2018-09-28 72 浏览
好耐無食中菜,今晚放學就落左銅鑼灣食飯,諗起利舞臺有間幾出名嘅中菜廳,於是去試下。第一次嚟利寶閣食,個場睇落唔大,原來好多客房,套房都幾大。我地兩個人就坐係普通枱,位置闊絡,但冷氣吹到勁凍,佢哋話係中央冷氣無得校,所以怕凍嘅都係著返件外套!我地要左份谷飼豚肉叉燒飯配原盅彿跳牆($188)價錢唔平,但想試下係咪真係咁正~半熟太陽蛋,蛋汁撈落鬆軟飯粒度的確係加分之處。不過重點都係叉燒,不愧係谷飼豚肉,瘦得嚟口感鬆化,啖啖肉香,無肥膩感,確實唔錯!彿跳牆估唔到咁足料,有海參、魚翅、雞腳、花膠、飽魚,全部都係靚料,尤其魚翅又多又厚,好有膠質,夠曬滋補!食中菜我一定要點我最愛嘅兩味餸,就係龍躉兩味!碧綠炒斑球(小) $108斑球係龍躉魚肉,應該爆香過,好香口,魚肉嫩滑,魚皮好煙韌,啖啖肉好鍾意呢味!三色椒蒸龍躉頭腩(小) $98呢個反而覺得有啲唔扺食,骨多肉少,成碟得兩舊係無骨,魚皮仲有好多魚鱗,鍾意食佢煙韌嘅皮,損得有啲辛苦><!!但味道唔差嘅~最後要碟菜補充下纖維!魚湯雲耳泡菜苗(小) $68魚湯胡椒味重,幾開胃,白菜仔新鮮!感覺唔錯,係雲耳無我想像中厚~整體感覺OK,佢個叉
我地要左份谷飼豚肉叉燒飯配原盅彿跳牆($188)

食中菜我一定要點我最愛嘅兩味餸,就係龍躉兩味!

碧綠炒斑球(小) $108

三色椒蒸龍躉頭腩(小) $98
最後要碟菜補充下纖維!
魚湯雲耳泡菜苗(小) $68
整體感覺OK,佢個叉燒飯幾好食,午市好似$68!下次放lunch同朋友黎先!
2018-09-26 81 浏览
難得約左朋友去銅鑼灣,當然要食好西。服務態度非常超正, 好有禮貌,每放低一道菜都會講句 '多謝', 今時今日有甘的服務,梗係要比 LIKE!原盅佛跳牆,本來見到價錢 $188,無咩期望的,來到一打開,有鮑魚、遼參、魚翅、花膠、瑤柱,絕對超出個價錢,湯底唔錯,無味精。谷飼豚肉叉燒飯,見到個名都知係叉燒飯,叉燒半肥瘦,剛剛好,口感一流,再加上雞蛋係半生熟,蛋黃豉油撈飯,份量唔多唔少,每口都有蛋味。貪過引叫左個炸牛坑腩,以前無試過,抱住試一試的心去食,牛腩吾太林, 有趙口,好滑好入味,外層炸完脆卜卜, 粉好薄身。芝士流心蝦球,新鮮炸好的蝦球,蝦味吾算重,芝士依然係流心狀態,令人吃不停口。最後甜品芒果卷, 好滑好軟身, 又夠凍, 都只係30大元, 侍應急忙去比乾淨碟我地, 好 SWEET!
難得約左朋友去銅鑼灣,當然要食好西。

