2017-02-10 125 浏览
早係大半年前,大少已經同我講過話想試別天神,佢話啲同事個個都讚好食,但無奈地我地甚少去銅鑼灣食飯,而且有時真係好怕人多車多。今日終於有個藉口去試佢期待已久嘅拉麵喇!平日下午兩點,唔洗排隊,我地兩個最開心,好多次搭車經過都見大排長龍。但入面都已經有3枱客(到我地走時都陸續有客)餐牌有兩款拉麵,兩款小食,當然我地緊係每樣一款啦,滿足下大少個胃仔,咩都試晒~餐廳都有個牌寫明100%豬骨加水做湯底,亦有教客人加啲咩調味料可以做成辣湯底。調味料同一般拉麵店差不多,蒜蓉,芝麻,七味粉,辛辣粉,胡椒粉,辣芽菜任取,但我最欣賞係對竹筷子,因為佢係即棄嘅,但完全唔似即棄,同埋係冇漂白過嘅竹,安心食用。先黎小龍蝦蟹子沙律,啖啖都有蟹子,啖啖都有龍蝦肉,真係好好食,唔係一般沙律咁求其,再用紫菜包住,有脆口紫菜入口仲有粒粒蟹子爆開,龍蝦味仲好濃。蝦味噌拉麵: 一放底已經好香蝦味,見到啲湯有啲橙色,飲一啖原來係蝦油味,唔怪得咁香,仲有好多櫻花蝦仔,真係啖啖麵都有蝦仔跟住,好正!大少叫咗餃子,皮薄,唔會太多肉係入面,都唔會太漏。豬骨湯拉麵~ 呢個湯底真係超正! 我忍唔住飲咗半碗(雖然碗麵係大少嘅)但真係好濃豬骨,
今日終於有個藉口去試佢期待已久嘅拉麵喇!
大少叫咗餃子,皮薄,唔會太多肉係入面,都唔會太漏。
)但真係好濃豬骨,佢又唔會話濃到好似好杰咁,即係奶白色嘅湯,入口有啲膠質漿住漿住咁,而且飲完都唔口渴,真係冇加味精,好正呀!
總結: 麵質地彈牙,湯底真係超正~ 另外係佢地都好快手,3分鐘有得食,溫馨提示~ 枱底下有鈎掛手袋,坐位背後有衣架掛褸,食得舒適~
2017-02-08
2017-02-08 53 浏览
著名博多拉麵,現在香港有得食,別天神用豚骨清湯底,好處在唔油膩,飲埋湯都得。兩款麵、兩款小食、套餐都得,揀套餐扺食啲,一人一款一次過試齊。教埋你加料真體貼開放廚房,做好即上.原味都好食而清啲,蝦味更香更好味但又多咗啲油,蝦非常香脆,麵彈牙,蛋溫泉, 但叉燒有少少嚡,湯唔油, 啲嘢得。餃子煎得香,味道好。蟹子沙律,用極脆的紫菜包住真係好主意,口感非常好。水準平均,樣樣都幾好,難怪已有幾間,拉麵中比較便宜,食得過。
教埋你加料真體貼
開放廚房,做好即上.
餃子煎得香,味道好。
蟹子沙律,用極脆的紫菜包住真係好主意,口感非常好。
2017-02-08 1410 浏览
我又去發掘香港地好食既拉麵啦~因爲之前成日都只係光顧九龍區既拉麵店 琴日決定同朋友去港島區搵下有冇出色既日式拉麵~聽人講銅鑼灣博多拉麵別天神好唔錯 而且價錢都合理 所以決定一試😁睇黎呢間拉麵店並非浪得虛名 我地去到冇耐已經大排長龍 好多人都等住入去食拉麵~ 博多拉麵別天神係一間極富傳統日本風格既小店 店內全部都係高枱 對住入面既煮食台 非常之有氣氛 ☺等左一陣我地終於入到去食喇 😆 料理枱張貼住好多張貼心既小告示 教顧客點樣食先可以食到拉麵既精髓 又推介一啲添加口味既方法 😋喺啲小告示既旁邊 有一張好精美既餐牌 佢用勾吊住係到 好有特色 ☺ 可能想專注烹調既技巧 同埋保持食材既新鮮 呢間拉麵店主打兩款拉麵 分別係豬骨湯拉麵同埋期間限定既櫻蝦麵豉湯底~ 因為前排先食完櫻蝦麵豉湯頭既拉麵 我同朋友都想食返傳統口味既豚骨拉麵😋豚骨拉麵定食一set 仲有埋餃子 夢寐以求既拉麵轉眼間呈現喺我地既面前😍 喺起筷之前已經聞到香濃既豚肉味道 仲有煎得好香既日式餃子 😋拉麵既豚骨湯頭咸淡適中 而且比我平時食開既豚骨湯頭濃好多~ 拉麵煙韌爽口 可以自選軟硬度、粗幼度🍜 豚肉份量亦都幾足料 雖然只有兩片 但
拉麵既豚骨湯頭咸淡適中 而且比我平時食開既豚骨湯頭濃好多~ 拉麵煙韌爽口 可以自選軟硬度、粗幼度🍜 豚肉份量亦都幾足料 雖然只有兩片 但係豚肉好大片 厚度亦都好合心意🍖😍 估唔到有足足一隻味蛋!平時食親拉麵 一係要加錢先有味蛋 一係就只得半隻😭 今次竟然奇蹟地有兩半 食拉麵冇溏心蛋會好失色~🍳 半熟蛋黃既蛋香滿足左我地味覺既享受 😋💓
點一個套餐就有兩半味蛋同埋日式餃子 其實都真係幾抵 😍 呢碟餃子係名副其實既皮薄餡靚 餃子既外皮煎得好香脆 而餃子所用既豬肉鮮嫩多汁 一咬落去 啲肉汁四濺 令人齒頰留香😋大家食拉麵之餘 都可以試埋佢既小食🍴

