2019-01-23 69 浏览
朋友轉發了社交媒體上的一則帖子,片段中的水煮魚和酸菜魚被拍得相當吸引。上網查找後得知同集團在旺角區也開有一家「十二味功夫」,今晚便召來能夠吃辣的小伙伴一起品嘗川菜。「十二味功夫」就在彌敦道新開的商廈LADDER Dundas二樓,一出電梯口就是了。打頭陣出場的是四川著名涼菜——口水雞。雞肉入口嫩滑,雞件浸在經特調的辣汁中,麻辣味道早已滲入內裡了。對筆者來說,這道口水雞是屬於微辣的程度,相比起麻辣,反而更能吃到它的麻油香。雞件下面還放了青瓜條,爽脆的口感和清新的味道,跟口水雞形成強烈對比呢。接著是今晚的主角——水煮魚。198元一盤的水煮魚,份量絕對可以跟價格掛勾。魚肉片數量相當之多,另外再有紅薯寬粉、芽菜、西芹、青瓜等配菜。水煮魚用的是鱸魚肉。魚肉雖然經長時間浸淫在水煮湯底中,但夾起來卻毫不爛散。魚片入口頗為滑溜,咀嚼時亦感受到魚肉的膠質。水煮湯底目測是下了大量指天椒、花椒、八角等調味食材熬煮,心機作也。也許是遷就港人口味,這盤紅油滿滿的水煮魚看似辣得飛天,但實際的麻辣度是可以接受,吃畢後也未至於需灌水解辣。連同鱸魚肉在內,盤內所有食物都十分入味。那股誘人的麻香實在令人禁不住把魚肉片和芽
。上網查找後得知同集團在旺角區也開有一家「十二味功夫」
,今晚便召來能夠吃辣的小伙伴一起品嘗川菜。

川式口水雞

打頭陣出場的是四川著名涼菜——口水雞。

唇齒留香水煮魚

接著是今晚的主角——水煮魚

198元一盤的水煮魚,份量絕對可以跟價格掛勾

。魚片入口頗為滑溜,咀嚼時亦感受到魚肉的膠質

連同鱸魚肉在內,盤內所有食物都十分入味
。那股誘人的麻香實在令人禁不住把魚肉片和芽菜往嘴裡送

葱油拌麵

初時怕只有口水雞和水煮魚會不夠飽,所以多點了一道葱油拌麵

對比起前2道菜,葱油拌麵明顯有少許失色。煙韌的麵條入口滿是葱香,但論惹味度,就當然口水雞與水煮魚略勝一籌

店員的體貼服務也是值得一讚
,主動為客人倒水。這杯水是放了檸檬,有助消膩呢。
2019-01-21
唇齒留香水煮魚
2019-01-20 86 浏览
喺香港要搵到一間好食嘅四川野真係好難,見佢新開張所以試試佢,呢度主打四川乾鍋,另外都有啲炒餸同涼菜🌟涼拌土豆絲每次食四川野都一定要叫土豆絲,因為唔知點解係屋企整雖然係好簡單嘅嘢但係都整得唔好食,土豆絲好爽口,加埋啲辣汁好夾,而且唔算好辣🌟酸菜魚雖然價錢比較貴,要成$198,但係好在質素對得起個價錢,啲魚啖啖肉冇完全冇骨,份量都唔少,而且酸菜比得完全好多,夠晒開胃,同埋真係唔係好辣🌟乾鍋乾鍋配料選擇都好多,大約20款,不過最少要叫五樣!我哋叫咗紅薯寬粉、豆皮、豬頸肉、牛柏葉同埋雞軟骨一上到嚟全部都係鋪滿晒豆皮同紅薯寬粉,所以變咗其他配菜都好似好少咁,呢度可以改善下不過成個味都好好,係好香嘅辣味,夠晒正宗,叫咗兩個辣椒超級辣,辣到我啲fd要係咁飲野飲,同埋放落去酸菜魚啲湯洗下啲辣椒😂😂事關真係太多料,我哋食唔晒咁多,下次應該打包!

