2023-03-25 16 浏览
我們最近到了荃灣的友拉麵他們的湯頭是豚骨湯湯頭濃郁🐷豬骨味道濃厚我的是櫻花蝦拉麵他叫的是黑蒜油札幌味噌拉麵各有各特色🤤櫻花蝦🦐份量不少 也很香黑蒜油味噌適合重口味人士至於麵條我叫了曲麵他叫了直麵曲麵好像較有彈性不過直麵口感也不錯👍🏻溫泉蛋🥚非常美味蛋白質軟嫩,口感豐富蛋黃則是濃郁滑順😋叉燒份量充足大大塊 好好味🤤雖然要坐bar檯但店內的環境整潔舒適裝飾富有趣味性牆上掛了可愛的貓咪相片和圖片😻
我們最近到了荃灣的友拉麵

他叫了直麵
曲麵好像較有彈性
不過直麵口感也不錯👍🏻

溫泉蛋🥚非常美味
蛋白質軟嫩,口感豐富
蛋黃則是濃郁滑順😋

叉燒份量充足
大大塊 好好味🤤

雖然要坐bar檯
但店內的環境整潔舒適
裝飾富有趣味性
牆上掛了可愛的貓咪相片和圖片😻
2023-03-24 28 浏览
呢間拉麵店響荃灣入面有好多貓既佈置,包括好多貓貓得意既相同埋全店都有貓既佈置,鐘意貓既朋友可以黎呢度打卡,餐廳好有日式拉麵鋪既感覺,而且衛生情況係客人可以望到廚師位置令客人食得放心,我地叫左一碗黑蒜拉麵好濃郁蒜味,入面仲有叉燒同埋粟米條,溏心半熟蛋煮到岩岩好,麵條仲可以因應自己鐘意去選擇曲麵或者直麵,軟身或者硬身既麵,口感好唔同,直麵比較幼同硬身D,另一碗我地叫左魚介拉麵,魚味湯底香濃,曲麵口感比較彈牙,小編推介,飲品有好味既多款日本梳打汽水,桃味梳打好味,小食炸餃子好抵食,炸芋丸即叫即整,職員有禮貌。

2023-03-24 19 浏览
喺荃灣除咗行千色店幾個大商場,原來喺昌寧大廈呢度都有個小商場,裏面都有嘢食喎!有拉麵食,入到去見到有貓貓掛畫。好,坐低睇吓有咩好食先。櫻花蝦拉麵,有好多好多櫻花蝦,要飲啖湯底先,濃郁嘅湯底配埋櫻花蝦,有海鮮味有肉味,正!直麵比較滑和腍身,曲麵比較彈,我就揀咗直麵。仲有輕輕炙過嘅叉燒。北海道牛肉薯餅,之前喺出面嘅拉麵店食過一次,覺得麻麻。原來牛肉薯餅可以咁好食,呢度嘅感覺差好遠,炸得金黃色香脆,裏面嘅薯餅夠糊口,又有牛肉味。

有拉麵食,入到去見到有貓貓掛畫。

好,坐低睇吓有咩好食先。

直麵比較滑和腍身,曲麵比較彈,我就揀咗直麵。

仲有輕輕炙過嘅叉燒。

2023-03-23 731 浏览
今晚屋企無人煮飯約左朋友近近地食個拉麵點知都幾有驚喜幾好味喎☺️☺️拉麵同炸物都好有水準炸物嘅粉漿唔會太厚而且又脆,值得一讚👍🏻👍🏻下次會再黎試下其他呀💜魚介拉麵🐠🍜好少見拉麵店有得揀直麵同曲麵,仲有軟硬度揀最後揀左硬嘅曲麵,麵嘅質感煙韌,不錯不錯而湯底好香濃,有好多魚介粉仲有2大塊火灸豚肉,肥瘦適中,薄切偏冧好易夾開🐷咬落去仲食到火炙味,而份量都算多💜黑蒜油札幌味噌拉麵🧄🍜黑蒜麵表層浮咗一片香氣撲鼻嘅黑蒜油濃郁嘅蒜香味唔太鹹好正火炙豚肉一樣有碳燒香味,溏心蛋仲好滑好入味🐷🥚配料仲有蔥、木耳絲、玉米荀和海苔,十分豐富👍🏻👍🏻👍🏻💜黃金丸🍠黃金丸其實係地瓜加香芋既組合外層塊皮係地瓜,地瓜入面包住嘅就係芋泥咬落去甜甜地外脆內軟,值得一試😋😋😋💜北海道牛肉薯餅🍘牛肉薯餅係即叫即炸!兩舊大大舊,外層非常酥脆,內裡軟滑。非常好食而且佢仲係含有肉碎,都幾足料架🤩🤩🤩💜蜜糖芝麻雞翼🍯🐔雞翼表面會有啲蜜糖汁食落去甜甜地,有芝麻香☺️☺️☺️
今晚屋企無人煮飯
約左朋友近近地食個拉麵
點知都幾有驚喜幾好味喎☺️☺️
拉麵同炸物都好有水準
炸物嘅粉漿唔會太厚而且又脆,值得一讚👍🏻👍🏻
下次會再黎試下其他呀

