餐厅: 北京老家
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 北京老家
资讯:

2019-06-29 1916 浏览
北京老家的裝潢很有特色,以紅色傳統結婚般放著紅橋及2張椅子更有一對新人公仔,甚有氣派。另一邊廂,三位大漢出來招呼(歡迎光臨)。取位後,旁邊便會發現一條長長的落梯,極具特色。上到來,地方都算闊絡,位與位之間有一定空間;而且裝修華麗,明顯落了一番心思。餐廳設有一人小菜餐只需$98,以包例湯、糖水及白飯一碗。一人小菜的款式都不少,數數已有28款可供選擇:糖醋魚片、宮保雞丁、干煸四季豆、糖醋排骨、水煮牛肉、老媽燒茄絲等等...真係緊有一款岩你。宮保雞丁 - $96宮保雞丁辣度剛剛好,香辣味濃,肉質嫩滑,口感爽滑。糖醋排骨 - $96糖醋排骨食落好腍身且有軟骨,充滿酸酸甜甜的感覺。水煮牛肉 - $96水煮牛肉濃烈麻辣味, 牛肉嫩滑醇厚,配上紅油鋪面的視覺,令人食起來刺激非常,食完一口又想再食一口。而粉皮吸了麻辣味更好吃,可惜份量較少。

另一邊廂,三位大漢出來招呼(歡迎光臨)。

取位後,旁邊便會發現一條長長的落梯,極具特色。

餐廳設有一人小菜餐只需$98,以包例湯、糖水及白飯一碗。
真係緊有一款岩你。

宮保雞丁 - $96
宮保雞丁辣度剛剛好,香辣味濃,肉質嫩滑,口感爽滑。

糖醋排骨 - $96
糖醋排骨食落好腍身且有軟骨,充滿酸酸甜甜的感覺。

水煮牛肉 - $96
而粉皮吸了麻辣味更好吃,可惜份量較少。
2019-06-25
2019-06-28 1531 浏览
平日六點上嚟開餐,諗住都有幾多正評,上到去帶咗清炒萵筍,味到最正常。水煮魚片,啲魚肉霉到一個點,毫無調味,唔辣,唔鮮,唔麻。問過侍應,話係龍利魚,不過唔知雪咗几多年仲叫咗半隻北京填鴨,啲鴨皮勁肥勁油,肉係一啲味都冇嘅,荷葉餅開頭熱嘅時候都還可以,凍左超難食。
2019-06-25 1488 浏览
之前食過好食嘅,今次再去食,睇下有冇退步先。醉雞雞肉都好嫩滑, 有濃濃香醇酒味,好入味。小籠包個皮都算薄, 湯汁與餡料都唔會太鹹,味道不錯。鎮江小排骨酸酸甜甜好醒胃,排骨都炆到好冧、好juicy。老娘炒飯用小米炒飯係第一次食, 小米同普通飯有啲不同,小米咬落去個口感就爽口啲,不似普通米有啲糊口, 估唔到用小米炒飯味道係咁好食,幾特別。羊肉燒餅羊肉一啲都唔騷, 燒餅都好鬆脆。高力豆沙呢一個係我至愛嘅甜品,好耐好耐冇食啦,試過好多間做得都唔係咁好食,呢一間值得一讚,甜度適中,真係好食啊!
之前食過好食嘅,今次再去食,睇下有冇退步先。

