1K
荃灣最近開左間台式餐廳,鍾意食台灣野既我當然要去試試~~餐廳環境唔錯,有好多櫻花樹裝飾🌸,好啱打卡📸📸客人入座時仲會送一張小書籤🔖,可以將願望寫低,然後掛喺櫻花樹度~十分有心思呢❤️❤️🍱九宮格小食拼盤 $78✨賣相精緻!幾乎在場每枱人都有點~~一共有9款台式小食,包括鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥燙青菜、香腸同香酥魷魚~~每款味道都唔錯!當中鹽酥雞係我至愛🤤🤤炸得外脆內嫩,好juicy!調味得啱啱好~~拼盤份量足夠2人share,食完可以再試埋其他野食😋😋🍜紅燒湯麵 $48✨紅燒湯底味道濃郁,好有牛肉味❤️❤️麵條係刀削麵,口感彈牙,仲好掛汁~~我地另外加($18)叫左紅燒牛肉,有4大塊~~牛肉煮得好軟腍,咬落啖啖肉,必試👍🏻👍🏻🍖台式排骨飯 $50✨排骨份量十足,都幾大塊~~食落唔會好硬身,醃得入味好送飯🤤🤤個飯都好大碗!面頭鋪滿肉燥、酸菜,仲有隻荷包蛋🍳撈勻之後食好惹味~~🍓綜合水果芋泥窩夫 $78✨最後叫返個甜品作結尾~~窩夫可以揀朱古力味同原味,我地揀左原味😋😋味道都唔錯!窩夫偏薄身,口感煙煙韌韌,有d似食緊鬆餅咁~~面頭既士多啤梨好鮮甜!芋泥好綿密,幾香芋頭味
荃灣最近開左間台式餐廳,鍾意食台灣野既我當然要去試試~~
餐廳環境唔錯,有好多櫻花樹裝飾🌸,好啱打卡📸📸

🍱九宮格小食拼盤 $78✨
賣相精緻!幾乎在場每枱人都有點~~
每款味道都唔錯!當中鹽酥雞係我至愛🤤🤤
炸得外脆內嫩,好juicy!調味得啱啱好~~
拼盤份量足夠2人share,食完可以再試埋其他野食😋😋

🍜紅燒湯麵 $48✨
紅燒湯底味道濃郁,好有牛肉味❤️❤️
麵條係刀削麵,口感彈牙,仲好掛汁~~
我地另外加($18)叫左紅燒牛肉,有4大塊~~
牛肉煮得好軟腍,咬落啖啖肉,必試👍🏻👍🏻

🍖台式排骨飯 $50✨
排骨份量十足,都幾大塊~~
食落唔會好硬身,醃得入味好送飯🤤🤤

🍓綜合水果芋泥窩夫 $78✨
最後叫返個甜品作結尾~~
窩夫可以揀朱古力味同原味,我地揀左原味😋😋
味道都唔錯!窩夫偏薄身,口感煙煙韌韌,有d似食緊鬆餅咁~~
面頭既士多啤梨好鮮甜!芋泥好綿密,幾香芋頭味,唔錯❤️❤️

跟餐會包一杯是日台式飲品🍹🍹
是日飲品係葡萄玉露,飲落幾清甜!啖啖都飲到玉露,口感豐富~~
另外都可用半價轉其他野飲,下次可以試試😎😎
2021-11-23 47 浏览
📍別忘了 ~ 荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖今日好想食台灣野,因為覺得something is missing 😂😂😂所以去咗食台灣牛肉麵🍜🍜🍜🛫🛫🛫1)紅燒半筋半肉麵$94,食牛肉麵最近要係個湯底,不過···別忘了湯要加少少醋,可以提升湯同牛肉香味,不過冇醋囉🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️😁😁😁牛肉軟腍,好入味,嗰麵好食👍🏻👍🏻👍🏻輸咗個湯底🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️2)中午有一杯台式飲品送。環境有日本櫻花🌸打卡多過台灣文青😂😂😂環境寬敞乾淨,CP值都高👍🏻👍🏻👍🏻,都會推介😊
📍別忘了 ~ 荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖

紅燒半筋半肉麵
2021-11-17
紅燒半筋半肉麵
2021-11-21 679 浏览
©環境:全店裝潢以「櫻花」為主題由門口進入內部,沿路放置左一個個櫻花樹樹上更掛滿一個個許願籤,好似去左櫻花林咁鋪置得好有心思,堅係超靚!由門口位去到內部都有好多個打卡點架😍.©服務:店員好nice,表現親切如果唸吾到食咩好會主動推介下佢地嘅signature😆.©Highlight (影相/性價比/其他):每張枱都會送一份許願籤寫完願望記得掛返係樹上呀😆門口位置仲有台灣手信填架!.©食物評價: © 紅燒湯麵 $48湯頭牛味好濃郁,選用寬條麵麵質彈牙帶嚼勁,掛湯力都幾強😘不過呢碗係淨麵,可以追加鹵水蛋,紅燒牛肉都只係加$18🙊套餐包一杯是日精選飲品又或者可以好似我咁半價換購其他款添~芭樂紅茶($12.5)紅茶味道濃又帶芭樂甜香,吾會好甜.© 黑麻油雞湯麵 $78陣陣嘅麻油香,未上枱已經聞得到😂裡面有寬條麵,雞件,紅棗,杞子等係冬天時候食,香氣迫人,暖胃又暖心是日飲品係荔枝紅茶~.© 黃金流心芋泥球 $68外層薄脆,內裡嘅滿滿嘅芋頭肉食到中間係金黃色嘅流心奶黃,超邪惡!.© 芒果雪花冰 $68雪花冰好足料,好似成座山咁周圍放滿哂芒果肉,紅豆,綠豆同芋圓雪花冰底係牛奶味每啖入口即化,跟住係濃

©環境:
全店裝潢以「櫻花」為主題
由門口進入內部,沿路放置左一個個櫻花樹
樹上更掛滿一個個許願籤,好似去左櫻花林咁
鋪置得好有心思,堅係超靚!
由門口位去到內部都有好多個打卡點架😍

©服務:
店員好nice,表現親切
如果唸吾到食咩好
會主動推介下佢地嘅signature😆
©Highlight (影相/性價比/其他):
每張枱都會送一份許願籤
寫完願望記得掛返係樹上呀😆
門口位置仲有台灣手信填架!

©食物評價:

© 紅燒湯麵 $48
湯頭牛味好濃郁,選用寬條麵
麵質彈牙帶嚼勁,掛湯力都幾強😘
不過呢碗係淨麵,可以追加鹵水蛋,紅燒牛肉
都只係加$18🙊
套餐包一杯是日精選飲品
又或者可以好似我咁半價換購其他款添~
芭樂紅茶($12.5)
紅茶味道濃又帶芭樂甜香,吾會好甜

© 黑麻油雞湯麵 $78
陣陣嘅麻油香,未上枱已經聞得到😂
裡面有寬條麵,雞件,紅棗,杞子等
係冬天時候食,香氣迫人,暖胃又暖心
是日飲品係荔枝紅茶~

© 黃金流心芋泥球 $68
外層薄脆,內裡嘅滿滿嘅芋頭肉
食到中間係金黃色嘅流心奶黃,超邪惡!

© 芒果雪花冰 $68
雪花冰好足料,好似成座山咁
周圍放滿哂芒果肉,紅豆,綠豆同芋圓
雪花冰底係牛奶味
每啖入口即化,跟住係濃厚嘅牛奶香😎

2021-11-20 53 浏览
偶然見到呢間既九宮格幾吸引,決定今日去試下。首先環境ok我哋叫咗全日一人餐(牛肉麵加九宮格)同肉鬆芝士蛋餅,飲品試咗水果茶。牛肉麵既牛肉原來要加18蚊先有牛肉,無加就只有麵,好在麵質同湯底都吾差。九宮格基本都好食,炸物還熱,冷盤都正常,值得一試,不愧係門面擔當。不過本人吾好醉雞,酒味幾重,朋友就幾喜歡。蛋餅足料,蛋味食吾出但重芝士👍食多兩舊都易膩,呢個時候就要配返杯水果茶解膩了,但水果茶賣相靚,味道就一般了。好少試到咁多款食物兼且有質素既店舖了,可以有下次。缺點就係貴啲😉
偶然見到呢間既九宮格幾吸引,決定今日去試下。