整體黎講 博多拉麵別天神係一間唔只得名氣 仲好有熱誠既餐廳 佢地專注拉麵既質素同埋選料~ 服務員既態度都幾友善 好樂意為顧客服務 ☺ 佢地好似岩岩又開多左間分店 睇黎好受大眾歡迎
2017-02-07
2017-02-06 105 浏览
最近去咗銅鑼灣嘅日本博多拉面別天神午餐。 此店位處最繁忙嘅銅鑼灣地段。店面少少但係好有東洋feel。點了一客別天神拉麵套餐,前菜有小龍蝦沙律,賣相精緻,味道不錯。我亦叫了一客餃子,賣相和味道好好。終於到主菜出場,湯拉麵有叉燒,半生熟嘅雞蛋等等,而且湯夠熱辣辣,湯底濃郁,簡直係一流。我亦非常欣賞店主之貼身安排,將紙巾擺放在頭頂之架上,位置既慳位又方便顧客取用。

我亦叫了一客餃子,賣相和味道好好。
2017-02-06 116 浏览
今天來到銅鑼灣找了這間拉麵店吃午餐。拉麵店面積非常細小只有一張水吧枱。餐單亦非常簡單只有兩款拉麵可供選擇:蝦味增拉麵或豬骨湯拉麵我今次選擇了比較特別的🦐味增拉麵配餃子套餐此拉麵店比較特別的地方是它有說明配料怎樣選擇,因為我一向係拉麵店都不知道哪些配料的味道如何及怎樣配搭組成。因我比較喜歡辣味所以我選擇加了七味粉及辣芽菜,令整本拉美的味道更加豐富。套餐配搭的餃子亦不過不失皮薄涵靚。這家拉麵店令我失望的地方是完全沒有日本人的禮貌及熱情,真的是一家純為了賺錢的拉麵店

