2023-06-09 102 浏览
今次同朋友去銅鑼灣食飯,塭到間「去滾」既餐廳,聽個名就知道玩味感十足😝餐廳有唔少霓虹燈牌裝飾,非常港式本土文化,超吸引🤩原個椰子雞湯強烈推介👍🏻店員會幫忙落雞肉及即開椰子,仲會刮埋啲椰子肉,等湯滾好後可以先飲碗椰子雞湯☺️湯底好清甜,雞肉亦夠嫩滑,超足料又好飲✨安格斯肥牛🥩安格斯肥牛充滿油脂😍只需幾秒就已經可以享用,牛味好香濃又易入口😚嫩滑台妹鴨血🦆入口好嫩滑😋唔會一夾就散,口感仲好爽口tim,再配埋椰子雞湯底,真係冇得彈🥰金甲脆魚皮又係一個必點小食👍🏻新鮮炸好嘅魚皮再包上鹹蛋黃醬,熱辣辣又夠晒脆卜卜,的確令人容易上癮🐟連平時唔食炸魚皮嘅我都忍唔住要試下,夠哂惹味🤤🤤唔係椰菜花(椰香脆麻花)聽個名好得意,原來係麻花,不過炸得好好食,蜜糖加上椰絲,甜而不膩😍

安格斯肥牛🥩

嫩滑台妹鴨血🦆

金甲脆魚皮

唔係椰菜花(椰香脆麻花)

2023-05-30
2023-06-08 80 浏览
The Smoking Affairs is a hotpot restaurant located in Causeway Bay, with a stylish and cozy atmosphere. We ordered a few dishes to try, starting with the Golden Armor Crispy Fish Skin, which was fresh and crispy, paired with savory salted egg yolk, making it an evil but well-balanced choice.The second dish was the Coconut Chicken Hotpot, which had a fragrant and fresh coconut broth with tender chicken and chewy shiitake mushrooms, bamboo shoots, and bean curd, creating a tropical vibe.The Angus

The Angus beef was cooked in coconut broth and paired with sweet potato noodles, which was a perfect match. Finally, we had the Black Truffle Dumplings, which had thin and crispy skin with a strong truffle flavor that made every bite unforgettable.

Overall, The Smoking Affairs offers high value-for-money dishes that bring out the ultimate flavor of hotpot. The environment is clean and has a warm atmosphere, making it perfect for a meal with friends. I look forward to trying their other signature dishes next time!
2023-06-06 180 浏览
5人食左$4000已經無叫和牛無叫貴野。每碟份量細到傻。$68金針菇你俾一細碟我,一啖無左,$72一細碟菜,點解有食評推介話叫?係咪唔知物價?佢係一細碟,一隻手掌都無,我去街市買到4-5斤。已經無叫和牛,叫最普通ge牛,份量少到呢,每人4小薄片完。最尾要用烏冬同公仔麵塞飽自己,仲要係個隻烏冬,超市賣$39.9入面有6底,佢俾1底收 $50。如果係fine dine or 米芝蓮or 有海鮮or seafood buffet食呢個價,我覺得正常,合理,但呢個價錢係無叫和牛,無叫海鮮。覺得自己超級水魚!打邊爐已經唔洗加工費,係賣食材,人均$800,我食fine dine唔好。劣評!重點係佢係只值$188任食質素。就算係食個所謂ge景, 食佢所謂ge地段都唔值,$800可以好多選擇。
5人食左$4000
已經無叫和牛無叫貴野。
每碟份量細到傻。
已經無叫和牛,叫最普通ge牛,份量少到呢,每人4小薄片完。

