2020-03-23 29 浏览
元朗糖水甜品,多數人都只會諗起B仔 就無其他。 但其實我問過好多元朗人 反而佢地自己其實就唔會去B仔。 有邊去? 佢地就推薦我 去左里間 叫做 原點既甜品店。 今日屋企食完個晚餐就同 屋企人渣埋架車過黎元朗食, 里到勝在有位泊車, 門口就有咪錶位。 夜晚就通常都有d位, 所以好彩 一黎就有位比我泊左先。雖然要等位, 但好既野要等位 都好正常, 英文名就叫here, 店舖唔算太細, 裝修感覺簡單乾淨, 整體都係舒服。晚餐食左小小野 就係為左甜品可以大食特食, 我見隔離枱叫左個窩夫, 成份大大份, 我都忍唔住即刻叫左個黎食。朱古力味 麻薯係中間, 再加個抺茶雪榚, 咁既size 已經唔係我一個人可以handle。 要搵幫手。仲叫左個香蕉船, 3球雪榚 再加香蕉。 雪榚好正。 扺食芒果西米撈, 夠晒香滑, 重芒味 足料。招牌藍莓梳打, 特色飲品, 大量莓香味 加埋梳打 十分之衝擊。 下次可以再飲就係咁既set up, 已經差d攪唔掂, 咁多野食。 估唔到元朗人真係無介紹錯, 以後唔洗剩係食b仔啦

仲叫左個香蕉船, 3球雪榚 再加香蕉。 雪榚好正。 扺食

芒果西米撈, 夠晒香滑, 重芒味 足料。

2020-03-22 40 浏览
.🔺原點支持#黃色經濟圈💛話說好耐冇食過一間高質嘅甜品店!呢間真係要bookmark去試😋😋.棉花糖麻糬原味窩夫🧇窩夫好出色!😍😍😍最特別係入面有一粒粒煙煙韌韌嘅麻糬加埋棉花糖溶溶地有D拉絲咁☺️食落口感好正好好味🤤係小編暫時食過最難忘嘅窩夫😋.牛乳燒仙草🐮入面有地瓜圓、芋圓、小丸子、紅豆同埋仙草😆一次過滿足晒小編嘅慾望👅👅除左口感豐富之外仲好清新.心太軟配Baileys甜酒加曲奇雪糕🍩心太軟加上Baileys原來都幾夾💁🏻‍♀️伴碟仲有好多水果🥭🍉🍇雪糕就不過不失👌🏻👌🏻.呢度嘅甜品好岩小編同友人嘅口味👍🏻每款甜品嘅甜度剛好 食晒都唔會漏😛
🔺原點
支持#黃色經濟圈💛
話說好耐冇食過一間高質嘅甜品店!
呢間真係要bookmark去試😋😋
棉花糖麻糬原味窩夫🧇
窩夫好出色!😍😍😍
最特別係入面有一粒粒煙煙韌韌嘅麻糬
加埋棉花糖溶溶地有D拉絲咁☺️
食落口感好正好好味🤤
係小編暫時食過最難忘嘅窩夫😋
牛乳燒仙草🐮
入面有地瓜圓、芋圓、小丸子、紅豆同埋仙草😆
一次過滿足晒小編嘅慾望👅👅
雪糕就不過不失👌🏻👌🏻
呢度嘅甜品好岩小編同友人嘅口味👍🏻
每款甜品嘅甜度剛好 食晒都唔會漏😛
2020-03-22 38 浏览
在元朗的一間小店,是一間黃店。店子雖細,但乾淨企理,坐得舒服不會太迫。由落單到上桌,都算很快。主要是因為有芋圓吃才去試,因為在香港不易食到好吃的芋圓。$38一碗紅豆芋圓燒仙草,價錢不貴!芋圓煙韌好吃!紅豆亦軟硬適中!燒仙草沒有藥材味(我不喜歡有藥材味/甘味的燒仙草),我覺得整體十分好吃。另外,椰汁西米露不過不失,而牛奶奶凍不夠奶味,但夠滑!看到很多客人在吃窩夫!賣相不錯亦很香,看似很好吃,應該值得一試!

另外,椰汁西米露不過不失,而牛奶奶凍不夠奶味,但夠滑!

