2022-11-22 2015 浏览
位於銅鑼灣鬧市的十八夢 Meta Stages,餐廳環境非常寬敞,設計華麗,有一個大型舞台,多款LED燈,感覺置身於百老匯劇院當中,配上燈光效果,增添情調。餐廳平時會與不同界別的表演者及藝術家合作,讓他們可以駐場演出,今晚就有一位唱歌好好聽嘅朋友 @ RT演出,歌聲非常動聽,仲可以即場點歌,非常開心💜食物方面, 餐廳主打法日Fusion菜,由專業廚師以傳統法國菜作基礎,配上高級食材和日式煮法,創作全新的法日高級料理,食物質素非常精緻高質👍🏻🧆▪️Uni • Scallop Tartare $ 188海膽帶子他他 ,選用北海道帶子切粒,配合乾蔥粒、法國蔥來增加香味,調味方面用柚子醋、柚子酒、魚生豉油、wasabi,都是較清新的醬料。紫菜脆米的製作法非常費時,要用米漿配紫菜風乾兩日至乾透,北海道帶子配上紫菜脆米,又鬆脆又香口🥗▪️Soft Shell Crab Salad $ 118軟殼蟹沙律 ,新鮮炸起熱辣辣嘅軟殼蟹,香脆可口,配合新鮮沙律菜,小蕃茄,青瓜,大量嘅蟹籽,自家製嘅酸醋沙律汁,非常開胃嘅前菜🥠▪️Unagi Tofu $ 128 鰻魚豆腐博多,賣相好像三文治一樣,包住鰻魚嘅係豆腐魚

🥠▪️Unagi Tofu $ 128
鰻魚豆腐博多,賣相好像三文治一樣,包住鰻魚嘅係豆腐魚角,脆卜卜,煙煙韌韌好彈牙,鰻魚好厚肉,肉汁豐富,點上海鹽和自家製嘅醬汁一樣咁好食

🐷▪️Slow Cook 12 Hours Suckling Pig
Passion Fruit Dressing $ 468
12小時慢煮烤西班牙乳豬• 法式熱情果醬,乳豬用簡單調味,只有鹽、糖,再醃製1小時,及後用低溫慢煮12小時至熟透,再烤焗,乳豬肉汁鮮嫩,乳豬皮卻非常鬆脆,最特別係法式熱情果醬,味道清新,再配合焦糖菠蘿以解油膩👍🏻

🥘▪️Pan-seared Hokkaido Scallops
Orzo In Lobster Sauce $ 288
香煎北海道帆立貝 • 米型粉 • 龍蝦汁,第一次食呢個米型粉,有點像米型嘅米粉又像粗身嘅意大利飯,口感好得意,龍蝦醬汁非常濃郁,帆立貝充滿牛油香,剛剛熟,中間部份保持鮮嫩,非常好食,半碟仲有黑色嘅炸蝦片,香脆可口

🍹▪️ Tropical Sour $ 88
石榴玫瑰蘋果汁梳打,玫瑰花瓣放在飲品內,賣相一流,味道清甜充滿蘋果香

🍸▪️ Blessed Guardian $ 148
很特別的一杯飲品,用上自家制清酒,橙洒,Lime Juice ,味道淡淡酒香,帶有青檸嘅酸甜,
好喜歡

🍯▪️ Dessert Platter
甜品拼盤非常豐富,芝士蛋糕味道濃厚入口柔潤軟綿,唔太甜很好食,另外兩款是傳統日式甜品糯米丸子煙靭味道清甜,日式蕨餅口感柔軟,加上黃豆粉好清甜,非常完美嘅終結

