2018-07-13 565 浏览
上海小南国的平民young line。呢間南小館共食過3次。好耐之前食旺角店晚飯都ok的(旺角店已執左好耐)。之后食一城店午餐。蔥油伴面幾好。整体普通。但今次一城店晚飯。就完全吾掂👎上菜速度勁快。份量好小。样样野冇味冇道。小黃魚更加系腥既。上海粗炒好差。又冇料又乾。真的好難食。係小籠包正常好D。but都冇下次。#shanghaifood #上海菜 #小籠包 #上海粗炒 #上海小南國 #南小館 #中伏系列 #劣食系列 #相機食先 #shatin

2018-07-08 324 浏览
I've been to other branches of The Dining Room, and I've been moderately satisfied with most. However, when I visited this branch, I couldn't help but notice the subpar quality in many dishes.-- Roasted Pigeon --This roasted pigeon was at a discounted price, but it was too dry and the pigeon was very skinny, and it was mostly skin and bones.-- Shredded Chicken with Greenbean Noodles -- This dish was probably the best one that we had. There was sufficient sesame paste and I don't feel that anythi

-- Roasted Pigeon --

This dish was probably the best one that we had. There was sufficient sesame paste and I don't feel that anything can really go wrong with this cold appetiser.

-- Braised Beef Noodles --
The soup base was quite flavourful and the noodles were okay. However, the Beef was too dry and hard.

-- Xiao Long Bao --
The skin of the xiao long bao was too thick, as you can tell by its opacity. The soup was well flavoured, but somehow tasted a little too vinegar-y. The meat was also quite small.
2018-07-07
2018-06-16 434 浏览
第一城開咗南小館咁耐,一直都冇食過。今晚近近地去食晚飯,唔駛等好耐就入得。一直都幾鍾意南小館,裝潢舒適,服務又有效率。而且食物價錢屬中下,可以叫多d嚟食。而且自家蕎麥茶好好飲好消濟,除咗堂食晚任斟之外仲可以外帶,我試過買返屋企飲tim ar。今次點了帶子小籠包、雞絲粉皮、蔥油餅、上海粗炒。帶子小籠包入面嘅湯汁吸收咗帶子嘅鮮甜,但帶子嘅口感個人覺得同鮮肉唔match,所以覺得淨鮮肉小籠包好食d,但南小館嘅小籠包一貫嘅皮簿湯甜,係必食之作。雞絲粉皮好食,麻醬味香,雞絲又滑;蔥油餅外脆內軟,好好食但唔係好望到有蔥;上海粗炒好唔掂,除咗豉油味外都係豉油味,配料切得太幼細又少,令到成碟好似齋食粗麵咁。但服務一流,店員好快手,見到d檯turn得又快,唔怪之得晚餐時段都唔需要等。
一直都幾鍾意南小館,裝潢舒適,服務又有效率。
而且食物價錢屬中下,可以叫多d嚟食。

帶子鮮肉小籠包
雞絲粉皮好食,麻醬味香,雞絲又滑;
雞絲粉皮
蔥油餅外脆內軟,好好食但唔係好望到有蔥
蔥油餅
上海粗炒

2018-06-16
帶子鮮肉小籠包
雞絲粉皮
2018-06-08 843 浏览
真巧合,每次來光顧這上海小館都是下著傾盆大雨,今次更是三號風球高掛。今晚與太太到外面附近的餐館晚飯,正因為是見到報紙上這餐館有優惠,頗為吸引。大約晚上七時進入餐館,為時尚早,人不多,找位置坐下。餐館內部環境尚算清雅,給人舒適的感覺,不過以前的經驗是到人多的時候空調是不大足夠。今次吸引的是憑報紙的優惠劵,消費滿$150可減$50,滿$300可減$100,真的有些吸引力,後來見到有些其他枱的客人都是用這個優惠。另外,進來後還見到紅燒乳鴿有半價優惠,雖然不能計入$300消費內,但也無妨。今晚兩人就叫了冷盤的南小館四小併($78),包括有秋葵木耳、蔥油海蜇頭、糖醋排骨及花雕白雞,副食有老味道蔥油餅($32)及炸銀絲卷($22),主食有雪菜黃魚麵($68),另外有豆漿勝瓜($58)及蝦仁薺菜香羹($42),當然還有紅燒乳鴿(特價$29)啦。知道這小館的碟頭向來不大,所以多點了幾樣。這小館的集團原來也得過不少的獎項。先來的前菜是炸菜與花生雙併,收$9一碟,小數目也沒有理會,雖然價目表也有列明,但原來也可以取消不要的。我們點的南小館四小併,秋葵木耳帶有陳醋,味道不錯,不過我覺得是雲耳似過是木耳,秋葵

