在上网见到这家餐厅,而且装修格局以及那只称为麻辣英雄的熊猫,让人不经意地联想到国内的川菜餐厅,因此很快便去品尝,但是不肯定是本身要迎合香港人的口味,还是纯粹以川菜或者国内的风味来追捧。回锅肉不太够味,彷佛辣度不足,菜比较多就基本上意料之内,只不过味道一般。至於让人比较气馁是水煮牛肉,居然吃过之後只有六片,虽然我们最後从侍应得知道是以克来计划,但是也不用那麽多芽菜,那麽大的碗去营造一个食物很多的假象。要不就把牛肉分得更加细片,要不就用少一点配料,难道水煮牛肉芽菜才是主角?最後不肯定是否因为午餐而非正餐价钱所以有这样的配置,但是相比之下我认为酸菜鱼是不错的,一方面鱼肉选择不错,几乎没有骨,几乎啖啖肉,对於我最讨厌鱼骨来说相当方便;另一方面酸菜味道足够,不过可能我们以为餐厅都是以国内川菜餐厅为标准,因此叫了小辣,所以麻辣程度对我们来说是可接受的。所以众多菜色当中,我都是比较喜欢酸菜鱼,只不过水煮牛肉和回锅肉真的强差人意。

2020-09-10 364 浏览
可能新开张,所以多人嚟试,就算book咗19:30,但都要等到19:50先有位。由於无酒牌,所以系无酒卖,自备都唔可以,食辣唔饮酒,好似欠缺啲嘢咁。於是就叫咗杯热情果梳打,个杯就大,但只有大半杯饮品,味道就唔错,不过落多咗糖浆,有啲淋痴痴叫咗个凉菜,烧椒皮蛋,系用黄皮蛋,味道就真系麻麻地,无皮蛋味,只食到辣,个汁都系麻麻地叫咗个小麻辣香锅,配菜有肥牛,田鸡,鲜鱿,莴荀,年糕;分量就适中,不过嘢食就唔系好够香,湿得滞,炒乾啲会好啲,唔系咁够火气

,味道就唔错,不过落多咗糖浆,有啲淋痴痴

疫情发生後信信好多人都一样没有返大陆了,有点怀念大陆的酸菜鱼。我和朋友两人见这间卖酸菜鱼的铺头正在做特惠午餐,於是便去试试。这店舖的地点的确十分方便,将军澳地铁站B出口过马路便会看见。今日系星期六,午饭时间要等位都是意料中事。这铺头是用二维码下单的,下单完成後会有侍应过来跟你确应一下订单,过程方便快捷~《川香回锅肉 - 午市套餐》先上菜的回锅肉🐷。我和朋友都觉得这回锅肉的味道小小过咸,并且辣味不够重,喜欢吃辣的朋友大可在下单时加辣🌶,不过这碟回锅肉肥瘦均匀,并胜在够镬气,配上大量香葱,香气扑鼻~不得不提的是那些炸到脆卜卜的莲藕片,炒在一起确实是意外的好吃。《酸菜鱼 - 午市套餐》主角终於出场了~ 虽然套餐价只售68元,可是老板一点也不吝啬,十分足料。我和朋友不是很吃得辣(本人只有谭仔4小辣程度),於是只点了小辣。鱼肉肉质蛮滑溜的,一条细骨也吃不到。鱼肉虽然很薄,但不会一夹便散开。酸菜和汤底则较普通,酸菜略嫌不够酸,汤底则不够辣,看来下一次可以加一级辣度了~《酸梅汤》这杯酸梅汤是午市套餐包含的。味道有点过甜,我个人觉得增味剂和人工味较重,不太推荐,不过免费的饮料还可以接受。总括而言,以这

《川香回锅肉 - 午市套餐》

回锅肉

《酸菜鱼 - 午市套餐》

《酸梅汤》
酸梅汤

总括而言,以这个亲民的价钱便能吃到这个水准就己经足以令再次光顾,下次仲可以挑战下一个辣度!