• 12小時慢煮烤西班牙乳豬• 法式熱情果醬
  • 海膽帶子他他
2022-11-21 75 浏览
今日難得早放工就同同事黎到銅鑼灣呢間十八夢食lunch,估唔到會食到咁正宗既日式料理。兩個定食都有珍珠米,麵豉湯同主食。珍珠米真係令到定食質素更提升,香濃既米飯配兩個食都好夾🍚麵豉湯都好濃味,又有啲豆干,好好飲!西京燒銀鱈魚定食🍱銀鱈魚煎到外皮脆香,魚油滲透到魚肉,魚肉實而不鞋口,魚味香濃,放上珍珠米一齊食好香。蒲燒鰻魚定食🍱鰻魚汁好香濃好惹味,鰻魚吸晒啲鰻魚汁,鰻魚燒到魚皮都有啲焦香,又大塊又厚肉,魚肉綿滑無骨,好正宗好好食!
西京燒銀鱈魚定食🍱
蒲燒鰻魚定食🍱
2022-11-21 66 浏览
今日嚟到呢間餐廳裝修好有情調, 一入到去就見到一個10米x3米嘅LED大Mon旁邊有一個白色鋼琴一入嚟已經有一種高級豪華嘅感覺~海鮮帶子他他, 帶子鮮甜而且上面仲有海膽松露同埋金箔, 再配上香脆紫菜整體配搭做得好好

燒鰻魚鰻魚肥美厚身,醬汁好食

免治雞肉串外皮香脆加上肉汁多嘅雞肉,裏面有啲雞軟骨食落更加好有口感鵪鶉髀伴日本青椒仔, 去呢度好嘅Signature 爐端燒, 呢度嘅鵪鶉髀仔肉質鮮嫩、啖啖肉, 食落仲有啲特別嘅味道, 味道幾特別風乾伊比利亞乾火腿可樂餅, 賣相好精緻而且食落有留心效果磯煮鮑魚脆米蠨意大利飯, 鮑魚大大隻而且用咗日式醬油同昆布慢火炆煮煮到好入味, 濃郁嘅汁配上脆米撈埋一齊食, 最咪吸晒鮑魚嘅汁,食得特別滋味飲品就叫咗菠蘿熱情果cocktail 、接骨木花 cocktail接骨木花 cocktail 花香味比較重啲,菠蘿熱情果cocktail 偏向果香味重啲兩杯各有特色, 而且星期三Lady's night消費滿500蚊就可以送1杯cocktail 2選1 添~~呢度仲有幾間特色房間全部裝修得好靚,其中一間仲有五部投影機 同一時間投射影像, 好似 置身於真實

燒鰻魚鰻魚肥美厚身,醬汁好食

風乾伊比利亞乾火腿可樂餅, 賣相好精緻而且食落有留心效果

呢度仲有幾間特色房間全部裝修得好靚,其中一間仲有五部投影機 同一時間投射影像, 好似 置身於真實場景咁啊
2022-11-20 52 浏览
在銅鑼灣一個人吃午飯,想坐得比較舒適便來到V-Point這邊,上六樓Meta Stages這家餐廳。餐廳挺大間的,樓底高,還有一大個屏幕,放著投影,氣氛很特別。午餐方面有西式也有日式的,我點了季節刺身三品盛 · 柚子醬角切魚生丼($328),感覺比較輕盈沒負擔。刺身三品有帆立貝、油甘魚及蝦,賣相精美之餘全部都很新鮮。角切魚生丼加了柚子醬比較特別,很驚喜的是魚生種類滿多的,而且都很新鮮而且大顆,醋飯也好吃呢!環境比較特別,坐得舒服,食物出品耶挺好的呢。