醉雞

雞肉都好嫩滑, 有濃濃香醇酒味,好入味。

小籠包

個皮都算薄, 湯汁與餡料都唔會太鹹,味道不錯。

鎮江小排骨

酸酸甜甜好醒胃,排骨都炆到好冧、好juicy。

老娘炒飯

羊肉燒餅

羊肉一啲都唔騷, 燒餅都好鬆脆。

高力豆沙

2019-06-19 976 浏览
喺灣仔食晏真係唔係一件容易嘅事,但係事實上灣仔其實有幾多好嘢食,所以係灣仔晏晝搵食真係一件又煩惱又矛盾嘅事今日Fatbrown 就想介紹呢間北京老家,話說老細吹雞食飯,梗係要搵間比較是正嘅餐廳開飯啦呢間北京老家話晒都係商場裏面,座位寬敞,坐落幾舒服,傾多兩句計又唔會俾人趕走,啱晒見客同老細食飯<小籠包八隻$96> (好味:4.5/5) 由於大家都好鍾意食小籠包首先叫返八隻小籠包黎做前菜先小籠包皮薄咸靚,咬落去啲肉汁噴晒出嚟,要小心啲食豬肉半肥瘦滑lulu 超好食,加埋啲肉汁食非常之濕潤,每人拍四粒輕鬆啦<干扁四季豆$96> (好味:4/5)每次食上海野都要叫干扁四季豆用,送飯一流四季豆爆得好香,跟埋小小嘅肉碎,調味有適中,可以送兩碗飯<糖醋魚塊$96> (好味:4.5/5)糖醋魚一啲冰鮮味都冇,肉質彈牙,份量仲要有好多,起碼都係十幾舊酸酸甜甜完全都唔覺得油膩甜品 - 紅豆沙食完正餐仲要送甜品,紅豆沙啲紅豆起晒沙,作為一個跟餐餸嘅甜品合格有餘

<小籠包八隻$96> (好味:4.5/5)
由於大家都好鍾意食小籠包首先叫返八隻小籠包黎做前菜先

小籠包皮薄咸靚,咬落去啲肉汁噴晒出嚟,要小心啲食

<干扁四季豆$96> (好味:4/5)
每次食上海野都要叫干扁四季豆用,送飯一流

四季豆爆得好香,跟埋小小嘅肉碎,調味有適中,可以送兩碗飯

<糖醋魚塊$96> (好味:4.5/5)
酸酸甜甜完全都唔覺得油膩

甜品 - 紅豆沙

2019-06-12 1165 浏览
平時都鐘意食開北京填鴨嘅朋友,北京才老家一定係你首選,之前食過尖沙咀嗰間,今次試下灣仔,覺得灣仔呢間仲好食,食囇啲皮都未食囇啲鴨,仲叫咗萵筍,拔絲士多啤梨,同埋高力,都係我嘅最愛。
  • 北京填鴨
  • 拔絲士多啤梨
2019-06-11 1816 浏览
相約幾個友人拎下手信傾下偈,又係要我諗食咩,好在我係openice 都list 左一堆想試嘅食肆。 灣仔合和中心8樓,電梯只到7樓,係開lift 出去,係個商場咩? 行前少少先發現係有個好細嘅門口,係個reception?但無接待員,裝修得好中式好精緻,上一層先有侍應安排座位。環境真係好幽雅,感覺吾錯,中午時間只係半滿,枱嘅位置寬,傾偈都幾舒服。叫在3個一人餐,加個出名前菜,個名好難明,女侍應話係一種北方嘅蘿蔔,綠色皮紅芯,好爽脆撈酸甜汁,好醒胃。水煮牛,炒魚麵,咕嚕魚,味道一般,不過不失。臨走大伙去洗手間, 友人笑叫,因驚見金廁所😂😂😂 廁所都裝修得好骨子吓喎!
水煮牛,炒魚麵,咕嚕魚,味道一般,不過不失。

臨走大伙去洗手間, 友人笑叫,因驚見金廁所😂😂😂
廁所都裝修得好骨子吓喎!
水煮牛肉
咕嚕魚塊
例湯
2019-05-27 1446 浏览
話說 選了這間北京菜幫朋友慶祝生日🥳一去到發現餐廳裝修和擺設都非常傳統雅緻🏺首先必點 北京填鴨 (全隻) $428全隻都蠻大的 肉質香嫩🦆有些皮連住脂肪 但配上葱和青瓜一起吃也不會覺得油膩☺️薄餅很柔軟煙韌 這個片皮鴨好高質啊👍🏻京燒排骨架 $118十張枱有九張都有點的菜酸酸甜甜的醬汁很入味煮得很淋 肉一口就能咬掉🤤四季豆土豆條 $88薯仔先煎香再加四季豆一齊炒🥔配上香濃的醬令成碟菜一點都不單調👍🏻拔絲士多啤梨 $88小妹最愛的🍓☺️其實就是冰糖士多啤梨🤣但上面用了糖絲做裝飾 賣足已經100分☺️明知道有蛋糕還是要叫的甜品😛這裡的菜式豐儉由人有貴價的海鮮 也有上面合理價錢的菜式💁🏻‍♀️適合一大班人聚餐 可以多試不一樣的菜式😬
話說 選了這間北京菜幫朋友慶祝生日🥳

