2017-08-20 876 浏览
最近九龍珀麗酒店推出左七月至九月精選美食巡禮 −龍蝦狂熱海鮮自助晚餐🍴。如果用Openrice訂枱更享有8️⃣折優惠,計返每個人都係$288 (適用於星期一至日)。▫️講明係龍蝦狂熱🦂,自助餐一定有好多關於龍蝦嘅食品,例如:龍蝦沙律🥗、日式龍蝦啫喱、龍蝦伊麵🍝、芝士龍蝦意大利飯🥘,等⋯而每一位客人都可以享有半隻凍波士頓龍蝦配芒果莎莎🍽。▫️另外,逢星期一至三自助餐時間中會舉行「誰偷吃了我的芝士🧀」遊戲,只要食客估中煮龍蝦飯既巴馬臣芝士巨輪既重量,就會贏得協奏坊送出自助晚餐禮券1位🎁。▫️又食又玩又有獎拎👨‍👩‍👧‍👦,真係Happy Summer🌞
2017-08-16 18707 浏览
生日要食自助餐! 這可算是我和家人之間的一個約定,每逢有任何的家族成員生日,爸爸也總愛找一間酒店食一個自助餐,讓大家開心一下。不論是五星級酒店,還是旺角放題,我們大部份也都去過,為的有時唔係那一碟食物,而是一種約定,因為「我們這一家」人數也不少,加埋女朋友老婆仔仔女女後都有成8-9個人,要找一間餐廳滿足全部人,也實在不易,這也令自助餐成為我們的首選。從openrice發現,這間位於大角咀的酒店正在做夏日既大優惠,星期一至日可以$288的價錢享用海鮮自助晚餐,這樣的大優惠爸爸聽到當然高興啦!所以就立刻訂位前來一試!從宣傳單張得知,在這裡享用晚餐可以免費泊車兩小時,所以地點方便與否,其實我們也都不是太在意,但看來由奧運/旺角地鐵站行過來應該要5-10分鐘吧。特別要留意的是,步進酒店後不要以為可以行樓梯到達自助餐樓層,因為只有升降機才可以到達呢,應該是很多人也都貪快貪方便而選擇行樓梯吧,所以酒店也有展示牌特別提示。在靠近門口的位置已經可以發現這部自動濕毛巾機,這個設備我真的是第一次看到,對於吃海鮮的餐廳來說,這個設備顯得特別體貼。在大門的位置可以見到各款海鮮,由於價錢十分優惠的原因,我們來到
生日要食自助餐

在大門的位置可以見到各款海鮮,由於價錢十分優惠的原因,我們來到當日也都坐無虛席,但餐廳的 refill 速度也是特別的快,所以也不用擔心唔夠食,食唔切,或者唔夠快既問題。

冷盤有沙樂美腸,巴馬火腿和凍肉,配芝士或者蜜瓜食都一流。

自製沙律bar既選擇也有不少,沙律菜,蓄茄,菠羅,各款乾果等等,還有我最愛的千島醬。

和其他酒店的自助餐一樣,這裡提供兩款式湯,包括西式的野菌湯,和中式的青紅蘿蔔湯。

炸物是我平時食自助餐比較少留意的,這裡提供的是酥炸魷魚鬚和千島汁龍蝦薄餅。

其他熱食方面,最令我心動的首選芝士龍蝦伊麵,芝士/龍蝦和伊麵也是我最愛,三樣配埋一齊那有不愛的道理?

甜品,從來也是自肪餐的重點,很多時候食自助餐,熱食我也頂多只吃一兩round,而甜品可以食5-6round,最最最surprise既係呢隻有得食我既最愛movenpick雪糕,一般5星級既酒店都未必會提供movenpick呢個品牌,應該係因為來貨比較貴吧,而黎呢度基本上食幾碗雪糕已經值回票價。

雪糕口味有5款,包括我的最愛Chocalate,但另一款很多人喜歡的Vanilla則欠奉。

其他甜品的選擇也有不少,大多數也是比較小型的糕點,包括朱古力蛋糕,藍莓芝士餅,冰皮卷等等。

喜歡DIY既可以玩下呢個自助PANCAKES機,只需1分鐘就食得,可以配藍莓醬,朱古力醬,士多啤梨醬,焦糖醬等等。

生果部的供應也有不少,包括西瓜,哈密瓜,和菠蘿,另外仲有香芋西米露。

壽司既選擇唔算多,有北寄貝,香芒反卷,魷魚,蝦壽司等等。

餐廳有即叫即燒既食物提供,而且係日日唔同既,今日就有五花腩串,八爪魚餅,和龍蝦鉗,最好味既我覺得係龍蝦鉗。

飲品都係自助形式既,一般既酒店自助餐都係只包一杯茶/咖啡,而呢度就隨便飲,夠哂自助。

因為餐廳既夏日海鮮望題係龍蝦,所以都有唔少特別用龍蝦製作既食物,龍蝦沙律和龍蝦啫喱就係其中兩款。

呢個絕對係gimmick既所在,餐廳會有廚師即場用一個好大既芝士去煮risotto,邪惡得黎又好味。

巡場一圈後就可以開餐啦。

每位客人可以瘢贈半隻波士頓龍蝦,配上芒果莎莎醬,呢個Combination 有少少怪,不過都幾新鮮。

刺身可以揀三文魚,吞拿魚,同埋希靈魚。

餐廳每逢星期一至星期三都會有個特別遊戲,就係客人估下芝士risotto由晚上6:30到晚上8:00,到底佢既重量會輕佐幾多呢?

客人可以寫上自己既答案交俾店員,估中,或者最接近既客人可以獲得免費自助餐卷一張。

大家都好緊張睇下自己估得岩唔岩,而我當日既答案係42.4lbs,一小時半由49.4 lbs減至42.4lbs都唔算少。

睇完「賽果」後就開始甜品時段,比較特別既係冰皮卷,有點飲豆沙窩餅和冰皮月餅的cross-over。

其他甜品方面還有芒果布甸和 creme brulee

雪糕時刻絕對係最令人期等待的,難得既係黎呢度進餐既客人都算幾有禮貌,雖然人比較多,但係大家都好有秩序,而refill既速度快亦都令我進食得很安心。

2017-08-01
優惠券
大家仲記得,之前嚟得快去得快嘅8號風球嗎?嗰日心血來潮,打電話嚟位於大角咀另一間抵食嘅酒店訂「自助午餐」。100蚊加一嘅價錢,亦都係正常嘅坐兩個半鐘,我就覺得地方闊落,非常企理。講到嘢食呢?近門口嘅就會見到一個大大嘅沙律區,菜之外嘅配料真係幾多。煎熟咗邊邊嘅吞拿魚係我配沙律菜首選,亦可以加煙肉碎, 或漢堡牛柳條都唔錯,連醬汁都有好幾款!青口亦都有,唯獨是我覺得較細粒。除咗沙律隔離仲有兩煲湯,中西各一款都係好掂檔!(另一個角有鮮橙汁自己斟)再過少少就係熟食,包括有:「西冷牛扒」我食嘅比較韌,筋比較多「燻魚」味道唔錯,啖啖肉「小籠包」熱食就一定正呀!跟住就要講下,最鍾意嘅炸嘢啦:「燒雞」嫩滑之外加埋個醬汁,食咗好多嚿呀!壺汁係有暖爐喺底,保持溫度更加正。當日我見佢盤燒雞起碼 refill 咗六次「炸魚塊,咖哩角,春捲」屬正常,最緊要熱,夠脆,滿分的。另外覺得幾特別嘅就係,「杏仁茶」整得幾出色,杏仁味恰當,可試「芒果布甸」甜品之中做得叫唔錯「西米露」仲可以自己加啲生果(另外櫃檯開玻璃會見到雪糕,有三款)最後啦,以前就受歡迎,不過依家未必個個香港人都鍾意。講緊既係「三文魚刺身」,細細碟質素都唔

再過少少就係熟食,包括有:
「西冷牛扒」我食嘅比較韌,筋比較多
「燻魚」味道唔錯,啖啖肉
「小籠包」熱食就一定正呀!

