2017-06-01 717 浏览
是日白色情人節..女友想吃自助餐...剛剛我就想起曾經很想訂這家自助餐試下..因為呢間自助餐價錢相宜..且選擇也不小 .自助餐當然不少得海鮮...有蟹腳..青口..熱食也很出色..有羊架..由於當晚泰式為主題..所以很多菜式都以泰式煮法烹調.. 甜品方面也不遜色..有一部格仔餅自助製餅機..可自己整餅再自由選擇醬既味道.. 藍莓味非常出色..服務員態度很好...也很快手收走吃完的碟. 這個價錢但有這個質素確實物超所值...下次一定再光顧...
2017-05-26 909 浏览
又無哂啲字…我打左兩次喇 做乜嘢呀!吾打字喇,自己睇相喇!總括黎講 OK LA 吾會再去,雖然佢地啲態度好好反應又快又好禮貌,但無理由我要比咁多錢就係為左你啲禮貌架麻…其實啲嘢食真係好一般,無乜嘢令我有啲深刻印象,熱食又少,凍食既都少,又吾夠鮮味,好……完!係咁先我要訓喇打尼篇野打到天光…
甜品呀嗱!
鵝肝多士
頭盤小蕃茄
自己睇喇
龍蝦
三秒脱蝦殼
2017-04-23 1362 浏览
食物種類雖然不多,但食物質素佳,包括鵝肝、 釀蟹蓋、 高質素亦相當好 ,壽司刺身亦都好新鮮, 亦有長腳蟹、蟹鉗、 熟蝦 ,每人有半隻開邊龍蝦,$288自助餐價錢,物有所值。
2017-04-23 1209 浏览
食啲嘢好少and 唔生鮮例如海鮮 長腳蟹好像放左好耐 蝦唔好食熟食只得5樣 真係好少甜品只得3樣魚生只得3樣真係少過出面d酒店自佐餐冇果汁只得紅茶 水 咖啡換碟快 晤幫人加水
食啲嘢好少and 唔生鮮

晤幫人加水
沙律
2017-04-21
2017-04-23 1093 浏览
昨晚一行十人去左呢間食自助餐,選佢係因為佢係openrice推介的自助餐廳之一,食評好好,而且價格唔貴,五天前訂座每位都係$288(已包加一),仲有每人半隻龍蝦送,所以抱住一試無妨的心態去食,雖然位置不算是鬧市,最近既奧運站行過去應該都要5-10分鐘,但可能就係咁,令到呢度既食物同服務質素都相對地好。去到餐廳,看見放置食物的區域不算大,開始時都有點失望,不過當打開蓋,發覺幾乎每個蓋下面都有2款食物可供選擇,對於想試多d款式,又唔會夾太多的我來說真係啱晒,而且就係因為裝的食物量唔算多,所以refill得快,仲易食到熱騰騰的餸,讚!盤點一下食物款式先,凍盤:長腳蟹、面包蟹、蝦、青口、鮑魚圈(推介)等,魚生:三文魚(推介)、吞拿魚、希靈魚(推介)等,熱盤:燒春雞(推介),蔗蝦,越南春卷,牛油雞翼(推介),鵝肝多士,蟹蓋釀蝦肉(推介),水果:菠蘿、西瓜、哈蜜瓜,甜品款式就不多,較特別既係禁一個制就有熱辣辣既熱香餅出爐,配埋焦糖,朱古力或雪糕就好有風味(推介)。最令人回味既係,有即製越南生牛河(正爆),牛骨湯濃郁,同行有八成人都一人一碗咁食,質素分分鐘好過市面上某d專門店。總括來講,呢間餐廳完全

總括來講,呢間餐廳完全俾到驚喜我地,幾乎每樣熟食都高質素,感覺到心思所在,令以往食自助餐時較少食熟食既我都食左好多,唯一失色既係 無我最鍾意既生蠔供應,如果頭盤有生果沙律就更好了。但性價比真係無得彈!