今晚兩人就叫了冷盤的南小館四小併($78),包括有秋葵木耳蔥油海蜇頭糖醋排骨花雕白雞,副食有老味道蔥油餅($32)及炸銀絲卷($22),主食有雪菜黃魚麵($68),另外有豆漿勝瓜($58)及蝦仁薺菜香羹($42),當然還有紅燒乳鴿(特價$29)啦。知道這小館的碟頭向來不大,所以多點了幾樣。

這小館的集團原來也得過不少的獎項。先來的前菜是炸菜與花生雙併,收$9一碟,小數目也沒有理會,雖然價目表也有列明,但原來也可以取消不要的。我們點的南小館四小併秋葵木耳帶有陳醋,味道不錯,不過我覺得是雲耳似過是木耳,秋葵就較少,只有幾粒。蔥油海蜇頭一般是帶黃色的,但這裡的是白色近乎透明,少少硬但仍很爽口。糖醋排骨的醬汁較為糊口,甜味多於醋味。而花雕白雞則是四款之中做得最好的,雞肉嫩滑而下面還有很多花雕,酒味香濃。

前菜的炸菜與花生雙併

南小館四小併:秋葵木耳、蔥油海蜇頭、糖醋排骨及花雕白雞

估不到的是紅燒乳鴿這麼快就可以上枱,雖然乳鴿細小,但仍有肉,而且燒得保留肉汁,亦很入味,熱騰騰的上枱,當然好食。餐館備有膠手套方便拿著吃,頗為貼心,不過我用筷子已可應付。

紅燒乳鴿

老味道蔥油餅是有些驚喜的,熱烘烘很香脆,吹得乾身而不油膩。
老味道蔥油餅

炸銀絲卷配煉奶上是一般之作,因為我們只要一個主食而多點些其他,這個可以增加飽足感。
炸銀絲卷

我們經常有食上海及浙江菜,對於“紅油赤醬”已經覺得有些太油,所以也盡量減少。吃過一些較多油的,也應該吃些較清的中和一下。

豆漿勝瓜的勝瓜煮得很腍,而豆漿加添一些豆香味,清淡得來又比白灼多一點味道。
豆漿勝瓜

蝦仁薺菜香羹只有兩粒蝦仁,豆腐則切成小粒,加了很多杭州一帶常見的薺菜,當地更有些樽裝的出售,味道還算不錯。
蝦仁薺菜香羹

主食的雪菜黃魚麵也有驚喜,黃魚當然沒可能會用上現在蘇浙一帶市價超過一千元人民幣一市斤的游水野生黃花魚的,但記憶中這小館及其他上海菜館的黃魚多是拆肉放入麵中的,今次竟然會是一塊塊的黃魚,在香港一般的上海菜館食過無數次這個麵,我還是第一次遇上。麵裡除了雪菜外,還落了較多的胡椒粉以辟除魚腥味,之前服務員也有作出此提示。
雪菜黃魚麵

