2021-10-06 322 浏览
好朋友生日一齊去食辣,就去附近嘅十二味,之前食過酸菜魚lunch set好惹味,於是晚飯都叫酸菜魚二人份加粉條,魚肉超嫩滑,寬粉煙煙韌韌。毛血旺有魷魚蘇、午餐肉、鴨血仲叫左碗冰粉解解辣叫左兩杯飲品,慾望酸梅同百香果,好大杯好好味坐得好舒服兩人坐四人座卡位,侍應服務態度好好埋單$563開心嘅生日聚餐

毛血旺有魷魚蘇、午餐肉、鴨血

仲叫左碗冰粉解解辣

叫左兩杯飲品,慾望酸梅同百香果,好大杯好好味

坐得好舒服兩人坐四人座卡位,侍應服務態度好好
埋單$563
開心嘅生日聚餐
好耐之前同朋友食過旺角嘅分店,剛好經過見到又好掛住四川辣味,就再去一試!口水雞分量:有差不多半隻雞辣味:麻,辣好分明,而且不會太辣,適合香港人食雞:點有雪味,而且偏凍,可能放雪櫃太耐,解凍不夠香鍋熱菜自選配料:薯仔,肥腸,寛粉辣味:大約為小辣的辣度有酸辣粉的配料,份量很足,很大碗,一定夠2人食了辣度惹味,但不夠過癮,總係覺得少了一份“大陸味”,香辣度始終有點不足,但可一解口癮紅糖糍粑超級喜歡!!和以前係四川食過嘅一模一樣!外脆,裡面十分煙韌!炸得剛好!紅糖好濃稠,好容易掛在糍粑上,配上黃豆粉,增加香味紅糖和糍粑,剛好一甜一淡,非常之夾!**個人推介**

分量:有差不多半隻雞
辣味:麻,辣好分明,而且不會太辣,適合香港人食
雞:點有雪味,而且偏凍,可能放雪櫃太耐,解凍不夠

香鍋熱菜
自選配料:薯仔,肥腸,寛粉
辣味:大約為小辣的辣度
有酸辣粉的配料,份量很足,很大碗,一定夠2人食了

紅糖糍粑
超級喜歡!!和以前係四川食過嘅一模一樣!
外脆,裡面十分煙韌!炸得剛好!
紅糖好濃稠,好容易掛在糍粑上,配上黃豆粉,增加香味
紅糖和糍粑,剛好一甜一淡,非常之夾!

**個人推介**
2021-07-25
等候时间
25 分钟 (堂食)
  • 紅糖糍粑
2021-09-12 516 浏览
好耐冇得上深圳食野,開始掛住酸菜魚,早幾日網上見到十二味酸菜魚個樣好似深圳食嘅,決定去試下!坐底後發現連點餐都好似深圳,要用qr code叫野食😂.🍴是日點菜:-人見人愛酸菜魚配闊條酸菜魚可以有唔辣、小辣、中辣等不同程度辣度。今次我地點左小辣,分量十足,我地之前仲擔心唔夠叫了一碗白飯加一碟炒麵😓酸菜魚味道好正宗,一食就覺得深圳個味道返哂黎!而且酸菜都算多,但酸度同辣度又剛剛好!又有花椒八角。我最怕食魚有骨,呢度魚嫩滑無骨,唔洗再驚食魚了-蔥油拌麵以蔥油為主,味道幾香,不過不失,但分量比較少-酸梅汁:超大杯,但唔知點解有d甜,最後溝左兩杯水
坐底後發現連點餐都好似深圳,要用qr code叫野食😂
🍴是日點菜:

-人見人愛酸菜魚配闊條

-蔥油拌麵

以蔥油為主,味道幾香,不過不失,但分量比較少

-酸梅汁:

超大杯,但唔知點解有d甜,最後溝左兩杯水

2021-09-02
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 酸菜魚
今天叫了一份外卖自取午市套餐,拿回家后一打开盖子,只有几片牛肉,看上去像别人吃剩的外卖水煮牛肉。这个外卖看得完全没有胃口,不划算。味道好一般。没有以前好吃,希望维持以前水准和份量
外卖自取
2021-07-23 953 浏览
四點半去食 啲水煮牛肉係翻熱!d牛肉有少少生味其實嗰啲係翻得唔夠熱,翻熱完之後加幾條爛芽菜 勁碎 勁生,個湯嘅溫度都唔夠 難怪啲芽菜都唔淋好難食!好咸四季豆都好難食一睇就知煮左好耐 淋哂可能今次係我唔好彩 希望無下次
好難食!好咸

