2020-11-09 314 浏览
由於封关太耐, 好挂住大陆嘅酸菜鱼, 啱啱得知楼下有一间食酸菜鱼, 即刻唔谂去食。今日平日去唔系太多人, 一去到已经有位, 环境都舒适, 上菜速度都好快, 全场都有八九成入坐率, 侍应服务都好友善。主角酸菜鱼味道未必食同大陆一样, 但系都有七成似, 最起码呢个比较少油健康啲, 适合香港人口味, 反而啲配角另外有惊喜, 皮蛋口感好, 红糖糍粑够脆口, 总体经验都唔错

皮蛋
主角酸菜鱼
2020-11-09
皮蛋
主角酸菜鱼
2020-11-09 176 浏览
许久不见的老朋友约吃饭,选在大家都住得近的将军澳十二味餐厅,主要系为咗食酸菜鱼!🐟一份酸菜鱼十分大碗,鱼肉鲜滑,酸菜份量好重手,赞!除咗酸菜鱼,我哋被餐厅外广告屏幕上的食物照片吸引,Order 咗一份毛血旺。🌶本来都唔知咩系毛血旺,上网google完先知:毛血旺一般用鸭血(即鸭血旺,也有部分地区采用猪血)加些配料制成,配料如鸭肠、泥鳅、火腿肠、午餐肉、鸭肚、猪心等肉类,以及豆芽、莴笋、木耳等非肉类。十二味呢款毛血旺又有鸭血又有猪血,食嘅时候都分唔出系边款不过入面就冇鱼肉嘅,食到最尾仲有好多芽菜剩水煮牛肉都好味朋友话钟意呢度可以拣辣度有麻香得嚟唔怕太辣易入口~但对於我呢个嗜辣狂嚟讲就唔够过辣瘾喇🙈🙈
许久不见的老朋友约吃饭,
选在大家都住得近的将军澳十二味餐厅,
主要系为咗食酸菜鱼!
🐟
一份酸菜鱼十分大碗,鱼肉鲜滑,
酸菜份量好重手,赞!
除咗酸菜鱼,
我哋被餐厅外广告屏幕上的食物照片吸引,
Order 咗一份毛血旺。
🌶
本来都唔知咩系毛血旺,上网google完先知:
十二味呢款毛血旺又有鸭血又有猪血,食嘅时候都分唔出系边款

不过入面就冇鱼肉嘅,食到最尾仲有好多芽菜剩

水煮牛肉都好味

朋友话钟意呢度可以拣辣度
有麻香得嚟唔怕太辣易入口~
但对於我呢个嗜辣狂嚟讲就唔够过辣瘾喇🙈🙈
2020-10-23
  • 酸菜鱼
  • 毛血旺
  • 水煮牛肉
2020-11-09 241 浏览
🍽十二味(将军澳)———————————————🐈:环境开扬,下午黎唔洗等位👍🏻。员工都好友善,下单方便,快有得食🥳!———————————————🌟川式口水鸡 $𝟺𝟾个汁好惹味💕,有好多花生同白芝麻,好香!啲鸡都几滑。喜欢食辣既你要试,唔锺意食辣既都可以试,因为我朋友唔食辣但呢个餸令佢食晒成碗饭🤣。𓂀推介度:8/10_🌟酸菜鱼 $𝟼𝟾好大碗,同朋友share食都食唔晒,但系相对来讲冇咁浓味,唔算好多油,所以感觉都几健康。秋冬时分食返碗够哂暖胃😆。𓂀推介度:7/10_🌟红糖糍粑 超级好味,我会再返食,喺第二啲地方冇食过,外脆内烟韧,表面有一些黄豆粉,重点是那个红糖浆,甜甜的,女生一定会锺意💕。𓂀推介度:8/10
🍽十二味(将军澳)
———————————————
🐈:环境开扬,下午黎唔洗等位👍🏻。
员工都好友善,下单方便,快有得食🥳!
———————————————

