餐厅: 叁茶陸飯
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-07-26 167 浏览
唔錯的台灣野🤤🤤🤤肉燥飯肉燥juicy,味香,唔多肥肉, 岩晒怕肥肉的小妹HKD38香酥雞排配白飯🐥 加配肉燥 + 南投小農紅茶雞排外皮超脆但又keep到好juicy,椒鹽味香, 好似去左台灣咁HKD73 +8海鹽芝士奶蓋四季春青茶奶蓋調較得唔錯,芝士味出,口感綿密,四季春茶茶味亦好夠 (不過呢個杯做唔到每啖有芝士又有茶…)HKD28叁茶陸飯荃灣
唔錯的台灣野🤤🤤🤤

肉燥飯
肉燥juicy,味香,唔多肥肉, 岩晒怕肥肉的小妹
HKD38

荃灣

• 香酥雞排
  • 台灣肉燥飯
2019-07-23 111 浏览
黎到荃灣食晚餐 口痕痕想食台式野 所以就揀左呢間台式餐廳 食物同環境幾靚鹽酥雞分量好充足 炸得好酥脆 又唔會太鹹 裡面保留住肉汁 口感豐滿 係熱騰騰咁上枱 食落唔係好油大小亦都岩好滷味拼盤 細拼盤份量一啲都唔少,所有材料都滷得入味,最好香食五香牛肚。但可能全部都係滷水,食食下覺得有啲過咸。芝士雙莓奶蓋,這是新款的推薦飲品,芝士味10分濃而且厚厚一層鋪在面,下面將每莓打碎成果汁, 大分清新的感覺。味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民

滷味拼盤

2019-07-18
用餐优惠
現金券
2019-07-19 223 浏览
晚餐時段叫咗個鹽酥雞髀菇同埋台灣肉燥飯,見到Menu嘅糖水個樣好似好吸引,就叫埋紅豆紫米芋圓食。個飯還可以,雞髀菇幾好食。但個$38蚊既糖水就真係無誠意到呢。。。睇圖啦 😞

個飯還可以,雞髀菇幾好食。

但個$38蚊既糖水就真係無誠意到呢。。。睇圖啦 😞
紅豆紫米加芋圓
2019-07-19
2019-07-16 252 浏览
每逢食晏時間,間間餐廳都排哂長龍,根本揀唔到食咩,行黎行去見到呢間台灣野,就即管禁張飛睇下要等幾耐,點知原來只係等兩張台,就決定揀佢啦!等左15分鐘就有位啦~佢既套餐唔多選揀,都係啲例牌台灣野,最後我地一枱四人都一樣叫左肉燥飯加8蚊就可以加份鹽酥雞。等左唔係好耐就有野食,成個套餐既份量都唔少,肉燥唔會太過少,足夠撈飯食好難得鹽酥雞好鬆化,好新鮮,完全唔似係一早炸好放左好耐個啲,而且加8蚊黎講份量都好成正比,鹽酥雞好值得encore!其他配料都唔錯,個青瓜好入味,仲有半隻鹵蛋,叫套餐仲可以半價叫野飲。個價錢黎講都幾抵食!唯一差既係呢度職員態度好差,我地填紙仔叫野食既時候,唔覺意寫漏少少野,問返我地既時候語氣好無禮貌。