跟住就要講下,最鍾意嘅炸嘢啦:
「炸魚塊,咖哩角,春捲」屬正常,最緊要熱,夠脆,滿分的。

另外覺得幾特別嘅就係,
「杏仁茶」整得幾出色,杏仁味恰當,可試
「芒果布甸」甜品之中做得叫唔錯
「西米露」仲可以自己加啲生果
(另外櫃檯開玻璃會見到雪糕,有三款)

最後啦,以前就受歡迎,不過依家未必個個香港人都鍾意。講緊既係「三文魚刺身」,細細碟質素都唔錯,都可以一試嘅。

總括嚟講,呢餐自助餐都幾舒服。另外仲見到張大圓枱,約埋一班朋友嚟都唔錯㗎!至於點樣嚟大角咀,可以睇返我之前一個自助餐評論。希望大家繼續食盡大角咀!!

(唔知點解每次用手機打食評,網頁上睇返都會一堆字黐埋冇格式, 手機app睇就冇事有分段,希望大家見諒)
西冷牛扒
三文魚刺身
  • 沙律區
  • 小籠包
2017-08-14 901 浏览
一行五人去珀麗酒店食dinner buffet,book左6點半準時到,星期五晚都唔滿座,可能同地點有D吊腳有關。一坐低唔理三七二十一即刻去拎鱈場蟹腳食下先。凍海鮮鱈場蟹腳 : 連續食左大約20隻蟹腳,肉質唔錯但越食越鹹,餐廳都re-fill得幾快; 凍蝦 : 肉質唔錯,中等size; 麵包蟹 : 無食到,本身想食蟹蓋,不過俾人拎晒…藍青口 : 無食到; 魷魚圈 : 唔錯,幾好食; 凍波士頓龍蝦配芒果莎莎 : 每位客人可獲贈半隻波士頓龍蝦,但肉質較結實,慶幸味道都可以,反而個芒果莎莎幾好食~前菜小食龍蝦白酒啫喱 : 白酒啫喱裡面有一細舊龍蝦肉,啫喱上面有幾粒好似魚子既粒粒,食落口先知原來係黑醋,呢個配搭幾好,微微既黑醋唔會搶左白酒啫喱同龍蝦既味道,呢個真係幾好食同幾特別~牛油果鮮蝦多士 : 多士唔脆,反而個牛油果醬好滑好好味; 墨西哥龍蝦沙律 : 龍蝦沙律有龍蝦、沙律菜、松子、粟米、沙律醋,賣相幾好幾吸引; 刺身 : 有三文魚、吞拿魚、希靈魚,三文魚肥美,吞拿魚同希靈魚就不過不失; 巴馬火腿 :不過不失,另外可以配生果; 各式芝士 : 幾好味,另外可以配餅乾食; 熱盤巴馬臣芝士巨輪拌蟹

凍海鮮
凍蝦 : 肉質唔錯,中等size;
麵包蟹 : 無食到,本身想食蟹蓋,不過俾人拎晒…

藍青口 : 無食到;
魷魚圈 : 唔錯,幾好食;

前菜小食
牛油果鮮蝦多士 : 多士唔脆,反而個牛油果醬好滑好好味;
巴馬火腿 :不過不失,另外可以配生果;
各式芝士 : 幾好味,另外可以配餅乾食;

熱盤
巴馬臣芝士巨輪拌蟹肉龍蝦汁燴意大利飯 : 好好食,平時食buffet都唔會食飯,因為感覺上唔抵,不過呢個真係可以食,好好味~
蒜香炒雜菜 : 正常既炒雜菜;
慢煮蜜汁黑豚肉 :好淋,幾好食;
黑松露忌廉焗薯 : 普通
香煎龍利魚柳 : 幾好食
芝士龍蝦伊麵 : 龍蝦無咩肉,可能已經俾人夾晒
酥炸魷魚酥 : 唔油膩,幾好食
越式網紙春卷 : 唔油膩,幾好食
龍蝦意大利薄餅 : 幾好食
湯品 : 有兩款湯品,一款係中式湯,另一款係西式(名唔記得左啦,係蘑菇湯,幾好味既)

咖喱
咖喱角, 印度薄餅, 青咖喱牛腩, 巴東咖喱雞肉 : 無食到,不過都多人拎;

爐端燒
牛舌、豬肉串及魚餅 : 即場燒,不過我諗住最後先食,點知最後就只係得返魚餅,所以要食就快。

甜品
呢度D甜品雖然比較簡單,但都算幾多款式,有自助班戟﹑焦糖燉蛋﹑迷你泡芙﹑仿燕窩燉蛋白﹑香芋西米露﹑木糠布甸﹑芒果布甸﹑杏仁豆腐﹑新鮮水果同埋有六款味道既Movenpick雪糕,我覺得最好味係焦糖燉蛋﹑仿燕窩燉蛋白同Movenpick雪糕。

飲品
咖啡﹑紅茶﹑熱水 (另外有檸檬片可以自己加)

總括黎講,熱盤其實選擇唔多但味道唔錯,海鮮都有幾款俾你揀,最驚喜係有6款味道既Movenpick雪糕,以$288呢個價錢黎講已經唔錯,回本位係鱈場蟹腳同Movenpick雪糕!! 細心位係凍海鮮位隔離有個自動濕紙巾機,按一下就會碌一條消毒濕紙巾出黎,食完海鮮當然要抺下對手先可以食其他野啦,呢樣準備得好貼心。
聽聞香港店食物選擇較九龍店多,下次有機會都會去香港店試下。
2017-08-04
  • Movenpick雪糕,
  • 巴馬臣芝士巨輪拌蟹肉龍蝦汁燴意大利飯
2017-08-11 736 浏览
酒店做緊$288龍蝦美食主題,早一星期book枱試。海鮮區,呢個價錢,選擇種類算係甘,而補給算快。回本區,蟹腳海水味濃,都幾鮮甜。配檸檬開胃得來又可以提升鮮味。每人有半隻,點埋個醬都唔錯龍蝦伊麵,芝味香濃。前菜沙律區多款熱食,不過就無影到龍蝦Pizza,炸魷魚卷加泰式辣醬幾惹味甜品種類都算多,呢度係其中一部分簡左個偽燕窩蛋白,香滑雙皮奶法式焦糖燉蛋,不過不失有Movenpick雪糕,口味選擇都算多壽司區,隔離有個細爐即場燒野食供應有三文魚刺身、希靈魚同吞拿魚,選擇既種類就唔算多。值得推介既係芝士蟹肉龍蝦汁意大利飯,香濃龍蝦味,芝士唔會太膩,實在令人回味!呢個價錢來講,我地都唔會抱有太大期望,不過不失甘啦,選擇都算多既。野飲選擇種類唔多,熱紅茶、熱水同檸檬自由配搭💁🏻最欣賞係門口有部機,禁個制就可以彈岀一張暖暖的濕紙巾,對於食完海鮮成手汁既客人來講,確實係細心體貼。仲有消毒捽手液選擇添!
酒店做緊$288龍蝦美食主題,早一星期book枱試。

