2022-07-10 159 浏览
由於疫情緊張關係所以都係外賣自取兩個人叫在兩個一人享受套餐之後再加另外啲點心一人享受只需要$50有六個點心個帶子餃同燒賣好好味綠色個餃都唔差 皮薄番到去唔會話羅出來爛晒蝦多士好有驚喜因為唔算多油同埋羅到番去重脆頂有一隻蝦 內同加蝦膠 好好味 唔會好咸以為外賣袋同膠盒都唔係hea 你兩人買左228蚊性價比好高因為本人唔鍾意食叉燒包所以無吃,其他嘅所有點心都好味。 另外推介係千層糕同紅棗糕由於留到最後先食所以中咗但係個千層糕凍咗呢裏面都有啲脆脆後來睇都係松子總括而言$228食飽兩個人外賣自取免茶介😍😍😍😍
由於疫情緊張關係所以都係外賣自取

蝦多士

以為外賣袋同膠盒都唔係hea 你
兩人買左228蚊
性價比好高

因為本人唔鍾意食叉燒包所以無吃,其他嘅所有點心都好味。

另外推介係千層糕同紅棗糕

蝦多士
千層糕紅棗糕
一人享受
2022-07-07 139 浏览
夜晚唔想食咁飽🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️所以就去左一間點心專門店🫖🍵見到佢每碟嘅份量都啱啱夠一個人食可以一餐試多幾樣點心都得🍽🍽蒜蓉海蝦飯🦐🍛荷葉包住嚟蒸充滿清香🌬蝦肉彈牙無霉味😋重點係蒜蓉好多!!而且味道調教得好好🤤撈飯食又香又鮮味🙌🏻匠心蝦餃王🦐🦐蝦餃表面有金色花紋🧡蝦肉爽口彈牙蟹籽燒賣王🍡意想不到燒賣都係有蝦肉而且比例仲要多過豬肉🤣秘製咖哩魷魚🦑魷魚好滑無筋咖哩味稍微不足🙈椰子燉烏雞湯🐓🫕燉湯足料鮮味🤤成碗湯好似牛奶咁白🥛椰子味香濃
夜晚唔想食咁飽🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️
所以就去左一間點心專門店🫖🍵
見到佢每碟嘅份量都啱啱夠一個人食
可以一餐試多幾樣點心都得🍽🍽

蒜蓉海蝦飯🦐🍛
荷葉包住嚟蒸充滿清香🌬
蝦肉彈牙無霉味😋
重點係蒜蓉好多!!
而且味道調教得好好🤤

咖哩味稍微不足🙈

椰子燉烏雞湯🐓🫕
燉湯足料鮮味🤤
成碗湯好似牛奶咁白🥛椰子味香濃
喺黃埔新開嘅手工點心店!10分良心,全日免加一、只收茶錢$5 / 位點心是每日由師傅人手製作🥟🥢點心高質、大件、抵食!咁經濟實惠,邊度搵?🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌿芝麻蝦多士 $22 / 2件🌿👍十分喜歡的一款!絕不令人失望多士面頭有層蝦膠,仲有隻蝦喺面頭,賣相令人垂涎;口感同鮮味豐富,炸得相當酥脆 外脆內軟,超有誠意!😍🌿鮮蝦菜苗餃 $18 / 2隻🌿👍呢款亦相當高質,夠煙韌有彈性餃皮晶瑩剔透超靚仔!蝦肉勁足料!菜苗份量都幾足,帶點蒜蓉味。餡料充滿整隻菜苗餃,十分飽滿。🌿 流沙奶黃包 $18 / 2件🌿👍一見到就被佢吸引,包上面的金箔真係好吸引,有種高級感!而入面既流沙奶黃濃郁而且夠熱!好食又好睇~'🌿 柚子蜜蛋散 $24🌿👍好少見到茶樓有得食~呢度仲要有柚子味。酥、脆、香、入口即化,蘸柚子蜜,出奇地味美!🌿椰子燉烏雞湯 $36🌿小店嘅招牌菜!不添加味精,湯汁充滿濃香椰子味!勁足料,連湯渣都可以食埋抵飲過出面啲燉湯!🌿匠心蝦餃王 $18 / 2隻🌿真係幾有誠意,外皮更畫上兩筆金箔,而蝦餃皮同樣口感煙韌,入面嘅餡料,主要係超級大粒嘅蝦肉,店家毫不吝嗇!食落去都幾爽,🌿蟹子燒賣王$18

喺黃埔新開嘅手工點心店!10分良心,
全日免加一、只收茶錢$5 / 位
點心是每日由師傅人手製作🥟🥢
點心高質、大件、抵食!
咁經濟實惠,邊度搵?

