2019-01-30 42 浏览
在油尖旺區,要搵好食店,一點都唔難搵,只要大家話想食咩,就咩都有得食。 不揀飲擇食的,就有好多選擇……感恩我地2人對食不是有好大問題……今晚我地就想去食『四川菜』, 向味蕾打招呼……以前為了就男友,佢唔食辣,自己都唔食辣,慢慢地口味都好似變淡左少少不過唔緊要啦…總要作出少少改變,就同朋友友去食四川菜……食店樓下看更叔叔提我,係第8分店,在2樓吖…🤣😅🤣🤣見到menu, 其實好多選擇……見到menu, 其實好多都點0黎食……見唔見到天花上面有🐦籠仔……水煮牛肉:唔好以為紅噹噹好辣,其實食落口係好有層次……慢慢地……辣。水煮牛肉:牛肉好嫩滑,有青瓜,有油麥菜。蔥油拌麵:麻油味濃,配上水煮牛肉一起食,都好好味川香回鍋肉 : 辣得0黎,配一流蒜泥青瓜 : 口感辣辣地,食下青瓜,可以清新一下口空。涼拌土豆絲 :好喜歡食薯仔絲,配上辣油及醋,好開胃,好好的開胃菜。不過有次同朋友去梅湘菜店食炒土豆絲,新鮮炒,比較好食……香港越來越多四川菜店,湘菜店,我們好有口福 ,可以食到唔同口味的菜館。

不過唔緊要啦…總要作出少少改變,就同朋友友去食四川菜……

食店樓下看更叔叔提我,係第8分店,在2樓吖…🤣😅🤣🤣

見到menu, 其實好多選擇……

見到menu, 其實好多都點0黎食……

見唔見到天花上面有🐦籠仔……

水煮牛肉:牛肉好嫩滑,有青瓜,有油麥菜。

蔥油拌麵:麻油味濃,配上水煮牛肉一起食,都好好味

川香回鍋肉 : 辣得0黎,配
一流

蒜泥青瓜 : 口感辣辣地,食下青瓜,可以清新一下口空。

不過有次同朋友去梅湘菜店食炒土豆絲,新鮮炒,比較好食……

香港越來越多四川菜店,湘菜店,我們好有口福
,可以食到唔同口味的菜館。

2019-01-26
  • 涼拌土豆絲
  • 水煮牛肉
  • 川香回鍋肉
  • 蔥油拌麵
  • 蒜泥青瓜
2019-01-30 134 浏览
魚香茄子這個魚香茄子很惹味,茄子、肉碎份量夠多。而且不太多油。佐飯一流。每逢到餐廳或大排檔吃飯,總會叫一煲魚香茄子,香辣開胃。小時候總以為魚香茄子煲內是有魚的,十分抗拒。可是,自從試了第一口,就愛上了,後來才知所謂的魚香,其實只是加入了切碎的鹹魚,是整道菜惹味的主要來源。乾煸四季豆以大火快炒,四季豆燒至表皮略帶焦黃,乾身而不失原味。夫妻肺片四川最經典的小吃之一。這道菜有牛舌、牛肚。辣而不辛、麻而不嗆。蔥油拌麵熱辣辣的麵條,香噴噴的蔥油四溢。紅糖糍粑糍粑是用糯米蒸熟搗爛後所製成的一種食物。慢火煎香,蘸紅糖糖漿同食。完美!

乾煸四季豆
以大火快炒,四季豆燒至表皮略帶焦黃,乾身而不失原味。

蔥油拌麵
熱辣辣的麵條,香噴噴的蔥油四溢。

2019-01-28 43 浏览
今晚同朋友嚟十二味功夫, 之前就聽佢講十二味個麻辣火鍋有幾好食, 但我唔食得太辣, 但今次佢話同我嚟試呢間唔食麻辣火鍋,而且有多兩個人可以有辣有唔辣,OK,咁我就下你地啦。人多嚟食好好多, 我唔食辣可以另外點多款食物,所以點左人見人愛酸菜魚,店員話佢其實唔辣。等左一陣,一大盤酸菜魚就上場了。目測魚肉份量都幾多, 用嘅係鱸魚肉, 肉厚、無細骨,而且都算滑,湯味就帶少少辣,配埋酸味味嘅酸菜,好惹味。朋友話個湯都好好喎。麻辣干鍋就係自選配料,再選鍋底同辣度,廚房就會幫你熱炒。我地四個人選了六樣餸其實都好似有點多,不過其中嫩牛肉真係好滑,而寛粉就煙煙韌韌,我個人認為必點的。干鍋香辣但有點油,所以配上一碗白飯比較好。飲品我就點了酸梅湯, 貪佢夠大杯。不過呢度如果晚市嚟真係建議人多點好,因為可以試多幾款菜式嘛, 唔係兩個人點個干鍋,配白飯就飽了。