💜魚介拉麵🐠🍜
好少見拉麵店有得揀直麵同曲麵,仲有軟硬度揀
最後揀左硬嘅曲麵,麵嘅質感煙韌,不錯不錯
而湯底好香濃,有好多魚介粉
仲有2大塊火灸豚肉,肥瘦適中,薄切偏冧好易夾開🐷
咬落去仲食到火炙味,而份量都算多

💜黑蒜油札幌味噌拉麵🧄🍜
黑蒜麵表層浮咗一片香氣撲鼻嘅黑蒜油
濃郁嘅蒜香味唔太鹹好正
火炙豚肉一樣有碳燒香味,溏心蛋仲好滑好入味🐷🥚
配料仲有蔥、木耳絲、玉米荀和海苔,十分豐富👍🏻👍🏻👍🏻

💜黃金丸🍠
黃金丸其實係地瓜加香芋既組合
外層塊皮係地瓜,地瓜入面包住嘅就係芋泥
咬落去甜甜地外脆內軟,值得一試😋😋😋

💜北海道牛肉薯餅🍘
牛肉薯餅係即叫即炸!
兩舊大大舊,外層非常酥脆,內裡軟滑。非常好食
而且佢仲係含有肉碎,都幾足料架🤩🤩🤩

💜蜜糖芝麻雞翼🍯🐔
雞翼表面會有啲蜜糖汁
食落去甜甜地,有芝麻香☺️☺️☺️
  • 魚介拉麵
  • 黑蒜油札幌味噌拉麵
  • 黃金丸
朋友話未食過呢間,咁啱去開呢頭,順便帶佢黎試下。舖頭好多貓貓裝飾同掛畫😻日系感滿滿🐱蔥山拉麵🍜 $86對上一次食已經覺得爆蔥好正,成坐山咁勁吸睛🫶🏻所以今次都係揀番佢,曲麵比較似香港常見嘅拉麵,麵條較滑,湯底相對冇咁濃,但食完個口就會keep住強烈嘅蔥香味。豚肉微微焦香,肥瘦均勻🐱櫻花蝦拉麵🦐 $88麵質揀左直麵,比較似平時食開嘅日式拉麵質感,較有口感,啖啖都食到櫻花蝦,湯汁偏濃味,份量極多!加埋原隻溏心玉子,性價比高👍🏻🐱黃金丸🍠 $28入面有香芋餡嘅地瓜球,香甜軟糯😋🐱靜岡蜜柑碳酸汽水🍊$24見到必嗌嘅日本汽水,果汁感重😆🐱紅茶花伝蜜桃紅茶🍑 $16味道清甜,淡淡茶清香