首先環境ok

加配九宮格
肉鬆芝士蛋餅
水果茶
加配九宮格
肉鬆芝士蛋餅
  • 九宮格
2021-11-19 74 浏览
好耐冇去過荃灣千色店啦喺嗰頭搵食又係第一時間上OpenRice睇吓先😆發現有一間好啱打卡嘅台灣嘢因為成間以粉紅色為主調啱晒我呢個粉紅控😆入面有幾棵粉紅色嘅假櫻花樹店員會比書簽你可以每人寫上自己想寫嘅心願或者祝福語然後自己掛喺樹上面好似林村許願樹咁不過就唔使拋上去囉😂Menu都整得好靚有d似人哋影pre wedding嘅相簿咁心思係幾好Um…不過嘢食一般嘢飲簡直係伏⋯🙈👍🏻紹興醉雞飯$82呢個口感味道都唔錯不過醉雞可以再醉啲😂👌🏻台式排骨$38其實味道係OK嘅不過有一邊成舊都係肥豬肉👌🏻塔香三杯雞$68不過不失👌🏻肉燥燙青菜$50冇乜特別就咁加啲肉燥喺白灼菜上面呢個價錢貴咗少少囉👎🏻奶茶$25冇茶味冇奶味唔知想點好似溝稀左嘅奶水咁同店員反映咗佢話幫我哋加濃少少加完之後多咗少少茶味,整體都係難飲👎🏻水果茶$38唔知點解好似有陣「宿宿地」嘅味道🤭飲咗幾啖冇飲整體來講打卡可以食嘢飲野真係唔好抱好大期望
好耐冇去過荃灣千色店啦

👎🏻奶茶$25
冇茶味冇奶味唔知想點
好似溝稀左嘅奶水咁
同店員反映咗佢話幫我哋加濃少少
加完之後多咗少少茶味,整體都係難飲

👎🏻水果茶$38
唔知點解好似有陣「宿宿地」嘅味道🤭
飲咗幾啖冇飲

整體來講打卡可以
食嘢飲野真係唔好抱好大期望
2021-11-18 33 浏览
“晚市二人套餐”($198)“芒果雪花冰”($68)“草莓荔枝綠茶”(+$14)之前去開荃灣千色發現新開咗間台式餐廳仲要全間舖都用上櫻花嚟裝飾🌸睇吓menu見到價錢幾合理所以就入咗去食😛一入座後店員仲會比張許願卡你寫完就可以掛上櫻花樹上面🥰嘢食方面我地叫咗個晚市二人套餐當中包咗九宮格前菜,2款主食,2杯是日飲品前菜分別有鹽酥雞,花枝丸,甜不辣,醉雞🐔滷水蛋,肉鬆豆腐,肉燥燙青菜,香腸同香酥魷魚🦑每款前菜嘅份量都唔會話太少☺而且味道都幾唔錯😋主菜可以3選2,我地揀咗櫻花蝦炒飯🦐,紅燒湯麵個炒飯因為加咗櫻花蝦,所以好夠香☺紅燒湯麵個麵質夠咬口,唔會煮到腍哂😝是日飲品係鳳梨玉露🍍味道清清甜甜,加上蘆薈粒夠哂清爽☺另一杯就用半價要咗草莓荔枝綠茶🍓飲得出係用真果肉去打🥰最後當然要叫返個甜品🤤要咗份芒果雪花冰🥭牛奶冰底十分幼細綿密😚配料有芒果,芋圓,爆珠,愛玉😍大大碗食完真係好滿足😇
“晚市二人套餐”($198)
“芒果雪花冰”($68)
“草莓荔枝綠茶”(+$14)