我今次選擇了比較特別的🦐味增拉麵配餃子套餐
套餐配搭的餃子亦不過不失皮薄涵靚。

我男朋友好喜歡吃拉麵,所以一拉麵癮起就會去發掘不同的拉麵去食~這一間其實已經開左一陣子,今次終於黎呢間會一會佢啦!其實這間拉麵店有幾間分店,香港九龍都有,證明都幾受香港人歡迎~今次就黎到銅鑼灣這一間分店~因為是午飯時間,所以都要等一陣子先可以入座!這間拉麵店跟日本的很相似,因為店面好小,只有不到十個的吧枱座位~如果有人係度行入去都要側側身先入到去!開放式的廚房可以近廚師更接近,這裡也有提供飲用水,可以自行飲用不另外加錢!一貫日本拉麵店的風格,這裡只有2款拉麵及2款小食選擇!座位前都擺放了各款的調味料及建議的食用方法,除左本身的湯底味道之外,仲可以自行調較自己喜歡的味道~蝦味噌豚骨湯麵(套餐HK$115, 另配一款小食)落單後也很快送上一碗熱騰騰的拉麵,已經聞到陣陣鮮蝦的香味~上面有少量櫻花蝦乾,就是這碗拉麵的靈魂,而湯底是以豚骨湯底為主,不油膩但味道好香濃~也配有蔥花、栗米、叉燒及半熟蛋等~叉燒肉質嫩滑,薄薄一片好易咬開,亦都好入味!而它的拉麵麵質好煙韌,軟硬度適中,好有口感,份量亦都適中~而套餐就配上煎餃子~餃子餡是以豬肉及九菜為主,薄皮餡料多,不會過咸!

這一間其實已經開左一陣子,今次終於黎呢間會一會佢啦!

今次就黎到銅鑼灣這一間分店~

因為是午飯時間,所以都要等一陣子先可以入座!

如果有人係度行入去都要側側身先入到去!

一貫日本拉麵店的風格,這裡只有2款拉麵及2款小食選擇!

蝦味噌豚骨湯麵(套餐HK$115, 另配一款小食)
落單後也很快送上一碗熱騰騰的拉麵,已經聞到陣陣鮮蝦的香味~

也配有蔥花、栗米、叉燒及半熟蛋等~
叉燒肉質嫩滑,薄薄一片好易咬開,亦都好入味!
而它的拉麵麵質好煙韌,軟硬度適中,好有口感,份量亦都適中~
而套餐就配上煎餃子~

餃子餡是以豬肉及九菜為主,薄皮餡料多,不會過咸!
2017-01-14
2017-02-05 77 浏览
Today had to go to Causeway Bay to do some shopping, taking this try to find a nice ramen place nearby to have lunch.This should be the highest ranking ramen place in OpenRice so we decided to go to give it a try.The shop was super small. Everybody had to sit along the bar table. It seems like the restaurant was not run by Japanese. The service was just typical HK standard. This made me a bit worried about the quality of the food.Luckily, the little lobster salad was very yummy. There was a lot

There was a lot of lobster in it. The lobster was in big pieces and was very fresh. Giving the salad a very good texture. The salad sauce was also smooth and not greasy. Eating them with the seaweed was a perfect match.
The ramen was up to standard. The soup had no MSG. The pork was tender. Like the way they advise you what extra topping to put in it for different preference.
2017-02-04
2017-02-04 109 浏览
系總統睇完戲 肚餓想食拉麵 Openrice search 附近餐廳見到呢間野走左過來門口好開揚 有張長枱 坐滿哂人 10個位到估唔到6pm都咁多人 唔想周圍蘊唯有等 好好彩15mins就有位了入到去得一個餐單 有二款面 我同朋友一人叫一款試睇真d 原來叫套餐系平d 有小食配同反店員講要套餐先來左小龍蝦沙律 好正呀 好足料 想再食多d!!!至於餃子同平時一樣 無乜特別叫左蝦味噲拉麵 個面好快就到 系比平時拉麵幼既湯底好正呀 有80分 食完一d都唔口渴好濃的白湯呀 最重要系0味精!!!我叫左硬面 面質有咬口 溫泉蛋都好正是值得一提系個度既貼心設計頭頂有tempo 啱哂我呢d食到周身都系既人 方便抹手抹嘴
走左過來
門口好開揚 有張長枱 坐滿哂人 10個位到
入到去得一個餐單 有二款面 我同朋友一人叫一款試
睇真d 原來叫套餐系平d 有小食配
同反店員講要套餐
先來左小龍蝦沙律 好正呀 好足料 想再食多d!!!
小龍蝦沙律
至於餃子同平時一樣 無乜特別
叫左蝦味噲拉麵 個面好快就到 系比平時拉麵幼既
湯底好正呀 有80分 食完一d都唔口渴