🐱蔥山拉麵🍜 $86

蔥山拉麵

🐱櫻花蝦拉麵🦐 $88

櫻花蝦拉麵

🐱黃金丸🍠 $28
入面有香芋餡嘅地瓜球,香甜軟糯😋

黃金丸

🐱靜岡蜜柑碳酸汽水🍊$24
見到必嗌嘅日本汽水,果汁感重😆

🐱紅茶花伝蜜桃紅茶🍑 $16
味道清甜,淡淡茶清香

蔥山拉麵
櫻花蝦拉麵
黃金丸
2023-03-22 33 浏览
作為一名貓奴,以貓貓做主題佈置嘅一間拉麵店鋪真係想試好耐,咁岩去到荃灣當然要到訪一下啦,店內果然係充滿貓貓嘅相片同裝飾🤭見到心情都好啲~💬黑蒜油札幌味噌拉麵( 期間限定)最怕黑蒜油湯底會好油膩,而依碗拉麵就唔會😍食落湯底十分香濃,再加入叉燒、流心蛋、香蔥、粟米仔、木耳絲同紫菜做配料,最正係佢哋嘅流心蛋係原隻上,令到可以食嘅時候先咬開,再用麵沾上蛋黃去食🤤而叉燒肉質肥瘦交替,入口香軟嫩滑相對另一款拉麵,依款味道較濃回頭食: ⓨⓔⓢ💬 魚介拉麵充滿海鮮風味嘅魚介湯底,配料有香滑叉燒、香蔥、拉麵荀乾、紫菜同流心蛋,當中慢慢加入魚介融入湯中,令食嘅時候會有變化,同愈食愈濃嘅效果😋特別欣賞佢荀乾,食落爽口微咸,有種提鮮感,亦唔會有荀本身嘅臭臭味🤭回頭食: ⓨⓔⓢ拉麵選擇方面,可以揀選直麵同曲麵,直麵幼身啲,食落似中式幼麵;而曲麵就係平時較常食到嘅拉麵,掛汁效果都不錯💬北海道牛肉薯餅炸皮較薄,香脆可口,但唔會好難夾起個種,而餡料滿滿的😍係好香嘅薯仔同牛肉味,仲附上份量唔少嘅蛋黃醬😋正!回頭食: ⓨⓔⓢ總結一下,食店以貓貓作佈置主題,相當吸睛,而食物可見其用心,店員亦幾有禮貌👍價錢都合理!至於位置上

💬黑蒜油札幌味噌拉麵( 期間限定)
相對另一款拉麵,依款味道較濃

💬 魚介拉麵

💬北海道牛肉薯餅
回頭食: ⓨⓔⓢ

總結一下,食店以貓貓作佈置主題,相當吸睛,而食物可見其用心,店員亦幾有禮貌👍價錢都合理!至於位置上就唔太近港鐵,要行大約六分鐘左右,都唔算難搵

❤️友拉麵
❤️荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
❤️2499 8383
▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • 黑蒜油札幌味噌拉麵
  • 炸牛肉薯餅
推薦荃灣友拉麵小店~一開門好快就full house~拉麵選擇多~去開荃灣可以試吓😌除咗拉麵,都特別提一提佢哋嘅小食都係用心製作。試咗牛肉薯餅,少見薯餅入面嘅薯蓉混合埋牛肉碎,小小心思令小食味道升級,可見對設計餐單嘅用心。拉麵🍜可選取直麵或者曲麵,個人覺得曲麵多一點口感,但如果喜歡腍身一啲嘅朋友可以揀番直麵。另外,無論直麵定曲麵,都可以根據個人喜好揀番麵質為軟/普通/硬。推薦其中兩款拉麵 - 魚介拉麵同埋櫻花蝦拉麵🍜魚介粉加入拉麵湯底增強鮮味;櫻花蝦拉麵賣相吸引,豚肉肥瘦均勻,沾上湯汁進食味道更佳。🐻‍❄️評分:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️4.5/5

🐻‍❄️評分:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️4.5/5
2023-03-17
午餐
  • 魚介拉麵
  • 櫻花蝦拉麵
2023-03-20 42 浏览
呢間餐廳有齊唔同嘅拉麵、湯底選擇😉😉。麵類有分直麵同曲麵,軟定硬,而湯底就有櫻花蝦、黑蒜味、味噌湯底等等選擇。揀完拉麵同埋湯底,仲可以按照自己喜好,加選唔同配料,真係好啱我呢啲對拉麵好有要求嘅人魚介拉麵✨拉麵配料包括火炙豚肉、竹筍、海苔,湯底就用魚介粉熬製,食出天然尚青的海鮮風味,好清甜❤️‍🔥而拉麵裏面有一個半熟蛋,半生熟程度剛剛好。黑蒜油札幌味噌拉麵✨期間限定嘅黑蒜油札幌味噌湯底,識落湯底味特別濃郁,超重蒜味,帶出拉麵柔滑嘅質感。餐廳除咗主食拉麵仲有各類小食:北海道牛肉薯餅✨薯餅外皮非常鬆脆,裏面薯蓉非常細嫩,食落好滑身
,而湯底就有櫻花蝦、黑蒜味、味噌湯底等等選擇
。揀完拉麵同埋湯底,仲可以按照自己喜好
,加選唔同配料,真係好啱我呢啲對拉麵好有要求嘅人

魚介拉麵✨
,半生熟程度剛剛好。

黑蒜油札幌味噌拉麵✨
期間限定嘅黑蒜油札幌味噌湯底,識落湯底味特別濃郁,超重蒜味
,帶出拉麵柔滑嘅質感。

餐廳除咗主食拉麵仲有各類小食:

北海道牛肉薯餅✨
薯餅外皮非常鬆脆,裏面薯蓉非常細嫩
,食落好滑身
2023-03-18 20 浏览
經過荃灣發現有一間拉麵有很多貓貓裝飾,於是入來試一試餐牌看似很簡單 只有五款拉麵選擇但其實已可自選拉麵 分別是直面 或 曲面魚介拉麵🍜魚介拉麵的湯底濃郁,飽滿的魚香味讓人回味無窮,就算吃了整碗也不覺得口渴,很鮮甜黑蒜油札幌味噌拉麵🍜黑蒜油味噌湯底十分濃厚很creamy,帶有微辣的口感,就算吃了整碗也不覺得口渴兩碗拉麵也配上有糖心蛋,流心加上充滿蛋香,十分滿足😌😌店鋪裝修充滿了日式風格,店內還有一些可愛的貓貓裝飾,讓整個空間更具生動感和趣味性。
經過荃灣發現有一間拉麵有很多貓貓裝飾,於是入來試一試

餐牌看似很簡單 只有五款拉麵選擇
但其實已可自選拉麵 分別是直面 或 曲面

魚介拉麵🍜

黑蒜油札幌味噌拉麵🍜

兩碗拉麵也配上有糖心蛋,流心加上充滿蛋香,十分滿足😌😌

2023-03-18 1154 浏览
朋友推薦先識得嚟哩間隱匿在舊式商場嘅日式拉麵店🍜,以喵星人嘅裝飾做招徠🐈,入內即刻就feel到店主應該系貓奴,愛貓之情從裝飾可見一斑😻,非常溫馨。整個裝修走木系風格,有吧台高櫈,亦有兩張方枱方便吾中意坐high chair嘅食客。店員見我拎住一袋二袋,即刻送上掛鉤方面我掛袋,體貼入微❤️~▶️蔥山拉麵🍜($83)上枱時真係“哇”一聲,叫“蔥山”絕無花假,海量嘅蔥鋪滿碗面,睇到都覺得好澎湃。哩個拉麵嘅湯底相對清淡,再加上青蔥嘅清新香氣,感覺系好健康。麵嘅硬度揀了普通,易咬而且掛滿湯汁。▶️櫻花蝦拉麵🍜($88)哩碗拉麵嘅湯頭相對蔥山拉麵更為濃郁,滿滿嘅櫻花蝦令賣相非常打卡able,叉燒唔會太肥,表面炙燒至微焦。最讚系個溏心蛋🥚,配埋湯頭同筍片,夠曬滿足~▶️蜜糖芝麻雞翼🐥($36)必須大大力讚嘅雞翼因為真係好好味,一邊食一邊諗店家究竟系點炮製嘅。睇上去似系醃好後炸,但係又吾會好似普通油炸咁肥膩,內裡juicy鎖住肉汁,表面香脆,再加上個蜜糖汁提升整體味道,非常吾錯嘅一款小食!

▶️蔥山拉麵🍜($83)

▶️櫻花蝦拉麵🍜($88)

▶️蜜糖芝麻雞翼🐥($36)

• 蔥山拉麵
  • 櫻花蝦拉麵
2023-03-17 18 浏览
🔸櫻花蝦拉麵 $88麵質方面有得揀直麵/曲麵亦都有得揀軟硬度,分別有硬、軟、普通櫻花蝦拉麵,我哋係揀咗普通麵相比起黑蒜油拉麵嘅硬麵個人會鐘意硬麵,多過普通麵湯底好濃味,好掛汁但唔會鹹到令人口渴,亦唔油膩櫻花蝦好多好脆口,咁樣配搭幾好食味玉係溏心👍🏻以醬油醃製,甜甜地叉燒係半肥瘦,口感幾好做到少少入口即溶嘅感覺又唔會話真係成嚿肥膏咁味道:7/10性價比:7/10🔸黑蒜油札幌味噌拉麵 $88呢款拉麵係期間限定黑蒜油拉麵 ,我哋係揀咗硬麵個人覺得硬麵係好食過普通麵湯底方面,有香濃黑蒜味同原本個豬骨湯好夾味道啱啱好,唔會太濃,唔會太淡味玉係溏心👍🏻粟米筍好巨型😂叉燒有好香炭燒味感覺上呢邊嘅叉燒比櫻花蝦拉麵嘅叉燒肥味道:8/10性價比:7/10🔸北海道牛肉薯餅 $32即叫即炸!外層皮薄酥脆,內裡軟滑咬落creamy,有少少肉碎,幾足料可以話係原汁原味日本便利店嘅牛肉餅用呢個價錢,竟然喺香港食到😍絕對係必叫嘅小食👍🏻味道:9/10性價比:8/10🔸炸棒棒餃子 $33 / 5隻餃子唔會太厚粉餡料除左有菜有肉,仲有碎軟骨份量適中不過略嫌煎得唔夠脆味道:6/10性價比:6/10🔹環境:座位以對牆bar枱
🔸櫻花蝦拉麵 $88
麵質方面有得揀直麵/曲麵
亦都有得揀軟硬度,分別有硬、軟、普通
櫻花蝦拉麵,我哋係揀咗普通麵
相比起黑蒜油拉麵嘅硬麵
個人會鐘意硬麵,多過普通麵

