2008-10-08
04/10 下午4 時報告新擴充舖頭, 一行二人還未嘗過劉森記, 特地來試一次我們叫了:蝦子撈麵x2, 一個加上雲吞, 另一個加了墨魚丸. 先說蝦子撈麵, 麵真的十分彈牙爽口, 沒有蜆水味(最基本要求), 上面舖滿很多蝦子, 未吃之前己聞到陣陣蝦香味, 但吃下去蝦子本身沒有味道(電視個阿蘇話係咁), 所以會覺得比較淡, 不過食完之後成個口都係蝦子, 我覺得好有趣; 但相比起澳門的蝦子撈麵,香港的不是不好吃, 不過還是澳門好食一點.... 雲吞比較普通, 不吃也沒損失, 但是墨魚丸, 很粉很爛, 乜食墨魚丸係咁嫁? 還是不要吃....凈牛腩: 有生菜舖底, 唔使另叫菜, 牛腩硬度適中, 不會太硬太'淋', 醬汁非常入味(應該是柱侯醬), 大概煮前'yip' 好, 還有炆到夠火喉, 加上大件夾抵食, 必試!!.環境比較擠迫, 不適合一大班人去, 要預時間排隊, 我星期六下午4點都要等15分鐘
新擴充舖頭, 一行二人還未嘗過劉森記, 特地來試一次
我們叫了: