2015-01-16 445 浏览
巧遇親友在附近購物,一同到這間商場尋覓食肆晚膳。選了這家幾年沒來過的餐廳。芝麻珍珠:奶味淡芝麻未夠香濃。而比預期中細杯冰太多。芋香奶茶:味道亦較淡。飲料的速度比較慢完人飯後等了20分鐘才到。水煮牛肉味道不錯肉質鬆軟,味道麻而不算太辣。麻醬雞絲冷麵和相中的有點分別: 麻醬不多雞絲放在冷米線上配上罐頭菠蘿和類似生抽的麵汁...一般!東坡肉伴餡餅,八成油脂肥肉兩成瘦肉入口是有點過膩了但肉身味道有點像湯渣十分淡。小籠包很一般,湯餡不太燙。擔擔麵不過不失,麵質爽滑湯味濃但未夠花生香。海哲口感有點奇怪,質感有點太脆似木耳。鹵水併盤,味道一般。
芝麻珍珠:奶味淡芝麻未夠香濃。而比預期中細杯冰太多。
水煮牛肉味道不錯肉質鬆軟,味道麻而不算太辣。
擔擔麵不過不失,麵質爽滑湯味濃但未夠花生香。
海哲口感有點奇怪,質感有點太脆似木耳。
鹵水併盤,味道一般。
2014-10-18 570 浏览
餐廳以紅黑為主, 都幾搶眼的, 晚上7時半, 餐廳只坐了不到一半的人客食具不夠乾淨, 要自行清潔抄年糕($3X): 年糕軟糯, 醬色深但水水的, 味道亦溫和, 如可再濃味一點更好回窩肉抄拉麵($48): 鍋氣不足, 味道卻不差, 但所謂的回窩肉只有可憐的數片且片片薄如紙, 可有可無...炸銀絲卷($18): 外皮香脆, 沾上香甜煉奶, 好難唔好食, 可惜是底紙沒有去掉, 亦有部份地方沒有炸到
食具不夠乾淨, 要自行清潔

2014-10-17
2014-09-28 332 浏览
 放工後搵晏食,去到西九龍。試過其他店今次就試一試北京拉麵,一入到去無需等位便可入座,格局亦算舒服。點了酸辣湯和擔擔麵,兩樣均是我的至愛。酸辣湯先到,裡面有木耳、豬皮、豬肚另加上蛋絲,味道非常傳統酸辣適中,好吃但嫌蛋絲煮好後加而較為硬了點。擔擔麵亦沒令人失望,麵質軟滑,加上肉醬,特辣制作有水準。

放工後搵晏食,去到西九龍。
點了酸辣湯和擔擔麵,兩樣均是我的至愛。
擔擔麵亦沒令人失望,麵質軟滑,加上肉醬,特辣制作有水準。
酸辣湯
擔擔麵
题外话/补充资料: 是需要收取加一服務費的
2014-09-27
$60.5 (午餐)
酸辣湯
擔擔麵
2014-08-12 154 浏览
今天經過西九剛好餓了,被具備中國風味的裝潢吸引了,便進入了此餐廳。二人吃了四道菜 其中,叉子燒餅十分硬,味道亦平平無奇,需花費大量牙力另外嘗試了一道雞絲冷麵,這是我嘗過最難吃的麵。麵身發漲 味道極淡 嘗了一口便沒有意慾繼續吃
2014-08-12
庆祝纪念
生日
用餐优惠
試食活動
2014-07-23 502 浏览
煄魚應該是用鯇魚,但從味道來說,這煄魚是用了大魚,大魚味道不及鯇魚,且不夠新鮮,應該炸過了火,所以肉質嚡,鹹味略過重,以致令甜味不足。葱油餅($21)一小件切開幾件,雖充滿酥油香味,頗鬆化,但沒有最重要的香葱味,所以令我十分失望,也覺得此店失敗,不是很難做到吧!(該店應將此小吃改為油酥餅便不會令顧客失望)。三色飯是白米,糙米及紫米組成,約8成是白米,並配有粟米粒,但有些粟米粒是乾乾的,飯面有些又是乾硬的元貝絲,味道可以,這已是三款中我較接受。幸好這次是團購$50買$100現金劵,所以這次實質我只付了$65,下次再有團購也不值得購買。
2014-06-15
用餐优惠
團購
2014-07-21 541 浏览
昨日到深水埗逛街,突然想吃一碗麵 ,便到西九龍中心找食店,到了三樓,被北京拉麵店別有一番風味的裝潢吸引了,於是便光臨這店。入座後,等了很久,才有侍應替我擺好餐具及餐牌,(個人認為那裏的侍應行動比較慢),餐牌沾滿油跡,很不衛生。然後我點了一個雲吞拉麵。在等候的時候,我環顧四周。店鋪以京劇作餐廳主題,枱櫈也以黑紅綠為主,氛圍極佳,座椅舒適。可惜美中不足的是侍應行動比較散慢。等了大概五分鐘便上菜。眼見碗裏配料只有雲吞四小顆及一棵菜,便心感不爽又不值!原本碗裏沒有湯匙,叫侍應替我拿,結果她給了我普通匙子。懂吃麵的人也知道,吃麵不能沒有湯匙!唉!麵條的口感不錯,但湯底淡而冇味!雲吞肉質鮮甜,但肉的份量少而雲吞皮厚,跟雲吞皮簿涵靚的宗旨背道而馳,我心痛肉絕!食畢,正當我想拿紙巾抹嘴,但枱上竟無紙巾!!只有調味料!這是我人生暫時吃過最不值的拉麵!!$33一碗麵還要加一!不值!很不愉快的午餐!