🌟涼拌土豆絲

🌟酸菜魚

🌟乾鍋
事關真係太多料,我哋食唔晒咁多,下次應該打包!
2019-01-20 198 浏览
喺大陸成日食川菜都不外乎係酸菜魚,水煮魚等等非常辣同惹味嘅菜式。而喺香港,為左迎合香港人口味,通常都唔會食得返係大陸食嘅果種惹味嘅辣度。今次係我第一次食十二味,佢係港島開到成行成市,終於佢踩入旺角開舖店舖唔大,但裝修好有中國特色。食川菜當然要食辣,極度勸喻唔食得辣人仕要先經訓練先好試食川菜今次我地揀左酸菜魚我地揀左小辣,已經有好大進步嘅我竟然覺得小辣都好辣,有驚喜食得勁辣嘅人仕應該會覺得好正!通常香港食到嘅酸菜魚只會食到辣椒嘅辣味,呢個有啲大陸水準,湯底都能夠食得出酸菜味,仲越浸越辣至於魚方面,店家用左鱸魚,好滑無骨唔腥,份量都好充足,very good仲有萵筍同埋菇作配料添!蒜泥青瓜又估你唔到咁好食,落左白醋同埋大量蒜泥,青瓜特登切到好細粒,所以蒜泥可以完全沾滿每一口青瓜酸酸味味非常開胃!最後黎個甜品真係完美作結,細細舊少食多滋味,炸到脆卜卜嘅外皮,再加埋軟熟嘅內裡,外邊沾上黃豆粉再點埋糖漿,係完美嘅熱食甜品!其實有啲似糖不甩,但就係脆卜卜嘅外皮加左分但如果個糯米糍嘅口感再煙un啲就好啦蜜瓜牛奶有豐厚啲牛奶口感,非常creamy,唔知係咪用左日本蜜瓜呢,outcome出嚟超級甜😂係超

店舖唔大,但裝修好有中國特色。

今次我地揀左酸菜魚
酸菜魚

我地揀左小辣,已經有好大進步嘅我竟然覺得小辣都好辣,有驚喜
仲有萵筍同埋菇作配料添!
蒜泥青瓜
酸酸味味非常開胃!

但如果個糯米糍嘅口感再煙un啲就好啦
蜜瓜牛奶

係超級值得推薦嘅川菜,下次要試埋佢地嘅香辣鍋!!

酸菜魚
蒜泥青瓜
蜜瓜牛奶
2019-01-20 52 浏览
本身因為怕辣,所以好少食川菜。有朋友想食,話呢間新開,於是硬住頭皮,和她一起去。環境都很不錯,因為新開冇耐,裝修好得宜。我們彼安排坐二人位。Menu好簡單,得一頁,即兩版。聽聞酸菜魚係signature.所以我們點了,仲可以揀吾辣,岩哂我。1. 人見人愛酸菜魚。$198一塊一塊薄薄的魚,好滑,好清甜。不過最正係個湯,少少酸味味咁,好濃郁,連埋酸菜,好醒胃。我除了食魚,仲不斷飮好多湯。原來吾辣,都可以咁好食。我們仲點了:2. 口水雞。 $68我一向都以為口水雞好辣,一向吾敢叫。但朋友想叫了試一下,我就即管咬一口。咦,原來吾係好辣。涼冰冰的有啲似海南雞,是的確帶有少少麻少少辣,但絕對吾係辣到入吾到口果隻,而只係用辣來吊味。好好食,我第一次覺得口水雞是咁好食。3. 蔥油伴麵。 $38呢個正!麵粗粗地,煙煙韌韌,好彈牙。而且用蔥油包住,好香呀。伴住其他餸食,真一流。最後,我們叫了個甜品:紅糖糍靶 $48呢個是四個菜中我最喜歡的。佢好似糯米糍,但長長的,應該炸過,和有少少糖包在外面,所以外脆和甜甜地,內好軟好軟。連埋些粉及糖漿,真係Perfect!估吾到一直怕辣的我,都可以食川菜,而且仲食到

Menu好簡單,得一頁,即兩版。

1. 人見人愛酸菜魚。$198

我們仲點了:

2. 口水雞。 $68

3. 蔥油伴麵。 $38

最後,我們叫了個甜品

紅糖糍靶 $48

估吾到一直怕辣的我,都可以食川菜,而且仲食到停吾到口,真係好好食。
2019-01-19 42 浏览
朋友約食飯,揀左旺角呢間新開的十二味功夫。餐廳不算大,但裝修還不錯,好新,窗邊有幾張卡位,坐得幾舒服。招牌自選香鍋,好特別,揀一個鍋底,然後至少揀五款菜,有葷菜,有素菜,會將揀的菜炒埋一齊。我地揀左唔辣的秘制醬香鍋。萵筍,蓮藕片,豆皮,寬粉,海帶,呢五種素菜炒埋一齊好好味!寬粉Q彈,海帶好大卷,豆皮好入味,萵筍,蓮藕片脆爽。紅糖味糍粑,好Q好軟,幾有特色,提供蜜糖,點上更好味。一份八塊,相當滿足。

我地揀左唔辣的秘制醬香鍋。
萵筍,蓮藕片,豆皮,寬粉,海帶,呢五種素菜炒埋一齊好好味!

寬粉Q彈,海帶好大卷,豆皮好入味,萵筍,蓮藕片脆爽。

2019-01-19
  • 紅糖糍粑
  • 香鍋
2019-01-19 32 浏览
病了要介辣一排,今日好返點點就急不可待去搵食啦! 睇戲後,經過旺角鬧市彌敦道 Ladder dudas 台頭望見 《十二味功夫》! 仲要係新開了不久! 餐廳就在2樓,出𨋢就到了,很方便! 環境乾淨企理,用餐紙點菜。 由出𨋢到完膳後職員服務態度良好。水煮牛肉 HKD 148 沒有分辣度,由餐廳調節 — 屬中辣。等了一會先便有了! 眼前一個大鍋,牛肉份量不少又有𡁻口。 另外鍋內也有寬粉。 吸盡的重慶精華,粉又彈牙,好有咬口。 另外,也有提供打邊爐,實行自己十下十下 - 材料也挺多選擇!

由出𨋢到完膳後職員服務態度良好。

水煮牛肉 HKD 148

2019-01-19 143 浏览
香港熟悉既川菜館可為鼎鼎大名分店繁多,不管係連鎖式老字號集團或個體經營也多的是因為傳統川菜聞名於世盛名/口碑甚佳多種道地醬料味道配搭精緻相當有層次感,主要集中風味炮製法特顯菜色七滋八味的變化十二味功夫最家常以引出辣感如(花椒/辣椒)等...重口味原始風格讓一眾來到古色古香小店滿腦袋滿滿結合上癮難以忘懷!非常適合家人聚腳地這小店提供寬敞上樓的環境保留舒適用膳明亮寬敞裝橫管理一絲不苟以基調為主軸( 川式口水雞 )( 夫妻肺片 )( 糖醋排骨 )( 熗炒土豆絲 )( 蔥油拌麵 )因此開業不久從食材選料以大眾化價格追尋四川滬菜美餚引進旺角,廣受街坊食客歡迎霎時之間就決意彌補一下食慾喚醒己躲懶味蕾的印記吧!

讓一眾來到古色古香[十二味功夫]小店滿腦袋滿滿結合上癮難以忘懷!非常適合家人聚腳地

( 川式口水雞 )
( 夫妻肺片 )
( 糖醋排骨 )
( 熗炒土豆絲 )
( 蔥油拌麵 )

