2023-05-02 9 浏览
偶然一試這間位於何文田的居酒屋,主打來自日本熊本縣的藤彩牛,無論壽喜燒或者燒牛丼都好吸引,最重要係小店定位親民,性價比好高,如果住喺附近都好值得一試千盛藤彩牛壽喜燒$188「藤彩牛」係A5熊本和牛的一種,生長於阿蘇火山區一帶嘅牧場,雖然比較少聽到,品牌為保持質量,所以飼養數目有限,好少出口,主要內銷,所以香港好難買到!整體嚟講真係有驚喜,和牛油脂分布平均有油香,比起平時人均三百多位也不會失色,雖然個人認為湯頭有點濃,如果平時口味清淡的可以,再加上清湯調整一下,套餐已經包含烏冬或者飯,就算兩個人share都可以除咗日式定食同埋和牛之外,仲可以選擇串燒小食,好適合同朋友一齊飲住啤酒食🍻厚切牛舌 $28據說係小店的招牌串燒火喉燒得都不錯 金菇牛肉卷 $24一口咬下去好多汁,味道都唔錯可以encore 原條茄子 $48原條茄子好足料,配上蒜蓉、孜然粉,雖然唔係日式嘅感覺,但係都十分惹味—————————————————千盛 (何文田)何文田窩打老道72號自由大廈地下B號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoo感dporn #hkfo

千盛藤彩牛壽喜燒$188

厚切牛舌 $28
據說係小店的招牌串燒
火喉燒得都不錯

金菇牛肉卷 $24
一口咬下去好多汁,味道都唔錯可以encore

原條茄子 $48
—————————————————

千盛 (何文田)
何文田窩打老道72號自由大廈地下B號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoo感dporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #何文田美食
___
2023-05-01 18 浏览
🕖時段-星期四夜晚7點幾可以直接入座👍🏻 不過入面都坐左幾枱客 小店店員唔多 服務需要等一等_ ▫️A5熊本縣藤彩和牛燒肉套餐(🌸梅 100g) $158套餐包左: 柚子沙律 麵豉湯 珍珠米飯放題燒肉有8片 剛好的份量(唔大食既女仔) 如果想食到好滿足可以揀🌲松280g $388 或🎋竹180g $288餐廳燒肉個爐比較特別 唔係built-in係枱唔係想賣產品廣告但用完有啲想買個爐😂😂 佢上面有個位吸油煙 燒肉都無咩煙唔會整到個身成陣味!燒肉配2款醬汁同岩鹽 我最鐘意點岩鹽 最帶得出個牛味 另外有柚子鹽醬汁 fresh dd點左感覺無咁油膩, 同埋餐廳自家製黑蒜汁_▫️千盛藤彩牛豐盛丼 $98配麵豉湯 蟹籽沙律抵食!牛肉粒好正同好多 唔係得表面薄薄一層 個丼飯都係用自家製黑蒜汁 好夾 啲洋蔥好爽口 本身覺得$98已經幾抵食 但我發現佢下午茶同款丼飯係$78包野飲😧有啲其他lunch set 仲要係$40幾蚊
🕖時段-星期四夜晚
_
▫️A5熊本縣藤彩和牛燒肉套餐(🌸梅 100g) $158
套餐包左: 柚子沙律 麵豉湯 珍珠米飯放題
餐廳燒肉個爐比較特別 唔係built-in係枱
唔係想賣產品廣告但用完有啲想買個爐😂😂
佢上面有個位吸油煙 燒肉都無咩煙唔會整到個身成陣味!