2019-07-15
2019-07-15 465 浏览
今日陪老婆大人行荃灣ikea,行到咁上下又嗌肚餓!唯有提早食個晚餐la。可能因為時間岩岩先開晚市,foodgulu都拎唔到飛,所以我地打算walk-in入去。去到餐廳門口見到排隊人數唔係太多,職員好快安排入座。其實次次黎叁茶陸飯都係必食果幾樣野!1. 台灣肉燥飯 2. 塔香鹽酥雞 3. 蜂蜜黑糖麻糬鬆餅。今日老婆大人話要扮健康dd,所以只俾我飲水,唔俾飲珍珠奶茶。從來都覺得叁茶陸飯的肉燥飯未必係最精美最好食最特別,但性價比一定係最高。雖然只係收$38,但賣相、分量同味道一d都唔馬虎!肉燥和滷蛋都好入味,飯質也軟硬適中。肉燥和肉汁混飯吃實在一流。鹽酥雞則勝在脆而不油,大大舊!正!我地通常都會食個麻糬鬆餅!呢個鬆餅份量都唔少,一個人一定食唔哂!麻糬內饀煙韌、餅皮鬆脆!另外就係鬆餅配上好多cream,岩哂我呢!
塔香鹽酥雞
2019-07-14
塔香鹽酥雞
2019-07-14 1132 浏览
幫襯佢已經好多好多次,經常行完 Ikea 就會黎食,就算唔去 Ikea 都會經過 counter 買飲品今次推介左3位朋友一齊黎食,事後3位朋友都大讚 上菜速度快到我以為自己去左快餐店,鹽穌雞,份量多,好香口,微微咸,朋友個囡勁喜歡,其實我地都勁喜歡蘑菇芝士釀雞翼,幾乎我每次黎都必點,$55 有四隻,出面好難食到,蘑菇芝士同雞肉都勁夾,雞翼整得又香脆三杯雞,份量都多,好入味,好香呀!而且全部細細舊,好岩女仔麻辣豆腐鴨血,驚喜在於煲住上菜,好似食緊麻辣火鍋咁,鴨血好味,豆腐入味。只係略略地唔夠麻辣,我覺得微微地辣吧炒四季豆簡直係好食到一口接一口既程度,肉碎香口,四季豆勁入味,雖然比較油,但堅係好味!呢碗乾拌麵又一流,肉肉惹味,蛋蛋入味 菜菜無沙,麵麵剛好又要大讚仙草凍!連朋友本身唔鍾意食甜品,都勁鍾意食。細珍珠好有咬口,仙草勁滑唔苦,芋圓有芋味,軟硬適中,紫米香甜,加埋椰奶,仲有視覺享受,食碗野 100 分飲品我推介左朋友飲奶蓋草莓,炭燒烏龍珍奶。不過今日想飲清少少,所以我自己叫左走糖既奶蓋烏龍茶,奶蓋好有芝士味,質地好 creamy 奶蓋草莓雖然貴 d , 但佢用大量草莓打成的,所以會
幫襯佢已經好多好多次,
經常行完 Ikea 就會黎食,
就算唔去 Ikea 都會經過 counter 買飲品

今次推介左3位朋友一齊黎食,
事後3位朋友都大讚

上菜速度快到我以為自己去左快餐店,
鹽穌雞,份量多,好香口,微微咸,
朋友個囡勁喜歡,其實我地都勁喜歡

蘑菇芝士釀雞翼,幾乎我每次黎都必點,
$55 有四隻,出面好難食到,
蘑菇芝士同雞肉都勁夾,雞翼整得又香脆

三杯雞,份量都多,好入味,好香呀!

而且全部細細舊,好岩女仔

麻辣豆腐鴨血,驚喜在於煲住上菜,
好似食緊麻辣火鍋咁,鴨血好味,豆腐入味。

只係略略地唔夠麻辣,我覺得微微地辣吧

炒四季豆簡直係好食到一口接一口既程度,
肉碎香口,四季豆勁入味,
雖然比較油,但堅係好味!

呢碗乾拌麵又一流,
肉肉惹味,蛋蛋入味

菜菜無沙,麵麵剛好

又要大讚仙草凍!
連朋友本身唔鍾意食甜品,都勁鍾意食。
細珍珠好有咬口,仙草勁滑唔苦,
芋圓有芋味,軟硬適中,紫米香甜,
加埋椰奶,仲有視覺享受,食碗野 100 分

飲品我推介左朋友飲奶蓋草莓,炭燒烏龍珍奶。
不過今日想飲清少少,所以我自己叫左走糖既奶蓋烏龍茶,
奶蓋好有芝士味,質地好 creamy
奶蓋草莓雖然貴 d , 但佢用大量草莓打成的,所以會貴 d , 味道唔會令人失望,
非常好飲又靚!
而炭燒烏龍珍奶亦係我最愛,
茶底飲得出香香既炭燒烏龍,
而珍珠亦非常軟糯有咬口,又唔會過甜!