劣評!重點係佢係只值$188任食質素。
2023-06-05 75 浏览
去滾 (銅鑼灣).▪️金甲脆魚皮▪️.招牌食物,鹹蛋黃炸脆魚皮,夠香口又脆卜卜.▪️ 蕃茄豬骨薯仔湯▪️.呢個好有驚喜! 個蕃茄湯非常濃郁,好甜,店員表示精妙之處係佢地炒完先再落鍋,再架豬骨同薯仔!.▪️新鮮牛脷芯·爽口黑百葉▪️.呢到啲野價錢係偏貴少少,但呢兩個配料份量都比我地想像中多特別個牛脷芯嫩口又好食,平日我地好少會叫牛脷打邊爐🍲 黑柏葉都好大份,爽口.▪️菜苗餃·皇帝菜▪️.菜苗餃四粒,唔算好特別但都好食皇帝菜襯呢個湯底一絕,非常索味又好.📌 去滾 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓
去滾 (銅鑼灣)

▪️金甲脆魚皮▪️
招牌食物,鹹蛋黃炸脆魚皮,夠香口又脆卜卜

▪️ 蕃茄豬骨薯仔湯▪️

▪️新鮮牛脷芯·爽口黑百葉▪️
呢到啲野價錢係偏貴少少,但呢兩個配料份量都比我地想像中多
特別個牛脷芯嫩口又好食,平日我地好少會叫牛脷打邊爐🍲
黑柏葉都好大份,爽口

▪️菜苗餃·皇帝菜▪️
菜苗餃四粒,唔算好特別但都好食
皇帝菜襯呢個湯底一絕,非常索味又好
📌 去滾 (銅鑼灣)

2023-06-05 60 浏览
見到這間新派火鍋店幾有特色和評語不錯,特意帶男朋友來吃~上到去發現餐廳與三國手遊有合作,男朋友是Fans他十分興奮🤣 這裡的環境好有趣,以中國古代嫖娼場所為主題,但是加入了大量現代風格,尤其是在餐單方面。每個細節都非常用心,讓人感受到不同的文化元素~我們點了一些招牌菜金甲脆魚皮擺盤大膽創新,打卡一流。口感非常酥脆,加上鹹蛋黃醬,讓它更加美味🤤麻辣鮮淮山鴨血鍋非常辛辣🥵 有驚喜😍 淮山和鴨血的口感非常獨特,而且加上大量配料,味道非常棒。安格斯肥牛肉質靚,口感好,即使在火鍋湯裡煮熟,肉質仍然保持嫩滑👍🏻👍🏻順徳脆肉皖魚片非常新鮮,口感嫩滑,當中有少許細骨日本廣島蠔鮮甜有嚼勁,與湯底好夾🤣扮晒蟹頂級蟹柳🙈比想像中短了些,但不影響口感味道,吸湯後味道豐富😝紅薯粗粉好Q彈,非常容易入味👍🏻👍🏻👍🏻

我們點了一些招牌菜

順徳脆肉皖魚片非常新鮮,口感嫩滑,當中有少許細骨

日本廣島蠔鮮甜有嚼勁,與湯底好夾🤣

紅薯粗粉好Q彈,非常容易入味👍🏻👍🏻👍🏻

好開心呀收工去打個邊爐..烚下烚下, 識我的都知我最鐘意打邊爐...呢度打卡影相好正呀!!裝修特別又多位打卡~仲得意係佢可以有個OUTDOOR位比人食野..個FEEL就似酒吧+火鍋店~但係呢D留返冬天先去啦!!我地食左鴛鴦湯底~麻辣鴨血+秘製沙嗲鍋~兩款都好濃味~正呀*睇到個牛都覺得好食呢~佢個豆卜會唔會太大份~hahaa係我好鐘意的野食之一 - 珊瑚蚌炸魷魚so我幾like個魚皮的design!因為有隻好霸氣的獅子haha~~食完熱辣辣的野緊係要下下火~我地仲有呢個雜果涼粉鍋~有西瓜, 芒果, 火龍果等等加埋涼粉~食完個甜品就為呢餐劃上完美一個句號lu~
好開心呀收工去打個邊爐..
烚下烚下, 識我的都知我最鐘意打邊爐...
呢度打卡影相好正呀!!
裝修特別又多位打卡~
仲得意係佢可以有個OUTDOOR位比人食野..
個FEEL就似酒吧+火鍋店~
但係呢D留返冬天先去啦!!

