2024-01-18 144 浏览
除了工作和運動以外,最重要係滿足一下自己的胃口。日式料理總是我的至愛,鮮味不油膩。今天在尖沙咀便想起十和田總本店,他們的三色丼好吸引,不同顏色不同口味。香蔥吞拿魚腩蓉丼,魚蓉份量很多,肉質柔軟綿密的魚肉跟壽司飯一起吃倍感實在好味。海膽丼顏色很美,原塊金黃色的,入口鮮甜,太吸引了。松葉蟹肉蟹膏丼有很多清甜的蟹肉,上面的蟹膏濃郁鮮味。熟芥棘八爪魚🐙係很好的小食,熟食撈汁急凍,好爽口,個汁好醒神酸酸辣辣。

除了工作和運動以外,
最重要係滿足一下自己的胃口。
日式料理總是我的至愛,鮮味不油膩。

今天在尖沙咀便想起十和田總本店,
他們的三色丼好吸引,不同顏色不同口味。

香蔥吞拿魚腩蓉丼,魚蓉份量很多,
肉質柔軟綿密的魚肉跟壽司
一起吃倍感實在好味。

海膽丼顏色很美,原塊金黃色的,
入口鮮甜,太吸引了。

松葉蟹肉蟹膏丼有很多清甜的蟹肉,
上面的蟹膏濃郁鮮味。

熟芥棘八爪魚🐙係很好的小食,
熟食撈汁急凍,好爽口,
個汁好醒神酸酸辣辣。
  • 三色丼
2024-01-15 204 浏览
今日收工喺尖沙咀搵好嘢食!非常鍾意食日本菜,就揀咗過嚟食尖沙咀的十和田,今次食得多都係用咗300元!今次點咗火炙魚生飯,蟹膏沙律同埋炸雞件!火炙魚生飯8/10分!呢個魚生飯性價比高,有唔同種類嘅魚生。而且都係十分新鮮的大大份蟹膏沙律9/10分蟹膏沙律個人嚟覺得非常好食,份量較多而且蟹肉都新鮮!最值得讚係個蟹膏比較多。香濃嘅蟹膏味配搭蟹肉加生菜配搭十分好最後嚟咗個炸雞件7.5分,炸雞件都係新鮮炸外脆內軟唔會太厚粉的

2024-01-09
今日同友人食完下午茶又唔係好肚餓,所以我哋就諗住食少少壽司就揀咗呢一間餐廳啦蒸蛋超滑,比坊間嘅多咗一份鮮甜味,唔知係咪用咗海鮮高湯加蛋汁去整呢??而入邊就有冬菇🍄蟹柳同埋嗚門卷🍥烏貝壽司壽司飯係赤醋飯係江戶前壽司嘅特色之一呀,食落去多咗陣香味🫶🏻而紫鳥貝食落十分柔嫩,比起其他貝類爽口嘅口感有唔同嘅體驗。而鳥貝壽司亦係江戶時代握壽司嘅代表食材之一,必叫蟹膏軍艦呢款蟹膏軍艦有埋蟹肉嘅搭配,所以口感層次上會比較豐富🦀松葉蟹蟹膏完全冇腥味,真係蟹味滿滿三文魚子軍艦放入口中輕輕咬開感受「啵」一聲,鮮香滿溢,感覺魚籽係咀裏面爆炸嘅幸福感 玉子壽司比坊間嘅玉子無咁甜,反而帶出更多嘅蛋香🥚鍾意食玉子嘅朋友唔好錯過!吞拿魚手卷 呢一款係赤身黎,適合冇咁鍾意食肥膩嘅朋友仔赤身含脂量少、肉質實、有咬口季節墨魚壽司食得出好新鮮🎣仲好黏口,而且口感好爽脆 因為呢度啲壽司飯實在太香喇,所以我哋再嗌多咗以下嘅壽司🫶🏻有三文魚腩壽司,鯛魚,吞拿魚,火焰燒三文魚同埋厚切三文魚腩 🍣🍣🍣🍣🍣🍣比返個價錢大家參考,性價比高會再encore🥢🥢🥢

