2023-04-15 22 浏览
𝔾𝕠𝕥𝕥𝕒 𝕥𝕒𝕜𝕖 𝕓𝕠𝕥𝕙 𝕤𝕒𝕜𝕦𝕣𝕒 𝕤𝕙𝕣𝕚𝕞𝕡 𝕒𝕟𝕕 𝕤𝕔𝕒𝕝𝕝𝕚𝕠𝕟, 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕒 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕟𝕕🙋🏽無蒲開荃灣真係唔知原來有好多小商場😮,仲收埋唔少隱世小店。有晚無計劃食d咩,到左荃灣後個個商場停車場都好🈵️,經過昌寧就諗起聽講「友」間拉麵店,又竟然樓下有個時租平既🅿️,咁就 fit 啦🏂。未行到餐廳已經聞到香噴噴既拉麵🍜,加上餐廳外面以紅色為主調🪭,想不被發現都唔容易。挑選主角都花左少少時間🦭,五款都好吸引,胃就得兩個😂。最後決定揀兩款賣相一定好豐富既櫻花蝦拉麵同蔥山拉麵🍲。淨係顏色形成既對比已經好吸睛:一個櫻花蝦來襲🌸,一個蔥花滿地🌳。拉麵香起上黎真係會飲多兩啖濃濃湯底👄,配上火炙豚肉🐖、味玉🥚、竹筍、海苔,每種配料一d都唔吝嗇,保證滿足👀!而家普遍拉麵店都會要另加味玉,友拉麵包埋味玉呢下都值回票價🤝🏽。我無辦法比較兩款拉麵邊款正d,同樣咁香濃👃🏽,蝦同蔥我都要!所以食拉麵唔需要一個自 high,有同伴咪可以分享囉🤪。另外仲有魚介🐟、辛肉碎🌶️、黑蒜油🧄三款,總有一款岩你心意🎏。🦐Sakura Shrimp Ramen | $88🌿Scallion Ramen | $8

🦐Sakura Shrimp Ramen | $88
🌿Scallion Ramen | $86

另外揀左一款小食📯蜜糖芝麻雞翼,脆炸起來唔會太油膩,而且蜜糖芝麻味滿滿,正🧜🏽‍♂️!

🐓Honey Sesame Chicken Wings | $36

食拉麵飲湯之餘,有埋梳打就最爽🧊。我地揀左完熟桃子同山梨葡萄🎌,打個飽嗝先講🤣!

🍑Peach Soda | $24
🍇Grape Soda | $24

整間店鋪都好多貓🐈‍⬛既元素,由牆身掛畫到裝飾小品,喜歡貓既朋友要打多幾張卡喔📷。
2023-04-14 21 浏览
荃灣出名多野食,但我一定會去荃字頭! 由荃豐開始,一直行到大窩口途中都係小商場,入邊好多飲食餐店,俾我無意中發掘左一間高質拉麵!入面除左有貓星人做招徠,整間餐廳都係日本木系風,好有日本味道~ 而且無台店員都會提供掛勾俾我地勾袋,方便又貼心~拉麵幾特別,可揀曲直,更可以揀麵質軟硬。另外小食都有十款,整體都好吸引~櫻花蝦拉麵差唔多成碗舖滿櫻花蝦,超誇張! 湯頭非常濃郁,入口第一啖非常甘香,拉麵揀左曲麵,感覺上比直麵更掛湯,爽口彈牙之余滿充湯汁! 叉燒炙燒夠香又唔油膩~溏心蛋係最正,整得超入味,而且蛋黃超香口~辛肉碎拉麵朋友揀左曲麵,一上台充斥一陣香辛味,真係流哂口水。湯底入口有肉既甜味,而且係一種日式辛辣味,甜而不辣但好惹味~~直麵原來都唔錯,掛湯能力都唔弱,但湯底真係非常出色!!免治雞肉棒一份有兩串,表面偏乾身,加左日式醬汁~ 但人口又幾juicy,而且加左雞軟骨,入口鬆軟雞肉味濃之余又有爽脆雞軟骨,口感好有層次~

辛肉碎拉麵

免治雞肉棒
呢間拉麵店可以根據自己嘅喜好去簡直麵或曲面 仲有得揀麵質 另外可以追加小食同飲品ʕง•ᴥ•ʔง今次我哋揀咗期間限定嘅黑蒜油拉麵湯底好濃郁 味道好夠 但又唔會好鹹啱晒重口味人士(ノ´ヮ´)ノ*: 另一款蔥山拉麵 個名同賣相一樣嚟到真係有成座山咁高嘅蔥♡♡好香嘅蔥味 呢款湯底較淡 相對冇咁油膩兩碗都有兩大塊嘅半肥瘦火炙豚肉糖心蛋 海苔 等配料 夠晒足料整體味道都唔錯~ᰔᰔ🍴黑蒜油札幌味噌拉麵 $88🍴蔥山拉麵 $86🍴汽水 $10
呢間拉麵店可以根據自己嘅喜好