明知道有蛋糕還是要叫的甜品😛
這裡的菜式豐儉由人
有貴價的海鮮 也有上面合理價錢的菜式💁🏻‍♀️
適合一大班人聚餐 可以多試不一樣的菜式😬
好想食片皮鴨,朋友提議試呢間,我地喺灣仔返工,灣仔有兩間佢已經食過,所以話試下呢間,不過佢都有D擔心,見評價好壞參半。片皮鴨3個人嗌咗半隻,一上枱O咗嘴,$298好細碟, 數量少,仲要細件,連包片皮鴨塊皮都少!朋友話好酥,我唔怕酥,所以無感覺!另外仲嗌咗秘制骨同小黃魚,秘制骨就幾好味,小黃魚就無特別!朋友原本想再叫嘢,問個侍應拎餐牌,哦完就算無咗件事,最後都係放棄,出去聰嫂食甜品算!服務一般,但茶係麥茶好好飲。不過唔會吸引到我再去!

另外仲嗌咗秘制骨同小黃魚,秘制骨就幾好味,小黃魚就無特別!

服務一般,但茶係麥茶好好飲。
不過唔會吸引到我再去!
2019-05-17
呃LIKE可以,食好西?諗清楚先好決定去!大部份菜式好睇但難食,份量縮水,價錢昂貴,永不錄用!諗住一班朋友去食北京菜,OR上簡左呢一間好評唔少既餐廳,酒樓泥講價錢都唔算係平,心諗差極都有個限度,點知食物難食,坐位安排古怪,點菜CONFIRM多次仲可以落錯,CONFIRM完漏單唔認仲話要等。有咩可能炒飯要炒夠一個鍾,全部野食曬再等多15分鐘先上到?食到把幾火。炒飯等左我一個鍾都冇影到,等左咁耐,催足3次飲品$20一罐,食水仲勁過新澤西號!我地十幾人,俾左一間房,點知房到角落竟然仲放多張4人枱俾人入,咁我要房泥做咩?不如你講冇啦!點菜,落錯單,我叫佢覆一次,唔耐煩覆左,鐵板牛肉同蔥爆羊肉調轉左,我提返佢有錯。最後,上菜果陣都係錯。服務其次,食物難食先係即命傷,除左前菜叫做OK一D,其他菜式仲差過我去普通酒樓食,價錢又高人一截。下面一一道來點解我要第一次特登用咁多時間去俾差評:乞衣雞 - 肉質梅爛,非常非常咸,直接食咸到食唔到,仲要提早訂,全晚最差勁而且最貴既菜式之一。燒二冬 - 冬菇還可以,但冬旬有渣,冇處理乾淨,死症木須肉 - 只算正常,賣相就唔討好了宮保雞丁 - 呢條跟本唔係宮保雞丁,
呃LIKE可以,食好西?諗清楚先好決定去!
大部份菜式好睇但難食,份量縮水,價錢昂貴,永不錄用!

炒飯等左我一個鍾都冇影到,等左咁耐,催足3次

飲品$20一罐,食水仲勁過新澤西號!

下面一一道來點解我要第一次特登用咁多時間去俾差評:
乞衣雞

燒二冬

燒二冬 - 冬菇還可以,但冬旬有渣,冇處理乾淨,死症

木須肉

木須肉 - 只算正常,賣相就唔討好了

宮保雞丁

宮保雞丁 - 呢條跟本唔係宮保雞丁,當我水魚冇食過?

小籠包

小籠包 - 78 蚊六個,冇特別冇驚喜,算係表現比較好

蔥爆牛肉

蔥爆牛肉 - 味道尚可,但係我叫既係蔥爆羊肉&鐵板牛肉,怕佢搞錯特登覆多次單,點知仲係錯

鐵板羊肉

鐵板羊肉 - 落錯單既產物,你冇睇錯,咁都叫鐵板,煙都冇出,唔好話有炸炸聲。

北京填鴨

北京填鴨 - 本身最高期望,結果最令人失望既菜式,冇之一。填鴨皮完全係淋既,食落竟然同街巿燒鴨一樣,而且唔夠熱,估計係一早切定。麼麼(餅皮)份量絕對唔夠包曬唔多填鴨,仲要痴埋一舊。劣評劣評劣評...亦都係全晚最差勁而且最貴既菜式之一。

