2019-06-18 39 浏览
今晚去沙田行街,順便在沙田發掘美食。看到這間坐落係沙田中心的日本料理,外觀很光猛,座位看來也很寬敞舒適,也不作他選,決定在這處開飯。看見餐牌後,驚覺竟然有那麼多款式可供選擇,最後就叫了幾款壽司,有北寄貝壽司、帆立貝壽司和三文魚壽司。小食就要了鹽燒牛舌串,後來還再叫了飛魚籽軍艦 ,女士們就是這樣心多的。主食就有鐵板比目魚扒套餐,套餐包括了一碗飯、蒸蛋、麵豉湯和熱柚子蜜。鐵板美國牛小排就要了七成熟,就恐怕吃不下那麼多,所以沒有叫套餐。首先上場是幾款壽司,每樣都好新鮮,跟著的牛舌串,可能因為鹽燒的關係,所以非常惹味,但變相咸了一點。主食之一的比目魚,煎得好香脆,湯和蒸蛋送到時還是熱騰騰的,最欣賞那個蒸蛋,美味又好滑。這兒的牛小排,做到能鎖住肉汁,但略為熟了一點,當中有幾塊又比較肥了一點,但整體都是不錯的。
今晚去沙田行街,順便在沙田發掘美食。

2019-06-13
2019-06-13 657 浏览
這天晚上約了朋友到沙田吃晚餐,我們決定吃日本菜。店面:晚上9時,店內仍有一些食客:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:很多款都很想食,最後我們決定每人選一道主食,然後再點兩個小食一起share。牛肉石鍋飯 $98叫了套餐,所以會送一杯飲品。石鍋很熱,食的時候要小心。牛肉肉質鮮嫩,容易咀嚼。粟米很香口。套餐所包含的味噌湯、蒸蛋和前菜:不是太大食的話,應該夠飽的。豚平燒 $78 單點,套餐價會貴$20。把椰菜和豚肉放在鐵板上,讓它們慢慢受熱。最外層有蛋包裹著,表面則灑上秘製醬汁、蛋黃醬和紫菜粉。以前從未吃過,很新奇。大阪燒 $88(單點價)食材跟麵粉混合再煮,營養夠均衡。同時也很美味。吃後齒頰留香。浦燒鰻魚丼 $98鰻魚夠香和滑,跟在日本吃到的分別不大。飯加上鰻魚汁真是人間美味!熱柚子蜜:是跟餐的,很止渴,甜度也適中。埋單$398,平均每人$199,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
這天晚上約了朋友到沙田吃晚餐,我們決定吃日本菜。

店面:

晚上9時,店內仍有一些食客:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

牛肉石鍋飯 $98

叫了套餐,所以會送一杯飲品。

石鍋很熱,食的時候要小心。

牛肉肉質鮮嫩,容易咀嚼。

粟米很香口。

套餐所包含的味噌湯、蒸蛋和前菜:

不是太大食的話,應該夠飽的。

豚平燒 $78

單點,套餐價會貴$20。

把椰菜和豚肉放在鐵板上,讓它們慢慢受熱。

最外層有蛋包裹著,表面則灑上秘製醬汁、蛋黃醬和紫菜粉。

以前從未吃過,很新奇。

大阪燒 $88(單點價)

食材跟麵粉混合再煮,營養夠均衡。

同時也很美味。

吃後齒頰留香。

浦燒鰻魚丼 $98

鰻魚夠香和滑,跟在日本吃到的分別不大。

飯加上鰻魚汁真是人間美味!