之前去開荃灣千色發現新開咗間台式餐廳
仲要全間舖都用上櫻花嚟裝飾🌸
睇吓menu見到價錢幾合理所以就入咗去食😛
一入座後店員仲會比張許願卡你
寫完就可以掛上櫻花樹上面🥰

嘢食方面我地叫咗個晚市二人套餐
當中包咗九宮格前菜,2款主食,2杯是日飲品
前菜分別有鹽酥雞,花枝丸,甜不辣,醉雞🐔
滷水蛋,肉鬆豆腐,肉燥燙青菜,香腸同香酥魷魚🦑
每款前菜嘅份量都唔會話太少☺
而且味道都幾唔錯😋
主菜可以3選2,我地揀咗櫻花蝦炒飯🦐,紅燒湯麵
個炒飯因為加咗櫻花蝦,所以好夠香☺
紅燒湯麵個麵質夠咬口,唔會煮到腍哂😝
是日飲品係鳳梨玉露🍍
味道清清甜甜,加上蘆薈粒夠哂清爽☺
另一杯就用半價要咗草莓荔枝綠茶🍓
飲得出係用真果肉去打🥰

最後當然要叫返個甜品🤤
要咗份芒果雪花冰🥭
牛奶冰底十分幼細綿密😚
配料有芒果,芋圓,爆珠,愛玉😍
大大碗食完真係好滿足😇
2021-11-18 422 浏览
大胃每日嘅生活營營役役,變得好健忘,不過約咗胃民嘅,就唔會忘記嘅,幸福要食多餐呢間餐廳嘅環境提醒你別忘了,幸福一直都在呢間主打台式日式料理,晚市有個九宮格二人餐。首先有兩碗主食可以揀,台食代表—魯肉飯又點可以少?油香滿滿,肉夠晒肥美,仲有啲菜脯中和油膩感𠻹另外一碗係蝦花蝦炒飯,相當特別,飲底辣辣地,但又冇蓋過蝦香九宮格裝有九款小食,包括有鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥燙青菜、香腸、香酥魷魚其中醉雞真係幾入味,雞肉嫩度恰到好處肉燥原來可以用嚟配烚菜,仲要幾夾𠻹鹽酥雞鹹度拿捏剛剛好,雞肉都好嫩香腸惹味可口,好有台灣嘅味道食完鹹食就食甜品,好耐冇食雪花冰喇!雪花冰有淡淡奶香,配上大量爆爆珠,但又唔會好甜,芋圓同樣冇得輸,超級Q彈,芒果又幾甜跟餐有是日飲品送,但大胃都係想半價加錢飲「別忘了」飲品水果茶真係好大杯,生果唔酸,大胃食晒冇剩