海鮮區,呢個價錢,選擇種類算係甘,而補給算快。

每人有半隻,點埋個醬都唔錯

龍蝦伊麵,芝味香濃。

前菜沙律區

多款熱食,不過就無影到

龍蝦Pizza,炸魷魚卷加泰式辣醬幾惹味

甜品種類都算多,呢度係其中一部分

簡左個偽燕窩蛋白,香滑雙皮奶
法式焦糖燉蛋,不過不失
有Movenpick雪糕,口味選擇都算多

壽司區,隔離有個細爐即場燒野食供應
有三文魚刺身、希靈魚同吞拿魚,選擇既種類就唔算多。

• 海鮮
2017-08-07 13654 浏览
不用三百元一位的自助晚餐,當中還有龍蝦和蟹腳,刻下來說,是沒有人認為是昂貴了吧。好像就是很抵吃,但再平也好,也得要好吃才教人歡樂。「協奏坊西餐廳」位於珀麗酒店內,酒店置身於新舊區之間,從奧運站走路前往不用十分鐘,但就是要走過舊區,一次性走過兩個世界。我們早到,自助餐尚未開始,先看餐廳內裝潢,只是普通,但客沒來齊,已覺得滿有壓迫感,檯與檯之間亦很擠迫,走廊也很窄。開始後,便吃,提供的食物種類尚算多,不可能每樣都吃到了,只吃喜歡吃的食物便是。壽司和刺身的選擇不多,我吃了金槍魚剌身和蝦壽司,壽司很平凡乏味,金槍魚刺身已切好並存於雪櫃,一口吃下已感到不新鮮,不想吃第二口了。見燒物中有想吃的牛脷,但爐上卻是腩肉,怎麼攪的,吃了一串腩肉,熱騰騰吃下,肉味不濃卻香口,肉質也腍,整體尚好。「千島汁龍蝦薄餅」,我吃不到龍蝦味,餅底也太實,「越式網紙春卷」只談得上個脆字,「酥炸魷魚鬚」又乾又硬。「芝士龍蝦伊麵」,我每次走過也不見有啖啖肉,只見有蝦拑,也吃了一口麵,麵質太腍,很爛,不好吃。「南瓜湯」味道尚好,但不該叫南瓜啊,材料尚有青紅蘿蔔呀!「印度薄餅」和「青咖哩牛坑腩」又是平凡不過,薄餅又硬又實,不知是

壽司刺身的選擇不多,我吃了金槍魚剌身和蝦壽司壽司很平凡乏味,金槍魚刺身已切好並存於雪櫃,一口吃下已感到不新鮮,不想吃第二口了。
「南瓜湯」味道尚好,但不該叫南瓜啊,材料尚有青紅蘿蔔呀!
「印度薄餅」和「青咖哩牛坑腩」又是平凡不過,薄餅又硬又實,不知是放了多久似的,坑腩則韌,只咖喱汁很香。
沙律菜的菜尚算新鮮,尚是鮮甜。
「巴馬臣芝士蟹肉龍蝦汁燴意大利飯」,將已煮透的意大利飯倒入巴馬臣芝士中,拌勻刮出來的芝士,加上以飯的熱力與芝士融合,再分給客人享用。飯粒好煙靭,很creamy好膩,芝士的味道卻很淡,蟹肉龍蝦汁的味道吃不到,整體尚算好吃。而餐廳卻辨估芝士重量的遊戲,有趣!
海鮮冷盤中,我吃了「鱈場蟹腳」,海水鹹味帶出蟹肉鮮甜味,好吃,終有一樣像樣了,便大吃。
說好增送的半隻「波士頓龍蝦」,一口肉咬下,肉很爽口,卻沒味,莫說是鮮味了,蟹膏不多,很普通,只能說是有得吃好過沒得吃。
波士頓龍蝦
蟹腳也吃得太多了,飽了,吃些甜點好了,「Mövenpick」雪榚任吃,我大口吃掉兩大球咖啡與朱古力味雪糕,吃得滿足。
「海鹽焦糖軟心蛋糕」,蛋糕的味道難以形容,蛋糕的質地卻帶鹹味,所謂的軟心,就是覺得很黏口,不懂欣賞!
海鹽焦糖軟心蛋糕
燉蛋普通,蛋味不太濃。
太飽,喝杯濃茶,等待估芝士遊戲的結果,結果就是與我的期盼落差很大,大敗。

服務方面,店員的質素很參差,部份店員熱心服務,教人滿意,但個別店員,就只懂站立不動,就是見到檯面的杯子沒水,也動不了幾位老人家去移動她們的身軀。

總結而言,不用三百元的價錢,吃到的質素,只是極平凡的味道,主題的龍蝦完全談不上滿意,但蟹腳卻大感滿足,還有「Mövenpick」雪糕,三百元任吃這兩種美食,已吃得滿足。
2017-07-31
2017-08-05 786 浏览
今日係小朋友生日,就諗住同佢去食自助餐,因為自助餐依家閑閑哋都要五六百蚊,其實小朋友又唔係食得多,所以就揀咗呢一間平平地,但係又啱呢個小朋友食嘅自助餐!小朋友食自助餐最開心係比佢地行出行入,搞搞震佢地最開心,同埋有D雪糕食吓,所以嚟呢間最好,小朋友$188另加10%,3歲以下免費!有 Parma ham咖,不過啱啱俾人攞晒遮每人半隻龍蝦,D肉唔會太硬,有甜味日式龍蝦啫喱麵包蟹肉有甜味,蟹膏好香,味道唔錯!之前食過好多buffet 的麵包蟹都唔掂,呢道有驚喜龍蝦沙律杯有鷹嘴豆D肉都好鮮甜,小朋友起碼食咗15條腳其實佢嘅熟食,所有都食得出廚師係有心機烹調,雖然食物種類唔多,但樣樣都幾好,佢嘅芝士意大利飯都幾出色,串燒就食唔到,不過見好多人排隊,佢燒10支,每人俾2支,所以跟本食唔到

有 Parma ham咖,不過啱啱俾人攞晒遮
每人半隻龍蝦,D肉唔會太硬,有甜味
日式龍蝦啫喱
麵包蟹肉有甜味,蟹膏好香,味道唔錯!
之前食過好多buffet 的麵包蟹都唔掂,呢道有驚喜
龍蝦沙律杯有鷹嘴豆
D肉都好鮮甜,小朋友起碼食咗15條腳

2017-08-04
  • 麵包蟹
  • MOVENPICK
  • 甜品
若然你係心多多乜都想試,平時都鍾意食自助餐又唔想下下花五六百食一餐,不妨考慮吓珀麗酒店協奏坊西餐廳嘅自助餐。由30/6-31/8 做緊成人每位$288 長者小童$188 嘅優惠價,今期主題係龍蝦。雖然係日式放題嘅價錢,但性價比都幾高架!首先每位客人會有半隻凍波士頓龍蝦配芒果莎莎,味道一般但配莎莎食夠晒清涼。話明龍蝦主題當然有多以龍蝦為主菜餐點,其中冷盤有白酒龍蝦啫喱龍蝦肉沙律仲有熱盤龍蝦伊麵、龍蝦Pizza若然你喜愛廚師即做料理。呢度亦有款味道唔錯嘅芝士汁龍蝦Rissoto師傅會用石鍋即場炒rissoto 味道香濃,配合港人口味,飯粒較軟身,老人家都啱食!另外唔少得自助餐必備海鮮冷盤6:30一開始個個搶食咁但其實餐廳refill 速度都好快~見差不多清左一盤等五分鐘左右會上新,所以唔駛驚會無得食!海鮮有四款,必食凍蟹腳鮮甜有海水味毛蟹味道稍遜,不過部分有蟹膏,都可以試吓~青口較細隻,而蝦味道較淡,主攻蟹腳就夠啦!場內有一個日式corner 多款壽司放架上,都幾精美,每件壽司都做到一口份量亦有少量魚生提供,旁邊有即烤墨魚餅、雞翼等新鮮沙律當然唔少得,但我偏好cheese corner呢款
雖然係日式放題嘅價錢,但性價比都幾高架!
龍蝦肉沙律
仲有熱盤龍蝦伊麵、龍蝦Pizza

