2016-12-15 2876 浏览
今日和朋友們在尖沙咀吃完下午餐,即來到天后和銅鑼灣,和媽媽吃個日本晚餐。登龍街28號永光中心10樓登龍街28號永光中心11樓串燒御膳一人前$480各點選一人餐的我們,所吃的刺身是一樣的。包括: 蟹膏牡丹蝦,中吞拿魚腩,三文魚腩。牡丹蝦肉質結實彈牙,蟹膏把淡味蝦肉提味,很不錯哦我最怕吃到不新鮮,滑腍不結實的牡丹蝦,但這裡的蝦子不錯的。左囗魚邊沙律,味道甚有驚喜我很喜歡左囗魚,燒後魚肉油香四溢,入囗油脂爆發,但沙律醬汁略鹹。鵝肝多士, 鵝肝燒至香噴噴, 鵝肝味超特岀微焦鵝肝油脂滿瀉,不太愛鵝肝的我也很喜歡。黑豚露荀卷,和牛牛舌,廣島蠔,三文魚,蟹膏帶子,大蝦串燒一大盤串燒,賣相可吸引呢。薄黑豚肉包著鮮露荀,兩者味道合配,味道很好牛舌肉質帶嚼勁,但有點略靭。蟹膏太子是我最喜歡的,帶子軟腍入味,滿滿鮮甜感。牛肉Udon,烏冬幼身滑溜,湯底清甜,牛肉薄切得迷人,唯牛味不重。甜品為豆腐雪糕配巨峰提子醬,不用服務員說,我也測岀了啦,好開心。
登龍街28號永光中心10樓

登龍街28號永光中心11樓
串燒御膳一人前$480

各點選一人餐的我們,所吃的刺身是一樣的。

包括: 蟹膏牡丹蝦,中吞拿魚腩,三文魚腩。

牡丹蝦肉質結實彈牙,蟹膏把淡味蝦肉提味,很不錯哦

我最怕吃到不新鮮,滑腍不結實的牡丹蝦,但這裡的蝦子不錯的。
左囗魚邊沙律,味道甚有驚喜

鵝肝多士, 鵝肝燒至香噴噴, 鵝肝味超特岀

微焦鵝肝油脂滿瀉,不太愛鵝肝的我也很喜歡。
黑豚露荀卷,和牛牛舌,廣島蠔,三文魚,蟹膏帶子,大蝦串燒

一大盤串燒,賣相可吸引呢。
薄黑豚肉包著鮮露荀,兩者味道合配,味道很好

2016-12-14
2016-12-15 341 浏览
今天和友人來到銅鑼灣,試試有二間分店的勝八。時日晚餐,選擇鉄板串燒。海鮮御膳一人前$550先上的刺身有蟹膏牡丹蝦,中拖羅,三文魚腩。三文魚腩非常厚刺,咬下啖啖魚肉,拖羅的肥美度剛好,帶點點油脂。左囗魚邊沙律,魚肉滑溜,沙律內有蕃茄,粟米,唯醬汁小酸。燒銀鱈魚,魚肉滑嫩,撒上沙律醬汁,減輕油膩感。殼付帶子,以殼擺放已燒至外邊焦香的帶子, 賣相不錯。帶子彈牙,甚為結實,屬不錯的。燒南非鮑魚,大蝦。南非鮑魚未上台前先讓我們看看它多麽的生動,鮑魚入味彈牙,只是抹的油過多,有點過油。大蝦鮮美,爽囗鮮甜,味道不錯。饅魚炒飯,沒有澱粉酶又如可飽呢。最後一小碗滿爆鉄板燒香的炒飯,填飽你的肚子了。
海鮮御膳一人前$550

先上的刺身有蟹膏牡丹蝦,中拖羅,三文魚腩。

左囗魚邊沙律,魚肉滑溜,沙律內有蕃茄,粟米,唯醬汁小酸。
燒銀鱈魚,魚肉滑嫩,撒上沙律醬汁,減輕油膩感。
殼付帶子,以殼擺放已燒至外邊焦香的帶子, 賣相不錯。
帶子彈牙,甚為結實,屬不錯的。

