位於油麻地出口外面既嘉多利麵包店長期都大排長龍,佢最出名既係4點鐘先出爐既布甸麵包咁多人排隊都知佢既布甸麵包係好食啦,不過重有d咩係好食同唔好食呢?🤔為食貓前幾日咁岩就買到佢既抹茶紅豆bagel同埋紫薯麻薯麵包抹茶紅豆bagel本身買既時候無咩期望,點知食落好有驚喜♥️佢個麵包皮焗得好香,外面好有咬感,內面軟,而入面既cream似係clotted cream,好香奶味,加埋紅豆就非常有口感👍🏾紫薯麻薯麵包呢個麵包就唔好咁好食,唔知係咪凍左,外面係軟林林,入面都係。雖然入面既紫薯份量好多,但無咩質感,不吃也罷🙈為食貓推介西貢另一間餅店既同款麵包,佢係外脆內軟既,更加好食👍🏾 (為食貓下次再經過,試下其他麵包先

抹茶紅豆bagel
抹茶紅豆貝果

紫薯麻薯麵包
紫薯麻薯麵包

為食貓下次再經過,試下其他麵包先

抹茶紅豆貝果
2022-04-28 349 浏览
嘉多利最出名嘅當然係法式布甸包但直到而家我都係未試到🥲咁就食下佢嘅麵包先啦😋麵包嘅款式有好多而且都唔貴😜🔸台灣3Q餅 $9超多餡料😚有麻糬,超多紅豆蓉🫘肉鬆同鹹蛋黃🙌🏻而酥餅上面有大量芝麻😙口感十分豐富🤩食哂成個真係幾飽肚💦超推介大家買黎食下😆但要要小心食到周圍都係🤣🔸咖啡鬆餅 $8鬆餅上面有好多朱古力粒🍫而咖啡味唔係好重☕️口感有啲似蛋糕🍰但都係好食嘅😙🔸明太子法包$18/3呢個我超鐘意🫶🏻法包上面有明太子加紫菜👐🏻而中間夾滿明太子沙律醬🤤真係超夾💫而法包即日食嘅話會有d脆😚🔸芝士軟包 $18/3包好鬆軟🙌🏻包裡面有一條芝士🧀芝士控必買❣️🔸芋泥肉鬆貝果🥯$15/2呢個有d失望🤧芋泥同貝果都冇問題但肉鬆就出事😣就係肉鬆有d餿味😢我係完全接受唔到😕🔸芝士貝果🧀$15/2貝果好鬆軟🙌🏻而中間係Cream cheese🧀個人就唔太鐘意cream cheese但都可以接受😗

🔸台灣3Q餅 $9

🔸芋泥肉鬆貝果🥯$15/2

🔸芝士貝果🧀$15/2
  • 台灣3Q餅
2022-04-26 266 浏览
嘉多利麵包布甸一向出名好食,近期更推出新口味,就係京都抹茶紅豆麻糬法式布甸。今日有幸收到好友的小禮物, 我這個抹茶控真係超開心又驚喜。打開盒已經比它的外型吸引,這布甸包佈滿大大粒紅豆及配上海量京都小山園抹茶粉,抹茶味回甘香濃,再加上香甜又大粒的紅豆簡直一絕,除了外表,“它”都好有內涵㗎!中間的麻糬煙煙韌韌,而布甸又香又滑,口感層次非常豐富多元。今日收到時因為涼了,所以用微波爐翻熱一下,出奇地仍有外脆內軟,裡面依舊然細滑香嫩。
今日有幸收到好友的小禮物, 我這個抹茶控真係超開心又驚喜。
京都抹茶紅豆麻糬法式布甸
2022-04-14
外卖送餐
其他
  • 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸
2022-04-25 221 浏览
又加多娜又嘉多利,而家都唔係好識分間野改到叫咩名,好似話之前因為撞左名,trademark 既問題,所以改左個名。食左加多娜都一排,都係去買麵包多,次次如果近佢出布甸既時間的話,都會好多人,有時真係嚇親,排到成條街都係人。如果星期六日去買麵包,就算唔係買布甸,入便都人生人海。次次去到都會買佢既肉鬆牛奶包,芝士軟法同芝士包。幾個包都好有特色,肉鬆牛奶包既咸同甜相夾得好配合,不過實在太邪惡,好食都唔敢食咁多。芝士包雖然好食,但太細個,一啖都食曬。
2022-04-24
2022-04-25 264 浏览
外表雖然係一間普通面包店,但係入面賣嘅野就一d都吾普通。平民bagel $9@1, $17@2bagel係出面閒閒地都15-20蚊個,但喱到只係$9,雖然睇落去細細個,但餡料分分鐘多過出面廿蚊果d。今次就買左個芝士bagel試下,入面cream cheese勁多勁正平民芝士乳酪包$7@1,$20@3雖然bagel已經好正,但呢個芝士乳酪包絕對係冇得頂,入邊都係有大量嘅Cream Cheese,個包超級軟熟,仲有幾粒正方形硬啲嘅芝士。上次試咗佢嘅紫薯麻薯都好正,好香椰汁味,紫薯蓉亦都好滑。我仲有好多嘢要試呀
外表雖然係一間普通面包店,但係入面賣嘅野就一d都吾普通。