另外唔少得自助餐必備海鮮冷盤
6:30一開始個個搶食咁
海鮮有四款,必食凍蟹腳
鮮甜有海水味
亦有少量魚生提供,旁邊有即烤墨魚餅、雞翼等
新鮮沙律當然唔少得,但我偏好cheese corner呢款blue cheese味濃卻易入口
仲有巴東牛肉加青咖哩都好好味
值得一讚嘅係中湯,老黃瓜豬骨湯好入味
最後甜品時間到
呢個Movenpick 雪糕櫃真係無敵
當好多酒店都提供H字頭時竟然有呢個品牌食,一次會提供5-6款!
有新推出嘅焦糖燉蛋、意式奶凍、Espresso、Walnut Caramel 同埋皇牌Vanilla
而其他甜品選擇亦有不少,綠茶厥餅、朱古力大福、杏仁布甸、芒果布甸、芝士蛋糕、素燕窩蛋白、焦糖燉蛋等,完全可以滿足甜品控嘅第二個胃!
燉蛋有誠意,內含Vanilla seed ga!
埋單加一以$288/$188 +10% 計算,即係成人$300鬆D 就食到Dinner buffet
有興趣值得一試!順帶一提,要經Openrice 五日前訂座先有優惠價,銅鑼灣珀麗都適用!
  • MOVENPICK
  • 凍蟹腳
2017-07-23 12448 浏览
説的便是位於大角咀珀麗酒店內的恊奏坊西餐廳自助晚餐一般動輒也要五六佰元一位,就算優惠後最平也要四佰多元吧,這裡的卻只是$288,而且還要以龍蝦作賣點,這麼一個價廉加質優的矛盾組合;確實是令人有一窺究竟的意欲呢。餐廳人口處的左手邊便是各式引人垂涎的凍海鮮區,置於中央的是鱈場蟹腳、圍邊的有麵包蟹、石蟹、藍青口、大蝦等等,種類之多定能滿足海鮮迷的需求吧。各路人馬凖備就緒,一夠鐘便搶攻凍海鮮區,鱈場蟹腳最合我口味,肉質甘甜飽滿;帶着微鹹的海水鮮味,吃着吃着也忘記吃了多少隻啦。龍蝦白酒啫喱~大廚巧妙將龍蝦肉藏於白酒啫喱內;中央貌似魚子的黑色顆粒原來是黑醋,酒香加上醒胃的醋香;效果相當不錯!牛油果鮮蝦多士~烤得香脆的多士搭配鮮蝦及香滑可口的牛油果;無得輸的組合。吃膩了海鮮嗎?轉轉口味;來點凍肉、巴馬火腿、沙樂美腸和雜錦芝士吧,配上沙律菜一起吃,美味、健康兩者兼得!巴馬臣芝士巨輪拌蟹肉龍蝦汁燴意大利飯~芝士迷及澱粉質粉絲不可錯過的一味!廚師先把洋蔥、蕃茄及香草置於鑊中炒香,隨即倒入鮮蟹及龍蝦熬製成的濃汁及意大利飯,仗著材料的熱力沾上了這巨輪的「芝」味,確實是滋味非常!雪耳豬骨湯及蕃茄湯~第一時間先要
説的便是位於大角咀珀麗酒店內的恊奏坊西餐廳

凍海鮮區

龍蝦白酒啫喱~

牛油果鮮蝦多士~
烤得香脆的多士搭配鮮蝦及香滑可口的牛油果;無得輸的組合。
牛油果鮮蝦多士

凍肉

巴馬臣芝士巨輪拌蟹肉龍蝦汁燴意大利飯~
巴馬臣芝士巨輪拌蟹肉龍蝦汁燴意大利飯

雪耳豬骨湯及蕃茄湯~
第一時間先要了中湯,後聽朋友紛紛讚好蕃茄湯,受不了誘惑,也淺嚐了一小碗,茄味香濃,真是無介紹錯。
雪耳豬骨湯及蕃茄湯

熱葷有蒜香炒雜菜、慢煮蜜汁黑豚肉、韓式芝士烤雞、日式咖哩牛面肉、黑松露忌廉焗薯、香煎龍利魚柳和芝士龍蝦伊麵,雖然選擇不是太多,所幸水準不錯,尤以龍蝦伊麵最為美味。

熱葷

印度薄餅、咖哩角、巴東咖哩雞肉和青咖哩牛坑腩等也是相當受歡迎的。
印度薄餅

酥炸魷魚鬚~
有趣的地方是用上越式米網紙裹著來炸,驟看以為是春卷,口感鬆脆,如不是怕熱氣,吃上十條八條應該也不是問題。

千島汁龍蝦薄餅~
賣相已先聲奪人!由於受歡迎、流轉快;經常保持到外脆內軟的質感,加上溶於芝士當中的北海道蟹肉及龍蝦,不難理解它受歡迎的原因吧。
千島汁龍蝦薄餅

刺身有希靈魚、吞拿魚和三文魚,雖然選擇較少,但勝在新鮮;而壽司就有六款選擇。
刺身,壽司

壽司

爐端燒~
有牛舌、豬肉及雞肉,即場燒制;當然是先吃為快了。
爐端燒

凍波士頓龍蝦配芒果莎莎~
每位客人更可獲贈半隻波士頓龍蝦,雖然蝦膏並不是很多,但肉質彈牙可口,配上清新醒胃的芒果莎莎,不用兩三下手勢,已把它全放進五臟廟了。
凍波士頓龍蝦配芒果莎莎

自助班戟 - 醬汁有藍莓、朱古力、士多啤梨和焦糖,喜歡什麼自己動手吧!
自助班戟

甜品時間 - 選擇有焦糖燉蛋、朱古力餅、迷你泡芙、仿燕窩燉蛋白、鮮果拼盤、香芋西米露、珀麗木糠布甸、芒果布甸和杏仁豆腐,款式也不算少啊。

鮮果拼盤

還有我近期最愛的雪糕 Movenpick,這裡有六種味道,包括有乳酩、楓糖合桃、特濃咖啡、冧酒提子、榛子和意大利芝士蛋糕雪糕;而我最喜歡便是乳酩,味道不會太甜;口感滑溜可口。
雪糕

吃飽飽,是時候來點熱飲解一解膩,在咖啡及英式紅茶中選了後者。
紅茶
紅茶

由即日至9月27日(逢星期一至三),惠顧海鮮自助晚餐,可參與「誰偷吃了我的芝士﹖」遊戲,食客可競猜當晚巴馬臣芝士巨輪吃後的重量,餐廳會即時公佈結果,最接近正確答案的參加者,更可贏取協奏坊西餐廳送出之自助晚餐禮券1位。
凍海鮮區
巴馬臣芝士巨輪拌蟹肉龍蝦汁燴意大利飯
2017-07-19 797 浏览
是日有點不適,可能太焗促,導致有點鼻塞、流鼻水,但沒有阻擋我去食的意欲,這陣子很勤力地隔天做一小時運動,全身爆汗,胃口更好! 九龍珀麗酒店協奏坊現正推廣龍蝦主題自助餐,6:30pm已見店外排了人龍,無他的,龍蝦確實很吸引!先見一系列海鮮,包括蝦、青口、鮮甜的長腳蟹及多膏的麵包蟹. 而龍蝦菜式則有白酒龍蝦啫喱, 個人十分推介, 因為有小粒黑醋伴著吃, 更醒胃! 龍蝦沙律醬汁剛剛好, 但汁沉了在杯內, 吃時必需拌勻. 更有廚師即製龍蝦意大利飯,以熱烘烘的飯粒放在大芝士內, 每顆飯粒都沾上芝士, 而且熟透程度剛剛好, 十分美味! 熱葷部份最搶眼是龍蝦pizza, 細心的小件切起, 吃一件也不為過. 另外, 每位可獲半隻凍波士頓龍蝦配芒果莎莎, 肉質實淨鮮甜. 介紹完有關龍蝦的菜式, 就詳細看看其他食物吧~ 芝士拼盤、凍盤、沙律吧. 見朋友拿了一大碟沙律菜, 我也心動, 但我較喜歡吃芝士, 增肥、增肥. 在中式湯與西湯的比較下, 這回我較喜歡西湯, 因為蕃茄湯確實煮得不錯, 不酸不甜, 喝起來很順喉. 整齊排列的壽司, 看到賞心悅目! 而且味道也確實頂呱呱, 尤其芝士蟹籽卷、蝦壽司及

龍蝦沙律醬汁剛剛好, 但汁沉了在杯內, 吃時必需拌勻.