大蝦鮮美,爽囗鮮甜,味道不錯。
2016-12-14
2016-12-07 367 浏览
日式料理店係我抵擋吾到的 所以個晚係cwb揀左依間店食睇menu有好多都想試柚子果酒 $68柚子味清新 帶甜 酒味都有平衡到 所以都幾驚喜鐵板馬刀貝 $176/2整得好香 有啲菇菌類 我最愛 馬刀貝姐係蟶子 新鮮彈牙 有黑胡樣調味 好香 仲有蒜蓉蔥 好惹味 但相對性價比無甘高磯煮鮑魚 $116/2凍食 漬過地煮 醬汁味襯托到鮑魚鮮味 同埋質感厚彈 好正依個可算是當晚亮點⭐-蟹肉蟹膏甲羅燒 $88濃郁膏油香 蟹肉既份量都吾少 會明顯食到一絲絲😋 配青瓜既食法係我第一次見😯 蟹肉蟹膏有個對比 可減輕膩感😉 但青瓜既量吾夠配晒啲蟹膏 最後單食蟹肉蟹膏更為邪惡😈海膽炒飯 $128炒得好香 但帶少少焦脆 上面既海膽 時而鮮甜 但有幾塊無甘鮮甜 帶少少苦 不過佢地炒飯內都有啲海膽粒 好香既鵝肝帶子壽司 $68壽司係我最愛 依個仲有入口即溶鵝肝同埋上面既爽甜既帶子 配得好 但飯較散有扣少少分抹茶雪糕都好濃 完美ENDING下次會試下佢地lunch 有折仲有牡丹蝦壽司送 好正~  加下佢地座位寬敞 環境不錯
日式料理店係我抵擋吾到的 所以個晚係cwb揀左依間店食

海膽炒飯 $128

鵝肝帶子壽司 $68
抹茶雪糕都好濃 完美ENDING
2016-12-05 404 浏览
今晚一行4人去食, 先來100蚊一隻的蟶子, 完全冇味。串燒一般, 炒野菜賣相同味都唔掂。 最恐怖是我哋叫咗鵝肝炒飯好耐都未嚟, 催了一次終於來了, 點知成碟都是飯蕉, 硬到不得了。 唯一是芝士年糕, 雞泡魚乾叫做不錯。
2016-12-04
2016-11-29 3155 浏览
其待我家公主長大後跟我們上日式料理店食壽司刺身,在等待的期間唯有找一些有熟食提供的日式餐廳。尋尋覓覓下去到登龍街永光中心上的「勝八鐵板串料理」。店內店外都沒有大驚喜,而且裝潢格局只有香港本地日式料理店的感覺。雖然餐廳主要食鐵板料理,但少了長長的鐵板燒枱及師傅再客人面前即席表演的場面。午市套餐有前後兩頁,一頁是熟食定食,大部分套餐都不過九十元。另一頁是鐵板燒定食,食材豐富又不行貨,但價錢不過二百元。《鐵板C $188 》這個餐食物豐富。首先有麵豉湯、 沙律、前菜及 刺身。【刺身】(三文魚併帶子)平平無奇。雖然三文魚營養價值高,但三文魚刺身比較多蟲,都是少食為上策。【鵝肝】鵝肝雖然厚身,但不夠油香。鵝肝下放了片薄白麵包,作用似是吸油多些。【牛肉厚燒】牛肉旁邊放入燒烤過的翠玉瓜及秋葵,食過鵝肝及牛肉後,正好需要些蔬菜去平衡一下。牛肉厚身非常有咬感,雖然不是什麼和牛韓牛,但是肉味重又嫩口。中間依然呈粉紅色,外脆內嫩,烹調時間恰到好處。【銀鱈魚、大蝦】大蝦堅大隻,大蝦已經拆殼,放便客人進食。銀鱈魚上唧上蛋黃上沙拉汁,銀鱈魚油跟沙拉汁混合後賣相大打折扣。【牛肉烏冬】最後送上的牛肉烏冬,清湯底味道,
鵝肝
【銀鱈魚、大蝦】大蝦堅大隻,大蝦已經拆殼,放便客人進食。
【牛肉烏冬】最後送上的牛肉烏冬,清湯底味道,剛好可以消去口中的油膩感。雖然是迷你份量,但牛肉片有兩大片,店方真疏爽。
《大蝦天婦羅定食 $98》這個餐相比下去,非常簡單又單調。除了大蝦天婦羅外,還有茄子、冬菇、青椒……等。味道不過不失,沒有什麼大賣點。
2016-06-26
2016-11-28 417 浏览
朋友請左我同男友食晚飯,去左銅鑼灣登龍街食日本野,是樓上舖,環境裝飾的好有日本風味。朋友叫了一支日本清酒配上得意酒杯仔,可把酒倒落酒杯可以睇到杯底不同公仔做形,而清酒飲落口不算太烈,順喉。餐前小食有爽口的准山漬。燒香了的魚翅干,睇到一條一條魚翅形的。味淋魚干,燒香了,有陣陣魚香味,煙煙韌韌,配酒食一流。磯煮鮑魚~~熱辣辣,香噴噴,即食即燒鮑魚,煙煙韌韌,配上特制燒汁,鍾意食海鮮的我,覺得非常“正”。海膽炒飯~~米炒軟硬識中,煙煙韌韌,材料又多,有紅蘿蔔,火腿絲,雜菜粒,炸香的蒜片及大份海膽,撈一撈,每一啖飯都食到海膽鮮味。雜菇豆腐~~雖然有少少濃左,但唔影響佢的味道,豆腐又滑又香口,配上新鮮菇菇,又鮮甜,又唔會搶左豆腐清淡味,面上加上蔥粒又搶眼又好味。真的非常多好友請我同男友食左一餐美味日本餐。