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🌿芝麻蝦多士 $22 / 2件🌿👍
十分喜歡的一款!絕不令人失望
多士面頭有層蝦膠,
仲有隻蝦喺面頭,賣相令人垂涎;
口感同鮮味豐富,炸得相當酥脆
外脆內軟,超有誠意!😍

🌿鮮蝦菜苗餃 $18 / 2隻🌿👍
呢款亦相當高質,夠煙韌有彈性
餃皮晶瑩剔透超靚仔!蝦肉勁足料!
菜苗份量都幾足,帶點蒜蓉味。
餡料充滿整隻菜苗餃,十分飽滿。

🌿 流沙奶黃包 $18 / 2件🌿👍
一見到就被佢吸引,包上面的金箔
真係好吸引,有種高級感!
而入面既流沙奶黃濃郁而且夠熱!
好食又好睇~'

🌿 柚子蜜蛋散 $24🌿👍
好少見到茶樓有得食~
呢度仲要有柚子味。
酥、脆、香、入口即化,
蘸柚子蜜,出奇地味美!

🌿椰子燉烏雞湯 $36🌿
小店嘅招牌菜!不添加味精,
湯汁充滿濃香椰子味!
勁足料,連湯渣都可以食埋
抵飲過出面啲燉湯!

🌿匠心蝦餃王 $18 / 2隻🌿
真係幾有誠意,外皮更畫上兩筆金箔,
而蝦餃皮同樣口感煙韌,
入面嘅餡料,主要係超級大粒嘅蝦肉,
店家毫不吝嗇!
食落去都幾爽,

🌿蟹子燒賣王$18 / 2隻🌿
性價比超高,同樣都係足料!
皮薄餡靚,一樣大大隻,
豬肉蝦仁比例配搭不錯。
食落相當Juicy !

以前呢個係位蒸盧,見佢之前執左又開左另一間就款黎試試🤪每位只係$5茶錢既點心店,仲係即叫即蒸🤗(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑匠心蝦餃王($18/2粒)呢個唔太推介,雖然餡料都幾多,但係個皮比較厚同埋好易甩,一夾就皮同餡分開😵‍💫食落味道幾好不過略嫌好似有啲味精味🥲蟹子燒賣王($18/2粒)大大粒燒賣,肥肉比例算少,岩曬我既口味🤪帶子鳳眼餃($18/2粒)呢個其實同蝦餃差唔多🤣,係多左啲帶子,但係啲帶子都比較老左啲,同埋好細粒🫣秘製咖喱魷魚($28)呢個夠曬惹味,唔會好辣但咖哩味都幾出,同埋份量都多架,算係幾抵食😉黑椒金錢肚($28)去飲茶最鍾意叫呢個,呢度既金錢肚好入味同唔會好老,加埋啲黑椒汁真係好正🤪XO醬炒腸粉($32)呢個大家可以唔使叫🤣🤣🤣有少少中伏既feel,上到枱見到個樣都知瀨野🤣味道係無乜特別,就係同平時豬腸粉一樣🐷不過就勝在份量夠大份🤣鳳爪排骨飯($45)呢個幾有驚喜,鳳爪排骨啲汁落曬啲飯度,同埋飯量夠曬多,岩曬大食鬼🤣但係啲排骨比較肥左啲,如果瘦番啲就perfect🤪🤪價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑價錢中規中矩,有時口痕想食下點心呢度都可以考慮下既🐷同埋佢

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
匠心蝦餃王($18/2粒)
匠心蝦餃皇18

蟹子燒賣王($18/2粒)
大大粒燒賣,肥肉比例算少,岩曬我既口味🤪
蟹籽燒賣皇

帶子鳳眼餃($18/2粒)
帶子鳳眼餃

秘製咖喱魷魚($28)
秘製咖喱魷魚

黑椒金錢肚($28)
黑椒金錢肚

XO醬炒腸粉($32)

鳳爪排骨飯($45)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
價錢中規中矩,有時口痕想食下點心呢度都可以考慮下既🐷同埋佢$5茶錢真係好抵食🤭

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑
係紅磡站/poly行過去就大概十分鐘,黃埔地鐵站行過嚟大概5分鐘左右,但係夏天行應該都會出曬汗🤣💦不過好在佢啲冷氣夠曬涼🤗

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑🌑
位置都算闊既,個日都唔算好多人食所以空間感都幾大,同埋食野既人數唔算多,可以靜靜地咁食幾舒服,不過略嫌地下有少少痴lup lup 既感覺🫣