之前也曾光顧這小館,覺得份量很少,今次可能是有備而來,所以感覺上是好了些,優惠後平均消費每人$145。
2018-06-07
用餐优惠
優惠券
紅燒乳鴿
老味道蔥油餅
  • 花雕白雞
20/5/2018星期日,天氣很好,夫婦二人帶一歲半BB出去曬下太陽,見間間好多人,諗住揾間唔洗等位的。就㨂沙田南小館食午餐,叫左四樣野,小籠包,牛肉麵,䓤大餅及鳳尾蝦卷。餵BB食左少少牛肉麵同小籠包。食後约晚上六七點大人同BB開始肚㵼,BB成晚肚疴。21/5/2018 到仁安求醫,證實食左不潔食物引致腸胃炎。ㄧ間餐廳好唔好食都其次,衛生最重要。肚㵼後先明白冇人等有原因,最惨小朋友冇啦啦搞到唔舒服,各位呢D餐廳真係唔好去
2018-05-20
2018-03-15 418 浏览
南小館對比起其他第一城食店, 算係最易搵位的店舖.店舖算新, 開左無耐.裝修闊落, 舒服, 服務員夠多亦較有禮貌.先上前菜, $18, 花生夠味, 炸菜微辣惹味.鮮肉小籠包 - 5粒, 皮薄不稠筷子, 內裡有1/3是湯汁, 味道少少淡, 不過好香肉味, 不錯.玩味咕嚕肉 - 用了一圈菠蘿做裝飾, 用上了鮮菠蘿, 無骨的豬肉, 豬肉油脂分佈幾多又平均, 十分爽口, 一D根都無, 小朋友爭住食! 不過個汁較甜.炸雞排 - 粉醬好厚, 啖啖都有厚粉, 雖然肉嫩, 但感覺麻麻.上海粗炒 - 色水好濃, 味道都好濃, 較為咸, 好幼好少肉絲.最好係坐得舒服, 店員又多, 食物中規中矩啦, 又唔會趕你走的.
南小館對比起其他第一城食店, 算係最易搵位的店舖.
店舖算新, 開左無耐.

裝修闊落, 舒服, 服務員夠多亦較有禮貌.

先上前菜, $18, 花生夠味, 炸菜微辣惹味.
前菜

玩味咕嚕肉

炸雞排

上海粗炒

2018-03-11
玩味咕嚕肉
2018-01-08 2347 浏览
見到南小館都開左一段時間 成日都想去幫襯下 今晚經過就入左去食喇 好彩早到去拎位👍🏽😆因為之後都幾多人下 full哂位了😏😏我地三個人去 都叫左好多野食呢 前菜四小碟 有烤夫 醉雞 酸甜骨 涼拌彩絲 味道真係一般 無話特別好味 醉雞啲雞切得唔係幾好 味覺唔夠酒味 酸甜骨味道適中 雖然細細粒但都有啲肉地架 涼拌彩絲好fresh唔太油 okay wor!原盅雲吞🐔 有幾件雞塊 兩粒雲吞一條菜 雞肉有少少韌 雲吞都幾好味丫 湯底都幾入味又幾好飲喎 同埋唔係太油👍🏽👍🏽重慶擔擔麵 其實係好睇唔好食 唔係好香 無咩花生醬味 麵質唔太彈牙 一撈起時已經知道麵係煮定嘅 因為感覺到痴埋一舊舊 肉粒有點大 再細少少會更好😊☺️但作為上海菜 基本的擔擔麵都做得不太好就有點兒那個吧黑松露素鵝 有三條 共十二舊 皮煎得非常香脆 材料入面有蘿蔔絲 木耳絲 黑松露等 味道都幾好架 不過就唔係太食到有黑松露味 濃味一點會更好👍🏽☺️但哩個都覺得可以trytry😝😝金網煎餃子🥟 有四隻大大的餃子 不過食嘅時候要小心一點 🥟入面有好豐富嘅肉汁 不過皮就真係厚左少少 但整體都可以招牌小籠包 有5粒 係幾好食嘅 皮的質感適中
前菜四小碟
原盅雲吞🐔
重慶擔擔麵
黑松露素鵝
金網煎鍋貼
招牌小籠包
招牌小籠包 有5粒 係幾好食嘅 皮的質感適中 入面又有好濃郁的湯 熱度又夠哂熱 真係會想encore!!!!👍🏽😍☺️真係好食嘅🤤🤤
生煎包
生煎包 真係唔好俾佢外表呃左 唔好睇佢脹卜卜好似好好食咁 但食落真係不得了 個包完全係勁淋 豬肉又食到有燒酒味😨👎🏽絕對稱不上為好食 小妹真係覺得不太好吃 重點來了 包底係勁燶同埋勁硬 叫人點食呀??😡😠唔該改善下啦!
芝麻蝦多士
芝麻蝦多士 煎炸得還可以 但味道卻很一般 食到有強烈的油味🤢🤢很多芝麻但只吃到少許的芝麻味道 另外中間有蝦膠肉但係又無咩味喔🤔🤔
甜品拼盤
甜品拼盤 點了兩個杏仁凍拼椰香紅棗糕 南瓜造型嘅紅豆糕 所以甜品都整得好好味 又夠杏汁味👍🏽👍🏽椰香紅棗糕好正👍🏽👍🏽味道濃郁 質感好煙韌 小妹好喜歡 推介😍🤤另外 南瓜造型嘅紅豆糕都不錯 賣相造型也不錯😄😀味道係紅豆味 味道適中不太甜 正👍🏽👍🏽
2018-01-07
原盅雲吞🐔
招牌小籠包
2017-11-06 629 浏览
上海菜館越開越多,而南小館就是近來新興的新派上海菜裝潢都很精緻舒服,中西合壁的感覺-----黑松露素鴨($68)這個素鴨能做到料足皮脆,咬落去的腐皮很香脆當中的三絲切得超幼細,廚師刀工精湛令整體素鴨口感層次豐富-----金網生煎窩貼($45)能煎出薄薄的一層香脆金網窩貼不算太皮薄,但夠脆身,咬下肉汁豐富很新鮮好味道
上海菜館越開越多,而南小館就是近來新興的新派上海菜
裝潢都很精緻舒服,中西合壁的感覺
-----
黑松露素鴨($68)
這個素鴨能做到料足皮脆,咬落去的腐皮很香脆
當中的三絲切得超幼細,廚師刀工精湛
令整體素鴨口感層次豐富