_
▫️千盛藤彩牛豐盛丼 $98
配麵豉湯 蟹籽沙律
2023-04-28 12 浏览
呢間位於何文田嘅家庭式日式料理,有小時候食日本料理嘅風味。裝修以簡單木系為主,貼滿日式布畫圖案,好似小居酒屋咁。晚市價錢親民。▶️千盛藤彩牛豐盛井$98呢個係和牛粒粒丼,有好多和牛小粒粒及粟米🌽,有芝麻、蔥花調味,飯量好多🍚飯配蒸蛋。▶️咖喱🍛吉列拼盤定食$68吉列拼盤有兩隻炸蝦🍤、兩件炸芝士、一件炸蠔。面上淋上咖喱汁。▶️A5和牛$68/串和牛油脂夠重,和牛肥美,滿口油脂香。叫咗兩串~▶️蒜蓉扇貝$24/隻扇貝大大隻,蒜蓉味超濃郁,香氣滿滿。▶️厚切牛舌$28/串牛舌厚身,有七味粉調味。▶️明太子雞翼$48/一客3隻雞翼漲卜卜,明太子唔會辣。

呢間位於何文田嘅家庭式日式料理,有小時候食日本料理嘅風味。
裝修以簡單木系為主,貼滿日式布畫圖案,好似小居酒屋咁。

晚市價錢親民。

▶️千盛藤彩牛豐盛井$98

飯配蒸蛋。

▶️咖喱🍛吉列拼盤定食$68

▶️A5和牛$68/串
和牛油脂夠重,和牛肥美,滿口油脂香。叫咗兩串~

▶️蒜蓉扇貝$24/隻
扇貝大大隻,蒜蓉味超濃郁,香氣滿滿。

▶️厚切牛舌$28/串
牛舌厚身,有七味粉調味。

▶️明太子雞翼$48/一客3隻
雞翼漲卜卜,明太子唔會辣。

2023-04-28 10 浏览
🧑🏻‍🍳 今日去咗喺旺角同何文田之間嘅日式餐廳,餐牌上嘅款式多,例如有拉麵、定食、日式炒飯、丼飯、燒肉、串燒、小食等等,而價錢平民,仲要冇加一,抵食之選—————————————————————🍴 千盛和牛丼 ($98) 呢個係老闆推介的,佢話一定要試下,所以就嗌咗嚟食,丼飯會配埋麵豉湯同茶碗蒸,而佢嘅和牛粒係大概一至三成熟嘅,份量都好多,每一粒入口都充滿油香味,好juicy,再加少少肥膏,感覺好特別,性價比好高—————————————————————🍴 蒲燒鰻魚定食 ($88) 定食同樣都有配麵豉湯同茶碗蒸,鰻魚肥美,蒲燒汁味濃,加上有飯素嘅日本米飯,係一個完美嘅配搭—————————————————————🍴 串燒 - 厚切牛舌 ($28) 🍴 串燒 - 雞軟骨 ($16) 🍴 串燒 - 雞脾菇($16) 串燒方面,每款都好惹味,特別係牛舌,厚度十足,而雞軟骨口感爽口,有咬口,雞髀菇多汁,而每串串燒都有大量孜然粉,如果想少啲,記得提前同店員講~
—————————————————————
🍴 千盛和牛丼 ($98)

—————————————————————
🍴 蒲燒鰻魚定食 ($88)

—————————————————————
🍴 串燒 - 厚切牛舌 ($28)
🍴 串燒 - 雞軟骨 ($16)
🍴 串燒 - 雞脾菇($16)

2023-04-27
今天過去文福道探朋友,朋友介紹附近窩打老道自由大廈有一家性價比極高的日式小店, 我們大約黃昏六時入座,餐廳牆上掛有不少日式圖片,頗有日式風情, 即使晚市的定食套餐也只是100元左右, 十分抵食,餐廳平日更提供價錢更為實惠的下午茶套餐至下午六時,相信可以吸引到早收工又懶得回家煮飯啲街坊過嚟。千盛藤彩牛豐盛丼定食,藤彩牛是熊本縣知名的和牛,雖然只是定食套餐而並非自己燒,牛肉切成一粒粒,份量一點也不少,可能為了配合大部分人,所以牛肉會煮得比較熟,但食落有咬口而且一點也不會韌,隨餐附亦上麵豉湯及蒸蛋。蒲燒鰻魚定食,朋友是鰻魚控, 所以專門點了蒲燒鰻魚定食套餐,根據朋友評價其實這店啲鰻魚的質量都頗為高。燒得好香好入味,非常之好送飯。除了兩個定食套餐之外,我地見有提供不少串燒供應,所以叫了幾串試一下,包括厚切牛舌串燒,京蔥雞肉串及金菇牛肉卷,各款串燒的調味唔錯,夠惹味之餘都唔會話食完之後又勁口渴的情況。由于我們六點便入座,故當時都客人不是太多。老闆娘更親自出嚟與我們傾談及細心介紹佢哋嘅食材, 連鎖店相信絕對不能感受到這份濃厚的人情味。這類用心經營的小店實在值得多多支持一下。

