2020-10-12 120 浏览
最近天气转冻实在太想食辣啦,又同我朋友嚟到依间将军澳嘅12味餐厅,上次食过返寻味,依度嘅辣真系做得好好食,好过瘾!今次有叫过你只下瘾先😆🤟🏻今日去食午餐,同朋友每人叫咗一个午餐川氏口水鸡口水鸡嘅话都真系啱啱好,唔会太辣,又有好香嘅花椒味,食咗一件会忍唔住继续系咁食👅依家睇返张图口水都流🤣川香回锅肉同我去四川旅行食到嘅一模一样味道,回锅肉肉质好鲜甜,而且仲好入味,配煮饭食简直系世界级享受🤩👍🏻另外仲叫咗一个红糖糍粑同葱油拌面两个都系高水准嘅发挥,同我朋友两个食,饱到捧住个肚走人,二个餐仲跟咗两杯嘢饮,就系酸梅汤,都系高水准嘅发挥,饮落去好清甜解渴,而且好健康💋依间餐厅真系我食辣嘅首选,高质四川餐厅!

川氏口水鸡

川香回锅肉

另外仲叫咗一个红糖糍粑同葱油拌面
依间餐厅真系我食辣嘅首选,高质四川餐厅!

2020-10-11 171 浏览
川菜馆位於将军澳地铁站对面马路,餐厅装潢很突出,天花悬挂着一个个红色灯笼,墙边还有一排百子柜,古色古香。以自主点餐形式点餐,价钱中等,有加一服务费。⭐️水煮牛肉$148端上桌时,一大盆水煮牛肉,份量实在不小。我点了少辣,味道刚刚好,不会太辣。上面放满了乾辣椒和花椒和各种配料,牛肉的份量不少,牛肉入口很嫩滑,肉味很突出。另外还有配菜芽菜和扁薯粉。扁薯粉吃起来烟烟韧韧,很过瘾。⭐️米饭$12水煮牛肉配米饭吃一流,二人一起吃水煮牛肉刚好。

以自主点餐形式点餐,价钱中等,有加一服务费。

⭐️水煮牛肉$148
水煮牛肉

端上桌时,一大盆水煮牛肉,份量实在不小。

水煮牛肉

我点了少辣,味道刚刚好,不会太辣。

水煮牛肉

另外还有配菜芽菜和扁薯粉。扁薯粉吃起来烟烟韧韧,很过瘾。

⭐️米饭$12
水煮牛肉配米饭吃一流,二人一起吃水煮牛肉刚好。
$94.5 (晚餐)
2020-10-09 186 浏览
有的野好易食上瘾😌,今日走左去食酸菜鱼做个lunch🤭。1点左右黎到,唔洗等位🤩,地铁站一出过马路就到👏🏻。叫左2个午市套餐,可以share食,然後叫个红糖糍粑做甜品😋🔻酸菜鱼$68🔻一个人又想食酸菜鱼。十二味真系首选👍🏻首先份量超足够,大盘鱼🐟,配碗白饭🍚。有干辣椒🌶️,花椒,8角等,点少得酸菜,鸡脾菇同萝卜片等。佢地用上少量姜丝去除鱼既腥味,整体黎讲系好好味😋,真系酸辣👍🏻。重有佢既汤底,微酸得黎带点鱼既鲜甜,真系情不自禁饮多2碗🤩🔻水煮牛肉$58🔻一上枱已经有阵麻油同辣椒既香味朴鼻😌。攞匙羹捞起一睇,重有大豆芽菜同少量青瓜块,当然仲有主角牛肉🤤。每块都嫩滑,而且有咬口又唔会韧👍🏻,亦唔会因为浸住左而冇左牛肉既味道‼️。对於LUNCH黎讲,食晒可以饱到听朝🤣。价钱又大众化。性价比好高👏🏻🔻红糖糍粑$48🔻外脆内软😚,黄豆粉配上红糖,适合作为甜品。为我依餐画上完美句号🥰。

