2018-11-07 548 浏览
服務態度幾好環境都ok 幾乾淨係煮麵個條友唔知係咪趕收工 帶住個藍牙耳機煮到極度難食10點幾好肚餓落去食嗌佐2碗野2碗d麵都好生硬 未熟哂又無味連湯食都麻麻最好食係個叉燒同蛋食佐幾啖麵 反胃想嘔連出前一丁都好食過佢轉場去佐食第2度浪費時間又浪費金錢咁就200蚊 但連20成本既野仲好食過佢聽人講間野都幾出名幾好食第一次試真係中哂招所以飲食業請岩廚師好重要睇得到 食唔落肚 呑佐幾啖反胃頂翻d野食上黎絕對唔討好既經驗難怪要你比佐錢先上你菜。
服務態度幾好
第一次試真係中哂招
所以飲食業請岩廚師好重要
睇得到 食唔落肚 呑佐幾啖反胃頂翻d野食上黎
絕對唔討好既經驗
難怪要你比佐錢先上你菜。
2018-11-01 344 浏览
昨天我和4位朋友看到這餐廳沒客人所以就進去試試,上菜還滿快的。吃完了我們看到沒有什麼客人所以就多坐一會兒。沒想到那個比較年長的服務人員不旦服務態度差,還跟另外兩個年輕的服務人員一邊講,眼睛一直喵我們的坐位。如果外面排長龍,我們當然不會多坐啦,又沒人,多坐一會就不高興。我們不會再來了!
2018-10-31
2018-10-17 409 浏览
別天神都算係香港有頗多分店,做得有聲有色的拉麵店。想當年第一次在銅鑼灣分店光顧既經歷依然瀝瀝在目,冬天在大學做project到通宵半夜就係食左碗別天神個胃暖哂。今日同朋友去紅館睇show 前決定一試尖沙咀店,大約七點的平日人龍開始排起。等了大約十五至二十分鐘。坐位不算多,格局跟銅 一模一樣大概在十張吧枱位。門口放上餐牌,可以一邊睇住排。總覺得坐近門口的三個位好大壓力,出面排隊的人仇視住包括我在內,但睇見上菜速度很快。呢個架上在我最愛的兩種食物,一 蒜蓉 二芽菜。真係不能形容我見到佢地個種興奮蒜蓉打成泥放入盒,相信係香港拉麵店係好小見。起初有好幾間知名拉麵店新開初期,都有放新鮮一粒粒蒜頭同整成泥既工具係枱,但漸漸佢地都無左呢個服務。原因就不得而知啦,可能成本貴別天神的芽菜 都頗辣 但爽口惹味 拉麵基本上兩款,同男朋友各叫一樣。我食既係限定蝦味噌 另外仲有張紙寫左幾款自行調味的tips 如果想辣啲要加幾多唐辛子相當細心蝦味噌拉麵 $85 評分8.5/10櫻花蝦分量相當足多,湯底以豬骨做基礎加上味噌 和蝦油,分別食到三種味道有層次。麵質爽滑但略微有啲偏硬 ,如果有得揀麵軟硬度更好

包括我在內,但睇見上菜速度很快。

別天神的芽菜 都頗辣 但爽口惹味

相當細心

蝦味噌拉麵 $85 評分8.5/10

2018-10-15
2018-10-01 331 浏览
雖然拉麵得嗰兩款, 但係湯底好吸引, 我鍾意 豬骨濃湯味, 再加上啱啱好嘅糖心雞蛋, 同埋我鍾意食一啲硬身啲嘅面, 所以呢度嘅麵啱啱好, 唯一唔好嘅地方,係呢一個好嘅餃子太細, 味道亦都唔算太吸引。
2018-09-30
  • 豚骨拉麵
2018-09-18 323 浏览
在午餐時間,尖沙咀一般都好多人排隊。剛好看見別天神不用等位,而且評論亦不錯所以就試一試這間拉面店!別天神只有兩款拉麵:豚骨湯面和蝦味噌豚骨湯麵。我自己就試了豚骨湯麵。上菜速度非常快!食拉麵當然先試湯底。店舖寫是由100%豚骨和水熬制。豚湯入口好香豬骨味,仲有少少奶味。不過就唔算好香濃,表現一般,唔算好驚艷。麵質不俗,而且唔會煮得太硬或太稔。叉燒都幾好食,嫩口,唔會老。溏心蛋都不俗,真係溏心唔係熟曬嘅熟蛋。總結而言,不是太驚艷嘅拉麵店。在尖沙咀有同價位而又別天神好食嘅拉麵店