熱柚子蜜:

是跟餐的,很止渴,甜度也適中。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2019-06-11
2019-06-11 78 浏览
狂風暴雨下來到這間日式餐廳食晚飯,這裡環境寬敞,坐得舒適,牆上有些北海道的海報,切合餐廳主題。女女向來喜歡吃日本菜,每次見到日式餐廳有兒童餐,都會好開心。今次見到menu有三款兒童餐,她點了蛋包飯配烏冬,仲有小朋友喜愛的jelly,份量好足,大人都可以試下味。烏冬超爽滑,好得!海鮮刺身飯足料,最深刻係海膽超鮮甜,感覺比起其他日本餐廳吃到的更新鮮。再點個芝士咖哩吉列豬扒飯,放在石鍋裡,上桌還在滋滋聲,熱辣辣。份量多,是飽肚之選。吃飽了,離開的時候雨停了,心情豁然開朗。

吃飽了,離開的時候雨停了,心情豁然開朗。
2019-06-10
2019-06-07 60 浏览
沙田好多食肆,朋友話想食日本野,於是簡左間大家都未食過既北海道食堂。我們坐卡位都幾舒服,而menu選擇超多,真係令人花多眼亂。🥢鹽燒牛舌串 $38非常爽脆,邊嚼邊從口腔里迸發出絲絲牛味。🥢鐵板美國安格斯西冷 $158套餐只需加多$20,就有味噌湯、茶碗蒸、前菜、白飯、柚子蜜。茶碗蒸很滑, 入口溶化,西冷五成熟,切粒上,口感嚼勁,幾惹味。🥢鹽燒喜之次 $268喜知次係日本人好喜愛食既高級深海魚,通常會用來鹽燒或汁煮。 估唔到呢度都有得食,店員話要等45min,傾下計其實都好快過,一於等下。喜知次煎成蛇型上碟,非常精美,感覺虎虎生威。喜知次魚油脂清香,肉甜鮮美,值得一試。

🥢鹽燒牛舌串 $38
非常爽脆,邊嚼邊從口腔里迸發出絲絲牛味。

🥢鐵板美國安格斯西冷 $158

🥢鹽燒喜之次 $268
2019-05-21
2019-06-04 60 浏览
剛剛去完日本旅行回來,很掛念日本的美食,記得前一陣子經過沙田某商場,見到一間有很多日本小食的餐廳,於是今天就和朋友去試吓。沒有去過北海道的我,唯有試吓北海道食堂,就當作是去了啦。餐牌全部都是單點美食,可以加錢升級為套餐,套餐會包括一個蒸蛋,柚子蜜和一碗米飯,有些套餐還有麵豉湯。我一見到我最喜愛吃的大阪燒,就好不猶豫決定要點來試吓,我們另外點了兩個套餐,分別是吉列豬扒丼飯,和壽喜燒牛肉鍋。大阪燒的材料十分豐富,有魷魚,椰菜等蔬菜,煙肉,加上香濃的大阪燒汁,非常惹味。如果可以有師傅在我面前即場製作大阪燒就更好了。壽喜燒光是賣相已經十分吸引,有分量十足的牛肉,豆腐,各式蔬菜,配上清甜濃郁的甜豉油湯底,不用調味料也十分好味。煮熟的牛肉可以選擇沾上新鮮的雞蛋一起食用,吃不慣的話可以直接加入鍋中煮,連湯一起喝。滑蛋豬扒丼飯比想像的大份,浸住滑蛋汁的吉列豬扒仍然是很鬆脆,豬扒的炸粉很薄,肉汁鮮嫩,豬肉質地彈牙。近近的,在沙田去過北海道食堂也不錯。

近近的,在沙田去過北海道食堂也不錯。
今日約咗公公響沙田食飯, 梗係要物色一間高質日本餐廳,  因為你估唔到公公其實最鍾意食日本菜,  朋友介紹呢間 Hokkaido Syokudo 北海道食堂,  食物款式多有水準而且唔貴, 一個套餐只係百幾蚊,  主菜外仲配日本白飯、麵豉湯同埋燉蛋等, 十分豐富,  更加重要嘅係呢度有超抵食兒童餐,  我哋叫咗個68蚊嘅兒童餐,  已經包括一大碗烏冬壽司甜品同飲品,  林小姐興奮到不得了! #切角刺身丼 $118 (套餐) 新鮮八爪魚、三文魚等刺身配合角切方法, 不但可以增加結實而滿足的口感,  而且鮮甜度立即被放大。 #鹽燒北海道產花魚 $118(套餐) 花魚多肉少骨,特別以海鹽醃製過,然後燒至焦香,  外層脆脆的鹹鹹的,內層香嫩幼滑, 微鹹之中帶清甜, 佐飯一流。 #兒童餐 $68 超級豐富嘅兒童餐,包括蟹柳壽司、玉子壽司、 多春魚籽壽司、青瓜卷、腐皮壽司、日本湯烏冬,益力多,小飯糰, 甜品係巨峰提子啫喱。 份量十足無論大食嘅兩歲, 定係正常食兩個八歲都照顧得到,  最好食係碗烏冬,湯底鮮甜,烏冬彈牙,高水準之作! #北海道十勝紅豆雪