🍴黑蒜油札幌味噌拉麵 $88
🍴蔥山拉麵 $86
🍴汽水 $10
2023-04-06 43 浏览
今日去完荃灣拜神又要陪先生搵拉麵食佢上網搵到呢間拉麵店去到樓下既時候以為自己去錯因為佢帶左我去一個舊式d既商場去到門口望左一陣因為係下午4-5點既時間 店舖一個客人都冇最後都係決定試下一入到去作為貓奴既我地已經被牆上既貓貓相吸引住店舖有一邊牆係全部都係貓貓相黎既所以入到去感覺都幾治癒最後order左兩個拉麵黑蒜油札幌味噌拉麵店員話有曲麵同直麵揀前者係比較硬身d 另一隻比較軟身d鐘意咬口既我當然揀曲麵黑蒜味好夠香 但係唔算太油佢個木耳都係好好咬既木耳辛肉碎拉麵好香 佢個辣岩岩好 唔會話好辣而且好夠味 唔會淨係係個死辣
今日去完荃灣拜神又要陪先生搵拉麵食

辛肉碎拉麵
好香 佢個辣岩岩好 唔會話好辣
而且好夠味 唔會淨係係個死辣

2023-04-05 17 浏览
Bookmark咗呢間拉麵店好耐,但的確位置不是非常方便一直未去,今日終於的起心肝約咗另一位拉麵愛好者的朋友去試!公眾假期前夕8:00左右去到要等一陣位,但都不算太多人,一坐低見到餐廳佈滿貓主題的各樣裝飾及擺設,非常可愛🐱🍜 葱山拉麵 $86名副其實一點都不吝嗇的葱山😍喜歡食葱的朋友一定要試,湯底味道不算太濃,每一啖拉麵配上湯底都勁香香葱味~麵質揀咗普通,煮得剛好不過硬或過軟🍜 櫻花蝦拉麵 $88如口味較濃的朋友可選櫻花蝦拉麵,好香蝦味而每一口麵都非常掛湯,但亦不會過重味精,食到最後都唔會覺得咸🥟 炸棒棒餃子 $33好多時食拉麵店既餃子都係外脆內乾,但今次呢個餃子仍可保持內裡充滿肉汁,外面香脆可口,好好味😋🐂 北海道牛肉薯餅 $32薯餅好厚身亦大塊,一咬落去d薯仔就快跌出來的感覺😆滿滿厚實感,愛吃薯餅的朋友必點!總結 呢間拉麵店果然冇令我失望下次都會再黎食!好想試埋佢既黑蒜油湯底🤤個人偏好櫻花蝦拉麵,如想食清淡少少可選葱山拉麵,2款都好推薦!💰💰晚餐人均消費 $125

🍜 葱山拉麵 $86

🍜 櫻花蝦拉麵 $88

🥟 炸棒棒餃子 $33

🐂 北海道牛肉薯餅 $32

總結 呢間拉麵店果然冇令我失望
下次都會再黎食!好想試埋佢既黑蒜油湯底🤤

💰💰晚餐人均消費 $125
2023-04-05 23 浏览
荃灣區食店眾多當中不乏平民小店相較遍地連鎖店的蝴區荃灣探店更易有驚喜-荃灣昌寧大廈外表十分貼地沒有華美的裝潢內裡有的都是人情小店-當晚最後駐足的是一家日式拉麵店友拉麵*店內有許多小喵咪裝飾-🍜辛肉碎拉麵配有兩大片紫菜 叉燒 一整顆溏心蛋及醃筍溏心蛋的流心程度十分滿意拉麵選了直麵 麵身較幼湯底本身偏清淡 但加上了辣肉碎後剛剛好 肉碎的調味及微辣點綴了整碗拉麵筍片的醃製亦十分加分-🍜黑蒜油札幌味噌拉麵湯底本身亦是偏淡 配上黑蒜油會剛好並不會因此過鹹同樣配有兩大片紫菜 叉燒 溏心蛋配料則是玉米筍 木耳絲 -🥤桃子果味碳酸汽水店家挑選的牌子不錯~桃子味剛好 不假而且碳酸汽水和拉麵亦不違和
荃灣區食店眾多
並不會因此過鹹
同樣配有兩大片紫菜 叉燒 溏心蛋
配料則是玉米筍 木耳絲
🥤桃子果味碳酸汽水
店家挑選的牌子不錯~
桃子味剛好 不假
而且碳酸汽水和拉麵亦不違和
2023-04-05 64 浏览
是日又係一人小店遊,荃灣區居民真係好幸福☺️有太多好野食。今日去左荃豐商場入面昌寧中心嘅隱世拉麵~友拉麵🍜期間限定❗️黑蒜油札幌味噌拉麵 湯底味噌味好濃但黑蒜油味唔係好覺,麵有得揀直麵/曲麵、硬麵/軟麵。Yummy揀左硬嘅直麵。硬度啱啱好,叉燒係火炙過,嗰陣燒味好香☺️😋順帶一提 難得有拉麵店係有完整一粒蛋而唔係半隻 炸棒棒餃 即炸餃子,香口野最啱我宜d 小朋友口味 ❤️❤️❤️但為食的我太過心急,辣親條脷 🥵大家唔好好似我咁啦🙈🙈