食畢,正當我想拿紙巾抹嘴,但枱上竟無紙巾!!只有調味料!

2014-07-20
2014-06-29 844 浏览
呢間店竟然令我為咗佢而開個ac,你就知道其實我好火大!經過咗好多次,今次決定試下,首先,等位已經一肚子氣。做野嘅人,無,路過嘅又扮睇唔到。唔緊要,我等一陣,後面又有兩個家庭等。之後,有人俾飛,問都無問,就俾出聲先嘅家庭,真係火咗。都唔緊要,我入去食。一開始叫咗,一枝可樂,茄子,擔擔麵,紅油炒手,茄子個汁好咸,水又飲完,又係無人加水。枝可樂,等到就嚟食完,都未到,又係要追2,3個侍應,先從容不迫咁攞過嚟!辛苦哂!!!!我只係想要多少少葱,問咗三個侍應姐姐,都係當我唱粵曲咁,有一個仲答我,葱係咁多就係咁多!如果你係想舒服地食嘢嘅,我會建議你去食上面嘅food court...起碼唔會未食先火!

呢間店竟然令我為咗佢而開個ac,
你就知道其實我好火大!
經過咗好多次,今次決定試下,
首先,等位已經一肚子氣。
做野嘅人,無,
路過嘅又扮睇唔到。
唔緊要,我等一陣,後面又有兩個家庭等。
之後,有人俾飛,問都無問,
就俾出聲先嘅家庭,真係火咗。
都唔緊要,
我入去食。
一開始叫咗,一枝可樂,茄子,擔擔麵,紅油炒手,
茄子個汁好咸,水又飲完,
又係無人加水。
枝可樂,等到就嚟食完,都未到,
又係要追2,3個侍應
先從容不迫咁攞過嚟!辛苦哂!!!!
我只係想要多少少葱,問咗三個侍應姐姐,
都係當我唱粵曲咁,
有一個仲答我,葱係咁多就係咁多!