今日約咗公公響沙田食飯, 梗係要物色一間高質日本餐廳,
 因為你估唔到公公其實最鍾意食日本菜,
食物款式多有水準而且唔貴, 一個套餐只係百幾蚊,
主菜外仲配日本白飯、麵豉湯同埋燉蛋等, 十分豐富,
更加重要嘅係呢度有超抵食兒童餐,
我哋叫咗個68蚊嘅兒童餐,
已經包括一大碗烏冬壽司甜品同飲品,
林小姐興奮到不得了!

#切角刺身丼 $118 (套餐)
而且鮮甜度立即被放大。

#鹽燒北海道產花魚 $118(套餐)
花魚多肉少骨,特別以海鹽醃製過,然後燒至焦香,

#兒童餐 $68
超級豐富嘅兒童餐,包括蟹柳壽司、玉子壽司
甜品係巨峰提子啫喱。 份量十足無論大食嘅兩歲,
定係正常食兩個八歲都照顧得到,
 最好食係碗烏冬,湯底鮮甜,烏冬彈牙,高水準之作!

#北海道十勝紅豆雪糕 $28
雪糕上面係又圓又大嘅十勝紅豆, 飽滿有咬口得嚟又不失質感,
豆香甜香十足, 再配上煙韌嘅白玉, 呢個價錢呢個質素係物超所值!

2019-05-17
庆祝纪念
父亲节
  • 北海道十勝紅豆雪糕
  • 兒童餐
2019-05-25 66 浏览
火炙鰻魚芝士反卷+帶子壽司🍣+北寄貝+赤蝦壽司壽司味道唔錯,而價錢都算合理,個人推介芝士鰻魚反卷,抵食而且好味道,4件都只係$35蟹子壽司軟殼蟹天羅雖然一隻,但都成雙手掌咁大的size,本身都算熱的,但可能出食物都出得快,所以要食快d,因為凍左無咁好食迷你三文魚丼+冷烏冬係一個套餐黎,仲可以叫兩個丼飯咁配,不過就可能會好飽。但我個人覺得叫丼飯抵食d,仲有得叫我最愛的鰻魚飯,但女友就唔想食咁多飯。滑蛋吉列豬扒飯我就叫吉豬,飯又大大碗,又有有滑蛋撈飯食,最重要的係堅係飽,最適合肥仔的我😆整體而言,係一間性價比高的餐廳,味道同價格都係抵食之選,而且我覺得轉套餐都幾好,有蒸蛋,面鼓湯再加凍飲,所以下次都會再食

火炙鰻魚芝士反卷+帶子壽司🍣+北寄貝+赤蝦壽司

蟹子壽司

軟殼蟹天羅

迷你三文魚丼+冷烏冬

滑蛋吉列豬扒飯

2019-05-22
2019-05-21 86 浏览
屋企附近同媽咪商場找野食 見到呢間北海道野未試過,環境睇落會坐得幾舒服 ,就入去試,最鍾意就係坐卡位。間野有好多款野食, 有刺身 、串燒、壽喜燒、豚平燒同炸物等等,滿足曬我同媽咪唔同口味。價錢算係平民價 ,有set 揀 ,可配飯、茶、漬物。我地最後點左壽喜燒,豚肉燒同刺身飯,上菜幾快手,唔洗等好耐。個牛肉壽喜燒個湯底好甜,蔬果配菜好足料,牛肉都正常,份量好多好夠飽。豚肉燒就比較少見,唔多餐廳有得點。呢個又整得幾好味,唔會太油,夠嫩身,醬油味濃。最後係個刺身,都幾多粒魚生,又幾鮮甜。另外佢個茶碗蒸必須一讚,蛋係超級滑。食得勁飽,個環境又幾靚,職員好友善,好滿意 ,又大份又抵食。下次應該會再黎 ,拉埋friend再黎試。

