拉麵只有兩款,簡而精豚骨湯底或者蝦味增湯底配料,拉麵粗幼,軟硬度,係無得選擇既不過都深受大家既歡迎👏🏻餓底大食量大既我同男朋友🐷揀左二個套餐set👅每個套餐都有得揀一客龍蝦沙律🥗或者一客餃子(四隻)感覺相當豐富呢!💁🏻‍♀️⭐️別天神套餐💲1️⃣0️⃣5️⃣乳白色嘅湯底真係非常濃🤤感覺不是味精,仲有少少忌廉湯既錯覺💯入口稠稠滑滑,真係忍唔住飲咗幾啖🤤🤤🤤配料亦有大量的木耳,溏心蛋的水準都很好👍如果配埋肥美叉燒就更加好啦❣️❣️⭐️蝦味噌套餐💲1️⃣1️⃣5️⃣套餐另一款拉麵就是蝦味噌味了 推介大家來吃呢個喔!🧡🧡🧡味道鮮美,而且還有很多的櫻花蝦乾🦐🦐超香口感,感覺已夠好完美🤙🏻就無係個湯加其他調味料~⭐️配菜(套餐包埋)🙌🏻最意想不到是這個小龍蝦沙律🥗每一啖都充滿龍蝦的肉和滿滿的蟹子🥰🥰沙律附上紫菜六片和小龍蝦一齊入口又香又脆!真係一間值得一吃的拉麵店!
拉麵只有兩款,簡而精
豚骨湯底或者蝦味增湯底
配料,拉麵粗幼,軟硬度,係無得選擇既
不過都深受大家既歡迎👏🏻

餓底大食量大既我同男朋友🐷揀左二個套餐set👅
每個套餐都有得揀一客龍蝦沙律🥗
或者一客餃子(四隻)
感覺相當豐富呢!💁🏻‍♀️

⭐️別天神套餐💲1️⃣0️⃣5️⃣

⭐️蝦味噌套餐💲1️⃣1️⃣5️⃣
套餐另一款拉麵就是蝦味噌味了
推介大家來吃呢個喔!🧡🧡🧡
味道鮮美,而且還有很多的櫻花蝦乾🦐🦐
超香口感,感覺已夠好完美🤙🏻
就無係個湯加其他調味料~

⭐️配菜(套餐包埋)🙌🏻
沙律附上紫菜六片和小龍蝦一齊入口又香又脆!

真係一間值得一吃的拉麵店!
2019-07-05 16 浏览
尖沙咀博多拉麵別天神好出名!餐牌好簡單唔會花多眼亂~要係自動販賣機買飛先!可用電子貨幣。係還原左傳統日本感覺!大家都會同意,拉麵最緊要既係湯底.佢細心地做左白湯底,仲係冇味精。如果喜歡濃又可以自己加嘅,我都試左加撞麵汁,係good good !拉麵黎到既時候見到咁多配料真係開心!
蝦味拉麵好多櫻花蝦。肉嫩又大件!有糖心蛋兩邊粟米蔥紫菜....正喔。豚肉就原始感覺,麵質唔會太粗太幼,推薦店仲提供解渴凍茶,正
尖沙咀博多拉麵別天神好出名!

餐牌好簡單唔會花多眼亂~要係自動販賣機買飛先!
可用電子貨幣。係還原左傳統日本感覺!

