3K
2020-02-23 57 浏览
谷友話呢度個麻糬窩夫好好食,今日終於黎試左啦,真係好好好好好好好正呀!呢個係水果百利甜酒朱古力心太軟,配一球雪糕就揀左薄荷朱古力,睇賣相就知好味啦~一切開啲朱古力漿即刻湧出黎,熱辣辣香噴噴。爆多漿喎,超澎湃呀~濃濃的朱古力味,甜度剛剛好一點都不膩,滿分!仲有Oreo朱古力麻糬窩夫配曲奇雪糕,即點即烘超香的。窩夫外脆內軟富蛋香,又有著淡淡朱古力味,每件都有數粒麻糬,煙煙韌韌好正,實在是太好味了~門面,你懂的。小店甜品款式不多,但個人覺得專心做幾款,貴精不貴多,總好過大包圍但無特式好,小店加油!
一切開啲朱古力漿即刻湧出黎,熱辣辣香噴噴。
仲有Oreo朱古力麻糬窩夫配曲奇雪糕,即點即烘超香的。
門面,你懂的。

2020-02-23
2020-02-23 433 浏览
休閒的下午,相約幾位朋友來到元朗,這條街有一排翠綠的樹陰。旺中帶靜,感覺舒適而放鬆。這樣放鬆的下午,最適合享受甜品了。原來係一間黃店,本人認為不能把政治立場放入食肆選擇中,玻璃牆上的畫作用觀賞的立場去睇,黃藍都不是問題,最重要專注到食物的質素方面。烘面棉花糖窩夫$60我們選擇的是朱古力味窩夫,有四件窩夫配曲奇雪糕球。賣相吸引,外脆內軟,甜味適中,窩夫配上軟棉棉的棉花糖,口感很是過隱。楊枝甘露燒仙草$42(加配料后$50)大概飯碗般一大碗,七彩繽紛,吸引食欲。仙草鋪底,上面分別有芒果、椰果、芋圓、我們另加了小丸子和紅豆。材料豐富,口感豐富。有軟軟韌韌的芋圓,甜絲的紅豆,香香軟軟的仙草,清新口感的椰果,綿密的小丸子,甜爽的芒果,好精彩的享受。朱古力心太軟+水果配薄荷朱古力($50)甜度適中,外脆內軟,一刀切下去,朱古力醬相擁而出,未吃都覺得好味,生果一來消滯,二來增加健康元素。雪糕一如概往軟而creamy 等待埋單不忘影下餐牌,推介朋友。埋單出門口發現有蛋糕外賣,真想再來嘗嘗。

這樣放鬆的下午,最適合享受甜品了。

烘面棉花糖窩夫$60

楊枝甘露燒仙草$42(加配料后$50)

朱古力心太軟+水果配薄荷朱古力($50)

等待埋單不忘影下餐牌,推介朋友。

埋單出門口發現有蛋糕外賣,真想再來嘗嘗。
2020-02-23 40 浏览
有咩地方等幾耐都等? 一定係黃店💛 腐竹雞蛋糖水(左上)而家天氣轉涼,一碗熱辣辣糖水真係會暖入心,超足料腐竹煲到有一半溶入糖水之中,加埋薏米、白果、原隻雞蛋🥚充滿口感,傳統糖水真係歷久不衰💞楊枝甘露(右)西米、芒果、柚子,基本材料配搭而成🤣 想口感豐富啲,會建議叫楊枝甘露仙草(下),糖水會有埋芋圓、椰果同仙草😆 芋圓好煙韌,唔會太粉,仙草大大塊,一啖就滑咗入喉嚨😅😅 好正🥰牛乳仙草(上)有紅豆、芋圓、小丸子同仙草😚 糖水原本唔會太甜,單靠紅豆嘅甜味帶起牛乳味道,成碗糖水好夾😛 鍾意食小丸子嘅唔可以錯過🤩
有咩地方等幾耐都等? 一定係黃店💛

2020-02-23 35 浏览
每一間餐廳都會有自己嘅招牌菜,原點嘅招牌甜品就係 — 水果心太軟😍😍 成個擺碟都睇得出廚師👨‍🍳嘅心思😉 心太軟一啲都唔陌生,但一直俾我嘅感覺係太甜🤐 流心朱古力往往會令人食完個甜品要狂飲水😖 但招牌不愧為招牌,一改我以往印象🤓 心太軟嘅外圍偏淡加埋流心朱古力🍫,成件事好match,再配埋凍冰冰嘅曲奇雪糕(可以揀唔同口味),🧊🔥交融,必食甜品我喺menu見唔到有士多啤梨千層蛋糕🍰呢個選擇,但喺門口未入去之前就俾櫥窗嘅佢吸引住🤣 就咁睇呢個蛋糕有20層,每一層個比例都好平均,所以食落一啲都唔會膩,cream好滑,pancake好軟,唔使一分鐘已經被我KO🙂 原本喺門口見到有8件,到我離開嗰陣得返四件😅 想食嘅要把握機會呀🤗🤗
水果心太軟
水果心太軟