整齊排列的壽司, 看到賞心悅目! 而且味道也確實頂呱呱, 尤其芝士蟹籽卷、蝦壽司及芒果吉列蝦卷. 另外,還有三款魚刺身.

當晚的串燒有牛舌、和牛及墨魚餅, 即席燒烤, 熱烘烘!

熱葷大概有10款, 黑松露焗薯、咖喱牛腩等等都很吸引.

要推介的話, 咖喱是不二之選, 有青咖喱牛筋腩、巴東咖喱雞、韓式芝士雞. 青咖喱雖然有點過辣, 但很過癮, 巴東咖喱夠香, 是我的最愛. 碟上另一款與辣無關, 蜜汁慢煮豬柳, 肉質爽口.

至於甜品, 焦點都放了在movenpick 六款口味雪糕, 當中有乳酸味、特濃咖啡味及冧酒提子, 大愛也!!

甜品都以小件呈獻, 讓顧客可每款也吃到, 芒果大福、tiramisu及桑莓慕絲屬encore個人encore推介.

龍蝦狂熱自助餐,成人每位$368-$398 / 長者、小童每位$238-$268, 提前5天訂座,成人每位$288起.

2017-07-05
  • 白酒龍蝦啫喱
  • 蟹腳
  • 凍海鮮
2017-07-17 7355 浏览
話說阿妹想食龍蝦,就上網搵到呢間餐廳龍蝦肉質唔潺,肉質幾結實。好好肉。墨西哥龍蝦沙律龍蝦沙律有松子、粟米、龍蝦;佢配上醋汁。醋汁唔太酸,啲菜食落去好甜。龍蝦芝士意大利飯意大利飯煮得係正宗無太淋。芝士唔太漏而且好香嘅芝士味。有龍蝦肉。食完之後,有一陣芝士味徘徊喺個口。酥炸魷魚酥、章魚小丸子、龍蝦意大利薄餅周打湯周打湯飲落有魚肉,都幾清甜。唔重忌廉味。海鮮有青口、凍蟹、凍蝦、龍蝦,;龍蝦食落去啖啖肉,有海水味。肉質唔太乾身可以再食。龍蝦嗰啲腳都幾大隻。凍蝦嘅大細屬於中等,食落去有蝦嘅鮮甜味。香煎魚柳、咖哩角、黑豚肉咖哩角個層皮好薄,食落去唔太辣。咖喱味濃。慢煮黑豚肉,肉質好好鮮嫩、好多肉汁。醬汁唔太濃,無搶到本身的豬肉嘅味道。師父切片都切得幾厚身,當然食落去有咬感。牛油果鮮蝦多、巴馬火腿、黑松露忌廉焗薯巴馬火腿:本人覺得巴馬火腿一定用水餅送。先用水餅送巴馬火腿,但好神奇唔太咸。之後唔用水餅送巴馬火腿。黑松露忌廉焗薯黑松露焗薯唔太實但又唔淋;太淋就會變成薯蓉咁。呢個焗薯無散哂嘅後果。餐具餐布用咗竹做,而且用楓木色同黑色,感覺好大對比而且好時尚。檯中間擺放了剥骨工具,方便食用。甜品雪糕係Mov
話說阿妹想食龍蝦,就上網搵到呢間餐廳

龍蝦
肉質唔潺,肉質幾結實。好好肉。

墨西哥龍蝦沙律
墨西哥龍蝦沙律

龍蝦芝士意大利飯

酥炸魷魚酥、章魚小丸子、龍蝦意大利薄餅

周打湯
周打湯飲落有魚肉,都幾清甜。唔重忌廉味。

海鮮
有青口、凍蟹、凍蝦、龍蝦,;

凍蝦嘅大細屬於中等,食落去有蝦嘅鮮甜味。

香煎魚柳、咖哩角、黑豚肉

咖哩角個層皮好薄,食落去唔太辣。咖喱味濃。

牛油果鮮蝦多、巴馬火腿、黑松露忌廉焗薯

巴馬火腿:

黑松露忌廉焗薯

餐具

甜品
雪糕係Movenpick ,叫咗個意大利蛋糕;個雪糕有tiramisu嘅冧酒味,仲有tiramisu 嘅蛋糕。加埋杏仁,食落去脆脆地、有雪糕嘅軟軟地。成為一大對比。

芒果布甸:用一個細牛奶樽裝住,裏面有好多芒果肉,芒果肉好甜冇酸味;布甸唔太實。而且都好滑。

杏仁奶凍:食落去有杏仁嘅香味,食落去好滑。於絲一般的感覺。

2017-07-04
2017-07-14 6373 浏览
Happy Friday!很快又到週末,代表甜魔媽媽單挑暑假兩兄妹的日子將有個停頓、小休,太好了~開心的日子,當然要分享同樣歡樂的資訊:珀麗酒店最近 協奏坊 Sonata 推出龍蝦狂熱自助晚餐,內容豐富、而且低至$288/位就吃得到,十分超值! 其實,自助晚餐原價是每位成人$368-398,每位長者或小童$238-268;但只要5日前預訂,不管是星期一至日、公眾假期及其前夕,成人每位$288,長者 / 小童每位$188!價錢另收加一;還有連加一都不用(只限九龍店)的方法,文末分享~  由於推廣太著數,甜魔媽媽也一週內吃了兩次;首先是上週四與好友們在大角咀的晚餐聚,一進場已經見到豐富的海鮮陣,包括:長腳蟹、凍蟹、麵包蟹、青口、熟蝦、魷魚圈、牛油果鮮蝦多士(有助減肥,嘿嘿)、龍蝦白酒啫喱等等,非常繽紛又吸引~ 繼續向前行,還有墨西哥龍蝦沙律、凍肉、巴馬火腿、莎樂美腸、雜錦芝士,以及連上千島、凱撒沙律汁、日式口味汁、洋蔥油醋汁的自助沙律吧。死心眼的我,當然又會弄XX沙律了~ XD 昔日的生蠔已不復供應,對於不是蠔迷的我感覺還好,而且刺身壽司選擇似乎比以前更豐富了;刺身包括三文魚、吞拿

昔日的生蠔已不復供應,對於不是蠔迷的我感覺還好,而且刺身壽司選擇似乎比以前更豐富了;刺身包括三文魚、吞拿魚、希靈魚;壽司色彩繽紛、帶子、香芒蝦卷等賣相誘人;末端還設有燒牛舌、魚餅、豬腩肉,輪流新鮮燒起供應~

既以龍蝦作主題,熱盤當然少不了龍蝦的影蹤:場內供應係威係勢的千島汁龍蝦薄餅,另一邊則是酥炸魷魚鬚、越式網紙春卷等美食,適合喜歡香口美食的朋友~

還有個人認為非常吸引的巴馬臣芝士巨輪拌蟹肉龍蝦汁燴意大利飯,師傅先在鐵pan上將蟹肉龍蝦汁意大利煮至熱熨,會再放進芝士巨輪內,飯粒熱力令巴馬臣芝士融化,令原本鮮甜的意大利飯更富滋味!

其他熱盤還有咖喱角、印度薄餅、蒜蓉包、青咖喱牛坑腩、巴東咖喱雞肉,當然少不了咖哩的最好朋友-白飯,喜歡香口惹味美食如我,實在樂透了!