四季豆都好難食一睇就知煮左好耐 淋哂

可能今次係我唔好彩
希望無下次
水煮牛肉
2021-07-07 714 浏览
餐牌上很多食物,點了一份酸菜魚,一份扁乾炒肉碎,可以選擇多種辣度,吾辣,小辣,中辣,大辣,巨辣,適合香港人口味,份量充足,不能再點其它東西了,唯獨有點鹹,其它味道不錯。
  • 酸菜魚
試過一次西環十二味嘅午市套餐之後,一試難忘,干炒香鍋有好多料,唔止有牛肉,仲有土豆蓮藕豆芽等等嘅菜,全部都非常入味,佢既辣加上花椒嘅麻,送完一碗飯都意猶未盡😍後來喺將軍澳開咗之後即刻去試,第一次都覺得OK,第二三次就發現佢嘅水準逐漸下降,唔知係咪因為太忙,所以炒得冇咁入味?定係個醬汁改變左?而且佢嘅辣度變低,雖然個碟仲有好多花椒,但係唔再食到花椒既麻 希望佢會慢慢保持返之前嘅水準啦!❤️💯🙌

希望佢會慢慢保持返之前嘅水準啦!❤️💯🙌
2021-06-29 1008 浏览
某天路過時看見別人吃得很香,於是和家人去了將軍澳中心試一試。酸菜魚試了4人份配闊粉小辣,分量十足,因為四個人吃擔心闊粉不夠叫了兩碗白飯,後來發覺叫多了,四個人吃不完。酸菜魚的味道正宗,和以前在深圳吃過的酸菜與味道差不多,酸味和辣味中和得很好,不會過分的酸。川式口水雞也試了小辣,口水雞偏辣但是配飯一流,上面有些少蔥花點綴,入口香滑最後叫了紅糖糍粑當作甜品,口感有些少似年糕,但比年糕更軟熟,糍粑上面有一層紅糖漿,入口香甜,

酸菜魚
糍粑
酸菜魚
糍粑
2021-06-16 579 浏览
見OpenRice 有訂坐優惠,下午茶時段,所有散叫的食品半價。試咗酸菜魚,皮蛋,口水雞,一碗白飯,同埋冇半價嘅啤酒。皮蛋係我鍾意嗰種黃色皮蛋,唔係黑色嗰種,我覺得比較清新酸菜魚份量好多全部嘢食嘅味道都唔錯,賣相亦都幾好,不過坐嘅位置就唔係太舒適,地方係類似街坊小店風格,唔算企理。雖然係自助落單,店員做嘢都幾爽手。睇餐牌見到佢啲午餐好抵食,而且都好多人叫外賣,應該係區內都好多街坊捧場客。如果有興趣試都唔使特登等佢半價,因為午餐嘅份量都同散叫差唔多咁大,而且仲抵食。因為呢個食評係補返上個月嘅,已經唔記得咗詳細價錢。淨係記得啲啤酒唔凍。結論:有機會會再嚟食set lunch
試咗酸菜魚,皮蛋,口水雞,一碗白飯,同埋冇半價嘅啤酒。

皮蛋係我鍾意嗰種黃色皮蛋,唔係黑色嗰種,我覺得比較清新

酸菜魚份量好多

雖然係自助落單,店員做嘢都幾爽手。
因為呢個食評係補返上個月嘅,已經唔記得咗詳細價錢

淨係記得啲啤酒唔凍。
結論:有機會會再嚟食set lunch
2021-06-10 687 浏览
和同事外出午餐,剛好我們幾個都吃辣,所以就來到主打川菜的十二味試試!12點9來到,不用等位就能入座。入座後,用手機scan QR code落單!午市套餐包一份主食﹑一小碟涼菜及一碗白飯,我選了酸菜魚。我們另點了一份紅糖糍粑share來吃!涼菜是酸辣木耳,味道普普通通。酸菜魚 (中辣),酸菜夠多,酸度十足,中辣的辣度亦不算太辣。魚肉幾大塊,又嫩滑無骨,份量尚可!還有其他配料如萵筍﹑雞髀菇及粉條,再加上大大碗白飯,好飽肚!!但個人認為這裡的酸菜魚的薑味偏重,略略扣減一點分數!紅糖糍粑為飯後甜品,糍粑熱烘烘的送上桌,外層香脆,內裡軟糯!灑上黃豆粉,增添香氣,蘸紅糖漿來吃,更為滋味!!好食甜品比正餐好吃啊~~~這頓午餐的價錢都不算便宜呢!