蒸蛋

烏貝壽司
壽司飯係赤醋飯
鳥貝壽司

蟹膏軍艦

三文魚子軍艦

玉子壽司

吞拿魚手卷
呢一款係赤身黎,適合冇咁鍾意食肥膩嘅朋友仔
赤身含脂量少、肉質實、有咬口

季節墨魚壽司
食得出好新鮮🎣仲好黏口,而且口感好爽脆

季節墨魚壽司

因為呢度啲壽司飯實在太香喇,所以我哋再嗌多咗以下嘅壽司🫶🏻

比返個價錢大家參考,性價比高
會再encore🥢🥢🥢

鳥貝壽司
2024-01-12 123 浏览
今日喺尖沙咀等大小姐做facial🥲做完都差唔多lunch time啦🥳又再黎十和田總本店打攪下啦😍😍呢度午市套餐勁多選擇呀!如果你有選擇困難的話就真係一個大挑戰嚟😅 有排揀🤣▫️壽司拼叉燒烏冬(配湯及蒸蛋)($118)大大碗叉燒湯烏冬 烏冬質感似稻庭烏冬試試湯頭用上鰹魚湯底 叉燒又厚又大塊肥瘦適中👍 配埋6件壽司 用左我最愛嘅赤醋飯😍 壽司係十和田嘅信心保證嚟啦!新鮮係無得輸嘅😋😋▫️火灸左口魚邊丼 (配湯及蒸蛋) ($148)上枱時見到佢竟然配有海膽!即刻有錦上潻花嘅感覺湧出🤣當第一啖夾上魚背 海膽同赤醋飯一齊放入口 個魚油香出哂黎 加埋海膽香通通湧出嚟隨即帶來滿滿的幸福感😍😍仲配埋個湯同茶碗蒸 暖笠笠☺️
今日喺尖沙咀等大小姐做facial🥲
做完都差唔多lunch time啦🥳
又再黎十和田總本店打攪下啦😍😍
呢度午市套餐勁多選擇呀!
如果你有選擇困難的話就真係一個大挑戰嚟😅 有排揀🤣

▫️壽司拼叉燒烏冬(配湯及蒸蛋)($118)
大大碗叉燒湯烏冬 烏冬質感似稻庭烏冬
試試湯頭用上鰹魚湯底 叉燒又厚又大塊

▫️火灸左口魚邊丼 (配湯及蒸蛋) ($148)
上枱時見到佢竟然配有海膽!
即刻有錦上潻花嘅感覺湧出🤣
仲配埋個湯同茶碗蒸 暖笠笠☺️
2024-01-10 128 浏览
之前喺呢間食過dinner覺得唔錯今日見咁啱經開尖沙咀就試下佢地嘅lunchlunch set都幾多選擇價錢由$78-$218,生到熟都有最後揀左個壽司套餐同鰻魚飯餐壽司套餐有11貫+湯海膽 三文魚子 吞拿魚蓉 吞拿魚 油甘魚鰻魚 碟魚邊 三文魚牛油果卷 熟蝦每件刺身都係厚切 大滿足呀❤️另外嘅鰻魚飯餐就有湯 茶碗蒸同刺身咁多野加埋個set都係$128 抵食如果個鰻魚汁可以再多少少就更prefect刺身同樣大大件厚切三文魚 吞拿魚 油甘魚 赤蝦每款都肥美鮮甜 雖然食完個壽司set都已經好飽但見到啲咁靚仔嘅刺身都係忍唔住要食🤣晏晝經開尖沙咀想食日本野又唔知邊間好嘅時候可以嚟呢度一試—————————————————————⦾ 午市壽司套餐 $118⦾ 刺身拼鰻魚飯 $128
之前喺呢間食過dinner覺得唔錯
⦾ 午市壽司套餐 $118