• 牛肉壽喜燒
2019-05-19 84 浏览
今日去左沙田,人山人海 到處都係人 間間餐廳係度等位入座 咁岩下午茶時間 見到餐牌 幾吸引 就入左去食 下午茶只有兩頁餐牌 價錢都合理嘅叫左個定食跟烏冬包一杯 熱/凍 柚子茶 仲唔洗加一添我就加左個日本蒸蛋 同 雞軟骨粒 上餐速度都可以 蒸蛋好滑 而且 個汁甜甜地 同平時茶碗蒸 有啲唔同雞軟骨粒 落埋檸檬汁 簡直一流壽司方面 刺身好新鮮 ,手握飯都唔錯 烏冬都好食 個湯唔會太鹹店員上菜及落單速度都算快店內裝潢設計很好 好似身在日本嘅餐廳咁野食都好好食 等位時間唔太耐 可接受
今日去左沙田,人山人海
到處都係人 間間餐廳係度等位入座

上餐速度都可以
蒸蛋好滑 而且 個汁甜甜地 同平時茶碗蒸 有啲唔同
雞軟骨粒
落埋檸檬汁 簡直一流
壽司方面 刺身好新鮮 ,手握飯都唔錯
烏冬都好食 個湯唔會太鹹

店員上菜及落單速度都算快
店內裝潢設計很好 好似身在日本嘅餐廳咁
野食都好好食 等位時間唔太耐 可接受

2019-05-16 70 浏览
以前住沙田,搬走左之後就好小再入黎,知道沙田中心裝修後有不少餐廳,平時其他餐廳見得多食得多,反而北海道食堂餐廳第一次見,而且我又鐘意食日本菜。餐廳好大,光猛企理,座位非常寬敞,空間感十足。餐牌多元化,有石鍋飯、鐵板、串燒、小食、壽司、刺身,連兒童餐都有。切角刺身丼-單點和套餐選擇,套餐只需加$20就有蒸蛋、前菜、味噌湯,角切刺身丼有三文魚、八爪魚刺身、青瓜同蛋,刺身新鮮,整體不錯,而蒸蛋亦夠滑兒童餐-有蛋包飯、湯烏冬、炸雞、啫喱、益力多,超級豐富,而且蛋包飯同湯烏冬分量都幾大碗,對於我囡囡黎講係食唔晒,但只係$68都有咁多野食,真係好抵食大阪燒-粉漿不會太厚,味道可以凍柚子蜜

餐廳好大,光猛企理,座位非常寬敞,空間感十足。餐牌多元化,有石鍋飯、鐵板、串燒、小食、壽司刺身,連兒童餐都有。

大阪燒-粉漿不會太厚,味道可以

凍柚子蜜
2019-05-16 59 浏览
經過餐廳,見到餐牌厚厚的,吸引左我入去坐低食,因為餐牌種類實在太多,有刺身、沙律、壽司、丼飯、鐵板、壽喜燒、石鍋飯、拉麵、串燒、小食,真係花多眼亂,樣樣都好吸引,選擇困難症又出現。鐵板美國牛小排($158)有單點同套餐,套餐只需加多$20,就有味噌湯、蒸蛋、前菜、白飯、超級抵食,牛小排5成熟,切粒上,油脂甚多,口感結實,加了小許黑椒調味,而雜菜炒得好香,送飯一流蒸蛋蒸蛋美味可口,像布丁般綿密濃郁的口感北海道玉子燒($68)蛋味香濃,口感柔軟蟹籽壽司($20)飯和醋比例剛好,蟹籽咬落脆卜卜熱柚子蜜

鐵板美國牛小排($158)