2020-08-29
2020-09-09 191 浏览
好耐冇食酸菜鱼啦!今日终於同妈妈嚟咗将军澳呢度食酸菜鱼。我哋叫左小辣但都好够味!不过下次我会叫返中辣味或者大辣因为都唔算话劲辣,但系酸菜鱼好食嘅。而且佢有啲姜同香菇喺入边都几好食,我觉得性价比极高!因为午餐只系$68一个人套餐包辣酸菜鱼,一碗白饭,饮品。我自己叫咗加多宝!我妈妈叫咗香辣鸡翼锅,对比起酸菜鱼呢个就唔算特别出色,但都系好香口,其次我哋叫咗麻辣口水鸡同埋荔枝玉露。口水鸡几滑同埋够麻好多辣油,整体而言我觉得呢度真系好抵食。因为两个人叫咗三个餐三碗白饭三杯饮品都系食咗$200咋,但系可以食到好好食嘅酸菜鱼!同埋值得一赞嘅系员工都好有礼貌好帮得手 想随意食又抵食嘅又可以刺激味蕾一定系拣十二味酸菜鱼。
好耐冇食酸菜鱼啦!
今日终於同妈妈嚟咗将军澳呢度食酸菜鱼。
我哋叫左小辣但都好够味!
不过下次我会叫返中辣味或者大辣
因为都唔算话劲辣,但系酸菜鱼好食嘅。
而且佢有啲姜同香菇喺入边都几好食,
我觉得性价比极高!
因为午餐只系$68一个人套餐包辣酸菜鱼,
一碗白饭,饮品。
我自己叫咗加多宝!
我妈妈叫咗香辣鸡翼锅,
对比起酸菜鱼呢个就唔算特别出色,
但都系好香口,
其次我哋叫咗麻辣口水鸡同埋荔枝玉露。
口水鸡几滑同埋够麻好多辣油,
整体而言我觉得呢度真系好抵食。
因为两个人叫咗三个餐三碗白饭三杯饮品都系食咗$200咋,
但系可以食到好好食嘅酸菜鱼!
同埋值得一赞嘅系员工都好有礼貌好帮得手
想随意食又抵食嘅又可以刺激味蕾一定系拣十二味酸菜鱼。
2020-09-08 200 浏览
唔讲唔知将军澳都开咗间十二味!本身对川菜麻麻,但系个依间食之後,真系会食上瘾㗎😆👍🏻我同朋友晏昼嚟,店员服务态度好好,好快就安排咗二人枱俾我哋,重点系呢度嘅嘢食全部都好好味😚酸菜鱼配白饭 呢个系必食推介,酸辣汤底条配到味道一流!酸酸地,但又唔会好辣,而且真系好足料,鱼嘅味道好鲜甜,仲有酸菜做配料,配埋白饭食一流🤩水煮牛肉(小辣)配河粉 水煮牛肉配河粉都好正!牛肉好新鲜好嫩,啱晒我依啲超爱肥牛嘅人❤️😛红糖糍粑 炸到脆卜卜,可以沾红糖浆食,味道好特别,而且系我第一次食,系依度先有得食㗎,离到嘅朋友都不妨试吓😚总括来讲,依间餐厅真系比到惊喜我,尤其是系依度嘅酸菜,我超锺意佢嘅汤底,食完又会想再食,以後嘅下午饭会再嚟食!

酸菜鱼配白饭
呢个系必食推介,酸辣汤底条配到味道一流!

水煮牛肉(小辣)配河粉

红糖糍粑
2020-09-05 296 浏览
内子喜爱吃酸菜鱼,在香港做得像样的不多,看到食评赞好便来试试.为免中伏,便选择午餐时段,点了份量较少的午市套餐.酸菜鱼,味道真的跟太二有九成似,鱼肉份量也不少,可惜鱼肉不够太二般滑和薄.但也算不俗.田鸡香锅,味道和香味也很好,田鸡份量比预期少,但58元又怎能要求太多?此店扫QR code 点餐,环境和食物有如身在内地的感觉,喜欢往深圳嗜辣但又因疫情未能北上的人,定可解一时口腹之慾.

为免中伏,便选择午餐时段,点了份量较少的午市套餐.

• 酸菜鱼
之前有去过唔同嘅酸菜鱼专门店🤓但都系十二味质素最有保证👍🏻宜家仲出埋午市套餐 配白饭同饮品🥳真系好抵食😍✨酸菜鱼配白饭🍚 $68嗌咗小辣 啱啱好 唔会食到流晒汗🥵虽然系一人午市套餐 酸菜鱼份量十足🐟✨川香回锅肉 $58同样嗌咗小辣 但呢个反而唔系好食得出辣味🌶材料包括猪腩肉片 🐷 韮菜 同莲藕炒得几香 又入味😋✨红糖糍粑 $48糍粑本身冇味 点少少红糖桨就ok了如果中意食烟韧嘢 一定要嗌!😃✨热情果苏打 (加$8)百分百纯椰青水 (加$8)
之前有去过唔同嘅酸菜鱼专门店🤓

