2020-05-31 22 浏览
今日同同事打邊爐吐下苦水大家都好似發左狂咁點菜😂😂揀左不少牛肉黑豚肉手打蝦滑拼盤呢度自由拎醬汁大家可以任混醬但醬汁枱好乾淨,職員一定有勤清潔除左食物我地仲叫左飲品揀左自家製嘅竹蔗水唔會過甜,份量都夠分四杯,幾抵飲店員會喺我地面前為我地準備湯底聞到香噴噴真係令人食指大動!黑豚肉幾滑嫩~牛肉食得出新鮮味道!臨尾我地仲要嗌多個煲仔飯仲唔到除左大排檔都可以食到煲仔飯!仲有脆卜卜嘅飯焦㗎!吐完苦水,大家又再努力重投工作了!
今日同同事打邊爐
吐下苦水

大家都好似發左狂咁點菜😂😂
揀左不少牛肉黑豚肉手打蝦滑拼盤

呢度自由拎醬汁
大家可以任混醬
但醬汁枱好乾淨,職員一定有勤清潔

除左食物我地仲叫左飲品
揀左自家製嘅竹蔗水
唔會過甜,份量都夠分四杯,幾抵飲

店員會喺我地面前為我地準備湯底
聞到香噴噴
真係令人食指大動!

黑豚肉幾滑嫩~

牛肉食得出新鮮味道!

臨尾我地仲要嗌多個煲仔飯
仲唔到除左大排檔都可以食到煲仔飯!
仲有脆卜卜嘅飯焦㗎!

吐完苦水,大家又再努力重投工作了!
2020-05-19
2020-05-31 23 浏览
今日相約好耐無見嘅朋友仔黎打邊爐限聚令後都無見過喇趁呢排疫情稍減見面聚下朋友介紹一齊黎試下呢間位於銅鑼灣食廈嘅港式火煱店一入到黎就覺得呢度嘅裝修好特別紅紅黑黑有別於一般火煱店燈火通明嘅感覺反而似夜店嘅感覺,令人感覺想暢飲一番店內長播陳奕迅嘅歌the good old days朋友發板揀左個海龍王湯底貪佢有得飲,有得食另外再叫有肉有菜有餃海龍王湯底好正店員喺我地面前點火煮一煮啲海鮮先我見到龍蝦仲郁緊㗎!個湯好鮮甜!好似西式龍蝦湯咁~趁未落其他料,大家都飲返兩三碗先!值得一讚嘅係,店員加湯會加返海鮮湯而唔係熱水所以個湯,唔會愈煮愈淡!椒鹽豆腐細細粒易入口,夠香脆肥牛好味!牛味足!貴得有道理!牛肉餃皮薄饀靚!大家都超滿足!希望疫情過去後大家再聚首一堂!
今日相約好耐無見嘅朋友仔黎打邊爐
限聚令後都無見過喇
趁呢排疫情稍減
見面聚下

朋友介紹一齊黎試下呢間位於銅鑼灣食廈嘅港式火煱店
一入到黎就覺得呢度嘅裝修好特別
紅紅黑黑
有別於一般火煱店燈火通明嘅感覺
反而似夜店嘅感覺,令人感覺想暢飲一番
店內長播陳奕迅嘅歌
the good old days

朋友發板
揀左個海龍王湯底
貪佢有得飲,有得食
另外再叫有肉有菜有餃

海龍王湯底好正
店員喺我地面前點火煮一煮啲海鮮先
我見到龍蝦仲郁緊㗎!
個湯好鮮甜!好似西式龍蝦湯咁~
趁未落其他料,大家都飲返兩三碗先!
值得一讚嘅係,店員加湯會加返海鮮湯而唔係熱水
所以個湯,唔會愈煮愈淡!

椒鹽豆腐細細粒
易入口,夠香脆

肥牛好味!牛味足!
貴得有道理!

牛肉餃皮薄饀靚!

