2007-09-19 16 浏览
今日同個fd去沙田shopping!行到兩時幾諗住食午餐!個fd話新城市下面地下開左幾間新餐廳!不如去試下!我地決定試下"博多拉面"!行唔去見到午餐都唔平!個fd話不如等下午茶都差唔多兩點三十分!我就問個待應下午茶幾點開始?佢話兩點三十分開始!咁我地就等一陣!知後見到佢地換左下午茶餐!我地係等一個係到等旁邊仲有一個男人等緊!點知突然有兩個女仔走來話兩位!個待應就比佢地入先!仲要連續三次都唔咁!我同我個fd都呆左!係我旁邊個男人係到爆粗罵佢不分先後!最後我地由第一個變左第五個先入到去!我地兩個人叫左三個餐!服務唔掂!好似唔比我地食三個餐咁!問左三次我地係二個人定三個人!如果係三個人就唔會坐兩人桌!仲要對唔個門口!食物方面本人應為一般!最後叫埋單!等左成十分鐘張單都埋唔到連旁邊都走左都未埋到單!吹左三次終於埋到單!估唔到咁差服務都要收10%Service!
估唔到咁差服務都要收10%Service!
2007-09-13 22 浏览
早2日行沙田,個friend話想去食d野,見廣場之前呢頭裝修緊d 食肆有d已開番,所以去試試.當時係平日下午五點鐘左右,佢冇乜人,好多吉位,但個waitress帶我地兩個去一張已坐左2個人的4人枱 度.咁我諗住同個friend傾計同睇佢影左d相,所以我同waitress講想坐另一邊d四人枱 ,點知佢話”一係呢度la”,然後指住一張似係四人枱 拆開左2人枱 , 仲要最埋果張,同隔離張枱 勁近,”攝“入去雠 有d難果隻.咁我話“咁唔可以坐果邊d 枱 咩“waitress:”果邊果d 4人枱 黎““o下!但有2 pair人雠 坐係果度la”“佢地係3個人鮁 ”嘩!唔通我眼花?!明明2張枱 分別都係坐左2個人!!最後我地雠 係坐左4人枱,果陣我已好慶.我其實雠 係陪個friend,唔太肚餓,但雠 叫左個鐵板燒餃子,friend就叫左海鮮烏冬tea set,其中包壽司.嘩,果3件壽司,2件最普通壽司卷加1件熟蝦壽司,果2件小卷薄到差不多平時既卷切開一半既厚度!!!洗唔洗咁孤寒!!! 至於個烏冬,friend話ok la.餃子就雠 幾唔得law,雖然熱騰騰,但一d都唔脆,”諗pat pat”.仲要
嘩!唔通我眼花?!明明2張枱 分別都係坐左2個人!!

至於個烏冬,friend話ok la.餃子就雠 幾唔得law,雖然熱騰騰,但一d都唔脆,”諗pat pat”.仲要單價都唔平!
其實其他waiter雠 有幫我地加下茶收下碟,雠 ok,但某d真係要train o下,1 d都唔識變通,唉….

Service同食物都唔得,新開張完雠 怕且好快關門大吉……

2007-09-08 5 浏览
有一日,同個朋友仔去呢間吃午飯一入到,同個侍應講,二位,跟住俾左個唔係咁好既位我地,我地未話可唔可以轉第二度lo~跟住佢真係俾個唔係咁好既位我地,咁我見到佢入面仲有一部份好吉,我未問可唔可以坐入面果d la~點知佢好串咁答我"入面未開wo"我真係激到"札札跳"呢樣都算數~~跟住我落order,碗麵黎到,有臭味,係果d荀既臭味好臭~~我未試過吃日本拉麵有咁臭既荀好過份~~~我強烈呼籲各位,如果真係去呢間,要考慮清楚
有一日,同個朋友仔去呢間吃午飯