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
其實佢同上手蒸盧既feel同格局都差唔多,感覺似係頂手左黎做,價錢唔算貴,味道還可以,有時唔想去茶樓但又想食點心都諗得過既😉😉
午餐
蟹籽燒賣皇
秘製咖喱魷魚
黑椒金錢肚
流沙奶黃飽(2隻)$18呢間點心舖出名係手工點心😁所有點心都幾精緻😌而且價錢都算非常合理🤩覺得最好食就係佢個流心奶黃包😉真係一搣開就好流心😙入邊有淡淡的鹹蛋同埋奶黃嘅香味😁表面仲加咗一層金箔啲friend🤪感覺上好似好靚🤩芝麻蝦多士(2件)$22見到佢有咁多芝麻就知道好香啦😆而且非常足料😍除咗表面有一隻大蝦之外🤩麵包同埋蝦嘅中間仲有蝦滑😜所以真係淡淡蝦肉😇食得出係新鮮炸😜一咬即夠鬆化嘅感覺點心拼盤$74蟹子燒賣皇,蝦餃皇,鮮蝦菜苗餃,帶子鳳眼餃,蜜汁叉燒飽,紅棗糕呢個拼盤最正嘅就係可以一次過試晒唔同嘅點心😇最特別嘅係佢個帶子鳳眼餃😚因為其實佢個餡同普通蝦餃係一樣嘅😀不過多咗帶子😚但係呢佢同蝦餃嘅分別就係啲蝦比較大粒😆同埋完整啲🤪而且帶子個口感都唔錯😍另一個覺得好出色嘅就係佢個紅棗糕🤩因為入邊加咗一粒粒嘅蓮子😎口感非常之正🥰食得出係用心之作黑椒金錢肚$28黑椒味都非常之重😙而且金錢肚唔算太硬身😆口感都唔錯😍最鍾意係佢加咗啲豆卜🤩索晒個黑椒汁😎正楊枝甘露$38最後來一個甜品做一個完美嘅句號😜佢呢個楊枝甘露入邊非常足料🤪淡淡都有好香嘅西米同埋芒果😍西柚嘅味道唔算好重🤩所以都係冇苦澀味😊都係偏

流沙奶黃飽(2隻)$18

芝麻蝦多士(2件)$22

點心拼盤$74

黑椒金錢肚$28

楊枝甘露$38
最後來一個甜品做一個完美嘅句號😜佢呢個楊枝甘露入邊非常足料🤪淡淡都有好香嘅西米同埋芒果😍西柚嘅味道唔算好重🤩所以都係冇苦澀味😊都係偏甜
呢個鋪位轉左幾手,跟住就變左呢間點心~ 小編都好少夜晚會去飲茶🫖,不過見屋企人一時興起想飲茶🫖,就黎左呢到試下,首先個名幾特別,匠心令我諗起匠人之心,匠人一般指技藝高超既手藝人,而匠人之心就有精益求精既意思,令到我更加有興趣想了解呢間餐廳做唔做得到名符其實~ 食完之後發現每樣點心都大大舊,好足料,新鮮又熱辣辣,雖然唔係行精緻路線,就有種實而不華既感覺,味道唔錯,價錢合理,覺得個老闆對於每樣野食都幾用心,係間幾值得支持既小店(5 😍 係滿分,🤩係半分) 芝麻蝦多士 (2件) 🦐🥪 - $22 (好味指數:😍😍😍😍😍)上面用左原隻鳳尾蝦🦐,夠晒彈牙鮮甜,唔會梅亦都唔會有雪味❄️~ 面頭鋪滿香口既芝麻⚪️,配埋炸到金黃香脆既多士,整體口感真係酥脆可口,上枱既時候夠熱先可以保持到脆既口感~ 有埋沙律醬🥗,酸酸甜甜就可以中和翻炸野既油膩感~ 如果再大舊啲就仲好,宜家唔夠喉😂點心拼盆加響螺豬骨燉花旗參燉湯 🍖🥣 - $74 (好味指數:😍😍😍😍🤩)蝦餃🦐🥟:上面有啲金箔幾靚,望落晶瑩剔透,層皮咬落煙煙韌韌,裡面既蝦🦐爽口彈牙,味道鮮美爽滑,唔會梅同唔會有雪味❄️鮮蝦菜苗餃🦐🥬🥟:層皮一樣唔會好厚,有咬口