途中朋友既小朋友狂哭扭計,
店員竟然主動畀米奇零食佢,
我覺得相當親切!

無論係玩味十足既裝修,
定還是份量十足既美食,
或者係親切十足既店員,
定或者視覺十足既飲品,
都係值得我來一食再食!
2019-07-13
  • 芝士蘑菇雞翼
  • 黑糖芋圓仙草凍1號
  • 塔香鹽酥雞
  • 三杯雞
  • 台式肉燥乾拌麵
2019-07-01 523 浏览
好好彩,今日係假期都唔駛等好耐就有位!呢度竟然假日都有做午餐!讚呀!👍🏻好多餐廳假日都唔會有!第一次嚟呢間餐廳,梗要試吓佢嘅滷肉飯啦!男友就揀咗個台式家鄉炒飯!因為見隔離枱好靚咁嘅樣飲品方便我叫男朋友叫咗個黑糖珍珠炭燒烏龍奶茶,我自己就叫咗杯推介嘅岩鹽芝士奶蓋抹香綠茶!兩杯都要加錢!但係就算正價都唔算太貴$2X有一杯! 滷肉飯果然冇令人失望!雖然佢唔係切粒嘅魯肉,係一般嘅碎滷肉飯,但佢都好夠味道!同埋好有咬口!男朋友都話好味道!仲有三站配菜仔!個家鄉黃金炒飯個樣真係好靚粒粒金黃色,都幾香口,有 D 肉碎、櫻花蝦,男朋友都話OK! 飲品方便,個烏龍奶茶味道淡左啲唔夠香!黑糖味唔算太出!珍珠有啲硬!我個杯岩鹽芝士奶蓋綠茶就不得了喇芝士好滑 配埋個抹香綠茶味道十分之夾雖然呢杯野超級肥,都忍唔住成杯飲晒下次路過都可能要外賣番杯一定會再回來! P.s. 寫漏咗仲叫咗個皮蛋豆腐小食!好惹味!好香嘅薑味!
好多餐廳假日都唔會有!
男朋友都話好味道!仲有三站配菜仔!
個家鄉黃金炒飯個樣真係好靚
芝士好滑 配埋個抹香綠茶味道十分之夾
雖然呢杯野超級肥,都忍唔住成杯飲晒
下次路過都可能要外賣番杯
一定會再回來!
P.s. 寫漏咗仲叫咗個皮蛋豆腐小食!好惹味!好香嘅薑味!
2019-06-30
2019-06-30 389 浏览
在距離荃灣地鐵站八分鐘左右的中染大廈有不少近年新開的餐廳。今天下午茶時間想吃台灣菜,決定來試一試。一入餐廳光線充足,地方闊落,感覺良好。點了招牌排骨飯和幾款小食。排骨飯果然是招牌,排骨炸得十分香口卻一點也不乾。但缺點是白飯煮得太乾了,沒有米飯香,浪費了美味的排骨。另外幾款小吃味道不錯,分量也不小,適合跟朋友分享。總括而言,餐廳價格不算十分便宜,但勝在可以坐得舒服,食物質素也不錯,下一次會再來。

一入餐廳光線充足,地方闊落,感覺良好。

另外幾款小吃味道不錯,分量也不小,適合跟朋友分享。

2019-06-26 251 浏览
前身系中國染廠的中染新城,裝修後多了很多食肆,其中叁茶陸飯可選是至愛,最愛飲佢既烏龍茶。裝修別樹一格,收工時間總排長龍,還好可用 The Gulu 先排隊,今天一樣唔使等好耐就到了。第一時間點沙茶牛肉,沙茶醬沒有很濃,總是剛剛好,配新鮮牛肉,很彈牙,真開胃。雖然說開胃了,其實仲系攰到無胃口,不想吃飯,所以只加點小食花枝丸和台式香腸,再加清炒菜,少油。花枝丸內有粒粒魷魚,好正。香腸配蒜頭片,去油膩感,絕配。最後當然是叫一杯熱烏龍茶,少甜,很喜歡微甜的感覺,甘香的茶味,疲勞盡消。