大家都超滿足!
希望疫情過去後大家再聚首一堂!
2020-05-19
  • 原隻龍蝦花甲海鮮湯
2020-05-31 1092 浏览
今晚朋友帶左我黎到銅鑼灣登龍街食火鍋,餐廳名叫做「去滾」,聽個名已經知好盞鬼,店內裝修同樣咁鬼馬餐牌設計好有特色,選擇豐富,仲有唔少自家製火鍋配料芫荽皮蛋豆腐湯湯底採用嫩滑豆腐,加上晶凝通透且彈牙的皮蛋,及大量翠綠嘅芫荽,一同熬製而成。入口清甜,有降火作用酥炸龍蝦球口感彈牙,配搭芥末沙律醬食用味道更佳海鮮拼盤呢個陣容鼎盛嘅海鮮拼盤有:貴妃蚌、花甲、游水海蝦、象拔蚌BB 及生猛元貝。每款海鮮都大大件,爽口彈牙,鮮甜味美!放湯煮熟後使得湯底更加鮮甜👍🏻飛魚子鱈蟹柳、魚皮餃蟹柳裏面包着飛魚子,味道同口感都好豐富!魚皮餃比平常的更加鮮味及有嚼勁粟米、唐生菜、炸芋頭蔬菜拼盤生菜新鮮碧綠;粟米鮮甜爽脆;炸芋頭外脆內粉,輕輕一灼已經食得

餐牌設計好有特色,選擇豐富,仲有唔少自家製火鍋配料

芫荽皮蛋豆腐湯

酥炸龍蝦球

口感彈牙,配搭芥末沙律醬食用味道更佳

海鮮拼盤

飛魚子鱈蟹柳、魚皮餃

粟米、唐生菜、炸芋頭蔬菜拼盤

2020-05-31 27 浏览
今日約左家姐 姐夫黎到一間本土味道非常重嘅餐廳而餐廳名字"去滾"亦都係食字 代表去打邊爐嘅意思 餐廳以霓虹燈為主裝飾而用餐亦附上"肚兜"用作餐巾 非常有特色我地叫左兩個二人餐 分別係半隻椰子雞 同 海鮮拼盆二人餐其中一個係去滾嘅招牌菜─原個椰子雞湯 (半隻雞) 侍應會喺你面前將成個椰子刮空 分後將椰子肉同雞放喺煲度 成個湯滾左就可以飲 呢個湯非常真材實料 飲得出有好多唔同嘅材料喺入面 非常好飲飲到咁上下就可以食埋啲雞 同埋加湯開始打邊爐牛肉餃同蝦丸 都好新鮮 食落彈牙有肉味牛腩頭油花幾靚 食落幾有肉味至於另一個套餐 海鮮拼盆有 象密蚌 貴妃蚌 海蝦 花甲 元貝象密蚌 貴妃蚌 新鮮幾厚肉 花甲 鮮甜無沙 處理得宜海蝦 同元貝肉質肥美 品質中上其他配菜都幾好 係一餐幾好食嘅火鍋店
今日約左家姐 姐夫黎到一間本土味道非常重嘅餐廳

花甲 鮮甜無沙 處理得宜
海蝦 同元貝肉質肥美 品質中上

其他配菜都幾好 係一餐幾好食嘅火鍋
2020-05-29 28 浏览
這天朋友相約一同前往銅鑼灣吃飯, 朋友安排的餐廳, 位於銅鑼灣登龍街之內, 距離地鐵站路程約需5-8分鐘左右, 還算十分方便快捷。朋友安排的就是二人套餐。 全因為性價比較高。原個椰子雞湯(半隻), 在你面前 即時打開椰子, 可觀性十足。店員教路,湯滾先喝湯,再吃雞,雞肉鮮嫩無比。原隻貴妃蚌兩隻 , 用料還算新鮮, 清洗夠乾淨, 不帶丁點沙粒。手剁牛肉餃兩粒 , 看起來份量不多, 但吃起來 ,充滿滋味, 入口彈牙,可口又美味。手打蝦丸 , 還算彈牙,帶點鮮味,還不錯。至尊天九牛腩頭 , 絕對是重點中的重點, 用料認真,又新鮮 ,每一嚿厚薄均稱, 加上肉味濃郁, 吃了一舊又一舊。椰香香脆麻花, 作為甜品剛剛好, 充滿特色的小甜吃。