餐前小食

有爽口的准山漬。

燒香了的魚翅干,睇到一條一條魚翅形的。

味淋魚干,燒香了,有陣陣魚香味,煙煙韌韌,配酒食一流。
真的非常多好友請我同男友食左一餐美味日本餐。
2016-11-24 2379 浏览
係一般既日式料理裏面,價錢最貴一定係鐵板燒。因為除了食物外,仲有表演,可以欣賞佢一面燒一面食既氣氛。所以如果你晚飯食鐵板燒起碼要過千蚊。但是,如果你食午餐的話,價錢就會平一半或者以上!呢間餐廳之前家姐嚟過,佢話味道唔錯又抵食。打電話嚟訂位,食午餐原來宜家仲有85折,仲送每人一件黑松露牡丹蝦壽司,不過係限量,送完即止。睇下個menu, 個個餐都好似好吸引咁,我地揀咗一個A餐同一個C餐。每樣各有啲唔同,可以大家share食首先,先上刺身,有三文魚白魚甜蝦。每樣都有2件,新鮮爽口亦很肥美。根住就嚟左送既黑松露牡丹蝦壽司,牡丹蝦爽口鮮甜,但係配埋黑松露,黑松露味道很鮮很重,蓋過左蝦既鮮味。根住係鐵板串燒,有冬菇黑豚肉牛肋肉魚同海蝦。好欣賞呢到每款都有d,可以試多d款冬菇燒得好入味又夠軟熟,牛肋肉入味但係燒得耐左,有d老,魚味道清淡d,不過好在唔係好多骨。海蝦有淡淡既鹽味,味道清新鮮味。呢個係C餐既主菜,有大蝦銀鱈魚同鵝肝。大蝦好新鮮爽口,但係銀鱈魚燒得有d老,味道有點苦澀味。鵝肝配多士,鵝肝好香甘甜,多士仲有d甜甜地,令到個口腔充滿鵝肝既甘香。呢個係溫室野菜同牛肉厚燒。溫室野菜有瓜同菇。牛肉厚
刺身
黑松露牡丹蝦壽司
A餐
大蝦銀鱈魚同鵝肝
牛肉厚燒
呢個係溫室野菜同牛肉厚燒。溫室野菜有瓜同菇。牛肉厚燒有質感,好juicy好重肉汁,係半生熟,燒得好香,配埋蒜片一齊食,仲多左蒜香味。
牛肉烏冬
牛肉烏冬,烏冬煙韌牛肉鬆化,個湯味道很清,整體味道很配合。
炒飯
炒飯,我覺得似雜錦炒飯,有紅蘿白煙肉蛋,面頭仲有d蒜片,炒得好乾身,很香口。
雪糕
最後,我地想埋單既時候,經理問食唔食雪糕,可以請我地食。甜品真是一餐飯的結尾,用嚟做完結真係太好。雪糕係曲奇云呢拿,味道甜甜地仲有曲奇碎,同哈根打薯有d似
總括嚟講,我對呢餐飯真係好滿意。首先,價錢2個人300蚊都唔洗就食到鐵板燒,真係好抵食!款式有多,仲有85折同壽司送,姐係等於免加一
到最後仲要送埋雪糕,真係幾開心,仲要食到好飽
2016-11-23
牛肉厚燒
牛肉烏冬
雪糕
2016-11-21 287 浏览
同朋友去銅鑼灣食lunch,度度都見好多人,去到登籠街見到食肆林立,其中我地見到大家都熱愛既日本菜,諗都冇諗就入左去,打用餐牌,有好多選擇,其中二人鐵板定食有好多食品種煩,而且見附近好多人都點呢個餐,相信食佢冇錯啦!刺身有我最鍾意既三文魚,三文魚好甜又新鮮,色澤又好,天氣悶熱食呢個刺身前菜真係令人透心涼!然後,大蜆味噌湯上來了,蜆真的很大隻,入口鮮甜有蜆香,湯入口淡淡的不會過咸,午餐喝這個清湯最適合不過了!鵝肝可以係lunch 時間食到我地真係開心到飛起,鵝肝入口啖啖鵝肝香,油脂從口裡溢出,可說是入口即溶,再配合一塊烘得香香脆脆的多士,簡直十分配合。再上是南非飽魚片,原隻南非鮑魚切得一片片,很方便我們食用,入口很爽,鮮鮮的,有少少烤香,不到几分鐘我地已經食完。重點來了,這個和牛薄燒我是高度推薦的, 這個重120g絕無欺場,和牛入口即溶冇渣,牛味又濃郁,份量亦都十分多,而且和牛入面配有很多蔬菜餡料, 一齊放入口食真係好夾,食完我們已飽了很多!再來了溫室野菜和炒飯,野菜是炒什菜,因為有很多不種類所以頻色很豐富,又健康,而炒飯一小碗的,份量剛好,絕對考慮到我門之前已食了很多東西,不會太多而浪