嗆炒手撕椰菜

嗆炒手撕椰菜 - 味道唔錯,起碼叫有樣好食D

老家柚子魚

老家柚子魚 - 縮水柚子魚,碟就大啦,魚就縮水。可能我下庚要問定條魚有幾大,咁賣298?汁係泰式甜辣醬+柚子蜜,唔係咩秘製汁,嘩眾取寵。

香椿拌豆腐

香椿拌豆腐 - 好食既前菜,豆腐滑,味道好。可惜主菜都係差勁,點都救唔返。

老家心靈美

老家心靈美 - 好食既前菜,酸酸甜甜開胃,可惜可惜

京城豬皮凍

京城豬皮凍 - 味道特別,汁都非常好味,如果只有呢道菜,我會俾好評,可惜可惜

四喜烤麩
四喜烤麩 - 賣相唔討好,但味道的確唔錯

京牌炒飯等左我一個鍾,影都冇影到相,味道一般,仲要冇咩餡,2粒星。平時既揚州炒飯都好食過佢。

甜品方面,炒飯要我等一個鍾,我地冇叫到就埋單了
全部朋友都已經唔耐煩,只想早走早去食糖水算,糖水都好食過呢到正餐!

除左前菜同個炒菜,其他全部質素低下,完全配唔上佢既價錢,價性比極低

金玉其外,敗絮其中!唔會有下次,請我都唔會去
题外话/补充资料: 信用卡優惠,訂位果陣就話有,去到就話星期五六日冇,一至四亦只有標價極高既套餐先有,並唔係850以上有85折,完全係騙局!
2019-05-03
嗆炒手撕椰菜
香椿拌豆腐
京城豬皮凍
四喜烤麩
2019-04-16 1148 浏览
今日跟家人一起到灣仔店吃晚飯,沒想到這間餐廳的素質是這樣糟糕首先是食物1.片鴨乾柴,完全不像現片2.刀削麵,完全是機器處理的乾燥麵3.柚子魚味道還可以(唯一覺得沒有仲伏的)4.涼拌菜也還可以如果昂貴的招牌菜你們都這麽不重視水準,我真不知你們還能用什麼吸引客人再來是服務1.服務員只懂推銷套餐,會想點單點就是不要套餐,還一直推銷,非常煩2.服務員訓練水準奇糟,一點餐就先告知要留鴨架了,買單卻跟我們說廚房都丟了,要我們下次來在補給我們,或是等其他客人點在留給我們3.要了壺茶,拿走了就沒出現過,要重新在跟服務員拿,點了碗白飯,要繞一大圈才知道檯號4.ps.這點讓我非常火,服務員解釋今天服務不周,(完全是因為客人太多,服務員不夠,我們自己也看到了)請問你們服務員不夠是顧客的問題嗎?還是要我們不要來消費,你們就夠人了,現場根本沒坐滿,客人也是慢慢入座,況且以我來看,老手只負責推銷菜單,不是很愛幫忙(我是不曉得你們有沒有推銷獎金)新手就亂服務客人6.完全沒有連鎖餐廳的感覺,服務非常鬆散,可以放任服務員這樣亂講話,真的想立馬叫你們經理出來,我給十足的真金白銀,你們給的是十足糟糕感覺以上幾點已經說明了,
首先是食物
1.片鴨乾柴,完全不像現片
2.刀削麵,完全是機器處理的乾燥麵
3.柚子魚味道還可以(唯一覺得沒有仲伏的)
4.涼拌菜也還可以
再來是服務
以上幾點已經說明了,本次用餐的感受,祝你們生意興隆,因為本人與家庭成員甚至朋友不會推薦
(本人沒有要求任何折扣或回贈)

2019-04-16
2019-04-15 766 浏览
Very extensive menu. I would recommend to go with a big group so that you're able to order more dishes to try more things. the specialty dishes tend to be large so you need more people to eat too. We ordered the crispy chicken which was nice. the best was tender but otherwise a very dry dish. The egg plant with chili and pork was delicious. I'll be back with a bigger group.
2019-04-12
2019-03-14 963 浏览
Book左6點半枱慶祝屋企人生日一去到門口有人接待係唔錯第一次去唔知點咩菜好就問個店員,個陣店員都幾nice會推薦邊d比較淡口味邊d比較重口味,我地就揀左重口味既。上菜個陣店員都有講依碟係咩餸而且上菜碟係熱既值得一讚頭盤老家心靈美,蘿蔔酸酸甜甜好開胃,而且好清新小北京,屋企人好中意,因為一上枱好香,有芫荽、洋蔥,重口味人士可以一試北京填鴨,有青瓜、京蔥同乳豬醬上枱,係值得一試,不過食半隻就夠食到尾就激氣。事源我地等食高力豆沙,等左15分鐘都未有,我地就叫店員去check下點知店員拎住張點菜紙同我地講:小姐你地d菜上哂我就話:我地仲有個甜品未上喎店員就話:等等我再幫你望下之後等左20分鐘都仲未有我就叫多次店員問佢有未,點知5分鐘後即刻有。臨尾埋單先激氣,諗住睇下張單幾錢茶錢都要比個店員啤個樣仲要好唔耐煩
Book左6點半枱慶祝屋企人生日
一去到門口有人接待係唔錯