期間限定❗️黑蒜油札幌味噌拉麵

炸棒棒餃
黑蒜油札幌味噌拉麵
友拉麵店位於屋邨商場嘅一角,唔算好起眼,但見keep住有客人入去食嘢!網上嘅食評又幾正面,見唔使等位就直入啦!!拉麵嘅選擇有五款,我揀咗:1. 辛肉碎拉麵$86 :辛肉碎微辣,幾滋味~ 有兩大片火炙豚肉,豚肉微微烟薰,好香口,豚肉嫩滑!味玉一隻(日式溏心蛋),夠嫩滑、蛋白有醬油味,溏心蛋黃一咬開蛋汁唔會流走哂,時間控制得岩岩好!!拉麵麵質揀咗「普通」、「曲麵」,口感都幾彈牙!兩大片海苔咸香、竹筍口感有嚼勁!2. 蜜糖芝麻雞翼$36 :三大隻雞翼,外脆內嫩!!隻隻烤得非常香脆!芝麻亦令雞翼更為香口,蜜糖味道重,呢客小食好有誠意!十分推介!!

拉麵嘅選擇有五款,我揀咗:

1. 辛肉碎拉麵$86 :

辛肉碎微辣,幾滋味~
有兩大片火炙豚肉,豚肉微微烟薰,好香口,豚肉嫩滑!

拉麵麵質揀咗「普通」、「曲麵」,口感都幾彈牙!

兩大片海苔咸香、竹筍口感有嚼勁!

2. 蜜糖芝麻雞翼$36 :

2023-03-20
  • 蜜糖芝麻雞翼
其實之前試過系外賣平台嗌過友拉麵架啦🍜 不過堂食就真系第一次 佢既位置鄰近荃灣地鐵站及綠楊新村 只需要由舊式商場荃豐中心一直向前行 途經華都中心同荃昌中心 就見到佢地既舖位架啦!!😆今次黎到見到menu除左有Signature既四款拉麵 仲有一款期間限定🍜 提供自選面質 所有拉麵都包含左火灸豚肉🐷 味玉🥚 竹筍🎍 紫菜🌱 同追加不同既小食同飲料🙂#蔥山拉麵 $86熟我既朋友知道我中意食蔥既程度系幾誇張😂 見到呢個蔥山拉麵即刻心心眼!!😍 黎到個陣真系成座山甘高⛰️ 蔥花夠香但又吾會嗆辣 食落去每一啖拉麵都系蔥花包圍住 好正🤤 湯底好夠味 咸淡適中 濃湯都岩岩好👍🏻#黑蒜油札幌味噌拉麵 $88呢一款系期間限定黎 吾知會幾時又轉另一款呢😆 黎到個陣已經聞到好香既黑蒜味 望真啲 碗拉麵湯仲有左一層既黑蒜油🧄 香濃既蒜香味夠哂惹味 但食完又吾會口臭臭🤪兩款拉麵既火灸豚肉都一樣 半肥瘦既叉燒 火灸左表面再多左油香味#日式餃子 $33餃子外脆內軟🥟 外層煎到好香脆 但入面既豬肉夠哂嫩又juicy#免治雞肉棒 $28本身諗住得一枝🍢 點知原來有兩枝 呢個價錢食到兩枝真系好抵食啊😆 外皮香脆 入面系滿