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
芝麻蝦多士

點心拼盆

鮮蝦菜苗餃🦐🥬🥟:層皮一樣唔會好厚,有咬口,望落飽滿,裡面既菜苗🥬新鮮翠綠,柔嫩滑潤唔會老,裡面有啲薑汁去寒同草青味,蝦🦐就一樣大大隻,鮮甜彈牙,蝦🦐同菜苗🥬既比例啱啱好,有埋惹味既蒜蓉🧄,所以口感唔錯~
帶子鳳眼餃⚪️🥟:係上面有少少蟹籽嗰舊,裡面有蝦同蝦滑,味道清爽鮮甜,亦有唔同層次既味道,如果帶子⚪️既味道再出啲就更加好
燒賣🦐:一樣係超大粒,皮薄但又唔會蒸到爛晒~ 豬肉🐷爽口彈牙,蟹籽卜卜脆,裡面豬肉🐷、蝦🦐同冬菇既比例啱啱好,香口惹味
叉燒包🐷:裡面既叉燒🐷係半肥瘦,有幾多汁,味道惹味香甜,幾軟糯鮮香,肉味幾濃郁,個包濕潤軟熟,如果再多啲叉燒🐷就更加好~
紅棗糕🔴:望落有啲黏,但咬落又唔會黏口,軟糯煙韌,味道就係清香既紅棗🔴味,柔韌香濃,唔會淨係靠啲糕粉,又唔會好甜所以唔漏
響螺豬骨燉花旗參燉湯

響螺豬骨燉花旗參燉湯🍖🥣:呢個湯🥣啱晒捱夜既人飲,落足料去煲,響螺味道香甜,豬骨🍖用既位雖然瘦但唔會韌同柴,花旗參既味道唔會苦,比較多係回甘既感覺,仲有紅棗、杞子、淮山等等做配料,感覺幾清潤~
百花釀魚肚

百花釀魚肚 🐟 - $32 (好味指數:😍😍😍😍)
有啲似棉花雞,雖然有魚肚🐟不過係無雞🐥同冬菇既,反而好似百花釀蟹鉗🦀️咁上面有一大舊蝦滑🦐,爽口有鮮味,有埋啲脆卜卜既蟹籽🟠做點綴~ 魚肚🐟有4大舊,夠厚身,口感爽滑,唔會太腍又唔會韌,索晒下面啲汁既精華,清清地又夠味都唔錯~
臘味糯米包

臘味糯米包 (3隻) - $32 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
臘味飯🍚就食得多,將臘味飯🍚放喺包入面就係幾特別,其實係一道經典懷舊點心黎,表面黃色既皮就係燒賣皮,不過比起平時既燒賣皮有咬口~ 脹卜卜好足料👍🏻 食落有臘味既油香、爆香左既乾蔥香味、蝦米🦐既鮮味同埋香口既花生🥜,口感軟熟煙韌,食食下個鹹香更加出
紅油抄手

紅油抄手 🌶️🥟 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個比較偏重慶風味既整法,紅油既色澤會深啲,亦都比起平時既杰身,味道會偏麻啲,應該係麻醬既比例比較多同埋比較多花椒既緣故,同四川嗆辣既口感有明顯既分別,亦會酸酸地,味道亦都香啲~ 另外裡面既肉真係超大粒,口感會比較紮實
整體令人齒頰留香~

茶位 🍵 - $5 (好味指數:😍😍😍😍)
呢到既茶錢💰真係幾平,每人都係5蚊~ 總共有5款可以揀,包括有普洱、壽眉、香片、水仙同埋人參烏龍,我見人參烏龍幾得意所以就叫左黎試下,飲落有啲桂花🌼既清香,保留左烏龍茶幾醇厚既回甘,人參味就唔係好明顯,不過飲落都舒服😌 生津解渴~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
芝麻蝦多士
點心拼盆
響螺豬骨燉花旗參燉湯
百花釀魚肚
臘味糯米包
紅油抄手
唔知大家都鐘唔鐘意飲茶🫖 我同男小編都超鍾意飲茶 次次都成為全場最候生🤣 有時坐低傾下計食點心真係幾舒服~ 大家有冇咩必食嘅點心?燒賣 (2粒)超大粒燒賣!蝦🦐唔係霉嘅🙊 超爽口彈牙😜 食到中間仲要爆汁!雖然燒賣每間點心鋪都有 但做得好味唔容易🥹帶子鳳眼餃 (2粒)呢個都推介試下 佢食落有啲似蝦餃 但入面除左蝦仲有蝦滑 所以口感好豐富!蝦多士 (2塊) 一樣蝦嘅份量十足!又夠熱同彈牙 不過多士有小小太油~但味道係ok的!金錢肚食落好香 金錢肚有咬口唔會淋哂 下面仲用左豆卜墊底 吸哂啲汁 正~🌶紅油抄手同出面嘅紅油抄手唔同~ 呢款食落偏麻 同埋加左小小醋 酸麻辣咁~ 一樣都係抄手好大粒 入面嘅肉都好足料!麻蓉包/湯 都試左 不過我覺得大家可以用黎試其他野😜 ~🙊Overall 食物質素不錯👌🏻 特別有蝦嘅點心做得幾好味!必食!同埋有個好處 2個人食都唔怕太多 一人一粒😜

燒賣 (2粒)

