2021-12-28 34 浏览
餐廳名已經好詩意,望埋裝修絕對係為左餐廳既櫻花樹海而去好夢幻!連啲食物擺盤都好靚未食已經預左會用好多時間影相😂.入座每位都會有張櫻花書簽俾大家寫底自己既心願可以再掛上櫻花樹上面真係好有心思,好浪漫🌹__________________________🔹 台式排骨飯便當$52👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌排骨幾大塊, 咬落肉質好鬆軟邊位同骨位酥脆椒鹽好香,調味得唔錯.滷肉係粗粒腩肉位,半肥半瘦,啲肥膏位好正丫,份量不少,夠晒撈成碗飯,.上面仲有啲醃菜脯,滷水豆腐,太陽蛋同娃娃菜,好豐富同好有台灣感覺.🔹 別忘了·九宮格$98👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ❌九宮格既擺盤好岩打卡9格全部都係啲好岩食既台式小食有花枝丸,蒜片台式香腸,甜不辣肉鬆豆腐,炸魷魚圈,滷水蛋醉雞,肉碎燙青菜同炸鹽酥雞.可能影相影耐左,啲炸野唔太脆,不過鹽酥雞依然幾香口花枝丸幾足料,花枝粒幾多下醉雞既酒味幾重,肉質又夠淋.🔹 宜蘭葱肉餅$28👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑Keto friendly: ❌一碟三小件,一口一粒食之前真係要拎定紙巾,超級爆汁😍
餐廳名已經好詩意,望埋裝修
絕對係為左餐廳既櫻花樹海而去
好夢幻!連啲食物擺盤都好靚
未食已經預左會用好多時間影相😂
入座每位都會有張櫻花書簽
俾大家寫底自己既心願
可以再掛上櫻花樹上面
真係好有心思,好浪漫🌹
__________________________
🔹 台式排骨飯便當$52

🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
Keto friendly: ❌
排骨幾大塊, 咬落肉質好鬆軟
邊位同骨位酥脆
椒鹽好香,調味得唔錯
🔹 別忘了·九宮格$98

🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
九宮格既擺盤好岩打卡
9格全部都係啲好岩食既台式小食
有花枝丸,蒜片台式香腸,甜不辣
肉鬆豆腐,炸魷魚圈,滷水蛋
醉雞,肉碎燙青菜同炸鹽酥雞
可能影相影耐左,啲炸野唔太脆,
不過鹽酥雞依然幾香口
花枝丸幾足料,花枝粒幾多下

醉雞既酒味幾重,肉質又夠淋
🔹 宜蘭葱肉餅$28

🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
Keto friendly: ❌
一碟三小件,一口一粒
食之前真係要拎定紙巾,超級爆汁😍
第一下唔知道真係嚇親
肉餅個名真係無改錯,
咬落去既口感味道都同平時食既蒸肉餅一樣
作為小食,不妨一試
🔹 紫米白玉紅豆湯$15

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
原本對呢個無期望,
朋友話想飲下啲甜野,又見呢個係最平既item, 以為會水了了
黎到細細碗,係煮到杰身既紫米紅豆湯
講真係食到濃濃紫米露,紅豆只係點綴
上面有啲偏軟身既小丸子,整體不錯
望埋價錢,15蚊,完全無任何投訴
2021-12-25 35 浏览
來到荃灣行經一餐廳,門面佈置了多棵粉紅色的櫻花樹,馬上吸引到我,走過去看看。原來是一間以台色料理作主打的「別忘了」,推出了一系列的台式食物料理,而且更有數十款台灣小食:乖乖、豬肉乾、蛋卷、鳳梨酥等等…可供購買。入內後會提供許願籤,好讓我們寫下願望,掛上店內一棵又一棵的櫻花樹上,好好打卡一番!別忘了·九宮格當然要試這裡的招牌菜「別忘了·九宮格」!九小格中已包含了:鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、香酥魷魚、醉雞、肉鬆豆腐、滷蛋、香腸、肉燥燙青菜!真係一次過就食到台灣各款知名小吃!醉雞醉雞份量蠻多,肉質嫩滑,酒味香濃,甘甜美道,令人著迷。鹽酥雞鹽酥雞熱燙燙,入口酥脆咸香,外層皮薄而內裡還保持嫩滑口感,實屬難得!肉鬆起士蛋餅蛋餅中滿滿嘅餡料,咸香肉鬆起士跟蛋餅融合為一體,入口酥脆、香口煙韌,味道層次豐富。紅燒半筋牛肉麵半筋牛肉非常入味,肉質柔軟嫩滑;而麵條爽滑彈牙,湯底濃郁而不膩,有種台灣的味道。

別忘了·九宮格
當然要試這裡的招牌菜「別忘了·九宮格」!