材料包括猪腩肉片 🐷 韮菜 同莲藕

炒得几香 又入味😋

糍粑本身冇味 点少少红糖桨就ok了

如果中意食烟韧嘢 一定要嗌!😃

热情果苏打 (加$8)

百分百纯椰青水 (加$8)

2020-09-04 326 浏览
见佢午市既套餐咁抵就去左试下乾煸四季豆 配白饭 $42一上枱已经见到有好多😍😍,咁平,分量又多,而味道方面都好好食,仲有小小肉粒鸡翼麻辣香锅 配白饭 $54香锅入面除左鸡翼,仲有云耳,莲藕,薯仔,同芽菜,非常足料,落单仲有得拣埋辣度,同埋走某d配料每个午餐套餐都有一碟小云耳,几好,个汁调味得好好食红糖糍粑 $48有8条咁多,相对之下系几平既,糍粑上面既黄豆粉同红糖糖浆系足够既,仲要系既刻整既,热辣辣😋😋,而且仲可以落单个阵叫定另上
见佢午市既套餐咁抵就去左试下
乾煸四季豆 配白饭 $42

鸡翼麻辣香锅 配白饭 $54

每个午餐套餐都有一碟小云耳,几好,个汁调味得好好食

• 红糖糍粑
2020-09-03 159 浏览
呢间十二味嘅川菜一向都好出名,而家将军澳开左一间就梗系要去食啦😋。.川式口水鸡($48)呢个口水鸡只系要$48,真系好抵食,而且可以自己拣辣度。鸡肉非常滑,而且d川式麻辣酱真系好香🤤。.酸菜鱼($68)呢度嘅酸菜鱼一向都系我嘅最爱,d鱼亦都好滑,而且仲要无骨,食得安心又放心,而且个汤底真系好正,就咁饮都好吸引❤️。.酸辣土豆丝($68)呢个菜式好有特色,而且又唔会太辣,加上土豆丝炒得好爽口,值得一试😜。
川式口水鸡($48)
酸菜鱼($68)
酸辣土豆丝($68)
2020-09-02 159 浏览
之前系铜锣湾果间食过牛肉干锅,d牛肉大部分都咬唔烂,我以为系个别原因,可能唔好彩食到盘都系筋的牛肉,直到今次系将军澳呢间又点左干锅牛肉,原来系一样既,都系咬唔烂,吞唔落去,好彩服务态度好好,我反应左即刻帮我换过第二样!本身都想试下水煮牛肉,但系惊中伏,麻烦可唔可以换过d牛肉!真系好差!
2020-08-31 398 浏览
难得要请假,和妈妈一起食川菜😆再行下街!由於好挂住北上的酸菜鱼,所以search 到依间餐厅,仲要有午市套餐!我觉得自己好过份叫咗一份酸菜鱼少辣,酸菜肥牛面加一份口水鸡我期待已久嘅酸菜鱼终於出塲,仲包咗前菜酸辣木耳加一碗饭之前食过其他店的水煮鱼多骨,欠麻香酸味,估唔到以$68可食到麻香扑鼻的酸菜鱼,仲要系D鱼冇骨,厚薄适中,口感丰富!正口水鸡不得不赞,好滑个汁好惹味,最正系鸡皮与鸡肉间的啫喱,好少餐厅做到最後,好大碗嘅酸菜肥牛配上扁身挂汤嘅刀削面,真系肚皮大满足
难得要请假,和妈妈一起食川菜😆再行下街!

叫咗一份酸菜鱼少辣,酸菜肥牛面加一份口水鸡

我期待已久嘅酸菜鱼终於出塲,仲包咗前菜酸辣木耳加一碗饭

口水鸡

最後,好大碗嘅酸菜肥牛配上扁身挂汤嘅刀削面,
真系肚皮大满足
酸菜肥肉面
2020-08-31
酸菜肥肉面
2020-08-31 177 浏览
今日同屋企人行下将军澳中心,发现新开左间川菜馆😍,午市套餐价钱好抵食所以决定试下😋装修都好有中国风,有红红嘅灯笼,同百子柜作装饰😆下单方面,全部用QR code 点餐,可以拣菜式嘅辣度,唔食辣嘅仲可以拣唔辣。我地拣左川香回锅肉,麻辣香锅田鸡同全素🤩套餐包左白饭同酸梅汤,仲可以加钱转汽水添🥳川香回锅肉,炒得好香,又带少少辣,好野味❤️回锅肉肥瘦适中👍🏻麻辣香锅田鸡,田鸡有用酱爆香,好好味。仲有莲藕片同小木耳等等。全素我地拣左唔辣,食落用秘制酱炒香蔬菜🥬。有薯仔片切得好簿,好入味,仲有芽菜😍3样餸都适合配饭食👍🏻👍🏻😆仲有酸梅汤饮落有蜜糖味😚