湯底好濃味,好掛汁
但唔會鹹到令人口渴,亦唔油膩
櫻花蝦好多好脆口,咁樣配搭幾好食
味玉係溏心👍🏻
以醬油醃製,甜甜地
叉燒係半肥瘦,口感幾好
做到少少入口即溶嘅感覺
又唔會話真係成嚿肥膏咁
味道:7/10

🔸黑蒜油札幌味噌拉麵 $88
呢款拉麵係期間限定
黑蒜油拉麵 ,我哋係揀咗硬麵
個人覺得硬麵係好食過普通麵
湯底方面,有香濃黑蒜味
同原本個豬骨湯好夾
味道啱啱好,唔會太濃,唔會太淡
味玉係溏心👍🏻
粟米筍好巨型😂
叉燒有好香炭燒味
感覺上呢邊嘅叉燒比櫻花蝦拉麵嘅叉燒肥
味道:8/10

🔸北海道牛肉薯餅 $32
即叫即炸!
外層皮薄酥脆,內裡軟滑
咬落creamy,有少少肉碎,幾足料
可以話係原汁原味日本便利店嘅牛肉餅
用呢個價錢,竟然喺香港食到😍
絕對係必叫嘅小食👍🏻
味道:9/10
性價比:8/10

🔸炸棒棒餃子 $33 / 5隻
餃子唔會太厚粉
餡料除左有菜有肉,仲有碎軟骨
份量適中

整體味道:8/10
#友拉麵
📍荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
2023-03-17 40 浏览
呢間友拉麵喺荃灣千色廣場對面既昌寧商場入面,舖頭唔算起眼,但入到去發覺佢地方好乾淨企理,佈置都好窩心,周圍都係貓貓既相同畫,仲吊出好多小夜燈,幾精緻。佢有幾款唔同拉麵,每款可以再揀直麵或曲麵,仲可加配配料或小食。幾欣賞佢對筷子有品牌獨立包裝之餘又幾靚幾高質。我今日食左:🔸️葱山拉麵(直麵)($86,8.8/10)超級巨型葱山!見到好開心興奮!葱味好夠!直麵係幼身,口感彈牙。兩塊叉燒燒得好香好好味,湯底濃郁有杰度,但又唔會太油膩,配合埋全隻既溏心蛋,好好味!🔸️黃金丸(地瓜+香芋)($28,8.6/10)有5粒,幾抵食。炸得熱辣辣,外脆內爆香芋饀,好味滿足!

🔸️葱山拉麵(直麵)($86,8.8/10)

🔸️黃金丸(地瓜+香芋)($28,8.6/10)
有5粒,幾抵食。炸得熱辣辣,外脆內爆香芋饀,好味滿足!
2023-03-16 25 浏览
荃灣出名好野食多,特別係舊商場區,就有呢間隱世的足料拉麵!由荃灣地鐵站B出門行過去都係5分鐘內,地點方便。鋪面唔算好大,裝修好日本風,坐得舒服。🌟辛肉碎拉麵(小辣)份量足,好抵食,大大塊炙燒豚肉,豚肉肥瘦均勻,真惹味呢!可以自己揀要直麵定係曲麵,同埋麵嘅硬度。我今次就揀咗曲麵,面嘅硬度適中,麵質都好彈牙。湯底唔會太鹹太濃,係啱啱好的。🌟黑蒜油札幌味噌拉麵黑蒜味道十分濃郁,配料都令我有驚喜,有竹荀、半熟蛋 、紫菜,飽滿又份量足夠!特別要讚一讚佢既玉米筍,比平時在拉麵店食的大好多,但一樣咁鮮甜好美!最欣賞佢嘅糖心蛋,好滑好好食。🌟芝士年糕外脆內軟,軟糯香甜,好好食!上菜速度也好快。整體食物質素唔錯!
🌟辛肉碎拉麵(小辣)
🌟黑蒜油札幌味噌拉麵
🌟芝士年糕
外脆內軟,軟糯香甜,好好食!上菜速度也好快。