我地食左鴛鴦湯底~
麻辣鴨血+秘製沙嗲鍋~
兩款都好濃味~正呀
*睇到個牛都覺得好食呢~
佢個豆卜會唔會太大份~hahaa
係我好鐘意的野食之一 - 珊瑚蚌
炸魷魚so
食完熱辣辣的野緊係要下下火~
食完個甜品就為呢餐劃上完美一個句號lu~
2023-05-22
去滾(Causeway Bay)雖然到左夏天☀️ 但都無阻小編對打邊爐嘅熱情🥰🥰 今次朋友推薦位於登龍街金朝陽中心嘅港式懷舊主題火鍋餐廳🍲 店內環境好有feel 玩味裝修打卡啱曬📸️ 仲有得揀露天位置坐添~⌖ 原個椰子雞湯🥥🐔💰$268今次嗌個滋補啲嘅湯底 成個椰子即開 倒入椰青水💦 滾起認真清甜🥹🥹 配料仲好豐富 除左有成半隻雞嘅雞件🐔、椰子肉🥥 仲有竹笙、馬蹄 配各款邊爐料都幾夾 大推😋😋⌖ 醬料💰$27/位自助形式 款式正常發揮😌😌⌖ 安格斯肥牛(170g)🐮💰$238肥牛當然要嗌大啲嘅份量先滿足😍 賣相不錯 油脂花紋好靚仔🤩🤩 食落肉質軟稔 口感幼嫩 推薦!😚⌖ 新鮮牛脷芯🐮👅💰$88屬於牛舌最軟嫩嘅部位 牛味濃郁😎 食落質感柔軟 肉汁香甜juicy💦 鍾意食牛舌嘅朋友唔好錯過~😉😉⌖ 順德脆魚鯇魚片🐟💰$78魚片一卷起就可以食 幾鮮甜🤔 有輕微魚骨要小心😗😗⌖ 下面滑 手打蝦滑🦐💰$98啖啖蝦肉 食落夠彈牙🦷 ⌖ 洋蔥沙嗲牛肉餃(6隻)🧅🐮🥟💰$88款式特別 牛肉沙嗲味突出🤓🤓 洋蔥增加口感 餡料都飽滿😛⌖ 金甲脆魚皮🐟💰$98魚皮好脆口☺️☺️ 鹹蛋黃汁🥚包住成塊魚皮 超邪惡😈⌖
去滾(Causeway Bay)

⌖ 原個椰子雞湯🥥🐔

💰$98
魚皮好脆口☺️☺️ 鹹蛋黃汁🥚包住成塊魚皮 超邪惡😈

⌖ 長生不老雜菌拼盤(自選3款)🍄
💰$88
自選左雞髀菇、鮮茶樹菇、金針菇三款 同湯底都幾夾😙😗 夠索汁💦

☻ 回頭指數:8/ 10

❝ #Amiの港島覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #銅鑼灣美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #打卡餐廳推介 #去滾 #港式邊爐 #港式火鍋 #打邊爐推薦 #原個椰子雞湯 #安格斯肥牛 #新鮮牛脷芯
2023-06-04 35 浏览
🍽️ Sliced Angus Beef (安格斯肥牛) $168打邊爐梗係要叫一碟牛🐮肥瘦均勻,煮15秒就可以食😝🍀🍽️ Coriander-Preserved Egg and Tofu Soup Base (芫荽皮蛋滑豆腐湯) $138勁足料嘅芫荽湯底,中意食芫荽嘅朋友一定要試😍 湯底鮮甜,豆腐滑嫩😌🍀🍽️ Deep-Fried Salted Egg Yolk Fish Skin (金甲脆魚皮) $98炸魚皮舊舊都好大🤣 仲要係鹹蛋炸😎 超邪惡呀👿🍀🍽️ Satay Beef and Onion Dumpling (沙爹牛肉洋蔥餃) $68沙爹味唔重,但皮夠薄👌🏻🍀🍽️ Deep-Fried Bean Curd Roll (8秒トト脆響鈴) $85我哋覺得3秒就夠😂 皮好薄,真係トト脆!