再來了溫室野菜和炒飯,野菜是炒什菜,因為有很多不種類所以頻色很豐富,又健康,而炒飯一小碗的,份量剛好,絕對考慮到我門之前已食了很多東西,不會太多而浪費食物。

總括我們都很滿意這裡的食物,以這個價錢在銅鑼灣可以食到這麼多特別食材的午餐,很滿足呢!
2016-11-21 391 浏览
港🐷今日約左朋友去銅鑼灣食lunch 想食好少少又唔想太貴 有咩選擇?呢間主打鐵板嘅就啱哂港🐷喇 淨係Lunch都有二十幾款選擇 有烏冬有飯有鐵板燒都有刺身定食 而且仲做緊85折😆----------鐵板串燒 定食配炒飯 ( $118 )呢個set包5串串燒 兩款刺身 同一碗炒飯/牛肉烏冬 串燒有牛肋骨 黑豚肉 紫鮮梅醬鱚魚 冬菇釀黑豚 海蝦牛肋骨燒得啱啱好唔會太韌😛黑豚肉望落以為會好乾 但其實好淋幾juicy😉 冬菇釀黑豚係喺冬菇入面釀左黑豚肉去燒 唔會一咬就散 而且燒得好淋🍢炒飯 以為係普通日式炒飯 但原來面頭有海膽 😱海膽唔會好腥 飯落左煙肉炒 雖然loan左少少 但好香☺️-國產牛厚燒定食 ( $98 )跟一碗白飯 厚燒牛切到粒狀 好厚好juicy 而且幾入味 重牛味 有肥有瘦好易咬😁-每個定食都會有沙律 前菜(海哲)新張期內仲會限量發送黑松露蝦壽司 勁大隻蝦勁厚 黑松露味都出😌 最後仲有個黑芝麻雪糕-P.S. 設加一 85折優惠唔適用於公眾假期 詳情可以問番餐廳😉

----------
鐵板串燒 定食配炒飯 ( $118 )

國產牛厚燒定食 ( $98 )

2016-11-12
2016-11-18 324 浏览
昨晚朋友問我係邊度吃生日飯,我第一時間就想到勝八。之前都試過好幾次午餐,味道非常好味。昨晚點了2個dinner set,價錢都係~$350,有魚生,鵝肝多士,銀鱈魚,厚切牛肉,串燒,雞件,野菜烏冬,樣樣都好好味,而且老闆和職員的親切服務,令我更加覺得要常常來。值得推介

