2013-01-28 99 浏览
那天我想吃餃子, 咁啱又身處西九龍中心, 結果同男朋友在北京拉麫店食晚飯, 我們點了小籠包, 紫米饅頭, 蜜汁豬扒菜飯, 雞絲冷麫, 一支五殼米漿, 先來了一個蜜汁豬扒菜飯, 其實菜飯是可以, 飯的軟度適中, 菜粒翠綠又很平均, 而豬扒的味道不錯!而且還切了件, 十分細心!但是豬扒肉質好腍,應該落左好多梳打粉去醃, 腍到無牙都食到, 跟住就講下個雞絲冷麫, 呢個幾好食, 麫條分明, 不會太碎, 只係個麻醬可以咸番少少, 而且份量少, 同埋個伴菜有幾块菠蘿, 有點百思不得其解, 可是小籠包就實在唔出得街, 雖然待應端出來的時候是冒煙的, 但是仔細品嘗的時候發現個小籠包頂好硬, 好像還未熟透, 男朋友立即吐了出來, 說像是一舊泥膠, 我就覺得皮厚都算啦, 但係入面舊餡真係好靭, 咬唔開, 結果都冇再食落去喇, 至於紫米饅頭方面, 都係合格既!不過真係要趁熱食先好味, 同埋個賣相可以再改善下, 因為黎到個陣個饅頭有點甩皮, 而附上的煉奶味道好好, 同饅頭好夾, 順帶一提, 待應阿姐擠煉奶個動作好正, 有興趣既話不坊去點一客紫米饅頭XD, 仲有五殼米漿, 我記得以前點過, 米漿是用杯上的, 但係呢次竟然係原支上, 而且無奈既係, 待應阿姐端上的時招紙是沒有脫的, 原來是西龍傳香飯團的五觳米漿-.-“我們覺得好無奈, 我們立即衝上6樓的.西龍傳香飯團求個明白, 豈料西龍傳香飯團的阿姐俾唔到答案, 而氣憤的是, 西龍傳香飯團只售9元, 而北京拉麫店卻售10元!! 後來男朋友查出原來北京拉麫店同西龍傳香飯團都係屬西龍飲食集團., 但就是不明白為何會售價不同, 我點米漿係因為我以為真係北京拉麫店自製的, 豈料是支裝上枱, 實在有點被騙的感覺!! 仲要連倒落個杯既工夫到慳番, 實在冇誠意, 失望! 我記得佢個餐牌上面有 珍珠奶茶咖, 咁係咪會來自樓上8樓既台式飲品店呢??真係好想知道 : (
2013-01-26