拉麵黎到既時候見到咁多配料真係開心!
蝦味拉麵好多櫻花蝦。
肉嫩又大件!
有糖心蛋兩邊粟米蔥紫菜....正喔。
豚肉就原始感覺,麵質唔會太粗太幼,推薦

店仲提供解渴凍茶,正
2019-07-03 21 浏览
這天經過了別天神拉麵店,店鋪細細,裝潢好有日式風格~和朋友點了別天神套餐和蝦味增套餐,都配了餃子。別天神套餐的湯底很香,是很入味的豚骨湯底。配以日式叉燒、溏心蛋、海帶,口感配搭不錯。另外餐牌有教自製隱藏口味,加入拉麵汁和蒜蓉後湯或變得濃郁。推介蝦味增套餐,湯底入口是非常濃郁的味噌蝦味,麵面的蝦乾不但提升蝦香味更增加口感。麵的軟硬適中,亦容易掛湯,用湯匙盛拉麵再加入味噌湯底,味道更好。餃子好有驚喜,即使餃子不算大隻,每一隻都有足料的餡料,味道亦突出。餃子表面煎得很香口,很適合配搭拉麵吃。
這天經過了別天神拉麵店,店鋪細細,裝潢好有日式風格~

和朋友點了別天神套餐和蝦味增套餐,都配了餃子。

2019-07-03 10 浏览
今天同朋友嚟到尖沙咀口淡淡想食啲麵食, 除咗車仔麵雲吞麵, 朋友介紹下呢咗呢個好有日本特色嘅拉麵店別天神的大招牌別有霸氣, 門口的屏風有居酒屋的感覺裏面的框架是根據日本的拉麵店而設計的先看看餐牌, 款式不是非常多, 顯得老闆的精心炮製, 別樹一格我朋友兩個人就是兩個套餐吧, 豚骨拉麵套餐, 蝦味噌豚骨拉麵套餐兩個套餐有兩個一品料理可以選擇等候期間發現有很多拉麵的調味料小妹之愛先來的是前菜: 小龍蝦蟹子沙律再來的亦是前菜"餃子沙律非常特別, 推介推介呵呵呵呵接著就是拉麵來了豚骨拉麵: 食材新鮮, 熱度到剛剛好蝦味噌豚骨拉麵: 個人比較喜歡蝦味的呢拉麵非常不錯香口彈牙, 份量十足, 一個套餐以一個成人非常足夠睇嚟講價錢不錯非常特色, 合一家大細或朋友一試日式拉麵的滋味, 感覺不錯唯一不足的地方是由於店舖門口比較寬闊, 冷氣可以開大一點或是擺一半門口用玻璃間隔吧

別天神的大招牌別有霸氣, 門口的屏風有居酒屋的感覺
裏面的框架是根據日本的拉麵店而設計的

兩個套餐有兩個一品料理可以選擇

等候期間發現有很多拉麵的調味料
小妹之愛
先來的是前菜: 小龍蝦蟹子沙律

再來的亦是前菜"餃子
沙律非常特別, 推介推介

呵呵呵呵接著就是拉麵來了

豚骨拉麵: 食材新鮮, 熱度到剛剛好

蝦味噌豚骨拉麵: 個人比較喜歡蝦味的呢

2019-06-22
2019-07-02 10 浏览
我呢個日本達人不嬲都鍾意喜歡食日本嘢 今日除咗食魚生之外我就走咗去食日本拉麵 要做一碗好好嘅日本拉麵唔容易面要彈牙瘡要靚 肉要新鮮 而今日就嚟咗呢一間日本餐廳試一試佢嘅公價我點了二個拉麵套餐, 兩個都係豬骨湯底! 首先講下佢前菜,小龍蝦蟹子沙律。沙律前菜很特別,滿有龍蝦肉。拉麵湯底很甜,配叉燒加唐心蛋,令我一試難忙。至於餃子外皮很是香脆,內也有很多配料。雖然我把湯都飲了,但係飯後一點 口渴 都沒有!

