📍十八夢(銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓✨✨一出𨋢喺門口已經隱約聽到令人興奮嘅歌聲,喺門口完成安心出行後,職員按下門掣,自動門徐徐打門,已經比駐唱歌手同鋼琴手嘅聲音吸引住🎶🎶,身後仲有塊10米長LED大螢幕,令舞台更顯震撼。😍😍餐廳內樓底好高,環境好寬敞,大部份嘅座位都可以望到舞台,可以邊吃邊欣賞,現場氣氛好輕鬆。當晚有食客慶祝生日,亦可以用大螢幕播放短片,見到佢地都慶祝得好高興。💕💕💕Dinner set 💰2380 for two 👉刺身兩品😋😋😋😋.8/5店員端上兩個精美寶盒已經覺得好特別,😍😍以為係首飾箱,一打開見到兩塊又大又厚嘅油甘魚同隻肥美嘅生蠔,陣陣鮮味傳入鼻,忍唔住吞咗啖口水,刺身擺放到好似藝術品,觀賞咗一陣先捨得食。油甘魚魚味好重,沾上少許醬油,帶出個鮮味。生蠔好大隻好新鮮,我無加調味料,食出個陣海水味,真係好好味,一隻真係好吊喉,餐廳就係要做到呢個效果💕💕👉爐端燒三點盛😋😋😋😋.5/5鵪鶉胸串燒燒得好嫩滑好香口,火灸鵝肝燒到外層脆,咬落去好濃鵝肝味,成口都係油,但唔會覺得好油膩,細細舊,啱啱好。日本青椒仔細細隻,微辣,中和返鵝肝喺口入面嘅油,配合得好
📍十八夢(銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 6樓

Dinner set
💰2380 for two

👉刺身兩品
😋😋😋😋.8/5

👉爐端燒三點盛
😋😋😋😋.5/5
鵪鶉胸串燒燒得好嫩滑好香口,火灸鵝肝燒到外層脆,咬落去好濃鵝肝味,成口都係油,但唔會覺得好油膩,細細舊,啱啱好。日本青椒仔細細隻,微辣,中和返鵝肝喺口入面嘅油,配合得好好

👉鮑魚意大利脆米飯
😋😋😋😋.5/5
睇落好細煲,食落好大份。用上瓦煲裝住卜卜脆米,粒粒都金香可口,飯加左醬汁,份量適中,唔會令到脆米淋哂,撈勻嚟食口感唔錯。脆米中間放上隻超大鮑魚,口感煙韌,味道好新鮮。將鮑魚切成細舊,配上醬汁脆米,逐羹逐羹咁食,不知不覺間就清哂成煲,完全唔夠喉。餐廳好貼心,喺瓦煲下面加入蠟燭加熱保溫,每一啖都有溫暖

👉烤美國牛腹肉配紅酒汁
😋😋😋😋.5/5
牛腹肉煎到五成熟,唔覺得靭,好好咬口,牛味好重好香,配菜都好出色,有薯仔、椰菜仔、椰菜花、脆肉瓜、全部都焗到金黃色,食返啲菜,減少罪惡感

👉慢煮西班牙乳豬配熱情果醬
😋😋😋😋.5/5
少有見乳豬係西餐上出現,乳豬比我嘅感覺係酒宴上第一道菜。店員話呢個菜係餐廳主打,必試,就試下有幾好味。從盤上隻豬腳仔可見,乳豬用咗幼齒豬仔,肉質非常嫩滑,豬皮燒到脆卜卜,好香口,每啖咬落去啲油都流到去嘴角,嫩滑脆豬點上餐廳自家調配熱情果醬就能夠中和到豬仔嘅油脂,真係絕配。配菜係焦糖菠蘿,菠蘿唔太甜又唔酸,加埋層金黃色焦糖,食落非常開胃。建議食法,一啖豬仔,一啖菠蘿,咁就Perfect match!

👉甜品拼盤
😋😋😋😋.3/5
有三款,包括黑糖大福、黃豆粉蕨餅,朱古力蛋糕,三款都唔太甜,份量適中,成碟一個人食哂,真係好滿足

👉白酒紅酒各一杯
啲酒加埋野食令成餐飯好完美💕💕💕

回頭:yes!!! 環境同氣氛,令到辛苦咗一日嘅我,心情都放鬆哂。手機電量被駐唱歌手大量吞食,佢地唱咗好多耳熟能詳嘅歌,令到我都不斷舉機錄影,餐廳好貼心,有行動電源租借。食物、環境、氣氛、貼心,令到我同手機都充滿能量離開,滿足滿足!!😆😆😆✨

#kermit食在銅鑼灣