-----
金網生煎窩貼($45)
能煎出薄薄的一層香脆金網
窩貼不算太皮薄,但夠脆身,咬下肉汁豐富
很新鮮好味道
2017-09-20 761 浏览
勁想飲酸辣湯,因為地點選擇有限,所以就近近地試下。抱住bb,所以侍應好醒咁比了個不太大風位置,都算細心。~👉前菜,一入座就有,係花生同辣菜莆,都好吃~👉芝麻蝦餅,超級熱,咬落去啲芝麻好香,食落味道有啲像食葱油餅,好食。~👉金網生煎窩貼,睇menu見到幾得意咪叫下嚟食,woo, 咬落去啲汁超juicy,唧到對面吖,個網面係脆卜卜,比想像中好食。~👉酸辣湯,好期待,48元,得一盅仔,睇落有點貴,個人覺得比較酸了少少,材料都好多,吃到平時有嘅雲耳等材料外,仲有蝦。~👉鮮肉小籠包,呢個真係一般了,汁比窩貼還要少,皮厚了點,有改進空間~👉雪菜黃魚麵,講真,因為成日都係叫擔擔麵,牛肉麵,所以才轉下口味,試下呢個雪菜黃魚麵,嘩,好好食,啲湯底超甜,黃魚超滑而且無骨,真心錯有錯着。好食。推介。
勁想飲酸辣湯,因為地點選擇有限,所以就近近地試下。
抱住bb,所以侍應好醒咁比了個不太大風位置,都算細心。
~👉前菜,一入座就有,係花生同辣菜莆,都好吃
入座前菜
酸辣湯
芝麻蝦餅
金網生煎窩貼
2017-09-18 628 浏览
今日我地一行3人去食,開咗舖咁耐第一次去,入到去唔使等位,就坐咗係近水吧嘅四人座位,一去到就有前菜,但係因為我哋唔食酸菜,所以就同佢講唔要,如果唔係就要加$9。今次冇影相,主要係想分享下佢地既服務質素,眼見大部份都是女性,我哋進餐時,佢哋三五成群喺度大聲傾計,比較嘈,影響環境,之後無啦啦食食吓,就走來話同你收起啲嘢先....佢哋茶位提供嘅只係得蕎麥茶,但飲落去啲水一浸味,好難飲,完全都唔係嗰回事。結帳係去櫃檯買單嘅,同收銀員講話啲水好難飲,問佢地有冇預先過濾啲水,一口答我地 「唔知呀!你問我都冇用!」什麼態度呀....😒😒😒今晚叫左五款菜式,其中生煎包的口感只係一般,同上海小南國不能相比。