芋圓紅豆燒仙草
2020-03-22
芋圓紅豆燒仙草
2020-03-22 118 浏览
今天約了S到元朗閒逛,行到攰攰地想食吓糖水,突然想起住在元朗的同事提起有一間新開的糖水舖叫原點,同事說這裏的糖水質素很不錯,我和S都想試下新嘢!店子乾淨整齊,下午茶時間都差不多坐滿客人,大部份都是年青人,頗為熱鬧。Menu暫時選擇算多,但我和S都有選擇困難症,樣樣都想試下,最後叫左2樣甜品一齊share!芒果窩夫$60~除了芒果,還有紅豆/雜果/百利甜酒/曲奇/烘面棉花糖可供選擇,之後揀口味,有原味/朱古力/抹茶,我揀左朱古力。再揀雪糕,有薄荷朱古力/朱古力/曲奇/抹茶/芒果,我亦是揀左了朱古力雪糕。窩夫有4件,每件on top有唧左花的芒果醬,朱古力醬和少許糖霜,還有新鮮的芒果粒。窩夫外脆內鬆軟,中間位置好軟好腍,有些似食緊雞蛋仔的口感,朱古力味濃郁,再加上冰凍的朱古力雪糕,非常美味,比起一般餐廳的waffle, 果然更勝一籌。楊枝甘露燒仙草$42~配料非常豐富,有芋圓,椰果,仙草,新鮮芒果和碌柚, 以芒果汁和奶做底,口感和味道也非常豐富。芋圓煙煙靭靭,椰果有咬口,配上冰冰凉凉的仙草(味道和涼粉相似), 非常滋味。下次一定要試下抹茶和阿華田奶凍,還有千層蛋糕

比起一般餐廳的waffle, 果然更勝一籌。

下次一定要試下抹茶和阿華田奶凍,還有千層蛋糕

2020-03-21
下午茶
  • 楊枝甘露燒仙草
  • 芒果窩夫
2020-03-16 44 浏览
有晚約朋友出嚟食糖水朋友約咗去依間新開嘅糖水舖食,鋪頭嘅裝修好簡單坐得好舒服而且牆上面畫嘅畫都非常之靚我同朋友每人都叫做一個心太軟分別係baileys 心太軟同埋抹茶心太軟, 每個心太軟都會配一個雪糕,我哋就揀咗曲奇同埋朱古力味雪糕,心太軟因為要即焗所以等得比較耐,但係味道真係好好入面真係流心,而且味道亦都唔會太過甜食落去配埋雪糕啱啱好,抹茶都係比較有驚喜嘅味道,味道好真實然後我哋就心思思想叫多一樣野,就叫咗一個牛乳燒仙草,份量都幾多而且材料好夠,食到最後食到都好飽而且食落去煙煙銀銀好正朋友就叫多咗一個糖水,哈密瓜西米露,西米露嘅椰汁味都幾香,不過味道有啲淡,配埋水果都幾清新,如果諗唔到去邊度食糖水我諗依家喺元朗都係一個幾好嘅選擇

2020-03-16 32 浏览
有一間好有特式的甜品店舖!位於元朗,交通都好方便,店舖需然望落唔係好大,但係坐落都覺得好舒服!都算唔錯!至於食物方面叫咗藍莓窩夫賣相都好吸引!面上擺放咗雪糕忌廉淋咗D朱古力醬,再放上藍莓都好配合!窩夫好正軟绵绵!真係好正!溝埋其它材料真係好夾!味道一流。朱古力心太軟賣相真係好吸引!咬落去軟绵,隨即流出來好澎拜流心朱古力,朱古力又唔會好甜,真係好好味!還有其它生果伴碟。另一個牛乳燒仙草甜品!配料十足,又红豆、椰果、三色椰果、小丸子、仙草、竽圓、雪糕.全部放埋一碗好正!藍莓梳打味道十分之好飲,籃莓味道好重,又唔會好甜、藍莓肉又唔會好少,味道刚刚好,總之係好好飲!至於價錢方面都唔貴,甜品質素比得上高级餐廳的甜品!款式吸引!需然唔係出名甜品店!值得比這個價錢!,
2020-03-13
2020-03-13 938 浏览
有時候總會想吃個甜品😆😆 這次與家人去吃東西吧~店舖在元朗馬田路附近 對面是食街很容易找到這裡的看看餐牌甜品有挻多款式選擇 還有不同口味千層蛋糕·藍莓麻糬窩夫(百利甜酒)配曲奇雪糕套餐 HKD$75套餐除了有一份藍莓麻糬窩夫之外 還有杯藍莓梳打🍹窩夫裡有麻糬令到口感更煙韌有咬感 還有藍莓在面😍帶微酸的藍莓可以中和甜品的甜味 藍莓梳打味道適中·牛乳燒仙草(紅豆+小丸子+芋圓) HKD$38這個份量十足的甜品🤩 全部也是靜靜喜愛的食物呢😍小丸子和芋圓口感很煙韌有咬感😊 很快就被食清光😝其實靜靜很怕食到很甜的仙草 這裡竟然不太甜有驚喜~·朱古力心太軟(百利甜酒)配薄荷朱古力雪糕 HKD$55心太軟的精髓就是流心 我們拍照片已經攤放了一陣子當我們切開的時間裡面仍然是流心 還有很多朱古力醬味道不太甜挻好 另外有水果拌碟也是可以中和甜味的甜品味道不會很甜是可以接受的甜度 而且是很飽肚呢而且價錢不算太貴 店舖環境衛生 食起上來也很放心❤