,而且老闆和職員的親切服務,令我更加覺得要常常來。

值得推介
  • 鐵板串燒
  • 鵝肝多士
  • 炒飯
2016-11-17 1569 浏览
成日都想食鐵板鐵又唔知邊家係真係好食!朋友介紹我黎呢間,話d野幾新鮮係真唔係呀,親身體驗先餐廳地方唔係好大, 但係d 位坐得幾舒服,夠哂闊落睇見咁多野食真係眼都花唔知食咩好,就問左店員有咩好介紹先黎一人一隻磯煮鮑魚鮑魚好有鮮味!口感十非爽口又彈牙跟住就係鵝肝帶子卷鵝肝,帶子仲有青瓜鵝肝入口即溶濃濃既鵝肝非常香口 軟硬適中 加埋鮮甜既帶子 再配埋清新既青瓜美中不足既係個飯比較容易散甲羅揚有多蟹肉係入面配埋青瓜一齊食非常之香口! 香濃既蟹膏配上清新既青瓜一流既配搭 最後青瓜唔係好夠就咁食蟹膏都好正呢個真係非常滿足!鐵板馬刀貝加埋菇同楊蔥馬刀貝燒完好香口, 本身口感就好爽口佢有少少黑椒 過眼雲煙既辣 美式紙火鍋涼涼地點少得火鍋個火鍋係細細個一人火鍋個隻唔駛驚會食到好飽食唔到其他野,牛肉就有三大塊, 牛肉係好淋身 肉質唔會好韌火鍋有豆腐白菜金菇, 清清地食下蔬菜又唔錯暖下個胃又係唔錯之選海膽炒飯個飯炒得幾香口,但海膽就有少少苦最後埋單竟然有85折,有d驚喜原來星期日至四既晚市都有85折, 係星期五,六,紅日, 同紅日前夕就無咁岩係平日去,哈哈哈非常滿足的離開
成日都想食鐵板鐵

又唔知邊家係真係好食!