2023-04-26
  • 千盛藤彩牛
2023-04-23 20 浏览
平時想同朋友食居酒屋大多數日本居酒屋都好貴今日收工同同事諗住出旺角油麻地搵野食 點知行行下 發現有一間CP值幾高嘅平價居酒屋😛我哋兩個太肚餓啦 先黎一人一個主食叫左個店家招牌 和牛抄飯 果然係真材實料 每粒牛肉都好軟身!再黎叫多左個泡菜烏冬 以為佢會係平時食開既稻庭烏冬 點知黎到係幼細烏冬 但又估唔到佢都幾滑溜喎🤤今居酒居 點少得串燒架 少少地嗌3樣試下啦 🍢👇🏻👇🏻燒雞皮,🍍豚肉 必嗌茄子🍆😍最鍾意佢個🍆調味 單食都啱啱好唔似平時d串燒鋪 太咸太多味粉!🍍又可以解一解豚肉既肥 絕配😛最後嗌多個炸蠔 夠哂香脆 都唔會過老🦪
平時想同朋友食居酒屋
大多數日本居酒屋都好貴

我哋兩個太肚餓啦 先黎一人一個主食
叫左個店家招牌 和牛抄飯
果然係真材實料 每粒牛肉都好軟身!

今居酒居 點少得串燒架
少少地嗌3樣試下啦 🍢👇🏻👇🏻
燒雞皮,🍍豚肉 必嗌茄子🍆😍
最鍾意佢個🍆調味 單食都啱啱好
唔似平時d串燒鋪 太咸太多味粉!
🍍又可以解一解豚肉既肥 絕配😛

最後嗌多個炸蠔 夠哂香脆 都唔會過老🦪
2023-04-15 21 浏览
何文田窩打老道有間日式小店,主打和牛燒肉🥩餐廳裝修富日式風格,店面唔大;老闆娘好親切,同客人好似朋友咁傾計😊 日式照燒鳥丼🐓朋友唔食牛,點咗個照燒雞肉丼。雞肉幾嫩滑,加埋粟米同洋蔥幾香甜。成個雞肉丼唔係好濃味。 A5熊本縣 藤彩和牛燒肉套餐 梅(100g)🐂套餐包括和牛、蟹子沙律、麵豉湯同珍珠飯。因為得我一個人食,所以點100g都夠。老闆娘好細心咁解釋熊本懸嘅藤彩和牛同普通和牛唔同,藤彩和牛生活喺火山隔離,土壤有豐富嘅礦物質,牛肉顏色會鮮艷啲,相對都冇咁多脂肪。燒肉配上柚子醋、鹽同自家製黑蒜汁,好香牛味,肉質嫩滑,唔會好重油脂味👍🏻 日式餃子🥟啱啱煎起夠脆口,肉汁飽滿。

日式照燒鳥丼🐓

日式照燒鳥丼

A5熊本縣 藤彩和牛燒肉套餐 梅(100g)🐂
A5熊本縣 藤彩和牛燒肉套餐 梅(100g)