蒸蛋
蒸蛋美味可口,像布丁般綿密濃郁的口感

北海道玉子燒($68)
蛋味香濃,口感柔軟

蟹籽壽司($20)
飯和醋比例剛好,蟹籽咬落脆卜卜

熱柚子蜜
2019-05-15 60 浏览
全港首家榮獲北海道市政廳認可的北海道餐廳位於沙田而設的北海道食堂,食材採用北海道優質農產品及海鮮,並以傳統及地道的方式作烹調,讓各位能夠品嚐北海道特色料理,所以絶對是貨真價實又美味。******************************北海道食堂位於沙田中心的商場之內,走進商場,也並不難找。走進餐廳之內,座位非常之充足,有梳化座位,也有一般的座枱位。座位空間很寛濶,坐的舒適。松葉蟹肉野菜沙律 HKD44,把蟹成絲,加入麻醬、蟹子、沙律菜拌勻。沙律菜非常之爽脆,配上松葉蟹的鮮味和麻醬,確實讓人開胃無比。加追美食,天婦羅軟殼蟹 HKD60。軟殼蟹也很大隻,切開一半,便能看見蟹內的蟹膏。脆醬炸得很香脆,配上蟹膏和軟殼蟹的口感,非常之香口惹味。鐵板炒美國安格斯西冷野菜卷 HKD98,這是單點價錢,要轉套餐只需加多HKD20,多了前菜、茶碗蒸和麵鼓湯,都幾扺食,但因為怕吃不完,所以選上了單點。西冷牛亃著的野菜已經切粒,再配上蒜片在內,吃上一口時蒜香無比。配上安格斯西冷牛,燒得不錯。極上四色刺身丼 HKD128,這是套餐的價錢,包括了前菜、茶碗蒸和麵鼓湯。四色刺身包括了牡丹蝦、三文魚、吞拿魚

北海道食堂位於沙田中心的商場之內,走進商場,也並不難找。

極上四色刺身丼 HKD128,這是套餐的價錢,包括了前菜、茶碗蒸和麵鼓湯。四色刺身包括了牡丹蝦、三文魚、吞拿魚碎和帶子,單看刺身的色澤很新鮮。

前菜清物非常之爽口,茶碗蒸口感嫩滑無比。麵鼓湯又不會很咸,湯也是挺熱又暖胃。

三文魚鮮味十足。帶子和牡丹蝦也鮮甜無比。吞拿魚碎加入了葸粒,味道帶點葸香,鮮味也提昇不少。套餐還跟一杯柚子蜜,甜甜蜜蜜讓人非常滿足。

甜品當中以雪糕為主,可以選上加入丸子的雪糕,或是芝士雪糕。因為今晚所吃的美食都很惹味,所以便來一客柚子雪葩 HKD24。

柚子雪葩非常之清甜,雪葩又能除下口中的油膩感,作為這頓晚飯的甜品,確實是最合適之選。

• 柚子雪葩
  • 極上四色刺身丼
  • 鐵板炒美國安格斯西冷野菜卷
  • 天婦羅軟殼蟹
  • 松葉蟹肉野菜沙律
友人推介這間日本料理,原來我之前,每星期到沙田工作,都會在對面巴士站,等車時經過的。今晚趁著空檔,便來到試試。和牛味增雜菜煮套餐$108,上檯時,牛肉和配料都是生的,不過只需煮幾分鐘,就可以將附上的辣味噌加入鍋內,便可進食。牛肉脂肪肥美,加上辣味噌汁,便適合佐飯。陶板炭火燒雞套餐$92,雞肉帶點焦香,醬汁惹味,又是佐飯之選,如果熱度再高一點更好。套餐加$20,就可以配味增湯、蒸蛋、前菜、白飯、熱柚子蜜。味增湯味道適中。蒸蛋夠嫩又夠滑。熱柚子蜜,柚子味道十足,喝完口嚨很舒服。海膽軍艦$76,雖然是一片海膽,不過由於是加拿大海膽,味道鮮甜,所以已經非常滋味。我最愛吃來自日本的雪糕,所以點了柚子雪葩$24,北海道十勝紅豆黑芝麻雪糕$28,北海道十勝紅豆香草雪糕$28。所有雪糕味道濃郁,其中以北海道十勝紅豆香草雪糕,甜度甜中,最為突出。

