2020-08-26 103 浏览
好滚动,香港都食到咁好味嘅川菜🌶🌶朋友知饿底锺意食辣,推介呢间十二味一齐去试吓,睇menu有齐酸菜鱼、麻辣锅、酸辣土豆丝、回锅肉呢类川菜,啱晒饿底口味😍.酸菜鱼鱼肉好滑,又起晒骨,啖啖肉好正呀!酸味辣味恰到好处,我地忍唔住饮咗好多汤😂同埋酸菜鱼上面撒满芝麻,真系画龙点睛,食落味道又提升一个层次!推介推介!.麻辣香锅鸡翼呢个餸又系不得了!一上枱超香,配菜有莲藕、土豆片、木耳、芽菜,全部都系川菜必备嘅配料,真心正!个人觉得配菜比起鸡翼更加吸引🤣.酸辣土豆丝土豆丝即系薯仔丝,炒得好香,而且薯仔丝煮得爽口,唔觉唔觉就食晒一碟😋.葱油拌面卖相超靓,食落有阵阵葱油香味飘出嚟,面条又挂汁,整体好好食,而家谂返都想再食🤤.整体嚟讲好满足,疫情发生之後好耐无食呢种咁正宗嘅川菜喇😍除咗嘢食有水准,呢度嘅服务都好好,店员好有礼貌好亲切,仲话俾我地知原来佢地有几间分店,下次想食辣嘢一定要再食十二味🌶🌶
好滚动,香港都食到咁好味嘅川菜🌶🌶
麻辣香锅鸡翼
酸辣土豆丝
葱油拌面
2020-08-26 164 浏览
话说将军澳站附近最近新开左一间川菜,名叫:十二味,呢日就和家人来到吃个午餐,餐厅系用电话扫code自助落单的,午餐几抵食,有set会包白饭、凉拌云耳和饮品的,点了一客川氏口水鸡,貌相不错,亦不会太辣,够野味!仲有点左成日想吃的酸菜鱼,几大碟下,酸酸辣辣的,鱼片也颇多的,推介!仲点了乾扁四季豆,佢就普普通通,都算大碟。而且仲点左个甜品-红糖糍粑,价钱$48,糍粑入面系类似煎埋的质感,甜甜黏黏的,很不错的口感,整体而言抵吃好吃的一间川菜。

,整体而言抵吃好吃的一间川菜。
川氏口水鸡
红糖糍粑
川氏口水鸡
红糖糍粑
2020-08-25 80 浏览
十二味川菜馆在香港有十多家分店,将军澳中心的十二味是其中之一,店内装修宽畅舒适,大红灯笼高高挂,充满浓厚的中囯特色。餐厅采用手机扫码下单快取方便。经典香辣锅是餐厅的特色,辣度可以自己口味而定,我选的小辣,自选配料也有很多选择,鲜虾、肥肠、牛肉、莴笋、鲜腐竹加上十二味自制特色香料爆炒好大碗,虾新鲜弹牙,牛肉软腍,莴笋爽脆,鲜腐竹非常入味,鲜香而刺激好满足。酸菜鱼;酸菜酸甜爽口,鱼肉带有鱼皮无骨,十分嫩滑。蒜泥青瓜,爽口又健康。店家还送了二杯酸梅饮品非常暖心。在香港想吃川菜,十二味是不错的选择,我为它点赞👍!
2020-08-24 180 浏览
位於将军澳豪庭地下一楼的十二味餐厅,主打正宗传统川菜,在香港有多家分店深受好评。交通便利,将军澳站B出口过条马路就可抵达。餐厅装修古色古香以国宝熊猫作主题设计。刚好是午餐时间有多款lunch套餐可选择。我选了酸菜鱼套餐(配饭)另加一份蒜泥黄瓜及幺妹儿冰粉。招牌菜酸菜鱼;有莴荀、鱼、酸菜及好多香料,鱼肉嫩滑,无骨啖啖肉,可以自己按的口味选择辣度,汤底微辣带酸,非常开胃。蒜泥黄瓜;爽口够健康。最後的餐后甜品幺妹儿冰粉;淡淡的桂花香,入口顺滑好好味😋。平时吃粤菜多想转一下重口味的,十二味是一个好选择!
Twelve Flavors🌶🌶🌶 Lunch Set Menu🐟🥢💫..十二味♨️ 真系愈开愈多间,岩晒爱上左食川菜既我,最近将军澳亦都关左分店啦😍,lunch想食辣❓都多个好选择。.Lunch Menu 都选择唔少,有唔少得:酸菜鱼🐟、水煮牛肉🐮、麻辣香锅🌶、川式口水鸡🐥...8个套餐,11个选择,又抵食又够味,服务又好呢。.ll $68Boiled Fish with Pickled Cabbages (Spicy)酸菜够多,鱼肉够滑🐟,麻辣味道仲有得选择。今次中辣🌶 都唔算辣,下次可以再挑战下个辣度👻。拌饭同吃🍚,很好下饭呢。.ll $58Dried Hot Pot with Frogs田鸡件较碎,但味道、肉质都不错,滑滑的。加上麻辣香锅🌶,配料丰富:莲藕片、薯仔片、木耳、大豆芽...真系辣得好过瘾 又惹味。.ll $48Glutinous Brown Sugar Rice Cake另一款我爱吃既甜品,红糖糍粑,糯米粉团调得够烟韧,加上少少红糖同吃,微甜又滋味。.ll $26Sichuan Style Jelly另一款解辣既糖水,冰粉🍧 亦是微甜。吃完辣 吃她很舒服呢。作为午餐结