環境比較特別,坐得舒服,食物出品耶挺好的呢。

2022-11-18 47 浏览
今日黎到十八夢,銅鑼灣既一間日式餐廳,呢度中午黎到都覺得環境好chill好relax,食物就都好靚好特別!我地叫佐兩個午餐,一個天然本鮪刺身盛·香蔥芝麻本鮪丼,前菜就係黑松露茶碗蒸,沙律,秋葵。黑松露令蒸蛋好香,蒸蛋本身只有蛋香,但就好滑,依家加埋黑松露就香味好濃,味道好好,另外秋葵好特別,有啲三文魚籽係上面,口感好好😚去到主食就真係無得彈,本鮪係藍鰭吞拿,最靚既吞拿,作為刺身既兩個部位都好濃魚味,腩位更係入口就化,而丼飯入面既魚蓉都好鮮味,同埋蔥粒芝麻一齊食就鮮味更突出,超級滿足呀🤤另一個午餐係輕煎伊比利亞豬鞍架伴蘋果蓉,前菜係紅菜頭三文魚沙律🥗沙律好新鮮,紅菜頭爽脆,三文魚又多又鮮味,食完好fresh好開胃!而主菜都夠晒份量,豬鞍有手掌咁大,表面煎到有啲焦香,但入面豬肉好有肉汁,豬鞍好嫩唔係柴皮,好出色!
2022-11-17 46 浏览
十八夢係銅鑼灣既日本餐廳,環境舒服,坐得闊落,食物都好好,午餐黎食絕對係豐富滿足!係銅鑼灣好少會搵到一間咁大咁靚既餐廳,淨係因為呢個環境我已經決定會再黎!我地叫佐兩個主食,一個係西京燒銀鱈魚定食🍱定食有飯有湯有魚,份量一定足夠,而且唔止食得仲好睇得,一碟銀鱈魚擺得好靚好有氣派,啲魚燒得好靚,外皮香脆,魚肉滑嫩,煎香既魚油同白飯一齊食就更加可以中和油膩感,好味正宗👅食完飲埋香濃既麵豉湯就最滿足!另一個主食就係鮮蝦蟹肉意粉配車厘茄汁🦐🦀🍝鮮蝦大隻彈牙,蟹肉海量咁多,痴晒係意粉度,車厘茄開邊放埋落去做醬汁,所以茄汁好鮮濃,意粉好入味!食得出佢地既食材係高級有品質既食材,有驚喜,雖然價錢比較高,但絕對會再encore!
2022-11-14 56 浏览
和風照燒牛仔骨定食 連餐飲是日餐湯係例牌的味噌湯前菜:胡麻沙律、日式冷盤同埋蟹肉茶碗蒸!!!要叫日式set lunch 先有~冇expect 佢俾個stage 前位我lol 應該夜晚睇live band 會好正,lunch time, 有好大個屏幕的風景片🤣俾個 茶碗蒸impress 完,就到照燒牛仔骨啦🤤佢除左薄切牛仔骨燒香左,配菜都係grill 過🤤仲有d 脆脆蒜片,餸飯不得了✨佢個牛仔骨sauce 同想像o個種照燒雞串汁不同,有d 似飲喜酒o個d 甜甜地的燒雞豉油www好味呀🤤整體環境都好chill👍🏻👍🏻👍🏻夜晚應該會好震撼,所以都係依種靜謐適合我🤣
和風照燒牛仔骨定食 連餐飲
是日餐湯係例牌的味噌湯
前菜:胡麻沙律、日式冷盤同埋蟹肉茶碗蒸!!!
要叫日式set lunch 先有~

俾個 茶碗蒸impress 完,就到照燒牛仔骨啦🤤

2022-11-14 71 浏览
今日黎到十八夢,呢度裝修好有情調,令人好放鬆,食物質素同樣令人好享受😌 邊食邊睇live英文pop song,係香港已經好少餐廳甘有誠意去行呢一套😍😍🦀香箱蟹雌性嘅松葉蟹,極度稀有既日本產物,一年只有一兩個月有貨👀全部蟹肉蟹膏已經經師傅處理,蟹膏好特別,有少少蟹籽的感覺,好鮮味好好食!!🥪火炙和牛多士一隻大碟放住3件多士,放得好靚,每件和牛面都有唔同既配料,有三文魚籽、黑魚籽、海膽😍每件和牛都係粉嫩色,真係入口即溶,牛味又濃,配合唔同配料食既味道都唔同,好有層次!🍢自家製免治雞肉棒兔治雞肉口感都好好,雞肉棒好有咬口,食到粒粒雞肉,將生雞蛋同醬汁撈勻,雞肉棒點落去食,味道更鮮,好有風味!🦆油封法國鴨髀配日式梅子汁鴨髀好香好大隻,煎到外皮香脆既鴨髀滲晒油香出黎,鴨肉鮮嫩多汁,點埋黑醋汁黎食就岩岩好,唔會感覺油膩!
🦀香箱蟹
🥪火炙和牛多士
🍢自家製免治雞肉棒
🦆油封法國鴨髀配日式梅子汁
2022-11-14 53 浏览
今日同同事慶祝佢升職,就黎佐銅鑼灣既呢間十八夢,裝修好有格調,好適合情侶/朋友黎好好聚下。火炙鵝肝🦆一片片厚厚既鵝肝好香濃,燒過味道更突出,而且油香滲晒出黎,但點佐醬汁黎食又唔會太油膩,好味!鵪鶉脾伴日本青椒仔🍗鵪鶉脾被菊花花瓣圍住,好似畫咁好靚🤭鵪鶉脾大小適中,但肉質厚實嫩口,口感好好,煎到香脆既外皮配上岩岩熟既肉,好好味呀!澳洲龍蝦味意大利飯🦞又係一上碟要打卡既菜式,大大隻龍蝦尾真係好吸睛,龍蝦烤到香脆,加上其他配料同埋芝士撈勻,好香!意大利飯煮到金黃色,唔會太硬,仲有啲薄脆片可以夾住一齊食,真係好出色好好味呀!食到最後飲埋杯紅酒就岩岩好,仲有現埸live show,勁有氣氛,令啲食物更好味!🍷