套餐加$20,就可以配味增湯、蒸蛋、前菜、白飯、熱柚子蜜。
味增湯味道適中。

蒸蛋夠嫩又夠滑。

熱柚子蜜,柚子味道十足,喝完口嚨很舒服。

2019-05-10 52 浏览
近來不知為何經常去沙田,太耐無去過,原來變了很多!!糊里糊塗行了去這裡,發現了這間,剛好想食日本菜!個格局睇起來好似好貴,但價錢其實幾合理。大大間,座位好好,坐得非常舒服!睇到個魚缸,就想食刺身~所以,叫了一個極上四色刺身丼,有三文魚、油甘魚蓉、帶子、海蝦。每款都好鮮甜,油甘魚好油香,入口化開,配飯一流~飲品是熱柚子蜜~好喝~另一個飲品是可樂~不用介紹了吧老公點的主食是他最愛的蒲燒鰻魚飯,我試了一口,個醬汁甜甜的,不會太咸,味道不錯~鰻魚質感讚~兩個主食都加做套餐,會有麵豉湯,飲品,前菜(漬物),茶碗蒸。非常豐富~而且每樣味道都不錯,湯有一點點咸,不過料很足。另外要了一個鐵板美國安格斯西冷,蒜片好香,牛肉吸收了後,味道更有層次感~好喜歡這個!!這家最特別的是每樣主食都可以選擇是否改成套餐,有些主食,例如這個安格斯西冷,單點就是小菜了~最後,加了一個雜錦刺身沙律,因為好想吃菜XD這個好清爽,刺身配芝麻醬出奇地夾!!總結,CP值算不錯~份量有夠大~
近來不知為何經常去沙田,太耐無去過,原來變了很多!!
糊里糊塗行了去這裡,發現了這間,剛好想食日本菜!

個格局睇起來好似好貴,但價錢其實幾合理。
大大間,座位好好,坐得非常舒服!

睇到個魚缸,就想食刺身~所以,叫了一個極上四色刺身丼,
有三文魚、油甘魚蓉、帶子、海蝦。
每款都好鮮甜,油甘魚好油香,入口化開,配飯一流~

飲品是熱柚子蜜~好喝~
另一個飲品是可樂~不用介紹了吧

老公點的主食是他最愛的蒲燒鰻魚飯,
我試了一口,個醬汁甜甜的,不會太咸,味道不錯~
鰻魚質感讚~

非常豐富~而且每樣味道都不錯,湯有一點點咸,不過料很足。

另外要了一個鐵板美國安格斯西冷,蒜片好香,
牛肉吸收了後,味道更有層次感~好喜歡這個!!

這家最特別的是每樣主食都可以選擇是否改成套餐,
有些主食,例如這個安格斯西冷,單點就是小菜了~

最後,加了一個雜錦刺身沙律,
因為好想吃菜XD這個好清爽,刺身配芝麻醬出奇地夾!!

總結,CP值算不錯~份量有夠大~
2019-05-09 278 浏览
沙田食肆種類花多眼亂,唔想同人迫又想坐得舒服既選擇唔多今日黎到沙田中心既北海道食堂,早少少到連排隊都唔洗,位置易搵店舖又乾淨舒適,係聚餐好選擇menu選擇超多!!選擇困難症既我地諗左好耐,最後前菜揀左玉子燒,蛋煎得嫩滑有蛋汁,夾心同舖面都有大量蟹肉同蟹膏,不過有少少淡味之後上枱既係極上四色刺身丼,魚生份量幾多同新鮮,有油甘魚、三文魚、三文魚籽、海蝦,套餐會有麵豉湯同茶碗蒸牛肉壽喜燒份量好多!抵食!甜豉油湯底甜甜地配埋飯可以食好多,而且個鍋有大量蔬菜,平均返油膩感最後有北海道十勝紅豆芝麻雪糕,芝麻雪糕既芝麻味濃😋紅豆唔會過甜配上煙煙韌韌既白玉,作為飯後甜點一流!
沙田食肆種類花多眼亂,唔想同人迫又想坐得舒服既選擇唔多

蟹肉蟹膏玉子燒

極上四色刺身丼