朋友安排的就是二人套餐。 全因為性價比較高。

椰香香脆麻花, 作為甜品剛剛好, 充滿特色的小甜吃。

2020-05-28 721 浏览
成個冬天都唔敢食火鍋襯疫情舒緩即刻約埋朋友食返夠本!今次特登揀銅鑼灣呢間去滾, 因為地方方便而且知道裝修獨特, 聽人介紹食物質素仲好好添BOOK咗6:30PM侍應都好有禮貌, 介紹咗兩個人叫咩份量最好非常細心!我哋叫咗個原個椰子雞湯服務員係我地面前到哂成個椰青水落去仲會刮埋D椰肉, 絕無浪費~侍應提我地食咗雞先, 咁就唔怕雞肉嚡哂湯底好味到不得了飲咗兩碗都唔怕口渴by the way, 之後都係加湯唔係加水, KEEP住湯底濃郁好味!至尊天九牛腩頭 $378 份量好足好大碟, 肉片厚實(擺碟靚有加分)食出濃濃牛味食肉獸必點推薦!貴妃蚌係侍應介紹我哋食嘅, 真係好鮮味, 無介紹錯!手打蝦丸超級彈牙相比之下牛肉餃就還好二選一一定揀蝦丸菜都新鮮好味好彩問咗侍應意見叫份量剛好又食到牛同貴妃蚌周圍都係打卡點即得一去再去~出面仲有個靚靚露台透下氣, SO GOOD!
成個冬天都唔敢食火鍋
襯疫情舒緩即刻約埋朋友食返夠本!
今次特登揀銅鑼灣呢間去滾, 因為地方方便
而且知道裝修獨特, 聽人介紹食物質素仲好好添
BOOK咗6:30PM
侍應都好有禮貌, 介紹咗兩個人叫咩份量最好
非常細心!
我哋叫咗個原個椰子雞湯
服務員係我地面前到哂成個椰青水落去
仲會刮埋D椰肉, 絕無浪費~
侍應提我地食咗雞先, 咁就唔怕雞肉嚡哂

湯底好味到不得了
飲咗兩碗都唔怕口渴

至尊天九牛腩頭 $378
份量好足好大碟, 肉片厚實(擺碟靚有加分

食出濃濃牛味
食肉獸必點推薦!

貴妃蚌係侍應介紹我哋食嘅, 真係好鮮味, 無介紹錯!
手打蝦丸超級彈牙
相比之下牛肉餃就還好
二選一一定揀蝦丸
菜都新鮮好味
好彩問咗侍應意見叫
份量剛好又食到牛同貴妃蚌

周圍都係打卡點
即得一去再去~

出面仲有個靚靚露台透下氣, SO GOOD!

2020-05-28 32 浏览
中意食邊爐嘅我見到有新嘅特式邊爐,就梗係拖埋朋友一齊去試。揀左天麻魚頭,見到個魚頭都知道真材實料,煲滾左之後馬上飲啖湯先,湯底係豬骨煲嘅,加上魚頭嘅鮮香,我地都忍唔住飲左兩碗先。之後我朋友話要食咸蛋黃魚皮,就嗌左啦,點知道大碟到有少少驚食唔哂。魚皮熱辣辣又鬆脆,咸蛋黃嘅量又好足。火鍋料我地點左碟牛、雜菌、蠔同蝦丸,牛係日本野崎牛肩肉,肉味濃郁,入口細嫩。雜菌就索哂湯嘅香氣,暖胃之選。蠔大大隻夠creamy,飽滿唔腥。蝦丸係手打嘅,彈牙爽口,鮮味十足。食飽之後有個蕃薯糖水,有埋湯圓係入面,薑湯唔辣但暖意十足,抵食好食,環境又靚。