飲品我就點了酸梅湯, 貪佢夠大杯。

近排突然間好想食辣野又懶得返大陸,於是搵下香港有咩川菜選擇,搵搵下竟然搵到哩間新店。一出𨋢職員已經好好笑容咁招待我地埋位坐,菜式既選擇都幾多。 香鍋。哩道最出名既招牌麻辣香鍋,最少要揀5款配菜。今次揀左牛柏葉,滷水豬腸,嫩牛肉,海帶,寬粉。一黎到勁大鍋😂,哩個份量應該至少3個人先好叫。揀左少辣,最正就係啲寬粉同牛柏葉,吸哂啲辣味,建議中意食辣既人可以挑戰再辣啲。-夫妻肺片。件件都好大塊,切得又薄,容易入口,麻味都幾出,做前菜夠哂開胃糖醋排骨。份量多,每件都炸得好香口,酸梅味好出,用黎解辣都唔錯。蔥油拌麵。同平時出面食既有啲唔同,哩道係拌油麵,入口彈牙,重有陣蔥香味,但因為係蔥油加油麵,比較滯口,一定要share🤣🤣但都惹味既紅糖糍粑。成晚最期待既一道甜品😍,外皮炸到脆一脆,內裏煙煙韌韌,沾埋紅糖食,簡直絕配。重要整到細細舊咁,食落口又唔會好漏。慾望酸梅。哩杯飲品係解辣之選,淨係見佢咁大杯都已經好抵。食完辣野飲幾啖又可以繼續挑戰其他😂。最後值得一讚係哩道啲職員服務態度真係好好。

香鍋。

糖醋排骨。

份量多,每件都炸得好香口,酸梅味好出,用黎解辣都唔錯。

蔥油拌麵。

紅糖糍粑。

慾望酸梅。

最後值得一讚係哩道啲職員服務態度真係好好。
2019-01-25
最近打算和友人聚舊,苦思進餐地點之時,發現油麻地一帶新開了一所川菜,據悉十二味餐廳品牌由一名未滿三十歲的年輕港漂創立,近年在香港大展拳腳,主打正宗有特式的外省菜,至今已頗具規模。餐廳設於新建的商業大廈之內,進入商業大廈時,我們就發現了一幅奇景,電梯上只有十二味功夫的招牌,其他樓層都只有白燈槽,估計其他公司尚未入伙,也就說是執筆之時此大廈只有一所餐廳而已。電梯門打開,就看到整所餐廳。由於是平日,人流不多,立即可以入座;餐廳雖佔全層,內部實際空間其實不大,裝修偏向簡約,白色的牆身,加上紅色燈籠作點綴,整體氣氛不俗,但部份餐枱的距離較窄,相信繁忙時會感覺到侷促。我們點了三款菜,川式口水雞、水煮魚、蔥油伴麵。川式口水雞口水雞是冷盤,雞肉也沒有因而變硬,依然爽滑,而且頗能混入醬汁的辣味,青瓜也是非常爽口,十分有水準。水煮魚、蔥油伴麵待應上菜時視覺震撼,整道菜色澤深紅,份量十足,足足比口水雞大了兩圈, 盤上滿怖辣椒和魚片,筷子一撈發現辣椒下還有很多不少薯粉和芽菜;辣湯底口味不算太辣,相信為本地人口味作出了調整,但依然十分惹味;我們也點了蔥油伴麵,配上辣湯底,令我食意大開;魚片質素也不錯,魚片去骨撤

我們點了三款菜,川式口水雞、水煮魚、蔥油伴麵。

水煮魚、蔥油伴麵
待應上菜時視覺震撼,整道菜色澤深紅,份量十足,足足比口水雞大了兩圈, 盤上滿怖辣椒和魚片,筷子一撈發現辣椒下還有很多不少薯粉和芽菜;辣湯底口味不算太辣,相信為本地人口味作出了調整,但依然十分惹味;我們也點了蔥油伴麵,配上辣湯底,令我食意大開;魚片質素也不錯,魚片去骨撤底,而且湯底的惹味已經混入到魚肉之中,令人食指大動;粗薯粉也十分入味,每口都是湯底的麻辣味道。各方面均處理得宜,整體十分出色。