花枝丸內有粒粒魷魚,好正。香腸配蒜頭片,去油膩感,絕配。

2019-06-14
  • 南投炭燒烏龍茶
  • 沙茶牛肉
  • 台灣花枝丸
2019-06-26 241 浏览
Follow🐷 @chuchu_hkfoodieShare埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍叁茶陸飯佢係荃灣宜家家俬附近,🐷成日經過都好想入黎試,比佢個店名吸引到~~店舖嘅裝修一流,裝修非常之簡潔,岩曬打卡,坐得幾舒服,食物方面有好有唔好,未至於好驚喜或失望,還可接受吧,但價錢有啲貴。主要食佢既裝修啦~—————————————————————❣台式五香牛肉麵($78)牛肉麵嘅湯底比較普通,唔會太咸,牛肉嘅份量比較少,牛味都香,麵底似乎煮得太過耐,所以麵質比較林,失去左彈牙既口感,不過味道尚算過得去.❣櫻花蝦炒絲瓜($78)佢話係期間限定~呢碟味道唔錯,炒得好香,啲蝦仔好食!.❣黑糖芋圓仙草凍2號($43)黑糖+紫米+綠豆+珍珠+芋圓+仙草凍,試到咁多料,啱哂為食嘅🐷,仲有珍珠係細細粒,但幾彈Q好好咬,而且仙草凍都整得好滑,但芋圓份量略嫌太少,芋圓質素都可以嘅喇差,都煙韌嘅,但就冇乜芋頭蕃薯味.❣芒果海鹽芝士奶蓋($48)面頭嘅奶蓋十分之多,有厚厚嘅芝士,芝士個層好濃味,唔會好甜,有少少海鹽嘅鹹
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍叁茶陸飯

—————————————————————
❣台式五香牛肉麵($78)

❣櫻花蝦炒絲瓜($78)
佢話係期間限定~呢碟味道唔錯,炒得好香,啲蝦仔好食!

❣黑糖芋圓仙草凍2號($43)

❣芒果海鹽芝士奶蓋($48)
面頭嘅奶蓋十分之多,有厚厚嘅芝士,芝士個層好濃味,唔會好甜,有少少海鹽嘅鹹味加上芝士配搭一流,芒果汁嘅甜度啱啱好 亦都有少少芒果肉,但真係overpriced...
芒果海鹽芝士奶蓋

不專業評分
👅好味指數:3.5/5
💰性價比:3.5/5
👍🏻推薦:3.5/5
—————————————————————
🏡地址:叁茶陸飯(荃灣)
荃灣青山公路388號中染大廈1樓117號舖
#chuchu食在荃灣
#chuchu食台灣野
#chuchu食芋圓
#chuchu食甜品
#chcuhu飲品

#hkigfood #hkigfoodie #香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店
2019-05-20
芒果海鹽芝士奶蓋
  • 黑糖芋圓仙草凍1號
2019-06-21 282 浏览
今晚黎到荃灣食夜晚 口痕痕想食台式野 所以就揀左呢間台式餐廳 食物同環境幾靚 岩曬比人打卡講下野食先 我地2個人一共叫左3 個野食 1 杯野飲 第一個就係芝士磨菇雞翼(55$) 呢個係無骨既雞翼 肉幾滑 芝士同磨菇釀左係入邊 一咬就成口芝士 幾好食跟住就係醬爆雞丁($68) d雞炒得好入味 唔算太咸 不過怕辣既我會覺得有少少辣 不過都可以接受再黎係台灣肉燥飯($38) 同一般食開既就無咩大既分別啦只可以話 上邊2 樣做得比較出色最後就係杯野食 我地叫左海鹽芝士奶蓋綠茶($26) 個奶蓋超好飲 偏甜少少又唔會無左陣芝士味 綠茶底就係比較濃既茶味賣單大約每人100$ 香港食個夜晚既價錢都算合理 環境都唔錯 係一次好既經驗