2017-04-21
生日
  • 刺身
  • 自製熱香餅
  • 炸蟹蓋
  • 牛油雞翼
  • 越南生牛河
2017-04-05 1097 浏览
見食評很好,所以一試,但很失望。服務員態度良好,但食物種類非常少,味道亦很一般。環境不似酒店餐廳,而且較為擠迫,枱與枱之間空位不足。抽獎幾特別,但禮物不吸引。。
見食評很好,所以一試,但很失望。
抽獎幾特別,但禮物不吸引。。

2017-03-21
  • MOVENPICK
真係好耐無食過酒店既自助餐,原因向來就是日式放題、韓國燒烤太盛行,朋友成日約黎約去都係呢D終於今次聽返我一次話,黎左呢間放題多少少既價錢、酒店級數的協奏坊西餐廳享用晚餐起OPENRICE拎左個優惠價HK$288 盡享呢個結合和風韓流豪華海鮮自助晚餐每人都會先送半隻燒龍蝦,芝士汁鋪滿龍蝦,龍蝦肉超彈牙,蝦膏蝦籽更是滿滿的,真的驚喜~難怪每人限量........蟹鉗超大隻,同埋一見底服務生就會立即REFILL,一定會讓你食得飽食得滿足,絕無欺場.....枱上每人都有一個特制剪刀,慢慢剪開輕易的又食到一條完整的蟹棒青口也是滿滿的,同枱的也是提供一個甜辣汁,點左一口再食,減輕左苦澀味凍蝦也是新鮮又大隻的場內有一個師傅坐鎮既日式海鮮湯拉麵檔口,拉麵份量不多,岩曬我樣樣都試少少既精神雖然味道不及街外專門店既質素,但咩都自己揀既配料還是很欣賞啦!!!炸蟹殼、炸薯絲蝦、越南春卷亦是非常出色!!!一定要食喎!!因為炸物一點都不漏油,炸蟹殼的裡面更是蟹肉丸非常彈口,絕不乾仲有一大粒的韓式蒸餃,因為太大粒所以都無試......芝士龍利柳也是有從清淡無味的變成更香、更吸引紅繪牛肉...............

凍蝦也是新鮮又大隻的

炸蟹殼、炸薯絲蝦、越南春卷亦是非常出色!!!一定要食喎!!

仲有一大粒的韓式蒸餃,因為太大粒所以都無試......
芝士龍利柳也是有從清淡無味的變成更香、更吸引
紅繪牛肉...............