也非常喜歡店內的芝士龍蝦伊麵,一連取了兩回才收手;不過大角咀店是龍蝦及麵撈在一起,後來去吃銅鑼灣店是龍蝦還龍蝦,伊麵還伊麵,安排更加棒呢~

其餘熟食選擇又有:香煎龍利魚柳、日式咖喱牛面肉、黑松露忌廉焗薯、韓式芝士烤雞(好喜歡中間的泡菜)、蒜香炒雜菜、慢煮蜜汁黑豚肉(熱食時滋味一流!),最後加上雪耳豬骨湯、番茄湯。很豐富稱不上,但絕對夠吃到棒腹而回了~

來到甜品環節,坦白講大角咀擺位麻麻吸引,銅鑼灣店相比會美很多,不過味道也紮實的。選擇包括:仿燕窩燉蛋白、朱古力蛋糕、焦糖燉蛋、朱古力餅、迷你泡芙、柏麗木糠布甸、芒果布甸、香芋西米露、杏仁豆腐,以及打底必吃的鮮果拼盤~

銅鑼灣店還會有即焗心太軟及懷舊雪條,但大角咀的 Movenpick 雪糕櫃已夠俘虜甜魔媽媽的心了!店內一共供應六款口味的雪糕,連同甜筒、不同的配料、醬汁,還有機身可能不算靚仔,但出品軟綿好吃的自按 pancake 機,甜牙齒應該很滿足了~

最後咖啡/茶也是自助任取;當然需要凍飲/其他茶種的,也可以讓侍者幫忙~

回到座位,也是時間取來不同的繽紛頭盤,開始 buffet 減肥法啦!但要非常小心,稍一不慎,就會「減下減下又肥左」啦~ XD

先後享用了清甜水果、豐富沙律、新鮮刺身(三文魚挺不錯)及壽司後,每位半隻波士頓龍蝦配芒果莎莎;龍蝦身量不小,肉爽甜美,吃完它再加上其他龍蝦 pizza、龍蝦伊麵、龍蝦汁蟹肉意大利飯(這個要趁熱吃),已經飽了大半!

再來兩碟咖哩(其實我是咖哩控)、鬆軟 pancake 以及最愛的 Movenpick 雪糕(冧酒提子、意大利芝士餅及乳酪味都太棒了!),喝杯熱茶,又是時間棒著滿足的大肚腩離開~

最後... 超激筍優惠時間:不用5天前預訂,不用列印優惠券,大家只需要於電話/WhatsApp訂座時說明 “LOYAN17” 即可享$288無加一優惠價!優惠只限大角咀店,優惠期至9月30日。

至於香港店,除了5日前預訂$288+10%優惠,又推出了【小小至叻星】,只要任何科目或操行達到B級或以上,至叻星的小朋友即可免費享用自助晚餐,所以日前也帶了大食囝囝去吃~香港店沒有 Movenpick,但就有心太軟及更多精緻甜品,也令人愛不釋手!

這晚懶,只以手機拍了一張大合照

所以,視乎日子、地點、小朋友因素,龍蝦迷隨便選訂最適合自己的優惠方案吧!祝大家都有個飽足而愉快的週末~
2017-07-14 1818 浏览
如果大家有睇開車媽媽Blog都應該知我是很喜歡去珀麗酒店協奏坊吃自助餐的,因為那兒的自助餐真的性價比甚高,價錢抵吃之餘質素亦不俗,坦白講如果一家大細去食一場自助餐這兒絕對係一個經濟又有質素的好選擇。對上一次來吃自助餐應該都係上年生日的時候,餐廳近日推出*龍蝦狂熱*海鮮自助晚餐,我呢個忠心粉絲又豈能錯過呢!好事不宜遲現在就跟大家行一圈睇下究竟有咩正嘢食先!凍海鮮位置有美味魷魚,新鮮青口 粉嫩鱈場蟹腳及鮮甜凍蟹和彈牙海蝦。前菜冷盤方面有這個精緻的牛油果鮮蝦多士,近來一聽到牛油果就滿心歡喜!大家有冇聽過牛油果可以減肥㗎! 這個晶瑩剔透的龍蝦白酒啫喱除咗樣靚味道更是正斗。 還有這杯靚靚的龍蝦沙律杯,味道好吃之餘賣相亦都十分精美。 另外還有凍肉,巴馬火腿,沙樂美腸和什錦芝士, 神聖的菠蘿係時候出場喇! 沙律區款式唔算十分豐富但每樣都好企理和新鮮。 這夜有中西湯兩款選擇,包括係雪耳豬骨湯和番茄湯,當中蕃茄湯味道十分清新怡人呢。 去到熱葷區域有這個蒜香炒雜菜,和這個慢煮蜜汁黑豚肉大家記住必食呀!韓式芝士烤雞,日式咖哩牛面肉,黑松露忌廉焗薯及香煎龍利魚柳都頗有質素呢!話明係龍蝦主題的自助餐當然不少得

這個晶瑩剔透的龍蝦白酒啫喱除咗樣靚味道更是正斗。

還有這杯靚靚的龍蝦沙律杯,味道好吃之餘賣相亦都十分精美。

沙律區款式唔算十分豐富但每樣都好企理和新鮮。

話明係龍蝦主題的自助餐當然不少得特色美食,這個千島汁龍蝦薄餅便是其中一員。
香口炸物有酥炸魷魚鬚及越式網紙春卷邪惡的化身!
刺身方面亦有供應,包括有三文魚,吞拿魚,希靈魚及鯛魚,而且全部都十分新鮮。

還有這一座壽司山真係好震撼呀!當中有特色的芒果卷味道也不錯㗎!

而今次又有新嘢食自助餐加插了爐端燒,這天供應燒牛舌,燒魚餅及燒豬腩肉,輪流供應給客人 享用。

來到這兒當然唔少得堂煮的西式巴馬臣芝士巨輪伴蟹肉龍蝦汁燴意大利飯,淨係看見那個巴馬臣芝士就已經令人心思思要吃多兩碗啦!況且意大利飯質素更是不俗呢!

餐廳雖然地方唔大但係自助餐必有的都應有盡有,例如係印式美食還配有印式簿餅,蒜蓉包及咖哩角!
而咖哩有兩款選擇分別係巴東咖哩雞肉及青咖哩牛坑腩,估唔到這兒的咖哩都做得好香口喎!

鹹食經已介紹完畢!現在為大家介紹係甜品區,這夜有6款Movenpick雪糕應該都足夠雪糕迷滿足了吧!

另外還配有數款不同口味的Cut Cake!

除了班蘭椰汁糕及紅豆果子外還有泡芙,仿燕窩燉奶及焦糖燉蛋等等!

另一邊廂有美妙新鮮的生果,香芋西米露及數款甜品包括芒果布甸,杏仁豆腐,木糠布甸等等.......
還有這部充滿玩味的自製班戟機,只要撳一下就可以出一份班戟,跟住就可以用自己的創意創製出獨一無二的班戟甜品!呢個大人細路都必定喜歡噢

自助餐還會供應咖啡,茶水,檸檬,客人不需要額外加錢點飲品划算多了!

介紹完那麼多美味食物後呢個時候大家梗係要開餐啦!首先餐廳會為我們送上每人半隻新鮮龍蝦配芒果莎莎。

波士頓龍蝦新鮮彈牙,味道鮮甜配上清新嘅芒果沙沙醬作為自助餐的開端確實美妙無窮。

自助餐都建議大家先吃點生果或蔬菜,自製一碟獨一無二的清新沙律打打底,一陣間大家咪唔會食得咁兇狠嘛!

這夜的生果清甜到不得了!而且還有我最愛的菠蘿那會不滿心歡喜呢。

刺身壽司款式款式雖不多,但每件都好新鮮而且好衛生企理,絕對可以放心食用!

凍海鮮當然係我主力追擊的美食!凍蟹夠鮮甜,鱈場蟹腳肉質一梳梳的而且味道唔會過鹹質素很佳呢。

很喜歡餐廳這一個自動濕紙巾器,按一下便會彈出一件熱暖的消毒濕紙巾,因為吃自助餐經常須要的像剛吃罷凍海鮮便很須要它,真是很貼心的設施。

剛才也提過的這兩款美味的頭盤,這件龍蝦白酒啫喱先用鰹魚淆成魚湯,巧妙地加入了龍蝦肉變成這粒可愛的啫喱,最特別係用分子料理製成的黑醋小珠,令成件入口味道格外醒神!