l[酸菜鱼 (中辣)]l $68

l[田鸡麻辣香锅]l $58
Dried Hot Pot with Frogs

l[红糖糍粑]l $48

l[幺妹儿冰粉]l $26
Sichuan Style Jelly

另一款解辣既糖水,冰粉🍧 亦是微甜。吃完辣 吃她很舒服呢。作为午餐结尾都不错呢。
让我们红尘作伴,吃得白白胖胖。
×××[十二味 -Twelve Flavors]×××
©将军澳唐德街9号将军澳中心B楼B15号舖
2020-08-21 120 浏览
呢间餐厅堂食新开张好多人帮衬,特别系外卖嘅订单,见到呢店员姐姐不断包不断包外卖 两个人叫咗两个午餐,套餐再加一个小食小食系尖椒皮蛋,唔知点解明明只系装个小食,都要用面盆咁大嘅碟 皮蛋一睇就知同其他地方食嘅唔同,蛋黄唔系银灰色,反而系橙黄色,而且蛋白部分有 花纹,系正宗嘅桂花皮蛋 成碟嘅颜色好吸引酱汁,尖椒同埋芝麻令到整道菜色好香,冻冰冰爽滑惹味 其中一个餐叫咗水煮牛肉,呢一度菜嘅口味都几啱我除咗面头舖得满满嘅辣椒,红油,芝麻之外,底下面浸住汤有煮过嘅油麦菜,滑牛肉片,青瓜同埋芹菜 食水煮牛肉,牛肉嘅滑嫩程度好重要,而且同整个汤嘅味道好夹我哋叫咗小辣唔会太辣,半餸饭咁食 另外一个套餐拣咗佢呢度招牌嘅特色:麻辣香锅同样都系小辣,但系呢个锅系乾炒,食落味道辣好多同样系用牛肉炒,呢碟嘅牛肉份量比起水煮牛大约少一半,反而多嘅系莲藕片,薯仔片, 木耳仔,芽菜每片莲藕嘅窿窿都塞满辣酱香料,好惹火! 叫咗一支椰青水,因为会比较解辣其实只系从雪柜拎出嚟,但系店员都忙到分身不暇,所以都要等 另外套餐包咗嘅酸梅汤,饮落生津解喝杯身写住好特别嘅一句:「让我们红尘作伴, 吃得白白胖胖」 最後整餐饭食咗差唔多个半

两个人叫咗两个午餐,套餐再加一个小食

尖椒皮蛋

成碟嘅颜色好吸引
酱汁,尖椒同埋芝麻令到整道菜色好香,冻冰冰爽滑惹味
水煮牛肉

其中一个餐叫咗水煮牛肉,呢一度菜嘅口味都几啱我

食水煮牛肉,牛肉嘅滑嫩程度好重要,而且同整个汤嘅味道好夹
我哋叫咗小辣唔会太辣,半餸饭咁食
牛肉麻辣香锅

另外一个套餐拣咗佢呢度招牌嘅特色:麻辣香锅
同样都系小辣,但系呢个锅系乾炒,食落味道辣好多

每片莲藕嘅窿窿都塞满辣酱香料,好惹火!