2020-05-28 438 浏览
「滾」在廣東話有很多意思,最直接當然是「水滾」,或是代表火都嚟埋的「火滾」,做事馬馬虎虎的「沙沙滾」等。然而「去滾」一般都令人聯想到一些風月無邊的感覺,但今天我們對於這詞應該有一個新的定義,就是去「打邊爐」。今晚相約朋友齊齊「去滾」,那當然是吃火鍋啦!這間火鍋店除用了這個鬼馬的名字,其裝修也十分配合,五光十色的霓虹燈,加上不少廣東話的口語,感覺十分地道,甚具特色。四人套餐 (HK$1480)四人套餐包括一款小吃,一個鴛鴦鍋、肉類拼盤、蔬菜拼盤、什錦拼盤和冰豆腐。野崎手握蝦卷👍👍👍👍👍吃火鍋前,先吃一個小吃,蝦卷切成薄片,外皮炸至香脆可口,內𥚃粉嫩色的蝦肉爽口彈牙,佐以沙律醬,味道更佳。鴛鴦湯底👍👍👍👍👍湯底選了秘製沙爹湯和蕃茄豬骨薯仔湯。沙爹湯底內有豬皮蘿蔔在𥚃面,帶著陣陣的花生香氣;蕃茄湯底內有粟米、豬骨和薯仔,還有很多蕃茄蓉。肉類拼盤👍👍👍👍👍拼盤內有至尊寶崩沙腩、手切本地肥牛、牛脷芯、至尊九天牛腩頭和黑毛豬肉。各款肉類的肉味很濃,本地肥牛的油花分佈均勻,薄切牛脷芯入口爽彈,牛腩頭牛味濃,黑毛豬肉肥瘦適中,食肉獸一定不可以錯過。蔬菜拼盤👍👍👍👍食了那麼多肉,就當然要吃點蔬菜平衡一下

四人套餐 (HK$1480)

蔬菜拼盤

食了那麼多肉,就當然要吃點蔬菜平衡一下,拼盤內有粟米、炸芋頭、唐生菜和野山黑木耳。

什錦拼盤

什錦拼盤有飛魚子鳕蟹柳、手剁牛肉餃、沙拉海鮮包和豬肉丸。當中的蟹柳並不是一般的蟹柳,原來𥚃面有飛魚子,所以口感比較特別。牛肉餃是手剁的饀料,所以肉質實在之餘亦有彈性。海鮮包內載滿沙律醬,一咬爆醬,豬肉丸亦有咬口。