雖然我把湯都飲了,但係飯後一點 口渴 都沒有!
2019-07-01 255 浏览
別天神嘅分店喺香港愈開愈多,證明質素有保證,捧場客愈來愈多!尖沙咀的分店在遊客區,在場的顧客來自不同的國家,店員會以英文招待。和傳統的日式店舖一樣,餐牌只有少量的選擇,代表只專注賣自己的名物!自助Kiosk買票,之後把票交給店員就可,食物很快就會送到!桌上有齊冰水、水杯、辣芽菜、蒜蓉、七味粉、醬油、芝麻、胡椒等等,可按個人喜好加入不同的調味料和配料!店內也有建議的濃味配方和辣味配方,可供參考!小龍蝦蟹子沙律    拉麵+$30食咗一半先發現未影相!有多片脆口的紫菜和充滿小龍蝦肉的沙律,非常清新,值得推介!餃子    拉麵+$30即叫即煎的餃子,熱辣辣仲幾香口!蝦味噌豚骨湯麵 $85所有配料都很充足的一碗,濃郁的湯底散發著蝦的鮮味!每夾一啖麵,都會掛著櫻花蝦,啖啖都有蝦,鐘意食蝦嘅真係不能錯過!而成碗最正嘅就係隻溏心蛋,流心濃郁美味,正!豚骨湯麵 $75少了櫻花蝦和蝦味噌,豚骨湯底的香濃惹味更見突出,簡單就是美!

店內也有建議的濃味配方和辣味配方,可供參考!
小龍蝦蟹子沙律

小龍蝦蟹子沙律    拉麵+$30

餃子

餃子    拉麵+$30
即叫即煎的餃子,熱辣辣仲幾香口!

蝦味噌豚骨湯麵 $85
所有配料都很充足的一碗,濃郁的湯底散發著蝦的鮮味!

豚骨湯麵

豚骨湯麵 $75
小龍蝦蟹子沙律
餃子
豚骨湯麵
2019-06-30 22 浏览
成日經過赫德道,都想試吓依一間博多拉麵店,今日終於有時間,因為時間尚早見佢唔使排隊,一入去店員告知我哋,先起自動售賣機選擇購票,我哋見佢主打兩款拉麵,都有得跟餐有小食,所以我哋就每人叫一款。佢分別係別天神套餐,即是豚骨拉麵,另外就係蝦味增套餐,套餐分別可以選擇四件餃子或者小龍蝦沙律,我哋一樣叫咗一份煎餃子味道正常,小龍蝦沙律佢跟咗幾片紫菜,雖然份量比較少但係味道幾香濃,比起餃子有驚喜好似係日本嘅拉麵店咁佢有個自己浸嘅冰麥茶,好清涼。每個座位都有一系列調味品包括辣芽菜,蒜蓉,七味粉同埋拉麵汁,仲有張紙介紹點樣溝佢哋嘅秘製湯,佢話超濃白豬骨湯底都冇味精只係得純水同埋豬骨用壓力煲煲成。等左一陣拉麵就到啦,豚骨拉麵個湯底香得來真係唔喊似乎真係冇味精加咗啲蒜蓉同埋辣芽菜更加香口,個面底係幼麵,叉燒就薄薄地個糖心蛋好好食。蝦味增拉麵就多咗啲櫻花蝦係中間同埋個湯底是比較鹹少少嘅味㬝湯,鍾意濃味嘅可以揀依款。

煎餃子味道正常,

好似係日本嘅拉麵店咁佢有個自己浸嘅冰麥茶,好清涼。

• 豚骨拉麵
2019-06-30 139 浏览
今日天氣非常熱,夜晚必須要去啲有冷氣嘅食肆, 如果唔係真係會死得。。。天氣熱嘅緣故,真係冇乜胃口食嘢,所以今晚揀咗食拉麵, 少少哋又唔會太飽。別天神係我經常幫襯嘅拉麵店,佢嘅價錢唔算貴,比較貼地。 鋪頭冇豪華嘅裝修,簡簡單單就好似日本地道嘅拉麵店。依家別天神先進步左,可以直接喺部機度買飛,用八達通俾錢,唔使好似以前咁,要同店員落單,慳返好多功夫!如平常一樣,都係叫咗兩個拉麵套餐,我同老公一人一個。別天神套餐蝦味噌套餐小食方面,叫咗小龍蝦蟹子沙律,同埋餃子各一。小龍蝦蟹子沙律,嚟到嘅時候,佢俾咗啲細細塊嘅紫菜你,係用嚟包住食嘅。包住食嘅咁感覺好特別。 沙律滿有龍蝦, 絕對足料!至於餃子,佢嘅皮都好薄,裏面都有好多菜。亦都有肉汁。拉麵到, 一個係豬骨湯底拉麵,絕對冇味精。另外一個係蝦嘅味噌湯底,湯底裏面充滿咗好多櫻花蝦,湯味好香濃。食拉麵,其實湯底係最緊要,我覺得呢間係非常合格!至於面嘅質地,唔硬唔軟剛剛好。麵入面,亦附上一隻半熟蛋同埋兩塊又厚大嘅叉燒。真心覺得佢哋嘅拉麵真係唔差,價錢合理,比較平民化! 值得一試!