帶子鳳眼餃 (2粒)

蝦多士 (2塊)

金錢肚

🌶紅油抄手

麻蓉包/湯 都試左 不過我覺得大家可以用黎試其他野😜 ~🙊

2022-06-15
2022-06-21 83 浏览
有日口痕想食點心但又唔想去傳統茶樓🤔一兩個人食都可以係匠心食蝦餃燒賣過下口癮🥢📌套餐好抵食HKD60-80 茶錢每位HKD5🫖可以食到蒸飯點心同足料既燉湯✨兩個人叫左兩個套餐追加左兩籠點心飽到郁唔到唔洗HKD200🤰🏻🫄🏻蒜蓉海蝦飯🦐配椰子燉烏雞湯🥥HKD80蒜蓉海蝦飯都幾足料有6隻大蝦~超重重重蒜蓉味 好岩重口味人士(´▽`)用荷葉包住蒸有食到淡淡既荷葉香味椰子燉烏雞湯十分推薦💗無味精煲到奶白色好清甜仲有大大塊既椰子肉同烏雞飲完燉湯都飽左一半🤏🏻點心拼盤配響螺豬骨燉花旗參 HKD74個湯有足料既淮山同豬肉 好有住家湯既感覺~點心拼盤點單點都係HKD50有燒賣 蝦餃 菜苗餃 叉燒飽同紅棗糕🥢仲有特別既帶子鳳眼餃~四款餃類既點心用左好多新觧既蝦仔做成每款都唔錯 不過帶子鳳眼餃食落就似蝦餃食唔到帶子既味道( ・᷄ὢ・᷅ )點心好飽滿 食得出同普通茶樓完全唔同既感覺⋯追加點心匠心蝦餃王2件🦐🦐 HKD16目測每件用左3至4隻蝦仔無將蝦打成蓉 食落有口感啖啖蝦肉~而且個皮都好煙un流沙奶皇包2件 HKD16一開就流曬出黎 都重蛋黃味✨
有日口痕想食點心但又唔想去傳統茶樓🤔
一兩個人食都可以係匠心食蝦餃燒賣過下口癮🥢

📌套餐好抵食HKD60-80 茶錢每位HKD5🫖
可以食到蒸飯點心同足料既燉湯✨
兩個人叫左兩個套餐追加左兩籠點心
飽到郁唔到唔洗HKD200🤰🏻🫄🏻

蒜蓉海蝦飯🦐配椰子燉烏雞湯🥥HKD80
蒜蓉海蝦飯都幾足料有6隻大蝦~
超重重重蒜蓉味 好岩重口味人士(´▽`)
用荷葉包住蒸有食到淡淡既荷葉香味

椰子燉烏雞湯十分推薦💗
無味精煲到奶白色好清甜
仲有大大塊既椰子肉同烏雞
飲完燉湯都飽左一半🤏🏻

點心拼盤配響螺豬骨燉花旗參 HKD74
個湯有足料既淮山同豬肉 好有住家湯既感覺~

點心拼盤點單點都係HKD50
有燒賣 蝦餃 菜苗餃 叉燒飽同紅棗糕🥢
仲有特別既帶子鳳眼餃~
四款餃類既點心用左好多新觧既蝦仔做成
每款都唔錯 不過帶子鳳眼餃食落就似蝦餃
食唔到帶子既味道( ・᷄ὢ・᷅ )
點心好飽滿 食得出同普通茶樓完全唔同既感覺⋯

追加點心
匠心蝦餃王2件🦐🦐 HKD16
目測每件用左3至4隻蝦仔
無將蝦打成蓉 食落有口感啖啖蝦肉~
而且個皮都好煙un

流沙奶皇包2件 HKD16
一開就流曬出黎 都重蛋黃味✨
2022-06-18
  • 椰子燉烏雞湯
2022-06-18 54 浏览
匠心蝦餃王🥢好大粒蝦餃🤩啖啖咬落口都係蝦,表面仲有金泊好味又吸引。蟹子燒賣皇🥢差唔多有手掌咁大🤣滿滿都係豬肉,好滿足呀⋯⋯臘味糯米包🥢兒時必點的,好耐冇食lu,食落另有一番風味,超正。芝麻蝦多士🥢炸到熱辣辣好鬼脆,蝦又大大隻又爽口。XO醬炒腸粉🥢好香XO醬味,腸粉吸引d醬又多料👍🏻柚子蜜蛋散🥢蛋散好鬆脆,原來加埋柚子蜜甘甘甜甜,比起平時個d仲好味。楊子甘露🥢用左樽裝,杯蓋有個位可以用飲管飲啖啖都係芒果同柚子肉又香芒果味超好飲。