講下野食先 我地2個人一共叫左3 個野食 1 杯野飲
芝士磨菇雞翼

醬爆雞丁

海鹽芝士奶蓋抹香綠茶

芝士磨菇雞翼
醬爆雞丁
海鹽芝士奶蓋抹香綠茶
2019-06-14 209 浏览
四個同事去午餐,1點去到,都幾多人,好彩岩岩好有位,再遲就要等位餐廳環境光猛,座位好闊,適合傾下計揀左四份唔同嘅餐,每個餐包三碟配菜同一杯野飲家鄉特色炒飯味道還可以,但偏淡左小小招牌豬排同香酥雞排都好好味,又夠曬大塊,可惜配嗰碗白飯稍為硬左少少肉燥拌乾麵好大碗,麵質唔錯,肉燥本身幾淡,要加豆瓣醬撈一撈先夠味三碟配菜包括有雜菜、蓮藕同小黃瓜,清新開胃青茶個樣似啤酒,好解渴每個餐50幾至60幾蚊,性價比唔錯
餐廳環境光猛,座位好闊,適合傾下計
揀左四份唔同嘅餐,每個餐包三碟配菜同一杯野飲
家鄉特色炒飯味道還可以,但偏淡左小小
三碟配菜包括有雜菜、蓮藕同小黃瓜,清新開胃
青茶個樣似啤酒,好解渴
每個餐50幾至60幾蚊,性價比唔錯

特式家鄉炒飯
招牌排骨飯
香酥雞排飯
2019-06-04 390 浏览
唔記得黎食第幾次,每次都係兩個人黎。今日難得有四個人可以叫多d唔同野食,因為佢地份量都算幾多,兩個人確實食唔到幾多款。我地一行四人叫左好多野食,主菜我地叫左塔香鹽酥中合併盤,當花雕遇上雞,沙茶牛肉,蚵仔煎,干扁四季豆,黑糖珍珠鮮奶,桂圓紅棗茶,雙莓芝士奶蓋。併盤款式岩岩好每樣份量岩岩每樣都可以試下,當中沙茶牛肉同蚵仔煎好味,花雕雞就唔係好夠花雕,黑糖珍珠鮮奶就唔夠我係另一間咁好飲,芝士奶蓋都可以,不過方間太多。總結都係一間好味的餐廳

總結都係一間好味的餐廳
2019-06-02 219 浏览
適合朋友or情侶的台灣餐廳今日和男朋友來到這間係愉景新城附近嘅台灣餐廳食野,這裡的食物質素非常不錯,環境乾淨整齊,整體裝修很不錯,打卡位很多,不論是情侶還是朋友聚會都非常推薦!店員的態度都很好而且細心,會自動幫我們加水換碟,而且我們用餐完後聊天了一會,他們都沒有催促我們的意思,整個用餐都很舒服。我們點了店裏的鹽酥雞,鹽酥雞的雞肉鬆軟配合調味粉,味道挺好食的,而主食是姜母鴨,湯底有薑味之餘且清澈!另外,我們點了肉燥飯,肉燥比我想像中多,很有台灣風味😊。至於甜品我們點了草莓黑糖麻薯鬆餅,當中其實還有紅豆🙈,再加上抹茶雪糕,來擔心會很膩,想不到味道比想像中輕盈。整體而言,這間餐廳是值得推薦的。

適合朋友or情侶的台灣餐廳

整體而言,這間餐廳是值得推薦的。
2019-06-02 156 浏览
今日約舊同事食飯,工作地點近,又有員工優惠,所以揀左呢間「叄茶陸飯」,裝修幾靚,但坐得逼,分開左張枱少少,其實同搭枱無分別。香港特色!乾伴麵真係好乾身,一定要配杯飲品,而味道尚可接受我一心諗住普通紅茶,點知係甜,個人口味,我就不喜歡,餐牌應駐明甜紅茶雞排唔夠脆,味道淡左D,可能在繁忙時間,廚房預早煮定整體來說,好普通,雖然係午市套餐,但在呢個裝修標緻既環境下,心理上自然會對食物質素有要求,所以得55分
肉燥乾伴麵套餐
乾伴麵真係好乾身,一定要配杯飲品,而味道尚可接受
台式紅茶
酥雞排套餐
雞排唔夠脆,味道淡左D,可能在繁忙時間,廚房預早煮定