日式餃子🥟
啱啱煎起夠脆口,肉汁飽滿。
日式餃子
2023-04-12
日式照燒鳥丼
A5熊本縣 藤彩和牛燒肉套餐 梅(100g)
日式餃子
2023-04-15 216 浏览
之前已經聽聞過呢間日式小店 住喺附近嘅朋友話俾我聽呢間舖頭之前喺勝利道 但係近排就搬咗過嚟窩打老道😮 呢度嘅裝修好靚 好多日式燈籠同埋日式掛畫😺 除咗有我今次食嘅燒肉同埋丼飯之外 仲有串燒食㗎千盛黑毛和牛燒肉套餐 梅呢度選用咗熊本縣藤彩A5和牛 雖然係A5和牛 但係完全唔會太過肥膩 因為老闆娘同我地介紹呢個品種嘅和牛係紅肉多過脂肪㗎 所以真係唔會太肥膩🤩 而且牛味濃郁 餐廳選用咗電爐 雖然冇咗明火燒果種風味 但比較安全 又唔會咁易燒燶 我都幾鍾意🐮 100g嘅和牛都有好多片 呢個價錢嚟講幾扺食 仲配有麻醬沙律🥗 麵豉湯 同埋珍珠米🍚千盛和牛丼呢個丼飯同樣有沙律菜同埋麵豉湯 沙律菜就係胡麻沙律 有粟米 生菜🥬 千盛和牛丼嘅和牛係和牛粒粒 每一粒都好Juicy 油脂感爆滿🥰 同樣係高質素嘅和牛 不過今次就唔駛我自己煮啦🤣 丼飯嘅份量好多 牛肉同埋飯嘅比例都好適中 有飯素同粟米係度🌽 望落都好豐富㗎明太子雞翼一碟有三隻 每隻雞翼都好飽滿 明太子塞到滿滿😍 外層又燒得好脆 食落口有少少辣辣地椒鹽雞軟骨呢碟嘅雞軟骨炸粉好薄 配埋椒鹽真係冇得彈😚 呢個作為佐酒小食 真係一流Premium生啤呢個有

椒鹽雞軟骨
椒鹽雞軟骨

Premium生啤
呢個有買一送一優惠 真係好抵🍻 同朋友一人一杯就啱晒 仲有黑啤同白啤兩種選擇🤪
Premium  生啤

老闆娘真係好友善 見我哋對個牛讚不絕口 佢都有同我哋介紹牛嘅品種 等我哋可以了解多啲🥰 呢一晚嚟食 都見到唔少街坊客 雖然我哋唔係住附近 但係都會有下次啊🤩
剛剛去完日本,仲係好掛住日本嘢食><經過呢間小店,街坊店格局,但入面裝修好有日本feel,同埋見到A5和牛燒肉套餐幾抵食,入去試試佢。唔係太肚餓,叫左藤彩和牛燒肉餐梅100g,少少串燒,一個和牛飯。驚喜位係,和牛份量其實比想像中多,每塊都幾厚,望落唔係油花多到癲果種,但燒完之後,入口油香滿滿,仲keep到少少咬口,唔似一般和牛油膩!正!立即鍾意左呢隻住係熊本的藤彩牛。另一個街坊店先有細心位,佢地係用韓式光波爐用黎燒肉,健康D冇油煙,唔會食到成身燒肉味。和牛飯一樣鋪滿曬和牛粒,份量絕不欺場。串燒方面最鍾意秋葵,火候剛剛好,外脆內juicy!飲左富士山柚子汁同山梨縣蘋果汁,好好飲!
剛剛去完日本,仲係好掛住日本嘢食><

飲左富士山柚子汁同山梨縣蘋果汁,好好飲!
  • A5 熊本縣藤彩和牛燒肉套餐
2023-04-08 167 浏览
#TGIF 本來諗著去 #勝利道 覓食但發覺啲餐廳唔同哂 又要搵唔到位泊車🥲點知係 #何文田街 搵到 #錶位 ✌🏼俾我地係 #窩打老道 搵到間 #小店呢間最主打 #和牛😋老闆娘仲親自揀選食材 連食材地區都一絲不苟唔止 #熊本縣 仲要係 #藤彩牛 係位於 #阿蘇火山 附近嘅牧場飼養由於火山附近嘅礦物質相對較高 所以藤彩牛嘅飼料 食嘅草亦含豐富礦物質相比平時嘅 #A5和牛 雪花紋好靚 但唔會好肥 好高油脂而且唔駛好高溫 已經開始溶化肉質好滑 同樣入口即溶 牛味唔會好濃 👍🏻👍🏻👍🏻#A5熊本縣藤彩和牛燒肉套餐 松 280g $388竹 180g $288梅 100g $158加送 #胡麻醬沙律 #麵豉湯 #珍珠米飯 三樣都係 #放題式 隨便任加😉我地叫咗一人前嘅「梅」 有8塊 份量剛剛好😋😋😋#必食推介 #藤彩牛豐盛丼 $98同樣配埋 #麵豉湯 #胡麻醬沙律藤彩牛以角切 配埋洋蔥 粟米粒 一齊炒舖上珍珠米後 再加上少少蔥花同黑白芝麻牛嘅部位同燒肉嘅不同 而且角切所以食落更有口感 除此之外仲有 #串燒#椒鹽魷魚鬚 $48本身以為係炸魷魚鬚 點知原來係燒🤣🤣不過更好 冇咁熱氣😆😆燒得剛好 肉質