上菜個陣店員都有講依碟係咩餸
而且上菜碟係熱既值得一讚

頭盤老家心靈美,蘿蔔酸酸甜甜好開胃,而且好清新

食到尾就激氣。
點知店員拎住張點菜紙同我地講:小姐你地d菜上哂
我就話:我地仲有個甜品未上喎

店員就話:等等我再幫你望下
之後等左20分鐘都仲未有
我就叫多次店員問佢有未,點知5分鐘後即刻有。
臨尾埋單先激氣,諗住睇下張單幾錢茶錢
都要比個店員啤
個樣仲要好唔耐煩
2019-02-26 1628 浏览
好耐無約同事食飯啦上OPENRICE睇下附近有咩好食見到呢間既午餐都唔錯 就訂左位試試好彩有BOOK位 大約1點左右差不多FULL哂呢到既裝修都係走北京懷舊風有好多擺設都係較有特色既MENU有不少選擇一人餐同多人餐都有得揀我地一行4人就揀左個4人餐野食都算上得幾快 落完單無耐就上湯等多陣就上菜 亦無搵唔到人落單既情況出現湯較稀同淡味不過套餐食物都唔會有太高要求素鵝炸得香脆 而且即炸但比較油膩雞絲粉皮份量都幾大 但味道一般 麻醬略苦回鍋肉唔太辣 菜比較多 但入口較油 宮保雞丁味道偏甜 唔會太辣 醬汁太多糖醋排骨肉身好腍 但醬汁過杰身而已太多兩個小菜感覺上都係煮定有單就「不」出來 溫度只係暖暖地而且味道都係一般炒麵一樣都係唔熱無咩料 似酒席食到最後的干燒依麵食到最後有糖水送番蕃薯雪耳糖水 味道都係一般整體麻麻地不過灣仔區都少有咁大間既食肆午餐時間仲可以BOOK台坐落都舒適 所以唔追求太高質享受既上班族都可以試試
好耐無約同事食飯啦

午餐時間仲可以BOOK台
坐落都舒適 所以唔追求太高質享受既上班族都可以試試
2019-01-25
2019-02-13 648 浏览
今日和家中兩老試一間位於和合中心8樓既新餐廳 --- 北京老家一入餐廳, 餐廳古風裝潢幾特別, 又有兵馬俑又有八抬大轎使人置身古代京城我地三人點咗3道菜包括: 京醬肉絲, 鐵板牛肉, 仲有北京烤鴨(填鴨) 京醬肉絲配送蒸麵餅, 菜式分量大. 肉絲嫩口,配上甜麵醬,適合一家老幼.鐵板牛肉算是今晚最好既一道菜. 鐵板滋滋聲,夠新鮮熱辣,誠意十足! 牛肉小辣,鮮嫩多汁配上孜然等香料,絕對是下飯菜首選. 北京烤鴨配上配菜同蒸麵餅,頗具分量. 但不過不失,比上不足比下有餘. 雖然比不上北京當地烤鴨,但也算合格.想試下食北京菜都可以一試的

想試下食北京菜都可以一試的
2019-02-11
2019-02-11 627 浏览
我既外國同事同老板好鐘意食🐤”北京填鴨” 所以今日就去左👉🏻北京老家👈🏻 食新年飯喇🙆🏻‍♀️..🗣必點既”北京填鴨”(HK$428),食落皮夠脆,肉又帶有油脂香,刀功都切得好好👏🏻片片既size 都一樣💯 而薄飯皮又唔會太厚,連埋京葱、青瓜絲同填鴨醬一齊食,正👅.另一樣必點既 “拔絲草莓”(HK$) ,每粒士多啤梨都被麥芽糖包圍住,係可接受既甜度嚟👀都唔錯架👍🏻 睇得又食得既甜品🍓..

午餐