2008-12-12 15 浏览
(2星期前食評)見呢度長期係好評餐廳十強之一, 同男朋友黎試下我要左水餃蝦籽撈粗麵, 水餃真係幾好食! 蝦又大隻又爽口, 入面有蝦籽.. 但係得兩隻... 夾左隻俾男友就只剩一隻了, 不夠滿足 撈粗唔錯, 麵彈牙, 好多蝦籽, 好食! 不過我覺得可以再濃味d男友要既係牛筋蝦籽撈幼麵. 牛筋麻麻, 係爽果種, 我地鍾意食稔既多d.. 而且得幾條.. 撈幼麵ok喉嚨唔舒服, 唔敢食檯面既醃蘿蔔. 下次有機會再試好多人, 當日要搭檯, 坐得都好迫下, 不過黎得都預左喇男友覺得普通, 可能距唔太鍾意食蝦籽.. 我就覺得唔錯, 水餃真係幾好食, 但唔係好有驚喜果隻
(2星期前食評)

見呢度長期係好評餐廳十強之一, 同男朋友黎試下

喉嚨唔舒服, 唔敢食檯面既醃蘿蔔. 下次有機會再試

好多人, 當日要搭檯, 坐得都好迫下, 不過黎得都預左喇

2008-12-10 11 浏览
終於試新野!近來同學成日討論呢間d蝦子麵,搞到我真係好心急想黎試!要了水餃蝦子撈同鵝腸蝦子撈。水餃蝦子撈水餃數量少,但每隻都包得極飽滿,木耳筍絲份量十足,而且內裡更有原隻鮮蝦!鵝腸蝦子撈鵝腸亦很大堆頭,夠爽口,不過下次不會再叫了,始終要靠豉油吊味既食物都不太對我口味。講返最出名既蝦子撈先,蝦子鋪滿成碟麵,有香味,但食落唔夠咸。麵條彈牙而無梘水味,水準之作!不過成餐入面,我最鍾意既始終係玻璃瓶既醃蘿蔔!微酸,夠醒胃,同朋友仔2人已掃了1/4樽。可以的話,真係想食曬添呀

要了水餃蝦子撈同鵝腸蝦子撈。

水餃蝦子撈

鵝腸蝦子撈

2008-12-07 9 浏览
去電腦節, 順道到此一試可能今日電腦節, 人頭湧湧, 食雲吞麵都要等位我每次到澳門, 都要一吃蝦子撈麵,夠竟香港的蝦子撈是否同樣出色?1.蝦子雲吞撈麵2.蝦子豬手雲吞撈麵的確夠多蝦子, 可惜不夠香雲吞質素上算滿意,豬手入味順路的可以一試, 專程的就不必.
去電腦節, 順道到此一試
可能今日電腦節, 人頭湧湧, 食雲吞麵都要等位
我每次到澳門, 都要一吃蝦子撈麵,
夠竟香港的蝦子撈是否同樣出色?
1.蝦子雲吞撈麵
2.蝦子豬手雲吞撈麵
的確夠多蝦子, 可惜不夠香
雲吞質素上算滿意,
豬手入味
順路的可以一試, 專程的就不必.
2008-12-06 3 浏览
今日專程與同學們來到深水埗一嘗近期人氣急升的蝦子麵,我們各人叫了云吞蝦子撈麵,牛肉蝦子撈麵,牛筋蝦子撈麵首先牛筋蝦子撈麵, 沒有蝦子, 可能是他們搞錯了~那他們說沒有錯, 之後我們堅持我們是叫了牛筋蝦子撈麵那店員叫我們吃住先, 等陣比返d蝦子, 食到最後都係無比到本人吃的是牛肉蝦子撈麵, 牛肉OK, 但伴隨的辣汁與牛肉味道似乎不太夾!云吞蝦子撈麵, 同學說云吞很好味, 但大家都認為蝦子麵很乾, 而且味道一般! 要伴湯才比較好吃, 但伴湯吃, 蝦子又散掉了~那便與普通的云吞麵無異蝦子麵不是傳說中的美味, 大家都很失望!所以也覺得不值這個價錢! 而且真係細碟咋~
今日專程與同學們來到深水埗一嘗近期人氣急升的蝦子麵,
我們各人叫了云吞蝦子撈麵,牛肉蝦子撈麵,牛筋蝦子撈麵

首先牛筋蝦子撈麵, 沒有蝦子, 可能是他們搞錯了~
那他們說沒有錯, 之後我們堅持我們是叫了牛筋蝦子撈麵
那店員叫我們吃住先, 等陣比返d蝦子, 食到最後都係無比到

蝦子麵不是傳說中的美味, 大家都很失望!
所以也覺得不值這個價錢! 而且真係細碟咋~
2008-11-24 117 浏览
見openrice咁好評,就特登坐車去試下。去果陣七點幾,個場算幾full,不過我一個人搭枱無太大問題。我叫左個蝦子撈麵,d蝦子真係多到鋪滿成碗麵。d麵幾爽口,蝦亦非常入味,我本身唔算太鍾意食蝦子,但都覺得佢d蝦子麵幾正,我諗鍾意蝦子既朋友真係必去。仲有枱面上有酸蘿蔔任夾,而家真係比較少見。

