2015-07-14
今晚食咗一餐超豪晚餐. 點解會咁豪! 就係因為好好朋友生日. 佢又好鐘意食日本菜. 咁就即刻上網搵吓啦! 發現咗呢間 "勝八居酒屋". 就去呢間啦!首先當然要叫個刺身食吓啦! 勝八刺身大盛. 有7款刺身 (三文魚腩. 拖羅, 帶子, 牡丹蝦, 油甘魚, 鱆紅魚腩, 鯛魚)拖羅不得不讚. 肥美, 入口即溶個感覺超正!帶子又大又鮮甜; 油甘魚肉厚; 劍魚味道就比起其他就冇咁吸引. 牡丹蝦大大隻. 油甘魚, 鱆紅魚腩, 鯛魚因為厚切, 食落啖啖肉. 好有口感第二味就係生蠔. 我地叫咗日本生蠔及愛爾蘭生蠔. 我就鍾意日本生蠔. 因為夠大隻, 而且好有蠔味. 軟唸唸感覺好正. 而愛爾蘭生蠔就比較細隻. 蠔肉比較實少少. 而且比較淡味. 但兩款蠔真係非常生鮮. 再嚟一個勝八沙律. 沙律用咗沙律菜, 車厘茄, 蟹肉, 乾蔥. 仲有最特別係中間放咗一件又滑又大嘅豆腐. 再用一個芝麻醬做汁. 好開謂.食完開謂嘅沙律. 當然要叫返一樣飽肚嘅食物啦! 店員介紹咗一個 "木章魚蒸飯". 呢個飯有咩特別?!等我話比大家知啦!係我八返嚟架原條木章魚只用少許鹽. 就同埋D配料一齊放係飯面一齊蒸焗. 配料有: 蛋絲,
拖羅不得不讚. 肥美, 入口即溶個感覺超正!
再用一個芝麻醬做汁. 好開謂.
等我話比大家知啦!係我八返嚟架
原條木章魚只用少許鹽. 就同埋D配料一齊放係飯面一齊蒸焗. 配料有: 蛋絲, 冬菇絲. 蔥絲. 紅蘿蔔絲. 特別要讚一吓紅蘿蔔絲. 因為我同朋友都好唔鍾意食紅蘿蔔絲的. 當我地一見到煲飯就話大獲啦! 咁多紅蘿蔔絲, 點算呀! 但叫咗冇理由唔食啦! 就"筆"一匙羹試吓啦! 哇哇哇! 好好味呀. 完全冇一種草青味. 而且好唸. 真係估佢唔到呀!
謂返條木章魚. 雖然魚骨比較多. 但好有魚味. 而且魚肉都幾厚. 而且D魚味浸入咗飯裡面, 再加上奄魚的鹽. 所以整個飯又香又有少少鹽味, 最後兩個人食清晒煲飯. 真係好好食呀!