2018-09-10 193 浏览
突然好懷念日本拉麵濃厚的豚骨湯底,於是經過博多拉麵別天神🍜就二話不說入左去了。餐廳座位數目同日本一般拉麵店差不多,都係細細間,座位不多。食物種類大概貴精不貴多,只有兩款湯底:豚骨和蝦味增湯底,有得散叫拉麵,亦都有拉麵配餃子/沙律套餐俾你揀。今次試豚骨湯麵,湯底都濃厚的,不過略嫌鹹左少少;叉燒肥瘦適中,如果再軟身啲就會更好。由於我鍾意重口味湯底,所以最欣賞舖頭貼左張指示教食客點用味架上的調味料(有自家製辣芽菜、芝麻、蒜蓉醬、五味粉⋯⋯)調配出味濃、再厚身啲嘅拉麵湯底。

1K
2018-08-07 228 浏览
別天神在博多名叫天神,而別天神的開創老闆是在博多天神學師!所以對每碗的拉麵都十分講究,聽店員說拉麵過了15秒就不可上枱, 因為會影響拉麵原本的麵質!而我叫了限定數量的櫻花蝦拉麵,櫻花蝦加蝦油的味道十分突岀和極濃,遠遠都好聞得到蝦的味道,蝦的數量十分豐富,而蝦油與豬骨湯混為一談,味道更想一層樓!豬骨湯是師傅每日用大量豬骨來煮的,十分有誠意。不加水和味精,就算成碗飲完,都不會口渴!拉麵的麵質,有點兒硬身,但可以要求淋一點,拉麵是純正日本博多拉麵,跟隨博多的軟硬度!再配上兩塊肥瘦平均的叉燒,絕對可以畫上完美的句號!感謝老細的用心為每位食客提供完美的晚餐
  • 櫻花蝦拉麵
2018-07-20 189 浏览
我本身係唔鍾意食拉麵㗎,但係都覺得呢間嘅拉麵好唔錯首先,我自己係比較講究特色嘅人,我見佢啲擺設就已經好有興趣,見到佢用天然無漂白竹筷子覺得好純好天然🤣 最好食係小菜小龍蝦蟹子沙律,真係啖啖蟹子❤️超級有口感,配埋紫菜,食落好有驚喜!雖然拉麵款式只有兩款,但係都已經夠食,其實最緊要就係每款質素好,我同我個朋友一人試咗一款,我自己比較鍾意豬骨湯底✌🏻好濃郁好重料。拉麵仲要係即叫即整,雖然等嘅時間比較長,但係真係有咁上下質素,仲可以成碗清晒鍾情拉麵嘅大家不妨去試吓,鋪頭嘅間隔都幾似日本路邊檔架😲😲😲
我本身係唔鍾意食拉麵㗎,但係都覺得呢間嘅拉麵好唔錯

2018-07-20
  • 小龍蝦蟹子沙律
  • 餃子
  • 豚骨拉麵
2018-07-14 127 浏览
琴日同朋友出尖沙咀買野,由於揀得太耐同太累,夜晚9點鐘去到亞士厘道突然諗起彈牙拉麵別天神😍可能過左食飯時間所以無人,店員好快落完單就送上熱騰騰既拉麵櫻蝦味夠香餃子唔會太油,食過番尋味可能我同朋友都真係太肚餓,掛住食都無講野,不過原來散叫抵過拉麵餃子餐,加多$5就多2隻餃子,食完飲多左2杯茶😋半個鐘就食完👍🏻快靚正👍🏻👍🏻
櫻味噌豚肉拉麵