打邊爐梗係要叫一碟牛🐮肥瘦均勻,煮15秒就可以食😝

炸魚皮舊舊都好大🤣 仲要係鹹蛋炸😎 超邪惡呀👿
🍀

沙爹味唔重,但皮夠薄👌🏻
🍀

我哋覺得3秒就夠😂 皮好薄,真係トト脆!
終於知道點解咁多人鍾意 「去滾 」懷舊香港壁畫,卡拉OK房正宗陀地 霓虹燈牌勁盞鬼去滾夜報餐牌,戶外海景天台三國演義座位,玩味十足!!行到熱辣辣,坐低即點2 杯消暑飲品!🤣睇下報紙先~~~🍴秘製沙爹湯 $168沙爹火鍋湯底落足料,香濃惹味~打邊爐時配上煙靭吸味紅薯粉,超香濃!🍴頂級靚肥牛 $288肥牛滿佈油花,輕灼至半生熟,肉質滑嫩,同超濃郁嘅沙嗲湯底味道好夾!🍴哈波子 手打蝦丸 $88蝦丸鮮味十足,有蝦肉鮮甜彈牙口感!🍴牛B子 手打牛丸 $88同樣是新鮮手打,鮮紅色牛丸肥瘦均勻,咬開食到啖啖牛肉,牛味好濃!🍴黑松露餃 $88黑松露醬混合豬肉,食極唔厭!🍴鮮蝦餛飩 $78雲吞皮薄餡靚,煮好脹卜卜,有粒粒蝦仁口感,去滾必點!🍴繽紛鮮果涼粉鍋 $108水果涼粉色彩繽紛,上枱時煙霧離漫椰汁香甜,滋潤清涼,好有夏日感覺!戶外夜景真係好靚,冬天仲可以玩露天打邊爐,勁正!
終於知道點解咁多人鍾意 「去滾 」
懷舊香港壁畫,卡拉OK房
正宗陀地 霓虹燈牌勁盞鬼
去滾夜報餐牌,戶外海景天台
三國演義座位,玩味十足!!
行到熱辣辣,坐低即點2 杯消暑飲品!🤣
青檸梳打
睇下報紙先~~~
🍴秘製沙爹湯 $168
沙爹火鍋湯底落足料,香濃惹味~
秘製沙爹湯
打邊爐時配上煙靭吸味紅薯粉,超香濃!
紅薯粉
入面豬皮蘿蔔炆得香軟,好好食
🍴頂級靚肥牛 $288
肥牛滿佈油花,輕灼至半生熟,肉質滑嫩,
同超濃郁嘅沙嗲湯底味道好夾!
頂級靚肥牛
🍴哈波子 手打蝦丸 $88
蝦丸鮮味十足,有蝦肉鮮甜彈牙口感!
手打蝦丸
🍴牛B子 手打牛丸 $88
同樣是新鮮手打,鮮紅色牛丸肥瘦均勻,
咬開食到啖啖牛肉,牛味好濃!
手打牛丸
🍴黑松露餃 $88
黑松露醬混合豬肉,食極唔厭!
黑松露餃
🍴鮮蝦餛飩 $78
雲吞皮薄餡靚,煮好脹卜卜,
有粒粒蝦仁口感,去滾必點!
鮮蝦餛飩
🍴繽紛鮮果涼粉鍋 $108
水果涼粉色彩繽紛,上枱時煙霧離漫
椰汁香甜,滋潤清涼,好有夏日感覺!
繽紛鮮果涼粉鍋
好靚,消暑打卡都一流
戶外夜景真係好靚,
冬天仲可以玩露天打邊爐,勁正!
青檸梳打
手打牛丸
黑松露餃
鮮蝦餛飩
2023-06-03 78 浏览
為左慶祝好姊妹生日🎂我哋今年揀左呢間係銅鑼灣鬧市中嘅火鍋店一齊「去滾」入面裝修玩味濃🤣門口大大嗰牌寫住「唔滾唔知身體好」嗰圍裙仲要係肚兜形😂自助bar有唔同配料可以自己DIY混醬--湯底我哋揀咗「密密翻啅沙爹湯」沙爹湯底濃郁🤤香濃花生味加少少辣湯底有埋豬皮蘿蔔,索哂啲沙爹味超級好食🌟金甲脆魚皮見好夠人都有叫呢個魚皮,果然值得一試!魚皮大過手掌鹹蛋黃係新鮮推出嚟,又滑又香啲魚皮上枱嗰陣仲熱辣辣👍🏻非常高質🌟安格斯肥牛肥牛脂肉相間 油花均衡即使灼耐左都唔鞋口🌟手打蝦滑我哋試左整唔同大細嘅蝦丸個人覺得大粒比較好食大粒嘅會外層爽口內裡軟滑🤤🌟黑松露餃餃子脹卜卜🥟十分足料入面包住大大隻🦐帶松露幽香🌟球冮白鱔片鱔片非常新鮮,魚脂香濃🐟焯到啱啱好嘅鱔片十分彈牙有口感不過我哋湯底比較濃,會搶左魚嘅味建議大家叫嗰淡啲嘅湯底就會比較突出到鱔嘅鮮味同脂香-座位寬敞,入面仲有「東宮」「西宮」廂房一大班人一齊嚟打邊爐開party都冇問題最正係有個露台,秋冬可以坐係露台望住嗰夜景打邊爐🤩夠哂嘆
為左慶祝好姊妹生日🎂
我哋今年揀左呢間係銅鑼灣鬧市中嘅火鍋店一齊「去滾」

