乾柴柴
有焦香仲有少少黑椒味😋
溏心蛋超流心!蛋味濃😍
竹筍爽口甜甜地,紫菜兩大塊夠脆
唔駛另外加錢配料已經好豐富🤩
味道:8/10