火炙鵝肝🦆

鵪鶉脾伴日本青椒仔🍗

澳洲龍蝦味意大利飯🦞

2022-11-11 181 浏览
害人之心不可有,防人之心不可無............-餐廳內放了一座雪白色的鋼琴, 每晚約7時許便有駐場歌手演奏。當晚是一位甜美的小姐, 纖幼的手指在黑白的琴鍵上飛舞, 唱著優美的歌曲.........令我瞬間忘記工作上的不愉快事情鋼琴旁有一個9⽶巨型LED螢幕舞台, 當晚無間斷播放不同地方的夜景,仿如坐著飛機走訪全球還有4間不同主題VIP房間,以5D 沉浸式房間最為特別,可惜當晚疑有食客訂了此房間,我無緣遇上。-餐廳菜餚是新法日式, 吃過此晚餐真是令我驚歎不已。-HK$128鰻魚豆腐博多~外層是天婦羅麵衣、內裡是嫩滑豆腐包著醬汁滿滿的烤鰻魚,無論沾不沾上天婦羅汁吃也一樣美味👍-HK$88免治雞肉串~軟綿又爽脆的免治雞肉棒,蘸上日月,十分惹味。-HK$288立鱗真鯛配毛豆蓉~這個獨得的吃法, 真是令我大開眼界。廚師將金鯛連魚鱗一起炸, 出來的較果是鱗片豎立起來。入口如像薯片一樣脆, 而肉質是嫩嫩的, 配上微辣的wasabi 毛豆蓉, 口感與味蕾別有一番的體驗。-HK$88 Free Style Mocktail~這杯內有士多啤梨汁、蘋果汁再配上蛋白而成了可愛粉紅色Mocktail,
害人之心不可有,防人之心不可無............
餐廳內放了一座雪白色的鋼琴

令我瞬間忘記工作上的不愉快事情

餐廳菜餚是新法日式, 吃過此晚餐真是令我驚歎不已。
鰻魚豆腐博多

免治雞肉串

立鱗真鯛配毛豆蓉

HK$88 Free Style Mocktail~這杯內有士多啤梨汁、蘋果汁再配上蛋白而成了可愛粉紅色Mocktail, 白色泡沫配上玫瑰花瓣, 真的令我心動。入口是酸甜的, 好清新。
Free Style Mocktail

朱古力慕絲蛋糕~餐廳經理送給我的甜品,第一口已經感受濃厚的朱古力,入口微溶化,多吃不怕膩
朱古力慕絲蛋糕

昨天是好人, 今天不一定............