🌟红糖糍粑
𓂀推介度:8/10
  • 口水鸡
2020-11-07 102 浏览
我一直都好锺意食酸菜鱼见到呢度新开左一间食四川野嘅餐厅,而且中午套餐价钱好平。我叫左酸菜鱼同水煮牛肉,两个餸都好惹味,我呢啲唔太食得辣嘅人都可以食晒全部餸。建议大家中午嘅时候嚟食平好多。
2020-10-30 199 浏览
{性价比高的午餐☺️}#kong_girl_foodie出街食返工前同Best fd去将军澳中心食啲嘢先,呢间第一次食, 2:00嘅时候仲系劲多人!佢有午市套餐$40几到$60几都有!.❣️乾扁四季豆 $42份量都几多,香料同埋肉碎都好香😍配饭一流!.❣️酸菜鱼 $68份量都系好多,好大碗,好多酸菜添!可能我哋嗌左唔辣所以唔似平时食嗰啲咁多感觉!不过佢啲鱼都冇骨而且唔会有腥味👍🏻.📝总结前菜方面,青瓜同云耳!饮品方面,酸梅汤就唔使加钱!食物质素中规中矩!不过我见隔离枱嗰啲辣子鸡好似好正咁,下次可以再试!❤️❤️午餐喺商场来讲呢个价钱算唔错🤩.❣️食完俾分时间❣️🌟食物: 7.5/10🌟环境: 7.5/10🌟服务: 7.5/10🌟打卡: 7.5/10🌟推介: 7.5/10.📍 十二味 将军澳唐德街9号将军澳中心B楼B15号舖
{性价比高的午餐☺️}
#kong_girl_foodie出街食
❣️乾扁四季豆 $42
份量都几多,香料同埋肉碎都好香😍配饭一流!
❣️酸菜鱼 $68
份量都系好多,好大碗,好多酸菜添!
📝总结
前菜方面,青瓜同云耳!
饮品方面,酸梅汤就唔使加钱!
食物质素中规中矩!
不过我见隔离枱嗰啲辣子鸡好似好正咁,下次可以再试!❤️❤️
午餐喺商场来讲呢个价钱算唔错🤩
📍 十二味
将军澳唐德街9号将军澳中心B楼B15号舖

2020-10-28
2020-10-24 236 浏览
水煮牛肉 $148牛肉都算几滑 仲有唔少嘅芽菜 青瓜同宽粉宽粉系唔太入味嘅 所以食到最後都唔会话好辣 但系芽菜同青瓜就会越食越辣 佢有辣度可以拣 如果唔食得辣可以试吓小辣先乾煸四季豆 $68炒到好脆 不过啲肉碎就好咸 而且佢有唔少香料喺入边如果攞嚟送饭都唔错葱油拌面 $38就系普通拌面嘅味冇咩特别红糖糍粑 $48个人几锺意红糖糍粑 因为佢炸到好脆 仲配咗好多黄豆粉 唔会话太甜 如果你想食甜啲 就可以自己点红糖👍🏻么妹儿冰粉 $26几好食但唔会太特别 不过食完啲重口味嘅嘢 食呢个就啱 中和下啲味道

水煮牛肉 $148

乾煸四季豆 $68

葱油拌面 $38
就系普通拌面嘅味冇咩特别

红糖糍粑 $48

么妹儿冰粉 $26
2020-10-24 229 浏览
酸菜鱼叫左小辣 鱼肉滑溜弹牙 辣得来够晒麻 酸酸地 好开胃 罗来配饭系一流 好快就食晒成碗饭川式口水鸡麻多於辣 辣汁香口 鸡肉好嫩滑易入口 答配埋个川式麻辣汁可以系夹得好好 食完条脷麻痹晒 几过瘾 酸辣土豆丝土豆丝好爽口同劲脆 酸同辣既比例系一半半岩岩好 每条土豆丝都劲挂汁好好食 都系好开胃既一款小菜 分量都非常之多 性价比高慾望酸梅唔会话好甜 解辣同解腻一流 桂花冰酿个酒瓶同小酒杯好特别 初头以为系酒但原来系冇任何酒精既桂花饮品 唔算好甜 桂花味好香好出.