冰豆腐

冰豆腐蜂巢般的質感,放入湯內,索滿湯汁,有湯的鮮味亦有豆腐的豆香。

醬料 (@$27)
醬料

門面

內在環境

餐牌
2020-05-25 59 浏览
呢排疫情 其實已經少咗好多人打邊爐但又因為好掛住呢一間椰子湯湯底 所以又走咗去試呢間上網睇社交平台老細非常之黃加埋勁gag嘅裝修超多梳化椅 又多霓虹街樓底又高唔會侷促 枱與枱之間距離充足絕對適合課一課金支持下喺銅鑼灣呢個地方 價錢嚟講唔算貴椰子雞湯椰子喺你面前cut椰肉加椰汁倒落去啲雞非常之滑同啲椰汁溝埋一齊非常之甜有鮮味冇味精 大大煲就咁飲都好味💟至尊天九牛腩頭雪花好靚 唔會太肥薄切好快熟味道相當之唔錯 好香牛味抵讚💟龍蝦球炸得好香脆卜卜入面仲有好香龍蝦味💟飛魚籽蟹柳唔係粉整全部都係蝦肉彈牙爽口💟魚皮餃 爽口彈牙 入面啲肉好juicy💟牛肉餃好香牛味 食落去仲有牛肉汁 皮夠薄💟海鮮拼盤 超鍾意啲蝦勁爽勁香又新鮮帶子亦都好好味 大大粒唔會係散曬無雪味貴妃蚌友人食 佢話都好鮮味 l寫得好乾淨可以放心食連埋啲椰子湯好好味💟甜品仲有椰香脆麻花!超好食!炸到脆卜卜仲有椰子碎 勁抵讚😁😁
呢排疫情 其實已經少咗好多人打邊爐
帶子亦都好好味 大大粒唔會係散曬無雪味
貴妃蚌友人食 佢話都好鮮味 l
寫得好乾淨可以放心食
連埋啲椰子湯好好味
💟甜品仲有椰香脆麻花!超好食!
炸到脆卜卜仲有椰子碎 勁抵讚😁😁
2020-05-24 28 浏览
真係好鍾意打邊爐!今晚就兩個人一齊去試一試一間餐廳❤️❤️好鍾意依間餐廳嘅裝修,好配合主題,入到去就即刻好有氣氛👍🏼👍🏼👍🏼好欣賞依啲咁有心嘅餐廳!我哋今晚叫咗二人套餐❤️❤️❤️原個椰子雞湯(半隻)❤️❤️店員會即開椰子,然後到啲椰青水落個煲,真係唔好講笑,啖湯好清甜!平視我都唔會飲嘅,都要整番兩碗飲一飲去先❤️❤️❤️❤️原隻貴妃蚌兩隻,新鮮!配合湯底帶出去嘅清甜👍🏼👍🏼👍🏼手剁牛肉餃,手打蝦丸❤️❤️食到舔舔脷❤️❤️👍🏼😊😊蔬菜拼盤,唐生菜芥蘭苗,仲有我最愛嘅冰菜❤️👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼最後仲有個甜品脆麻花!好好食!

我哋今晚叫咗二人套餐❤️❤️❤️

原隻貴妃蚌兩隻,新鮮!配合湯底帶出去嘅清甜👍🏼👍🏼👍🏼

手剁牛肉餃,手打蝦丸❤️❤️食到舔舔脷❤️❤️👍🏼😊😊

最後仲有個甜品脆麻花!好好食!
2020-05-22 426 浏览
I’ve been here with a large group of friends for the first time during the winter time. However, I didn’t get to their their coconut 🌴 chicken hotpot soup broth last time. As the weather gets colder, we decided to come again (this time just two of us) and we ordered their signature set for two people. the chicken arrived in full size (cut) and also a full size of coconut was in front of us. Staff quickly pour all chicken inside the pot and also the coconut water with real coconut pieces. then ou
then our ingredients for hot pot arrived quickly - seafood, veggie and of course high quality beef presented super nicely.
the staff informed us to have a slip for the soup then start boiling the food. The soup was super delicious- fresh and sweet. Both of us loved it!
meat was fresh, not chewy and super thin! Definitely will fill your stomach up after having a few bowls of soup and meat.
the dumplings and lobster 🦞 balls were great too, real meat made freshly. Seafood was a great add on to the set.
loving the chicken!
last but not least was their dessert, this was better than a lot of Chinese restaurants out there which serves the same item. We finished the whole plate!
  • 原個椰子雞湯(半隻)
  • 原隻貴妃蚌
  • A5野崎牛肩肉
  • 唔係椰菜花
2020-05-21 71 浏览
今日去了銅鑼灣行街!朋友帶了我去食一間好有特別的火鍋店"去滾"一入餐廳有種80年代的晚總會風格加中國風格!餐牌的名字都好特別!嫩滑台灣妹~鴨血......🤣🤣😂😂🤣🤣我們點了芫茜皮蛋滑豆腐湯海鮮拼盤海蝦、帶子、蜆、貴妃蚌蔬菜拼盤粟米、炸芋頭、唐生菜魚皮餃,飛魚子蟹柳小食酥炸龍蝦丸總結環境,風格好特別,地方舒服!氣氛好輕鬆!價錢有點貴!但材料好新鮮!味道~不錯!湯底好濃郁!不過咸了一點!
今日去了銅鑼灣行街!
朋友帶了我去食一間好有特別的火鍋店"去滾"
一入餐廳有種80年代的晚總會風格加中國風格!
餐牌的名字都好特別!
嫩滑台灣妹~鴨血......
🤣🤣😂😂🤣🤣
我們點了
芫茜皮蛋滑豆腐湯
海鮮拼盤
海蝦、帶子、蜆、貴妃蚌
蔬菜拼盤
粟米、炸芋頭、唐生菜
魚皮餃,飛魚子蟹柳
小食
酥炸龍蝦丸
總結
環境,風格好特別,地方舒服!氣氛好輕鬆!
價錢有點貴!但材料好新鮮!
味道~不錯!湯底好濃郁!不過咸了一點!