如果你係想舒服地食嘢嘅,
我會建議你去食上面嘅food court...
起碼唔會未食先火!
2014-06-29
2014-05-12 387 浏览
差唔多七點, 諗住一行2人求求其其食一餐簡單晚餐。沒有多想就入了這間不知所謂的拉麵店。當晚不用等位,全場只有另外兩枱客,坐下試茶到無一杯只係得一杯水...友人的水杯還要杯口崩哂....不過諗住平平地都唔可以要求太多...點了一碗豬軟骨拉麵,一個雲吞雞湯,和一客四個生煎包。豬軟骨拉麵不用兩分鐘便到,豬軟骨很淋,好似已經憫了很多天似的,麵條來的時候已經糊掉(完全不明白為什麼兩分鐘便到的麵條怎可能糊得好像泡了很久似的)不過想想只是三十多元一碗麵所以也沒有什麼要求,不好食也不為奇。拉麵食到一半,雲吞雞湯便來了,很細的一小碗雲吞雞湯,和menu上的圖片完全兩回事。(圖中的雲吞雞是剛來還未食過的)小碗入只有2隻細小的雲吞,還有一舊比手指公還要小的爛雞!因為真的和menu的出入太大了, 所以忍不住跟伙記微言了兩句,問差別太大而且唔合理可唔可以退回,伙記話"係咁架啦",又聲稱menu圖中的雲吞雞和桌面上完全一樣樣@@而且經理老闆都不在店不可以退(不過其實我覺得收銀個姐姐明明就已經係老闆)不可退也沒有辦法,唯有繼續食......湯明顯不是用雞煲出味的,應該是盒裝雞湯加雞粉和味精之類吧......那寶貴的
差唔多七點, 諗住一行2人求求其其食一餐簡單晚餐。
沒有多想就入了這間不知所謂的拉麵店。

點了一碗豬軟骨拉麵,一個雲吞雞湯,和一客四個生煎包。
豬軟骨拉麵不用兩分鐘便到,
豬軟骨很淋,好似已經憫了很多天似的,麵條來的時候已經糊掉
拉麵食到一半,雲吞雞湯便來了,
很細的一小碗雲吞雞湯,和menu上的圖片完全兩回事。
(圖中的雲吞雞是剛來還未食過的)
和menu完全不同,只有味精湯的雲吞雞 (一黎到已經係咁既樣)
menu內的雲吞雞圖
小碗入只有2隻細小的雲吞,還有一舊比手指公還要小的爛雞!
問差別太大而且唔合理可唔可以退回,
(不過其實我覺得收銀個姐姐明明就已經係老闆)
不可退也沒有辦法,唯有繼續食......
那寶貴的小碗雲(每粒差唔多廿蚊@@),入面沒有什麼料, 只有很少很少的肉.....
那比手指公小的爛雞我也不想多提了.....
這碗只有2粒雲吞的雲吞雞價錢可以去supermarket買到2包好食過佢幾十倍的東東雲吞了
生煎包更加恐怖....一客四件.....
平時食的生煎包包底起馬也該是微脆的,
這客生煎包似是隔夜再蒸出來的。
包是微暖的,包肉完全不新鮮,
沒有肉汁,有一點怪怪的味道,
也說不上是已經變壞變臭, 但就是那種不新鮮的怪味.....
所以每人食了一個另外2個也食不下....

近幾年來都未知過食到一些這麼差的東西.....
雖然唔係咩貴野, 但係食物質素和服務態度真係差到 唔洗錢甚至倒貼比錢我去食佢我都唔會願意再去
去食廿蚊一碗雲吞麵,三十蚊一碗譚仔都好多呢間垃圾多多聲...
2014-05-08
2013-10-07 272 浏览
如果唔係因為病病地,我同男朋友應該唔會試呢間拉麵。睇餐牌好似都唔錯,點知棘嘅我同男朋友又唔點得,唔棘個D,淡戌戌嘅,係幾健康嘅對於D病病地嘅人,不過以為點左豬軟骨南瓜容拉麵有D驚喜啦,結果係驚訝多D又係淡.........
如果唔係因為病病地,我同男朋友應該唔會試呢間拉麵。