櫻蝦味夠香

煎餃

餃子唔會太油,食過番尋味

櫻味噌豚肉拉麵
煎餃
2018-07-13 85 浏览
夜晚10點15分入鋪頭搵坐張空枱坐低,看一看餐牌得兩款拉面,都冇乜所謂,叫侍應落單,點左兩款拉面,侍應話總共$200,我地問依家要比左先,因為心諗你鋪頭有枱比人坐低冇預要你要人即刻比晒錢先,咁心諗都算啦,我地問只收現金,男侍應串串地話"呢度不嬲都淨係收現架喎!”,我地出聲回應話第一次黎既人又點知你地只收現金呢,唔駛咁樣講野掛。。。問有冇得加辣,男侍應話我地全部拉面都係唔辣既,見餐牌有果汁,諗住叫,男侍應繼續冇表情話冇得賣。。。。。。過左10分鐘換面終於到,點知唔夠20分鐘另一個女㕑師過黎話佢地要收檔,問我地食完未,有冇咁冇禮貌,係咁趕就出聲唔好做我地生意啦,收左錢又催人地走,好離譜!!!
2018-07-13
友人一直推介呢間別天神拉麵,表示湯底好好,唔會似其他拉麵店咁重口味咁咸咁。於是立即去試,我order左豚骨拉麵,加溏心蛋。果然!湯底算清清地,唔咸!但味道好足,飲完都唔會好口渴。 麵條幼幼的,軟硬適中。 溏心蛋就正正常常,沒有太特別。 傷勢在於份量夠,唔洗排隊,而且價錢適中!
豚骨拉麵
豚骨拉麵
2018-07-02 70 浏览
今次試左店內既兩款唯一的拉面 主要分別是一款有加櫻花蝦 另一款就是沒有加 相對而言無加更為抵吃 因為豬骨湯已經很濃味道已經很豐富了,主要這間講明沒有用味精之後仲有試佢的餃子,味道ok,沒有很突出 但是作為套餐也可以既選擇 淨拉麵$75元 套餐$105
2018-07-01
2018-01-01 221 浏览
麵癮起,路過如食街一樣的亞士厘道,博多拉麵別天神的招牌又大又醒目,只有店員數個而無食客,不如入去探過究竟?只有豚骨拉麵或蝦味增豚骨湯拉麵,可選擇跟餐(餃子或蟹沙律)或不跟餐,選擇很少,正宗日式拉麵店格局。麵即叫即做,先收錢後上菜。不一會熱騰騰的拉麵送上,湯頭算香但味道未如傳統博多系拉麵般濃郁。蝦味點到即止,亦不夠過癮。叉燒並非五花腩,似是梅頭,偏瘦但仍算香口。玉子香濃,表現恰如其分。整體來說,表現只算中上,在競爭激烈的尖咀,怪不得門可羅雀。
整體來說,表現只算中上,在競爭激烈的尖咀,怪不得門可羅雀。
蝦味增豚骨湯拉麵
2017-12-28
拉麵店真係好多,好多舖頭,都會不停有新款拉麵推出,唯獨呢間-別天神,食左幾年,都仲係得2味拉麵😂!雖然只得2款揀,但間中都會刻意去食個蝦味噌豚骨湯面同小龍蝦沙律!真係得2款拉麵選擇!落單後先付款,等一陣就有得食!碗內有2片豚肉,一隻半熟蛋,仲有啲櫻花蝦。湯底無得揀濃淡,但呢度我覺得岩好,偏淡少少,因為我係其他餐廳食都係會叫淡的!味道唔會覺得咸,係覺得個湯底少少唔夠熱!小龍蝦蟹子沙律: 本身我唔食小龍蝦既,但呢個幫你起哂肉,撈好哂,搵紫菜包住食,真係好食,有時我都係為左食呢個沙律,去食碗拉麵😆!

真係得2款拉麵選擇!

蝦味噌豚骨湯麵

落單後先付款,等一陣就有得食!
碗內有2片豚肉,一隻半熟蛋,仲有啲櫻花蝦。
味道唔會覺得咸,係覺得個湯底少少唔夠熱!

小龍蝦蟹子沙律

2017-12-17
小龍蝦蟹子沙律
2017-12-17 78 浏览
上次食過間拉麵,覺得很不錯,所以決定今日在尖沙咀分店試下。裝修格局很相似,不過座位相對多很多,可以坐得舒服點。餐牌也是同一選擇,只有兩款拉麵和兩款小食。有時候,貴精不貴多,即使選擇少,也可以自行加不同的調味料調製一碗自己喜歡的味道。今次決定試一下蝦味噌䐁骨拉麵,當然要配上我最愛的餃子。由於餐廳指湯底是不含味精的,所以我放心喝了幾口,平時不太愛喝湯底,哈哈!原來櫻花蝦與拉麵是可以很夾的,有蝦的香味,亦有豬骨湯的濃味。流心蛋有一隻!餃子煎到底下有金黃色,香噴噴。餃子一定要點汁,更入味。天氣轉涼,吃拉麵更滋味。
上次食過間拉麵,覺得很不錯,所以決定今日在尖沙咀分店試下。

裝修格局很相似,不過座位相對多很多,可以坐得舒服點。

餐牌也是同一選擇,只有兩款拉麵和兩款小食。

今次決定試一下蝦味噌䐁骨拉麵,當然要配上我最愛的餃子。

流心蛋有一隻!

餃子煎到底下有金黃色,香噴噴。餃子一定要點汁,更入味。

天氣轉涼,吃拉麵更滋味。
2017-12-17