霎時之間就決意彌補一下食慾喚醒己躲懶味蕾的印記吧!
2019-01-17
  • 蔥油拌麵
  • 川式口水雞
記得數月前經閨蜜🐹大力推介下💪🏽,到過了堅尼地城的一家不錯的川菜館🌶,這晚到旺角買新年用品🧧,經覺它的分店早已進駐旺角區📍,當然要捉老公🍋跟我去回味一番啦😆!店內的環境雖不算大🧐,但感覺卻沒有逼迫感😌。以紅色為主的裝潢❤️,充滿中國風之餘又不失時代感✨。茶單分面我倆再熟悉不過了📜,除了招牌的香辣鍋外🥘,更有涼菜❄️、熱食🔥、主食🥢及甜品🍧等。🔹涼拌土豆絲🥔老公🍋最愛必點項目🌟,爽脆的土豆絲配上了酸辣的醬汁🤤,異常醒胃👍🏽。不想吃辣的也可以選擇不辣的喔😉~🔹川式口水雞🐥人妻🐷的必點菜式😏,這家用料絕不馬虎😳,用上了雞腿肉🍗,嫩滑的肉質配上香辣醬汁🌶,讓人慾罷不能😍!🔹經典香辣鍋🍲配菜共有20多款😲,食客可根據個人喜好選擇💘,但最少要點5款喔☺️~ 這次選了肥牛🐮、萵筍💚、牛百葉、蓮藕片及寬粉🥢,再加入了秘製香油及多款由成都直送到港的香料🌶,入口麻香鮮辣😋,風味十足🤩。🔹桂花冰釀🌸最後人妻🐷點了一杯桂花冰釀🍶,甜味在口中慢慢擴散😌,絕對是解辣首選👍🏽!💭總結其實還有多個小菜我倆一直想嚐🤔,下次還是多邀幾個朋友一起來盡慶一番吧🎉。

🔹涼拌土豆絲🥔

🔹川式口水雞🐥

🔹經典香辣鍋🍲
配菜共有20多款😲,食客可根據個人喜好選擇💘,但最少要點5款喔☺️~ 這次選了肥牛🐮、萵筍💚、牛百葉蓮藕片寬粉🥢,再加入了秘製香油及多款由成都直送到港的香料🌶,入口麻香鮮辣😋,風味十足🤩。

🔹桂花冰釀🌸
左:可樂 // 右:桂花冰釀

💭總結
2019-01-17
2019-01-17 43 浏览
There are so many branches of Twelve Flavours but I was surprised that this branch is under the Kungfu Dimsum group!The menu is pretty much the same as the one in K Town and the menu is about the size of an A3 sheet!I love the stir fried bowls where you get to pick five items with a spicy or soy sauce base.Chose the spicy base which turned out a bit too spicy for me this time with a prominent kungfu spicy kick going on.The luncheon ham is my favourite and this is a popular pic in Sichuan dishes.
It was all simply delicious with rice and the soft beancurd sheets are the spiciest as it absorbs all the spices.
Finished with the melon milk which was soothing while the passionfruit soda turned out to be a gigantic glass!
2019-01-17 32 浏览
又有新店開張啦,又係時候試下新野🤭🤭呢間仲要開係本人屋企附近點可以唔黎食下呢!!呢間十二味功夫本身大陸已經有多間分店,今次開到黎香港🇭🇰我地有口福了😋😋坐近窗邊位置可觀望街景,十分寫意!!店內裝潢大多數都有著我地既國寶熊貓🐼既蹤影。川式口水雞$68唔只食物本身賣相精美,用既碟都富有藝術氣息!口水雞味道又唔算話太辣,但食落去好入味,而且雞件大大隻啖啖肉好味!酸辣木耳$28木耳食落去好爽口,酸酸辣辣咁幾開胃!!水煮魚$198雖然本人唔太食得辣,但比起酸菜魚本人更愛吃水煮魚,貪佢辣得夠過癮😋😋😋水煮魚入口肉質鮮嫩惹味份量亦不少,裏面仲有薯粉同芽菜唔洗驚唔夠飽😆😆柚子茶$28美味的一頓川菜晚餐👍🏻👍🏻👍🏻

川式口水雞$68

酸辣木耳$28
木耳食落去好爽口,酸酸辣辣咁幾開胃!!