2018-09-26
  • 谷飼豚肉叉燒飯谷飼豚肉叉燒飯
  • 原盅佛跳牆原盅佛跳牆
2018-09-22 75 浏览
由於上次試過去尖沙咀分店,已被餐廳的叉燒深深吸引,今次來到了銅鑼灣,決定再encore 叉燒飯!銅鑼灣的這間分店位於利舞臺,地鐵過來只需要行幾分鐘,十分就腳方便。環境方面,餐廳十分整潔衛生,裝潢亦幾華麗,令食客十分舒適。食物方面,我們點了谷飼豚肉叉燒飯配原盅佛跳牆、上湯焗龍蝦伊麵及脆皮香芒蝦球。☝🏻谷飼豚肉叉燒飯配原盅佛跳牆每次來到都必點的菜,一如既往,叉燒飯很香很好吃,肉質嫩滑,佛跳牆料多湯又鮮又甜☝🏻上湯焗龍蝦伊麵龍蝦分量多,伊麵入味,薑蔥香味濃☝🏻脆皮香芒蝦球出乎意料地好食,蝦球脆卜卜,配上芒果的甜味原來好match整體而言,利寶閣是一間有水準的中餐廳,是會再encore 的一間中餐廳。
☝🏻谷飼豚肉叉燒飯配原盅佛跳牆

☝🏻上湯焗龍蝦伊麵
龍蝦分量多,伊麵入味,薑蔥香味濃

☝🏻脆皮香芒蝦球
出乎意料地好食,蝦球脆卜卜,配上芒果的甜味原來好match

2018-09-22 90 浏览
今日中午行時代廣場shopping, 中午搵食就行咗去利舞臺上面果間利寶閣酒家午膳,唔使點等就有位!坐落開茶,點咗三樣點心同埋一個海鮮魚湯米粉(半份$68)點心有北菰棉花鶏XO醬煎腸粉,同埋十勝紅豆包!茶杯好靚!海鮮魚湯米缐,半份已經夠兩人食用,有蝦,花枝片,帶子,班塊,同娃娃菜配襯,魚湯味濃,海鮮配料也新鮮!這個棉花鷄鷄肉新鮮,魚肚大大塊吸收咗肉汁,變得味道可口,加上大大碟件頭,感覺抵食!XO醬煎腸粉,以石煱上桌,夠哂保溫,腸粉幼滑,以XO醬混和煎香,色香味也見水準,好好食!十勝紅豆包,表面平凡,但咬落紅豆餡十分可囗,加上夠熱,亦是水準製作!兩人食哂咁多點心同米粉,已經十分飽飽!
坐落開茶,點咗三樣點心同埋一個海鮮魚湯米粉(半份$68)
點心有北菰棉花鶏XO醬煎腸粉,同埋十勝紅豆包!

茶杯好靚!

2018-09-13 89 浏览
平時都好少同朋友食中菜,不過友人睇到利舞臺有間中菜廳有佛跳牆,不禁要叫我呢個好少飲到家常湯既試試!同埋佢哋好細心,知道依家香港人只有兩三個飯聚,所以有份量可以㨂選真係好懷舊既叉燒煎蛋飯,即時想起兒時的家常便飯。主角黎啦!真係成梳翅放係面😱😱仲有大花膠、原隻鮑魚、冬菇、海參,真係滿足左我大大期待的熱切感!我哋仲叫左炒斑球,煎得香口得黎,仲保持到魚既肉汁,仲好鮮味!依家好多地方都無整藕餅,真係一再回味之選!香芒蝦睇落以為係沙律醬,但原來係鮮芒打成既汁,真係鮮味十足!仲要每隻蝦都大大隻❤️勁爽口彈牙🌹

真係好懷舊既叉燒煎蛋飯,即時想起兒時的家常便飯。

依家好多地方都無整藕餅,真係一再回味之選!

2018-09-09 77 浏览
夜晚上到利舞臺搵食,經過利寶閣就比poster吸引住,因為見到傳聞中嘅"黯然銷魂飯"。第一時間入去攞位。坐低除咗睇餐排外,見到啲杯杯碟碟都幾精緻。好快主角上場,嘩,堅正,色香味樣樣有。叉燒好林丶啲蛋撈落啲飯到加埋甜豉油,呢個配搭非常正。佛跳牆都係第一次食,原來都好足料,有鮑魚丶海參丶魚鮙丶花膠丶冬菰丶豬肉。清甜又好飲。呢個就係個餐夾埋個様。另外,又揀咗另一個餐,龍蝦加清蒸花尾仔,都好低食。龍蝦開邊都算大隻,加埋伊面嘅味道都幾好。清蒸花尾仔大約有一斤半重,魚質又幾滑,蒸魚豉油送飯一流。最後,當然有糖水送,係紫米露。
坐低除咗睇餐排外,見到啲杯杯碟碟都幾精緻。