2022-11-10
鰻魚豆腐博多
免治雞肉串
立鱗真鯛配毛豆蓉
Free Style Mocktail
朱古力慕絲蛋糕
2022-11-11 58 浏览
我地先食兩個前菜:黑松露茶碗蒸,沙律,秋葵同埋紅菜頭三文魚沙律。黑松露茶碗蒸,沙律,秋葵用一個木盤裝住,三樣都好精緻🤓茶碗蒸既主角蒸蛋好滑又唔會出晒水,加上滿滿既黑松露,好香濃!秋葵有塊菊花花瓣係面,好得意🙈秋葵岩岩熟,好爽,加上三文魚籽黎食口感好好,而沙律都好fresh,唔錯;另一個沙律一樣咁出色,三文魚份量好多又肥美,加上紅菜頭、車厘茄粒呢啲蔬菜,爽脆鮮甜,口感豐富🥗之後就當然到主菜:蒲燒鰻魚定食同埋米蘭比吉打伊比利亞豬肩柳。先講鰻魚香甜肥厚,肉質軟綿,燒汁入晒落鰻魚入面,配白飯黎食一流!定食仲有麵豉湯添,夠晒日式🇯🇵另一個豬肩柳外皮煎香,粉嫩既豬肉好腍好好食,點埋自家製醬汁酸酸地,唔會有油膩感,配菜麵好好味。兩道主菜都好出色!🥰不得不提呢度裝修真係好夢幻,中午入到黎都好似入佐夢咁😛
不得不提呢度裝修真係好夢幻,中午入到黎都好似入佐夢咁😛
2022-11-11 59 浏览
💛好味指數:4.9/5💛💜回頭指數:5/5💜以法日Fusion菜主打嘅Meta Stages,結合NFT和藝術主題,除咗有9米巨型LED電視、仲有Live唱歌跳舞表演🎤💃🏼視覺、聽覺、味覺享受集於一身☺️✅松葉蟹肉水菜米紙卷$288用米紙卷包住松葉蟹肉、芒果和水菜,可以話係一個相當有創意而奢華的作品,松葉蟹肉的鮮甜再配上米紙卷嘅口感,出奇地夾‼️✅海膽帶子他他$188呢道菜結合幾樣我喜歡的食物,用帶子做他他味道鮮甜,加咗柚子和芥末令到感覺Fresh啲,海膽和魚子醬鮮甜美味,配紫菜脆脆可以中和辣味,味道更豐富😙✅鵝肝·海老天婦羅$128同平時食開嘅天婦羅唔同,用紫菜海老和鵝肝,外型好似炸過嘅卷物咁,可以見到廚師嘅心思💓配特製醬汁好好食😋✅Mocktail$88玫瑰、櫻花、蝶豆花配梳打,攪拌後仲會變色🌈味道和顏色同餐廳嘅感覺好match☺️🐻總結無論食物質素、環境燈光氣氛令人充滿Relax感覺嘅餐廳☺️🎂見到有人慶祝生日,作為觀眾都覺得非常有驚喜(至於係點就唔劇透喇,不過問過職員訂座時要提早預備)🎉餐廳更設有獨立房間,適合一大班朋友前來📍十八夢 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓
💛好味指數:4.9/5💛
💜回頭指數:5/5💜

✅松葉蟹肉水菜米紙卷$288
✅海膽帶子他他$188

✅鵝肝·海老天婦羅$128

✅Mocktail$88

🐻總結
無論食物質素、環境燈光氣氛令人充滿Relax感覺嘅餐廳☺️
🎉餐廳更設有獨立房間,適合一大班朋友前來

📍十八夢 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓
📍十八夢(銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓✨✨一出𨋢喺門口已經隱約聽到令人興奮嘅歌聲,喺門口完成安心出行後,職員按下門掣,自動門徐徐打門,已經比駐唱歌手同鋼琴手嘅聲音吸引住🎶🎶,身後仲有塊10米長LED大螢幕,令舞台更顯震撼。😍😍餐廳內樓底好高,環境好寬敞,大部份嘅座位都可以望到舞台,可以邊吃邊欣賞,現場氣氛好輕鬆。當晚有食客慶祝生日,亦可以用大螢幕播放短片,見到佢地都慶祝得好高興。💕💕💕Dinner set 💰2380 for two 👉刺身兩品😋😋😋😋.8/5店員端上兩個精美寶盒已經覺得好特別,😍😍以為係首飾箱,一打開見到兩塊又大又厚嘅油甘魚同隻肥美嘅生蠔,陣陣鮮味傳入鼻,忍唔住吞咗啖口水,刺身擺放到好似藝術品,觀賞咗一陣先捨得食。油甘魚魚味好重,沾上少許醬油,帶出個鮮味。生蠔好大隻好新鮮,我無加調味料,食出個陣海水味,真係好好味,一隻真係好吊喉,餐廳就係要做到呢個效果💕💕👉爐端燒三點盛😋😋😋😋.5/5鵪鶉胸串燒燒得好嫩滑好香口,火灸鵝肝燒到外層脆,咬落去好濃鵝肝味,成口都係油,但唔會覺得好油膩,細細舊,啱啱好。日本青椒仔細細隻,微辣,中和返鵝肝喺口入面嘅油,配合得好
📍十八夢(銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓

Dinner set
💰2380 for two

👉刺身兩品
😋😋😋😋.8/5

👉爐端燒三點盛
😋😋😋😋.5/5
鵪鶉胸串燒燒得好嫩滑好香口,火灸鵝肝燒到外層脆,咬落去好濃鵝肝味,成口都係油,但唔會覺得好油膩,細細舊,啱啱好。日本青椒仔細細隻,微辣,中和返鵝肝喺口入面嘅油,配合得好好

👉鮑魚意大利脆米飯
😋😋😋😋.5/5
睇落好細煲,食落好大份。用上瓦煲裝住卜卜脆米,粒粒都金香可口,飯加左醬汁,份量適中,唔會令到脆米淋哂,撈勻嚟食口感唔錯。脆米中間放上隻超大鮑魚,口感煙韌,味道好新鮮。將鮑魚切成細舊,配上醬汁脆米,逐羹逐羹咁食,不知不覺間就清哂成煲,完全唔夠喉。餐廳好貼心,喺瓦煲下面加入蠟燭加熱保溫,每一啖都有溫暖

👉烤美國牛腹肉配紅酒汁
😋😋😋😋.5/5
牛腹肉煎到五成熟,唔覺得靭,好好咬口,牛味好重好香,配菜都好出色,有薯仔、椰菜仔、椰菜花、脆肉瓜、全部都焗到金黃色,食返啲菜,減少罪惡感

👉慢煮西班牙乳豬配熱情果醬
😋😋😋😋.5/5
少有見乳豬係西餐上出現,乳豬比我嘅感覺係酒宴上第一道菜。店員話呢個菜係餐廳主打,必試,就試下有幾好味。從盤上隻豬腳仔可見,乳豬用咗幼齒豬仔,肉質非常嫩滑,豬皮燒到脆卜卜,好香口,每啖咬落去啲油都流到去嘴角,嫩滑脆豬點上餐廳自家調配熱情果醬就能夠中和到豬仔嘅油脂,真係絕配。配菜係焦糖菠蘿,菠蘿唔太甜又唔酸,加埋層金黃色焦糖,食落非常開胃。建議食法,一啖豬仔,一啖菠蘿,咁就Perfect match!

👉甜品拼盤
😋😋😋😋.3/5
有三款,包括黑糖大福、黃豆粉蕨餅,朱古力蛋糕,三款都唔太甜,份量適中,成碟一個人食哂,真係好滿足

👉白酒紅酒各一杯
啲酒加埋野食令成餐飯好完美💕💕💕

回頭:yes!!! 環境同氣氛,令到辛苦咗一日嘅我,心情都放鬆哂。手機電量被駐唱歌手大量吞食,佢地唱咗好多耳熟能詳嘅歌,令到我都不斷舉機錄影,餐廳好貼心,有行動電源租借。食物、環境、氣氛、貼心,令到我同手機都充滿能量離開,滿足滿足!!😆😆😆✨