蟹子燒賣皇🥢差唔多有手掌咁大🤣滿滿都係豬肉,好滿足呀⋯⋯

芝麻蝦多士🥢炸到熱辣辣好鬼脆,蝦又大大隻又爽口。

XO醬炒腸粉🥢好香XO醬味,腸粉吸引d醬又多料👍🏻

2022-06-17
2022-06-18 53 浏览
最近誤打誤撞又發現到一間新嘅手工點心店🥢匠心喺黃埔站附近 路程不到5分鐘 地點方便 最重要係食物質素相當唔錯 而且即叫即蒸 所以上枱全部熱辣辣😍▫️香菇滑雞飯飯有套餐好抵食 連埋湯品都只係$68up 雞件真係好滑 而且啖啖肉🐔香菇厚身又多汁 成個飯份量都唔細 我哋加咗$10將湯品轉咗做楊枝甘露 超好味 尤其是芒果好甜 用杯裝住又可以當飲品 好方便🥤▪️蟹子燒賣皇(2粒)▫️鮮蝦菜苗餃(2粒)燒賣同菜苗餃都係跟餐用優惠價order 一人一粒啱啱好😌兩款都好大粒好足料 真心要讚下呢度啲蝦 好大隻啊🦐▪️豉汁蒸排骨排骨肉比骨多 而且好入味 正❣️仲有好多又稔又綿嘅芋頭條▫️芝麻蝦多士(2件)▪️安蝦鹹水角(3隻)炸物嚟啦😆兩款我都好喜愛 尤其係蝦多士好出色 好香 面頭脆卜卜 大蝦都好彈牙 而鹹水角外皮幾軟糯又唔太厚 餡料亦好豐富▫️家鄉煎薄罉好懷舊嘅一款點心 而家唔係度度都有得食🍕食落鹹鹹地 好滋味 最重要係唔會太厚粉 薄薄地煎到金黃香脆▪️蜜汁叉燒飽麵包皮夠鬆軟 叉燒肥瘦適中 而且蜜汁夠香👍🏻

▫️香菇滑雞飯
▪️蟹子燒賣皇(2粒)
▫️鮮蝦菜苗餃(2粒)
▪️豉汁蒸排骨
排骨肉比骨多 而且好入味 正❣️仲有好多又稔又綿嘅芋頭條
▫️芝麻蝦多士(2件)
▪️安蝦鹹水角(3隻)
▫️家鄉煎薄罉
▪️蜜汁叉燒飽
麵包皮夠鬆軟 叉燒肥瘦適中 而且蜜汁夠香👍🏻
2022-06-16 45 浏览
♡♡♡📍匠心 (紅磡)紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖放假就梗係要飲下茶,見到呢間食點心嘅都幾吸引🤤。仲要撞正下午茶時間!所有點心都有88折🤣!真係好抵🥰!同埋地方都幾就腳,地鐵行出嚟幾分鐘,附近又有街可以行下,都唔錯😂~🍽匠心蝦餃王(2隻)蝦餃都好大粒🤤!蝦餃皮上邊仲會有少少金箔(?)嘅裝飾,好靚😽!入邊嘅蝦肉都好大舊!啖啖都好正😝!最中意呢個點心!🍽黑椒金錢肚金錢肚都幾鮮香爽口,同埋都幾入味😆。金錢肚都好淋,好易咬開👅~🍽芝麻蝦多士(2件)見到Menu上面有推介,既然係招牌嘅當然要試下🤤~最上面會有原隻既鳳尾蝦,下層就有厚厚既多士,酥脆可口~幾正😚!🍽柚子蜜蛋散好耐無食過蛋散,呢度既份量都幾多🤣,蛋散勁脆口,柚子蜜都有好多👅,咁就唔驚食食吓會冇味,柚子蜜多到既程度係食一啖點一下都仲會有淨🤤~🍽椰子燉烏雞湯個標題真係無改錯,真係足料燉湯😆!成個椰子燉烏雞湯真係有超多材料,而且飲呢d湯唔會肥😹😹,飲落仲會有種藥材味,唔苦之餘仲會覺得幾清甜😚。🍽紅油抄手覺得呢間嘅抄手同平時既會有少少唔同,食落嘅味道都幾特別,都幾鍾意佢啲汁😂,有少少嘅蒜蓉味再加上紅油抄手😝,成個味道都幾match,抄
♡♡♡
📍匠心 (紅磡)
紅磡船澳街99F號黃埔新邨佳富樓地舖

🍽匠心蝦餃王(2隻)

🍽黑椒金錢肚

🍽芝麻蝦多士(2件)