呢個就係個餐夾埋個様。

清蒸花尾仔大約有一斤半重,魚質又幾滑,蒸魚豉油送飯一流。
最後,當然有糖水送,係紫米露。
2018-07-18
2018-09-05 148 浏览
今日雖然好忙,難得約到契媽食午餐,佢鍾情於中菜,我帶她去飲茶啦環境舒適,坐無虛席,等了15分鐘才有位先叫叉燒蛋飯配老火湯套餐,叉燒燒得好靚,外脆爽口,肉質嫩滑太陽蛋撈埋入飯加少少豉油,嘩,好味啊,豉油甜甜,飯味更香老火湯煲出豬肉香味,配上湯料,飲完滋潤保濕蟹籽和鮮蝦蓋上面,彈牙美味,燒賣內夾有蘑菇粒,菇味不會搶走蝦的鮮味,好食熱辣辣小籠飽,沾上醋汁,咬一口,醬汁爆出,鮮香美味大大隻鵝掌,大蘑菇,菜芯,加埋鮑汁,撈起伊麵好滑好香的麵,完全浸透鮑汁味,好棒👍新推出套餐午時套餐點心多款選擇
環境舒適,坐無虛席,等了15分鐘才有位

明火靚湯

先叫叉燒蛋飯配老火湯套餐,叉燒燒得好靚,外脆爽口,肉質嫩滑
太陽蛋撈埋入飯加少少豉油,嘩,好味啊,豉油甜甜,飯味更香

老火湯煲出豬肉香味,配上湯料,飲完滋潤保濕

蟹籽燒賣皇

南翔小籠飽

熱辣辣小籠飽,沾上醋汁,咬一口,醬汁爆出,鮮香美味
鮑汁鵝掌炆伊麵

大大隻鵝掌,大蘑菇,菜芯,加埋鮑汁,撈起伊麵
好滑好香的麵,完全浸透鮑汁味,好棒👍
餐牌1

鮑汁鵝掌炆伊麵
餐牌1
餐牌2
點心紙
平日認識的利寶閣是一間高價飯店,估唔到都有親民優惠,今晚為咗惠勞手下,幾個人特別去食$188一份的穀飼豚肉叉燒飯配佛跳牆餐,確實完全沒有將貨就價,叉燒肉質香嫩,非穀飼豚肉不能,另外煎蛋一樣做到完美太陽蛋的水準,碗飯又夠香,仲細心地陪兩條菜。至於佛跳牆,有鮑魚有翅又有花膠,冬菇雞腳及瘦肉齊,夠火喉。其他菜式都唔貴,$68的琵琶豆腐,$88 薑蔥魚雲煲,$148 脆皮香芒蝦球,夠鑊氣做得好好,而巧手一點的脆皮香芒蝦球一客有六件,芒果醬汁調味真唔差,同蝦球好配合,蝦球亦都夠新鮮。所費無幾,環境相當舒適,餐桌之間空間少有的足夠,咁好的環境,見客都可以。