好濃的白湯呀 最重要系0味精!!!
我叫左硬面 面質有咬口 溫泉蛋都好正
是值得一提系個度既貼心設計
頭頂有tempo 啱哂我呢d食到周身都系既人 方便抹手抹嘴
小龍蝦沙律
  • 小龍蝦蟹子沙律
新年前去了銅鑼灣準備買入新年食品,行到好累經過呢間別天神拉麵小店 細細間店2個朋友黎傾下計都唔錯 突然入到店內有點似去了日本一樣 拉麵鋪約有十個位左右 店裡十足日本拉麵店 風味絕佳 入到黎知道這間拉麵店的湯底無味精 由100%豚骨長時間熬製而成,真真正正可飲到無味精既湯底 真的好怕飲完湯底都係要飲水 枱上更提供不同調味料可以比自己選擇 有辣芽菜、七味粉、拉麵汁、蒜蓉、紅薑絲, 店內只有兩款拉麵選擇 分別有蝦味噌拉麵及豚骨拉麵 可以單點或叫套餐 小食都可以單點 不過我都係覺得套餐樣樣有抵食一0的 套餐中點選了小龍蝦蟹子沙律 小龍蝦蟹子沙律有粒粒蝦肉同沙律醬,連埋紫菜包起一齊食 每一口都感受到鮮味,可口得來又醒胃 豚骨湯底拉麵套餐 (HK$105) 拉麵來到清晰見到奶白色湯底,因點了套餐配有叉燒,半熟蛋及木耳, 飲一口已感到有種豬骨湯的味道非常濃郁,清淡得來又健康, 豬骨的精髓都在入湯中,濃重香氣隨白煙撲鼻湯底仲好夠熱,幼身拉麵夠煙韌。 有埋半熟蛋真係好有風味 一口咬落去蛋黃中,濃郁又滑嫩的口感 蝦味噌豚骨拉麵套餐 (HK$115) 拉麵滿滿都是櫻花蝦,仲有溏心蛋及
細細間店2個朋友黎傾下計都唔錯

入到黎知道這間拉麵店的湯底無味精

由100%豚骨長時間熬製而成,真真正正可飲到無味精既湯底

真的好怕飲完湯底都係要飲水

枱上更提供不同調味料可以比自己選擇

有辣芽菜、七味粉、拉麵汁、蒜蓉、紅薑絲,

店內只有兩款拉麵選擇
分別有蝦味噌拉麵及豚骨拉麵
可以單點或叫套餐
小食都可以單點

不過我都係覺得套餐樣樣有抵食一0的

套餐中點選了小龍蝦蟹子沙律

小龍蝦蟹子沙律有粒粒蝦肉同沙律醬,連埋紫菜包起一齊食

每一口都感受到鮮味,可口得來又醒胃

豚骨湯底拉麵套餐 (HK$105)