入面裝修玩味濃🤣門口大大嗰牌寫住「唔滾唔知身體好」

嗰圍裙仲要係肚兜形😂

自助bar有唔同配料可以自己DIY混醬

湯底我哋揀咗「密密翻啅沙爹湯」
沙爹湯底濃郁🤤香濃花生味加少少辣
湯底有埋豬皮蘿蔔,索哂啲沙爹味超級好食

🌟金甲脆魚皮
見好夠人都有叫呢個魚皮,果然值得一試!
魚皮大過手掌
鹹蛋黃係新鮮推出嚟,又滑又香
啲魚皮上枱嗰陣仲熱辣辣👍🏻非常高質

🌟黑松露餃
餃子脹卜卜🥟十分足料
入面包住大大隻🦐帶松露幽香

🌟球冮白鱔片
鱔片非常新鮮,魚脂香濃🐟
焯到啱啱好嘅鱔片十分彈牙有口感
不過我哋湯底比較濃,會搶左魚嘅味
建議大家叫嗰淡啲嘅湯底就會比較突出到鱔嘅鮮味同脂香
座位寬敞,入面仲有「東宮」「西宮」廂房
一大班人一齊嚟打邊爐開party都冇問題
最正係有個露台,秋冬可以坐係露台望住嗰夜景打邊爐🤩夠哂嘆
2023-06-03 56 浏览
雖然天氣開始熱但係都無減我對打邊爐既愛😂之前有朋友介紹過呢間餐廳,今次決定約同事「去滾」🤣環境非常好坐得好舒服,裝修主打懷舊港式風格,playlist差唔多首首廣東歌都啱聽!一路食一路聽歌真係好嘆~湯底都幾唔錯,我地揀咗麻辣同沙嗲,兩款都好入味!我覺得辣度完全可以接受,有少少似台式既麻辣湯唔係重慶老火鍋嗰種會辣到個嘴腫唒嗰隻😂每樣野份量都好足,四個人都食到好飽。肉類方面我哋嗌咗肥牛、牛脷心同牛胸爽。我鍾意肥牛同牛胸爽,肉唔會太肥又有嚼頭。其他火鍋配料都好多選擇,我地叫咗牛丸、芝士丸同埋大量蔬菜😛可惜冰菜冇得嗌!另外我哋叫咗金甲脆魚皮同避風塘魷魚鬚,兩樣都非常出色,熱辣辣超級脆👍🏻仲想推介有個雜果涼粉,加咗啲乾冰成個樣好靚🫢仲可以自己加紅豆同椰絲!食完甜品真係好飽好滿足🙈