#TGIF 本來諗著去 #勝利道 覓食

椰汁西米露
  • A5熊本縣藤彩和牛燒肉套餐
  • 日本三得利啤酒 金裝
2023-04-07 19 浏览
- 千盛 -放工經過呢間 🇯🇵👺🗾🎌 日式小店,見到啲丼飯set 🍱 由四十幾蚊到九十幾蚊不等,幾經濟實惠,試一試先我 6:15 落order,全店得我一個冇其他客,6:50 上菜千盛和牛丼,配有沙律同麵豉湯,牛嘅份量算係唔少,都有啲牛味,大約煮到全熟,有啲咬口另外叫咗幾串串燒,每串都係十幾蚊唔使二十蚊,覺得最好食嗰串係雞軟骨波波,夠特別,而且有酒香;雞軟骨佢話係用膝頭部分千盛 IG @chimori.wagyu .
- 千盛 -

千盛 IG @chimori.wagyu
2023-04-01 27 浏览
何文田一帶隨咗寵物店多,宜家都多咗好多食肆,行經窩打老道見到間日式居酒屋,價錢幾抵,唔怪之得見到唔少中學生去食我同朋友試咗兩個set,平均每人都係$100蚊左右,質素同味道都唔錯🌟千盛藤彩牛豐盛丼“藤彩牛”係A5熊本和牛,呢款牛生長喺近阿蘇火山區一帶嘅牧場,啲牛攝取到比較多礦物質,所以有別於其他日本和牛,“藤彩牛”紅肉相對多,但亦都有適量嘅油脂,冇其他品種食落咁肥,呢個丼飯切到和牛細細粒,食落淋得黎有咬口,牛味好香濃,個飯仲有好多洋蔥同粟米,好味!🌟和牛炒飯定食炒飯用嘅和牛都唔錯,食落都香口,而炒飯充滿住牛油嘅香味,但唔算油,飯入面仲有蔥花、粟米、蟹柳,令味道昇華每個飯仲有跟麵豉湯同日式沙律,食完都夠飽,CP值幾高

🌟千盛藤彩牛豐盛丼

🌟和牛炒飯定食

和牛炒飯定食

每個飯仲有跟麵豉湯同日式沙律,食完都夠飽,CP值幾高
2023-03-31
和牛炒飯定食
何文田窩打老道原來有間日式小店,價錢親民,今日經過順便去試試😗千盛👈🏻 位於何文田窩打老道培正小學附近,店舖裝修日系和風,伙記很親民,感覺舒服🤭套餐跟麵豉湯和櫻花蝦蒸水⋯⋯千盛和牛丼⋯⋯和牛牛肉切粒,份量不少😗和牛牛肉煎烤大概至5-6成熟再跟洋蔥粟米等一齊炒,很入味!伴飯一流👍🏻和牛牛肉粒口感不錯,入口即溶!飯粒黏度適中😁珍寶叉燒拉麵⋯⋯有5塊日式叉燒,蟹柳和櫻花蝦等,湯底味道清,不錯!