2020-05-20 34 浏览
如果要講有香港特色嘅打邊爐餐廳,呢一間一定係其中一間必食嘅餐廳!呢度嘅餐牌同裝潢只有香港人先睇得明!冇喺香港住返10幾廿年,都唔會明!呢度嘅服務真係一流!啲侍應除咗會幫你主動隔油同落菜之外,佢哋都好有禮貌。呢度我哋嗌左個椰子雞煲,直情成個椰子嘅水同肉都掉晒落去個雞煲入邊,勁鮮甜!而去啲雞肉都好嫩滑,好多都去晒骨!就算碌咗落去啲湯好耐,都仲係咁滑脫脫!之後梗係唔少得我哋嘅牛!睇到啲花紋都見到佢嘅脂肪同肉嘅比例好平均,而且份量都好多!而我哋都好重本咁嗌左兩隻貴妃蚌,有成隻手掌咁大,食落去都好鮮甜。啲丸類我哋冇嗌好多,因為都飽飽地。但係個人覺得佢哋嘅丸類,一啲都唔馬虎!如果食唔飽嘅,都可以試吓嗌!呢個蛋散真係好值得試吓,佢揸得一啲都唔油之外,而且啲蜜糖嘅份量啱啱好,唔會過甜!

2020-05-18 44 浏览
🥗一班朋友約食飯,話呢間打邊爐好盞鬼,好過癮, 一於嚟試下先。餐廳的裝修好有懷舊feel,餐牌仲好棧鬼,花好多心思去設計,每一個菜式的名字,都用盡諧音,同"滾"好友關係。 仲有埋個肚兜,認真玩嘢。🐮叫咗幾款唔同的牛肉,用日本刺身的擺設方式,牛肉放在冰面上,keep住個溫度, 可以慢慢食,唔會溶曬啲血水出嚟 。最值得一讚係"硼砂腩",肥瘦適中 ,又鬆化又入味。🌙這裏的環境一流,除了好有氣氛之外,仲有個好大的戶外空間, 佈置得好浪漫 好靚,望到成個銅鑼灣維港景,仲望埋對面尖沙咀東海傍景,飲酒吹水一流。🍻

2020-05-17
2020-05-18 35 浏览
限聚令稍為放鬆下,朋友約我嚟銅鑼灣打邊爐,佢話呢度裝修好有特色,環境同氣氛都唔錯,去到餐廳,感覺環境有少少懷舊感,餐單設計及內容有少少舊黃報紙的feel,設計有心思。點了餐未有野食上枱前,朋友話帶我去一個靚景影相位,原來佢哋有個戶外區比客人食煙(邊爐區),出去發現原來景觀十分開揚,看到對面尖沙咀及維港景色,今晚天氣好,坐喺度欣賞維港真係十分寫意。今日揀咗鴛鴦湯底,沙嗲湯同芫荽皮蛋湯,佢哋嘅湯底入邊有好多材料,唔係剩係得湯水,所以越煮亦都會越入味。打完邊爐後將所有湯料都食清光。A5野崎牛肩肉、牛脷芯、黑毛豬肉、至尊天九牛腩頭,樣樣都有水準,好嫩好滑。最正係至尊寶崩沙腩,肥瘦均勻,無根好淋,食落感受都肉在口內溶化,牛肉味又濃。飛魚籽雪魚柳亦有特色,本來以為係普通蟹柳,原來中間藏有飛魚籽,滾的時間不需要太耐,如果唔係啲魚子有機會消失晒。

2020-05-17