2017-09-18
2017-09-10 470 浏览
對唔住我今次冇影相, 因為當時真係好失望, 之前響佢度食過晚餐, 真心講出品係過得去, 只係奇怪佢地用骨碟size去裝餸呢個諗法, 係呀菜牌望落唔貴而你又賺多啲, 問題係我想請客就唔會黎幫襯, 冇理由樣樣餸都叫一式一樣兩三碟咁去嫁下話? 叫一碟又一人都冇一啖, 唯有讓來讓去咁囉...講返個早餐, 唉好心呀老闆您睇到呢篇野之後就去管理下早更果班人啦, 真係做臭您招牌, 熱豆漿係室溫之如仲要係酸嘅, 栥飯仲要隔夜嘅, 糯米經已壓到死實實, 油炸鬼一食又硬又乾, 跟住想同啲伙記講下點知一望落去全部目無表情衰過去銀龍, 算啦唯有放低食埋個八寶醬撈麵, 唉得一個味, 鹹味, 夾硬吞埋口入面果啖埋單走夾唔頭。你整埋啲咁嘅野比人食咪做衰自己個指牌, 執左個早餐佢算啦
你整埋啲咁嘅野比人食咪做衰自己個指牌, 執左個早餐佢算啦
2017-08-13
$40 (早餐)
2017-09-02 346 浏览
南小館其實係一間我好鍾意食既上海野。幾年前佢一開業就在銅鑼灣希慎。之後我都去過朗豪坊分店,葵芳分店等。當然都係銅鑼灣店最有水準!得知沙田開左,都食過4次了。開張第一個星期,食物係有水準的,服務都一流。可能當時新分店開業,佢地都安排熟手員工同廚師去幫手。但過左一排去,食物水準大大下降!完全唔掂,員工都用返比較新手服務一般。其實好明顯有分別!晚飯水準差哂!今日去食早餐。上次食左麵同點心,今次試下粢飯加咸豆漿!咸豆漿一般,比起出面正宗上海店既有分別!粢飯就真係好失望,料好少,得少少肉鬆,好似飯包油炸鬼咁!真係同正宗既無得比!

晚飯水準差哂!今日去食早餐。
上次食左麵同點心,今次試下粢飯加咸豆漿!
咸豆漿一般,比起出面正宗上海店既有分別!

2017-08-23 2565 浏览
朋友新搬入沙田第一城, 邀請我地去house-warming, 夜晚屋主安排我地到附近新開連鎖式上海菜餐廳---南小館 食晚飯。待應先送上前菜比我地開開胃:【蜜瓜奶昔】HK$36蜜瓜味很重, 飲落去很杰, 而且口感滑。唔會太甜, 一試愛上!【南國薑蓉雞】HK$78雞肉已被去骨, 肉質鮮嫩, 上面好似肉鬆既碎其實係以薑整成, 但沒有想像中係搶口, 太濃太辣既薑味, 只係好似平時食開既薑蓉咁少少鹹, 口感同食緊肉鬆既差不多, 唔洗點醬汁都夠哂好味。【黃瓜海蜇】HK$62以最爽既海蜇頭做主角, 爽口度極高, 加上黃瓜同埋酸味味既汁, 很醒胃!【酥炸龍俐魚】HK$88炸過後, 表面都唔會油林林, 乾身而脆口, 炸皮薄, 入面既龍俐魚魚質仲好滑tim...【黑松露河蝦仁】HK$128黑松露味很突出, 唔好睇佢每隻蝦細細粒, 但又幾爽~【蒜香單骨雞翅】HK$68蒜香其實有d似食緊避風塘果種煮法, 單骨雞翅很入味, 表面炸得香脆, 配上蒜香, 辣辣地, 再大大提升香口度。很喜歡呢款小食!【川椒辣子雞】HK$88無骨雞肉粒啖啖肉, 同樣有大量既炸蒜同埋原隻紅辣椒仔, 但對比上面既單骨雞翅, 辣度較為輕