真係一次過就食到台灣各款知名小吃!

醉雞
醉雞份量蠻多,肉質嫩滑,酒味香濃,甘甜美道,令人著迷。

鹽酥雞

肉鬆起士蛋餅

紅燒半筋牛肉麵
2021-12-23 45 浏览
成日聽人講都未試過,難得今日放假想坐傾計就諗起這店來試,下午茶14:30開始岩岩好,選擇不少,最後下午茶試咗2款,食物味道可以,飲品普通 @ 荃灣千色匯 別忘了。等10分鐘左右食物來到,宜蘭蔥肉餡餅 入面都幾多汁但餡料偏少,有蔥味幾香。蛋餅 芝士味濃多肉鬆,蛋餅軟熟好味。是日冬瓜茶,可半價叫其他,講真偏甜,味道普通。坐得幾舒服如有咕𠱸會更好,待應偏少,中間有啲花樹打吓卡都唔錯,每人約$65,少貴試吓可以。

餐廳以大量粉紅色的櫻花樹作點綴店員會於入座時遞上書簽好讓我們將願望寫低再掛上櫻花樹上非常有心思💕.《九宮格》一次過食勻九款台灣特色小食唔單止味道好而且賣相一流比起平時的食到炒埋一碟既夜市拼盤分開九個獨立細碟裝更顯別致最愛醉雞卷陣陣酒香味好滋補.《台灣麻辣一人鍋》麻辣鍋湯底好香雖然話係一人鍋但配料都相當豐富有米血糕同蛋餃呢類特色火鍋配料如果有埋鴨血就💯.《當歸鴨腿湯麵》超級喜歡這個湯麵熱呼呼的藥材湯最最胃淡淡的當歸味唔會太過搶麵條煙靭彈牙鴨腿肉很嫩卻又吸盡湯汁很入味.《抹茶紅豆沙冰》抹茶同紅豆呢個perfect match唔駛多介紹吃過滋補的食材再呷一口冰凍的沙冰好爽呀.餐廳門外更有台灣手信賣真係好似飛左轉台灣咁
餐廳以大量粉紅色的櫻花樹作點綴

好爽呀

餐廳門外更有台灣手信賣
真係好似飛左轉台灣咁
2021-12-20 257 浏览
竟然在荃灣小商場千色匯內有間裝修咁有誠意的餐廳!遠看已被盛放的粉紅色櫻花樹海所吸引!把我這兩年冇得去旅行,冇得睇櫻花的遺憾完全抓着!同行朋友心感不妙,入到去一定掛住打卡,有排都唔使食飯▪️二人套餐 $198無法抗拒的價格,套餐已包了經典九宮格菜式,還有兩款煮食和餐飲!齋影相都抵啦▪️別忘了·九宮格 這裏的招牌菜小吃拼盤!擺盤別出心裁,以九個精緻又色彩繽紛極少碟,完美展示台灣小食,應有盡有!鹽酥雞,花枝丸,甜不辣,香酥魷魚,醉雞,肉鬆豆腐,滷蛋,香腸,肉操青菜。喜歡香口野的話,別錯過鹽酥雞花枝丸和魷魚,夠晒香脆!個人特別喜歡醉雞,洒香濃郁,淋至雞肉!香腸比較普通,如果是台灣糯米腸就好了▪️滷肉飯和櫻花蝦炒飯呢個滷肉飯犀利!厚切粒粒腩肉,肉質肥美滷水又夠入味,油脂令到碗飯好香好滑!加埋少少醃辣蘿蔔,好開胃。除咗肥膩之外是冇得頂!至於炒飯,一開始見到成搵得一隻蝦,有點小失望。識落先知原來櫻花蝦先係重點!脆脆的口感令到成件事很有咬口!▪️芒果果茶(ice/hot)冬天還是喜歡喝熱飲,吃飽後捧場熱茶,點了少甜,芒果茶酸甜味很解濟。▪️黑麻油雞湯麵$78又係另一個抵食套餐,已包嘢飲!超大碗麵仲要勁足料!最