🍽柚子蜜蛋散

🍽椰子燉烏雞湯

🍽紅油抄手
覺得呢間嘅抄手同平時既會有少少唔同,食落嘅味道都幾特別,都幾鍾意佢啲汁😂,有少少嘅蒜蓉味再加上紅油抄手😝,成個味道都幾match,抄手都幾大粒,抵食😜~
2022-06-14 44 浏览
話說👦🏻👧🏻都好耐冇一齊歎一盅兩件,今次去咗黃埔試下匠心呢間點心店。果然冇改錯名,係用心巧妙製作嘅舖頭😝,👦🏻👧🏻都表示滿意👍🏻。🌟煎蛋牛肉籠仔蒸飯 配 響螺豬骨燉花旗參湯先叫個配餐,有籠仔蒸飯有燉湯暖下胃!牛肉味道幾似扁身牛肉球🐮,鋪滿整個飯質感非常嫩滑,芫茜味🌿比較特出。飯夠米香🍚,撈埋特調嘅甜鼓油撈飯,輕鬆清碟。至於燉湯就非常足料,除咗有花旗參同響螺,仲有腍身嘅瘦肉、紅棗、杞子、桂圓肉、淮山、粉葛,十分足料。花旗參極度濃郁,回甘鮮甜。🌟蟹子燒賣皇呢到嘅燒賣蝦餃全部都係Jumbo Size,呢粒燒賣差唔多=平時2粒燒賣。內裏混入不少原粒瘦肉,夠曬爽口。雖然肉眼不見肥豬肉粒,口感保持奶滑。🌟匠心蝦餃皇蝦餃皇嘅餃皮搽咗一層金閃粉,顯得份外高貴。蝦餃皮尚算薄身🦐,蝦肉彈牙爽甜,唔會比胡椒粉味掩蓋蝦肉味。🌟鮮蝦菜苗餃鮮蝦菜苗餃嘅餡料比例掌握得不錯,唔會話過多菜好似食緊素餃。餡料亦唔會有太多醬汁,菜苗清爽充滿口感。👧🏻就覺得值得Encore!🌟帶子鳳眼餃相比起蝦餃,個人認為帶子鳳眼餃比蝦餃更出色更抵食,Size比較大(= 2粒蝦餃)➡️放得更多鮮蝦餡,頂部放上細細顆帶子,層次感更豐富。🌟芝麻蝦

🌟煎蛋牛肉籠仔蒸飯 配 響螺豬骨燉花旗參湯

🌟蟹子燒賣皇

🌟匠心蝦餃皇

🌟鮮蝦菜苗餃

🌟帶子鳳眼餃

🌟芝麻蝦多士
蝦多士每塊呎吋唔算好大,麵包炸得夠香脆,塗滿彈牙蝦膠同放上原隻鮮蝦,面層又鋪上好多白芝麻粒,係必點小食!

🌟蒜香蝦春卷
蝦春卷同樣釀入大量蒜蓉蝦肉,春卷皮炸得香脆。

🌟黑椒金錢肚
用上黑椒柱候醬夠曬惹味,金錢肚爽口,豆卜亦索曬醬汁精華。

🌟流沙奶黃包
平時見得多竹炭奶黃包加金粉裝飾,今次見到白色包底有啲感動😹,口感終於唔係沙嘅口感。至於餡料奶黃餡夠曬足料💛,唔算太流心,蛋黃味極濃!
2022-06-14 52 浏览
#港式eatcovery #紅磡eatcovery💡平民好食點心店紅磡開左好多好野食,呢間近期新開點心店,好味得黎又抵食,值得一試。🐠豉汁蒸鱔魚飯套餐 (主菜+燉湯) 🍽 豉汁蒸鱔魚飯鱔魚不嬲都覺得好好食,但好小點心店會有,今次竟然係呢到搵到,蒸飯會會用荷葉包住一齊蒸,所以食落去會多左一陣荷葉香味,鱔魚雖然唔算好大舊,但就蒸得滑嫩,魚肉夠淋,撈埋飯食就好正。🍽響螺豬肉燉花旗參湯份量足夠兩個人飲,好足料,花旗參又唔會搶左啲味道,好滋補🥰🍽蟹子燒賣王果然叫得燒賣王係唔同啲,大大粒燒賣入面配上半肥瘦豬肉餡,食落好有鮮味。🍽 芝麻蝦多士 蝦多士有蝦滑起面,呢個真係好少見,多士炸到脆卜卜,又唔算好油膩,食個陣加埋沙律醬,增添味道。🍽祕製咖哩魷魚咖哩味好香,魷魚彈牙爽口,帶有微微辣感。仲有豆卜,索曬咖哩汁,好味😚🍽百花釀魚肚呢個好少地方見到有,好滑溜,魚肚夠曬淋。
#港式eatcovery #紅磡eatcovery

💡平民好食點心店

🐠豉汁蒸鱔魚飯套餐 (主菜+燉湯)