蔥油伴麵

以上三款食物質素均好,不論味道賣相份量均吸引,我雖然未嘗試過真正正宗的川菜,但以上的菜式也令我感受到品牌制作正宗外省菜的用心;價格也未算太貴,人均約$160的價錢還算可以接受,日後若想再食川菜,必定會考慮這餐廳。
2019-01-21
蔥油伴麵
2019-01-27 23 浏览
朋友今晚帶我食酸菜魚,來到十二味功夫,環境十分不錯,坐位闊,人不多坐得舒服。火紅logo加上紅燈籠,好有中國味。靠窗幾張卡位,飲杯野都幾好。先要一枝無糖可樂,等待好菜上枱。朋友點了酸菜魚,份量好大,我地唔食辣,所以安排了走辣,魚肉十分嫩滑並且好大舊,食落口感好好,酸菜搭配正好合適,好夠味。魚肉大塊又嫩滑,酸菜送飯一極棒。乾扁四季豆,不算太油,清清地,好健康,夠香口,脆脆有味,一碟份量都幾多,抵食小菜。

火紅logo加上紅燈籠,好有中國味。
靠窗幾張卡位,飲杯野都幾好。

先要一枝無糖可樂,等待好菜上枱。

魚肉大塊又嫩滑,酸菜送飯一極棒。

2019-01-24
  • 乾扁四季豆
2019-01-27 37 浏览
今晚又嚟encore 十二味, 之前同媽咪去食麻辣香鍋食到唔停口, 最近見佢係屋企附近開新店,即刻call埋細佬去試🤤😋。人多嚟食好好多, 因為香鍋可以多點幾款餸嘛,今晚我地仲加左個人見人愛酸菜魚添。酸菜魚係湯菜, 魚肉用左鱸魚肉, 厚肉得嚟但好滑溜,湯味帶微辣,啲酸菜都超好味,個湯好好飲,酸酸辣辣但唔鹹,用嚟自制湯飯超級正😜。辣炒鍋就一如既往咁惹味,我地點左六款餸:雞軟骨、嫩牛肉、寬粉、萵筍、豆皮同豬頸肉。配碗白飯,連細佬弟婦都大贊好味又抵食!飲品我推介佢地飲酸梅湯, 夠大杯可解辣。而我就試佢地嘅桂花冰釀,桂花釀嘅清甜味,中和辣度👍。餐廳食物真材實料, 味道好有真正四川嘅神韻,而且CP值超高, 我覺得佢將會成為我同家人嘅飯堂囉🤭👍。

2019-01-27
  • 桂花冰釀
  • 人見人愛酸菜魚
  • 經典香辣鍋
2019-01-27 42 浏览
朋友相約於旺角吃飯,這次朋友安排了,前往一家在內地的連鎖食店,主打四川菜。 四川菜重點是麻和辣,也令我十分期待。餐廳位於旺角油麻地附近,地理上十分方便,距離地鐵站只有短短五分鐘路程。至於餐廳裝潢方面,以簡單嘅格調,配合充滿中國特色嘅小飾物,份外入型入格。我們點了秘製醬香鍋,配菜選了嫰牛肉,台灣魚腐,萵筍,金針菇及豆皮。 這是完全沒有辣味的, 吃起來充滿豆香味, 味道還算不錯,鹹鹹甜甜。極品麻婆豆腐,四川菜的重點, 一吃便知師傅的材料,絕對真材實料。 麻中帶辣,辣中帶點麻, 口感佳,絕對是代表作。甜品點了紅糖糍粑, 入口鬆軟,像年糕一般,也算是不錯,但可惜油份十足,未必每個人也很喜愛。價錢還算公道,意料之內,性價比也不錯,我還會再來的。

價錢還算公道,意料之內,性價比也不錯,我還會再來的。

2019-01-27 26 浏览
平曰食開川菜都是小辣一族。今日就來到十二味功夫川菜刺激下味蕾,七點左右上到,人流不算多,餐廳裝潢時尚不失中國風格,坐座位寬敞舒適。食川菜每次都必點酸菜魚,這里的酸菜魚用特選優質盧魚起雙飛做的主食,熱辣辣的一鍋送上,不但賣相吸引,味道一流,要求小辣的我們食到津津有味,魚肉嫩滑鮮甜,酸菜吸收魚湯的精華,又爽又辣又酸又鮮,非常惹味,加上新鮮花椒更野味,招牌自選香鍋又另一種風味,選五種菜式,炒咪一碟,有豆濃的腐皮、爽脆蓮藕、嫰滑本地牛、入味菇菇和窩筍味道好夾好豐富的一餐,吃過返尋味,我會常來的。