#蔥山拉麵 $86

#黑蒜油札幌味噌拉麵 $88

#日式餃子 $33

#免治雞肉棒 $28
本身諗住得一枝🍢 點知原來有兩枝 呢個價錢食到兩枝真系好抵食啊😆 外皮香脆 入面系滿滿既雞軟骨好過癮 食落好爽口🤪 不過如果有得點生雞蛋黃就仲好!!
2023-03-22
  • 蔥山拉麵
  • 日式餃子
  • 黑蒜油札幌味噌拉麵
  • 免治雞肉棒
2023-04-02 1682 浏览
今日來到荃灣銀行領取卡,順便參觀三棟屋博物館,想不到人流那麼少😂,附近有一個屋邨商場有貼地價美食。📍位置:近荃灣站 B2 出口,在三棟屋博物館對面,走約十分鐘到昌寧商場上一樓。🏠環境:紅色的門面,室內面積是正方形,整個裝修走木系風格,左右兩邊設吧台高櫈,中間有兩張二人方枱,左邊是窗口🪟,右邊是牆上面掛有貓相架作裝飾,店主應該是🐈貓奴,愛貓之情從裝飾可見一斑😻,非常溫馨。🤵🏻服務:以人手點單,不收加一,枱上已有一壺檸水提供,餐具和調味料齊全。🍽️午市:提供五款拉麵🍜,可選麵質、追加配料。🥢櫻花蝦拉麵🍜 $88點選直麵🍜,普通韌度,份量算大;湯頭呈深啡色而濃郁,有大量的🦐櫻花蝦令賣相很吸引😍;兩塊紫菜;兩塊日式叉燒,大塊厚度適中,表面炙燒至微焦😋,配紫菜吃更棒。最讚是完整一個溏心蛋🥚,蛋黃流心🥰,連筍片一起吃,很滿足☺️!🥢日式炸雞塊 $32四大塊無骨的炸雞🍗,外脆內軟,外面一層炸粉較軟韌,肉質算嫩滑,味道和口感都不錯👍!

中間有兩張二人方枱,
左邊是窗口🪟,

🍽️午市:提供五款拉麵🍜,可選麵質、追加配料。

🥢櫻花蝦拉麵🍜 $88

🥢日式炸雞塊 $32

2023-03-30
  • 櫻花蝦拉麵
友拉麵是近期荃灣頗受歡迎的拉麵小店,友拉麵提供各式風情日系拉麵,配上味玉,海苔,蔥,火炙豚肉等配料,食客可自選直麵或曲麵,麵的軟硬度,嚐出拉麵香醇美味,忍不住一口接一口吃光光。友拉麵放滿貓貓擺設,可愛極了,友拉麵集視覺與味覺一身的拉麵饗宴。期間限定黑蒜油札幌味噌拉麵開動前視覺就先被滿足,食慾也被大大地誘發,火炙豚肉不只大片,這厚度也很可以,不會讓人一夾就散,豚肉表面炙燒過,使肉香更加濃郁鮮明,而且肉質柔軟不乾柴。玉米筍點出明亮的清新感,相當好吃,在口中咀嚼更是心花怒放。味玉亮晶晶的流心蛋黃帶有一點稠度,並不會過熟,味玉熟度掌握得恰到好處,蛋白部份滷得入味。黑蒜油札幌味噌拉麵每日以豚骨熬煮湯頭,熬至湯底乳化後,再加入黑蒜油和札幌味噌一起煮,融合成黑蒜油札幌味噌湯,膠質融在湯裡,札幌味噌豚骨湯的厚度更襯出黑蒜香,喝起來濃厚滑順,香氣滿分,朋友說軟直麵越吃越涮嘴。友拉麵的免治雞肉棒吃出雞肉與雞軟骨的原汁原味,主廚細心炭烤免治雞肉棒,外層烤得香脆,內裡肉嫩帶雞軟骨的彈性,肉汁豐沛,免治雞肉棒讓人食指大動,味蕾大開。我的主角櫻花蝦拉麵重磅登場,櫻花蝦拉麵頗有氣勢,櫻花蝦佔據拉麵的三份一位置,視海

我的主角櫻花蝦拉麵重磅登場,櫻花蝦拉麵頗有氣勢,櫻花蝦佔據拉麵的三份一位置,視海產如命的我覺得櫻花蝦份量太捧了。湯匙一撥,滿滿的櫻花蝦四散,不管是喝湯或是吃麵都一定都吃到櫻花蝦,櫻花蝦補足了湯頭的海產鹹鮮味。

我挑了硬直麵,直麵嚼起來具彈勁,麵條完整吸附櫻花蝦湯,附有櫻花蝦香氣與蔥的清香,櫻花蝦和蔥使直麵整體咬感味道更有層次。炙燒豚肉肥瘦得宜,不會過於肥膩,再配合結合海陸風味的櫻花蝦豚骨湯品味,渾厚的湯汁滋潤了炙燒豚肉。

