2021-10-17 96 浏览
因為同朋友好耐無見其中一個朋友睇ig見到有人推薦所以就一試下呢個睇落新開無耐既「別忘了」一開始都幾好彩 唔洗等太耐就入得去俾左4張心願卡我地 應該可以寫完之後放落裡面既櫻花樹不過因為我地無寫 所以就唔太清楚嚕見到好多心願卡都掛曬係櫻花樹度 幾warm幾有趣之後睇menu 都幾特別本menu除左菜單仲有啲附加圖同文字 睇落好似睇緊書咁除左主菜單 仲有啲精選推介可以叫一個餐既都係有連埋台式飲品😇今次黎緊係要試下九宮格 每一格有唔同既食物岩曬我呢啲鍾意咩都試下既人 上到黎都無失望,九宮格同張相都無太大差別我地今次叫左兩個二人餐所以會跟埋魯肉飯同湯麵各一魯肉飯同湯麵都不過不失整體黎講野食都幾好雖然無咩太突出既食物 但係cp值都算高4個人食左近500蚊,人均都係100蚊鬆啲如果第日經過都會再去環境幾舒服同埋都有特色🥰
因為同朋友好耐無見
其中一個朋友睇ig見到有人推薦
所以就一試下呢個睇落新開無耐既「別忘了」

一開始都幾好彩 唔洗等太耐就入得去

除左主菜單 仲有啲精選推介可以叫
一個餐既都係有連埋台式飲品😇

今次黎緊係要試下九宮格 每一格有唔同既食物
岩曬我呢啲鍾意咩都試下既人

上到黎都無失望,九宮格同張相都無太大差別
我地今次叫左兩個二人餐

4個人食左近500蚊,人均都係100蚊鬆啲
如果第日經過都會再去
環境幾舒服同埋都有特色🥰
2021-10-17 40 浏览
在千色店行完街,就在附近找餐廳食飯。剛好看見千色匯開了這家新嘅台式餐廳,不用等位,裝修也很特別,就決定入去試試。首先講講他的裝修,店內有幾棵仿櫻花樹,整體感覺環境優雅,很有浪漫的氣息。叫餐之後,店員還會給幾張書簽,可以在書簽上寫下語句,再綁到樹上。食物方面也可以接受,這天叫了雙人餐,雙人餐最有特色的就是他的九宮格了!雖然九宮格內不一定每一款食物都合口味,但每款都幾乎有好幾塊,很適合share食用,打卡也很好看!

2021-10-16 52 浏览
成間餐廳都係櫻花樹花海夠曬romantic 可以將願望卡掛上去 門口仲有台灣手信售賣🥰🍢招牌九宮格拼盤二人餐 $198太多台灣小食想食 小朋友先會選擇 我地緊係要曬🤗 呢個晚市九宮格拼盤有齊鹽酥雞 花枝丸 甜不辣 醉雞 台灣腸等等🥰 鹽酥雞算大件juicy 但係厚粉左少少 甜不辣好香口 比較少食到既醉雞亦都唔錯😋跟餐仲有滷肉飯 紅燒湯麵同櫻花蝦炒飯 我地試左前兩款 滷肉半肥瘦 肥肉幾甘香 麵條少煙韌 紅燒湯就不過不失 整體味道可以再濃郁d~🍧香蕉巧克力雪花冰 $68雪花冰幾香綿 但冇乜牛奶味 主要係靠三款爆爆珠既甜味搭救 整體少kam🥴 唯一唔錯係d三色芋圓幾濃味 口感亦做得煙韌有咬口😋🧋榛果鮮奶茶/抹茶紅豆沙冰跟餐加錢配既特飲 兩杯味道都ok 熱奶茶偏甜 沙冰面頭仲有層cream飲落幾滿足☺