▪️二人套餐 $198

▪️別忘了·九宮格

▪️滷肉飯和櫻花蝦炒飯

▪️芒果果茶(ice/hot)

▪️黑麻油雞湯麵$78
又係另一個抵食套餐,已包嘢飲!超大碗麵仲要勁足料!最近氣溫驟降,麻油雞好暖胃又補身,雞肉嫰滑。湯底除了郁着麻油香,還有藥膳香氣,順便補下身!

▪️雪花冰•別忘熊
完美的一餐需要以甜品作結,超可愛熊貓造型怉冰,咁可愛點捨得食喎!牛奶口味,口感超細緻軟綿的雪花冰,淋上朱古力醬,再加埋三種QQ 啫喱 (益力多,芒果,草莓)啖啖唔同口感,好食過癮

吃飽飯後,別忘了仲櫻花樹下許個願!打個卡!

2021-12-19 136 浏览
被台式小食九宮格poster吸引要入嚟~餐廳面積大,沿途多棵粉紅櫻花樹,好浪漫呀🌹店員會比書簽客人寫低願望,掛喺櫻花樹許願,夠晒IGable📸九宮格分別有鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、香酥魷魚、醉雞、肉鬆豆腐、滷蛋、香腸、肉操燙青菜~當中多款為台灣知名小食!鹽酥雞🐥九層塔傳來陣陣香氣,令人食指大動👍🏻 雞粒入口酥脆,整體唔會太乾太硬,充滿鹹香❗️花枝丸彈牙有嚼勁,調味粉令味道更加惹味~平時較少食到甜不辣,味道有點像魚蛋🦑香酥魷魚切成細細梳,方便食用!炸粉好薄,即炸夠晒新鮮,入口仍然暖昱昱️‼️鍾意呢度嘅醉雞大大片,唔會過薄。肉質嫩滑、花雕味濃郁,鍾意醉雞嘅朋友唔好錯過👻 冰涼肉鬆豆腐冰剛好中和其他酥炸小食的油膩感~台式香腸好香口,重口味人士可以加埋旁邊蒜頭同吃🥬青菜味道較淡,肉燥汁可以補其不足!九宮格有多款小食,每款份量少少,一次過可以試多幾款!絕對滿足到貪心🧛🏻‍♀️二小姐知道九宮格份量唔小,特意唔叫主食,order細嘅滷肉飯🐷味道跟台灣的相似😍豬肉半肥瘦,細細粒但唔會好似肉醬咁碎,較多醬汁,醬汁味道唔會好濃烈但比較油膩,跟台灣吃到的相似。滷肉入味,軟腍不膩。配白飯、醬汁同吃超正👍🏻二小姐大愛蝦卷
被台式小食九宮格poster吸引要入嚟~

別忘了。九宮格

當中多款為台灣知名小食!

花枝丸彈牙有嚼勁,調味粉令味道更加惹味~

知道九宮格份量唔小,特意唔叫主食,order細嘅滷肉飯🐷
滷肉飯

滷肉入味,軟腍不膩。配白飯、醬汁同吃超正👍🏻

台南府城蝦捲
二小姐大愛蝦卷😍️外皮香脆,裏面有馬蹄、蔥花。馬蹄爽口,蔥花將蝦捲味道提升,口感豐富而多層次,惟份量較少!