酸辣土豆丝

慾望酸梅
唔会话好甜 解辣同解腻一流

桂花冰酿
2020-10-23 232 浏览
今日同朋友嚟食呢间十二味~有得食麻辣正呀!酸菜鱼午市套餐 大辣 ($68)可能系因为要符合香港人口味而调低左辣度,所以呢个就算我拣大辣都觉得唔系好辣。个汤几够味,咸咸酸酸少少辣咁,就咁饮可能会觉得重味左啲,但捞饭食就好夹。有好多片大大片嘅鱼,仲好滑,唔错。田鸡麻辣香锅午市套餐 中辣 ($58)比起酸菜鱼辣啲,有好多件田鸡、莲藕、芽菜同埋薯仔。味道适中,唔会过咸,辣辣地。亦都唔会见到有过多嘅油,几好。牛肉麻辣香锅午市套餐 走辣($56)朋友就唔太食得辣,好彩呢个麻辣香锅可以走辣! 个锅入边有莲藕、牛肉、薯仔片、青瓜等等。虽然佢唔系麻辣,但系其实味道都好香,咸咸地甜甜地,配搭得唔错!牛肉都好鲜嫩啊!呢度嘅餐都包一杯嘢饮一碗饭同埋钱财,抵!乾煸四季豆午市套餐 走辣 ($42)食得健康一定要加碟菜!四季豆系一个好选择,呢个都可以走辣嘅。一食落口就一种家嘅感觉,不过我觉得佢哋做得香过屋企嗰啲!佢哋用咗蒜头去爆香啲豆,加埋啲肉碎真系好好味~桂花冰酿 (+$8)本身个餐就包左慾望酸梅,但系我唔想饮两杯一样嘅嘢所以就加咗$8饮呢个桂花冰酿。店员话呢个系米酒,可以养颜!入边除咗有好浓嘅桂花味,饮落都有阵
今日同朋友嚟食呢间十二味~有得食麻辣正呀!

酸菜鱼午市套餐 大辣 ($68)

田鸡麻辣香锅午市套餐 中辣 ($58)

牛肉麻辣香锅午市套餐 走辣($56)

乾煸四季豆午市套餐 走辣 ($42)

桂花冰酿 (+$8)
本身个餐就包左慾望酸梅,但系我唔想饮两杯一样嘅嘢所以就加咗$8饮呢个桂花冰酿。店员话呢个系米酒,可以养颜!入边除咗有好浓嘅桂花味,饮落都有阵阵嘅米香!呢杯饮品系比较甜嘅!

慾望酸梅 (+$0)
呢个酸梅汤比出边饮嘅有啲唔同,有种好特别嘅感觉!可能佢系比较甜、唔太酸,味道同平时啲酸梅汤都几唔同,味道几特别。有兴趣饮其他野嘅都可以加钱转饮品。

白饭 (+$0)
呢到嘅饭系硬身啲,唔会好淋好似粥咁,不错!好大碗,不论男女都应该会够食。
2020-10-20 234 浏览
一坐下职员便说自助下单做可,看起来很方便,嘟一下二维码即可!点了午餐的酸菜鱼,因真的很抵吃,只是几十元便有一大盘,白饭加饮品。而酸菜鱼的味道亦刚刚好,不会很油很浓味,鱼肉鲜嫩还点了川式口水鸡,这个麻辣很刺激,味浓,朋友吃得很惊喜,鸡肉亦嫩滑最後,甜品点了红糖糍粑及幺妹儿冰粉,红糖糍粑外脆内软,是糯米糍的粉团炸的,很满足幸福感,而幺妹儿冰粉很解辣,把刚刚吃辣的辣味全消,吃後清爽又满足饮品方面是慾望酸妹,就是酸梅汤,很好喝,酸及甜味都刚刚好