水煮魚$198

柚子茶$28

美味的一頓川菜晚餐👍🏻👍🏻👍🏻
2019-01-16
2019-01-16 136 浏览
有時候好想食辣野,不過因為佢唔食得辣,所以只有多人飯局才可以和其他朋友一齊分享下。不過今日佢一反常態話可以試少少,實在有點驚喜。好啦,一於試一試這間新開的麻辣鍋。由於是樓上鋪,所以座位都較為寬闊,菜單十分簡單,一張紙過去落order。主打係鍋物,不是火鍋,只需要order一些配料,廚師就會炒香然後放落鍋一齊食。既然佢話可以食辣,當然要個麻辣鍋啦。之後再添加一個口水雞和蔥油拌麵。口水雞是水準作品,因為肉質鮮嫩,辣度適中,不會搶去雞的鮮味。蔥油拌麵就真是值得一讚,因為它的質地是煙靭有勁,但係不會好油膩,每一口都是濃郁芳香。主菜來了,揀了五款配菜,入面有豆腐皮,雞翼,雞軟骨,萵筍和魚腐。雖然選了小辣,但係辣度仍很強大,看到他吃得辛苦頻飲汽水的樣子好好笑。其中最好味是雞翼,因為她是一字骨的所以十分之入味。雞軟骨也是不錯,不會太硬咬崩牙咁。鍋物份量其實都頗多,要打包回家!這裏亦有其他菜式例如酸菜魚可以叫,下次也要來試一下。

川式口水雞

口水雞是水準作品,因為肉質鮮嫩,

辣度適中,不會搶去雞的鮮味。

蔥油拌麵

蔥油拌麵
2019-01-16 86 浏览
<川菜>路經旺角彌敦道的Ladder Dundas,門口有「十二道功夫」的菜牌,一看知道是川菜,價錢也合理,便抱著一試的心態上去。餐廳裝修簡潔,窗口位置可望著彌敦道。<酸菜魚$198>雖然偏貴,但勝在份量足夠,鱸魚嫩滑冇骨,啖啖肉,酸菜開胃。<蔥油拌麵$38>味道較濃。<香鍋>另外,我們叫了一個香鍋,香鍋油叫炒出來的火鍋,源於中國重慶,用十二種香料炒製而成,每個香鍋最少要選五款配菜,我們選了鮮腐竹、雞軟骨、雞翼、嫩牛肉和牛柏葉,五樣餸炒出來都幾大碟,如有三個人以上,值得一試。

<川菜>
餐廳裝修簡潔,窗口位置可望著彌敦道。

<酸菜魚$198>
雖然偏貴,但勝在份量足夠,鱸魚嫩滑冇骨,啖啖肉,酸菜開胃。

<蔥油拌麵$38>
味道較濃。

<香鍋>

2019-01-13
  • 酸菜魚
2019-01-14 111 浏览
那天中午實在太餓, 到了兩點的時間才決定要吃十二味的午餐. 餐龐把foamboard放在地面那層才看到, 否則沒有可能知道餐廳是位於樓上的.上了去出奇地差不多坐滿人, 服務生帶我坐一個單人死角位, 便點菜了.我點了回鍋肉套餐, 加錢ZERO可樂,出奇地, 居然一個set要等15分鐘, 我也不想去猜是否現炒, 但以食lunch來說, 時間是不合格的.回鍋肉來了, 很好吃, 用的是郫縣豆瓣醬, 還炸過, 肉不肥, 不瘦, 香. 蓮藕片炸過再炒, 酥.但可惜, 份量出奇少, 少到過份. 5塊蓮藕5塊肉, $58.我厚道, 不給負評.