🔻酸菜鱼$68🔻

🔻水煮牛肉$58🔻

🔻红糖糍粑$48🔻
2020-10-05 214 浏览
不幸又要离开了我的港岛区,这天地公司指派到了将军澳,还好工作尚算顺利, 午饭的时间,和同事一同前往吃饭,餐厅主打的就是四川菜,定必品嚐。餐厅距离邻近地铁站,将军澳站,路程需要五分钟左右,地理上还算方便, 位於大型商场之内,冷气绝对足够,座位宽敞。食物方面, 没想到十分适合香港人口味, 虽然有点辣, 但麻辣比例刚刚好, 喜爱吃辣的朋友, 一定喜欢。而我点选的菜式就是酸菜鱼,第一样的就是酸和辣,拌饭绝对是最佳选择,因为十分开胃,吃完一碗饭後,更想多吃。

喜欢吃辣的朋友说将军澳中心有一间吃四川菜几正宗和几抵食叫「十二味」所以今日就入去挑战一下😛😛「十二味」在将军澳中心地下,一入商场门口就是了,装修带点古香和环境衞生👍🏻而且是电子下单的!午市套餐有多款选择,价格都只系由$48-$68不等....有饭有餸和有杯饮品👍🏻水煮牛(大辣),是鲜牛肉和份量亦不少,牛肉大大块的,而且重点是牛肉很入味🤤🤤(因为一般这个价格的水牛多是肥牛和唔入味的)酸菜鱼(大辣)酸酸辣辣好惹味🙈🙈我忍不到当汤饮🙈🙈🙈鱼肉大块够鲜味👍🏻不会太薄而失去咬感👍🏻加$8转热情果梳打水....上枱是吓我一跳,大杯到吖😆😆😆😆😆甜度适中👍🏻一边吃辣一边喝👍🏻👍🏻👍🏻

• 酸菜鱼
  • 水煮牛
2020-09-27 375 浏览
在红磡区试过几次,好开心在TKO区开分店,所以今日提早去搵位!幸好不用等太久便有位!用QR code 落单後,先送上热情果苏打(超级大大杯,非常🈵️足),我见到不少人order , 我才order 😅川香回锅肉(不🌶):我最喜欢(配菜)莲藕片及韭菜😅,回锅肉也炒得不错!主菜:酸菜鱼: 鱼片滑、又冇鱼骨,而且有好多片,有一种🈵️足的感觉🥰,配上酸菜,令胃口大增,但如果可以减少酸菜➕芽菜,效果会更好!

热情果苏打

川香回锅肉

热情果苏打
2020-09-27 314 浏览
呢排简直系将军澳人嘅福音, 因为开咗两间川菜嘅分店, 新围川菜通嘅我, 可以老实咁话畀你知呢间店绝对正宗。店舖距离地铁站非常之近,大约两分钟路程。今次我就试咗呢度嘅酸菜鱼, 午餐嘅价钱只系六十元左右, 包一碗饭, 非常经济实惠。 唔好以为呢个价钱就会偷工减料, 相反佢系非常足料,性价比十足,鱼肉仲非常之嫩滑, 酸菜汤嘅汁用嚟捞饭一流。口水鸡就唔算太辣, 但胜在够入味, 如果食唔惯重口味嘅人 可能会觉得偏咸。食得大陆菜, 当然要叫返管加多宝阵一阵兴啦!

