2023-11-30 189 浏览
又黎到我地最愛飯堂之一既日本餐廳,丼飯之大滿足之丼飯 Dinner time! 必點既有雜錦魚生丼飯,多款唔同種類又新鮮 鮮甜既刺身,分別有三文魚 吞拿魚 油甘魚 魷魚 鮑魚 飛魚籽等等,樣樣刺身都夠哂新鮮肥美,令丼飯既味道更加豐富!!! 另一個三文魚親子丼飯,仍然係咁大滿足! 粒粒大粒既三文魚,入口口感十足! 兩個丼飯用日本米製赤醋飯,飯量十足,夠哂飽肚之選! 留意返,呢個唔係套餐,所以就冇包日式昆布鰹魚高湯同茶碗蒸。。
2023-11-28 90 浏览
位於尖沙咀的人氣日本菜,食材好高質😋 餐廳由20多年經驗的資深日籍壽司師傅主理,絕對值得一試~ 餐廳環境闊落,裝潢呈簡約日式風,氣氛休閒舒適。食物方面主打刺身、壽司及丼飯,選擇豐富,特別喜歡這裡丼飯 用上赤醋飯,味道更醇厚,可以選擇走芥末、走薑、少飯晚市二人消費:$304 🫧包括一服務費🫧 💖💖💖食評💖💖💖 💟火炙左口魚邊丼 ($148)大力推薦!我最愛的左口魚😍 經過火炙,油份滲出 香氣四溢😍 入口即化,滿口魚油香味😚 仲有海膽,鮮味十足!💟雜錦魚生丼 ($128)超抵食!多款高質素魚生,太吸引了吧😍 有吞拿魚、三文魚、八爪魚、三文魚籽及玉子等等,口感豐富 食材鮮美,非常高質😋
位於尖沙咀的人氣日本菜,食材好高質😋 餐廳由20多年經驗的資深日籍壽司師傅主理,絕對值得一試~ 餐廳環境闊落,裝潢呈簡約日式風,氣氛休閒舒適。食物方面主打刺身壽司及丼飯,選擇豐富,特別喜歡這裡丼飯 用上赤醋飯,味道更醇厚,可以選擇走芥末、走薑、少飯

晚市二人消費:$304 🫧包括一服務費🫧

💖💖💖食評💖💖💖

💟火炙左口魚邊丼 ($148)

💟雜錦魚生丼 ($128)
2023-11-28 117 浏览
📍 十和田總本店我最愛嘅日式料理店之一,已經encore咗好多次了,百吃不厭👅有朋友話想食日本嘢都會帶佢嚟呢度。火炙魚生飯🐟 $138秋季限定menu,有帶子赤蝦鯛魚三文魚etc,可以一次過試晒各式各樣嘅魚生,一如既往哋料多過飯🤣魚生經炙燒後逼咗啲油脂出嚟,更香口!三文魚壽司 & 火炙三文魚壽司🍣 $15/件配赤醋飯真係無敵,三文魚新鮮,唔洗點醬油都好夠😋牛舌🐮點少得我最愛嘅牛舌🥰超級大嚿仲要勁juicy,啖啖肉真係好開心🫶🏻熟芥辣八爪魚🐙 $42第一次食熟嘅芥辣,幾得意嘅口感同味道,不過佢真係有啲辣,唔食辣嘅人慎嗌。
📍 十和田總本店

火炙魚生飯🐟 $138

三文魚壽司 & 火炙三文魚壽司🍣 $15/件
配赤醋飯真係無敵,三文魚新鮮,唔洗點醬油都好夠😋

牛舌🐮

熟芥辣八爪魚🐙 $42
2023-11-23 135 浏览
特別推薦在尖沙咀的這家,🥰真心覺得這裡太方便了,走完街後坐下來享用絕對是個好選擇。這裡的吞拿魚丼,新鮮且高質,讓人無法抗拒。吞拿魚蓉飯絕對是足料且飽滿,它的擺盤也相當美觀。🔥魚蓉的分量真的很多,而且根據不同口味,特意設置了蔥碎的層次,🥬帶來了不同的口感和香味。💖把吞拿魚蓉與飯拌在一起,會感受到它清香的口感。而如果你想嘗試多種壽司,🍣推薦一定要嘗試壽司拼盤。其中包含了我最喜歡的三文魚壽司,其燒表面的做法帶出了誘人的香氣。🍤還有蝦壽司,特別有輕輕燒過的芝士,非常符合我的口味。