🍢招牌九宮格拼盤二人餐 $198

🍧香蕉巧克力雪花冰 $68

🧋榛果鮮奶茶/抹茶紅豆沙冰

2021-10-14 64 浏览
呢間新開嘅台式店有好多櫻花樹做裝飾入座後店員仲遞上櫻花書簽🌸俾大家寫上願望/祝福掛上櫻花樹呢!除咗主打台式料理之外店內仲有台灣零食賣喔!-🍱九宮格拼盤($78)一次過試晒多款人氣台灣小食啱晒細食又多心嘅女生呀😁有鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥青菜、台灣香腸及百頁豆腐我最愛嘅甜不辣同花枝丸都好好味炸得香口又唔油膩👍🏻而醉雞印象就最深刻估唔到勁入味,肉質又夠嫩滑呀❤️🍜紅燒湯麵($48)湯底幾出色牛味濃郁,後勁帶微辣🌶麵條有咬口,份量適中不過嫁價錢嚟講有點貴!🐮紅燒牛肉($18)牛肉入味,肉質又夠軟稔一碟有4件,CP值高嘅!🧋珍珠奶綠(半價$14,微糖)珍珠煙韌有咬口但奶綠味道比較淡,無乜綠茶味🥢香酥雞扒便當($73)雞扒好大塊炸粉唔厚,咬落香脆啖啖肉飯底仲有太陽蛋同肉燥🍳整體幾大份豐富呢!🍹百香果綠茶套餐附送一杯是日台式飲品百香果果味香濃味道唔太甜,唔錯喔!🍧是日雪花冰 - 黑糖珍珠雪花冰(套餐+$38)雪花冰有牛奶香味配料有爆爆珠、黑糖珍珠及三色芋圓😍黑糖珍珠好重黑糖香味,口感煙韌三色芋圓軟硬適中食到出微微嘅原材料味道👌🏻不過碗邊崩咗影響賣相,扣分!
呢間新開嘅台式店有好多櫻花樹做裝飾
入座後店員仲遞上櫻花書簽🌸
俾大家寫上願望/祝福掛上櫻花樹呢!
除咗主打台式料理之外
店內仲有台灣零食賣喔!

🍱九宮格拼盤($78)
一次過試晒多款人氣台灣小食
啱晒細食又多心嘅女生呀😁
我最愛嘅甜不辣同花枝丸都好好味
炸得香口又唔油膩👍🏻
而醉雞印象就最深刻
估唔到勁入味,肉質又夠嫩滑呀❤️

🍜紅燒湯麵($48)
湯底幾出色
牛味濃郁,後勁帶微辣🌶
麵條有咬口,份量適中
不過嫁價錢嚟講有點貴!

🐮紅燒牛肉($18)
牛肉入味,肉質又夠軟稔
一碟有4件,CP值高嘅!

🧋珍珠奶綠(半價$14,微糖)
珍珠煙韌有咬口
但奶綠味道比較淡,無乜綠茶味

🥢香酥雞扒便當($73)
雞扒好大塊
炸粉唔厚,咬落香脆啖啖肉
飯底仲有太陽蛋同肉燥🍳
整體幾大份豐富呢!

🍹百香果綠茶
套餐附送一杯是日台式飲品
百香果果味香濃
味道唔太甜,唔錯喔!

🍧是日雪花冰 - 黑糖珍珠雪花冰(套餐+$38)
雪花冰有牛奶香味
配料有爆爆珠、黑糖珍珠及三色芋圓😍
黑糖珍珠好重黑糖香味,口感煙韌
三色芋圓軟硬適中
食到出微微嘅原材料味道👌🏻
不過碗邊崩咗影響賣相,扣分!
2021-10-14 269 浏览
荃灣新店。台式料理食物選擇很多,熱飲杯非常漂亮,還可以把願望掛在四周粉紅色的櫻花樹上,非常適合打卡啊!除了台灣牛肉麵、台式小吃,竟然還有比較少見的台南米糕☺️。•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•(´▽`)一人餐 (湯麵+九格拼盤+飲品)紅燒牛肉 $18紅燒湯麵 $48 (淨湯麵)別忘了九格小吃拼盤 $78九格小食拼盤:鹽酥雞醉雞肉鬆豆腐滷蛋肉操青菜香酥魷魚花枝丸甜不辣台灣香腸這個一人餐的份量也不少,也能滿足想多吃幾款小吃的慾望呢。整體味道也可以👌🏻(´▽`)台南米糕 (跟貢丸湯) $58台南米糕主要用了糯米,裏面有一些蝦米等鹹菜,上面在加了甜的醬,吃起來停不了口。(´▽`)蜂蜜奶油芋圓窩夫 $68窩夫目測最少四層以上, 口感較為紮實,賣相也很吸引。後記:和朋友點選了一人餐,米糕和窩夫,已經覺得非常飽🤣味道OK正常發揮,不是最驚喜但也不中伏,餐廳的環境真的讓你感到心曠神怡。見到網絡話芋圓好伏,當日一切正常。🤣服務態度非常好加分啊。
荃灣新店。台式料理