佢地整既沙律系列更是高達四款,各有特式
每個口味都做得非常出色,加上沙津都雜入菜類,所以滿心滿意地享用
除此之外,亦都有自己調制的沙津,想食咩就落咩!!!不過個人覺得有師傅整的更是味道出眾得多啦!!
壽司類,略厭飯粒大,所以無專登食免得胃口的空間減少!!
仲有一小碗一小碗迷你壽司飯,甚為的的式式!!!
生果、楊枝金露、甜品都係有顏值有實力,因為真的非常甜
另外,估唔到竟然有Movenpick雪糕,士多啤梨、雲呢嗱和Crème Brulee真的大滿足
綠茶同燉蛋都係酒店級水平!!!
對於沙津非常滿意
2017-03-08
2017-03-29 1332 浏览
今日一行4人黎食半自助餐~已經第二次食~食物方面唔算太多~有沙律~小食~甜品~飲品~不過就冇三文魚個d食既~沙律同生果都幾新鮮~甜品就比較重奶味多d~今日有班蘭蛋糕~不過比較實~仲有芝麻糊就比較希~有d似飲水既感覺~白酒煮青口都幾好食~咖啡都幾香~最正係雪糕~好滑~下次可以再黎食
2017-03-20 4917 浏览
平時吃自助餐的機會不多,剛巧友人生日將至,為了替她慶生,這天來到大角咀柏麗酒店的『協奏坊西餐廳』,試試餐廳近期大推的「和風X韓流豪華海鮮自助晚餐」!餐廳位於酒店2樓,裝潢簡潔時尚,雖不算非常大,但也坐得很舒適。我們大約7:30到達,由於有預先訂位,侍應立刻就給了我們4人的座位了。來到才知原來每人都會送半隻燒龍蝦,龍蝦不只大大隻,上面還有大量蝦膏,肉質也蠻爽嫩的,不會黏殼,十分推薦~跟平時的海鮮冷盤不同,這兒的海鮮用了韓式蒸鍋炮製,包括蝦、蟹、青口等,全都很新鮮。個人最愛長腳蟹,蟹肉嫩而甜,忍不住一連啪了半打!LOL壽司刺身方面,款式雖不算很多,但壽司上的配料足,而刺身都是又厚又大件,也很鮮甜。另外還有迷你海膽三文魚籽飯,海膽迷記住要試試,我跟朋友都每人吃了2小碗呢。熱食方面,質素都頗高:牛面肉煮得軟且入味,還帶點紅酒香;龍俐柳外脆內嫩,完全沒有腥味或冰鮮味;羊肉比較騷,但肉質軟綿;炒飯也很不錯,飯粒炒得剛剛好,不會過乾或濕。韓式海鮮泡菜蛋餅本人並沒有吃(因為看起來很飽肚,想留肚吃其他),不過友人說很好味,既足料又惹味。另外還有天婦羅,除了有常見的炸蝦,還有炸蟹殼和炸鰻魚!個人最喜歡鰻魚
),不過友人說很好味,既足料又惹味。另外還有天婦羅,除了有常見的炸蝦,還有炸蟹殼和炸鰻魚!個人最喜歡鰻魚天婦羅,味道跟平時吃到的燒鰻魚很不一樣,非常新穎~
場內還有海鮮湯拉麵的counter,有一個師傅在場即製,拉麵不太大碗,味道雖沒大驚喜,但也可以一試。
終於來到期待已久的甜品round!當初除了想吃日韓食品,其實就是衝著Movenpick雪糕而來。前半段時間有士多啤梨、雲呢嗱和Crème Brulee三款味道選擇,除了杯裝還有脆筒,不過已經很飽的我選了杯裝……
到後來竟然還有朱古力味,於是弄了個pancake將雪糕放了在上面!Pancake是自助型式的,只要按一按pancake機,等一分鐘就會自動送出一塊,再隨心加上各款toppings,就成為DIY雪糕pancake了~pancake咸咸的,配上香濃朱古力雪糕、朱古力醬、焦糖醬、朱古力針和杏仁片,每一啖都是豐富的多重味道<3
除了雪糕和pancake,還有很多迷你蛋糕、甜點和水果,款式實在太多不能盡錄……而本人到此時肚皮已快擠破,只好選了其中幾款賣相最吸引的來吃,也沒有另人失望!為什麼人不可以有兩個胃啊……

用餐當晚是星期四,比星期五至日便宜,成人每位$368加一,四百元左右就可埋單了。總括來說,這個自助晚餐價錢適中,雖然沒有生蠔,但有多款海鮮和Movenpick雪糕,其他食物的水準也很不錯,侍應也很有禮,可說是值回票價呢。

By alvahana
2017-03-16
生日
2017-03-05 1116 浏览
這是一間不多款,但食物味道質素都好的一餐。首先要有心理調節$288已全包(列印優惠券及預先五天前訂位),所以在種類及款式方面不要過度要求。沙律菜新鮮,冷盤有驚喜,如:燒牛卷泡菜配搭很好,我們都一食再食。凍蟹,朋友話有鮮味,有蟹肉味,不單是鹹水味。還有羊脾和牛面肉,是熱盤來的。肉很入味,而且肉質淋得適中,不會「鞋」。我們也因為蒸蜆肉幾鮮甜也食了不少,不過size 就細了一點。那個泡菜煎餅幾特別,以泡菜同不同的菜蔬加埋蝦夾埋煎出來,朋友嫌太厚,但我倒喜歡,因為夠香,夠多料,不只是粉團。炸蟹蓋也相當不錯,蟹蓋釀入蟹肉一起炸,很香,真有料。還有甜品,我試了焦糖燉蛋,夠滑夠香。芝士蛋糕 很軟熟。綠茶福餅軟而香濃的綠茶味😋。Movenpick 雪糕,有士多啤梨、冧酒、雲呢嗱、焦糖等,都很好味。職員有禮貌,主動收碟,食物也不停refill。假日來說,$288可享美食,可舒適暢談,很抵啊!記得,要以付出的價錢調整相應的要求😁 **一坐低,每位送半邊芝士龍蝦,正呀!
2017-03-05
2017-03-03 1191 浏览
令人大感失望的自助餐 男朋友話呢間好食又抵食先黎食 點知已經變到...1.冇晒生蠔 羊架 貴價個種牛肉 呢d野以前都有2. D蟹好唔新鮮 好粉既感覺 3.食物選擇好少 得好少野食 連朱古力噴泉 士多啤梨都冇不過, 都有讚既地方甜品方面 都幾好食 又有movepick雪糕布丁都唔錯 有芒果布丁 鮮奶布丁 焦糖布丁,可惜無窩夫食,只有pancake男朋友話下次轉第二個主題多d野食就再黎過 但我打算以後都唔黎呢間 始終大把選擇 好多都好過呢間
1.冇晒生蠔 羊架 貴價個種牛肉 呢d野以前都有
2. D蟹好唔新鮮 好粉既感覺
3.食物選擇好少 得好少野食 連朱古力噴泉 士多啤梨都冇
不過, 都有讚既地方