饮品方面是慾望酸妹,就是酸梅汤,很好喝,酸及甜味都刚刚好
2020-10-20 131 浏览
同朋友夜晚黎食饭,三个人,唔洗等位就入得。坐底左系自己scan QR code 手机落单嘅,但有啲难scan因为佢会反光。而且唔觉意禁走左就要重新再禁过,都几麻烦叫左个麻辣锅,六个配料,有金钱肚、腩肉、肥牛、金菇、娃娃菜、寛粉,最少系要叫五样。上到黎好大个碗有个木更比你自己捞,建议要温柔啲,如果唔系会弹晒啲酱出黎,仲要捞得混啲,因为果阵食到尾好多酱系底到,劲辣。间餐厅净系会提供热柠水比客人,你顶唔顺就只可以叫野饮,同某某米线都几似架🤣另外佢有啲配料系面嘅,啲炸花生都几好味食落佢系大陆啲麻辣,但得个辣字,其实系冇乜咸味,唔知系咪冇完全捞混晒嘅关系啦,不过食到最尾系更辣冇更咸架。可能下次再有机会食另一个酱香锅系有味啲架啦三个人食每人一百蚊,系饱嘅,女仔黎讲。男仔可能就要要叫多啲小菜食先够啦
同朋友夜晚黎食饭,三个人,唔洗等位就入得。

2020-10-19 153 浏览
今日🐽🐽话带我去食酸菜鱼!我心谂将军澳有边到有酸菜鱼食?点知一入将军澳中心地下入口就见到了!十二味午市套餐睇落个价钱都ok wor😊餐厅用apps 落单方便快捷。前菜每人一碟B餐-酸菜鱼我叫咗个酸菜鱼餐(唔辣)啲鱼片好大块、酸菜又多又好味、个汤仲加咗啲芝麻粒好嘢味wor😋🐽🐽见我食得咁滋味,仲话以後唔洗返深圳食啦!hahahaA餐-麻辣香锅(全素)🐽🐽叫咗呢个麻辣香锅。有好多餸,莲藕、芽菜、云耳、薯仔片、红枣。食落都唔太辣。唔错😋热情果梳打(餐饮)呢杯热情果梳打劲大杯!唔叫真系蚀呀!😄
今日🐽🐽话带我去食酸菜鱼!
我心谂将军澳有边到有酸菜鱼食?
点知一入将军澳中心地下入口就见到了!

十二味

午市套餐
睇落个价钱都ok wor😊

餐厅用apps 落单方便快捷。

前菜每人一碟

B餐-酸菜鱼
我叫咗个酸菜鱼餐(唔辣)

🐽🐽见我食得咁滋味,仲话以後唔洗返深圳食啦!hahaha

A餐-麻辣香锅(全素)

热情果梳打(餐饮)
呢杯热情果梳打劲大杯!唔叫真系蚀呀!😄

2020-10-17 170 浏览
终於等到将军澳都有得食十二味啦!本身已经超锺意食麻辣香锅,佢仲有得自选配菜,真系好正!佢连星期六日都有供应午市套餐,最重要系竟然有埋酸菜鱼同埋麻辣香锅拣!午市套餐 -田鸡麻辣香锅今次点左小辣 ,已经觉得好辣。如果唔食得辣嘅人最好就点秘制酱香锅。虽然佢呢个系午市套餐,但系佢份量一啲都唔少。配菜除咗有田鸡之外仲有莲藕,木耳,薯仔片同芽菜。仲有碗白饭同埋酸梅汤!成个餐都净系$58仲要冇加一,真系超抵食!飘血毛血旺毛血旺都系点左小辣,虽然一上菜嗰阵俾佢啲辣椒吓亲,但系佢个辣度冇麻辣香锅嘅小辣咁辣。入面有鸭血,芽菜,青瓜,午餐肉,猪皮同埋猪大肠!稍嫌佢个鸭血唔够滑,但系午餐肉系超好味!