又係淡.........
2013-10-06
2013-08-02 223 浏览
見到宣傳單上嘅套餐有埋甜品,覺得好低食。點g去到冇甜品,比宣傳單欺騙咗tim。明明叫待應比杯茶黎,但黎咗杯水。最後都叫咗碗蜜汁豬排拉麵同凍奶茶,待應拎麵果陣成隻手指頭插入碗湯度。拉麵變咗未熟嘅油麵,而湯底係又淡又冇味。凍奶茶黎咗杯熱檸茶。所謂蜜汁豬排,其實係一塊冇味、冷冰冰、好難咬嘅瘦肉。佢地明明比咗杯水,最後要比茶費,非常失望。
2013-07-27
2013-07-14 258 浏览
上次經過西九龍,見店內食客枱上的六角形碗碗碟碟好靚,決定下次就要試下佢。全店以紅綠色作主打,有卡位,坐得尚算舒服。一行三人,等了約20分鐘,便有位。原本想坐卡位,但阿姐話人多要搭枱,坐卡位都要搭,咁講真係無辦法唔搭。但香港食野就係咁,將就少少,世界更美妙J星期六店內人也多,上餐速度不算快。小食一般先上,主菜上得比較遲,所以最好一次過落單,免得久等。而且主食份量略細,食唔飽人,大胃者不妨多叫一兩個想試的菜色。整體黎講,食物不錯,價錢相宜,又坐得耐,幾滿意的一餐。可惜的是,人地排滿枱的靚靚六角形碟,我地一樣都無點留下了再去的埋由。
上次經過西九龍,
見店內食客枱上的六角形碗碗碟碟好靚,
決定下次就要試下佢。
全店以紅綠色作主打,有卡位,
坐得尚算舒服。
一行三人,等了約20分鐘,便有位。
原本想坐卡位,但阿姐話人多要搭枱,
坐卡位都要搭,咁講真係無辦法唔搭。
但香港食野就係咁,將就少少,世界更美妙J
星期六店內人也多,上餐速度不算快。
小食一般先上,主菜上得比較遲,
所以最好一次過落單,免得久等。
而且主食份量略細,食唔飽人,
大胃者不妨多叫一兩個想試的菜色。
整體黎講,食物不錯,價錢相宜,
又坐得耐,幾滿意的一餐。
可惜的是,人地排滿枱的靚靚六角形碟,
我地一樣都無點

留下了再去的埋由。
豬扒紫米冷面
豬扒紫米冷面
紫米三色飯
上海粗炒
2013-07-03 180 浏览
  一行2成人2中童到北京拉麵店吃午餐。食物portion細都無所謂,唔夠再叫,吃到飽就是。但用餐中,叫了3次加茶,不是等等就是很快。等等等。。。4個小杯空空是也,最後要自己加水!用完餐,以為有『特色甜品』。不好意思,餐單上第3點說有,但無!不是週日,週末的問題,就是沒有。如此服務,還要加一。 算了吧,無下次!

一行2成人2中童到北京拉麵店吃午餐。
等等等。。。4個小杯空空是也,最後要自己加水!
如此服務,還要加一。 算了吧,無下次!
2013-06-22
11-5-2013(六)我經常來到深水埗一帶逛遊,對西九龍中心內食肆的認識,也略知一二。大部分人也笑說,想體驗一下地獄的境況,就要抽空來到西九龍中心了。甚麼 明將、綠仙子、北京拉麵店等等店舖的「鼎鼎大名」事蹟,真的沒聽過十年也有八年的長時間了,路經店舖門面也不下數十次,但就真的一次也沒光顧過。好!就在是日下午,一心一意旨在去見識,來到 北京拉麵店 吃個下午茶。叫了一個北京水餃拉麵。湯底帶著微紅辣色,但竟然一點味道也沒有呢,真的啖如水,神奇;用筷子夾起一件餃子,未送進口內,內餡的肉料已飛濺出來,跌在湯底內,可見店員在包水餃時頗馬虎,又或是烹煮時間過久了;外皮非常厚身,要咀嚼多口才能吞下;肉料則帶點霉口、酸酸的味道,吃了兩件便放棄了;拉麵亦煮得過腍,也是一夾即斷,掛湯能力也顯然很弱,真的頗差!我們去吃東西,價錢平貴也應盡量去見識一下。哈哈。。。聞名不如見面,今次真的一心旨在來見識!
11-5-2013(六)

我經常來到深水埗一帶逛遊,對西九龍中心內食肆的認識,

我們去吃東西,價錢平貴也應盡量去見識一下。
哈哈。。。聞名不如見面,今次真的一心旨在來見識!