有時候總會想吃個甜品😆😆 這次與家人去吃東西吧~
店舖在元朗馬田路附近 對面是食街很容易找到這裡的

帶微酸的藍莓可以中和甜品的甜味 藍莓梳打味道適中

·牛乳燒仙草(紅豆+小丸子+芋圓) HKD$38
這個份量十足的甜品🤩 全部也是靜靜喜愛的食物呢😍
小丸子和芋圓口感很煙韌有咬感😊 很快就被食清光😝
其實靜靜很怕食到很甜的仙草 這裡竟然不太甜有驚喜~

·朱古力心太軟(百利甜酒)配薄荷朱古力雪糕 HKD$55
心太軟的精髓就是流心 我們拍照片已經攤放了一陣子
當我們切開的時間裡面仍然是流心 還有很多朱古力醬
味道不太甜挻好 另外有水果拌碟也是可以中和甜味的

甜品味道不會很甜是可以接受的甜度 而且是很飽肚呢
而且價錢不算太貴 店舖環境衛生 食起上來也很放心❤
2020-03-13
$70 (宵夜)
2020-03-13 30 浏览
下午茶找甜品吃,係元朗發現了一間好好味的窩夫!原味麻薯窩夫配Bailey味醬窩夫個皮整得好脆,裏面有啲麻薯口感一流,個Bailey 醬甜度剛剛好,另外配左個咖啡味雪糕,好凍加埋個窩夫一冷一熱咁食好過癮!
下午茶找甜品吃,係元朗發現了一間好好味的窩夫!
原味麻薯窩夫配Bailey味醬

加埋個窩夫一冷一熱咁食好過癮!
元朗黃店來襲! 藍莓soda :濃厚藍莓果肉,每啖都飲到藍莓果肉,比起一般街外飲的果汁soda,用料更新鮮,果汁味比較濃郁! 伯爵茶千層蛋糕:清香既茶味令整個cake不會太油膩,一層的蛋糕有入口即溶的感覺 如果喜歡重口味的朋友,可以選擇抹茶心太軟,抹茶流心的味到非常濃郁,甜度恰到好處,有朱古力蛋糕同紅豆作陪襯以及抹茶粉作點綴,就算每樣食物都係濃味為主,但都唔會搶走本身主角的味道! 讚👍🏻 抹茶麻糬窩夫烘棉花糖:非常有創意的一款甜品,窩夫入面有麻糬,而口感外脆內軟,麻糬完全唔影響窩夫的口感,半溶棉花糖增加左窩夫的甜味!平時食開的甜品店,朱古力雪糕都係得朱古力味,而Here Dessert佢地就選用朱古力粒雪糕給客人選擇! 楊枝金露燒仙草:有芒果、芋圓、椰果!而芒果食得出係以新鮮原隻芒果切粒的,甜甜的,一點酸的感覺都冇,芋圓有口感,好有彈性,仙草好滑,椰果都唔會太甜,平時食開椰果都係浸住糖水,但呢個就唔會太甜。鍾意清新口味的朋友可以trytry!
元朗黃店來襲!