店舖距离地铁站非常之近,大约两分钟路程。

口水鸡

食得大陆菜, 当然要叫返管加多宝阵一阵兴啦!
口水鸡
2020-09-22 272 浏览
朋友推荐的川菜馆去试吃 点了秘制酱香锅(因为有人吃不了辣)配菜我叫了六样服务员漏单漏了一样我最想吃的宽粉气死!还有这个秘制酱香锅一点味道都没有盐味也不够我的天啊!看图片是有芝麻和豆芽配菜的上来以後什麽都没有黄瓜也就两根真的很无语😓明明点了田鸡我们翻了好久就找到不到三分之一只的田鸡🙂四十五块钱一只田鸡都买不到吗?还点了辣子鸡 辣子鸡味道不错就是份量少的可怜🤕冰粉点了三碗味道还行服务真的这个是重点我们是下午五点左右去的里面就两个客人。坐下後点菜叫服务员几乎都不说话的也没及时回应我们。在吃饭期间也叫了服务员几次他们好像很忙的样子一直在搞卫生?招呼客人非常的懒散!最後我们要外卖盒打包因为那一锅东西实在太太没味道了!拿回家加工避免浪费!叫服务员要外卖盒的时候在我们附近的服务员在招呼另一桌客人,还有一个服务员也听到了但是完全无动於衷像个哑巴,也不回应一下,我们叫了三四次还是没理後来稍微提升了音量才理会???店里又不忙也不嘈杂举手叫服务员居然没人理会?呢啲态度老细真系多得佢哋唔少!不值得这个价格!服务不🙅🏻好味道差!一个酱香锅五个菜一盆一盘辣子鸡三碗冰粉💰500多
还点了辣子鸡 辣子鸡味道不错就是份量少的可怜🤕
冰粉点了三碗味道还行
一个酱香锅五个菜一盆
一盘辣子鸡
三碗冰粉
💰500多
2020-09-22
2020-09-22 212 浏览
一嚟到就要开始赞,因为进入无纸化可以环保啲。只需要手机下单就可以方便得来又够晒环保♻️十二味既门面主要系红色,代表系辣。从前唔食得辣嘅我今日已经可以食到小辣,讲样野你听其实辣系可以练出嚟。酸菜鱼(午)少辣-虽然我叫嘅系午餐嘅餐单鱼嘅份量非常之足够,酸度同小辣成正比例🥰🥰而且仲有一碗白饭跟酸菜鱼汁可以捞饭添呀川式口水鸡(午)少辣-由於我嘅辣度系练返嚟。卖相好似好辣但其实辣得来好吸引😋😋而且佢比酸菜鱼嘅汁更好捞饭😂分量够而且店员态度好Nice,佢符合左我嘅条件平靓正!
一嚟到就要开始赞,因为进入无纸化可以环保啲。
只需要手机下单就可以方便得来又够晒环保♻️

讲样野你听其实辣系可以练出嚟。

分量够而且店员态度好Nice,佢符合左我嘅条件平靓正!
2020-09-18
2020-09-20 209 浏览
入到餐厅先知冇酸菜鱼食,算数,食其他野田鸡香锅lunch set 另加 回锅肉(单点);员工有提回锅肉有lunch set平啲仲有饭同野饮,由於同枱另一位lunch唔食殿粉质,所以冇要个set,之後同个员工A confirm 单点系唔系会大份啲,员工A答系。之後员工B 拎左份回锅肉lunch set过黎(上错枱)正正因为咁所以要打呢篇文;隔左5分钟左右上我单点既回锅肉,目测份量一样,唔同之处再於面头多左葱同辣椒但价钱多几十,所以回锅肉既重点系葱同辣椒?食完同员工B 有冇纸巾提供?答有 但要$2,ok fine,2蚊咋7仔都5蚊啦!要!之後员工B就用一种睇乞丐既眼神望睥住我🌚 心谂我得罪你定阻住你收工?题外话,员工A提我既时候竟然就咁督我部手机去禁🌚🌚就算有用手套但点知佢摸过啲咩?
入到餐厅先知冇酸菜鱼食,
算数,食其他野
田鸡香锅lunch set 另加 回锅肉(单点);

2020-09-20
2020-09-19 245 浏览
将军澳最近都多咗好多新餐厅,而我同男朋友都好耐无食过四川菜,所以就决定要去试下。见到餐牌有酸菜鱼真系好吸引,但见到有好多川菜既选择,所以决定下次先试酸菜鱼。我地叫咗川式口水鸡,啲鸡都几入味,另外比较番其他口水鸡,依间餐厅啲口水鸡唔算好辣,但真系好惹味。另外,我哋仲叫咗凉拌土豆丝,土豆丝有少少微酸而辣,拎嚟送饭真系好开胃。而乾煸四季豆都比我想像中特别,炒得好有火喉,同埋辣辣地令人好想系咁食。而且,仲有啲辣肉碎配合,真系饭都食多啲。最後,我哋仲叫咗牛肉麻辣香锅,除咗有牛肉之外,仲有莲藕、薯仔等等。依一个辣到比其他餸更辣,莲藕同薯仔都超入味,所以完全满足到想食辣要求。而因为系午餐时段,所以上面啲餸都会送白饭同埋酸梅汤,仲有一个小食,性价比都好高。