2023-11-22 81 浏览
間唔中會來食呢間野,因為位置方便,性價比唔錯。呢排多左D新既食物,有串燒,多左唔同類型既飯。我叫左一個穴子壽司,好長,味道較鰻魚淡,但都好好味。另外叫左八爪魚壽司,好厚好長,唔錯,中意有D咬口。主食叫左牛肉滑蛋飯,牛肉既量多,蛋好滑。吉列炸蠔鮮味,加左檸檬汁再點醬食真係一流。茶碗蒸有濃郁既海膽味,同平時食開既茶碗蒸唔同。裡面仲有好多配料,有蟹柳,mushrooms,係我中意食既野。中意呢度愈來愈多唔同類型既野食,多選擇,同朋友食飯時,大家都可以各自叫自己中意食既野。
2023-11-19
之前去完東京,實在太掛住日本嘢啦🥺同男朋友出尖沙咀,佢特登搵咗間都幾多人推介嘅日本餐廳,見佢好多丼飯都好吸引🤤🤤晚市以為會好多人要排隊,結果walk in都食到!🤓唔太食魚生嘅我,依個丼飯就perfect啦🤓🤓丼飯勁足料呀~✨2/3個飯都鋪滿哂蟹肉絲,上面仲有三文魚籽,另外1/3就俾3塊帶子佔據咗😆帶子啖啖肉咁十分鮮甜,基本上食親每啖飯都充滿蟹肉,口感十足!加少少鼓油同撈埋三文魚籽食,已經夠晒鮮味🥹大推‼️另一款多人推薦嘅就係依個三色丼,一次過滿足哂三個願望😆其實分別有三個小丼飯:吞拿魚蓉、海膽、蟹肉蟹膏😋外觀精緻,打卡一流📸① 男朋友表示吞拿魚蓉唔腥,新鮮程度拍得住係日本食到嘅味道🤤② 海膽份量就少咗啲,不過口感creamy又夠哂鮮甜😚③蟹肉蟹膏係我其中最推薦嘅👍🏻,係因為個蟹膏呀❗️因為比較返松葉蟹丼,本身蟹肉唔算好濃味,成個丼飯要加豉油先至可以吊到味,但係多咗蟹膏,成個蟹味同香味都出哂黎,基本上豉油都可以慳返,味道即時更上一層樓🤤🤤
北海道帆立貝松葉蟹丼
三色丼
② 海膽份量就少咗啲,不過口感creamy又夠哂鮮甜😚
北海道帆立貝松葉蟹丼
2023-11-21 90 浏览
同屋企人行完街就黎到呢間人氣餐廳食飯餐廳坐位闊落 有酒吧位置可以看到廚師準備食物香蔥吞拿魚魚腩丼 $128一層厚厚的吞拿魚魚腩蓉上面有唔少蔥花魚腩蓉下面係啡色既飯 原來係用酒粕發酵而成的赤醋煮的壽司飯比起白醋飯多了淡淡的甜味 一啖赤醋飯加上又滑又香既魚腩蓉好正鰻魚飯 $118好大塊鰻魚覆蓋係白飯上面 加上香濃的鰻魚汁同芝麻 鰻魚厚身啖啖肉無肥肉仲要無骨 咬落好JUICY 熱辣辣食真係一流汁煮豬軟骨定食 (配湯, 蛋) $118個汁好香濃 豬軟骨炆得剛剛好 每塊都軟腍入味 碗白飯好快就食哂定食包左麵豉湯同蒸蛋 個蒸蛋入面好足料 好滑好鮮甜晚餐定食呢個價錢好
同屋企人行完街就黎到呢間人氣餐廳食飯
好大塊鰻魚覆蓋係白飯上面 加上香濃的鰻魚汁同芝麻