仲有枱面上有酸蘿蔔任夾,而家真係比較少見。
蝦子撈麵
酸蘿蔔
2008-11-21 9 浏览
是日到鴨記+黃金搏鬥一輪後到劉森記...論蝦子麵, 我只喜歡澳門的祥記, 劉森記是香港比較好的, 但不知為何香港的"簡"水味較重.與友人加了個大淨腩, 哇! 分量不少, 還有時菜在底(總之唔洗叫油菜), 牛腩炆得入味還有牛筋! 腩汁濃(對我來說鹹了少許), 2個人, 吃不完, 打包. 朋友話不如今晚煮d靚仔聽日lunch叮番熱吃, 也好~ 第二天, 番叮味道也是很不錯的!(加了點水叮, 中和了鹹度之餘, 撈飯是一流的!)
是日到鴨記+黃金搏鬥一輪後到劉森記...

是一流的!)
  • 淨腩
2008-11-20 11 浏览
食完失望既腸粉後 我地又去搵劉森記都好易搵 MTR D2出口向右直行就到了 見鋪頭唔係好多人炸wor ... 2個人點了個白芍生菜 蝦籽水餃雲吞撈 share好快就到了 個阿姐好好人又好好禮貌 水餃同雲吞入面都有蝦籽嫁 好味~蝦籽撈比上星期macau祥記還要大碟 蝦籽還多呢~~~好彈牙既面 唔似出面食既淋之之 加埋辣椒油撈仲正&香試埋佢個 酸蘿蔔先 >.<唔太酸岩岩好味道 唔會好淋 環境好乾淨 good出到門口仲見到 OR既讚揚信 ^^
食完失望既腸粉後 我地又去搵劉森記
都好易搵 MTR D2出口向右直行就到了

好快就到了 個阿姐好好人又好好禮貌
水餃同雲吞入面都有蝦籽嫁
好味~

蝦籽撈比上星期macau祥記還要大碟 蝦籽還多呢~~~
好彈牙既面 唔似出面食既淋之之 加埋辣椒油撈仲正&香

正好多蝦籽@@
正水餃同雲吞入面都有蝦籽
  • 蝦籽水餃雲吞撈
2008-11-17 3 浏览
每次都會點雲吞,水餃,真係好好味,好多蝦,皮都幾薄,真係足料,不過個湯就好多味精喇。蝦子撈麵我就覺得一般,個人喜好啦。
每次都會點雲吞,水餃,真係好好味,
好多蝦,皮都幾薄,真係足料,
不過個湯就好多味精喇。
蝦子撈麵我就覺得一般,個人喜好啦。
  • 雲吞,水餃
2008-11-17 14 浏览
成日來深水埗都係食米線,見呢度好多人讚蝦籽麵做得出色,一於試下先本來想試黑柏葉撈蝦籽麵,可惜已經賣哂,咁唯有退而求其次揀了雲吞撈蝦籽麵蝦籽麵上桌時已聞到很香的蝦籽味,與幼麵撈好後真係有種不同凡響的感覺,只是覺得麵比較乾身,但我發覺最好食的不是撈蝦籽麵而是雲吞,原來鮮蝦雲吞內加了蝦籽,所以令到雲吞的味道得以提升,實在比起坊間的雲吞多了一份誠意,另外記住不要錯過桌上自助的白蘿蔔,味道很不錯

正蝦籽麵
正雲吞
$28 (宵夜)
正蝦籽麵
正雲吞
  • 雲吞撈蝦籽麵
2008-11-10 13 浏览
今晚同女友嚟呢度吃晚攴因為之前吃得太飽了我們只點二樣東西吃豬手面!! 水餃牛筋!! 牛筋~ 好爽好入味呀~ 水餃好大隻仲有筍,冬菇及蝦子 豬手~ 入味亦好淋...太多美味食品呀
今晚同女友嚟呢度吃晚攴
因為之前吃得太飽了
我們只點二樣東西吃
豬手面!! 水餃牛筋!!
牛筋~ 好爽好入味呀~
水餃好大隻仲有筍,冬菇及蝦子

豬手~ 入味亦好淋...

太多美味食品呀
  • 牛筋
2008-11-09 19 浏览
都係第兩次再幫襯第一次黎食時無現時咁多人光顧,宜家多人到要等位好食既,等都係值得!同友人一齊叫左蝦籽雲吞撈麵蝦籽雲吞撈麵 - 味道完全無變過!都係咁正!我覺得正係因為雲吞同個麵質數都唔差!條條麵都佈滿蝦籽,會令人食到成嘴都係蝦籽!加上個雲吞食落有一種香味我都唔知點形容!等位時店員服務態度友善,抵讚!
都係第兩次再幫襯

第一次黎食時無現時咁多人光顧,宜家多人到要等位

好食既,等都係值得!