酸辣木耳
涼菜是酸辣木耳,味道普普通通。
酸菜魚 (午餐)
酸菜魚 (午餐)
紅糖糍粑

甜品比正餐好吃啊~~~
這頓午餐的價錢都不算便宜呢!
2021-05-14
2021-05-16 774 浏览
天氣太熱啦,又唔想周圍去又唔想煮飯又冇乜胃口🥲求其搵間餐廳食啲嘢就算🤣來到將軍澳中心的十二味食川式口水雞~叫咗小辣,呢個好味,雞好滑入味😋川香回鍋肉~叫咗唔辣,九菜好老,痴晒牙😤回鍋肉又硬到死,所以呢道菜唔得蔥油拌麵~幾好👌麵都彈牙的👍紅糖糍粑~超好食,熱辣辣,本身糍粑係冇味的,但食時點些附上的紅糖漿就唔同晒啦👍👍呢個大家一定要試😋😋
川式口水雞~叫咗小辣,呢個好味,雞好滑入味😋
蔥油拌麵~幾好👌麵都彈牙的👍
呢個大家一定要試😋😋
2021-05-09 739 浏览
吃過尖沙嘴的,覺得還好,加上半價,所以再試下新店,但酸菜魚太酸太咸,太重手、不會再去環境較擠迫,如吃飯時間去,必定人貼人坐,啲枱凳放到密密麻麻,唔放過任何掙錢機會

土豪酸菜魚
外卖送餐
2021-04-09 1094 浏览
第一次去將軍澳黎間舖頭,地點方便,容易搵,我哋兩點左右食,人不太多,自己掃碼點餐,方便,我地分別叫了酸菜水套餐,大大碟跟飯,抵食,另外叫了肥牛湯麵,有些少辣,感覺不錯,再加乾撈,大家可以每樣有試吓,價錢非常合理
2021-04-01
  • 水煮牛肉
2021-04-01 960 浏览
見將軍澳新開左間食辣既餐廳 就約埋都食辣既朋友平日中午嚟呢度試吓午餐當日大概1:00左右嚟到都好旺喎大概等咗四個字先有位都見到好多人買外賣自取我哋叫咗兩份午餐係酸菜魚 中辣麻辣干鍋(牛肉) 揀大辣 兩份午餐都包左一份小食 當日係雲耳同埋包左一碗白飯。+$8 有埋嘢飲 仲好大杯嘅添酸菜魚 - 個湯好飲 夠酸夠熱 好醒胃 我地兩個人飲晒d湯用嚟送白飯一流 魚都幾滑 唔錯但我哋揀咗中辣就嫌唔夠辣下次要再試吓大辣麻辣干鍋 - 我哋就覺得太鹹 都唔辣而且冇乜牛肉 啲蓮藕 芽菜就好多午市來講都幾抵食 會再返嚟幫襯酸菜魚😋
見將軍澳新開左間食辣既餐廳

我哋叫咗兩份午餐
係酸菜魚 中辣
麻辣干鍋(牛肉) 揀大辣
兩份午餐都包左一份小食 當日係雲耳
同埋包左一碗白飯。
+$8 有埋嘢飲 仲好大杯嘅添

麻辣干鍋 - 我哋就覺得太鹹 都唔辣
而且冇乜牛肉 啲蓮藕 芽菜就好多

午市來講都幾抵食 會再返嚟幫襯酸菜魚😋
2021-03-16 819 浏览
將軍澳嘅新店越開越多,今次經過將軍澳中心見到呢間食四川野嘅餐廳,同朋友各自叫左一個lunch set。分別係口水雞、水煮牛肉同埋炒回鍋肉,人均價錢大概60幾蚊再加多$8至$10嘅飲品,價格來講不過不失啦。不過比較令我驚喜嘅係水煮牛肉,辣得好過癮,而且味道唔錯,不過牛肉份量就少啲。回鍋肉就比較肥膩,每片嘅豬肉都係用腩肉,但係脂肪就比較多,比較少肉,但配菜就幾香口。口水雞就不過不失,感覺似白切雞加上辣汁,冇乜特別。不過三個套餐都有送上一小碟前菜,就係涼拌木耳,味道都唔錯。

口水雞就不過不失,感覺似白切雞加上辣汁,冇乜特別。

不過三個套餐都有送上一小碟前菜,就係涼拌木耳,味道都唔錯。