好豐富的一餐,吃過返尋味,我會常來的。
2019-01-26 25 浏览
好多人都話鐘意食辣而又食得辣係一種幸福,因為味覺會有無窮既樂趣 呢度既環境非常有現代中國風既感覺本小姐推介:飲品桂花冰釀,非常正頭盤先黎個青瓜女士必點喔,青瓜有助隔油,食幾多都無問題啦 呢個青瓜爽口帶帶少少蒜蓉磨成碎既汁,開胃呢碟叫:十二味上上簽,個麻辣汁不得了 我個人覺得係成碟餸既精髓,麻麻地帶有辣味,但又唔到咳到喉嚨店員推介:經典香辣鍋滷水肥腸,雞軟骨,萵筍,鮮腐竹,寬粉炒埋一鍋禮成味道真係非常好,食香味俱全,重點係辣道可自行選擇以上開飯食評,只係查小姐個人食後感
呢度既環境非常有現代中國風既感覺

本小姐推介:飲品桂花冰釀,非常正

頭盤先黎個青瓜
女士必點喔,青瓜有助隔油,食幾多都無問題啦
呢個青瓜爽口帶帶少少蒜蓉磨成碎既汁,開胃

呢碟叫:十二味上上簽,個麻辣汁不得了
我個人覺得係成碟餸既精髓,麻麻地帶有辣味,但又唔到咳到喉嚨

店員推介:經典香辣鍋
滷水肥腸,雞軟骨,萵筍,鮮腐竹,寬粉
炒埋一鍋
禮成

味道真係非常好,食香味俱全,重點係辣道可自行選擇

以上開飯食評,只係查小姐個人食後感
2019-01-26 28 浏览
朋友生日 佢又想挑戰食下辣野 上網搵下搵下就搵到呢間 呢間餐廳雖然唔太大 不過一d都唔迫 我地仲坐到可以望街景既卡位〰️川式口水雞〰️$68口水雞食落去有少少麻辣 而雞肉既肉質非常嫩滑 雞皮爽口 仲要係幾大碟添呀〰️香辣木耳〰️$28木耳酸酸辣辣 大大塊既木耳 估唔到係咁爽口彈牙 一邊傾計 一邊食 不知不覺勁快食晒成涼前菜 正〰️乾煸四季豆〰️四季豆炒得好有獲氣 肉碎好均勻沾滿左係成碟四季豆上面 鹹味調較得啱啱好 而家仲有少少辣 非常惹味〰️糖醋排骨〰️$88排骨表面沾滿左白芝麻同糖漿 味道甜甜酸酸 口感又有d脆口 食落去啖啖肉 好juicy 〰️人見人愛酸菜魚(少辣)〰️$198黎到今晚我最期待既重頭戲 酸菜魚 魚既份量比想像中多 魚食落去無骨之餘 口感覺仲好滑添 而味道方面 有魚味之外 食落仲有淡淡既芝麻香味 酸度同辣度適中 餸飯簡直一流 我地仲再加埋寬粉 寬粉索滿左酸汁既味道 同酸菜魚真係好夾 真係好好味!〰️桂花冰〰️$28食完d比較重口味既野 再飲返杯桂花冰 非常清新可口 正

〰️川式口水雞〰️$68

〰️香辣木耳〰️$28

〰️乾煸四季豆〰️

〰️糖醋排骨〰️$88

〰️人見人愛酸菜魚(少辣)〰️$198

〰️桂花冰〰️$28

食完d比較重口味既野 再飲返杯桂花冰 非常清新可口 正

2019-01-26 24 浏览
辣癮起☝️又去搵新嘢試😀呢棟大廈好似淨係得呢間餐廳開咗張餐廳座位唔係好多, 四川餐廳嚟講裝修好四正同幾摩登👍兩個人叫咗一個酸菜魚小辣加薯粉,乾扁四季豆小辣, 酸辣木耳,冰粉同埋一個飯酸菜魚好滑,無骨,食得好爽😂 小辣辣度適中啱曬我,酸菜唔會太咸,送飯幾好加咗一份薯粉份量超級多,薯粉係好闊嗰種,好煙韌😋乾扁四季豆幾乾身,表面好香調味料既味,好惹味😋😋 唔會太油,小辣辣度都係perfect 👏個酸辣木耳唔係好辣, 酸酸地好開胃,size好大粒😅 同食開嘅幾唔同冰粉又係超大碗, 有淡淡嘅花香味, 要黎解辣或者當飯後甜品非常好😋店員服務都積極,幾滿意,唔駛返大陸食既好選擇👍
辣癮起☝️又去搵新嘢試😀
呢棟大廈好似淨係得呢間餐廳開咗張
餐廳座位唔係好多, 四川餐廳嚟講裝修好四正同幾摩登👍