如平常一樣,都係叫咗兩個拉麵套餐,我同老公一人一個。

蝦味噌套餐

小食方面,叫咗小龍蝦蟹子沙律,同埋餃子各一。

至於餃子,佢嘅皮都好薄,裏面都有好多菜。亦都有肉汁。

拉麵到, 一個係豬骨湯底拉麵,絕對冇味精。
食拉麵,其實湯底係最緊要,我覺得呢間係非常合格!

至於面嘅質地,唔硬唔軟剛剛好。

麵入面,亦附上一隻半熟蛋同埋兩塊又厚大嘅叉燒。

2019-06-29
  • 餃子
  • 豚骨拉麵
  • 蝦味噌豚骨拉麵
2019-06-29 43 浏览
有日約了舊同事吃午飯,被推介了其亞士厘道的《別天神》! 原來有7間分店遍佈九龍、港島。 非常方便,在尖東地鐵站L5 出口步行3分鐘 有單邊及2-4人座位但不多。幸好早點到。餐廳貴精不貴多,只專注於豚骨及蝦拉麵!價錢由HKD 75 - HKD 115 套餐跟煎餃子或沙津 是次點了別天神套餐 HKD 105 配 沙津 豚肉很棯,脂肪均勻,配合濃湯式好美味~~在這裡熱天氣,吃涼浸浸的沙津是最不為過,沙津內有小龍蝦肉及蟹子肉,有咬口!

非常方便,在尖東地鐵站L5 出口步行3分鐘

有單邊及2-4人座位但不多。幸好早點到。

是次點了別天神套餐 HKD 105 配 沙津

豚肉很棯,脂肪均勻,配合濃湯式好美味~~

2019-06-25 80 浏览
一個人不去野餐,去吃一個人拉麵,這間小店極有日本後巷吃拉麵的風格,長長的走廊式,可以4人來,也可以坐上高枱上,目睹整個泡麵過程,濃濃的奶白豬骨湯香漂進鼻內,筷子也蠢蠢慾動,很想很想夾下正宗日本拉麵!不用去日本,也可吃到東瀛大和拉麵風味,夫復何求!叫了它們的皇牌中的皇牌⇒蝦味噌套餐: woo , wa , wee , 先飲一口猪骨湯,濃郁無比,非到現場根本感受不了它的豬骨濃,一噸的豬骨熬在煲內要多久才有這麼濃呢?櫻花蝦滿佈在湯面上,濃湯配鮮蝦味,和味十足,兩塊䐁肉也極力叫我搶救它們,要我好好品嚐它們的豚肉分佈,可以好彈牙又入味,確實很有口感,滋味值八分!一個人的浪漫終於鍊成了,有極級拉麵、小龍蝦蟹籽沙拉及尚品麥茶一起陪伴我,我融化了!