📍去滾 (銅鑼灣)🏠銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓 【 別具玩味懷舊打卡風 - 去滾 】首先一入門口已經有個好有霸氣嘅打卡位,牆上掛左好大塊霓虹燈 滿滿懷舊風型格又有特式的火鍋店,一於試下先原個椰子雞湯(半隻) 🥥原隻椰子汁倒入去湯底 加埋椰肉熬煮😍等湯滾好後可以先飲碗清甜椰子雞湯雞肉夠嫩滑仲啖啖肉 超好味🤤安格斯肥牛 🐮肥牛牛油花多 油脂分佈均勻 牛味濃入口即化🥰 食起嚟都幾有質感~嫩滑台妹 鴨血鴨血很大一片,一口咬下去十分滿足👍🏻鴨血愛好者😋 必食!必食!必食!魷魚片大大片魷魚 質感爽脆煙韌 吸收左湯底的精華,鮮味十足金甲脆魚皮熱辣辣鹹蛋黃炸魚皮 香脆可口淨係見到金黃色嘅外層已經流口水魚皮份量十足🤩 真係會食上癮架!
📍去滾 (銅鑼灣)
🏠銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓

【 別具玩味懷舊打卡風 - 去滾 】
首先一入門口已經有個好有霸氣嘅打卡位,
牆上掛左好大塊霓虹燈 滿滿懷舊風
型格又有特式的火鍋店,一於試下先

原個椰子雞湯(半隻) 🥥
原隻椰子汁倒入去湯底 加埋椰肉熬煮😍
等湯滾好後可以先飲碗清甜椰子雞湯
雞肉夠嫩滑仲啖啖肉 超好味🤤

安格斯肥牛 🐮
肥牛牛油花多 油脂分佈均勻 牛味濃
入口即化🥰 食起嚟都幾有質感~

嫩滑台妹 鴨血
鴨血很大一片,一口咬下去十分滿足👍🏻
鴨血愛好者😋 必食!必食!必食!

魷魚片
大大片魷魚 質感爽脆煙韌
吸收左湯底的精華,鮮味十足

熱辣辣鹹蛋黃炸魚皮 香脆可口
淨係見到金黃色嘅外層已經流口水
魚皮份量十足🤩 真係會食上癮架!
2023-06-02 70 浏览
位於銅鑼灣嘅盞鬼地道火鍋店!鋪頭坐落金朝陽中心,裝修十分有格局,而且抽風系統做得好好,成餐邊爐都食得好開心😙😙今次揀咗原隻椰子雞湯,裏面除咗有半隻雞,仲有竹笙、椰子、馬蹄等配菜,十分足料👍餐廳仲好細心咁叫我哋水滾時先飲一碗清湯試下,果然係超鮮甜,係完全可以當老火湯嚟飲😎雞肉亦都好滑身,一啲租糙感都冇!金甲脆魚皮係十分強推嘅小食!魚皮本身已經炸得好酥脆,再配合埋鹹蛋黃醬同辣椒粒,即刻變咗個勁邪惡嘅小食!最鍾意唔點湯食,因為原汁原味,但真係好熱氣,多人share會好啲😉安格斯肥牛雖然唔算得上係靚牛,但牛脂分佈都好平均,而且食落都好香牛味,純對係值回票價嘅😌雖然唔算大碟,但以兩個人嚟講,再加埋其他餸,好夠了🤣手打墨魚滑 x 洋蔥沙嗲牛肉餃係火鍋必點菜式!墨魚滑好爽口,完全唔會有漿住嘅感覺,係手打嘅獨有口感😛另外嘅洋蔥沙嗲牛肉餃都好有驚喜,完美地結合咗香港獨有元素,沙嗲醬香濃惹味,薄薄嘅皮配上澎湃嘅餡,一咬落口勁多汁飛出嚟🤣蔬菜拼盤 x 手打生麵 x 冰豆腐蔬菜拼盤揀咗最喜歡的娃娃菜、冰菜同油麥菜,全部都十分新鮮☺️冰豆腐也是火鍋最愛的,完美地索哂湯水嘅精華,大推😉至於生麵,個人認為也是high