至於佛跳牆,有鮑魚有翅又有花膠,冬菇雞腳及瘦肉齊,夠火喉。

2018-08-26 2464 浏览
想平平地又唔失禮地系銅鑼灣食餐飯都唔簡單,時下大商埸既中菜館都愈賣愈貴,而系利舞臺既利寶閣都算抵食。炒碟3人份量既小菜大部份都賣緊around $68 - $108不等,今日今日系core district連美心都唔止啦。(孖寶優惠) - 谷飼豚肉叉燒飯 拼 原盅佛跳牆 (188): 兩款都各有賣點,首先叉燒飯用左貴價既谷飼豚肉,並唔系你我在茶餐廳食得到既質素,對比之下,好食非常多,肉味夠香之餘,肉質亦夠嫩滑有汁,自家製甜豉油仲有畫龍點睛既作用。佛跳牆聽就聽得多,從來都系只聞樓梯響,出現系高級食府,索價千千聲。呢度既188孖寶都唔失禮,用料有鮑魚,魚翅,花膠,海膠,雞腳,瘦肉等等,淨系聽湯料都知夠鮮味,亦無須下味精,幾好飲。(時令孖寶優惠) - 上湯波士頓龍蝦伊麵 拼 清蒸金花尾斑 (388): 龍蝦一整隻,肉質都夠爽身,鮮度一般,肉味中等,以孖寶既價錢黎講,算合格。上湯濃度適中,茨汁亦打得夠稠,包得住伊麵,所以就算齋食麵都okay唔覺得單調。至於條斑蒸煮既時間適中,魚肉仍保持鮮嫩,無他既,新鮮就可以,配隻靚既蒸魚豉油都見得下大場面,12兩重夠4人食。最後每位仲有飯後甜點送,每日不同,

最後每位仲有飯後甜點送,每日不同,質素仲幾好添,一啲都唔馬虎。
2018-08-22
2018-08-24 62 浏览
今日啱啱放工,好耐冇食過中菜。於是同朋友一齊去試這間馳名中外的中餐館。點了一個很久未品嚐的中菜,瑤柱貴花炒花膠。這款花膠非常特別,採用的是正貨花膠,肉身比較厚,食落好煙韌。其次就是他們的乾瑤柱,瑤柱味非常濃郁。可能自己親戚是做中藥材的關係,對正貨的概念比較認真。不過這餐廳用的材料都是上乘正貨,特別是花膠以及鮑魚。其它餐館可能不是。其次試的就是他們的雲耳小菜苗。小材料非常新鮮,配上特製清湯。簡直是口味清新,但口感,非常特別。絕對值得一試再試。😊
同朋友一齊去到利舞臺附近,行完街食飯, 有朋友提議食中菜,試下呢一間利寶閣酒家。有少少選擇困難嘅我哋嗌咗一個黯然銷魂飯配佛跳牆套餐,再加上一個海鮮小菜套餐,四個人食剛剛好。燉佛跳牆入面用咗鮑參翅肚等等嘅海味,飲落夠曬滋補。大大隻花膠,好足料 。小菜套餐就包一個燉湯, 呢個係木瓜雪耳煲豬展, 又係非常滋陰養顏,女仔飲真係唔錯。仲有啲材料。小菜方面我哋叫咗咕嚕肉、 賽螃蟹、炸子雞,仲有一個龍蝦伊麵。咕嚕肉非常開胃,腰果炸得好脆,唔錯。賽螃蟹有唔少帶子,食落好鮮甜,蛋白好滑。炸子雞皮脆肉滑,好食。仲有呢個好正嘅黯然銷魂飯,叉燒肥瘦均勻, 食落好結實,肉質爽口, 加埋唔少嘅麥芽糖喺表面,撈飯超一流。仲有個龍蝦上湯伊麵 ,龍蝦非常大隻 ,每人都分到兩舊以上 ,開心。叫咗唔少嘢食,食到真係好飽。最後仲有糖水添。