甜品方面 都幾好食 又有movepick雪糕
2017-03-02
纪念日
1K
2017-02-21 12623 浏览
自從上年同男朋友慶祝生日食過自助餐,之後都冇再食過喇。一來價錢貴,二本我地又唔係話食到好多野嘅人…次次食完都覺得回唔到本,好多五六百蚊水平嘅自助餐,係就係款式多,但味道、質素一般;講到好食可能又要七、八百蚊位,但又唔捨得。琴晚男朋友收早就試左呢間喺大角咀珀麗酒店嘅自助餐~原本buffet時間係6:30pm - 9:30pm,不過就番收工時間,所以我地7點半先到。因為喺附近番工,行過去都好方便。作為參考,佢地直至3月份都係做【和風韓流】嘅主題自助餐,之後會轉其他主題。喺openrice優惠欄目見到價錢真係幾吸引!5日前預訂,星期一至四 $238(加一)就食到晚市自助餐!由於見到咁平…我事前都有自行腦補,略略睇過下大部分食評~我覺得以呢個價錢,性價比十分之高。餐廳位置唔多,週一嘅晚上,客人都挺多,我都要等佢地離開左,先方便影張相。輕輕行左一圈,影下相,再決定食乜先。我覺得呢度嘅自助餐選擇唔係話好多,但樣樣野質素都唔錯,起碼全晚冇伏。(差唔多規模我諗起紅磡逸酒店,我中過伏)近門口位係冷盤,海鮮選擇都唔少,而且fill得夠快,起碼我每次行出去,都見到滿滿一盤。(最怕啲酒店好少家,成日都唔補添食

琴晚男朋友收早就試左呢間喺大角咀珀麗酒店嘅自助餐~

輕輕行左一圈,影下相,再決定食乜先。

近門口位係冷盤,海鮮選擇都唔少,而且fill得夠快,起碼我每次行出去,都見到滿滿一盤。(最怕啲酒店好少家,成日都唔補添食物。)
見到就有青口、魷魚圈、鱈埋蟹腳、麵包蟹、凍蝦
我就主力食凍蝦同蟹腳!蟹腳唔會隔硬浸到鹹哂,而且都幾好肉。
韓式粉絲沙律

用韓式辣醬調味,粉絲食落都爽口,配合椰菜、芽菜等等,都係唔錯嘅開胃菜。
沙律

男朋友最鐘意食草,佢話沙律菜款式唔算多,但都幾新鮮。
風乾火腿配蜜瓜芝士

幾滿意佢地將呢啲冷盤分左一小碟,感覺方便拎,又衛生啲。

不過我唔係好喜好芝士,所以只係食左一份。
當男朋友拎緊食物,侍應送上左龍蝦
訂位嘅時候唔知道,原來每位客人都會奉送半隻燒龍蝦
燒龍蝦

以附送而言,質素算唔錯。size幾大隻,肉質都彈牙,而且膏多。
接住行落去就係熟食,我最鐘意食buffet時飲湯(因為我地係無飯家庭,平時冇啖湯水)

