2009-06-16 18 浏览
那晚去東寶晚膳, 塵埃將中午買的brownies與eatmates分享 ~味道有兩款, 分別為walnut和chocolate ~不太甜, 質感不太實, 味道也ok ~袋子很美 ~

那晚去東寶晚膳,
塵埃將中午買的brownies與eatmates分享 ~

味道有兩款, 分別為walnut和chocolate ~
不太甜, 質感不太實, 味道也ok ~
袋子很美 ~
2009-05-28 17 浏览
學弟送給我的半島鐵盒,是我收到的美食禮物中最矜貴亦是最有心意的了。且不說朱古力及水果糖味道如何,僅是包裝上數不清的熊仔就足以叫漏漏這名熊癡著迷。說到糖果,朱古力的純度很低,卻勝在內部焦糖的甜美與咖啡香醇,同時又擁有慕絲般的柔滑質感;而水果糖,也是盡收水果的鮮甜,口感來得自然。自知慚愧,但縱然有歉意無數,還是要忠于所感。只得默默祝福這位學弟可以早日覓到值得他疼愛的另一半。

珍貴的禮物
精致
2009-04-11 52 浏览
正月初七‧晴 曾幾何時,半島酒店的附屬餅店水準甚高,想當年是送禮不二之選,不過俱往矣。 是日買了兩件來吃,分別是檸檬芝士餅及士多啤梨忌廉卷。二者賣相是一流的,精緻美觀,不過吃起來味道很一般。檸檬芝士餅的沒有什麼檸檬的清新味道,芝士味也不濃,不知的以為是某酒店的「低卡」產品。士多啤梨忌廉卷也好不到那裡,蛋糕不鬆化,忌廉不幼滑,可幸還算香甜,而士多啤梨粒都新鮮的。 一件要三十幾蚊,物非所值。
正月初七‧晴

一件要三十幾蚊,物非所值。
檸檬味及芝士味俱不濃的檸檬芝士餅
蛋糕不鬆化,忌廉不幼滑的士多啤梨忌廉卷
(非会员)
2009-02-20 66 浏览
買左幾樣野食1 必食starwberry roll,係3樣o野中叫做最好o既一樣,但出面o既cake好似雪o左一星期咁唔新鮮。聖安娜o既瑞士卷都唔會咁差(本人覺得聖安娜已經係巿面最難食o既連瑣西餅店),普通街邊麵包o既瑞士卷都唔會咁唔新鮮。至於cream同士多啤梨還可以,確實不會過甜。2 chocolate muffin 好特別,因為有藥水味,相信由杏仁油所致。而家加o左價,$20蚊個,雖然唔係非常貴,但佢o既質素不及mrs. field同starbuck3 raisin scone 唔係非常差,但係個面唔夠脆,麵粉味好勁,無牛油香味。最好味係d提子乾,因為同超巿o個d一樣總括o黎講,完全唔係酒店o既質素
買左幾樣野食

總括o黎講,完全唔係酒店o既質素
山長水遠去尖咀重慶站brick+ 買LEGO, 順道去試E座7樓重慶curry & 試半島既Strawberry Roll3件Strawberry Roll & 1件Brownie以為個Strawberry Roll Cream心一定甜到飛起, 點知同想像既感覺完全唔同, Cream心凍冰冰, 好soft, 而外皮就薄薄地,普普通通, $28, OKIE件Brownie就差勁,好乾,好似開封麵包乾咗一粒一粒個種感覺,好乾涸!! $20, 唔值

3件Strawberry Roll & 1件Brownie

之前上or發現大家對strawberry roulade既評語都麻麻地~不過一直都好想試~所以今日經過就買左1個試下~唔知係唔係因為有名人介紹過~所以整多左好多~我下奏4點幾去~都仲有成20件...一如之前既人講~係略淡~不過d cream真係好滑~帶有微微既fresh cream味~唔太甜~蛋糕部分有好香既蛋味~士多啤梨亦甜同新鮮~可能我口味比較淡~所以幾buy~幾中意佢淡香既感覺~
不過一直都好想試~所以今日經過就買左1個試下~
唔知係唔係因為有名人介紹過~所以整多左好多~
我下奏4點幾去~都仲有成20件...