椰青水

叫咗一支椰青水,因为会比较解辣
其实只系从雪柜拎出嚟,但系店员都忙到分身不暇,所以都要等
酸梅汁

另外套餐包咗嘅酸梅汤,饮落生津解喝
杯身写住好特别嘅一句:「让我们红尘作伴, 吃得白白胖胖」

最後整餐饭食咗差唔多个半钟,以香港饮食文化嚟讲算慢
如果系赶时间嘅,建议就唔好嚟呢度食啦,否则就会要不断催促好忙嘅店员姐姐

而且佢呢度嘅落单模式系自助嘅,自己喺位点完餐,食完亦都系自己出返收银机嘅地方结帐
2020-08-21 149 浏览
友人说十二味嘅味道够正宗,於是提议黎呢间食,到达後都很多人排队,等了一会便可入座,内部环境乾净企理,座位都舒适。落单好方便,scan QR code 後可直接落单👍-飘香血毛旺(中辣)上菜时见咁大碟同铺满晒辣椒,都怕很辣同食唔晒,但夹夹下都食得晒呀😝,内有主角鸭血,滑滑的唔会有腥味,其他配料鱿鱼、猪皮、午餐肉同猪肠(入面好肥美),垫底有大量嘅芽菜,份量够而且辣度刚刚啱我口味👍-葱油拌面呢个拌面面质弹夹爽,味道唔错,唔会死咸,若果葱花多啲就更好添,食落好滋味🤭-零系可乐食辣野配可乐真系绝配。见到隔离枱嘅酸菜鱼好鬼正,下次黎一定要食佢☺️
友人说十二味嘅味道够正宗,於是提议黎呢间食,
落单好方便,scan QR code 後可直接落单👍
-飘香血毛旺(中辣)
-葱油拌面
呢个拌面面质弹夹爽,味道唔错,
唔会死咸,若果葱花多啲就更好添,食落好滋味🤭
-零系可乐
食辣野配可乐真系绝配。

见到隔离枱嘅酸菜鱼好鬼正,
下次黎一定要食佢☺️
2020-08-21
2020-08-19 69 浏览
从十二味第一间分店开始吃到现在,一个星期一次,从来不会腻。味道永远保持超高的水准,服务也让人感到温暖,店里的姐姐们都非常热情,每次来都像回家一样。最近新冠肺炎时期,政府限制了晚上的堂食,正苦恼时十二味将军澳店开业了,实属佩服,真是逆势而上阿!我家住在日出康城,最近home office,从开业到现在连点四天了,真是幸福。香港川菜很多,地道的寥寥可数。十二味真是满足了我对川菜的全部慾望。我老公不吃辣,每次都为他点不辣的酸菜鱼,也同样好吃到爆。真是幸福,希望十二味越来越好!
2020-08-19 64 浏览
睇到刚刚开业就来食饭,环境不错,食物都超好昧,尤其是人见人爱酸菜鱼同埋经典麻辣香锅,味道真系啱啱好,第一次试经典麻辣香锅配菜卤猪手,卤鸡脚,贡丸,鱼蛋,墨鱼丸同埋牛丸,应该系新品,其他分店之前都冇见过,有个土豪版酸菜鱼睇上去份量好足,经典辣卤香锅,酸豆角炒肉末都系新品,都睇到好多人食呢吔,屋企人都觉得好食。总体来看,虽然呢度生意好好,但服务都不错,呢段时间外卖自取仲有八折,下次一定会同多哋朋友再来!大力推荐!
2020-08-19
2020-08-19 3917 浏览
我好喜欢食四川菜❤️之前都有食过哩间既分店😋今日去咗新开张嘅将军澳店,一坐低已经比好香嘅辣味吸引住😚见好多人都唔系外卖🥳▪️水煮牛肉一上枱俾佢好澎湃嘅辣椒吸引着😍个碗好大😚一上枱嘅视觉冲击真系好震撼,而且辣味嘅香令人食慾大增😊牛肉大大块,但系口感一啲都唔会觉得「鞋」口,味道方面唔会净系得个辣字,牛肉味亦都好出好惹味,加埋酸菜真系好顶级嘅川菜享受啊🥳配埋白饭嚟食真系够晒饱肚☺️▪️酸菜肥牛面同水煮牛嘅辣好唔同,酸菜肥牛面嘅辣唔系爆发性😋佢会喺口腔入边慢慢难辣出嚟,个感觉好得意🤟🏻🤟🏻而且肥牛薄薄地,吸收哂麻辣汁,食落口真系特别好食😝牛味更加突出,酸菜份量亦都好多😙酸酸地再加埋辣味,令人停唔到口,好似刀削面咁,咬落口感好唔错,唔会俾人好粉嘅感觉,值得一赞😋▪️怕辣嘅朋友亦都唔紧要,可以试吓佢嘅酸菜鱼😚酸菜鱼汤好香甜,鱼肉亦都好多,咬落去啖啖肉,而且唔多骨鱼肉味亦都好够,本人比较锺意佢嘅汤,真系令人停唔到口。热情果梳打超级大杯,净系个卖相已经杀晒,加上甜度适中配合埋辣野黎食十分之唔错😍▪️酸梅汤一饮落去真系好止渴,食完辣野系应该饮下酸梅汤嚟调和一下嘅。▪️锺意清新啲嘅朋友可以试吓百分卜纯椰青水,我相信你会

▪️锺意清新啲嘅朋友可以试吓百分卜纯椰青水,我相信你会有惊喜。

2020-08-18
  • 酸菜肥牛面