2020-09-18 288 浏览
十二味将军澳唐德街9号将军澳中心B楼B15号舖自己本身劲钟意食川菜辣嘢,终於等到系将军澳站开番间专食川菜既餐厅,一定要黎试下啦餐厅就系将军澳中心既商场,连接住地铁站行过黎好方便,今日中午过黎食都几多人呀,都等左一阵先有位餐厅好先进,主要都系扫QR code用手机落单,咁样真系好方便,唔使下下都要待应serve见到呢到午市既套餐都好抵好亲民,抵佢咁多人帮衬我地拣左口水鸡同埋麻辣牛肉香锅,估唔到都几大碟,而且味道都好出色,口水鸡鸡肉 好嫩滑,而香锅好足料,有芽菜,云耳,薯仔牛肉,非常惹味仲可以自由拣大中小既辣度,值得推介
十二味
将军澳唐德街9号将军澳中心B楼B15号舖

见到呢到午市既套餐都好抵好亲民,抵佢咁多人帮衬

川式口水鸡

麻辣牛肉香锅

仲可以自由拣大中小既辣度,值得推介

川式口水鸡
麻辣牛肉香锅
2020-09-17 237 浏览
整体几好食 我全部选择小辣 适合重口味人士凉拌土豆好爽 蒜蓉同辣油好夹 唔觉意就成碟食晒 如果有凉皮version就perfect 乾扁四季豆 好有锅气好香味道偏咸 牛肉麻辣香锅其实我系第一次食 食完有少少麻 味道方面可以咸dd会好d红糖糍粑外面脆 咬落去好糯!落单🈶️d困难 佢个QR code唔知点解我地两部电话都好难detact 跟住 终於凯到落单个页落lunch set个阵禁咗就要落单冇得一次过order 我地分开咗成3张单先order晒😂
整体几好食 我全部选择小辣 适合重口味人士
乾扁四季豆 好有锅气好香味道偏咸
红糖糍粑外面脆 咬落去好糯!

落单🈶️d困难
乾扁四季豆
红糖糍粑
牛肉麻辣香锅
凉拌土豆
乾扁四季豆
红糖糍粑
凉拌土豆
餐厅名字几特别,一直有兴趣知道十二味系边十二种味道,今日喺将军澳,见到佢有分店,正系食晏时间,终於有机会试吓。叫咗佢$56嘅午市套餐「牛肉麻辣香锅」,包一小碟前菜青瓜、白饭、酸梅汤。「牛肉麻辣香锅」其实系碟上,几大碟,睇落好丰富。要咗小辣,真正系小麻小辣,食得出落咗好多香料,味道浓郁;牛肉几软熟,仲有多种配菜例如大豆芽、莲藕、芫荽、黑木耳、同埋唔少得嘅红辣椒,真系落足配料,好味😋辣辣哋越食越开胃,咁就贪心地再加一个$148嘅「霸王辣子鸡」😆😋。上菜嘅时候几乎「哗」一声,真系非常大碟,成碟红卜卜铺满辣椒,好有气势😍。都系要咗小辣,鸡肉乾身炒得极香口、惹味;腰果脆卜卜好好食,红椒都脆脆哋不过只系食咗几粒,惊太辣😅。我用地毡式搜索方式将鸡肉同腰果全部扫清,之後再影返张相,全部都系红椒😆我未必食得到十二种味道,但肯定呢餐系非常美味;後来店员解释「十二味」系公司名字😁,可能我谂多咗🤣

2020-09-17
2020-09-15 186 浏览
今日又嚟到将军澳十二味食lunch🍽Encore之前食过嘅酸菜鱼 🐟因为佢哋嘅午餐真系超级抵食👍🏻✨酸菜鱼(午)$68今次嗌咗中辣 我婆婆话顶唔顺 好辣喎😹我就ok 不过建议第一次食都系嗌少辣先😆汤底充满麻香 酸菜鱼一如既往咁滑😋我哋都食到好满足+流晒汗🥵✨✨口水鸡(午)$48好彩呢个嗌小辣 非常易入口✌🏻🤣口水鸡肉滑得嚟唔会话好肥🐔酱料餸饭一流🤤✨✨凉拌土豆丝 $38原来前菜系凉拌土豆丝 早知唔嗌呢碟🤭土豆丝够爽脆 味道微酸 都几开胃叧外嗌咗小辣 所以比前菜冇辣嘅更惹味😝✨✨百分百纯椰青水 🥥嗌午餐加 $8 就有🥳✨✨最後我哋两个人食剩咗啲凉拌土豆丝😆於是打包外卖番屋企做晚餐✌🏻📍 十二味 将军澳唐德街9号将军澳 中心B楼B15号舖✨

今日又嚟到将军澳十二味食lunch🍽

Encore之前食过嘅酸菜鱼 🐟