一如之前既人講~係略淡~
唔太甜~蛋糕部分有好香既蛋味~
士多啤梨亦甜同新鮮~
可能我口味比較淡~所以幾buy~
幾中意佢淡香既感覺~
2008-11-28 42 浏览
Strwberry Roll X 2 ($56) ~ 適逢友人生日 , 所以就買左兩件一路以黎都聽見人地讚好既半島士多啤梨卷 , 點知...可能係因為阿蘇都話正既原因, 令到我地期望過高 , 食左一啖之後覺得冇料到 , 完全係再普通不過既一件西餅 , 甚至有d認為去買一件幾蚊雞既瑞士卷都會好味道過呢個士多啤梨卷囉 , 淨係食到成口都係淡而無味既cream , 而且d士多啤梨仲要係酸 , 有冇搞錯呀!!!真係唔會再有下次

2008-10-25 40 浏览
oct 24, 08,友人買咗 :1) strawberry roll x 5-2位友人原來1早已訂好咗5件............what a surprise!!-當喺滬x食到咁上下時............店員拎到枱上時...........我真喺呆住-但我仲唔醒,以為友人隨意喺1/2島餅店買幾件-當打開個盒,見到佢嘅1刹那................我真喺想叫出嚟~~~-因為連我自己都忘記咗以前同友人講過佢嘅strawberry roll...........1個唔訂都無得食嘅甜品-其實都幾飽吓,但1來喺友人嘅誠意問題,2來喺為食,所以點有會照顧1件-個蛋糕外層會撒以砂糖粒,而蛋糕部份唔喺軟腍嗰款,而喺挺身,有少口感嗰隻.........有蛋香-中間嘅cream高濃度,所以有"did did" cream cheese味,又滑,混有新鮮士多啤梨粒(唔多甜,有自然微酸味)-如果唔喺嗰晚食得咁飽,個滿足度1定大大提高啫- 好多謝2位友人特意安排了這個驚喜比我
oct 24, 08,友人買咗 :

1) strawberry roll x 5
-但我仲唔醒,以為友人隨意喺1/2島餅店買幾件
-如果唔喺嗰晚食得咁飽,個滿足度1定大大提高啫

- 好多謝2位友人特意安排了這個驚喜比我
其他
2008-10-23 27 浏览
買了這裡的朱古力,有橙條跟榛子朱古力。橙條有很香的橙味,味道十分清新,用上黑朱古力,一點都不苦!榛子朱古力是我至愛,每粒朱古力有四粒榛子,榛子好香,好好味阿!令人不能停手!另外,還有朱古力brownie 同 walnut brownie。兩款都有很香的朱古力味,面層做得好脆,裏面的蛋糕不會太濕或太乾,質地ok幼細. Walnut 的份量不小,跟蛋糕配得恰到好處,雖然size不大 20元一個,但很值得推薦!
買了這裡的朱古力,有橙條跟榛子朱古力。
橙條有很香的橙味,味道十分清新,用上黑朱古力,一點都不苦!

令人不能停手!

2008-10-04 49 浏览
今年家姐公司買半島月餅有平,加上又唔係貴,買得多盒仲會平點TIM..加上一直都聽過佢的奶黃月餅為之最出名..我這個為食豬又點可以唔試試 !!一盒有8個..分2層..如果就咁睇..可能大家會唔發現其實佢下面仲有一層..一共8個.全因他的盒太靚了..騙了你..月餅拿上手時月餅皮比較散..很快便散開了..但奶黃卻十分香味!一件一口..啱啱足夠...

奶黃月餅為之最出名..我這個為食豬又點可以唔試試 !!

的盒太靚了..騙了你..

一件一口..啱啱足夠...