飲一口已感到有種豬骨湯的味道非常濃郁,清淡得來又健康,

有埋半熟蛋真係好有風味
一口咬落去蛋黃中,濃郁又滑嫩的口感

蝦味噌豚骨拉麵套餐 (HK$115)
拉麵滿滿都是櫻花蝦,仲有溏心蛋及粟米粒
個湯底非常有濃濃的蝦味,相信花了不少時間去煲
麵條很幼軟硬適中

2片叉燒片的厚度剛剛好
日式叉燒片不覺得油膩

套餐中跟有餃子4隻
餃子香而且食落去個邊都脆口,外面餃子皮薄

餡料有韮菜及肉碎,本身都喜歡食韮菜
食左4隻其實都幾飽肚

兩款拉麵都一樣好食,很有日本風味又有水準既拉麵
用料、湯底及小食全部都夠足料
食得健康又開心同滿足
店員服務都很有禮
2017-01-20
  • 蝦味噌豚骨拉麵套餐 (
2017-01-25 78 浏览
昨晚, 我和男朋友打算到花市逛一逛, 去花市之前, 我們便到了一家拉麵店吃一個快的晚餐, 打算趁早到花市逛街, 免得和人逼。這家拉麵店面積頗小, 六點半已經開始要排隊。餐牌上只有兩款拉麵供選擇, 一款就列明是<期間限定>, 由於我是一個好奇心極強的人, 所以我便叫了這個拉麵來吃, 它就是蝦味噌豚骨湯拉麵。我點了一個拉麵套餐, 小食選擇了小龍蝦蟹子沙律。等了約十分鐘, 我的拉麵便送上來了。拉麵湯底吸收到櫻花蝦的味道, 拉麵頗彈牙, 溏心蛋亦是這碗拉麵的重點, 蛋是半流心的!
這家拉麵店面積頗小, 六點半已經開始要排隊。
2017-01-24
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2017-01-24 658 浏览
拉麵店於香港越開越多,不少也進駐了銅鑼灣。除了名氣度較高的豚王、一蘭之外,亦有不少相對低調的小店。位於銅鑼灣世貿的後方,有一間細小的拉麵店-博強拉麵別天神。門面頗為樸實簡單,但帶有日式的風味。走進店內,亦是日式的設計,食客都是圍著料理範圍的。食店小小,只有十多個座位。食物方面,餐牌非常簡單。基本上只有四款食物,分別是兩款拉麵及兩款小食,可能這樣更能專注於食物的烹調。拉麵有豚骨湯麵及蝦味噌豚骨湯麵;小食則是餃子及小龍蝦蟹子沙律。二人同行,剛好每款也可以試試。餃子拉麵套餐的餃子有四隻。餃子煎得金黃色,但略為油膩,而且餃子皮煎得不夠乾身脆口。餡料濕潤,以韮菜為主調,韮菜味很香。小龍蝦蟹子沙律沙律以球體形呈上,配上六塊紫菜。沙律的調味、濕度也恰到好處,值得一讚。沙律以薯蓉及小龍蝦肉,加上沙律汁混製而成,並且加入了蟹子。薯蓉的夥粒很小,沙律滑中帶點口感。小龍蝦肉肉質爽新鮮,配上蟹子的味道,帶出鮮甜。豚骨拉麵拉麵店標榜豚骨湯底真材實料,以豚骨及純水熬製而成,不含味精及奶類製品。先嚐一口豚骨湯底,香濃得來卻不會混沌,味道清新。拉麵比較幼身,但仍然非常爽口彈牙,亦很有質感。叉燒有兩塊,肉質軟硬適中,而
餃子
豚骨拉麵
拉麵店標榜豚骨湯底真材實料,以豚骨及純水熬製而成,不含味精及奶類製品。先嚐一口豚骨湯底,香濃得來卻不會混沌,味道清新。拉麵比較幼身,但仍然非常爽口彈牙,亦很有質感。叉燒有兩塊,肉質軟硬適中,而且偏瘦,不會太肥。溫泉蛋做到流心效果,但味道略嫌偏淡。配菜有木耳絲,切得幼身而且爽口。
蝦味噌豚骨拉麵
除了基本的豚骨拉麵,就是期間限定的蝦味噌豚骨拉麵。配料跟豚骨拉麵大致相同,分別是配料由木耳絲改為粟米粒,粟米粒飽滿清甜。最大分別當然是湯底味道,除了有豚骨味道外,還有很香的蝦味。清新新鮮的蝦味,加上小櫻花蝦子,令整體味道更加豐富。
2017-01-18
  • 小龍蝦蟹子沙律
2017-01-23 62 浏览
銅鑼灣嘅別天神拉麵就出晒名店子唔大得幾個位假日既時候就要等等喇豚骨湯麵套餐 $105 呢一款豬骨湯底超級濃郁真係飲得出真材實料 唔會過鹹🐷而且冇乜口乾既感覺 應該係冇味精拉麵麵質比較幼身 但係爽口彈牙配料都幾多😊溏心蛋都做得幾靚😌而且更加有溫馨提示等顧客可以自由創作自己鐘意食既味道例如可以加入蒜蓉 辣芽菜 七味粉等等套餐可以揀加配四隻餃子或者龍蝦沙律沙律清甜可口 蝦肉都好彈牙真係比想像中好食👍🏻👍🏻
銅鑼灣嘅別天神拉麵就出晒名