除了台灣牛肉麵、台式小吃,竟然還有比較少見的台南米糕☺️。

•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•—•

(´▽`)一人餐 (湯麵+九格拼盤+飲品)
紅燒牛肉 $18
紅燒湯麵 $48 (淨湯麵)
別忘了九格小吃拼盤 $78

甜不辣
台灣香腸

(´▽`)台南米糕 (跟貢丸湯) $58

(´▽`)蜂蜜奶油芋圓窩夫 $68
窩夫目測最少四層以上, 口感較為紮實,賣相也很吸引。

後記:
和朋友點選了一人餐,米糕和窩夫,已經覺得非常飽🤣

2021-10-13 55 浏览
感覺去左台灣,入去會比張許願卡你寫下願望,場中有三棵樹比你掛上許願卡,還有多款台灣食品一次比你品嚐。最吸引是綿花冰,賣相很吸引,但比少左芋丸。不過太大份要要吃二人才可吃到😆一人就不要吃。
2021-10-12 34 浏览
🌸櫻花樹下台灣料理🌸走進店內,眼前有一棵棵樱花樹🌸非常吸睛,感覺好似去咗賞樱☺️吾止環境全部櫻花,連餐牌都係樱花做封面,店員還送上櫻花書簽,可以寫上祝福話排在櫻花樹上。餐廳主打台灣麵食、滷肉飯、小食,甜品有窩夫、雪花冰、台式特飲⋯等等。全日供應一人餐 ~~~~~~~還是忘了牛肉湯麵 $48配紅燒牛肉 $18配招牌九宮格拼盤 $78拼盤:鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥燙青菜、台式香腸、香酥魷魚套餐均配是日台式飲品一杯是日抹香綠茶蜂蜜奶油芋圓窩夫 $68珍珠奶茶 $28
🌸櫻花樹下台灣料理🌸

珍珠奶茶 $28
九宮格拼盤
紅燒牛肉麵
蜂蜜奶油芋圓窩夫
珍珠奶茶  、抹香綠茶
九宮格拼盤
紅燒牛肉麵
  • 九宮格拼盤 、蜂蜜奶油芋圓窩夫
2021-10-11 43 浏览
點左一個一人餐$48+$78,包一碗淨麵,可以選擇加牛肉$18,同埋九宮格(小食拼盤)和一杯指定飲品。基本上一個人係食唔晒嘅,雖然係小食拼盤,但係每樣份量都唔少。首先牛肉麵方面,牛肉都比較淋,味道和麵質如果用$48的價錢性價比是不錯。小食拼盤方面大部份都出色,但是滷水蛋沒有味道,醉雞味道亦不夠,其餘七種食品都是中上評價。由於店舖是新開,每一台客人坐低時,職員都有禮貌地介紹給予書簽給客人填寫,可以掛於店舖入面的樹上。
荃灣新開台式餐廳帶囡囡去應該勁加分💫環境好igable,路過好自然會望兩眼以為係食日式料理咁就錯啦🤭其實餐廳主打台式料理同甜品,店內亦有台灣當地嘅零食/手信發售,環境夠晒闊落全間店舖放滿一棵棵櫻花樹🌸,入座後店員就會比一張願望卡🎐寫好後就可以親手掛上櫻花樹上,加上店內氛圍,真係未食嘢都要打卡先🎏⤑晚市二人套餐 $198 / 2位🌸招牌九宮格拼盤呢個九宮格拼盤有齊晒喺台灣夜市食到嘅9款小食🍱,包括【花枝丸、鹽酥雞、醉雞、滷水蛋、甜不辣、肉鬆豆腐、台灣香腸、肉燥燙青菜、香酥魷魚】,最特別當然喺醉雞用上醉雞捲,入口啖啖肉散發輕微花雕酒香,炸物類亦夠酥脆,肥仔就幾鍾意沾埋個蒜蓉辣醬嚟食,味道都唔錯!⇛ 🌸魯肉飯/紅燒湯麵/櫻花蝦炒飯 (三選二)最後揀咗魯肉飯同紅燒湯麵,魯肉飯嘅魯肉用上五花腩所以好明顯見到一層脂肪一層肉🐷切得比較大粒食起嚟較有咬口,略嫌醬汁唔夠多比較難撈晒成碗飯,但問店員都好樂意加汁,抵讚🥳!湯麵湯底唔算超濃厚加左酸菜飲落都有台式牛肉麵嘅風味🍜,麵質就比較偏𣺉~⇛ 🌸冬瓜茶套餐配左兩杯台式飲品或者可以加錢半價飲其他,當日就係冬瓜茶夠曬大大杯,不過飲落都幾甜建議叫返少甜就好啦🥤⇛
環境夠晒闊落全間店舖放滿一棵棵櫻花樹🌸,