刺身拼鰻魚飯 $128
2024-01-08
2024-01-10 77 浏览
今日去左十禾田總本店,叫左兩個午市套餐,一份刺身鰻魚定食,另一份比目魚定食,刺身預先到左,睇左色澤算係中規中矩,三文魚反而幾厚身,有誠意,而其他刺身都平常,無咩特別出色,比目魚同樣色澤自然,食落口油脂感唔算多,唔算最新鮮但中上水平,兩件黎計都算係抵食大份。不過衛生程度就需要講講,定食中其中有一碗麵豉湯內有小昆蟲,員工再換番新一碗麵豉湯出黎。🙃🙃🙃

2024-01-09 165 浏览
呢間位於尖沙咀鬧市區嘅日本餐廳平日午餐時段過嚟都已經坐滿 今次嚟試佢哋嘅午市套餐 款式選擇多 而且抵食😋套餐仲有我最愛嘅茶碗蒸 入面有魚蛋蟹柳仲有菇 蛋香味濃而且好滑😍😍ᥫ᭡今次試咗以下´ސު`𖧐三色丼 分別有吞拿魚蓉、海膽、蟹肉蟹膏除咗好適合打卡之外 啱晒我呢啲食得唔多但係又好想試多幾款既人份量比想像中多而且好足料❗️其中最鍾意係海膽好鮮甜唔會腥 非常滿足🤤𖧐滑蛋吉列豬扒丼豬扒外脆內軟 配搭埋好香嘅醬汁再加一口飯真係一流🥴

呢間位於尖沙咀鬧市區嘅日本餐廳
套餐仲有我最愛嘅茶碗蒸
入面有魚蛋蟹柳仲有菇 蛋香味濃而且好滑😍😍

ᥫ᭡

今次試咗以下´ސު`

𖧐三色丼
分別有吞拿魚蓉、海膽、蟹肉蟹膏
份量比想像中多而且好足料❗️
其中最鍾意係海膽好鮮甜唔會腥 非常滿足🤤

𖧐滑蛋吉列豬扒丼
豬扒外脆內軟 配搭埋好香嘅醬汁再加一口飯真係一流🥴

朋友起英國返嚟,話想食刺身壽司經過篩選之後搵咗呢間見佢晚市選擇多:刺身拼盤、壽司、手卷、湯烏冬、壽喜燒、刺身丼、日式定食都有可惜朋友唔太肚餓🤣只係點咗刺身同茶碗蒸而我就叫咗個刺身丼本身亦有二人餐▶️ 火炙魚生飯 ($138)係秋季限定款式✨原來一碗已經有八款刺身!本身掙扎咗好耐要北海道帆立貝松葉蟹丼 (價錢有啲貴)定雜錦丼呢個就可以滿足到我啦😌有吞拿魚、三文魚、魷魚、帶子、赤海蝦、油甘魚、鰈魚邊、鯖魚、三文魚籽!大部份經過炙燒,食落唔會太生刺身厚切,全部食落肥美比較出色係炙燒吞拿魚、三文魚、帶子💗入口好嫩鯖魚調味好香,味道突出油甘魚比想像中好食,冇一般食落嗰啲咁韌第一次試鰈魚邊,比較油膩,個人麻麻哋魷魚滑潺潺,都唔係我杯茶🙈赤海蝦刺身一般般🦐蟹膏食落有啲腥鍾意呢度啲壽司飯事先用醋酒調過味,唔係白雪雪嘅👍🏻口感仲好好,比較粗身混合埋啲爆魚油三文魚籽好正-整體刺身質感唔錯,唔韌不過美中不足係欠缺鮮甜味道,同埋嫌佢唔夠炙燒,冇咩煙燻香味😗環境OK,星期五晚都多人,限時1小時服務可以,上菜快手多數晚市一個足料刺身丼飯都要~$250,呢個加埋一$150🥰算唔錯
朋友起英國返嚟,話想食刺身壽司
經過篩選之後搵咗呢間