老黃瓜豬骨湯
不俗不俗
冇味精感,飲落唔鹹,又唔會溝水溝到淡茂茂,唔油淋淋。

我同男朋友飲左3碗,哈哈,冇住家湯飲嘅孩子係咁架喇,出街食飯我連例湯都唔放過。
相對而言,佢地嘅熟食選擇就唔係好多。不過我冇所謂,我食自助餐主力食冷盤、甜品
粗略寫幾款,有鰻魚炒飯、燒羊肉、餃子、紅酒燴牛面肉、牛仔腸
香煎龍脷柳
因為係日韓主題,我都食左碗關東煮。另外仲有韓式炒年糕、日式咖喱雞千層麵~
仲有一個小小位置,有廚師即場煮拉麵
韓式蒸海鮮鍋

旁邊有個韓式蒸籠,每層都有唔同嘅海鮮,見到有麵包蟹、蝦、蟶子等等。
接著就係我主力食嘅甜品甜品款式多,而且真係好好食
有四款蛋糕、泡芙、葡撻,呢幾款味道唔錯。
仲有水果、楊枝甘露
焦糖燉蛋好食!糖皮脆口,雞蛋滑溜。

芒果布丁唔會太甜。

抹茶慕絲一般,抹茶味唔夠,中間有舊蛋糕餡。

杏仁布丁(?)好香杏仁味,食落唔會好膠,連男朋友都鐘意。
桂花糕就遜色少少,甜度唔高,桂花味唔突出。
最正都係雪糕,三百蚊唔洗嘅buffet都提供movenpick雪糕,而且有四種味道,有埋雪糕筒。
包括:焦糖燉蛋、椰子瑞士朱古力、士多啤梨、雲呢拿
雪糕質地正常,別會雪到完全「筆」唔到,又唔會溶到核核突突!
自助吧最遠處就係壽司刺身位。
平時我完全唔會食自助餐壽司,估唔到我琴日都食左咁多件

首先,壽司嘅賣相真係食過比較靚,好多buffet嘅壽司都好核突。
款式好多,有三文魚、甜蝦、魷魚、燒牛肉、芥辣八爪魚、火炙三文魚、玉子、卷物
全部食落都新鮮,特別係火炙三文魚。唯獨係舊壽司飯較大,屬頂肚之選。

但我唔係食左好多熟食,所以我食得落飯

迷你海膽三文魚子丼

靚靚仔仔,三文魚子鮮味講唔上,海膽細細一督,係北海道、加拿大海膽,整體唔錯。

不過碗飯都多架,記得唔好浪費。
刺身就以三文魚比較新鮮,另外仲有吞拿魚、希靈魚。
好好笑,食食下野,經理拎部機仔過黎話有抽獎
我地係抽中左半自助午餐券喎!

八掛問左聲,好似話裡面仲有house wine、晚市自助餐券~
整體黎講,真係比我想像中好(可能我睇左啲食評自行腦補)
食物添補得快,出到去都keep住有野食。

冷盤、壽司甜品最值得食,但如果你平時鐘意食熟食,可能覺得唔夠。
我就覺得,加埋一都係二百六十零蚊,都算性價比高!

另外,我地都滿意佢地嘅服務呢,侍應唔多,但都留意到客人需要,快手收拾執碟、又主動幫客人影相,印象幾深刻!
2017-02-20
2017-02-13 1358 浏览
成日都食放題,因為太愛食壽司刺身,仲要係任食都係講緊200-300內。今次比我發現到大角咀近奧海城附近有間酒店「九龍珀麗酒店-協奏坊西餐廳」新推出「和風韓流」自助餐都係$288/位(5天前預訂及同埋出示OpenRice優惠券),仲要送埋燒龍蝦添,同樣既價錢,識揀一定揀酒店自助餐啦。酒店環境都整潔不錯,但用餐區座位不多,幸好已預先訂位。食物區位置有:冷盤:「蟹、蝦、青口、長腳蟹、芝麻魷魚、涼伴、沙律等」主食:「中西湯、關東煮、蒜蓉炒雜菜、燒羊脾、和牛炒飯、日式咖啡雞千層麵、韓式炒年糕、餃子、日式燒三文魚、紅酒燴牛面肉、炸蟹蓋、越南春卷」韓風系列:「韓式蒸海鮮鍋、泡菜年糕、韓式餃子」和風系列:「鰻魚天婦羅、迷你海膽三文魚子丼、海鮮湯拉麵、壽司、刺身魚生」甜品:「Mövenpick雪糕(有4種口味)、各式水果(西瓜、菠蘿、蜜瓜)、Brownie、焦糖布丁、泡芙、糕點等」一入座就好快有職員奉上開邊龍蝦,味道不錯,亦算大隻。整體食物質素唔錯,以$288的價格真係性價比高,雖然食物嘅種類唔多,但係最欣賞嘅就係酒店添加食物嘅速度頗快,唔會見到食物缺少嘅情況發生。另外,酒店職員會拎住個抽獎箱去每一桌,
酒店環境都整潔不錯,但用餐區座位不多,幸好已預先訂位。