晚市二人套餐 $198 / 2位

🌸招牌九宮格拼盤

最特別當然喺醉雞用上醉雞捲,入口啖啖肉散發輕微花雕酒香,

🌸魯肉飯/紅燒湯麵/櫻花蝦炒飯 (三選二)

🌸冬瓜茶

🌸芒果雪花冰 $68

雪花冰用上牛奶味冰底❄️芋圓煙韌有嚼勁🍠同香甜芒果🥭加上三色爆珠,成碗冰嘅份量相當足料同豐富,絕對足夠2-3人食!除咗雪花冰系列、仲有窩夫同仙草愛玉,記得留肚食甜品啦~
2021-10-10 484 浏览
🥢荃灣新開櫻花樹下嘆台式便當芒果雪花冰🥢近排行開荃灣千色匯(我地住附近改唔到口會叫佢城市中心個商場)最近開左間新餐廳,門口有好多櫻花樹非常搶眼,好奇睇下門口八掛吓係食咩既,店員姐姐親切的用台式招呼「歡迎光臨~」原來呢間係台式便當雪花冰甜品的台式餐廳🥢門口放了台式嘅零食好似「乖乖」,「太陽餅」等台灣手信售賣,裝修感覺非常夢幻又春天感覺,到處都係櫻花樹,樹上仲掛滿手寫卡,仲可以寫上你地既心願字句🥢晚市二人餐 $198 / 2位因為唔想諗又想食多幾款野食,所以就叫九宮格二人餐,食盡招牌九款台灣美食,內有鹽酥雞,花枝丸 ,甜不辣 ,醉雞 ,滷水蛋, 肉鬆豆腐 ,肉燥燙青菜, 台灣腸 ,香酥魷魚 ,感覺口味很接近台灣口味,由其係鹽酥雞,香酥魷魚等炸物既味道,即炸脆脆的感覺好唔錯🥢櫻花蝦炒飯/魯肉飯 /紅燒湯麵 (3 選2)揀左紅燒湯麵加魯肉飯,湯麵質感滑溜帶口感,湯底雖然味道不算特濃但都好台式牛肉麵既味道,魯肉飯上面有好多魯肉粒同菜莆,幾夠惹味🥢鳳梨蝦球 $78炸蝦跟台灣鳳梨的配搭,酸酸甜甜的幾開胃🥢芒果雪花冰 $68 +珍珠 $8必食的一個雪花冰,冰冰的口感很棉滑帶甜甜的奶味,配料特別多有三色
🥢荃灣新開櫻花樹下嘆台式便當芒果雪花冰

🥢晚市二人餐 $198 / 2位

🥢櫻花蝦炒飯/魯肉飯 /紅燒湯麵
(3 選2)

🥢鳳梨蝦球 $78
炸蝦跟台灣鳳梨的配搭,酸酸甜甜的幾開胃

🥢芒果雪花冰 $68 +珍珠 $8
必食的一個雪花冰,冰冰的口感很棉滑帶甜甜的奶味,配料特別多有三色的爆珠,芋圓粒,新鮮芒果,我地仲加左珍珠,上面灑上芒果汁,兩個人Share 食剛剛好