平民bagel $9@1, $17@2

平民芝士乳酪包$7@1,$20@3

上次試咗佢嘅紫薯麻薯都好正,好香椰汁味,紫薯蓉亦都好滑。

我仲有好多嘢要試呀
外卖自取
經過油麻地,一定要喺A出口,去加多利買麵包每次經過都有好多人,所以最少都要4/5 分鐘先入到舖頭。其實價錢都唔平,$20得3個麻薯波波雖然份量比出邊大50%,不過咬落去就知道 - 真係真材實料記得一定要新鮮食!!擺咗入雪櫃,整返熱都冇咁好食紫薯,麻薯各佔一半 ,無試果喺出邊麵包舖食到咁真材實料!芝士波波入邊仲有cream cheese,雖然食咗一個都有啲膩的感覺,你不過夾埋一杯熱咖啡☕️,係下午茶嘅首選!如果經過油麻地一定要試
經過油麻地,一定要喺A出口,去加多利買麵包

每次經過都有好多人,所以最少都要4/5 分鐘先入到舖頭。

其實價錢都唔平,$20得3個麻薯波波

雖然份量比出邊大50%,不過咬落去就知道 - 真係真材實料

記得一定要新鮮食!!
擺咗入雪櫃,整返熱都冇咁好食

紫薯,麻薯各佔一半 ,無試果喺出邊麵包舖食到咁真材實料!

如果經過油麻地一定要試

紫薯麻薯波波
紫薯麻薯各佔一半
  • 紫芯麻薯
  • 芝士乳酪
不少人去嘉多娜都係為左買布甸麵包,其實佢地仲有好多款式麵包,真材實料、冇化學添加👍🏻上網有人推薦炒蛋餐肉包、台灣3Q餅、芝士吐司,今次去到就已經賣哂,留返下次先再試🙈迷你系列|$7/個、$20/3個|9/10揀左紫芯麻糬、芝士乳酪、合桃栗子,超值得推介🥰三款小麵包都好軟熟,而且少甜,更易食返餡料味道,師傅每日都會自家煮製麻糬,保證新鮮煙韌紫芯蕃薯打成蓉,好綿密口感,帶天然甜味,芝士乳酪外表可能冇咁討好,但其貌不揚卻令我好有驚喜🤣入面cream cheese好滑,鹹鹹香香,唔會覺得好膩,合桃栗子同樣都係好足料,栗子迷會很喜愛,合桃存在感比較低,但我幾喜歡佢呢個比例提子鬆餅|$9|6.5/10雖然同上年比加左價,但比起出面店舖都係幾抵食,一開始以為店員比錯左原味我😂因為呢個鬆餅表面係冇提子粒,切開先發現有少許提子乾,食落唔會好乾,味道對得住價錢,不過提子乾真係好少🥲合桃酥|$7|7/10合桃酥一大塊都係$7,大過手掌😝口感蓬鬆酥脆,唔會好痴牙,不過合桃香氣就唔算好突出

迷你系列|$7/個、$20/3個|9/10
揀左紫芯麻糬、芝士乳酪、合桃栗子,超值得推介🥰

提子鬆餅|$9|6.5/10

合桃酥|$7|7/10
2022-04-20
2022-04-20 236 浏览
已經紅左一段時間既大熱店,亦因為疫情關係為免聚眾而一度停售名物~法式布甸。最初認識呢間餅店並不是因為法式布甸而係吐司、鬆餅同3Q餅🥰最近再去二訪亦有機會一嚐排隊得來既布甸。對我黎講,太甜,並非我杯茶。不過不得不承認法包杯布甸又好match👍未試過既,可以一試但再排隊就未必了。推介既係咖啡鬆餅,超濃郁咖啡味♥️tea time 配杯茶一流呀🥰仲有3Q 餅,食一個超滿足🤩🤩內有肉鬆、麻糬、咸蛋黃、紅豆蓉