汁煮豬軟骨定食 (配湯, 蛋) $118
定食包左麵豉湯同蒸蛋 個蒸蛋入面好足料 好滑好鮮甜
晚餐定食呢個價錢好
到尖沙咀食飯,想搵間日式餐廳試下,見到呢間餐廳有好多好評,所以就選左呢間試試,試過之後都覺得有驚喜,價格雖然唔叫平,但食物有質素的,所以性價比高,值得試試。今日見到佢有個二人餐,$8XX,有刺身、壽司、天婦羅同串燒等,非常適合眼闊肚窄既我,又好想試試呢間餐廳不同既食物,所以即刻點左呢個二人餐,份量足夠,食完成個餐後,兩個人都飽飽的。可惜的是個餐無甜品的,有點美中不足,若附設埋甜品,會更完美,期待下次會加送甜品😂日式蕃茄蕃茄加上和風汁,味道唔夠入味,如果是醃蕃茄,會更加出色。刺身拼盤各款刺身都好新鮮,亦有魚味,吞拿魚特別新鮮好味,讚串燒手羽皮脆香口,味道一流;牛舌厚厚的有口感,但絕不硬,好食大蝦天婦羅鮮蝦新鮮,天婦羅炸得脆脆的,好味壽司三款特別喜歡海膽壽司,海膽佔左成個壽司的一半,用料充足,食落好滿足。P.S壽司上檯後服務員細心提醒我地可先食軍艦,避免紫菜變得唔脆,相當細心,讚
今日見到佢有個二人餐,$8XX,有刺身壽司、天婦羅同串燒等,非常適合眼闊肚窄既我,又好想試試呢間餐廳不同既食物,所以即刻點左呢個二人餐,份量足夠,食完成個餐後,兩個人都飽飽的。可惜的是個餐無甜品的,有點美中不足,若附設埋甜品,會更完美,期待下次會加送甜品😂
日式蕃茄
蕃茄加上和風汁,味道唔夠入味,如果是醃蕃茄,會更加出色。
刺身拼盤
各款刺身都好新鮮,亦有魚味,吞拿魚特別新鮮好味,讚
串燒
手羽皮脆香口,味道一流;牛舌厚厚的有口感,但絕不硬,好食
大蝦天婦羅
鮮蝦新鮮,天婦羅炸得脆脆的,好味
壽司三款
餐廳環境
日式蕃茄(和風汁)
刺身
鮑魚味噌汁
用餐优惠
試食活動
餐廳環境
日式蕃茄(和風汁)
刺身
海膽、油甘魚壽司
吞拿魚腩手卷
牛舌
白鱔  雞腿肉串燒
鮑魚味噌汁
2023-11-21 55 浏览
今日去左睇跌打之後同朋友去尖沙咀行街,行到累累地,咁岩行到見到十和田無乜人等緊,可能未到食晚飯時段,既然有位,好隨意地我地就入左去啦~仲有吧枱坐☺️· - - · - - · - - · - - ·🔸火灸左口魚邊丼🔹油甘魚刺身🔸櫻花蝦牛油果三文魚卷🥑· - - · - - · - - · - - ·真係行到好累꜀( ꜆ᐢ. ̫.ᐢ)꜆隨意地叫左少少野食😋食左至愛既灸燒左口魚邊丼飯,油脂分布平均唔會好膩,原來仲有海膽架,個海膽好好食阿😌🐟 呢個飯勁好味🤤油甘魚刺身非常新鮮,好食到想encore tim櫻花蝦牛油果三文魚卷- 牛油果🥑點解可以咁match 到櫻花蝦同埋三文魚🍣整體真係好新鮮好食,今日係好彩稍微早一步食晚餐,所以唔洗點排隊💁🏻‍♀️一出餐廳就見到有人開始等位啦~