🥢櫻花。別忘了 $68
呢款甜品很精緻晶凝通透的感覺,入面仲有美美的櫻花,size 細細件,滿足想食細食既又想食甜品的女仔

🥢別忘了水果茶 $19 (餐)
內有紅白火龍果,檸檬等,加入茶底幾清新

🥢OREO 沙冰 $19 (餐)
甜甜的朱古力沙冰上蓋上奶蓋及Oreo 餅碎,夠曬冰凍

🥢荃灣又多一間餐廳可以選擇,地方夠光猛舒適,二人餐都幾抵食可以食盡9款台灣美食,仲有好多款甜品未試,下次一定要試下佢地既窩夫先得

📍 別忘了 (荃灣)
荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖
  • 芒果雪花冰
  • 晚市二人餐
2021-10-09 250 浏览
昨晚同男朋友去荃灣經過千色匯一期見到一個芋圓既廣告牌有間叫<別忘了>,張圖賣相勁吸引,見佢仲係試業期間,就想去支持下起初見到店舖裝修,有幾棵櫻花樹掛住唔少食客願望同祝福,都覺得呢間店幾有意思,加上d 員工勁有禮貌,又似足台灣咁會用普通話同你講歡迎光臨,成個氣氛勁舒服,而食客碗的食物賣相都幾靚,令到我地對呢間餐廳感覺都好好但因為趕時間,我地只係叫左個芋圓外賣就趕住離開,一上到車我地就開始食(我諗5分鍾都冇),第一啖已經想吐出黎超!級!勁!爆!甜!個糖水底好似倒瀉左糖漿落去咁當下已經失望左,可能想嘗試迎合食客口味,加多d甜度,而且主角唔係佢… 咁就嘗試將視線轉移去芋圓到😂誰知…中間硬到好似冰箱拎出泥咁……🌨🌨🌨我同我男朋友都O哂咀,我地2個都勁爆中意食芋圓,如果你係20蚊碗,呢個質素可以算數(佢同大圍某間並非專賣芋圓個質素一樣,人地賣20蚊,但呢間仲差d),明白生意難做,但呢碗咁既野竟然要差唔多60蚊碗,反正佢地都試緊業,我地就番去提出我地既意見,同埋真係難食到食唔到…過到去,禮貌同佢講我: 唔好意思,你地D芋圓好似未煮熟,咬開仲見到乾硬情況,請問可唔可換過個或者煮過佢地佢

超!級!勁!爆!甜!
糖水底好似倒瀉左糖漿落去咁

誰知…中間硬到好似冰箱拎出泥咁……🌨🌨🌨

過到去,禮貌同佢講
佢: 唔會嫁WOR,我地D芋圓係一開始煮哂,無可能煮唔熟,不如入去筆個碗比你啦
我地係個類似經理既人面前食,個芋圓都係硬過平時行山唔覺意踏到既硬碎石😑😑
同時令我諗起曾經係大陸有個男人飲酸奶爆炸後,酸奶廠為左道歉送番成棟酸奶比佢既故事,大佬你D芋圓咁樣你仲要迫我食多碗,真心咩😑😑😑😑

我地要求退錢,畢竟你呢個價錢比咁既貨品,聲稱試業當中,仲可以接受比d咁既野人食,真係恭祝你試業成功

地址: 荃灣千色匯一期2樓 2031號舖
搵過openrice暫時未有

#美好晚上就被你破壞了
外卖自取
宵夜
2021-10-07 193 浏览
梅乾地瓜條地瓜味濃 梅粉夾 就算擺咗一陣凍咗都依然十分脆口同惹味 份量都算多紅燒湯麵湯底牛肉味非常濃厚 麵唔會過淋而且有口感 幾位店員見到少咗湯都會主動問需唔需要加湯 服務態度好👍🏻魯肉飯飯上面有魯肉同辣菜脯 汁就比較少 但撈埋一齊好食 味道同普通魯肉飯唔太一樣 魯肉夠淋而且入味 唔會過肥/過瘦 加埋辣菜脯甜甜辣辣 唔會濟水果茶茶味濃 但唔會遮蓋咗水果嘅鮮味 飲落會食到水果 推薦呢杯嘢飲Oreo沙冰沙冰面頭有一層cream同oreo碎 撈埋一齊飲有口感 個人覺得味道比較淡醉雞雞肉唔會鞋 酒味都算出鹽酥雞鹽酥雞十分脆口 雞肉有醃過先攞去炸所以非常香口 面頭有埋蒜蓉更加惹味滷水蛋滷水味唔夠濃香酥魷魚同鹽酥雞一樣都係醃過先炸 而且炸粉唔會太厚 好惹味甜不辣平時喺其他店舖食嘅都好硬 但別忘了嘅甜不辣就算炸完都係軟淋淋👍🏻花枝丸花枝丸煙韌有咬口台式香腸香腸甜而不膩 好味肉燥燙青菜肉燥同青菜幾夾肉鬆豆腐豆腐軟滑 啲汁唔會太鹹蜂蜜奶油芋圓窩夫一上枱就見到好多cream 整開啲cream原來內有乾坤 有5塊心型窩夫 就咁食已經有一陣好香嘅蜂蜜味 另外都可以自己再加蜂蜜落去 蜂蜜同窩夫嘅配搭好味 加埋側
梅乾地瓜條

肉燥同青菜幾夾

肉鬆豆腐
豆腐軟滑 啲汁唔會太鹹

蜂蜜奶油芋圓窩夫

一上枱就見到好多cream 整開啲cream原來內有乾坤 有5塊心型窩夫 就咁食已經有一陣好香嘅蜂蜜味 另外都可以自己再加蜂蜜落去 蜂蜜同窩夫嘅配搭好味 加埋側邊啲芋圓 芋圓好煙韌 個人認為太多Cream