午市套餐 -田鸡麻辣香锅

飘血毛血旺

2020-10-16 3813 浏览
入到餐厅可以用q r code去, 做点菜动作。 喺将军澳地铁站b出口过咗马路就已经到餐厅, 交通非常便利, 疫情期间所有餐桌童餐桌之间都用咗 ,胶板去隔开 ,食客同食客之间嘅距离, 胶板上所有熊猫都带上咗口罩好cute, 中午时分,虽然人多但系仍然 有少量位置唔使等位。走辣酸菜鱼配酸梅汤 68$ 必食次次去到12味都必食嘅菜式, 一如既往鱼嘅份量非常多, 加咗大量鸡髀菇入去, 增加口感, 酸菜汤底酸味十足, 整体讲呢啲餸比较重味道所以最好连埋白饭一齐食最好食。桂花冰酿 8$一粒粒嘅桂花沉积系酒樽嘅底部, 饮之前可以轻轻摇匀 ,倒入小酒杯入面饮用, 略带微香桂花味,唔会甜。麻辣香锅牛肉 64$原先谂住一个锅甘样上菜…原来系我误会左😂麻辣炒牛肉仲有唔同既菜。牛肉好滑同新鲜,辣度易入口椰子水 10$罐装椰子水,帮助下火。幺妹儿冰粉 26$餐厅内唯一嘅甜品, 亦都系必食推介, 一大颗啫喱状嘅果冻,啜落口滑嘟嘟, 望落材料唔多但系食落口感好得意, 软绵绵得嚟又有口感。

走辣酸菜鱼配酸梅汤 68$ 必食

桂花冰酿 8$

椰子水 10$
罐装椰子水,帮助下火。

走辣酸菜鱼配酸梅汤

• 幺妹儿冰粉26$
  • 麻辣香锅牛肉
今日晏昼又嚟到我嘅饭堂:十二味🌶😋叫咗两个午市套餐 同一个小菜😝加埋都系💰170 🥳✨酸菜鱼🐟 💰68酸菜鱼近年深得香港人欢心🥰作为送饭菜式真系一流🍚酸辣麻香程度悉随尊便👍🏻我哋嗌咗小辣 还可以接受哈哈🌶✨口水鸡 🐔💰 48都系嗌小辣 🌶酱汁层次丰富🤓味道辣中带香、香中带麻谂番起滑嫩嘅鸡肉 囗水都流晒出嚟🤤✨凉拌土豆丝 💰 38经冰水浸泡後口感爽脆🥔配上酸辣酱好开胃 朋友食到停唔到口 😃✨热情果苏打 (加$8)✨百分百纯椰青水 (加$8)

今日晏昼又嚟到我嘅饭堂:十二味🌶😋

我哋嗌咗小辣 还可以接受哈哈🌶

口水鸡 🐔💰 48

都系嗌小辣 🌶

酱汁层次丰富🤓

味道辣中带香、香中带麻

谂番起滑嫩嘅鸡肉 囗水都流晒出嚟🤤

凉拌土豆丝 💰 38

经冰水浸泡後口感爽脆🥔

配上酸辣酱好开胃 朋友食到停唔到口 😃

热情果苏打 (加$8)

百分百纯椰青水 (加$8)

2020-10-12 120 浏览
最近天气转冻实在太想食辣啦,又同我朋友嚟到依间将军澳嘅12味餐厅,上次食过返寻味,依度嘅辣真系做得好好食,好过瘾!今次有叫过你只下瘾先😆🤟🏻今日去食午餐,同朋友每人叫咗一个午餐川氏口水鸡口水鸡嘅话都真系啱啱好,唔会太辣,又有好香嘅花椒味,食咗一件会忍唔住继续系咁食👅依家睇返张图口水都流🤣川香回锅肉同我去四川旅行食到嘅一模一样味道,回锅肉肉质好鲜甜,而且仲好入味,配煮饭食简直系世界级享受🤩👍🏻另外仲叫咗一个红糖糍粑同葱油拌面两个都系高水准嘅发挥,同我朋友两个食,饱到捧住个肚走人,二个餐仲跟咗两杯嘢饮,就系酸梅汤,都系高水准嘅发挥,饮落去好清甜解渴,而且好健康💋依间餐厅真系我食辣嘅首选,高质四川餐厅!

川氏口水鸡

川香回锅肉

另外仲叫咗一个红糖糍粑同葱油拌面
依间餐厅真系我食辣嘅首选,高质四川餐厅!