叫了它們的皇牌中的皇牌⇒

2019-06-24 33 浏览
尖沙咀拉麵店林立,除咗熱鬧嘅位置,橫街小巷都有好多選擇,今次就試下哩間別天神。餐牌好簡單,就係得兩款湯底。可以用自動販賣機買咗飛先,好似日本啲拉麵鋪咁😂兩個人叫咗兩個套餐,咁就可以試曬所有嘢🥳蝦味噌豚骨湯麵配小龍蝦蟹子沙律($115)數量有限嘅蝦味噌豚骨拉麵有糖心蛋,櫻花蝦,豚肉,粟米,蔥,仲有脆卜卜紫菜。拌埋櫻花蝦,湯底味濃,拉麵好彈牙。小龍蝦蟹子沙律都好好味,加埋紫菜包住食,又別有一番風味。豚骨湯麵配餃子($105)豚骨湯以豚骨及純水以長時熬成,湯底係奶白色。呢個豚骨湯麵有糖心蛋,木耳,蔥,豚肉,同埋紫菜,豚肉唔會,湯底好重豚骨味,麵都係好彈牙。餃子都煎得好香,又保留到肉汁。

餐牌好簡單,就係得兩款湯底。

可以用自動販賣機買咗飛先,好似日本啲拉麵鋪咁😂
兩個人叫咗兩個套餐,咁就可以試曬所有嘢🥳

蝦味噌豚骨湯麵配小龍蝦蟹子沙律($115)

小龍蝦蟹子沙律都好好味,加埋紫菜包住食,又別有一番風味。

豚骨湯麵配餃子($105)
餃子都煎得好香,又保留到肉汁。
2019-06-24 38 浏览
><餐牌基本上得兩款拉麵選擇對客人嚟講可能會比較單調但對餐廳嚟講可以專注其中以維持食物質素嘅穩定性蝦味噌套餐($115)蝦味噌豚骨湯麵+餃子標榜冇味精冇乳製品成分飲完個湯真係唔口渴飲子其中一面煎至香脆入面仲係好肉蒸餃般別天神套餐($105)豚骨湯麵+小龍蝦蟹籽沙律偷食咗d沙律 包埋紫菜食又別有一番風味><><><><><><><><><><><><><博多拉麵別天神尖沙咀阿士厘道24號天星大廈地下A1地舖
餐牌基本上得兩款拉麵選擇
對客人嚟講可能會比較單調
但對餐廳嚟講可以專注其中
以維持食物質素嘅穩定性
蝦味噌套餐($115)

蝦味噌豚骨湯麵+餃子
標榜冇味精冇乳製品成分
飲完個湯真係唔口渴
飲子其中一面煎至香脆
入面仲係好肉蒸餃般
別天神套餐($105)
豚骨湯麵+小龍蝦蟹籽沙律
偷食咗d沙律 包埋紫菜食又別有一番風味
><><><><><><><><><><><><><
博多拉麵別天神
尖沙咀阿士厘道24號天星大廈地下A1地舖
2019-06-23
尖沙咀亞士厘道這條斜路一向有好多細鋪食野,今次就同女朋友食呢一間以博多拉麵為題嘅拉麵館!呢間拉麵館只做豚骨湯拉麵,很有日本地道風味!😍餐牌明碼實價,非常清晰,咁我哋就點咗套餐各一👍🏽 而且呢一部係用售票機落單,都非常方便嘅🤣✅ 豚骨湯麵✅ 蝦味噌豚骨湯麵拉麵小評:湯底濃郁而不會太肥膩,拉麵幼身而且爽滑,掛湯力十足!🤓 日式叉燒亦都非常之入味,雖然只得兩片但係食落去唔會覺得細塊😂 而蝦味增豚骨湯嘅味道亦都非常可口,蝦乾亦都加強左拉麵嘅口感層次值得一提嘅係,隱藏口味可以自行配搭,店內亦有小提示如何條配最佳味道😆 有紅薑、蒜蓉和七味粉作配搭,而辣芽菜也是非常惹味✅ 餃子(跟套餐)是拉麵的最佳配搭,煎得皮脆肉嫩,是拉麵以外,店子的唯一主食!✅ 小龍蝦蟹子沙律(跟套餐)咬入口蟹子粒粒分明,而且小龍蝦粒數量豐富最後,如果唔係太過肚餓或者食量唔係好大嘅朋友,其實可以叫單點嘅拉麵已經OK啦。😊 睇返單點同埋套餐嘅價錢其實唔係差得好遠,我覺得套餐嘅價錢同埋食物嘅量係非常之合乎經濟原則。😎 所以大家可以按照自己嘅食量同埋需求點算岩食嘅類別啊!—————————— 食物質素:7/10 環境衛生:6.5/10