可惜朋友唔太肚餓🤣只係點咗刺身同茶碗蒸
而我就叫咗個刺身

本身亦有二人餐

▶️ 火炙魚生飯 ($138)
係秋季限定款式✨
原來一碗已經有八款刺身
呢個就可以滿足到我啦😌
火炙魚生飯

大部份經過炙燒,食落唔會太生
刺身厚切,全部食落肥美
比較出色係炙燒吞拿魚、三文魚、帶子💗入口好嫩

鯖魚調味好香,味道突出
油甘魚比想像中好食,冇一般食落嗰啲咁韌
第一次試鰈魚邊,比較油膩,個人麻麻哋
魷魚滑潺潺,都唔係我杯茶🙈
赤海蝦刺身一般般🦐蟹膏食落有啲腥

混合埋啲爆魚油三文魚籽好正

整體刺身質感唔錯,唔韌
環境OK,星期五晚都多人,限時1小時
服務可以,上菜快手
2024-01-05 105 浏览
2023年最後一天,相約了很久沒見的朋友行街。經過「十和田總本店」這間日本料理,喜愛吃日本料理嘅我們,就入去試試。餐廳以木系為主,環境不錯,坐得舒適。食物種類選擇蠻多,包括:壽司、刺身、丼飯、烏冬、小食…等等供客人選擇。😋餐廳使用QR點餐,是日選擇:1️⃣汁燒雞扒定食🍽雞扒外層焦脆,肉質嫩滑多汁,最啱佐飯。蒸蛋濃濃蛋味,鮮甜、又夠滑。定食配湯及蒸蛋,而且白飯滿滿(可選少飯),食到飽飽。2️⃣豬軟骨稻庭烏冬🍽份量多,豬軟骨夠入味,煮得剛剛好,內部保持軟嫩。稻庭烏冬彈牙,吸收了醬汁的風味,令味道更豐富。3️⃣燒明太子雞翼🍽外層金黃香脆,沒有燒焦。內裡餡料滿滿,微辣的味道,越食越滋味。

餐廳以木系為主,環境不錯,坐得舒適。食物種類選擇蠻多,包括:壽司刺身、丼飯、烏冬、小食…等等供客人選擇。

😋餐廳使用QR點餐,是日選擇:
1️⃣汁燒雞扒定食
2️⃣豬軟骨稻庭烏冬
3️⃣燒明太子雞翼
2023-12-31
午餐
  • 燒明太子雞翼
2024-01-03 151 浏览
出尖沙咀睇燈飾打卡,到晚飯時間就去咗附近嘅十禾田,好彩唔洗等,鍾意呢度暖色燈配木質建材,日式風格,坐得舒適,放一個籃係櫈底俾我哋擺隨身物品,好貼心~用手機點餐,叫咗2嗰丼飯,分別係北海道帆立貝松葉蟹丼$168同炙燒魚生飯$138 成碗丼飯都鋪滿蟹肉,蟹肉清甜,帶子都好厚肉,竟然有三大塊,我一次過將蟹肉絲同三文魚子放在帶子上一齊食,每一啖都充滿鮮味,好好食😋😋😋除此之外,醋飯質感同味道我都好啱口味另外,朋友就點咗碗炙燒魚生丼,有好多唔同魚生,有三文魚、吞拿魚、鯛魚、赤海蝦同魷魚,每一樣都好鮮甜,火炙過後有陣燒香味都唔錯,而且份量十足,呢個價錢真係算抵食,我哋都好滿意今次餐飯,下次都會再揀十和田食。