食物區位置有:
冷盤:「蟹、蝦、青口、長腳蟹、芝麻魷魚、涼伴、沙律等」

韓風系列:「韓式蒸海鮮鍋、泡菜年糕、韓式餃子」
和風系列:「鰻魚天婦羅、迷你海膽三文魚子丼、海鮮湯拉麵、壽司刺身魚生」
一入座就好快有職員奉上開邊龍蝦,味道不錯,亦算大隻。
另外,酒店職員會拎住個抽獎箱去每一桌,即時進行抽奬,奬品包括紅酒餐飲等禮券優惠。
「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋
2017-02-08
  • MOVENPICK
  • 甜品
  • 龍蝦
2017-02-02 7913 浏览
新年前同屋企人諗住出街食團年飯,由於家中各位成員都各有意見,為左滿足大家要求,經商議之後,最後決定去食自助餐。跟住就上網做左d research,咁啱見到協奏坊有五日前預訂有優惠,而且做緊豪華海鮮自助餐,每位客人仲送燒龍蝦半隻添。見咁抵,所以就訂左去依度食。入到去,已經見到放左好多種類既食物,所以放低個袋之後就馬上出去拎野食。凍盤選擇有好多,總有一樣啱食。日式涼拌雞絲配芝麻醬:雞絲嫩滑,而青瓜好爽口,同芝麻醬一齊食,好fresh。韓式粉絲沙律:入面有椰菜、芽菜、粉絲等,沙律用左韓式辣醬黎調味,甜甜辣辣好開胃。韓式泡菜牛肉配青蔥:牛肉捲住泡菜,泡菜既酸辣吊起左牛肉既味,兩樣夾埋一齊食好夾。風乾火腿配蜜瓜及芝士:蜜瓜鮮甜,火腿既鹹香夾埋蜜瓜同芝士一齊食,perfect match!依度有個沙律吧,分別有三種沙律,亦有各種沙律醬供選擇。另仲有冷盤海鮮供應,分別有麵包蟹,凍蝦、魷魚圈、青口:麵包蟹既羔好多。蝦同青口既肉質爽口,而且鮮甜。魷魚圈好爽牙,好新鮮。待應亦隨即上左燒龍蝦同海膽飯,龍蝦燒得好香,而且肉質好彈牙。海膽好鮮甜,配埋個壽司飯,正!另依度有壽司同魚生吧,三文魚刺身肉質肥美。另壽司
凍盤選擇有好多,總有一樣啱食。

依度有個沙律吧,分別有三種沙律,亦有各種沙律醬供選擇。

另依度有壽司同魚生吧,三文魚刺身肉質肥美。另壽司種類分別有三文魚、北寄貝、帶子、甜蝦同卷物等⋯選擇既種類都算多。
而熟食方面就分別有炒飯、雜菜、韓式炒年糕、韓式泡菜蛋餅、咖哩雞千層麵、煎餃子、煎三魚柳、炸蟹蓋等⋯其實都幾多選擇。
咖哩雞千層麵:上面鋪滿左芝士,雞肉鮮嫩,仲有好香濃既咖哩味,好味。
韓式泡菜蛋餅:蛋餅煎到好香脆可口,正!
炸蟹蓋:蟹蓋入面釀左d蝦肉落去一齊炸,蝦肉好彈牙,而且仲有陣陣既鮮蝦味添。
煎三文魚柳:肉質好滑,一d都唔腥。而且仲煎得好香添。
甜品分別焦糖燉蛋、泡芙、各種cheesecake等⋯甜品亦唔會太甜。
依度有一部好得意同方便既班㦸機,只要按個制,等一分鐘後,班㦸就會係側面出黎,另亦有幾種醬供選擇,抵讚!
另亦設有moven pick 雪糕,仲有四隻味揀添,有士多啤利、瑞士朱古力、焦糖燉蛋、椰子瑞士朱古力,我覺得尤其是焦糖燉蛋雪糕最出色,因為蛋味濃,而且仲有陣陣既焦糖味添!