2022-04-18 419 浏览
我係為左布甸而嚟點知公眾假期唔會整🥲哭出來唔怪得知條龍唔係咁長😩😩😩咁唯有買妹子話好食到黐線嘅椰汁芋頭酥其實排隊嗰陣我見到椰汁麻薯3Q餅真係好想買點知剩返一個,排咗幾個人佢都仲喺度然後又點知又俾我前面嗰位亞嬸買咗🥲哭第二次Anyway, 椰汁芋頭酥都真係幾好食雖然買完都經過咗半個鐘先去到妹子屋企不過佢依然都仲係暖暖地,芋頭個味道完全唔太甜,又有好香芋頭味真心唔錯妹子嫌我買兩個唔夠添😂😂但係我依然都係想食嗰個麻薯多啲🥲公眾假期唔整,仲要平日四點半先有,服務分真係想俾零😑
我係為左布甸而嚟
點知公眾假期唔會整🥲哭出來
唔怪得知條龍唔係咁長😩😩😩

咁唯有買妹子話好食到黐線嘅椰汁芋頭酥
其實排隊嗰陣我見到椰汁麻薯3Q餅真係好想買
點知剩返一個,排咗幾個人佢都仲喺度

然後又點知又俾我前面嗰位亞嬸買咗🥲哭第二次
Anyway, 椰汁芋頭酥都真係幾好食
雖然買完都經過咗半個鐘先去到妹子屋企
真心唔錯
妹子嫌我買兩個唔夠添😂😂
但係我依然都係想食嗰個麻薯多啲🥲
公眾假期唔整,仲要平日四點半先有,服務分真係想俾零😑

2022-04-17
2022-04-17 439 浏览
上次不勞而獲🤣就有得食「原味法式布甸包」,今次要自己親身黎朝聖一下「嘉多娜麵包店」,其實都係為左個「京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包 」🤪上年推出的原味法式布甸包已經大排長龍,加埋今年二月新推出的抹茶紅豆麻糬法式布甸包,令到排隊嘅人數更加癲,但推出無耐就因為第五波而暫停咗。我今次都好有誠意架,早左成一個鐘黎,不過前面都已經有2X 人排緊隊😅🌟提提大家:布甸包星期日暫停供應💚抹京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包 $23💚~ 個賣相真係非常吸引,抹茶配紅豆,依個組合簡直係Perfect Match。抹茶布甸好滑好香,好濃郁的抹茶味,甜度啱啱好。紅豆食落甜甜地,加埋中間有舊麻糬好煙韌,成個布甸包口感超豐富。💛原味法式布甸包 $15💛~ 法式布甸質地好嫩滑,有好香的奶味,配埋布甸包又係無得輸👍🏻🥯抹茶紅豆貝果($15/ 2個)~ 賣相都好可愛,$15就有兩個Bagel仔,唔係唔買呀🤣相對布甸包,貝果的抹茶味比較淡,有淡淡既回甘味,貝果入面嘅Cream Cheese同軟綿綿的紅豆超好食,貝果亦好煙韌,整熱左更加好食😋💕今次我仲試左兩個食法,分別係凍食❄️同埋焗爐翻熱🔥❄️凍食:法包皮好煙韌有咬口,有啲似軟身嘅ba

🌟提提大家:布甸包星期日暫停供應

💚抹京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包 $23💚

💛原味法式布甸包 $15💛

🥯抹茶紅豆貝果($15/ 2個)
~ 賣相都好可愛,$15就有兩個Bagel仔,唔係唔買呀🤣

💕今次我仲試左兩個食法,分別係凍食❄️同埋焗爐翻熱🔥
❄️凍食:法包皮好煙韌有咬口,有啲似軟身嘅bagel,雪凍左中間嘅布甸比較挺身,布甸超軟滑,Creamy奶香味幾濃郁
🔥焗爐翻熱:焗熱之後法包即刻變到脆卜卜, 法包就會外脆內軟,不過個布甸餡就會變到超級流心,一切開爆醬湧晒出黎😍