餐牌明碼實價,非常清晰,咁我哋就點咗套餐各一👍🏽

而且呢一部係用售票機落單,都非常方便嘅🤣

✅ 豚骨湯麵

✅ 蝦味噌豚骨湯麵

✅ 餃子(跟套餐)

✅ 小龍蝦蟹子沙律(跟套餐)
咬入口蟹子粒粒分明,而且小龍蝦粒數量豐富

——————————
食物質素:7/10
環境衛生:6.5/10
舒適度:6/10
服務:7/10
性價比:7.5/10
總評分:6.8/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #尖沙咀
2019-06-23
2019-06-23 12 浏览
前排去咗日本旅行,返嚟之後媽咪成日都話要食拉麵🍜今日出開去尖沙咀同媽咪shopping,行到勁熱入咗The One諗住去超級市場買啲嘢飲比媽咪發現到依度有間拉麵店,就即刻話要食餐廳座位唔算多,大約得20個左右入去自己搵多座位之後,我哋就order嘢食選擇唔算太多,唔似我哋平時出去食,有得揀拉麵嘅粗幼度#豚骨湯麵 $75黑豚肉豬肉味濃郁,大約有4片。不老身及有咬口,麵條有彈性。配上濃郁嘅豬骨湯底味,湯底又香又滑。#蝦味噌豚骨湯麵 $85媽媽👩🏻表示好鍾意佢用咗櫻花蝦,而且豚肉的肥肉肥瘦相間,麵條同樣有彈性。餃子同我喺大阪食到差唔多,皮薄而且有肉汁質素中上。
前排去咗日本旅行,返嚟之後媽咪成日都話要食拉麵🍜

比媽咪發現到依度有間拉麵店,就即刻話要食

餐廳座位唔算多,大約得20個左右
入去自己搵多座位之後,我哋就order嘢食
選擇唔算太多,唔似我哋平時出去食,有得揀拉麵嘅粗幼度

#豚骨湯麵 $75

#蝦味噌豚骨湯麵 $85

餃子同我喺大阪食到差唔多,皮薄而且有肉汁
質素中上。
2019-06-19
  • 豚骨湯麵
  • 蝦味噌豚骨湯麵
2019-06-21 32 浏览
今晚去尖沙咀覓食✌🏻 去左呢間有超多分店既別天神食拉麵🍜 呢到座位唔多 裝修同日本拉麵店差不多 別具特色🇯🇵拉麵大致上分左豚骨湯同櫻花蝦味噌湯 我地就分別叫左呢2個套餐 套餐包括左一個小龍蝦蟹籽沙律或者煎餃子🥟 我地當然2樣都試哂啦😆 小龍蝦蟹籽沙律唔係好大碟 但係入面就有非常多龍蝦肉 而且仲幾彈牙 加埋蟹籽沙律 好有口感又清新😋 煎餃子一邊煎到金黃色 表皮香脆 入面咬落仲有肉汁 同樣好味👅拉麵方面 個人更偏愛呢到既豚骨湯麵 佢地店既豚骨湯標榜不含味精 100%豚骨加水熬制而成 飲落濃郁之餘又唔會飲到好口喝👍🏻 櫻花蝦味噌湯都好足料 有好多櫻花蝦 2碗拉麵麵條都軟硬適中 仲有2大片肉同1隻溏心蛋😋 店內既poster仲有教你自行調整岩自己隱藏口味既拉麵湯 好有心思🌟