士多啤梨千層蛋糕
  • 水果心太軟
2020-02-11 55 浏览
元朗不嬲都多特色小店,糖水舖都唔少,但係主打食窩夫同芋圓仙草就唔多喇。依間新開甜品舖係b仔對面,位置旺中帶靜,裝修簡潔,明亮!-既然窩夫同仙草係招牌菜,就緊係要嗌黎試下啦😌😌😌!首先黎到既係雜果原味窩夫🧇配抹茶雪糕($55),窩夫可以揀原味,朱古力🍫同抹茶口味,內有麻薯😍。窩夫即叫即整,堅有外脆內軟既口感,最鐘意既食法就係放雪糕係窩夫上面,一冷🧊一熱🔥,好正😆-另外仲嗌左個牛乳燒仙草($38)同楊枝金露燒仙草($42)。個人比較喜歡仙草配紅豆🤭,芋圓唔粉,煙煙韌韌,而且仙草口感接近台灣,平時係香港食開既仙草都係爽滑彈牙,但係依間既仙草係煙韌口感,如果可以加汙泥就仲正😋😋😋-最後就係水果朱古力心太軟配芒果雪糕($50),心太軟焗得岩岩好,做到流心效果,朱古力味濃郁🍫,配上水果,可以用黎清一清口腔,好滿意😊-甜品舖有得免費寫紙同蠟燭供應,係慶生一個唔錯既選擇🥳
既然窩夫同仙草係招牌菜,就緊係要嗌黎試下啦😌😌😌!

甜品舖有得免費寫紙同蠟燭供應,係慶生一個唔錯既選擇🥳
2020-02-11 43 浏览
元朗新開嘅甜品店🍧🍰因為見佢出面同入面都好多文宣好靚✅就入咗去試下💛朱古力心太軟加水果 配曲奇雪糕🍫🍮 $50心太軟入面係超級流心🤤朱古力味都好濃☺️真係好驚喜🤩 仲有香蕉同芒果俾你夾埋一齊食 唔會太膩👍🏻烘面綿花糖窩夫 配抹茶雪糕🍬🍨 $60好少見到窩夫會有烘綿花糖🤩所以就想試下窩夫微暖 咬落脆口 入面唔會有過多麻糬 唔會太膩👍🏻最重點係上面嘅烘綿花糖 份量適中 唔會太甜☺️配埋抹茶雪糕食就岩岩好😇雖然依間係一間甜品鋪 但就唔知點解會有小食食🤣我地叫咗一份燒賣 好普通 同街邊小食差唔多水準埋單都係$120 都算幾抵👍🏻

元朗新開嘅甜品店🍧🍰

雖然依間係一間甜品鋪 但就唔知點解會有小食食🤣
我地叫咗一份燒賣 好普通 同街邊小食差唔多水準

埋單都係$120 都算幾抵👍🏻
2020-02-06 116 浏览
原點(元朗安寧大廈地下舖) 天氣持續灰沉,大家都因為社會疫情持續而搞到唔開心。想開心唯有自找一啲小方法—食甜品幫到我❤😄 今日黎到元朗「原點」支持黃色經濟圈😄 .牛乳燒仙草(紅豆、芋圓、小丸子)$38- 三個比例配搭1:2:3,芋圓小丸子煙韌彈牙、紅豆軟綿順滑,同牛乳仙草夾得啱啱好❤ .粒粒藍莓(梳打+窩夫)$75-由於我哋係綠茶控🍵窩夫+雪糕都揀咗綠茶味🤪🧇麻糬窩夫底唔算太甜,中間既Cream滑而不膩;至於杯藍莓梳打,用料好足🤩開頭飲第一啖覺得有啲酸,攪勻之後再飲覺得好Fresh,仲食到唔少藍莓蓉添😋😋 .朱古力心太軟(Baileys底)$55-呢個要讚下👍🏻要整到一個流心心太軟火侯相當緊要~加咗Baileys底既朱古力一啲都唔甜,而且相當滑溜🤤🤤大愛❤.整體呢度既甜品相當有水準,加上店鋪裡裡外外都充滿「黃色」格調,作為真香港人既你同我,識得揀喇🥰🥰|人均消費:$84