同友人一齊叫左蝦籽雲吞撈麵

我都唔知點形容!

等位時店員服務態度友善,抵讚!

友人既蝦籽份量多D
我既蝦籽雲吞撈麵
2008-11-09 21 浏览
今晚阿b話帶我嚟食蝦子面呀~ 原本我話食其他架~ 好彩者...呢度有兩間分店架~言歸正轉: 叫咗個豬手蝦子面:$28 加牛筋 ($4) 淨水餃 $18 (六隻) 加蝦子要28呀 好貴呀(我無加呀....)牛筋 好好味呀.... 第一啖就覺得好爽,好入味~ (第一次食到咁好味既牛筋呀) 好彩我話食喳.....^^豬手我無乜食過呀~ 但我阿b話好入味,但係牛筋好味過佢呀 水餃~ 好大隻呀............. 好好味 ~ 蝦好大隻, 仲有埋蝦子係裏面添..... good good good 仲好食過江仔記個d 丫 我一定要返嚟再食過
今晚阿b話帶我嚟食蝦子面呀~

原本我話食其他架~ 好彩者...

呢度有兩間分店架~
言歸正轉:
叫咗個豬手蝦子面:$28 加牛筋 ($4)
) 好彩我話食喳.....^^
豬手我無乜食過呀~ 但我阿b話好入味,但係牛筋好味過佢呀

仲好食過江仔記個d 丫

我一定要返嚟再食過

• 牛筋
  • 水餃
自小住在這區的我竟然到今天才第一次食這間店的馳名竹昇麵~ 因為每次經過都被等位的人群而嚇走呢~ 地方很細, 坐得很不舒服第一次食當然要食蝦子撈, 要了牛根蝦籽撈, 朋友就要了雲吞蝦籽撈蝦籽真得很多, 麵沒有鹼水味, 但就很乾, 根本就撈唔到, 加上坐冷氣位, 一會便把麵吹得又凍又乾, 唯有把附上的清湯不停加上麵上, 希望減少難食程度。但強勁的冷氣最終也令麵變得像草.....幸好牛根非常美味, 軟淋淋而且好入味, 一碟有好多, 食到一半就已經好滯, 朋友試過也覺得很好味, 很飽也要把它們通通吃光~也試了朋友的雲吞, 但份量比牛根少, 好似無咁抵食, 不過大大隻的雲吞都非常足料, 蝦好爽好彈牙, 都好好味~麵是很出色的, 不過加上蝦籽也沒有太大分別, 還是喜歡配上熱湯的麵~
地方很細, 坐得很不舒服

• 牛根
  • 雲吞
2008-11-07 18 浏览
一早知道向來勤力的老闆娘已經不再親自包雲吞和水餃, 因為從哂士和味道,用料等已經食得出.今天見到猛男師傅坐在舊店中包雲吞, 老闆娘在旁督工, 一邊立即煮熟來與其他阿姐試味, 品嚐之後, 一齊品評材料的口感和味道. 給予意見, 可知對出品的認真.以前她根本要自己製作, 不假他人之手, 可能是開了新分店, 無可能應付這許多出品, 才請幫手, 又放心不下, 所以要督工.早前己發現出品的味道和口感不同, 懷疑出自不同人手, 今已獲得証明.我最愛的水餃變得細了, 因為料子少了, 老闆娘包的是蝦比較多和大, 但男師傅甚為慳家, 一見稍為大的蝦便把它切開, 於是成品比較細隻, 以前用手切豬肉, 現今用絞碎肉, 所以口感不同, 這是我這多年顧客所觀察到的.但是從老闆娘的誠意加勤力, 這店仍然值得幫襯.

但是從老闆娘的誠意加勤力, 這店仍然值得幫襯.
  • 各式各樣撈麵
  • 雲吞
  • 豬手
  • 年百葉......
2008-11-05 12 浏览
我都幾鍾意蝦籽的味道, 但一般只係加在粥食, 無試過加落麵食. 是日出深水埗, 當然要諗諗有咩要食下啦!嘩, 蝦籽麵喎, 好, 就呢間啦!點了牛腩蝦籽撈麵, 蝦籽好香, 好好味, 用嚟撈麵, 一d 都唔會嘥咗, 好正. d 牛腩又淋, 好入味, 唔痴牙...唔錯! 友人還追加了淨水餃, 都幾好味喎! 加咗好多韮王, 木耳, 荀... 材料, 感覺清新. oh, 點解有個玻璃樽放咗白蘿蔔?! 友人話, 舊式雲吞麵舖係有架喎...huh! 真係大鄉里出城! 我最鍾意d 酸酸地的野! 不過, 略為辣了點...但好有誠意!

嘩, 蝦籽麵喎, 好, 就呢間啦!