2008-04-11
去酒店餅房買蛋糕食, 通常只會去Royal Garden... 上次試完文華的cheesecake 後回味無窮, 決定繼續周圍買hotel 蛋糕試試, 今次就0黎了半島買了3 件個樣好靚(個盒都好靚) 的餅.Rich chocolate brownie ($20) 賣相真係幾rich, 不過一拮落去就剝落成碎, 質感似sponge cake 多過brownie, 亦乾得有點兒那個, 好在食落朱古力味都算幾香.Chocolate hazelnut ($30) 面頭拮了一塊魚翅形狀(!) 的white chocolate flake, 仲有粒cherry 點綴, 賣相幾靚, 感覺亦有少少似tiramisu... 拮落發現係mousse 質感, 食落朱古力味好出, 奶油mousse 香滑, hazelnut 味就唔多覺; 面頭塊白朱古力甜到甩牙, 唔0岩口味; 整體唔heavy 亦唔算好甜(面頭塊白朱古力除外), 亦唔係特別好食.Nougat apricot ($30) 賣相又係好靚, 面頭有一層薄薄的淺黃色糖霜, 上面放上一粒粉紅色的macaron, 仲有一篤橙色膠水(!) 狀的apric
Nougat apricot ($30) 賣相又係好靚, 面頭有一層薄薄的淺黃色糖霜, 上面放上一粒粉紅色的macaron, 仲有一篤橙色膠水(!) 狀的apricot jam... 綠色的餅底係crushed pistachio, 都幾得意, 不過我都係鍾意「傳統」一點的e.g. 消化餅餅底; 件cake 又係mousse 狀, 食落少少甜, 唔覺有nougat 味又唔覺有apricot 味, 似普通「原味」mousse 多d, 唯一係面頭0個pat 酸酸甜甜apricot jam 叫做有d 說服力; 粉紅色的macaron 就只食到完全唔夠甜(我本身食唔得好甜, 但macaron 唔夠甜, 仲係macaron 嗎?) 0既蛋白味, 及已經唔脆的餅, 麻麻0地鍾意.
環境好骨緻, 擺出0黎賣0既所有0野都好靚, 店員們亦好有禮貌, 果然係半島酒店@_@ 不過呢3 件蛋糕真係麻麻0地好食(屋企樓下間Ceres 一定比佢好食得多!), 試過就算了. 唔知scones 或朱古力會唔會好d?
下次買Sheraton 0既出品試試.