人均消費:$84
2020-01-31 167 浏览
🍨原點 Here dessert🍮 《元朗》元朗新開嘅甜品店🤤支持一下先🤗牛乳燒鮮草($38)個仙草好好食好出色👍🏻😋推介(紅豆 仙草 芋圓)Bailey chocolate 🍫 窩夫麻糬($58)窩夫入面夾左麻糬 煙煙靭靭咁😛好食! 個Bailey 朱古力醬拉花都好靚~但如果個碟再裝飾得好啲會再靚啲🤔
🍨原點 Here dessert🍮 《元朗》

元朗新開嘅甜品店🤤支持一下先🤗
個仙草好好食好出色👍🏻😋推介
(紅豆 仙草 芋圓)
牛乳燒鮮草($38)

Bailey chocolate 🍫 窩夫麻糬($58)

Bailey chocolate 窩夫麻糬
2020-01-26
$50 (宵夜)
Bailey chocolate 窩夫麻糬
2020-01-21 196 浏览
元朗大坑渠果邊最近多左間新甜品店,裝潢以白色為主,雲石紋桌子,乾淨明亮,時尚簡約,店外貼了幾張文宣,店內放左個捐贈箱。可能因為是罕見的黃色甜品店,星期六晚排隊的人數不少啊。-點了店中top 3受歡迎之一的牛乳燒仙草($38),原來是仙草上放滿了紅豆、小丸子及兩色芋圓,配鮮奶一碗,鮮奶比花奶無咁甜,都幾特別。這裡的芋圓比一般大粒,口感軟實淨和粉。另一受歡迎之選是心太軟配水果及百利甜酒,因為心太軟不大,蛋糕部分較薄,內裡的朱古力漿則多如溶岩,而且帶有微微的酒味,用伴碟的水果點來吃最她不過;配一球雪糕,是另上的,選了是日精選的荔枝味~從雪櫃拿出來的朱古力窩夫棒,自然唔會期望佢係外脆內嫩的窩夫,想不到原來凍食的窩夫口感竟有點像雪糕,加上朱古力coating又夠厚,賣相可愛,想試下凍食窩夫反可一試。

2020-01-17 144 浏览
今次又嚟到元朗搵食,亂行一輪就俾呢間甜品店嘅千層蛋糕吸引住!有四款口味,睇見都心心眼😍,即刻入去點一件阿華田味!嚟到當然唔會淨係點一件就走,要試埋其他甜品啦!逐一介紹下先!阿華田千層蛋糕🍰 - 本身預咗可能會有啲甜,呢間店整得出乎意料地唔算太甜,但好濃阿華田味,而且啲cream油膩,值得一讚!曲奇朱古力麻糬窩夫🧇 - 自從台灣食完麻糬窩夫,一直都好想喺香港再食,但比較少在香港有麻糬窩夫,即使搵到,但麻糬食落都唔會太覺...今次我搵到了!窩夫一上枱已經好香,食落口脆口之餘,麻糬又令成個窩夫好有口感in in un un,超好味!而且我揀咗朱古力口味,我至愛!朱古力心太軟 - 呢款真係必點推介,心太軟流心嘅朱古力🍫,濃濃的,甜度適中帶點甘,所以一啲都唔會漏,用窩夫點嚟食,又係另一種食法,所以不妨點哂兩款甜品牛乳燒仙草 - 牛乳淡淡得嚟又香滑,倒上本身滑滑嘅仙草,放入口中,真係不得了!本身仙草同牛乳味道唔濃,但配起紅豆帶出哂甜味,小丸子🍡加芋圓亦整得唔錯,唔會過淋,有咬口!大家不妨入嚟試下呢間店舖支持下年輕一輩!

大家不妨入嚟試下呢間店舖支持下年輕一輩!
2020-01-15 106 浏览
黎到下午茶時間啦,女仔梗係要食甜品啦,經過見到呢間屬於香港人既甜品,未食都流口水。好,坐低睇下有咩好食先。麻糬窩夫,揀左烘面棉花糖,棉花糖入左格仔裡面,好甜好好味,窩夫係綠茶底,咬開入面有麻糬架,食到幾個層次,配埋曲奇雪糕添。抹茶心太軟配水果加雪糕,我哋都係抹茶空,梗係要食抹茶,抹茶心太軟好有抹茶味,配埋水果一齊食清清地,仲有抹茶雪糕,正。湯圓小丸子椰皇燉蛋白,暖笠笠嘅蛋白,芝麻湯圓好煙韌,仲可以食埋椰皇肉添!