• 奶黃月餅
2008-09-10 28 浏览
年年屋企都會有好多月餅,有些是人家送的,有些是自己買的,總之臨近中秋就一定唔會餓親。今年第一盒收到的是半島月餅,其實都食了好幾年,不過也得要寫一寫。不論包裝和內容都與往年一樣,是蓮蓉和奶黃組合,但好的東西又何須每年改呢?奶黃仍是我的至愛,既香又不失奶黃味,也不會太漏,每次吃一個,好極了!蓮蓉味感覺上比較遜色,香是香,但總覺唔夠油水,口感是差了一點點。當然,總的來說都是高質素的產品。以往都是人家直接拿月餅來,今年就第一次見到其月餅劵,名牌真係名牌,月餅劵設計都靚過人。

2008-07-29 36 浏览
星期日睇Batman前吩咐朋友仔買件cheese cake做tea.朋友仔話呢間既cheese cake又硬又甜又難食, 但我堅持到底!買咗兩個多小時先食, 好彩未溶...好滑好滑既cheese cake啊!!! 如果雪凍咗, 硬身d仲好, 只怪自己無及時食. 朋友仔話太甜, 我覺得還可以, 可能我之前餓得太耐...不過一個人食的確滯了點, 好在朋友仔搞掂最後兩啖.

買咗兩個多小時先食, 好彩未溶...

2008-07-23 80 浏览
前1晚食完鏞記 失望之後半島期望唔大飲茶真係唔多好食普通啦又唔算好貴serve就唔多好囉(未達到預期理想)d waiter jump水俾你件3會整落你杯茶魚翅灌湯餃d餃皮痴底又厚._.點心得10幾樣最好食既係蝦燒賣口感幾正有個南瓜造形既點心都幾特別外甜內鹹外脆內軟
前1晚食完鏞記 失望之後
半島期望唔大
飲茶
真係唔多好食
普通啦
又唔算好貴
serve就唔多好囉
(未達到預期理想)
d waiter jump水俾你件3會整落你杯茶
口感幾正
有個南瓜造形既點心都幾特別
外甜內鹹
外脆內軟
$300 (早餐)
  • 蝦燒賣
2008-07-06 29 浏览
在附近的seibu買禮物比壽星仔,亦順道買左少少野比大少,佢收到當然開心啦,因為係我岩岩出糧送比佢既第一份禮嘛,為左答謝我,佢帶我過來半島這邊選cake和cookies,當然少不了買個生日蛋糕給朋友啦Black sesame with green apple,味道不賴,不過太甜太甜了;strawberry roll,這個就還可以啦,但論味道論質素,始終是mo高一班;見到有cookies,買了少少,但都要百幾蚊,講真係唔抵亦唔平,雖然朱古力甜而不漏好抵讚,但真係太貴;生日蛋糕,朱古力味,我覺得好掂好得,呢個係最值回票價的,慶幸朋友非常喜歡,價錢就唔講了,我知道佢會睇我既食評anyway,我仍覺得係唔太化算,收得呢個價錢,我期待有更好既質素笑面主要比壽星仔的生日蛋糕

笑面主要比壽星仔的生日蛋糕
其他
2008-05-04 36 浏览
第二次前來, 慾買Strawberry Roll.上次沒有看見.今早剛要來尖沙咀, 便來碰碰運氣.見到整齊的兩排Strawberry Roll.暗喜.兩件起有盒裝.於是決定買兩件.瀏覽時拿不定主意...結果買了四件Strawberry Roll - 初嘗沒有特別, 再吃, 那sponge cake 很有蛋香. 有點兒糖砂咁, 幾得意.Black sesame with green apple- 配搭很襯我的弟弟. 結果... 太甜.Chestnut Tart- E.... 我真的不喜歡吃栗子蓉Napoleon- 還是天后的Mimosa Patisserie 好D價位與Mimosa 及 Antique 相約.要選的話, 我會選 Antique.
第二次前來, 慾買Strawberry Roll.
上次沒有看見.
今早剛要來尖沙咀, 便來碰碰運氣.

見到整齊的兩排Strawberry Roll.
暗喜.

兩件起有盒裝.
於是決定買兩件.
瀏覽時拿不定主意...
結果買了四件

Black sesame with green apple
- 配搭很襯我的弟弟. 結果... 太甜.

- E.... 我真的不喜歡吃栗子蓉

- 還是天后的Mimosa Patisserie 好D

價位與Mimosa 及 Antique 相約.
要選的話, 我會選 Antique.
Chestnut Tart
Sesame with Green Apple Mousse