🤩個人比較鍾意凍食,你地呢? 😋

📍嘉多利天然酵母手作麵包店 (油麻地)
油麻地碧街54號地舖
2022-04-17 264 浏览
上年分別係油麻地同佐敦分店買過布甸包, 之後都食過唔同舖頭既出品, 始終覺得嘉多利係最好食, 果然法式布甸包一哥地位唔係咁易取代呢近期仲新出左小山園抹茶紅豆口味賣相超吸引, 作為抹茶控既我終於係復活節假期抽到時間去排隊啦而家既出爐時間只得每日16:30一轉, 每人限買原味4個抹茶2個, 留意返星期日係冇得賣架當日14:50去到已經排緊第8個, 排排下聽到有位女仕話早一日15:30排隊企轉彎位後既快餐店門口已經買唔到抹茶布甸包, 想排隊既朋友可以參考下~唔知點解今次我買既原味好似比以往流心, 有兩個包都瀉左少少餡出嚟, 不過味道不變,一樣咁好味!抹茶布甸包內餡非常濃茶味, 有啲人會覺得偏苦, 但我就覺得勁正, 甚至超越左原味既地位😂包體亦都加入左抹茶粉, 並非用返原味既普通法包, 實屬誠意之作, $23抵比啦~
2022-04-16
120 分钟 (外卖自取)
  • 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包
  • 法式麵包布甸
本來想試布甸包( ´Д`)y━・~~可惜個陣因為疫情關係停左😢😢表示:好想試!不過一場去到,當然買下佢其他麵包試下啦~🥯🍞佢其他麵包都唔差!又平又好食,性價比一流🤤🤤佢啲麵包餡落得完全唔手軟( ´▽` )ノ!
2022-04-13 285 浏览
這裏要買布丁當然是要排隊,但究竟是每人限買一個兩個三個定四個,答案是每人兩個綠色四個黃色(不能作準,這是根據我上次去他告訴我的quota )食過綠色的綠茶紅豆麻薯布丁,又食過黃色最傳統這個布丁,我們一家都比較喜歡吃黃色,因為綠色的綠茶他們選擇用比較苦澀味的茶味來做底,可能是為了中和布丁甜品的甜味,但是我們覺得甜啲好食啲,所以我們喜歡黃色原味。另外如果不喜歡排隊,我們亦會專攻3Q 酥,芋頭酥,咖啡鬆餅。

2022-04-12 249 浏览
今日試左原味同紅豆綠茶兩款麵包布甸。原味個布甸餡好香好濃烈亦都應該好邪惡,紅豆綠茶嘅紅豆好淋好甜,反而綠茶餡個味就over 左d,有啲苦。個人覺得,原味比較出色而且也相當抵食。
今日試左原味同紅豆綠茶兩款麵包布甸。
個人覺得,原味比較出色而且也相當抵食。
2022-04-12
其他
食出面連鎖店嘅空氣麵包,只係為咗填肚但嘉多利嘅麵包,可以令你感到幸福💓每次有機會旺角/油麻地,都必定過嚟買幾個麵包!呢度最熱門可能係布甸麵包,但係本人沒耐性排隊,只試過其他出品🌟芝士吐司滿滿芝士粒,非常之香濃,可以喺屋企自己焗一焗熱🌟芝士乳酪包唔好睇佢細細個,入面既有芝士粒,又有cream cheese, 香甜軟滑,而家size啱啱好,唔會膩🌟紫薯麻糬包紫薯泥多,唔會太甜,配合煙韌麻糬,有驚喜🌟牛奶肉鬆香甜Cream配上微脆肉鬆,太享受了☺️希望嘉多利快啲喺港島開分店!😋😋😋
食出面連鎖店嘅空氣麵包,只係為咗填肚
但嘉多利嘅麵包,可以令你感到幸福💓

每次有機會旺角/油麻地,都必定過嚟買幾個麵包!

🌟芝士吐司
滿滿芝士粒,非常之香濃,可以喺屋企自己焗一焗熱

🌟芝士乳酪包

🌟紫薯麻糬包
紫薯泥多,唔會太甜,配合煙韌麻糬,有驚喜

🌟牛奶肉鬆
香甜Cream配上微脆肉鬆,太享受了☺️

希望嘉多利快啲喺港島開分店!😋😋😋