燉佛跳牆入面用咗鮑參翅肚等等嘅海味,飲落夠曬滋補。

大大隻花膠,好足料 。

仲有啲材料。

咕嚕肉非常開胃,腰果炸得好脆,唔錯。

賽螃蟹有唔少帶子,食落好鮮甜,蛋白好滑。

炸子雞皮脆肉滑,好食。

叫咗唔少嘢食,食到真係好飽。

最後仲有糖水添。
咁啱銅鑼灣呢排有開倉,梗係約埋班朋友一齊去掃貨啦 ,不過掃完貨真係好嘥氣力, 當然要搵啲好西食下,醫飽個肚啦。人多就最啱食中菜㗎啦,嗌餸都方便啲, 嚟到利舞臺呢一間利寶閣試下,感覺幾唔錯,食物同環境都幾精緻。一坐低,侍應就好快送上茶水同埋前菜,前菜係涼拌土豆絲,非常開胃惹味。見呢間酒樓咁啱做緊嘅優惠套餐,一盅佛跳牆加埋 1個黯然銷魂飯,大約$188,一試無妨。不過見到個佛跳牆已經抵返曬喺度,因為真係好足料,除左有翅裙、鮑魚、花膠等之外,湯底仲用左雞同螺頭去燉,飲落非常鮮甜, 而且鮑參翅肚等等嘅海味滲入湯底,飲落非常滋補。都真係幾足料,有原隻鮑魚同花膠。 另外就係黯然銷魂飯啦, 流心嘅太陽蛋再配上半肥瘦叉燒,加埋秘製嘅醬油撈飯,食落口真係好滿足。不得不提嘅係叉燒半肥瘦之餘,仲非常有咬口,有啲筋位,真不愧係黯然銷魂。 另外我哋仲叫咗一個小菜套餐,有燉湯、三個小菜加一個海鮮,就$688,性價比都唔錯。燉湯係木瓜雪耳燉豬蹍, 淨係睇個色已經知道好滋潤, 飲落口好甜好順喉, 而且仲有無 瓜嘅甜美同雪耳嘅膠質,加上燉咗咁耐,所有嘅材料都已經 變為呢碗湯嘅精華。侍應會另外幫我哋撈起啲湯料, 入面都幾

都真係幾足料,有原隻鮑魚同花膠。

另外我哋仲叫咗一個小菜套餐,有燉湯、
三個小菜加一個海鮮,就$688,性價比都唔錯。

侍應會另外幫我哋撈起啲湯料, 入面都幾多材料。

跟住嘅係上湯龍蝦伊麵,大大隻嘅波士頓龍蝦,配上伊麵, 龍蝦肉質結實都幾厚肉, 而伊麵就吸收曬上湯,同埋龍蝦肉嘅味道, 正。

而呢個帶子賽螃蟹, 蛋白炒得偏滑身,同一般賽螃蟹有啲唔同 ,但係同埋帶子食就幾夾。

鮮果咕嚕肉就用咗腰果同埋菠蘿, 酸酸甜甜食落好開胃 ,唯一美中不足就係咕嚕肉唔夠脆。

而當紅炸子雞 ,外皮香脆, 內裏雞肉夠嫩滑,加上醬油, 好啱餸飯。

最後侍應亦送上糖水,係非常滋潤嘅紅棗蓮子糖水,女仔最啱飲。

2018-08-16
2018-08-21 83 浏览
聽同事講銅鑼灣利舞台有一間良心飯店,中午時段以優惠價,好似是$20,外賣叉燒煎蛋飯,好人好事聽多一些大家都會正面些,話時話冇咁易抑鬱,於是今日大家本來想去支持食晏,後來因為公司有事做改了夜晚。晚上我們以正價食穀飼豚肉叉燒飯配佛跳牆,優惠價$188都非常花算。穀飼豚肉叉燒飯賣相出得場面,太陽蛋煎得香口,四片叉燒有份量。佛跳牆 湯味濃材料十足,一盅一隻鮑魚,有件幾厚的群翅、花膠,有冬菇、雞腳、瘦肉。豚肉煎藕餅今時今日仲有$68碟菜,一客四件,餡料飽滿,蓮藕與豬肉的比例完美。魚湯雲耳泡菜苗最後要食個菜,魚湯很清可以當湯飲。這餐真抵食,多點兩個餸都是 $68x2,利寶閣是高級飯店,菜牌上依然有貴價菜,現在可以豐儉由人,真有頭腦,怪不得今晚差不多滿座。