呢間餐廳嘅環境提醒你別忘了,幸福一直都在

另外一碗係蝦花蝦炒飯,相當特別,飲底辣辣地,但又冇蓋過蝦香

晚市二人套餐

其中醉雞真係幾入味,雞肉嫩度恰到好處

肉燥原來可以用嚟配烚菜,仲要幾夾𠻹

鹽酥雞鹹度拿捏剛剛好,雞肉都好嫩

香腸惹味可口,好有台灣嘅味道

芒果雪花冰

別忘了·奶茶

跟餐有是日飲品送,但大胃都係想半價加錢飲「別忘了」飲品

別忘了·水果茶

水果茶真係好大杯,生果唔酸,大胃食晒冇剩
2021-11-17
晚市二人套餐
芒果雪花冰
別忘了·水果茶
2021-11-17 392 浏览
📍 別忘了荃灣有間新開無耐主打台式嘢食嘅餐廳🙆🏻‍♀️小編太耐冇食台灣野 所以上星期就同朋友黎左呢間食🤤餐廳環境佈置得幾靚 最搶眼就係佢哋嘅櫻花樹✨職員仲俾咗兩張卡俾我哋寫完願望掛上去樹上面😜-全日供應一人餐 $48+78 = $126一人餐有一碗還是忘了牛肉湯麵$48 (可以另+$18配紅燒牛肉 )個麵湯底味濃郁 麵嘅份量適中 咬落去彈牙再+78 配佢哋嘅招牌九宮格拼盤🤓 九宮格入邊有鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥燙青菜、香腸同埋香酥魷魚🦑每一樣都各有特色😎小編就最鍾意食香酥魷魚同埋香腸 咬落去外脆內軟🤍套餐中配是日台式飲品一杯 個杯飲品係芒果味我哋叫咗少冰少甜 但係飲落去仲甜咗少少🤭綜合水果芋泥窩夫 $78窩夫可以選擇朱古力或者原味 小編就揀咗原味😬窩夫設計得幾靚 有好多水果做裝飾 包括士多啤梨、紅火龍果、白火龍果等🤓窩夫就食落去偏薄身 口感冇厚身嘅有咬口 食落去甜甜地 再加上有芋泥同棉花糖食落去整體係甜嘅香蕉巧克力雪花冰 $68上枱嗰陣有啲嚇親🤭 比我想像中大碗雪花冰嘅配料都幾多🤭 有芋圓、台式魔豆、香蕉等個冰底係牛奶味 撈埋一齊食都幾好味😋 夠晒凍🥶✏︎✏︎✏︎✏︎
📍 別忘了

窩夫可以選擇朱古力或者原味 小編就揀咗原味😬
綜合水果芋泥窩夫

香蕉巧克力雪花冰 $68
上枱嗰陣有啲嚇親🤭 比我想像中大碗
雪花冰嘅配料都幾多🤭 有芋圓、台式魔豆、香蕉等
個冰底係牛奶味 撈埋一齊食都幾好味😋 夠晒凍🥶
香蕉巧克力雪花冰

✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝
#hkfoodies 🇭🇰 #米奇吃貨日常😋
綜合水果芋泥窩夫
香蕉巧克力雪花冰
2021-11-13 42 浏览
今日和友人飯聚,找上了一間充滿櫻花樹的餐廳晚膳🌸,希望一止我們掛住日本的渴慕。餐廳沒有book位服務,但可以在早一天打電話黎留位。本來餐廳幫我地留左較舒適的沙化位,但我們被餐廳中間的櫻花樹吸引,所以要求掉到較近櫻花樹既枱坐,而餐廳都配合我們的要求。每位食客餐廳都會給一張書籤,可以寫下願望再掛到櫻花樹上~雖然餐廳內怖滿櫻花,但原來餐廳係食台灣菜的。我地毫無懸念地點了每枱都點的九宮格2人餐。呢個餐有齊晒各種伴碟小食:有台式腸,無骨醉雞,花枝丸,一口鹽酥雞等等,可以幫有選擇困難既顧客省卻很多煩惱~~ 只須要選飲料同主食(櫻花蝦炒飯/鹵肉飯/牛肉麵 3選2)就可以了。本來還想點甜品,不過食完都已經好飽,甜品唯有留待下一次吧~食完之後,門口有不少櫻花樹的怖景可以打卡,餐廳員工都好樂意幫我地拍照📸,值得一讚

每位食客餐廳都會給一張書籤,可以寫下願望再掛到櫻花樹上~

本來還想點甜品,不過食完都已經好飽,甜品唯有留待下一次吧~

2021-10-28
  • 九宮格二人餐
1K
2021-11-13 172 浏览
別忘了洋溢少女心,迷人櫻花的店面,粉嫩夢幻。每位食客可以把許願書簽,寫上願望,並掛上櫻花樹上,祝願夢想成真。安坐於卡座後,✨期待著台式滋味旅程!二人套餐 $198的前菜拼盤十分豐富,以九宮格盛上,有最地道的台式小吃:鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥湯燙青菜、香腸及香酥魷魚,令人大飽口福。鹽酥雞酥脆可口,內𥚃肉汁嫰滑,豐潤的雞油,愈吃愈滋味。滑溜的豆腐,配上肉鬆,豆香中增添惹味。醉雞爽彈、緊緻,淡淡的酒香,美味吸引。甜不辣炸得香脆惹味,花枝丸爽口彈牙,吃到粒粒花枝肉,十分鮮味。主食:在櫻花蝦炒飯、魯肉飯或紅燒湯麵中,三選二,紅燒手工麵條粗身,厚薄不均勻,口感煙韌之餘,掛湯力強,配上小吃溏心蛋,金香的蛋黃,是令人懷念的台風味道。🍤櫻花蝦炒飯炒飯粒粒分明,啖啖鮮味的櫻花蝦及蛋絲,令米飯滋味提升。再喝一口芭樂紅茶,清新解渴。綜合水果芋泥窩夫$78窩夫軟綿綿,表面鋪滿濕潤芋頭蓉、濃厚忌廉,入口陣陣甜香,追配一球櫻花雪糕,🌈清新柔滑。芋頭蓉味道天然,配上心型的草莓及紅肉火龍果,入口香甜順口,令人甜蜜蜜。