· - - · - - · - - · - - ·
🔸火灸左口魚邊丼

🔹油甘魚刺身

🔸櫻花蝦牛油果三文魚卷🥑
· - - · - - · - - · - - ·

真係行到好累꜀( ꜆ᐢ. ̫.ᐢ)꜆
隨意地叫左少少野食😋

油甘魚刺身非常新鮮,好食到想encore tim

一出餐廳就見到有人開始等位啦~
2023-11-21 281 浏览
🇯🇵 十和田總本店 🍣自從食過十和田既丼飯我就次次出尖沙咀都心思思想食呀🤣因佢哋既赤醋飯係沿用左江戶前傳統壽司飯既做法赤醋 = 酒粕發酵既醋用赤醋黎整壽司飯會更健康更好食添呀🐟香蔥吞拿魚腩丼 $128吞拿魚腩蓉既份量好多簡直覆蓋左成個赤醋飯配埋蔥花、Wasabi、千本漬同白薑令到我望住個丼飯已經流晒口水吞拿魚魚腩既油脂加上香味 入口即融 每一啖赤醋飯撈埋大量吞拿魚腩蓉真係好幸福呀🤤🐟三文魚親子丼 $148滿滿既三文魚粒鋪滿左成個赤醋飯三文魚籽既份量都好多用一塊大葉舖墊住 令到個飯嘅畫面靚咗唔會全部橙色嘅嘢放埋一齊 (食慾 Up!)不愧係新鮮直送既三文魚 食落好新鮮呀而啲三文魚籽一咬落去就爆汁新鮮又帶點甜味真係好好食呀 (已經想再食多次啦🤤)
🇯🇵 十和田總本店 🍣

用赤醋黎整壽司飯會更健康更好食添呀

🐟香蔥吞拿魚腩丼 $128
吞拿魚腩蓉既份量好多
簡直覆蓋左成個赤醋飯
配埋蔥花、Wasabi、千本漬同白薑
令到我望住個丼飯已經流晒口水

🐟三文魚親子丼 $148
滿滿既三文魚粒鋪滿左成個赤醋飯
三文魚籽既份量都好多
用一塊大葉舖墊住 令到個飯嘅畫面靚咗
唔會全部橙色嘅嘢放埋一齊 (食慾 Up!)
不愧係新鮮直送既三文魚 食落好新鮮呀
而啲三文魚籽一咬落去就爆汁
新鮮又帶點甜味
真係好好食呀
(已經想再食多次啦🤤)
三文魚親子丼
香蔥吞拿魚腩丼
三文魚親子丼
-十和田總本店-@尖沙咀.鋪面面積都好大,以木系為裝修主題,環境舒服。.火炙魚生飯($138)超豐富的火炙魚生飯,有三文魚、吞拿魚、左口魚邊、立貝、赤蝦等,每件都好厚切。.食材好新鮮,加上火炙過帶有馥郁焦香,拌以微甜的赤醋珍珠米,令魚生的鮮味更突出。.西京味噌燒銀鱈魚定食($168)定食會配上味噌湯和茶碗蒸。.銀鱈魚醃得好入味,加上白味噌的甜味,令油脂更香,完全唔需要沾沙律醬。銀雪魚油脂豐富,食落魚肉好滑。.另外仲想讚一下佢地用的米,飯香好重,越嚼越甘甜。.茶碗蒸好滑,加上蟹柳、鳴門卷和冬菇嘅香味。.手羽($32)雞皮燒到金黃香脆,雞肉醃得好入味,而且保持肉汁,肉質柔嫩。.牛舌 ($48)牛舌表面燒到稍為焦香,咬落肉質爽口結實,香味濃郁,用黑椒和鹽稍為提味已經好好食。.。
-十和田總本店-
@尖沙咀
鋪面面積都好大,以木系為裝修主題,環境舒服。
火炙魚生飯($138)
西京味噌燒銀鱈魚定食($168)
定食會配上味噌湯和茶碗蒸。
另外仲想讚一下佢地用的米,飯香好重,越嚼越甘甜。
茶碗蒸好滑,加上蟹柳、鳴門卷和冬菇嘅香味。
手羽($32)
雞皮燒到金黃香脆,雞肉醃得好入味,而且保持肉汁,肉質柔嫩。
牛舌 ($48)