穀飼豚肉叉燒飯
賣相出得場面,太陽蛋煎得香口,四片叉燒有份量。

佛跳牆

豚肉煎藕餅

魚湯雲耳泡菜苗
最後要食個菜,魚湯很清可以當湯飲。

1K
2018-08-16 87 浏览
利寶閣的銅鑼灣分店就在利舞臺21樓,對起一般連鎖酒家,其多出了一點優雅的感覺。雖然中式酒家,但少了那種喧嘩的嘈雜聲音,聚餐一流。谷飼豚肉叉燒蛋 拼 原盅佛跳牆 ($188): 若是普通的叉燒飯,當然沒啥點評的價值,但此叉燒飯不同彼叉燒飯。採用優質谷飼豚肉作叉燒,肉質幼嫩而肉味特別濃郁,港式中帶點東洋味道,另外甜豉油也調得不錯,香甜可口,提升整體味道。佛跳牆一向予人奢華,甚至只可遠觀而不能觸碰的感覺。只看用料已能帶出值門票價的感受,其含鮑魚、魚翅、花膠、海蔘、雞腳、豬肉等等,鮮味十足,無須添加任何味精,此孖寶優惠性價比出奇地高。上湯原隻波士頓龍蝦伊麵: 龍蝦尚算新鮮,爽彈而味鮮;上湯夠稠,能令每條伊麵都沾上足夠上湯,濃度亦適中。菠蘿咕嚕肉 ($78): 這足夠約2-3人享用,採用品質較佳的黑豚肉作咕嚕肉,雖包著一層炸粉,但亦能吃出內裡的粉嫩幼滑和肉香。飯後奉送甜品紫米露: 雖是免費的飯後甜品,但絕對不馬虎。其含大量紫米,甜度適中,又真的蠻好吃。

2018-08-13
2018-08-16 1623 浏览
今日難得放工同阿媽食飯,之前係這邊同同事食過午餐,服務環境及食物都好好,所以帶了媽媽來品嚐一下。6點開始晚餐,環境還是一樣的好,舒服又乾淨,這間如果人多有3間房可以訂。另外,大廳好大,有好多張枱子,光猛的華麗掛燈,設計簡單舒服坐下來後越來越多客人來,差不多滿坐,生意好好。我們叫了一個谷鉰叉燒蛋飯餐(谷金鉰叉燒蛋飯及鮑參佛跳牆)、太極鴛鴦斑塊、南乳素齋煲1. 谷鉰叉燒蛋飯好香喔!叉燒好腍又半肥瘦剛剛好,好大塊又有5塊,好抵食;蛋好香蛋味,唔會煎好燶,蛋黃半熟不錯哦;配上菜芯,營養成分好平均;飯夠熱又大碗2. 鮑參佛跳牆好鮮甜美味的湯,材料好豐富又貴價;大大粒鮑魚,好腍又口感;花膠好滑好大塊,好美顏哦;還有大大粒香冬菇、豬肉、雞肉、雞腳、魚翅(好大塊又超有口感) 這個湯又好飲又保身又多料,不得了哦!必試啦3. 太極鴛鴦斑塊好外脆內軟,好香口外皮又不會太厚;內面是滑滑斑塊,無骨又唔鯹;有2個醬汁:酸甜汁及沙拉醬;我個人超喜歡酸甜汁,夏天一流(開胃又去油膩感)5. 南乳素齋煲好香好野味,上枱熱騰騰,南乳香口配上飯食一流、素齋有好多料:白菜、茄子、菇菇、黃芽白、齋等等,健康又好味6. 送的甜品(

坐下來後越來越多客人來,差不多滿坐,生意好好。

1. 谷鉰叉燒蛋飯

2. 鮑參佛跳牆
鮑參佛跳牆

3. 太極鴛鴦斑塊
太極鴛鴦斑塊

5. 南乳素齋煲
南乳素齋煲

6. 送的甜品(陳皮紅豆沙)

大大粒紅豆,好入味好腍好綿;有濃郁陳皮味道,補血保身之選

服務好好,主動幫忙又有禮貌;環境乾淨清潔,食物又好味,推介的中菜廳
2018-08-15
鮑參佛跳牆