二人套餐 $198

主食:

🍤櫻花蝦炒飯
綜合水果芋泥窩夫$78
2021-11-11 166 浏览
俾佢個門口裝修吸引左入黎,好多棵櫻花樹,真係正中我心,但係食物方面真係中伏了,食物有待改善😐🌸招牌九宮格拼盤 $118如果佢唔係分左九格有個錯覺,grp埋一齊睇一定唔值$118,份量極少,每樣兩三舊,而且大部分都係魚片腸仔雞蛋果啲即食小食,好後悔叫左佢,慎點❗️同埋要講甜不辣唔係台灣果種口感味道,只係係普通港式魚蛋,又係俾佢賣相呃左。🌸別忘了·肉燥便當🍱 $73便當可以揀拌麵或者飯。其實一黎到已經有啲無奈,落單時冇問有咩餸。黎到只係得兩隻雞翼、一隻煎蛋同一舊滷水豆腐,個肉燥又少又油,啲肉有一半係肥膏。咁嘅價錢我唔expect係呢個質素。茶記頹飯都好過佢,食左少少已經唔想食🌸紅燒半筋半肉麵$85麵底其實幾彈牙,牛肉同牛筋都幾腍,但係湯底就唔得,冇台式牛肉麵個味,整體普通🌸百香果玉露跟餐嘅是日飲品,如要轉飲其他要加錢。其實俾多幾個選擇會好好多,都係啲糖漿沖出黎嘅飲品,好冇誠意,得個甜字一入到黎店員就講晒普通話歡迎光臨,心諗應該想俾人感覺好台式餐廳。食完覺得真係好唔掂,完全係港式扮台式,除咗裝修靚之外,唔會再黎,呢個價錢絕對唔抵食

🌸招牌九宮格拼盤 $118

🌸別忘了·肉燥便當🍱 $73

別忘了·肉燥便當

🌸紅燒半筋半肉麵$85

🌸百香果玉露

2021-11-11 35 浏览
荃灣嘅台式餐廳🌟別忘了🌟,有抵食嘅晚市套餐,仲有🌸櫻花樹畀大家掛上願望,打卡一流!😘👩‍❤️‍👨晚市二人套餐 $198前菜 - 台式九宮格有齊鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷蛋、肉鬆豆腐、肉燥燙青菜、香腸同埋香酥魷魚,9款最受歡迎嘅台式小食,啱晒貪心嘅我!😍🍚主食 - 魯肉飯 & 紅燒湯麵魯肉飯甘香可口,肥而不膩!紅燒湯麵嘅湯底濃香,麵條爽彈!😋🍑台式飲品 - 水蜜桃玉露是日台式飲品,清爽中帶果甜!😘🥭芒果雪花冰🍧 $68❄️雪花冰好幼細,近睇真係會見到雪花嘅Pattern,夠靚又透心涼!🥰好大碗而且配料特多,三色爆珠夠晒甜美,同雪花冰好夾!😚