2023-11-20 313 浏览
放咗工嗱嗱聲去食個晚飯, 6:30PM去到,可能仲早啦唔算太多人喎。日式裝修幾舒服,仲又有可以睇到師傅做料理嘅BAR枱。一睇MENU, 就俾個海鮮丼飯吸引住, 同行朋友就揀選京燒銀雪魚定食 (HK$168) 有包含飯、麵豉湯及茶碗蒸;海鮮丼(HK$218)內所有海鮮都好新鮮,以「江戶前」既製法用喺赤醋飯上, 酸度得宜會令人更開胃!呢種製作法比較少見。 丼飯有海膽、帆立貝、赤蝦、吞拿魚蓉、三文魚子、油甘魚及蟹柳, 每樣食材都新鮮高質, 吞拿魚蓉好CEAMY、赤蝦爽甜、海膽肥味、入口鮮甜, 加少少醬油馬上提鮮晒Yummy~~!西京燒銀鱈魚 燒得表面金黃,魚肉帶有淡淡白味噌的甘甜味,配白飯一流!茶碗蒸都用料十足, 有冬菇、蟹柳、白果, 蛋味香濃, ,又夠嫩滑, 讚!不輪丼飯或京燒雪魚鮮味十足,份量好多,男士們都都表示滿足。而且賣相吸引,赤醋比平時白飯好味得多。真係胃口大開!店名: 十和田總本店地點: 尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地舖位於金馬倫道MANNINGS過少少,門面夠大同非常容易搵,距離尖沙咀地鐵站都只係5分鐘步程!方便!@towada_sushi #towada_sushi

不輪丼飯或京燒雪魚鮮味十足,份量好多,男士們都都表示滿足。
而且賣相吸引,赤醋比平時白飯好味得多。真係胃口大開!

店名: 十和田總本店
地點: 尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地舖

@towada_sushi #towada_sushi #茶碗蒸し#ちゃわんむし #ebi #kai #Teishoku #日式丼飯 #Japanesefoods #香港探店 #日本料理 #魚生飯 #西京燒 #銀雪魚 #茶碗蒸 #hkfoodsearching #foodslover #hongkongexplorer
#eatplayfunclub #foodablelee
丼飯內厚切油甘魚、好肥美👍
海鮮丼
海鮮丼
  • 蒸蛋
  • 味噌湯
#Elsie帶你食|🇭🇰|十和田總本店📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地舖——————————————-好耐無食日本野 然後朋友就推薦左呢間日本餐廳比我 平時食開嘅日本野用嘅醋飯都係普普通通 但呢間用左赤醋飯 口感是比較黏稠 而且飯嘅顏色是比較紅 好特別🔖香蔥吞拿魚腩丼(配湯,蛋) HKD128非常豐盛,吞拿魚蓉多到蓋住成碗飯,另外灑有大量蔥花。蔥花好香,魚蓉魚味比較淡,亦不太鮮甜,質素一般。不過醋飯不錯,入口好香,而且有少少淡淡酸味,好開胃🔖火炙牛肉湯烏冬(配壽司) HKD88牛肉好嫩,而且肉味濃郁,亦燒得好香。湯底係鮮牛肉湯,帶有牛肉鮮味,加上烏冬嫩滑,體個烏冬質素幾好。另外配兩件三文魚壽司,不過不失,油脂都幾豐富🔖三文魚細卷 HKD38味道唔錯,醋飯正如上述幾香,另外有三文魚,相較青瓜/蛋/蟹柳等更鮮同有油香,作為小食都算唔錯
#Elsie帶你食|🇭🇰|十和田總本店
📍尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地舖
——————————————-