沙律清甜可口 蝦肉都好彈牙
真係比想像中好食👍🏻👍🏻
2K
2017-01-22 287 浏览
講左成年,終於去試博多拉麵別天神啦! 拉麵湯底是超濃白湯,是由豚骨及水用試壓力煲長時間熬製而成,絕對不含味精或奶類製品。 餐廳上亦有調味架如蒜蓉、芝麻、辣芽菜、七味粉、拉麵汁等,亦有教授如何配搭最為美味,有需要可參考一下。 蝦味噌套餐($115) 包了一碗蝦味噌豚骨湯麵、餃子(四隻)或小龍蝦沙律 我們一人點了一份,所以兩款小食都可以吃到。 餃子(四隻) 餃子皮薄,內饀新鮮,食落比教香口,配埋餃子汁一流! 小龍蝦沙律 小龍蝦沙律味道夠鮮,入面真係有粒粒龍蝦,伴上幾塊紫菜,入口味道更好! 期間限定的蝦味噌豚骨湯麵套餐入面包左溏心蛋一隻,溏心蛋入口嫩滑,富豐富蛋香味。 麵條預先同店員講左要硬麵,方便影相。 麵條幼細,充滿麵粉香,麵條掛湯力高,湯底味道濃厚,顏色超濃白,加入櫻花蝦令味的更香,還有豚肉、粟米、惹花等,味道加倍提升。
講左成年,終於去試博多拉麵別天神啦!

蝦味噌套餐($115)

2016-11-19
2017-01-16 219 浏览
呢間拉麵店嘅分店越開越多 但喺銅鑼灣呢間 雖然舖位細細 好有日本小店風格 但因為製作方法正宗 都幾多人排隊等食嫁😁 ----------豚骨湯麵 ( $75 )白湯底唔油 都幾濃豬骨味 係冇加奶 淨係用水同豬骨長時間熬製出黎🙂 拉麵比較幼身 但又好掛湯😮 軟硬適中 叉燒肥瘦平均 好嫩唔鞋☺️ -別天神套餐 ( $105 )(豚骨湯麵+日式餃子4隻/小龍蝦蟹子沙津)平時去拉麵店 $100左右都係食到碗麵 今次就可以食到麵同小食😬套餐嘅麵仲有一隻好滑嘅溏心蛋 生熟啱啱好😍-本身仲有另一款蝦味噌豚骨湯麵 但冇曬 暫停供應😢-不過呢度環境比較細同逼 得一排位 環入到最入都幾難 所以位都唔多😂 另外仲好貼心咁有曬配搭建議有「濃味推介」同「辛辣味推介」隨你加入蒜蓉 拉麵汁 辣芽菜 七味粉 芝麻 酸薑 胡椒粉 任落唔嬲🤗 食到熱仲有冰茶可以飲😛 性價比幾高👍🏻
----------
豚骨拉麵
豚骨湯麵 ( $75 )
別天神套餐 ( $105 )
(豚骨湯麵+日式餃子4隻/小龍蝦蟹子沙津)
本身仲有另一款蝦味噌豚骨湯麵 但冇曬 暫停供應😢
另外仲好貼心咁有曬配搭建議
1K
2017-01-14 109 浏览
想試別天神的拉麵已很久了,今天終於有機會抽到時間。我們都要了豬骨湯底,先呷一啖湯,雖然散發着濃濃的豬骨味,卻覺得有點鹹.......再試試麵條,都算彈牙,就算浸在熱湯內也不會變得糊口。日本叉燒我們都非常欣賞,肉多肥膏少,肉質亦保持嫰滑。豬骨湯底卻出奇地越吃越出味,鹹味盡失,越吃就越吃得到豬骨的奶香。雖然環境有一點狹窄,但味道及價錢都還可以,個人認為比大排長龍的"一蘭"優勝多了。
再試試麵條,都算彈牙,就算浸在熱湯內也不會變得糊口。
日本叉燒我們都非常欣賞,肉多肥膏少,肉質亦保持嫰滑。
2016-11-08