待應先送上前菜比我地開開胃:

黃瓜海蜇

【酥炸龍俐魚】HK$88
酥炸龍俐魚

【黑松露河蝦仁】HK$128
黑松露味很突出, 唔好睇佢每隻蝦細細粒, 但又幾爽~
黑松露河蝦仁

【蒜香單骨雞翅】HK$68
蒜香單骨雞翅

【川椒辣子雞】HK$88
無骨雞肉粒啖啖肉, 同樣有大量既炸蒜同埋原隻紅辣椒仔, 但對比上面既單骨雞翅, 辣度較為輕。
川椒辣子雞

【生拆蟹粉小籠包】HK$88@5件
小籠包既皮賣相係鴛鴦色, 皮很薄, 一咬開入面豐富既湯汁多到湧出黎...湯汁很鮮甜, 蟹粉味亦很重, 入面既肉同埋都好Juicy ga~~~
生拆蟹粉小籠包

【無鍚小籠包】HK$45@5件
如果唔食蟹既朋友而又想食小籠包, 推介試下呢款比較傳統既小籠包。對比上面既蟹粉小籠包, 只係冇左濃郁蟹味, 反而可以食到正宗原汁原味既tim...
無鍚小籠包

【招牌生煎包】HK$45@4件
包面很鬆軟, 底部煎得好脆而且香口, 入面仲keep到少少湯汁同埋juicy既肉
招牌生煎包

【老上海酸辣湯】HK$42
呢度既湯以"客"Order, 所以就算一大班人食, 都可以各自order到自己想飲既湯。個湯很杰, 而且好足料, 酸辣很平均。
老上海酸辣湯

最後當然食埋甜品為呢個豐富晚餐畫上句號啦...呢度既甜品款式都幾多, 我地就揀左個抵食甜品拼盤SHARE大食

【甜甜拼盤】HK$68
茉莉花茶凍 - 口感香滑, 味道甜甜地, 淡淡既茉莉花味, 很清新
芒果凍布丁 - 入面有芒果果肉ga....
桂花蜜拉糕 - 口感有點煙韌, 其實桂花蜜只有糕上正中間既一小點, 但小小既一點已經令糕點味道增添淡淡既花香。
蜜瓜奶昔
川椒辣子雞
生拆蟹粉小籠包
無鍚小籠包
2017-08-23 392 浏览
第一城新店 不過不失服務員有點搞笑不停收碟其中有一個 走埋黎 一野拎起個籠 裝一裝然後望住你:食晒! 幫你收收去。食物 還可以。上菜快。蕎麥茶味道幾特別的要收茶 小食 再加一。
第一城新店 不過不失

服務員有點搞笑

不停收碟

其中有一個 走埋黎 一野拎起個籠 裝一裝
然後望住你:食晒! 幫你收收去。

食物 還可以。上菜快。

蕎麥茶味道幾特別的

要收茶 小食 再加一。

2017-08-20 311 浏览
舖面裝修好雅緻,坐位空間寬闊,坐得好舒服. 呢樣值得一贊. 可惜,服務普普,侍應態度麻麻. 食物方面性價比好低,價錢貴得來唔好食. 小龍包皮厚,肉鮮味一般. 避風塘炒蝦上送個碟好靚,賣相睇到流口水,可惜蝦得4隻倒,仲要霉ge,好彩得4隻!薰魚係暖ge, 乜唔係冷盤來架?牛肉麵個湯底死鹹,牛肉還可以. 當然,都有好食ge菜式,不過功不抵過. 生煎包,新鮮熱辣,個底煎到好脆,有啖啖鮮味湯汁流出. 黃魚麵,魚肉鮮嫩,有風味. 煎小黃魚不過不失. 總括來講,食過咁多連鎖上海菜飯店,呢間算係最難食. 一定唔再食!
  • 生煎包