2023-12-27
庆祝纪念
圣诞节
  • 北海道帆立貝松葉蟹丼
  • 炙燒魚生丼
2023-12-30 207 浏览
員工服務惡劣:帶位入座個個人塊面勁黑,語氣好惡好mk。唔斟茶,就甘俾壺水自己斟。之後問佢人手落單,態度輕浮,反問點解唔落得。野食:中吞拿魚腩刺身,厚切到成塊扒甘,完全無諗切薄啲,又切得唔平均,個心係凍嘅。火灸饅魚壽司overcooked, 好chewy。火灸吞拿魚燒得太多,有一半熟透,好un。刺身唔太新鮮。甜蝦唔甜,差過爭鮮。赤貝唔甜,但收百幾蚊。完全唔值呢個價,只係元氣level或者更差,但價錢貴元氣一倍。總結野食好一般,但收得貴。成間鋪員工服務差,有種mk仔接客feel,差過大排檔。
員工服務惡劣:
帶位入座個個人塊面勁黑,語氣好惡好mk。
唔斟茶,就甘俾壺水自己斟。
之後問佢人手落單,態度輕浮,反問點解唔落得。

野食:
火灸饅魚壽司overcooked, 好chewy。
火灸吞拿魚燒得太多,有一半熟透,好un。
刺身唔太新鮮。
甜蝦唔甜,差過爭鮮。
赤貝唔甜,但收百幾蚊。

2023-12-29 93 浏览
叫得飯堂,係因為收工黎食真係好方便,而且佢地既丼飯都係大大碗,刺身份量亦都好滿足勁豐富,我每次都會將1/2既飯分享埋俾對面果果,所以如果女仔唔大食既,叫一個丼飯已經好夠飽。而我個人就最中意雜錦魚生丼,所以有多款唔同種類既魚生,由口感到味道都特別豐富,雖然有時份量會小D,但晚餐又想搵個就腳又好坐,呢到絕對係我地既首選餐廳之一。而且冬天食日本野更加有FEEL。而個三文魚親子丼都係咁鮮味,今次冇咩腩位,但都好食。
2023-12-21 150 浏览
星期日同朋友出去尖沙咀行街,行到一半有啲肚餓,見到有間日本餐廳,就入咗去食。刺身沙律沙律份量比想像中多,表面有好多蟹子,刺身新鮮而且種類多,切成大粒狀但仍然食到魚嘅肥美,加埋沙律菜食好開胃。汁煮豬軟骨定食定食有配麵豉湯同日式蒸蛋,麵豉湯調味適中,唔會好咸。日式蒸蛋食落好滑,而且好多配料。主食汁煮豬軟骨好多,豬軟骨煮得夠軟身,用嚟配埋飯食好夾。火炙魚生飯秋季限定嘅魚生飯,用咗粒粒分明嘅珍珠米,仲用咗醋黎調味幾特別,魚生選料好豐富,包括油甘魚、吞拿魚、三文魚、帶子、大蝦、鰻魚、魷魚……表面仲加埋魚子,絕對足料。魚生係厚切嘅,火炙後仍然保留到魚嘅鮮味,令人食指大動。總括而言,餐廳食材新鮮,食飯質素高,價錢合理,下次有機會會再去。

刺身沙律

汁煮豬軟骨定食

火炙魚生飯

十和田總本店 Towada Sushi📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地舖又一次牙科複診後,喺尖沙咀街頭同朋友一齊搵食。因為未到放飯時間,所以周圍都唔算多人,有啲餐廳都係剛剛開門無耐。正當我哋煩緊食咩嘅時候,就見到一間日本餐廳由「準備中」變成「營業中」,只需$80-150左右就食到一個日式午市定食,價錢喺尖沙咀地段嚟講算幾親民,所以就做咗開門第一檯幫襯嘅食客。呢間餐廳店內主要用咗木嘅元素裝修,除咗二人檯外,亦都可以選擇坐壽司吧枱,睇住師傅職場炮製料理。餐廳內每張凳下面都置有一個藤籃,俾食客放低隨身物品,安排非常貼心。 💰$108豬軟骨稻庭烏冬 🍜平時比較鍾意食飯嘅我,今日一反常態,想試下呢度嘅烏冬。個人認為呢個套餐幾抵食,因為除咗有烏冬外,仲會有隨機跟餐壽司,我哋食到嘅仲係三文魚壽司添!三文魚壽司 🍣三文魚好厚身,肉質肥美,配赤醋壽司飯一齊食,只需要加少少Wasabi就可以食到魚肉同壽司飯嘅原汁原味。豬軟骨烏冬湯底濃但唔油膩,仲有淡淡嘅醬油香同少量昆布,同滑溜彈牙嘅稻庭烏冬好夾。一碗烏冬配有接近五件大大嚿嘅豬軟骨,每件都煮得非常腍身,瘦肉部份唔會乾柴,脂肪亦唔會食到成口肥油,整體口
十和田總本店 Towada Sushi
📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地舖