大少就叫咗麻辣半筋牛肉麵
麻辣半筋牛肉麵

賣相唔錯🐮牛肉醃得軟嫩入味,牛筋軟熟,滿口膠質。湯底濃厚帶麻辣,唔會太鹹。
麵條較闊,比坊間的更為煙韌彈牙❗️掛湯能力高,吸盡湯汁精華,又麻又辣🌶好過癮

飲品除咗可以揀冷熱,仲可以揀甜度、冰微冰或少冰,夠晒貼心❤️

台灣菜點少得芋圓糖水
紫米白玉紅豆湯$+愛玉 +芋圓
紫米露又甜又香,白玉有咬口。加埋愛玉、芋圓,豐富又滿足🥰

而家去唔到旅行,黎呢度食下台灣菜、許個願、走之前仲可以現場買台灣手信,滿足一下心理都係唔錯嘅選擇‼️

2021-12-14
2021-12-19 229 浏览
千色匯一期有一家以櫻花佈置的餐廳,初時遠望還以為是日本料理,但店名用上特別的「別忘了」,而門前有一些台式手信出售,便確定是台灣菜位置(8/10):設於商場二樓,同樓層直通千色匯二期及往港鐵的天橋,由港鐵荃灣站B1出口步行約5分鐘,算是便利環境(9/10):餐廳內外佈滿櫻花樹及木系裝飾,用上木製餐桌及柔和的淺色外牆,加上舒適的空調,讓人感覺和諧服務(7/10):餐廳收銀台設有消毒潔手液,下單後上菜算快,唯人手有點不足,下單及收拾需要等待食物(8/10):主打各種台式食物,如台灣麵、滷肉飯等;台式小食也是重點,更推出人氣小食拼盤組合,份量亦比想像中多別忘了九宮格 - $98第一道道點了台家的人氣九宮格小食拼盤,包括鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、香酥魷魚、醉雞、肉鬆豆腐、滷蛋、香腸及肉燥燙青菜。上枱時很大盒感覺豐盛,慢慢食下去比想像中飽肚,其中最推薦的是鮮甜的甜不辣、香口的香酥魷魚及充滿酒香的醉雞,一次過能品嘗九款小食確實超值台式排骨飯 - $52有一大塊台式豬排,充滿胡椒香味,肉質鬆軟,而另上一碗加入香蔥及菜脯的滷肉飯,本身已很夠味,配上豬排食味道更加香濃,份量亦不少紹興醉雞飯 - $58最初沒

別忘了九宮格

別忘了九宮格 - $98

台式排骨飯 - $52

紹興醉雞飯 - $58
最初沒注意到九宮格已有醉雞,因為想食就點了,老實說味道差不多,但這碟加入紅棗的醉雞比九宮格更大件更厚,無骨啖啖肉,口感很不錯,而且沾上了更多的紹興酒吃起來更香

別忘了奶茶

別忘了奶茶 - $20(跟A1-A14配+$10)
點了一份A類的主食,便能以半價換購台式飲品,而且大大杯很實惠

綜合芋圓仙草凍

綜合芋圓仙草凍 - $58
加點了這一份糖水,是加入三色芋圓(紫薯、香芋及蕃薯味)的台式仙草凍,味道微甜口感軟糯,加上香滑的仙草味道不錯

整體來說,這間台式料理環境及位置都相當不錯,加上台式食物味道討好份量亦多,令人印象深刻

🍽別忘了
🏣地址:荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖
2021-12-17
別忘了九宮格
別忘了奶茶
綜合芋圓仙草凍
2021-12-17 39 浏览
有許願樹既台灣野我見到 open rice 個個都叫九宮格,我當然唔會執輸啦。其實九宮格係有九款食物,鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、香酥魷魚、醉雞、肉鬆豆腐、滷蛋、香腸、油菜,一次過滿足晒九個願望。其實都幾開心,咩都有!主食係叫左兩個牛肉麵,一個招牌既別忘了牛肉麵,另外一個係馬拉牛肉麵。兩個都幾好味,5/60 蚊 d 牛肉大大舊,仲好多舊。個湯底既味道都調得幾好。我仲想講吓,間餐廳點菜靈活性好高,又可以轉水餃、粗麵、幼麵、泡飯等等。食完小食同麵,係時候叫甜品。見天氣熱番啲,又想食返啲冰。我叫咗個焦糖珍珠沙冰試吓。佢個焦糖珍珠沙冰有好多配料,珍珠、芋圓同 d 珠珠。d 冰入口即溶,撈埋 d 配料就非常好。入到來馬上見到幾棵許願樹。坐低之後,店員仲俾左兩張許願紙俾我寫,我當然係寫快 d 可以去旅行啦!希望許願樹,好快會掛滿紙條啦!