🔖香蔥吞拿魚腩丼(配湯,蛋) HKD128

🔖火炙牛肉湯烏冬(配壽司) HKD88

🔖三文魚細卷 HKD38
2023-11-13 192 浏览
成日經過金馬倫道都想試呢間日本餐廳🍴今日終於有機會試喇🤍午市時間入去有午市套餐😌價錢合理👍🏻份量都幾大份😈🥩滑蛋牛小排丼(配湯,蛋)$118一上枱有好香嘅醬汁味👅牛肉有好多塊🥩亦都有好香牛味🐂唔會好似其他店舖咁完全冇味💯滑蛋都幾滑,最重要係有埋好腍嘅洋蔥🧅超入味🤣 今次我叫咗少飯都好多飯🍚所以大食嘅朋友就啱晒喇👍🏻🐟 鰻魚飯(配湯,蛋)$118鰻魚好長,而且好肥美,厚厚嘅肉真係好正呀🤍小心有骨就得喇😉跟餐有個日本黑椒,鍾意惹味嘅話都可以自己落🥄麵豉湯有驚喜👍🏻通常呢啲配湯都係飲完超級口渴,但係呢一間嘅湯又唔咸又唔口渴呀👅而且唔會飲到啲一粒粒嘅粉🍳蛋燉蛋滑捋捋,入面附有日式魚蛋、菇、蟹柳,太好味掛住食唔記得咗影低🤤冇時間去日本🇯🇵嚟過呢間日本feel嘅餐廳止下癮都唔錯🤩

🥩滑蛋牛小排丼(配湯,蛋)$118

🐟 鰻魚飯(配湯,蛋)$118

🥄麵豉湯

🍳蛋

冇時間去日本🇯🇵嚟過呢間日本feel嘅餐廳止下癮都唔錯🤩
滑蛋牛小排丼
鰻魚飯
2023-11-03 177 浏览
食lunch想搵間日本野食下,呢間餐廳其實成日行過見到麵想食。趁難得出開尖沙咀就同朋友入去食個午飯。餐廳氣氛幾好,有居酒屋嘅氣氛,木調色既配色,幾溫暖。午市都多選擇,有平有貴。刺身拼鰻魚飯(配飯,蛋) $118 呢個套餐幾豐富,一碗鰻魚飯加埋刺身,刺身有三款每款有兩片,勁厚切又夠新鮮。 鰻魚飯唔算特別肥啖啖肉,所以食晒成個餐都唔會覺得太過油膩。個餐另外仲有蒸蛋同埋麵豉湯,非常抵食。火炙左口魚邊丼(配飯,蛋)$148呢個火炙左口魚望落都好食,因為唔止有火炙左口魚,仲有海膽。左口魚火炙過之後d油份出晒黎,入口有即溶既感覺。加埋d海膽,食落都幾鮮味,落左少少豉油已經覺得好好食。
刺身拼鰻魚飯(配飯,蛋) $118
呢個套餐幾豐富,一碗鰻魚飯加埋刺身刺身有三款每款有兩片,勁厚切又夠新鮮。
 鰻魚飯唔算特別肥啖啖肉,所以食晒成個餐都唔會覺得太過油膩。
個餐另外仲有蒸蛋同埋麵豉湯,非常抵食。

火炙左口魚邊丼(配飯,蛋)$148
呢個火炙左口魚望落都好食,因為唔止有火炙左口魚,仲有海膽。
左口魚火炙過之後d油份出晒黎,入口有即溶既感覺。
加埋d海膽,食落都幾鮮味,落左少少豉油已經覺得好好食。
2023-10-25