朋友介紹我黎呢間,話d野幾新鮮

係真唔係呀,親身體驗先
餐廳地方唔係好大, 但係d 位坐得幾舒服,夠哂闊落

睇見咁多野食真係眼都花

唔知食咩好,就問左店員有咩好介紹

先黎一人一隻磯煮鮑魚

美中不足既係個飯比較容易散

有多蟹肉係入面配埋青瓜一齊食

非常之香口! 香濃既蟹膏配上清新既青瓜

一流既配搭 最後青瓜唔係好夠就咁食蟹膏都好正

呢個真係非常滿足!
鐵板馬刀貝

加埋菇同楊蔥

馬刀貝燒完好香口, 本身口感就好爽口

佢有少少黑椒 過眼雲煙既辣
美式紙火鍋

涼涼地點少得火鍋

火鍋係細細個一人火鍋個隻

唔駛驚會食到好飽食唔到其他野,

牛肉就有三大塊, 牛肉係好淋身 肉質唔會好韌

火鍋有豆腐白菜金菇, 清清地食下蔬菜又唔錯

暖下個胃又係唔錯之選
海膽炒飯

個飯炒得幾香口,但海膽就有少少苦
最後埋單竟然有85折,有d驚喜

咁岩係平日去,哈哈哈非常滿足的離開
  • 甲羅揚
2016-11-11 247 浏览
朋友介紹來呢家銅鑼灣食鐵板燒餐廳,十二點正黎到可以靜少少傾計,但未到一點已經爆晒場,建議去之前一定要訂位。Set lunch Menu都有幾多選擇不同配搭嘅鐵板燒定食飯餐而且價錢都唔算貴幾十蚊至百幾蚊一位,仲有八五折。我今次揀咗日式鐵板串燒,頭盤有刺身兩款另外店員話每日首50名顧客可以送黑松露牡丹蝦壽司一件,呢隻牡丹蝦刺身好彈牙好新鮮好好味配合黑松露令到牡丹蝦更出色。主菜中我最欣賞燒帶子,新鮮好味帶子燒到半熟上面有少少蔥花同埋一些醬汁係殼上面作調味好正好惹味!仲有鵝肝入口即溶配合多士有助減低油膩感!我朋友就極度推介牛肉薄燒配合蔥花味道非常一絕,而且係即叫即燒熱辣辣,正!而我就極度欣賞溫室野菜有菇片翠玉瓜茄子燒到好juicy,極度新鮮爽口好味道。最後最後仲有到庭烏冬做同埋雪糕做結尾,呢份午餐令我非常滿足!
2016-11-10 415 浏览
之前在勝八食過Lunch,感覺不錯,不過食神同事話晚餐一樣OK,所以這晚放工後就一齊去了~ 甲羅揚 $88 一個蟹殼上鋪滿蟹膏放在爐火上,看氣勢就令我想起了日本有名的樂字頭了,果然味道亦沒有令我失望,唯一挑剔是用青瓜點蟹膏的食法有點麻煩,我覺得直接用匙羹將甘香味豐的蟹膏送入口會更加過癮及滿足。 刺身拼盤 $320 刺身有牡丹蝦、帶子、三文魚、吞拿魚、海膽、油甘魚,海膽份量不少,我跟朋友一人拿著一塊青瓜將鮮甜海膽送進口,濃厚味道實在令我想大呼一句:好正! 油甘魚亦非常出色,魚酒香氣在口中爆發,食完還有餘韻。 秋刀魚刺身 $118 經理推介的秋刀魚刺身,說是9 月至10月中的秋刀魚會最肥美,我跟朋友反正沒有食過秋刀魚刺身,所以就嚐一嚐吧。點了他們為秋刀魚特製的醬汁,秋刀魚跟三文魚大不同,食著會有很輕微的腥味,但當中亦帶鮮甜味,油脂豐富我覺得很不錯。 蒲燒鰻魚 $148 份量很足的燒鰻魚,味道一點也不輸日本的食店,鰻魚肉厚而且燒得鮮嫩,魚肉還是充滿油脂軟綿綿的,就是爭了一碗白飯。旁邊的醬油我覺得不用點了,鰻魚上的醬油已經很夠味。 明太子飯團 $30 香港近來十分盛行明太子,有人熱愛亦有人對它

甲羅揚 $88

刺身拼盤
刺身拼盤 $320

秋刀魚刺身 $118

蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚 $148

明太子飯團
明太子飯團 $30

香港近來十分盛行明太子,有人熱愛亦有人對它避之則吉。經過溫火燒燙的飯團十分香脆,明太子亦已帶點乾身,一點都不腥,算是我杯茶。

這一餐有令我置身日本居酒屋的感覺,但是不會語言不通雞同鴨講。
2016-10-11
刺身拼盤
蒲燒鰻魚
2016-11-08 223 浏览
High BallHigh Ball has always been my standard drink nowadays whenever I am going to any Japanese restaurant because I am hooked with it since my last trip to Osaka. Simply just whisky and soda water, the size was this drink is almost double the size of the ones I had in Japan. The whisky taste was pretty standard and the soda water radio was just right. It was a pretty strong mix and I would highly recommend it if you are a whisky lover or a strong drinker. Marinated Abalone The delicate shellf
High Ball
Marinated Abalone
The delicate shellfish is marinated in light Japanese soya sauce and probably other kinds of marination for a long hour. A good size of abalone has been put into 4 pieces until bite size. It was super tender and juicy after absorbing all the sauce from the marination. Slightly savoury but the fresh sea water taste from the abalone remains.
Deep fried Mehikari
A deep fried small piece of Mehikari which is a rare kind of fish with a high fat content, therefore, the fatty fish taste was still pretty pronounced after being deep fried until perfectly crispy. A drizzle of lime would kill the fishy taste and would bring out extra flavour from the flesh. Don't worry, the bone was also deep fried until crunchy so it was quite a unique piece.
Grilled Japanese sweet potato
Since it is a teppanyaki restaurant so some grilled food would be needed. We have just ordered a basic Japanese sweet potato to share. The portion was a big bigger than I expected because each piece was big in size. The sweet potato had been grilled until golden crispy on the outside, any still soft and slightly powdery inside. The sweetness was over the top which was very enjoyable to me.
It was just a quick dinner for me and my friend and I can't wait to come back to their 10/F for some other Izakaya food!
2016-11-07
2016-11-02 2222 浏览
朋友介紹來銅鑼灣這間吃鐵板串的日本餐廳!果然無介紹錯~岩晒我呢個咁鍾意食海鮮既人!餐廳門口的旗幟和日式燈籠,好有日本的感覺! 好喜歡餐廳開放式廚房的設計,令客人可以睇到師傅整自己點的鐵板! 好~睇下menu先~~ 咁多野食,就等朋友發板啦!我就飲住杯梳打,乖乖等食咯!要攪勻底部的巨峰提子漿和上層的梳打,甜甜地,好多氣,幾清涼!店員介紹每年9-11月係食秋刀魚嘅最佳季節,所以我地叫黎試試~一食真係嘩一聲!!肉質好滑嫰,非常肥美油膩!秋刀魚切得厚薄均勻,薄薄的脂肪層,咬開後,鮮甜味在口中縈繞不停!輕輕沾上香蔥醬酒 更有風味!用被起肉的魚骨卷起圍住魚生片,見到師傅起肉的功傅真係唔少!燒味醂河豚魚乾:面層的蜜糖煎得好香脆食落有點像豬肉乾 但肉質較易咬同埋"林"d 好入味但一d都唔覺得咸~ 送酒一流!!炒蟶子肉質彈牙 ,黑椒味突出, 配合炸蔥和香蔥味調出來味道不錯 加入芽菜、翠肉瓜和菇,增添不同口感幾好這日式的鐵板炒法,真係不錯,鎖住蟶子肉汁和味道 從旁邊的伴碟可以睇得出餐廳有用心裝飾!燒蕃薯,燒得夠乾身和有咬口~不會腍 中間幾粉,咬開唔會散晒,夠結實~ 食下去淡淡蕃薯甜味幾好!2條炸目光魚,
朋友介紹來銅鑼灣這間吃鐵板串的日本餐廳!