外表炸到金黃脆香的炸芝士年糕是我最愛的日式小食之一,那外酥脆內柔軟的年糕,吃到中間會有爆漿的芝士,年糕「芝」味無窮,口齒留香,炸芝士年糕控定必愛不釋口,再三回味。
2023-03-28 55 浏览
同朋友行街喺荃灣買買下野到咁上下時間,梗係搵嘢食啦😋😋記得之前食過呢間拉面店,有好多得意嘅貓貓做裝飾嘅😁所以就帶朋友去encore💯💯嘩!人山人海要排隊超有人氣,價錢又抵唔怪之得咁多人排隊啦👍👍魚芥拉面🍜, 嘩😘好大碗❤️d豚肉仲係燒過所以惹味好多呀,個湯好濃加入咗魚芥粉份外鮮甜🤭差d成碗湯飲哂呀🤣😂🤣仲有一隻流心蛋睇下真係留心架🥚,仲有好多配料配菜抵食喎👍加10蚊仲有灌汽水添🥤😋辛肉碎拉麵🌶🍜,嘩😁勁多肉碎呀!望落去都好似辣d架,好在食落又唔係好辣喎,有3塊燒肉d豚肉真係好正呀💯,每一啖連埋肉碎同湯同埋麵一齊食口感勁豐富,湯勁鮮味d麵又彈牙😋“正”友拉麵地址: 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

友拉麵
🇯🇵友拉麵 天氣凍就係要食熱辣辣嘅拉麵彷彿置身日本拉麵店🍜辛肉碎拉麵 $85辛肉碎、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔一拎試枱已經勁香叫左曲硬麵 麵口感好好肉碎辣辣地好惹味蛋做得好食 真流心蛋黃🤤靜靜雞食完個人暖笠笠 下次想試佢既期間限定😋靜靜雞指數 🐥🐥🐥🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood #japanesefood #荃灣美食
🇯🇵友拉麵

天氣凍就係要食熱辣辣嘅拉麵
彷彿置身日本拉麵店

🍜辛肉碎拉麵 $85
辛肉碎、火炙豚肉、味玉、蔥、竹筍、海苔
一拎試枱已經勁香

——————————————————
店舖資料

📍 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

2023-03-27 52 浏览
同朋友食拉麵,去咗間隱世小店!間店行木系溫馨風格 ,店內唔少靚靚裝飾,係用貓做主題。比一般拉麵店坐得寬敞,唔會逼,店家仲好細心俾咗掛鉤我地掛手袋☺️食物都幾多選擇,拉麵有直麵同曲麵揀。叫左個棒棒餃子,因為個名特別😂 炸得好脆,點醋食好開胃。我嗌左個魚介拉麵,呢個湯比較清淡,所以想嗌呢個,流心蛋好正!另外都叫左個櫻花蝦拉麵,豬骨湯底味道十分濃郁,賣相好岩打卡,日式叉燒入口鬆化 櫻花蝦鮮味突出,成個拉麵份量十足,好飽肚!

食物都幾多選擇,拉麵有直麵同曲麵揀。

叫左個棒棒餃子,因為個名特別😂 炸得好脆,點醋食好開胃。

2023-03-25
2023-03-26 160 浏览
今次介紹這間拉麵環境非常有格調,有日式風格,而且有很多貓貓的圖片及裝飾於店內,愛貓貓及喜歡拉麵的你,又豈可有錯過之理呢🐱🐱拉麵味道亦很好,立刻看看吧😆拉麵可選軟硬度,直或曲,任君選擇😛這種非常好期間限定拉麵這款會有不同的,吃的時候是地獄拉麵🔥😍喜歡吃辣的你必須一試,有蛋,木耳,海苔等基本拉麵配料,叉燒是燒過的,大大件,口感一流🤩櫻花蝦拉麵櫻花蝦滿佈在湯裡,使湯底濃郁但不油膩,麵也非常彈牙😋炸牛肉薯餅牛肉餡料充滿薯餅內,非常香口👀炸棒棒餃子像春卷一樣😂但非常惹味,小食配拉麵,一定是絕配友拉麵荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

拉麵可選軟硬度,直或曲,任君選擇😛這種非常好

期間限定拉麵

櫻花蝦拉麵
櫻花蝦滿佈在湯裡,使湯底濃郁但不油膩,麵也非常彈牙😋

炸牛肉薯餅
牛肉餡料充滿薯餅內,非常香口👀

炸棒棒餃子
像春卷一樣😂但非常惹味,小食配拉麵,一定是絕配

荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

地獄拉麵

炸棒棒餃子

$119.5 (午餐)
地獄拉麵