3样餸都适合配饭食👍🏻👍🏻😆仲有酸梅汤饮落有蜜糖味😚
  • 麻辣香锅
2020-08-30 168 浏览
今日经过将军澳中心 见到呢间12味 系食酸菜鱼为主,加上佢个香味好远就已经闻到 ,闻到都肚饿 咁就胆粗粗去试吓先🤗落单嘅过程都好方便都系 都系透过部电话扫描QR code 就可以落单 ,而我本身食到辣嘅程度唔系太大 💛酸菜鱼 新手食辣嘅朋友仔 第一次可以先试下小辣 都唔会太难Carry ,鱼嘅size 都好大旧 分量冇揸流摊 加上我条鱼好滑都真系几有川菜嘅特色💛蒜泥青瓜 另外个蒜泥青瓜作为前菜来讲都认真开胃整体来讲餐厅嘅环境 食物嘅质素 CP值都真系几高 将军澳嘅朋友仔都可以试吓十二味 (将军澳)将军澳唐德街9号将军澳中心B楼B15号舖

💛酸菜鱼

💛蒜泥青瓜
另外个蒜泥青瓜作为前菜来讲都认真开胃

十二味 (将军澳)
将军澳唐德街9号将军澳中心B楼B15号舖
  • 酸菜鱼
屋企附近开了新餐厅,当然要第一时间试一试平日中午都要等位,等了十分钟左右便有位餐厅都是用手机点餐,而且可以选自己喜欢的辣度,十分方便午餐都配有前菜,木耳酸酸甜甜十分醒胃酸菜鱼 - 份量很多,午餐的价钱真的很划算鱼肉肉质嫩滑,最重要是没有鱼骨,配上酸菜和麻辣汤底,更能带出鱼的鲜味川味回锅肉 - 午餐都会配有白饭,卖相色彩缤纷回锅肉肥瘦适中,配上香葱,零舍有镬气饮品加$8 有加多宝和椰青水,都是解辣之选将军澳终於开了川菜餐厅,午市套餐性价比很高,值得一试

屋企附近开了新餐厅,当然要第一时间试一试

平日中午都要等位,等了十分钟左右便有位

餐厅都是用手机点餐,而且可以选自己喜欢的辣度,十分方便

午餐都配有前菜,木耳酸酸甜甜十分醒胃
酸菜鱼

酸菜鱼 - 份量很多,午餐的价钱真的很划算

川味回锅肉

川味回锅肉 - 午餐都会配有白饭,卖相色彩缤纷
川味回锅肉

回锅肉肥瘦适中,配上香葱,零舍有镬气

饮品加$8 有加多宝和椰青水,都是解辣之选

将军澳终於开了川菜餐厅,午市套餐性价比很高,值得一试
2020-08-28 91 浏览
将军澳中心地下b1层开左新餐厅,主要食川菜,位置有啲难搵,popcorn 天桥入既话要搵7-11一落电梯就系。.佢有啲lunch set,跟白饭同加钱有野饮。一落order店员就会比一细碟木耳,酸酸辣辣几开胃.酸菜鱼 $68我哋拣左小辣,但发现唔够辣,下次可以辣啲😂鱼肉好嫩.川式口水鸡 $48同样系小辣,好够味,口水汁好香辣,鸡肉都几嫩.+$8 纯椰青水.+$8 热情果梳打超大杯,一见到吓亲🤣唔太甜又几fresh热情果味.红糖糍粑 $48炸得好松脆,好烟韧

酸菜鱼 $68
我哋拣左小辣,但发现唔够辣,下次可以辣啲😂鱼肉好嫩

川式口水鸡 $48
同样系小辣,好够味,口水汁好香辣,鸡肉都几嫩

+$8 纯椰青水

+$8 热情果梳打
超大杯,一见到吓亲🤣唔太甜又几fresh热情果味

炸得好松脆,好烟韧