酸菜魚好滑,無骨,食得好爽😂
小辣辣度適中啱曬我,酸菜唔會太咸,送飯幾好
加咗一份薯粉份量超級多,薯粉係好闊嗰種,好煙韌😋

冰粉

店員服務都積極,幾滿意,唔駛返大陸食既好選擇👍
  • 乾扁四季豆
同朋友食生日飯,大家都喜歡食川菜,又想搵個中間位,於是搵到應該係新開冇耐嘅餐廳試下Menu就係呢兩頁,選擇唔多但好精,好多好吸引桂花冰釀$28好清甜微甜嘅桂花味飲落好舒服,中和番一陣比較濃味嘅菜式~川式口水雞$68份量好多,3-4人分先食得晒,辣油好香,辣味可接受酸辣木耳$28份量好多,都係3-4人分先得,酸辣剛好十分開胃酸菜魚(唔辣)$198呢個超正!勁大盆4人食完全夠,魚超滑又冇骨,係我食過最滑嘅鮮魚片!酸菜好正仲好多,記得加埋寬粉吸晒湯汁!魚湯加埋酸菜冇得頂~乾扁四季豆(唔辣,素)$68份量都好多,有朋友唔食肉,所以呢個可以揀素真係岩晒味道好惹味,炒得夠獲氣,好送飯!

Menu就係呢兩頁,選擇唔多但好精,好多好吸引

桂花冰釀$28
好清甜
微甜嘅桂花味飲落好舒服,中和番一陣比較濃味嘅菜式~

川式口水雞$68
份量好多,3-4人分先食得晒,辣油好香,辣味可接受

酸辣木耳$28
份量好多,都係3-4人分先得,酸辣剛好十分開胃

酸菜魚(唔辣)$198
呢個超正!勁大盆

乾扁四季豆(唔辣,素)$68
份量都好多,有朋友唔食肉,所以呢個可以揀素真係岩晒
味道好惹味,炒得夠獲氣,好送飯!
2019-01-15
庆祝纪念
生日
2019-01-23 62 浏览
發現了新開的川味店,對於愛食辣的我當然要去食我見鄰坐的食酸辣魚其實都吸引,可惜太大鍋,我們2個人,只能食個撈鍋再加小食。撈鍋碰不是火鍋,是選了配料後要把所有菜炒在一起,可選辣和不辣!上菜時辣椒麻辣味很吸引,菜的分量也很足夠!配飯特別野味我覺得食撈鍋不錯,麻辣後衣服也不會有一陣味!另外我們也點了炒土豆絲!這個比起撈鍋清淡一點,有一些陳醋的,所以酸酸的,清新也可以解解辣!飯類選了暗然銷魂炒飯!名字搞笑,味道也不錯,飯炒得很乾身~我們選不辣的,因為可以用撈鍋汁撈飯!正!!!講起解辣,我點了桂花冰釀。細細杯,不過桂花味好濃,而且甜度不誇張,正合口味最後發生小插曲,我走了後發現漏了錢包有餐廳。打回去店員叫我回去取,雖然是小事,不過我覺得店員也是值得一讚!
發現了新開的川味店,對於愛食辣的我當然要去食

我覺得食撈鍋不錯,麻辣後衣服也不會有一陣味!
辣煱

炒土豆絲

暗然銷魂炒飯

辣煱
炒土豆絲
2019-01-23 54 浏览
近日彌敦道開了很多樓上舖,今日中午又跟同事來試新菜,十二味功夫菜,地方不算大就是夠光猛整潔!🥢酸菜魚 $68味道不錯酸香中帶麻辣配白飯一碗非常醒胃,魚片新鮮嫩滑!🥢蔥油伴麵 $38賣相了得,但份量比較細,食落太多油,醬油味淡了點,麵條質地還算可以口感軟彈。平均每位 $53 不用加一都抵食啊!十二味覺得是用上 12 種調味料炮製,該是這麼理解吧!內容包括什麼就不知了!

🥢酸菜魚 $68
味道不錯酸香中帶麻辣配白飯一碗非常醒胃,魚片新鮮嫩滑!

🥢蔥油伴麵 $38

平均每位 $53 不用加一都抵食啊!

2019-01-15