我真係激到"札札跳"呢樣都算數~~
跟住我落order,碗麵黎到,有臭味,係果d荀既臭味
好臭~~我未試過吃日本拉麵有咁臭既荀
好過份~~~

我強烈呼籲各位,如果真係去呢間,要考慮清楚
2007-09-05
上星期同女友去食,佢話新城市下面開咗幾間先食店,咁佢又話想食麵,咁咪去咗食囉。一睇個場,好明顯係人手唔夠!至少要請多一個人先夠。我地叫咗兩個拉麵晚餐:1. 小食:吉列蠔拉麵:博多叉燒拉麵2. 小食:煎餃子烏冬:肥牛烏冬吉列蠔:兩隻細細隻(一吋長)吉列蠔。個樣睇落都OK。我落咗少少檸檬汁,一食之下,隻蠔都好腥下...餃子:又係得兩隻,加少少沙律。個皮唔脆,好隱約睇到佢煎過下嘅痕跡。食落乜味都冇...博多叉燒拉麵:一上檯就聞到好似豬腸味。食落仲精彩!隻蛋我食到膠紙,食麵食到保鮮紙!味道...我覺得明星即食拉麵仲好食過佢囉...肥牛烏冬:一般美/加國肥牛,冇乜特別。烏冬就外黏內實,麵粉用料同做烏冬技術屬下級貨色。以每人七十多蚊食到咁嘅質數,我寧願去富久保食。

一睇個場,好明顯係人手唔夠!至少要請多一個人先夠。

我地叫咗兩個拉麵晚餐:

1. 小食:吉列蠔拉麵:博多叉燒拉麵
2. 小食:煎餃子烏冬:肥牛烏冬

以每人七十多蚊食到咁嘅質數,我寧願去富久保食。
2007-09-04 4 浏览
早排看到雜誌推介一個冷麵,雜誌上..冷麵的樣貌十分不俗,故來一試..........不料.......黎到...竟然只有下午茶的menu...沒有其他menu....想散叫都唔得..跟住...叫左2個下午茶餐..好似一個係A一個係D...等左半個鐘...黎左2個A....咪即刻叫佢換...但D侍應好似無乜唔好意思咁......一句SORRY都無講...Serve我地o個個仲要係類似leader o個d.....跟住起碼等多15~20分鐘...個D餐都仲未黎...催佢地...又唔多理.....最後差唔多又係等左半個鐘先黎...我個人覺得service差.order出得仲要極慢..唯一可取就係平平地同食物okay la~

我個人覺得service差.order出得仲要極慢..

唯一可取就係平平地同食物okay la~
2007-08-31 9 浏览
一個人去食,下午茶時段,又唔係好多人,都要我坐廚房隔離,都算啦,但係d污漕水在我身邊橫行。大佬我都係俾咁多錢,你又唔係收我平d。個湯底完全唔得,稀到不得了,d炸雞又唔好味,仲要得果兩舊,味千好好多。加埋d咁service真係唔推介其他人去。
加埋d咁service真係唔推介其他人去。
2007-08-30 14 浏览
其實睇完openrice既食評.都唔係咁想去呢一帶搵食.不過太晚了姐已經拉我過黎.琴日已食了拉面.今日食飯咖哩魚柳飯.魚柳並不是普通的一件過.係4小件,不過係銀鱈魚wor{希望唔係油魚}幾yummi仲有叫左軟殼蟹.48蚊.有4件&一個茄子.ok既。幾好.仲有一杯lemon tea.有沙律{係通粉,仲要係好港式.以為可以食薯仔沙拉tim}仲有湯{唔好期望!係加左小小紅蘿蔔的沖粉湯包}我覺得呢間野唔錯.但係d人就應該炒鬼哂佢.做野真係唔得問佢個海膽炒飯有咩?佢話,未就係咁囉.{指住張相}我姐話咁即係咩哎?佢先話蛋囉...使鬼你講咩...”又唔講比我地知個軟殼蟹的汁起邊.佢將個汁放起個定食入面.放低就走.我姐問佢係唔係有個汁架.佢先話”哎係wor.呢個囉...”咩叫”呢個囉”呀??????炒哂佢地啦.仲有哎.bar 枱前面有個大大既微波爐...想點哎?仲要有個人正正坐起個微波爐面前個個位...d waitress完好多都是30幾個d人.好似d 師奶咁......
其實睇完openrice既食評.
都唔係咁想去呢一帶搵食.
不過太晚了
姐已經拉我過黎.
琴日已食了拉面.今日食飯
咖哩魚柳飯.
魚柳並不是普通的一件過.
係4小件,不過係銀鱈魚wor{希望唔係油魚}
幾yummi
仲有叫左軟殼蟹.48蚊.有4件&一個茄子.
ok既。幾好.
仲有一杯lemon tea.
有沙律{係通粉,仲要係好港式.以為可以食薯仔沙拉tim}
仲有湯{唔好期望!係加左小小紅蘿蔔的沖粉湯包}