套餐跟麵豉湯和櫻花蝦蒸水⋯⋯

2023-03-28 34 浏览
餐廳裝修用上大量不同款式的日本旗幟和燈籠,仲用上木枱和木椅,入店之後氣氛好似係番左去好多年前日本~ 而店員會慢慢詳細介紹,服務態度好好,再加上暖暖嘅溫度,好有「家」的感覺☘️千盛A5藤彩牛壽喜燒呢度可以話地方雖小,但五臟俱全。店員向我推薦壽喜燒~ 前菜有必備嘅三款漬物,三款都非常爽口而且味濃。牛肉係用上了熊本縣A5級黑毛和牛,油脂分佈夠晒靚。壽喜燒剛剛煮熱,牛肉轉色就即刻食得。牛味幾好,做到入口即溶。鍋底有齊冬菇、翠玉瓜、京蔥、雞髀菇同娃娃菜。而壽喜燒汁更係老闆自家調制,比一般味道冇咁甜,一來唔會搶走食物本身味道,二來食到最後唔會太杰身或者唔會太濃味。非常貼心~套餐仲配咗兩個稻庭烏冬同日本蛋。加入壽喜燒鍋煮熱一齊食,又滑又好味整體體驗幾好,一來價錢平平地,二來食材夠好,可以再來

☘️千盛A5藤彩牛壽喜燒

整體體驗幾好,一來價錢平平地,二來食材夠好,可以再來
2023-03-24
千盛喺自由大廈隔離。餐廳裝潢充滿日式風格。一坐底店員就端上麥茶給我。我好鍾意飲佢個麥茶,老闆娘話麥茶消脂,見我飲晒就斟比我,好好呀~👍🏻當我望緊餐牌唔知食咩嘅時候,老闆娘推介我食「千盛和牛丼」,佢話呢個好多人嗌。聽佢咁講就試下啦。❤️千盛和牛丼配和牛麵豉湯和日式沙律。飯加左芝麻,入口有芝麻香。配上甜洋蔥和粟米粒🌽食落更添口感。和牛Juicy,加上少少肥膏,入口有脂香。日式沙律🥗有沙律菜、蕃茄仔、粟米和麻醬,清新又開胃😄。嗌左幾款串燒。師傅問我需唔需要調味料,佢遞左兩樽調味粉,一樽辣一樽唔辣嘅比我,讓我可以按自己喜好調味~好貼心呀~😍❤️蒜蓉燒蠔好有鮮味❤️孜然羊架要讚師傅預先將骨包起,食嘅時候唔會整污糟手指。👍🏻 羊架用左孜然粉調味冇羶味👍🏻😍。❤️秋葵爽脆!❤️另嗌左個小食:明太子雞翼預先去咗骨,將啲豬肉塞入去雞翼裏邊,食落辣辣地。要特別提一提呢間餐廳全日無加一架!😍👏🏻👍🏻食飽飽覺得呢間餐廳d野食都唔錯,拎起餐牌睇睇見佢原來有下午茶食,最平$36起,真係超抵!不過只限星期一至五供應。下次平日經過呢頭可以黎食個下午茶~老闆娘見我睇緊餐牌,過黎同我講有個燒肉套餐($158起),沙律、麵豉湯同埋珍
千盛喺自由大廈隔離。

餐廳裝潢充滿日式風格。

一坐底店員就端上麥茶給我。

❤️千盛和牛丼
配和牛麵豉湯和日式沙律。
和牛Juicy,加上少少肥膏,入口有脂香。
日式沙律🥗有沙律菜、蕃茄仔、粟米和麻醬,清新又開胃😄。

❤️蒜蓉燒蠔
好有鮮味

❤️孜然羊架

❤️秋葵爽脆!

❤️另嗌左個小食:明太子雞翼
預先去咗骨,將啲豬肉塞入去雞翼裏邊,食落辣辣地。

要特別提一提呢間餐廳全日無加一架!😍👏🏻👍🏻

老闆娘見我睇緊餐牌,過黎同我講有個燒肉套餐($158起),沙律、麵豉湯同埋珍珠米飯都可以任意添加!重要外賣同堂食都得,😍😍😍真係好吸引!下次約friend黎食先得!

我食緊嘅時候同老闆娘傾計,老闆娘話佢主要做街坊同埋學生生意,價錢都好實惠,真係好有人情味啊~❤️