2013-05-11
2013-01-28 99 浏览
那天我想吃餃子, 咁啱又身處西九龍中心, 結果同男朋友在北京拉麫店食晚飯, 我們點了小籠包, 紫米饅頭, 蜜汁豬扒菜飯, 雞絲冷麫, 一支五殼米漿, 先來了一個蜜汁豬扒菜飯, 其實菜飯是可以, 飯的軟度適中, 菜粒翠綠又很平均, 而豬扒的味道不錯!而且還切了件, 十分細心!但是豬扒肉質好腍,應該落左好多梳打粉去醃, 腍到無牙都食到, 跟住就講下個雞絲冷麫, 呢個幾好食, 麫條分明, 不會太碎, 只係個麻醬可以咸番少少, 而且份量少, 同埋個伴菜有幾块菠蘿, 有點百思不得其解, 可是小籠包就實在唔出得街, 雖然待應端出來的時候是冒煙的, 但是仔細品嘗的時候發現個小籠包頂好硬, 好像還未熟透, 男朋友立即吐了出來, 說像是一舊泥膠, 我就覺得皮厚都算啦, 但係入面舊餡真係好靭, 咬唔開, 結果都冇再食落去喇, 至於紫米饅頭方面, 都係合格既!不過真係要趁熱食先好味, 同埋個賣相可以再改善下, 因為黎到個陣個饅頭有點甩皮, 而附上的煉奶味道好好, 同饅頭好夾, 順帶一提, 待應阿姐擠煉奶個動作好正, 有興趣既話不坊去點一客紫米饅頭XD, 仲有五殼米漿, 我記得以前點過, 米漿是用杯上的, 但係呢次竟然係原支上, 而且無奈既係, 待應阿姐端上的時招紙是沒有脫的, 原來是西龍傳香飯團的五觳米漿-.-“我們覺得好無奈, 我們立即衝上6樓的.西龍傳香飯團求個明白, 豈料西龍傳香飯團的阿姐俾唔到答案, 而氣憤的是, 西龍傳香飯團只售9元, 而北京拉麫店卻售10元!! 後來男朋友查出原來北京拉麫店同西龍傳香飯團都係屬西龍飲食集團., 但就是不明白為何會售價不同, 我點米漿係因為我以為真係北京拉麫店自製的, 豈料是支裝上枱, 實在有點被騙的感覺!! 仲要連倒落個杯既工夫到慳番, 實在冇誠意, 失望! 我記得佢個餐牌上面有 珍珠奶茶咖, 咁係咪會來自樓上8樓既台式飲品店呢??真係好想知道 : (
2013-01-26
要陪Sasa辦事, 她想到些清靜的食肆, 等她方便弄弄文件, 因此不會到foodcourt, 卻促成了今餐在這店的遭遇...店鋪是非常有北京風, 血紅加墨綠令我聯想起農曆新年間在胡同裏的四合院, 家家戶戶張燈掛綵的燦爛境況, 奈何這個農曆新年對我來說是「這麼近‧那麼遠」;牆上印有京劇花旦的模樣, 而我記得以前行經此店的門口, 看見擺放了一個堂鼓。午市套餐只需廾多三十元, 已包括湯、飯、餸、小食、飲品 及 甜品。我們仨決定一人叫一份餐再share來吃飲品先送來 ... 因為Sasa想飲豆漿便要加$6, 怎知道豆漿並非自家製而是向西龍傳香飯糰購入(後來經網上查証, 知道了此北京拉麵店是屬於西龍飲食集團旗下的連鎖店)蜜桃咕嚕肉$31 ... 味道酸酸甜甜, 的確怡人, 不過咕嚕肉的炸皮已被醬汁浸腍, 口感是軟糍糍的。豬肉本身肉質是還可以, 至少還帶肉味;例湯味道似帶味精, 少喝為宜。東坡肉$31 ... 看見東坡肉肥膏部份晶瑩, 感覺有如「震震下」的啫喱, 吃啖就覺得應該是煮的時間未夠, 所以肥膏部份好油膩而瘦肉部份不鬆化, 以味道來說是有點點甜, 甜味都聚在舌尖, 帶點人工味。花鵰醉酒 $
我們仨決定一人叫一份餐再share來吃
花鵰醉酒 $31 ... 論酒味是真的全走入雞肉內, 雞皮脆脆兼且有啫喱在底下, 可是雞肉相當黏牙, 溫度又冰, 很不討好

甜品是那件茶味果凍, 普通啦~
2013-01-25