整體食物質素唔錯!
2023-03-15 45 浏览
荃灣地鐵站附近有幾個舊式商場,入面有幾多小店餐廳🤩今日就黎試呢一間拉麵🍜餐廳裝修非常日式🌸蔥山拉麵 (曲麵)$86🌿🍜上枱就見到一座蔥山🌿🤩配菜有火炙豚肉🐷味玉🥚竹筍同埋海苔,份量十足😋湯底味道比較清新,每一啖麵都可以混埋蔥粒一齊食,超滿足🤤黑蒜油札幌味噌拉麵(直麵)🧄🍜$88黑蒜油蒜香撲鼻🤤呢個湯底道相對濃郁,配料同樣足料,有火炙豚肉 味玉 蔥 木耳絲 玉米筍同海苔,火炙豚肉好大塊 🤩蜜糖芝麻雞翼🍯$36雞翼整得香脆, 加上蜜糖🍯味道帶香甜日本果味碳酸汽水-山梨葡萄🍇$24紅茶花伝-蜜桃紅茶🍑$16

蔥山拉麵 (曲麵)$86🌿🍜

黑蒜油札幌味噌拉麵(直麵)🧄🍜

蜜糖芝麻雞翼🍯

雞翼整得香脆, 加上蜜糖🍯味道帶香甜

日本果味碳酸汽水-山梨葡萄🍇

紅茶花伝-蜜桃紅茶🍑
2023-03-14 29 浏览
約左朋友荃灣街街又到諗食咩既時候💭💭 openrice 搜尋一下🔍荃灣區-拉麵係呢間喇😌唔係啲拉麵相吸引到我🫣 係啲🐱貓貓🐱裝飾好吸引🤣🤣餐牌看似很簡單 只有五款拉麵選擇但其實又有好多配搭🤓單係拉麵既類別 已經可以揀直麵/曲麵硬質又可以揀硬/軟/普通又可以自由選擇 追加項目可以拼湊出 好多碗不一樣的拉麵🍜魚介拉麵 (直麵)+叉燒+味玉er...叉燒會唔會太重手😱😱開初以為火炙豚肉 同叉燒唔同🫢原本每碗已經有三片 加一份再加左三片😧仲要有兩隻溏心蛋真係飽到上心口😆😆拉麵湯底幾濃 好香魚味 食完唔會好口渴🍜蔥山拉麵 (曲麵)+玉米荀呢個蔥山拉麵 打卡一流📸📸呢座蔥山 真係唔係講笑 應該切都切到手軟🤪每一啖拉麵 都充斥住蔥香味 有著吃不完的蔥每條玉米荀 都有兩隻手指咁粗 😍😍🎈蜜糖芝麻雞翼高質雞翼😋一份有三隻 每隻都係連雞翼尖 炸得好脆 就算凍左都仲好脆加埋蜜糖同芝麻 一個人食三隻 絕對無問題😉呢間拉麵店 絕對高質過好多連鎖拉麵店拉麵愛好者 或者 荃灣行街諗唔到食咩真心推薦呢間👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻啲拉麵應該係有 貓貓施左法 所以咁好味😋係openrice排名咁高 絕非浪得虛名🫡
約左朋友荃灣街街

單係拉麵既類別 已經可以揀直麵/曲麵
硬質又可以揀硬/軟/普通
又可以自由選擇 追加項目
可以拼湊出 好多碗不一樣的拉麵

🍜魚介拉麵 (直麵)
+叉燒
+味玉
er...叉燒會唔會太重手😱😱
開初以為火炙豚肉 同叉燒唔同🫢
原本每碗已經有三片 加一份再加左三片😧
仲要有兩隻溏心蛋
真係飽到上心口😆😆
拉麵湯底幾濃 好香魚味 食完唔會好口渴

🍜蔥山拉麵 (曲麵)
+玉米荀
呢個蔥山拉麵 打卡一流📸📸