我點了回鍋肉套餐, 加錢ZERO可樂,

我厚道, 不給負評.
2019-01-13 89 浏览
窮遊香港-香港好食酸菜魚?.今日呢間係旺角有分店新開佢新到...成座大廈 得開左佢一間店其他廿層都空既....可見大廈有幾新‼️坐卡位仲有落地玻璃睇旺角街景‼️同比平過香港太二分店 好多.....今日叫左⭐️酸菜魚$198(大概2人份量)😱呢個勁驚喜 食完同太二個味真係9成似所以如果鐘意太二既 一定鐘意呢個‼️太忙番唔到大陸 可以食住呢間過下癮先‼️或者唔鐘意番大陸既朋友都可以試下呢間.咁呢間既酸菜魚味道水準點呢👍🏻呢間既魚肉都係完全冇骨 好夠滑(太二食左十次 有3次有碎骨)😋但係就切得比較厚同大舊(相對太二就薄dd啦)(鐘意薄定厚就好睇個人口味啦)可以選擇辣或唔辣用上綠色既辣椒(太二用大量紅黃辣椒 黃最辣)冇黃色既花瓣👍🏻有落小小芝麻同炸蒜(令成碟更香口)👍🏻酸菜集中左係碟既其中一邊(方便你搵黎食 加分)⭐️飯$12一個 又係同太二一樣👍🏻好夠飯味 同埋偏硬 粒粒分明 送湯一流.⭐️口水雞$68 同⭐️夫妻肺片$68👍🏻口水雞肉夠滑 即使雞胸都係👍🏻個汁夠香 小麻辣(所以應該點咩涼拌都好正)2樣都係好好食 但相對酸菜魚冇咁驚喜因為香港好多地方都做得好好.服務方面👎🏻呢到台面冇紙巾 冇差電 太二2樣都
窮遊香港-香港好食酸菜魚?

今日呢間係旺角有分店新開
佢新到...成座大廈 得開左佢一間店
其他廿層都空既....可見大廈有幾新
‼️坐卡位仲有落地玻璃睇旺角街景
‼️同比平過香港太二分店 好多....
今日叫左⭐️酸菜魚$198(大概2人份量)
😱呢個勁驚喜 食完同太二個味真係9成似
所以如果鐘意太二既 一定鐘意呢個
‼️太忙番唔到大陸 可以食住呢間過下癮先
‼️或者唔鐘意番大陸既朋友都可以試下呢間
咁呢間既酸菜魚味道水準點呢
👍🏻呢間既魚肉都係完全冇骨 好夠滑
(太二食左十次 有3次有碎骨)
😋但係就切得比較厚同大舊
(相對太二就薄dd啦)
(鐘意薄定厚就好睇個人口味啦)
可以選擇辣或唔辣
用上綠色既辣椒
(太二用大量紅黃辣椒 黃最辣)
冇黃色既花瓣
👍🏻有落小小芝麻同炸蒜(令成碟更香口)
👍🏻酸菜集中左係碟既其中一邊(方便你搵黎食 加分)
⭐️飯$12一個 又係同太二一樣
👍🏻好夠飯味 同埋偏硬 粒粒分明 送湯一流
⭐️口水雞$68 同⭐️夫妻肺片$68
👍🏻口水雞肉夠滑 即使雞胸都係
👍🏻個汁夠香 小麻辣(所以應該點咩涼拌都好正)
2樣都係好好食 但相對酸菜魚冇咁驚喜
因為香港好多地方都做得好好
服務方面
👎🏻呢到台面冇紙巾 冇差電 太二2樣都有
⭐️總結
味道真係好鬼似
(‼️如果第日多人認識既 一定紅 我話既)
#十二味功夫(旺角)
地址:旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓
⭐️評分:
味道:5/5
環境:4.5/5 全新商廈
服務:4/5
衛生:4.5/5 全新商廈
抵食:4.5/5 唔洗番大陸 仲要好好食
2019-01-11 295 浏览
新落成的Ladder Dundas的第一間餐廳,是十二味功夫,也就是我愛的川菜。滿室紅牆,用上翠綠色餐具形成對比;掛上燈籠🏮,營造中國風。豪不猶豫點了我的川菜三寶 。第一是酸菜魚$198這裡用上鱸魚,嫩滑無腥,魚及酸菜份量都十分多,少少辣,不過酸,開胃!第二是口水雞,這個口水雞不太辣,皮薄肉滑,不能吃辣的朋友都吃了幾件,所以別給它那紅油嚇怕。最後一定要以紅糖糍粑作結!糯米粉糰炸得軟糯,深深被這qq的口感迷惑,外面裹上黃豆粉,再淋上糖漿,完美!

滿室紅牆,用上翠綠色餐具形成對比;掛上燈籠🏮,營造中國風。
豪不猶豫點了我的川菜三寶 。第一是酸菜魚$198
人見人愛酸菜魚