#kermit食在銅鑼灣
2022-11-10 40 浏览
今日同男朋友食好野,真係每樣菜式都睇得食得,我地食到飽,相機都食飽!刺身兩點🤍刺身用玻璃箱裝住,好誇張…會唔會太靚🤣生蠔肥美鮮甜,海水味濃又creamy,仲要面頭有啲三文魚籽同啫喱碎添,口感超豐富!另外既魚刺身都好鮮味,好正鵪鶉胸,火炙鵝肝,日本青椒仔,鵪鶉脾💚鵪鶉肉原來都幾嫩口,配合軟滿既鵝肝黎食口感好豐富,青椒仔都好新鮮,正呀!鮑魚意大利脆米飯🤎大大隻鮑魚真係最吸睛啦,鮑魚煙韌有咬口,鮑魚底有啲醬汁撈埋脆米黎食,口感好好,好特別!烤美國牛腹肉•红酒汁❤️牛肉烤到粉嫩,肉質軟腍,伴碟既脆薯同椰菜花都有烤過,好香好味!升級日本A5 金箔和牛•黑魚籽🖤一上枱見到好似一幅立體既畫咁,金箔和牛幾震撼,一大塊金箔鋪係和牛面,上面再加上黑魚籽,和牛煎到粉嫩色,入口即化,加上黑魚籽黎食味道更突出更有層次,伴碟既薄脆都好好食!今晚仲要有超正表演睇 ,非常型格既揉合功夫舞蹈 ,唔怪之得我男朋友今日食得特別慢 !!!
刺身兩點🤍
鵪鶉胸,火炙鵝肝,日本青椒仔,鵪鶉脾💚
鮑魚意大利脆米飯🤎

烤美國牛腹肉•红酒汁❤️
升級日本A5 金箔和牛•黑魚籽🖤
今日一個人的浪漫,享受舞台下的午餐 來到銅鑼灣V Point 踏入餐廳一刻已經感覺其奢華感,金光閃閃感覺十分Modern,氣派不凡。餐牌內集合了西式、日式餐廳 ❣️Meta Stages 環境超美,超寬躺 😍今日立冬,決定了要吃得暖一點,一眼便看上 Sukiyaki 鹿兒島和牛 $248 先奉上精緻的托盤,盤上放了前菜炸小蝦乾、烤合桃沙律蔬菜沙律茶碗蒸迷你茶碗蒸內藏蟹肉、銀杏關東風壽喜燒 $248湯底以壽喜燒醬汁和昆布高湯製成壽喜鍋湯底,高湯內放滿不同類形蔬菜,包括高麗菜、炸豆腐、香菇、金針菇、大蔥、紅蘿蔔等。材料豐富,熱辣辣、香噴噴。先將簿薄的一片和牛放入高湯內約15 秒,迅間和牛變成半熟,和牛油脂分布均勻,吃前沾上日本鷄蛋,令入口更軟滑,味道柔和,香而不膩 。蔬菜也煮至入味,索滿高湯令甜味更突出。配上以日本珍珠米煮成的飯,入口軟糯,飯味香甜。食完成個人暖笠笠,感覺好舒服。午餐價約 $280稱不上便宜,但加埋環境、服務和食物質素等元素,也仍覺得合理。付上即磨咖啡作結。
今日一個人的浪漫,享受舞台下的午餐

來到銅鑼灣V Point

踏入餐廳一刻已經感覺其奢華感,
金光閃閃感覺十分Modern,氣派不凡。

餐牌內集合了西式、日式餐廳 ❣️Meta Stages
環境超美,超寬躺 😍

今日立冬,決定了要吃得暖一點,
一眼便看上 Sukiyaki 鹿兒島和牛 $248

先奉上精緻的托盤,盤上放了

前菜
炸小蝦乾、烤合桃

沙律
蔬菜沙律

茶碗蒸
迷你茶碗蒸內藏蟹肉、銀杏

關東風壽喜燒 $248

湯底以壽喜燒醬汁和昆布高湯製成壽喜鍋湯底,高
材料豐富,熱辣辣、香噴噴。

吃前沾上日本鷄蛋,令入口更軟滑,味道柔和,香而不膩 。
蔬菜也煮至入味,索滿高湯令甜味更突出。
配上以日本珍珠米煮成的飯,入口軟糯,飯味香甜。

食完成個人暖笠笠,感覺好舒服。

午餐價約 $280稱不上便宜,
但加埋環境、服務和食物質素等元素,也仍覺得合理。

付上即磨咖啡作結。