而這個牛油果蝦多士就更加清脆迷人,軟滑的牛油果醬及爽口大蝦,真要多吃兩件來減肥喔!

熱盤中最愛是芝士龍蝦伊麵,味道香香的很美味,另外那件慢煮蜜汁黑豚肉吃下肉質超彈,而且蜜味香濃美味萬分啊~

蕃茄湯酸香迷人,如非太滿足真的想喝多一碗喔!

最後吃埋美味的甜品和雪糕便滿足的回家,一班院友齊齊吃自助餐真的太快樂,期待下次再聚喇!
2017-06-26 1278 浏览
在酷熱的天氣中,連風吹來也是暖暖的,想跟朋友坐在舒服的餐廳吃個午飯,又可以吹吓水,在物價高漲的香港地,能找到那片悠然的空間嗎?今天跟幾位舊同相聚,我們在九龍珀麗酒店的餐廳,協奏坊西餐廳吃半自助午餐,可以從12:00吃到14:30,有充足時候,可以慢慢吃慢慢傾。食物方面,由沙拉菜到各樣配料都很豐富,當中的切片磨菇,迷你紫薯,切粒水果都很新鮮美味。還有兩款湯品,幾樣熱食,pizza和煎餃子等等都任食。食得咁上吓,係order主菜嘅時候,我們擇了炭燒黑䐁肉和焗鰻魚飯,味道都過很去,只是䐁肉有點硬,而鰻魚加芝士焗似乎唔係好夾。不過我們都覺得ok嘅。拋下䐁肉的餐盤,衝出去吃甜品啦,餐廳有部即造熱香餅,只要按ok鍵,熱香餅就從輸送帶運出,真係好玩又好吃啊!還有消暑雪糕,冰凍豆花,各式芝士蛋糕等等。最後,付賬時更有驚喜,每位一百大元找數,連加一都唔駛,食到飽飽,又傾到飽飽,真是滿足的一餐啊!
香港人熱愛自助餐,實在不難理解,一來在指定時間內可以任飲任食,絕對非常適合每一位食極也不會飽的大胃王,而且食物選擇又多不勝數,不同國家的美食可以共聚一堂,一次過可以品嚐多國美食,對於一向三心兩意的香港人來說,自助餐絕對是不二之選;如果用餐的地方是擁有美景的酒店,一邊享用多國美食,一邊欣賞美景,實在是一生一大樂也… 不過要滿足以上的要求的話,相信價格一定不菲,2個人享用價錢定必超過HKD500一個人,就像Step和娘子這些無飯煮婦來說,如想在平日放工後享受一個自助晚餐,這個價錢實在有點高昂呢… 一日和公司同事閒談之中,一位住在大角咀的同事告訴Step,在大角咀的九龍珀麗酒店協奏坊西餐廳,現在正在做推廣,只要提早5日致電預訂自助晚餐,立即可以以優惠價HKD288(原價的7折)享用,不用HKD300就可以享用酒店自助餐,想在平日放工後嘆一個酒店的自助晚餐現在可以說是沒有難度…結果,Step當然立即訂位啦!! ------------------------------ ~地點位置~ 協奏坊西餐廳位於九龍珀麗酒店2樓,地址為大角咀大角咀道86號,由港鐵奧運站 B 出口,沿著博文街一直步行至大

~地點位置~

協奏坊西餐廳位於九龍珀麗酒店2樓,地址為大角咀大角咀道86號,由港鐵奧運站 B 出口,沿著博文街一直步行至大角咀道轉左再行大約3-5分鐘即可到達,或是在太子地鐵站再轉乘46 / 70號綠色專線小巴在大角咀街市下車即可

如果是一家大小來用餐的話,可以考慮自己開車過來,九龍珀麗酒店會提供2小時免費代客泊車服務呢
!!

~裝潢擺設與美食~

協奏坊西餐廳位於九龍珀麗酒店2樓,大家要記得一定要乘搭電梯,而非使用扶手電梯,原因扶手電梯是不能到達酒店2樓

步出電梯,立即看到協奏坊西餐廳的接待處

Step因工作關係,8點左右才到達協奏坊西餐廳,發現內裡大部份的座位已經坐滿了人客
,當Waiter引領Step和娘子到用膳餐桌時,會看到自助餐的大部份美食,特別是門口的海鮮專櫃,已經看得Step和娘子唾涎三呎

除了大家所見的四方形的四人檯外,還有一個設計獨特的8人大圓桌
,用上了水晶吊線來間格上一個與別不同的私人空間,不過全個餐廳只有此一張,如有需要記得在訂位時向餐廳要求

四周還放有不同的藝術畫作與藝術品點綴,令餐廳裝潢擺切不會過於單調

安坐後,Waiter向我們介紹了今晚自助餐的主題 – 法.越海鮮自動晚餐,在4月1日至6月30日期間所有美食都會以這個主題安排;
Waiter還請Step和娘子『Like』九龍珀麗酒店協奏坊西餐廳的Facebook
,原因『Like』完之後,協奏坊西餐廳會送出一杯青檸梳打給客人享用

(優惠會隨著時間改變,餐廳有最終使用決定權!!)

但在Step和娘子還未回神之際,Waiter又送上了一碟令我們驚喜的美食 – 凍波士頓龍蝦配芒果莎莎
,每一位入座的客人協奏坊西餐廳都會送上半只波士頓龍蝦
(出面的海鮮專櫃是沒有龍蝦供應
);
(優惠會隨著時間改變,餐廳有最終使用決定權!!)

眼看龍蝦就在眼前,Step和娘子立即起動,龍蝦身連龍蝦鉗的長度足足有一支西餐餐叉的長度,體積不小;細看之下,龍蝦身充滿著龍蝦肉,還有不少蝦膏呢

龍蝦的肉身大大件啖啖肉,Step也要2啖才可食完呢
廚師沒有為龍蝦作太多的調味,用鹽水灼熟後,令食客可以品嚐龍蝦的原有鮮味
可惜只有半只,如果連海鮮專櫃也可以有龍蝦提供那就完美了(發夢中)…

娘子還在享受凍凍波士頓龍蝦之際,Step立即出去看看有甚麼美食先

首先看看法.越海鮮自動晚餐的海鮮專櫃,這個肯定是每一個客人的焦點所在,當中有法國蟹、鱈場蟹腳、海蝦、藍青口和魷魚圈
,每一款都大量供應,絕無欺場,可以吃到法國蟹、鱈場蟹腳,實在令人太興奮了
,原因Step真的沒有想過以這個價錢竟然可以吃到這2種海鮮呢,而且廚師還不時添加保證所有海鮮都有一定數量供客人享用

放在旁邊的還有青木瓜沙律,方便客人用沙律配搭美味海鮮…

每一款海鮮鮮味不俗,當中Step最愛鱈場蟹腳和藍青口,每支鱈場蟹腳都有一定的粗度,而每張枱上餐廳已經貼心地提供了金屬鉗用來爆開蟹殼

拆開殼後,每支蟹腳和蟹鉗都是充滿著鮮味的蟹肉,雖然味道略鹹了一點,但啖啖肉真的吃得開心又滿足
,Step和娘子為了吃過夠,來來回回也拿了3轉呢

藍青口Size份量十足,肉身大約有1-2CM長度,Step只是用餐叉輕輕一拉便可以將青口肉拉出,入口時青口新鮮爽口,肉質煙韌富嚼勁
;青口鮮味不俗,沒有任何異味
,令不太愛吃青口的Step也忍不住要吃數只呢…

餐廳其實挺貼心
,知道客人定必會用手食法國蟹、鱈場蟹腳,於是在海鮮專櫃旁邊放了一部濕紙巾機,只要按下開關,熱辣辣的濕紙巾便可立即送上

話明是法.越海鮮自動晚餐,越南美食也是不能少的,傳統美食如越式扎肉撈濛粉和越式米紙卷放在精美的鋼架上,記得要加一點越式甜酸汁來提味提鮮啊

兩者的用料其實是差不多,裡面包括有扎肉、濛粉、生菜、紅蘿蔔絲等,加了越式甜酸汁令它們變成了醒胃的前菜美食,而米紙卷口感煙韌爽彈
,2者來說Step較為喜歡越式米紙卷的口感,而越式甜酸汁味道略甜,所以大家添加時不要放太多啊