手打墨魚滑 x 洋蔥沙嗲牛肉餃

蔬菜拼盤 x 手打生麵 x 冰豆腐
蔬菜拼盤揀咗最喜歡的娃娃菜、冰菜同油麥菜,全部都十分新鮮☺️冰豆腐也是火鍋最愛的,完美地索哂湯水嘅精華,大推😉至於生麵,個人認為也是highlight之一。其實即係平時雲吞麵嘅鹼水麵,佢相對出前一丁/烏冬冇咁容易變淋,保持到佢彈牙嘅口感。而且健康啲!(好似係!🤣)

繽紛鮮果涼粉鍋
最後嘅重頭戲絕對係呢盤涼粉😂首先震撼嘅係佢真係好大碗,大到我嚇親😂裏面有埋滿滿嘅火龍果、西瓜同芒果粒,係實實在在嘅鮮果涼粉🤣第二就係佢好細心咁用鐵兜裝住,咁就可以keep到冰涼嘅溫度👍中間仲落咗啲乾冰,為上菜營造咗啲美感😛涼粉鍋係用花奶做湯底,仲送咗紅豆、煉奶同椰絲做伴碟,絕對係超邪惡之選🐷

餐廳仲有室外座位,可以遠眺到維港靚景,下次天氣好又想再chill啲絕對可以考慮😎
2023-06-01 115 浏览
一年轉眼間又來到夏天,不過似乎仍然無阻街上行人三五成群周圍滾,無論人多人少都鍾意打邊爐。 🥰雖然而家主打台式火鍋同埋日式火鍋,但本土火鍋都開始流行起嚟,要數到正宗本土火鍋,當然就係銅鑼灣嘅去滾,連用字都霸氣夠晒香港feel😍首先打邊爐之前點都要叫返個湯底,🍲如果食嘅配料係上等嘅話湯底當然就係越清越好,🥥而呢一度都強烈推介原個椰子雞湯,啱晒又清,🥥但又唔會太缺味道。 呢一度嘅服務亦都非常之好未淥野之前先幫大家「不」碗湯,呢個行為夠晒貼心。🥥而個椰子雞湯真係用成個椰青切開到晒裏面啲椰青水,如假包換嘅真材實料,真正嘅清甜🥥安格斯肥牛— 🥩當然打邊爐,絕對唔會少得肥牛,呢一款安格斯肥牛就好似大理石一樣周圍都充滿油脂,形成唔同嘅花紋。🥩同樣都係只需幾秒就已經可以享用到原汁原味嘅肥牛片,肉味依然都係非常香濃,牛味香油脂又易入口,🥩可以算得上係安格斯肥牛嘅高質🥩嫩滑台妹鴨血—🦆鍾意嫩滑嘅口感,一定要嗌鴨血,滑脫脫嘅鴨血,口感冇得彈 。🦆再加埋依個椰子雞湯底,非常匹配。🦆金甲脆魚皮— 🐟呢一度炙手可熱必要推介嘅食物,新鮮炸好嘅魚皮再包上鹹蛋黃醬,🐟熱辣辣又夠晒脆卜卜確係令人極容易上癮🐟臘味煲仔飯— 🍲

金甲脆魚皮

臘味煲仔飯— 🍲而家可以食到煲仔飯嘅店鋪越來越少,但呢一度即使係專門打邊爐嘅同樣都可以做到夠晒傳統味道嘅煲仔飯,🍲臘味用料新鮮,而且份量亦都唔少,熱辣辣嘅煲食吓食吓去到下面就會有少少飯焦,飯焦直頭係煲仔飯嘅精髓,🍲依啲飯同樣亦都係粒粒分明,米夠晒香即刻帶返人入去童年嘅回憶。🍲
臘味煲仔飯

去到尾聲就梗係要食返個甜品,一大個繽紛鮮果涼粉鍋食完就滿足晒!