藍莓soda :

伯爵茶千層蛋糕:

抹茶麻糬窩夫烘棉花糖:

楊枝金露燒仙草:

2020-03-09
2020-03-04 61 浏览
小妹雖然懷孕🤰🏻每次見醫生都叫我戒甜😅但對住面前嘅心太軟真係忍唔到呢🥺你地明唔明呀?!😩🍫水果朱古力心太軟🍫一切開🔪朱古力溶漿相溶而出😍朱味香濃😌甜度剛好食落外層微脆內軟😝再繼而朱古力醬漿住個口🤤心都溶化了再食下旁邊嘅水果🍑又解解甜🥰幸福🧇烘棉花糖窩夫(原味)🧇一客4件🤓棉花糖燒到溶晒係窩夫表層窩夫內裡藏有小秘密🤫就係麻糬啦一口咬甜甜脆脆😚再加埋麻糬煙韌口感😋幾過癮
小妹雖然懷孕🤰🏻每次見醫生都叫我戒甜😅

一客4件🤓棉花糖燒到溶晒係窩夫表層

窩夫內裡藏有小秘密🤫就係麻糬啦
一口咬甜甜脆脆😚再加埋麻糬煙韌口感😋幾過癮

2020-03-03 130 浏览
作為喜歡甜品的我,知道係元朗有間開業不久的新店緊係要來會一會啦!位置方便唔難找, 店中座位舒適,座係到同朋友一路食甜品一路吹水就最正了。今日我們叫了以下幾款甜品:楊枝金露燒仙草(芒果,椰果,芋圓)加配水果藍莓梳打60%黑朱古力窩夫棒香蕉船(薄荷朱古力,朱古力,曲奇)芒果小丸子椰皇燉蛋白我們一行幾人都好滿意這裡的甜品,因為夠創新,由其係個窩夫,窩夫好多人都覺得一定係熱食先好食,今次我叫了個係預先準備好的60%黑朱古力窩夫棒,真係好正, 好似食雪條咁咬來食, 食到中間有d 煙煙靭靭的麻薯感覺好特別。而杯藍莓梳打又係夠特別,拌勻來飲成杯紫紅色超靚。這間甜品仲可以叫外賣抵讚,岩哂依家唔想出門又為食的朋友仔 。

今日我們叫了以下幾款甜品

楊枝金露燒仙草(芒果,椰果,芋圓)加配水果

藍莓梳打

60%黑朱古力窩夫棒

香蕉船(薄荷朱古力,朱古力,曲奇)

芒果小丸子椰皇燉蛋白

2020-02-26 91 浏览
—有中式/西式甜品 可選烘焗或滋潤甜品一班朋友各有喜愛可各自選擇抹茶心太軟($52)每次食呢款甜品 第一件事就係睇流心效果蛋糕微脆鬆化 濃郁順滑嘅抹茶漿爭相湧出紅豆保持原顆但粉綿微甜與甘香微澀抹茶搭配得很粒粒藍莓套餐($75)藍莓窩夫 // 藍莓梳打窩夫厚實鬆軟 內裏仍濕潤中間夾雜住軟糯煙韌麻糬而窩夫同雪糕都有不同口味提供椰汁西米露椰皇燉蛋白($55)面層注入椰汁西米露糖水 溫潤順口底層燉蛋帶清甜椰香 滑嫩水潤仲可以刮埋椰肉食椰香奶香蔓延整個口腔———————————————原點元朗馬田路20-30B號安寧大廈地下4號舖

有中式/西式甜品 可選烘焗或滋潤甜品
一班朋友各有喜愛可各自選擇
抹茶心太軟($52)
每次食呢款甜品 第一件事就係睇流心效果
蛋糕微脆鬆化 濃郁順滑嘅抹茶漿爭相湧出
紅豆保持原顆但粉綿微甜
與甘香微澀抹茶搭配得很
粒粒藍莓套餐($75)
藍莓窩夫 // 藍莓梳打
窩夫厚實鬆軟 內裏仍濕潤
中間夾雜住軟糯煙韌麻糬
而窩夫同雪糕都有不同口味提供
椰汁西米露椰皇燉蛋白($55)
面層注入椰汁西米露糖水 溫潤順口
底層燉蛋帶清甜椰香 滑嫩水潤
仲可以刮埋椰肉食
椰香奶香蔓延整個口腔
———————————————
原點
元朗馬田路20-30B號安寧大廈地下4號舖
昨日和朋友去到元朗安寧大廈樓下的原點,食甜品,這是一間裝修得有時代感和精緻的甜品店,這裏座位佈局合理,枱面很大張,坐得很舒服。我們點了朱古力心太軟,水果加百利甜酒配薄荷朱古力雪糕。心太軟做得好好,味道香濃,切開蛋糕表面,流出香濃美味的朱古力醬。配上薄荷朱古力雪糕,一冷一熱感覺好強烈,衝擊味蕾,加上水果,又有一種清新的味覺。楊枝甘露燒仙草,有燒仙草和芒果芋圓等材料,比原本的楊枝甘露層次豐富很多,芋圓QQ的感覺好有咬口。柯華田千層蛋糕,這款柯華田干層蛋糕十分推介,因為柯華田忌廉打得好有幼滑,好香濃,入口即溶的感覺,非常好食。芒果小丸子椰皇燉蛋白,暖笠笠,在冬天這個時間食感覺很滋潤。藍莓梳打,好爽不會太甜,內面有真的藍莓果肉可以食。總結:原點是一間不錯的新派甜品舖,環境舒服,枱面亦夠大張,而且他們的甜品做得不錯尤其是柯華田千層蛋糕,入口即溶,令人難忘,絕對值得推介。