用上酒杯盛載的就是尼歌斯吞拿魚沙律,這個沙律裡有雞蛋、吞拿魚和薯仔沙律,吞拿魚被煎香並加了一點黑胡椒在表面,鮮味不錯口感豐腴,整體來說可以是一個味道清淡口感清新的沙律

沙律吧選擇尚算豐富,2種蔬菜拼盤再由客人自由地加入各種配料,還有4種醬汁選擇,包括油醋汁、千島汁、日式口味汁和凱撒沙律醬汁;

餐湯方面,分別有中式和西式餐湯,分別是青紅蘿蔔湯和蕃茄湯,青紅蘿蔔湯味道清啖,蘿蔔味道不俗,喝下時味精味道亦不算多,不錯

蕃茄湯則是Step較為喜歡的,入味蕃茄味稠濃香味滿溢,味道略帶酸味,非常醒胃,用來作為餐前湯水絕對是非常適合

越式香茅豬頸肉和黑松露忌廉焗薯,豬頸肉被切成一條條狀,豬肉肉香不俗,可惜肉質較為乾硬身柴口,影響了整體的口感味道

越式串燒和越式牛油雞翼,串燒夾雜了雞肉和豬肉,還有沙爹醬在上面,整體肉質烤燒適中,沒有柴口的肉質,加上沙爹醬一起食用味道惹味可口

牛油雞翼廚師雖然用了一點香料醃制,進食時雞翼味道未算突出,在雞翼表面則有一點牛油與蒜蓉的香味,幸好雞翼肉質保持水潤,除了較為油膩一點外,整體還是不錯呢

海鮮炒飯中可以看到一只只大大只的藍青口,還有海蝦和菠蘿粒等配料,炒飯蛋香溢滿,入口時乾身不太油膩

這個香煎龍脷魚柳大大片,這個有很多捧場客呢;

法式香草牛油焗田螺可說是挺受歡迎的小食,通常廚師從廚房拿出來之後,很快便會被客人拿清光,Step排隊後就只剩下相中的四小碗

田螺size不少,入口時肉質軟稔爽口,口感味道不俗,而薯蓉也吸收了田螺的味道顯得特別美味

其中一個counter,有一位廚師在駐守,專門負責煎香鴨肝和烹調越式牛肉河粉,Step在這裡絕對推薦這2個美食;廚師慢慢將鴨肝放在煎pan上煎香,之後放在麵包多士上,鴨肝被煎得金黃色,表面香脆,味道甘香可口,口感油潤豐腴沒有任何肉筋,與香脆的多士非常匹配
,加上鴨肝上還加了一點醬汁,令鴨肝多了一點甜甜的味道,令味道層次更佳

Step覺得越式牛肉河粉最捧的可以說是半生熟牛肉的質感,肉質鮮嫩滑溜,加上用了一個大型茶壺形瓦煲所煲餚的香濃牛肉湯,牛肉湯味道濃郁,質感紥實爽口的河粉完全吸收了牛肉湯的味道,令這個越式牛肉河粉處處都散發出牛肉的味道

Counter的另一端還有秘制咖哩牛腩,可以配飯或麵包;咖哩牛腩咖哩味香濃,入口時有點辛辣的感覺,味道鹹味適中敦厚,用來麵包吃實在最美味不過;牛腩本身鬆化軟稔,又有不少肉筋在裡面,令口感富層次又有充滿著咀嚼感,正啊

法式燒春雞其實和我們平想吃的燒雞差不多,還有燒汁和甜酸醬可供選擇:燒春雞表皮燒得香脆可口,雞肉肉香還是不錯,只是雞肉的肉質就有點乾硬柴口,進食時需要加點燒汁和甜酸醬來令雞肉多一點濕潤感覺

越式美食,又怎可以少了這三種呢,分別是越式網紙春卷、炸蟹蓋仔和越式蔗蝦,老實說,整體味道還算可以,不過越式蔗蝦的蝦肉含粉量較多,吃不出蝦肉的味道,幸好甘蔗條還可以咬出鮮甜的味道,挽回一點分數吧

壽司吧除了放了一大盤壽司供客人挑選外,還會供應三款刺身,包括三文魚、吞拿魚和希靈魚,當中吞拿魚刺身有點失望,口感冰冷之餘,肉質較為粗細多筋,影響了進食體驗,而無論刺身壽司三文魚還是保持不錯的水準,只是魚香味道略為啖了一點;其他卷物味道不錯,特別是芒果卷和腐皮卷,也是味道不錯的選擇

甜品方面,最令Step驚喜的可以說是有Movenpick雪糕提供
,四種味道包括雲呢拿味、士多啤利味、法式焦糖燉蛋味和意大利芝士蛋糕味選擇

還有一部自助班戟機,只要按一按開關制,等一分鐘就可以有一塊又香又熱辣辣的班戟享用,不要以為機械制作味道就會有點馬虎,蛋香撲口感鬆輕帶嚼勁,味道不俗

甜品部份選擇還有很多,當中最得Step歡心的有法式焦糖燉蛋、綠茶慕絲蛋糕、椰青糕和士多啤利奶凍;

法式焦糖燉蛋蛋味香濃,口感順滑,加上香脆焦糖調味,令燉蛋甜而不膩

綠茶慕絲蛋糕綠茶味不俗,口感略帶苦澀味,慕絲質感鬆軟軟綿,甜度適中,對Step來說吃多一兩件也沒有問題

椰青糕底面的椰汁味和中間的椰青味道香濃,口感滑溜

士多啤利奶凍有半粒士多啤士在奶凍之上,配上甜中帶點酸的士多啤利醬,奶凍奶味濃度不俗,吃起來有點像喝士多啤利奶,正啊

糖水有楊枝甘露提供,還有西瓜、哈密瓜和菠蘿等水果供應;

飲品方面,免費提供的有即磨咖啡、英式紅茶和熱水,如果想要汽水或酒精飲品的話,就要額外order,當然是另外收費;

值得一提的是其中一個角落放了不同的美酒,餐廳依照不同國家的食物主題,精心挑選了世界各地的美酒來配搭當晚美食
,當然這個也是要額外收費呢;

最後結帳每人為HKD316.80(連加一),除了提早5日訂位可以享有優惠價外,指定信用咭簽帳和在Openrice下載優惠券也能享用這個優惠價,可以供大家參考…

HKD288,價錢可以說是頗為實惠,除了地理位置未算方便和沒有五光十色漂亮迷人的窗外美景,以一個吃放題的價錢,可以享用到酒店的自助海鮮晚餐,而且還有法國蟹、鱈場蟹腳等海鮮無限量供應,加上食物選擇尚算豐富,實在是物有所值
,吃厭了放題、或是酒樓西餐的朋友,可以來九龍珀麗酒店2樓協奏坊西餐廳試一試,以價論質素,絕對是對得起價錢…這麼高性價比的自助晚餐,相信在九龍區來說可以說是前列位置

正如Waiter介紹時所講,每2個月就會轉一轉餐廳主題,現在還是法.越海鮮自動晚餐,到7月1日之後就會再改另一個主題以保持新鮮感,待協奏坊西餐廳轉主題時,Step和娘子再來訂位品嚐海鮮美食自助餐

協奏坊西餐廳
地址:大角咀大角咀道86號九龍珀麗酒店2樓

味道: 7♥/10♥

環境: 7♥/10♥

服務: 8♥/10♥

衛生: 8♥/10♥

抵食: 8♥/10♥

整體評價: 7.5♥/10♥

是次消費: HKD633.60(連加一) (人均消費HKD316.80)
$316.8 (晚餐)
  • 凍波士頓龍蝦配芒果莎莎
  • 鱈場蟹腳