2017-02-01 1273 浏览
小時候,時常都跟著爸媽去餐廳吃自助餐,食物種類任均選擇,不用煩吃此什麼,由精菜吃到甜品,真的滿足到不得了。到長大後,自己有了工作,都甚少跟家人吃自助餐,今晚預早吃自助餐當作是團年飯一家四口慶祝選擇了這家酒店餐廳吃自助晚餐,晚餐主題是日韓式,想不到提早了五天前預訂座位可享優惠價$288一位,每位客人還贈送龍蝦半隻,的確挺吸引龍蝦比想像中大隻,內裡滿滿的蝦籽,以烤焗方式煮熟,離遠已聞到陣陣龍蝦香,肉質爽口彈牙。另配了海膽魚籽飯,魚籽鮮甜味跟海膽飯一口吃,味道很配,加少許醬油令味道更出眾自助食物有冷盤凍蝦、蟹鉗、長腳蟹、青口、燒汁魷魚圈長腳蟹每隻都新鮮大隻,相當厚肉,肉質爽脆帶鮮味,吃得出是新鮮食材,個人認為略咸了少少,但可以接受的凍蝦口感彈牙帶鮮甜蝦味,還有少少蝦膏連肉。燒汁魷魚圈吃起來甜甜的,質感煙韌易咀嚼,不會過韌或硬,不錯除了冷盤,還有日韓西各式前菜沙律、熟食、壽司和甜品第一次吃自助餐有蒸海鮮塔和日式拉麵吃,可叫廚師師父幫忙烹煮,數分鐘後煮熟可回去拿取<<炸蟹蓋釀蝦肉>>賣相有趣得令我好奇地夾了一個嘗嘗,經油炸後的蟹蓋口感相當脆口易咬,配彈牙蝦肉令口感
自助食物有冷盤凍蝦、蟹鉗、長腳蟹、青口、燒汁魷魚圈

除了冷盤,還有日韓西各式前菜沙律、熟食、壽司甜品
<<炸蟹蓋釀蝦肉>>
賣相有趣得令我好奇地夾了一個嘗嘗,經油炸後的蟹蓋口感相當脆口易咬,配彈牙蝦肉令口感中和,咸度亦剛剛好,挺惹味

<<韓式海鮮泡菜蛋餅>>
釀了很多韮菜泡菜和魷魚,非常足料,咬一口外皮脆脆的,味道挺香口,像韓國餐館所吃到的味道
<<韓式餃子>>
每隻都非常大隻,內餡都是滿滿的豬肉碎和韓國粉絲,外皮煎至香脆,咬一口都是飽滿的,味道適中

<<芝士咖喱千層麵>>
一出去拿就剛剛上盤,還看見鋪滿面的芝士還在熱呼呼的動彈著,賣相非常吸引,每層都夾著咖喱汁雞肉,麵條口感軟熟,味道濃郁帶很香芝士味,吃起來不會太膩滯
終於到吃甜品時間了,有名牌雪糕外,還有其他各式甜品和自製班戟
<<焦糖燉蛋>>
燉蛋口感軟滑,面頭的焦糖份量適中,很香蛋味,十足甜品店所吃到的味道質感

<<牛油蛋糕>>
質感非常鬆軟,有點像日本蛋糕的,味道又不會太甜,的確不錯

<<朱古力糯米糍>>
整顆外皮都是可可粉,內餡有朱古力漿,口感非常軟帶煙韌,香濃朱古力味,甜度適中
整體而言,食物種類雖然不算很多,日韓風潮流趨勢是現時港人至愛,此賣點已合我們心意,味道也挺不錯的,而且每人還包一杯餐飲,服務也很友善,見到我們吃光的剩碟會趕緊收拾,最後走前還有一部自動熱濕紙巾機和消毒梘液供餐後抹手用,這個確實值得一讚的貼心服務