2018-09-28
好耐無食中菜,今晚放學就落左銅鑼灣食飯,諗起利舞臺有間幾出名嘅中菜廳,於是去試下。第一次嚟利寶閣食,個場睇落唔大,原來好多客房,套房都幾大。我地兩個人就坐係普通枱,位置闊絡,但冷氣吹到勁凍,佢哋話係中央冷氣無得校,所以怕凍嘅都係著返件外套!我地要左份谷飼豚肉叉燒飯配原盅彿跳牆($188)價錢唔平,但想試下係咪真係咁正~半熟太陽蛋,蛋汁撈落鬆軟飯粒度的確係加分之處。不過重點都係叉燒,不愧係谷飼豚肉,瘦得嚟口感鬆化,啖啖肉香,無肥膩感,確實唔錯!彿跳牆估唔到咁足料,有海參、魚翅、雞腳、花膠、飽魚,全部都係靚料,尤其魚翅又多又厚,好有膠質,夠曬滋補!食中菜我一定要點我最愛嘅兩味餸,就係龍躉兩味!碧綠炒斑球(小) $108斑球係龍躉魚肉,應該爆香過,好香口,魚肉嫩滑,魚皮好煙韌,啖啖肉好鍾意呢味!三色椒蒸龍躉頭腩(小) $98呢個反而覺得有啲唔扺食,骨多肉少,成碟得兩舊係無骨,魚皮仲有好多魚鱗,鍾意食佢煙韌嘅皮,損得有啲辛苦><!!但味道唔差嘅~最後要碟菜補充下纖維!魚湯雲耳泡菜苗(小) $68魚湯胡椒味重,幾開胃,白菜仔新鮮!感覺唔錯,係雲耳無我想像中厚~整體感覺OK,佢個叉
我地要左份谷飼豚肉叉燒飯配原盅彿跳牆($188)
食中菜我一定要點我最愛嘅兩味餸,就係龍躉兩味!
碧綠炒斑球(小) $108
三色椒蒸龍躉頭腩(小) $98
最後要碟菜補充下纖維!
整體感覺OK,佢個叉燒飯幾好食,午市好似$68!下次放lunch同朋友黎先!