我覺得呢間野唔錯.
但係d人就應該炒鬼哂佢.
做野真係唔得
問佢個海膽炒飯有咩?
佢話,未就係咁囉.{指住張相}
我姐話咁即係咩哎?佢先話蛋囉...使鬼你講咩...”
又唔講比我地知個軟殼蟹的汁起邊.
佢將個汁放起個定食入面.
放低就走.
我姐問佢係唔係有個汁架.
佢先話”哎係wor.呢個囉...”
咩叫”呢個囉”呀??????

炒哂佢地啦.
仲有哎.
bar 枱前面有個大大既微波爐...
想點哎?
仲要有個人正正坐起個微波爐面前個個位...

d waitress完好多都是30幾個d人.
好似d 師奶咁......

2007-08-29 3 浏览
昨天晚上九時去到博多拉麵,還是要排隊,叫了一個$48的吉列豬排拉麵及一個$68吉列雞扒咖哩飯定飯.大約十分鐘不夠就來了一個拉麵,只有四件吉列豬扒的拉麵跟圖都不算太差距,但味道就......一般!食完碗麵之後個咖哩飯都無0黎到,再問之後五分鐘就到,好明顯係漏單.但係見到個飯就真係唔想食,咖哩汁不是那回是,外表差!! 個飯又係唔ok, 最好食係果3件吉列雞肉. 味o曾汁,唔得,個沙律冷麵又係咁!真係無下次!!共銀122.1

真係無下次!!
共銀122.1
2007-08-29 6 浏览
其實之前看過一些餐廳介紹,好似聽到呢間野好好咁所以先至一家人去試的其實看價錢,佢地真係唔算平,一碗麵都68蚊所以我地都會對食物有小小期望。我們4個人叫左個豬排蓋飯定食,3個拉麵,天婦羅,壽司同餃子差不多沒一道菜是跟餐排看起來一樣的都算啦...仲要唔好吃囉個拉麵同foodcourt個D20零蚊碗係無分別湯又唔好飲D麵口感又唔好D天婦羅咬開係成口油==都真係前所未見豬排飯我無食到但壽司同餃子都真係唔OK呢餐飯我地埋單都要380幾蚊真係覺得比人厄左完全唔值囉而且店裹的服務員態度沒有很好reception個人唔理先到後到亂發號碼牌之後叫佢地埋單又唔應人總之就係感覺非常不良好...真係請我都唔想再去囉!!!
其實之前看過一些餐廳介紹,好似聽到呢間野好好咁
所以先至一家人去試的

其實看價錢,佢地真係唔算平,一碗麵都68蚊
所以我地都會對食物有小小期望。
我們4個人叫左個豬排蓋飯定食,3個拉麵,天婦羅,壽司同餃子
豬排飯我無食到但壽司同餃子都真係唔OK

呢餐飯我地埋單都要380幾蚊
真係覺得比人厄左完全唔值囉
而且店裹的服務員態度沒有很好
總之就係感覺非常不良好...

真係請我都唔想再去囉!!!
2007-08-28 14 浏览
小哥莉落去踩場,想試下博多拉麵係唔係食評所說那麼不濟。因為近日真的太多此店的劣評。先在counter拎飛,然後在附近的新店群轉了一圈回來,便已經剛剛好有位了。先說店內環境,完全是一個有人serve(所以好似要加一)的food court,感覺很逼。再說服務,反應尚算快,而且也頗有禮貌,不過有個別侍應站在後面等野做也看不到我們想添茶,要親自告訴他才識做。然後最大問題是食物,我們點了博多正宗叉燒拉麵($45)和咖哩牛肉烏冬($55),叉燒拉麵湯底幾乎無味,拉麵沒甚口感,和即食麵差不多,叉燒普普通通也不算好吃。咖哩牛肉烏冬個咖哩湯底就相反,竟然係咸到要飲茶,烏冬亦不見特別。所以後來我們認為把兩樣野的味道合併一起中和一下便剛剛好。吃完便有人馬上收起d野,雖然沒有催我們走,不過周圍的人也是很快的食很快的走,有種很快餐店的感覺。我還是寧願用差不多的價錢吃康奄或者Ramen Sanpachiz,甚至味千也可能更好。

2007-08-26 7 浏览
新城市呢幾間新鋪竟然十點就Last Order...驚嚇上次食唔到, 今次睇完戲九點八即刻黎試真係唔憂做咁, Pizza鋪已經想拉閘, 呢間拉麵鋪o既員工亦突然加快速度抹野牛肉壽司- 內有一小塊牛+蘆筍+日本薑...老實說, 麻麻地=_=天婦羅冷稻庭烏冬配餃子- 第一次食, 把烏冬放落右上角之醬汁(我都係睇到對面檯係咁先識咋x) )醬汁重凍過烏冬, 爽!! 行到好慶去食o岩晒...不過新城市本身已經凍...天婦羅平平無奇... 餃子反而很日式(可能係因為我平時食得太多灣仔碼頭)
新城市呢幾間新鋪竟然十點就Last Order...驚嚇
上次食唔到, 今次睇完戲九點八即刻黎試

(非会员)
只可用一個字來形容----差.食物賣相及質素-$10都唔值. 當所有食肆都要等位時, 只有這間垃圾有大把位.我亦十分同意以下各人的意見.找數時, 我連最後一個一毫字來拎返.永遠也不會食第二次!!!
只可用一個字來形容----差.

食物賣相及質素-$10都唔值.

當所有食肆都要等位時, 只有這間垃圾有大把位.

我亦十分同意以下各人的意見.

找數時, 我連最後一個一毫字來拎返.

永遠也不會食第二次!!!
2007-08-22 4 浏览
I think the noodles are a bit better than Green Sushi.
2007-08-21 17 浏览
支持各食家的內容,昨晚心血來潮想吃烏冬,去到企左一陣都沒人理,所以直接入去。講真,侍應都是一些講不正廣東話的姐姐,服務態度可見一班。作為一間A1集團屬下的日本拉面館,怎會這樣子的呢?之前雪國都不是這樣子的啊﹗吃了所謂的海鮮烏冬+餃子,完全沒驚奇,說實話,係以咁價錢吃的烏冬,怎麼會這麼鹹和硬,海鮮是一舊粉(我估是一舊沾了粉的魚)。實在沒有想去第二次的衝動。
實在沒有想去第二次的衝動。
2007-08-20 0 浏览
自己一個做完正經事行過博多Hakata Ramen﹐心上一邊看雜誌一邊吃飯也不錯﹐決定進去一試。自己很喜歡吃餃子﹐所以叫了一客﹔加上突然想食炸豬排﹐於是叫了炸豬排拉麵。10分鐘後餃子來了﹐但差強人意。餃子皮一點都不脆﹐但奇怪地底部是焦焦的﹐食下去和外表給你的感覺就像是﹐把餃子煎得焦然後放在湯裡浸完再拿出來﹐很奇怪何種煮法能令人有這種感覺﹐此餃子絕對值10個「唔得」。這時心情已經跌到谷底﹐炸豬排拉麵來到後﹐看了賣相﹐心情更差。炸豬排只有三塊﹐浸在湯裡﹐此時已經預料到豬排肯定變“淋”。(結果一如所料)湯底很鹹﹐但又鹹得不好味﹔拉麵的口感也不好。炸豬排的味道更是奇怪﹐調味應該很有問題才能產生此味道。其實炸豬排應該是頗容易弄的食物﹐就算是有問題﹐但問題出在調味方面就更是罕見﹐因為大x 樂的炸豬排比它還好得多。最後埋單是$86。順帶一提﹐我旁邊坐了一位女士﹐點了薄燒牛排定食和天婦羅﹐以我所見﹐天婦羅賣相一般﹐蝦天婦羅的size是我這次會香港所見最小的一隻﹐而且一望而知天婦羅炸得很“淋”。薄燒牛排定食賣相還可以﹐但望見女士不停皺眉的神情﹐絕對是好食有限。

湯底很鹹﹐但又鹹得不好味﹔拉麵的口感也不好。
炸豬排的味道更是奇怪﹐調味應該很有問題才能產生此味道。
最後埋單是$86。
順帶一提﹐我旁邊坐了一位女士﹐點了薄燒牛排定食和天婦羅﹐