芒果小丸子椰皇燉蛋白,暖笠笠,在冬天這個時間食感覺很滋潤。

藍莓梳打,好爽不會太甜,內面有真的藍莓果肉可以食。

2020-02-24 152 浏览
最近多了在家煮飯,今日食完晚飯想吃甜品,二話不說就決定出元朗食!發現了一家應該是新開的甜品店,而且是黃店!*椰皇燉蛋白($50)點了基本款的椰皇燉蛋白;燉蛋白超滑溜,很香奶味;椰肉很嫩,可以輕輕挖出。*朱古力麻糬窩夫配百利甜酒和薄荷朱古力($58)窩夫外脆,內有煙UN的麻糬,但份量可以多一點;百行甜酒醬比較似朱古力,少了點酒香。*抹茶心太軟配水果曲奇雪糕($52)因為是用上白朱古力,所以偏甜一點;抹茶味都夠濃,配上水果的選擇是正確的。*牛乳燒仙草($38)仙草配上紅豆、小丸子和芋圓;牛乳底很香,紅豆夠甜;小丸子和芋圓都很夠煙UN。
發現了一家應該是新開的甜品店,而且是黃店!

*椰皇燉蛋白($50)
點了基本款的椰皇燉蛋白;
燉蛋白超滑溜,很香奶味;
椰肉很嫩,可以輕輕挖出。
椰皇燉蛋白

*朱古力麻糬窩夫配百利甜酒和薄荷朱古力($58)
窩夫外脆,內有煙UN的麻糬,但份量可以多一點;
百行甜酒醬比較似朱古力,少了點酒香。
朱古力麻糬窩夫配百利甜酒和薄荷朱古力

*抹茶心太軟配水果曲奇雪糕($52)
因為是用上白朱古力,所以偏甜一點;
抹茶味都夠濃,配上水果的選擇是正確的。
抹茶心太軟配水果曲奇雪糕

*牛乳燒仙草($38)
仙草配上紅豆、小丸子和芋圓;
牛乳底很香,紅豆夠甜;
小丸子和芋圓都很夠煙UN。

2020-02-21
$50 (宵夜)
2020-02-24 61 浏览
一見到小店的門口就即入內試一試~事實上由農曆年開始就想試,不過一直都滿座。雖然我知道他們有網上外賣平台,但熱辣辣的窩夫嘛,一定要堂食才過癮!窩夫可選味道(原味,朱古力,抹茶)雪糕也可以選擇(朱古力、曲奇、薄荷朱古力和抹茶)配料亦可挑選(但我忘了有什麼了~)總之就是非常個人化。除非你不愛澱粉質類甜品,否則沒可能不試這裡的窩夫。這裡的窩夫質地像蛋糕,帶點煙韌。看清楚一點,原來內裡有麻薯!好味,而且好像和抹茶特別相配,和風感滿滿!台式甜品亦很不錯,牛肉燒仙草紅豆芋圓小丸子。賣相好像和其他食友分享的有些分別,牛乳無需自己倒進去,我就沒異議(反正我懶,哈哈~)相信芋圓是自家製,因為size比一般買回來的大,口感軟腍。小丸子亦是偏軟腍的。由於我比較喜歡煙韌,所以對我來說就是有點煮過頭的感覺。不過 $35 CP值很高,尤其是冷冷的天氣特別想來一碗暖的仙草。90後主理的小店,看到了誠意,值得一試!