👩‍❤️‍👨晚市二人套餐 $198

前菜 - 台式九宮格

🍚主食 - 魯肉飯 & 紅燒湯麵
魯肉飯甘香可口,肥而不膩!紅燒湯麵嘅湯底濃香,麵條爽彈!😋

🍑台式飲品 - 水蜜桃玉露

是日台式飲品,清爽中帶果甜!😘

🥭芒果雪花冰🍧 $68

2021-11-10 29 浏览
好羨慕荃灣嘅朋友!哩區超級多好嘢食!米線啦、餃子啦、cafe …選擇多之餘仲要係高質!今次去食嘅哩間新開台灣菜,質素都好唔錯!先講環境~木系加櫻花🌸感覺好文青,而且仲可以寫許願牌掛上櫻花樹上。食物方面個人最推薦台灣腸、炸雞、炸花枝、牛肉麵!👍🏻👍🏻.🔸一人餐:▪️紅燒牛肉湯麵($48)❤️▪️九宮格拼盤($78)▪️珍珠奶茶(+$14)個餐非常豐富!牛肉湯麵係冇牛肉嘅,但個湯用牛去煲,係紅燒牛肉個種,好濃、有花椒八角嘅香,麵條係扁身煙韌個種,好食!👍🏻九宮格有:鹽酥雞、肉鬆豆腐、甜不辣、炸花枝、炸花枝丸、台灣腸、滷蛋、醉雞捲、肉操燙青菜。岩哂心大心細嘅人!我覺得炸物、香腸、雞捲都好食!.🔸精選餐:▪️台南米糕($62)▪️貢丸湯❤️▪️鳳梨玉露香港好少見到有台南米糕,哩度竟然有,正呀!其實佢就似煙韌啲嘅糯米飯,米糕內有蝦米、冬菇、花生,再淋上台式甜醬,幾好食!貢丸湯好香濃,原來都係用咗牛肉去煲,真心好飲!(我初時唔知有牛,唔小心飲咗2啖).🔸香蕉巧克力雪花冰($68)超大兜,適合2-3人分吃,雪花冰好細綿,有牛奶香,面頭有香蕉、朱古力醬、勁多爆珠,唔錯。
好羨慕荃灣嘅朋友!哩區超級多好嘢食!
米線啦、餃子啦、cafe …選擇多之餘仲要係高質!
今次去食嘅哩間新開台灣菜,質素都好唔錯!
先講環境~木系加櫻花🌸感覺好文青,
而且仲可以寫許願牌掛上櫻花樹上。
食物方面個人最推薦台灣腸、炸雞、炸花枝、牛肉麵!👍🏻👍🏻
🔸一人餐:
▪️紅燒牛肉湯麵($48)❤️
▪️九宮格拼盤($78)
▪️珍珠奶茶(+$14)
個餐非常豐富!
🔸精選餐:
▪️台南米糕($62)
▪️貢丸湯❤️
▪️鳳梨玉露
🔸香蕉巧克力雪花冰($68)
2021-11-09 33 浏览
別忘了二人套餐抹茶紅豆沙冰綜合水果芋泥朱古力窩夫價錢💲: $198/ +19/ $78好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4.2/5性價比🥢: 4.2/5回頭率😚: 3.5/5-荃灣多野食個個都知,今次去到千色匯呢邊試一間台灣嘢!環境超少女,全部都係櫻花🌸 真係坐係櫻花樹下食飯。店員帶座位個D都會講普通話,令你感覺親切啲。同埋作為台灣餐廳,選歌好重要,佢地就選啱歌啦!好多舊台灣歌例如光良、曹格同孫燕姿😬-✅招牌九宮格拼盤。好打卡的一個盒🤩 每樣小食大概都係2人份,幾啱一齊share。9樣分別有鹽酥雞、甜不辣,肉燥青菜、滷蛋,肉鬆豆腐、炸魷魚鬚、花枝丸、醉雞同香腸😚 最鍾意係彈牙的花枝丸同香腸+蒜片,係perfect match呀!😜 甜不辣煙煙韌韌,鹽酥雞都ok,皮唔厚又夠味😌青菜、蛋同豆腐就正常,而魷魚鬚就有啲太油🥶不過有咁多選擇,都冇理由唔叫。-✅跟餐的紅燒湯麵。湯底有輕微的牛味,幾甜唔肥膩。上面有好多酸菜,麵條幼身但有扭紋,所以要咬口,唔會太軟👍🏻 完全就係冇左牛肉的麵底😹-🆗跟餐的滷肉飯。細碗同比較乾,雖然肉係我鍾意的肉粒同肥瘦均勻,但汁唔夠🤐 加埋辣菜脯又有
別忘了
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4.2/5
性價比🥢: 4.2/5
回頭率😚: 3.5/5