果然無介紹錯~岩晒我呢個咁鍾意食海鮮既人!

餐廳門口的旗幟和日式燈籠,好有日本的感覺!
好~睇下menu先~~
咁多野食,就等朋友發板啦!

我就飲住杯梳打,乖乖等食咯!
巨峰梳打
要攪勻底部的巨峰提子漿和上層的梳打,

甜甜地,好多氣,幾清涼!
秋刀魚刺身

用被起肉的魚骨卷起圍住魚生片,見到師傅起肉的功傅真係唔少!
燒味醂河豚魚乾
燒味醂河豚魚乾:面層的蜜糖煎得好香脆

食落有點像豬肉乾 但肉質較易咬同埋"林"d

好入味但一d都唔覺得咸~ 送酒一流!!
鐵板馬刀貝 (2隻)

加入芽菜、翠肉瓜和菇,增添不同口感幾好

這日式的鐵板炒法,真係不錯,鎖住蟶子肉汁和味道
從旁邊的伴碟可以睇得出餐廳有用心裝飾!
燒蕃薯
燒蕃薯,燒得夠乾身和有咬口~不會腍
燒蕃薯
 中間幾粉,咬開唔會散晒,夠結實~ 食下去淡淡蕃薯甜味幾好!
炸目光魚 (2條)
2條炸目光魚, 整條每一個部位都炸得非常酥脆!魚頭 魚骨都能吃 ! 究竟係點先炸到咁正?

魚肉都幾多,肉質算幼滑~夠入味~配合鮮檸檬汁 帶出魚肉鮮味
驚喜是,魚肉的肉汁仍能保留 啖啖新鮮好滋味

腌蓮藕 酸酸地 中和炸魚的油膩感
海膽炒飯
炒飯一來到已經聞到好香,用鐵板炒真係特別有風味!

有煙肉的煙燻香味和海膽的油潤鮮味,

炸蒜和香蔥令炒飯更惹味!

仲有洋蔥粒,蘿蔔粒

除左與飯同炒的海膽外,還有鋪面的海膽

味道吾算濃 但好嫰滑 甘甜下喉後有少少回甘

每粒飯炒得好煙韌 煙肉的油香亦滲進每一粒飯❤️

同行朋友讚不絕口 食到清碟!

真心高水準~又好抵食!會再encore!!
巨峰梳打
燒味醂河豚魚乾
鐵板馬刀貝 (2隻)
燒蕃薯
炸目光魚 (2條)
  • 味醂魚乾
  • 甲羅揚
  • 磯煮鮑魚 (2隻)