去滾 (銅鑼灣)
臘味煲仔飯
  • 原個椰子雞湯(半隻)
去滾 The Smoking Affairs銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown27樓餐廳室外(可以望到維港海景🌃)同室內(有好多霓虹燈)打邊爐🍲仲有幾間VIP房係有唱歌🎤而且每間地方都好有私人空間絕對係同朋友黎chill既地方 加上重視食物質素同服務態度好好😌如果你想用唔同湯底配食材 職員好樂意☺️詳細介紹俾你聽❤️原個椰子雞湯+椰青肉 成個椰子汁🥥倒落去 再落半隻雞件🐥放入湯底 滾起就聞到陣陣既椰子味湯底以雞湯🐥為主 好鮮甜 竹笙好入味雞件好滑 完全無過老 我地個個都飲足2碗😋🌟頂級靚肥牛+特級即日新鮮牛頸脊🌟牛既油脂均勻 牛肉味好重 完全唔需要沾醬料😚幾秒就見到牛既色澤 真係好新鮮😆🌟手打蝦丸x手打牛丸x黑松露餃(自家製)🌟3樣都係自家製 手打丸口感好彈牙🤭同出面機整既丸好差好遠☄️仲可以粒粒手打丸一樣size 師傅既工藝不得了🤩黑松露餃皮好簿 一咬開好重黑松露味而無蓋過餡料🌟金甲脆魚皮🌟炸魚皮個鹹蛋味好濃郁🥰完全帶出成個口感仲要每一塊大大舊又卜卜脆 好惹味🤤避風塘魷魚鬚呢個炒得好乾身😌好香避風塘魷魚鬚好鬆軟又好Q彈 火喉十足🤞🏻冰豆腐我地選左吸湯既冰豆腐 好嫩滑百花齊放蔬菜拼
去滾 The Smoking Affairs

呢個炒得好乾身😌好香避風塘
魷魚鬚好鬆軟又好Q彈 火喉十足🤞🏻

冰豆腐
我地選左吸湯既冰豆腐 好嫩滑

百花齊放蔬菜拼盤 (自選3款)
油麥菜 生菜 皇帝菜蔬菜好新鮮

繽紛雜果涼粉鍋
上枱嘅乾冰效果 3種生果(西瓜🍉、芒果🥭、火龍果)
底有涼粉😃配椰絲、紅豆🫘自己選擇
水果新鮮又甜 加埋冰凍涼粉 一解油膩感😏加上乾冰效果🥰絕對吸睛

當你入去就見到裝修真係好用心 好多地方打卡影相📸️
而上菜都睇到真係花左唔少心機同效果出黎 誠意好足🫶🏻
呢間餐廳充滿住香港既特色感覺❤️‍🔥真係可以留到香港地既味道❣️

#銅鑼灣 #去滾 #暖笠笠 #hotpot #秋冬限定 #羊腩煲 #雞煲 #必點炸魚皮 #打邊爐 #創意餐廳 #asmokingaffair #hkfoodie #香港餐廳推介 #香港生活 #香港探店 #香港旅游攻略 #美食 #美食探店#相機先食 #美食日記 #香港 #打卡熱點 #香港美食 #香港美食日記 #香港食評 #香港食好西 #吃貨日常 #吃貨人生 #香港美食推介 #美食推薦
2023-05-23
  • 金甲脆魚皮
  • 原個椰子雞湯(半隻)
  • 避風塘魷魚鬚