好,坐低睇下有咩好食先。

2020-01-12 136 浏览
元朗新開嘅甜品小店👏🏻趁住星期日黎趁下墟~睇到舖頭下晝4點開,4點過少少黎到已經差啲要等位🙈生意好好啊,令期待感𣊬間上升😙點左一份麻糬窩夫同冬季限定嘅湯丸小丸子椰皇燉蛋白🥰椰皇一上枱,超級香椰子味,滿滿嘅甜香令人食指大動,嫩滑嘅蛋白加上一刮新鮮椰子肉,幸福感滿溢❤️跟隨椰皇黎嘅仲有芝麻湯丸同小丸子,芝麻湯丸一咬破就有芝麻餡流岀,很不錯🤩跟住仲有麻糬窩夫,用麻糬整窩夫係香港算少見同稍要技巧,我揀左烘面棉花糖配朱古力味窩夫(搭配都幾多,可以參考後面嘅menu~)相信係先用窩夫機整好窩夫再入焗爐烘棉花糖😛整岀黎好靚,切開有煙煙韌韌嘅麻糬,面頭有拉絲棉花糖😆重點係朱古力窩夫本身調味幾著重朱古力嘅味道,唔會甜帶dark choco嘅bittersweet,配合番棉花糖,甜度就剛剛好👍🏻香港人要多多支持香港嘅小店啊🇭🇰
元朗新開嘅甜品小店👏🏻
香港人要多多支持香港嘅小店啊🇭🇰
2020-01-12
  • 麻糬窩夫
  • 椰皇燉蛋白
2020-01-06 106 浏览
家陣話明要建立黃色經濟圈,要搵間黃店嘅甜品鋪其實都唔容易,今日好好彩喺元朗馬田嗰邊就比我搵到呢間黃店喺餐廳門口就見到好多款千層蛋糕,而且啲味道都幾特別,有榴槤、抹茶、阿華田、提子味阿華田味道超濃郁,一層層嘅蛋糕非常有口感,真係食極都唔停口呢度嘅椰王蛋白大家真係要試吓,我仲貪心啲加咗啲小丸子同湯圓,湯圓嘅餡了就係芝麻味嘅蛋白燉嘅時間啱啱好,所以蛋白係非常滑溜,一d都唔鞋,仲要周圍啲椰子肉係好輕易咁樣可以刮落嚟食唔想食嘅嘢都有好多凍嘅甜品選擇,呢個燒仙草就有椰果、芋圓、芒果,側邊嗰碗就係楊枝甘露嘅汁芒果係而家呢個時節都唔酸真係值得一讚呢度嘅心態遠簡直就靚到成幅畫咁,我就揀咗配紅豆再加朱古力雪糕呢款心太軟最特別嘅地方係個頂完全冇封口,就咁已經望到好流心既抹茶醬,用黎點棉花糖就最好不過最後仲有脆到冇朋友嘅麻薯窩夫,一份窩夫有四件,啱晒同朋友一齊share嚟食
阿華田味道超濃郁,一層層嘅蛋糕非常有口感,真係食極都唔停口
阿華田千層蛋糕
湯圓小丸子椰皇燉蛋白
抹茶心太軟
烘面棉花糖麻薯窩夫
2020-01-05 106 浏览
是晚到了元朗晚飯,飯後經過一間甜品店,一看餐廳內幾乎座無虛席,門外也有客人在等候外賣~~ 眼見人流頗多,質素應該不錯的,於是今晚選擇了這間小店做~飯後甜品🤤小店裝潢是小清新格調。餐牌除了甜品外,也有燒賣、魚蛋、腸仔等等的小食。是晚分別點了:❤️《芒果椰汁西米露$32》芒果大大舊,入口有滿滿椰汁味+芒果的香味四溢,不錯喔👍🏻❤️《抹茶心太軟配水果+曲奇雪糕$52》一切開~心太軟,內裏的抹茶流心很是吸引,一啖雪糕配一啖抹茶心太軟,Perfect Match🙌🏻🙌🏻最後食埋伴碟的生果,十分滿足😻😻

是晚分別點了:

2020-01-05
2020-01-05 77 浏览
牛乳燒仙草• 原定配料會有紅豆、小丸子、芋圓,由於我不愛紅豆,店家改為兩份的小丸子。• 友人點了同款甜品亦保留了紅豆,試過一口後,發現甜度大幅提升了,對我而言甜了一點。• 芋圓味道有地瓜、紫薯、香芋,三款同樣都濃郁煙韌,質感偏向厚實,吃起來帶點嚼勁。• 小丸子味道則較為清淡,主要作用就是取其煙韌口感。• 牛奶的奶味偏向清新輕滑,倒在仙草之上令口感變得滑溜。店家還有其他西式和港式甜品,已經鎖定下次要試他們的麻糬窩夫。

牛乳燒仙草

• 小丸子味道則較為清淡,主要作用就是取其煙韌口感。

• 牛奶的奶味偏向清新輕滑,倒在仙草之上令口感變得滑溜。