🆗跟餐的滷肉飯。細碗同比較乾,雖然肉係我鍾意的肉粒同肥瘦均勻,但汁唔夠🤐 加埋辣菜脯又有小小港式咁
✅綜合水果芋泥朱古力窩夫🧇 哈哈哈哈所有野都唔錯,但加埋怪怪地唔太夾的一碟🤣 其實一早就估到,但想試下。窩夫偏薄,係心型的!口感韌韌地,幾濃朱古力味🍫上面的士多啤梨大大粒,又唔太酸😍芋泥可以更濃芋頭味,但而家都食到芋頭顆粒,加埋所有野一齊食係好特別的味道同口感😛見人話芋圓唔好食咁就即管試下呢個啦!

🆗抹茶紅豆沙冰。唔太濃,偏稀既。同埋紅豆份量唔多🤐
好多櫻花的一間,聽埋台灣歌都幾有台灣的感覺☺️ 食物正常,唔難食咁啦!

2021-11-06 127 浏览
/別忘了🇭🇰/#sa荃灣篇 #sa台式篇➖➖➖<想唔想係櫻花樹下用膳🌸?>➖➖➖疫情期間都無機會出走觀光睇櫻花🌸唯有係香港揾地方頂住先🤣係荃灣呢間餐廳就可以啦! 成間舖都好有夢幻嘅感覺 全部都係櫻花好有台灣/日本嗰種氣氛😛而且仲有個招牌九宮格可以試唔同前菜➖➖➖1️⃣一人餐 ▪️紅燒湯麵 $48 +紅燒牛肉 $18+別忘了拼盤$78 本身$48 就淨係得牛肉湯麵 想食牛肉就要另外再加$18 如果想食晒咁多樣小食亦可以+$78優惠價食拼盤 睇得又食得☺️🔹紅燒牛肉麵🔹湯底幾濃 唔辣嘅 麵唔會煮得太腍 幾入味牛肉似平時嘅牛腩 唔韌✨ 🔹別忘了拼盤🔹🌟9樣前菜包括: 鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥燙青菜、香腸同香酥魷魚🦑 整體唔錯! 最鍾意就係醉雞 幾夠酒味➖➖➖2️⃣玉米起司蛋餅 $42 入面都幾足料 幾多粟米同芝士部分餅皮會有少少韌 加左甜辣醬幾惹味✨➖➖➖3️⃣別忘了雪花冰 $68 最近成日都食台式刨冰😆聽聞都係店舖主打之一 款式都幾多今次就揀左牛奶冰😛係下午茶都有連飲品會有兩款爆珠味道其中一款係益力多味 同有芋圓✨難得啲冰係雪花冰唔會好硬 會食到黑糖味同少少奶味
/別忘了🇭🇰/
#sa荃灣篇 #sa台式篇
<想唔想係櫻花樹下用膳🌸?>
疫情期間都無機會出走觀光睇櫻花🌸
唯有係香港揾地方頂住先🤣
係荃灣呢間餐廳就可以啦!
成間舖都好有夢幻嘅感覺 全部都係櫻花

最近成日都食台式刨冰😆
聽聞都係店舖主打之一 款式都幾多
今次就揀左牛奶冰😛係下午茶都有連飲品
會有兩款爆珠味道
其中一款係益力多味 同有芋圓✨難得啲冰係雪花冰唔會好硬 會食到黑糖味同少少奶味~ 芋圓幾有咬口嘅 不過芋味同其他丸味道相對較淡
別忘了雪花冰

➖➖➖
4️⃣抹茶紅豆沙冰 +$19 (原價$38)
叫一人餐可以用半價配特飲!
呢杯沙冰會帶少少冰感
奶味較濃 另外仲加左層奶蓋~
紅豆粒反而係面🤣🤣 多番少少紅豆就好啦!
抹茶紅豆沙冰

📍別忘了