[價錢 Price]
💰$108
豬軟骨稻庭烏冬 🍜

三文魚壽司 🍣

豬軟骨烏冬湯底濃但唔油膩,仲有淡淡嘅醬油香同少量昆布,同滑溜彈牙嘅稻庭烏冬好夾。一碗烏冬配有接近五件大大嚿嘅豬軟骨,每件都煮得非常腍身,瘦肉部份唔會乾柴,脂肪亦唔會食到成口肥油,整體口感軟嫩,食到滿滿嘅膠質,讚!

[價錢 Price]
💰$118
穴子丼 🍱
愛嚐新嘅朋友就當然揀咗一啲比較少人選擇嘅嘢食啦,本身佢係想試吓呢度嘅鰻魚飯嘅,但俾賣相差唔多嘅穴子丼吸引咗,於是就捨棄鰻魚,叫咗穴子嚟試下。

穴子,又名星鰻,肉質比較纖細,魚油不及鰻魚豐富,但勝在味道清甜帶鮮味,搭配醋飯一齊食,比起蒲燒鰻魚更多一番風味。穴子嘅魚肉偏單薄,有好多幼細嘅魚骨,但都唔需要刻意挑走,因為基本上細到可以直接吞食。

由於穴子本身味道比較清淡,所以餐廳係整呢個丼飯嘅時候都落咗啲心機,分別加入紫菜碎、紫蘇葉、Wasabi等等嘅食材搭配赤醋飯嚟食,再喺穴子上面淋滿味道濃郁嘅醬汁,唔需要額外加豉油都已經夠晒味。

跟餐仲有麵豉湯同蒸蛋,前者嘅油豆腐非常好味;後者就非常足料,有蟹柳、白果、鳴門卷、冬菇等等嘅茶碗蒸,以呢個價錢嚟講性價比真係幾高。
  • 蒸蛋
  • 穴子丼
  • 味噌湯
2023-12-08 299 浏览
這天一個人去尖沙咀辦事剛遇金馬倫道一間門口已經覺得吸引的日本餐廳看到餐牌上有價錢相宜的午餐在尖沙咀區能吃到這價錢的日本餐實在少見而且壽司還比想像中新鮮及好味當日2點左右點餐座位好多而且幾寬闊所以都吃得好舒服又休閑午市套餐有多款選擇每款只是大約$80-$150 左右選擇困難下終於選了。午市壽司套餐(配湯)- $118上枱已經覺得賣相非常吸引總共有11件壽司 ,一人份量啱啱好最特別是壽司飯帶有醬油好好味魚生非常新鮮, 而且份量都算大-火炙三文魚壽司-吃下有溶化的感覺-吉列炸蝦卷-炸蝦十分香脆外-赤蝦壽司-爽脆鮮甜又大條
這天一個人去尖沙咀辦事

。午市壽司套餐(配湯)- $118
上枱已經覺得賣相非常吸引
總共有11件壽司 ,一人份量啱啱好
最特別是壽司飯帶有醬油好好味
魚生非常新鮮, 而且份量都算大

-火炙三文魚壽司-
吃下有溶化的感覺