🍽 豉汁蒸鱔魚飯

🍽響螺豬肉燉花旗參湯
份量足夠兩個人飲,好足料,花旗參又唔會搶左啲味道,好滋補🥰

🍽蟹子燒賣王

🍽 芝麻蝦多士

🍽祕製咖哩魷魚

🍽百花釀魚肚
呢個好少地方見到有,好滑溜,魚肚夠曬淋。

2022-06-13 26 浏览
👍🏻 匠心蝦餃王🦐蝦餃王晶瑩剔透 真正皮薄餡靚 蝦肉爽口彈牙 調味剛剛好 能夠帶出蝦肉嘅鮮味😉非常推介👍🏻 蟹子燒賣王大大粒嘅燒賣非常足料 豬肉餡有肉汁唔紮實 上面仲有蝦肉添 呢個價錢好抵食👍🏻 帶子鳳眼餃🥟鳳眼餃有蝦、帶子、蟹籽 各種海鮮口感同鮮味十足 平時比較少見呢一款 強烈建議大家一試💓👍🏻 醬皇蒸鳳爪🥢鳳爪入口充滿蒜香味 醬汁唔會死鹹 反而會甜甜地 鳳爪數目不少 下面仲有花生🥜搭配醬汁一齊食好好味👍🏻 秘製咖喱魷魚🦑魷魚爽口彈牙 非常新鮮 再配上惹味微辣咖喱汁 好正 記得要食埋墊底嘅豆卜 吸收晒咖喱汁嘅精華👏🏻👏🏻👍🏻 臘味糯米包(3個)依家既茶樓好少見㗎啦 黃色嘅燒賣皮包住一團臘味糯米飯 兩者同時煙煙韌韌 口感好特別🙆‍♀️👍🏻 芝麻蝦多士超有誠意嘅蝦多士 多士上除咗有蝦滑 仲會鋪上原隻蝦 再撒上滿滿嘅芝麻 炸得金黃脆口唔含油 最愛❤️ 👍🏻古法千層糕千層糕有椰絲、奶黃、鹹蛋黃味道 係一道好傳統既甜品 依家好少見😎好值得一試注意事項⚠️- 茶芥每位5蚊 不設加一收費
👍🏻 匠心蝦餃王🦐

👍🏻 蟹子燒賣王

👍🏻 帶子鳳眼餃🥟

👍🏻 醬皇蒸鳳爪🥢

👍🏻 秘製咖喱魷魚🦑

👍🏻 臘味糯米包(3個)

👍🏻 芝麻蝦多士

👍🏻古法千層糕

注意事項⚠️
- 茶芥每位5蚊 不設加一收費
2022-06-13 31 浏览
-🍴 豉汁蒸鱔魚飯套餐 (主菜+燉湯) HKD80🍚豉汁蒸鱔魚飯 好少地方可以食到蒸鱔魚 要蒸得岩岩好唔鞋係一門學問🙈呢到嘅蒸飯會用荷葉包住一齊蒸 令到食嘅時候都帶有荷葉香 而且鱔魚蒸得滑嫩 飯面仲有啲椰菜花 撈飯食都唔錯😆🍚椰子燉烏雞湯份量足夠兩個人飲🥄一入口已經係好濃郁嘅椰子香 湯底熬得好香醇 絕對唔馬虎🥥比較少飲湯水嘅朋友不妨試試🥰🍴鮮蝦菜苗餃 (加HKD16)菜苗餃大大粒😋有兩隻蝦仁起入面🍤而且都係熱辣辣上枱 都咪話唔滿足☺️🍴芝麻蝦多士 HKD22蝦多士首先有蝦滑起面 然後再加一隻蝦 賣相靚得黎仲食到啖啖蝦肉😍多士炸到脆卜卜 兼且唔會覺得好油🤩🍴陳皮牛肉球 HKD24 麻辣牛柏葉 HKD28🧜🏻‍♀️食親點心都會叫牛肉球🙈呢到嘅牛肉球肉質好嫩滑而且都好香牛味😚而牛柏葉非常爽口 帶有微微辣感 味道就比較濃啲😝-✾味道覺醒指數: 3.8/5 抵食指數: 3.7/5服務指數: 3.7/5.
🍴 豉汁蒸鱔魚飯套餐 (主菜+燉湯) HKD80

🍚豉汁蒸鱔魚飯

🍚椰子燉烏雞湯

🍴鮮蝦菜苗餃 (加HKD16)

🍴芝麻蝦多士 HKD22

🍴陳皮牛肉球 HKD24 麻辣牛柏葉 HKD28

味道覺醒指數: 3.8/5
抵食指數: 3.7/5
服務指數: 3.7/5.