有許願樹既台灣野

希望許願樹,好快會掛滿紙條啦!
今天去了跟舊同事吃飯,因為我早下班,所以就到了他公司附近找好餐廳等他,然後發現這間新開的,裝修挺美的,可以打打卡,就選了這間來吃晚餐了!台式排骨飯(52元)(轉便當+10元)排骨真的挺大的一塊,而且肉挺厚的,煎得外面焦香,內裡保留到不少的肉汁,而且醃得非常入味!這個特別轉了便當,所以多了太陽蛋,滷豆腐和菜,看個人喜好想不想吃,但加配的都不錯,滷豆腐滷味很重!而其他的是滷肉飯配上辣酸菜,吃起來非常惹味,滷肉入口即化,滿口油香,又配上辣酸菜很好地中和了油膩感!塔香鹽酥雞飯(54元)鹽酥雞挺得非常脆,調味剛剛好,不會過鹹,吃起來也不會覺得肉很老的!飯就是正常的滷肉飯配上辣酸菜!滷水拼盤(38元)拼盤包括了滷豆干,豬耳,牛肚和滷蛋,滷水味非常香,而且滷得很入味,最後還撒了點滷水在面,怕你會覺得味道不夠!玉米起士蛋餅(38元)這個真的加了很多粟米和芝士,吃起來既有粟米的香甜,又有芝士的芝香,還帶點拉絲的感覺,蛋餅吃起來有點煙韌!焦糖珍珠雪花冰(38元)這個性價比真的是超高,雪花冰比想像中的還要大份,上面滿滿的料,一共有三款爆珠,還配有芋圓,當然最重要的是珍珠,都給得非常多!芋圓又香又糯,珍珠Q彈

台式排骨飯(52元)(轉便當+10元)
台式排骨飯

台式排骨飯(轉便當+10元)

塔香鹽酥雞飯(54元)
塔香鹽酥雞飯

滷水拼盤(38元)

滷水拼盤

玉米起士蛋餅(38元)

玉米起士蛋餅

焦糖珍珠雪花冰(38元)
這個性價比真的是超高,雪花冰比想像中的還要大份,上面滿滿的料,一共有三款爆珠,還配有芋圓,當然最重要的是珍珠,都給得非常多!芋圓又香又糯,珍珠Q彈!再加上牛奶雪花冰的冰爽香甜,入口即化的感覺,真的太爽了!
焦糖珍珠雪花冰

芋泥冰淇淋窩夫(42元)
這個也挺邪惡的,又有雲呢拿雪糕,又有大量的芋泥,上面還有大量的忌廉,最後是窩夫!窩夫先偏薄的那種,外面脆脆,內裡帶點軟,牛油味挺香!雪糕幼滑,芋泥綿香!
芋泥冰淇淋窩夫

百香果綠茶(10元)(仙草+3元)荔枝綠茶(10元)
兩杯都叫了三分糖,所以茶味會比較突出,帶點果香,有一點點酸甜的感覺!

百香果綠茶

荔枝綠茶

PS 最後結帳的時候原來這裡也提供台灣特產可以買,看到挺多人在買的,下次有機會要買買看!
2021-12-15
台式排骨飯
台式排骨飯(轉便當+10元)
塔香鹽酥雞飯
滷水拼盤
玉米起士蛋餅
焦糖珍珠雪花冰
芋泥冰淇淋窩夫
百香果綠茶
荔枝綠茶
2021-12-14 178 浏览
因為口很渴想喝杯茶,剛好路過此店買了兩杯奶茶,竟然足足等了20分鐘才拿到!只見水吧只是瘋狂出內用的是日飲品,餐廳內用也不是到客滿。向門口店員反映出餐太久,得到的回應只是「不好意思,製作中了!」最後直接跟水吧人員反映,5分鐘不用就立刻把兩杯奶茶送到我們手上。等了20分鐘以上才拿到的奶茶,喝了之後也超級令人失望,一點味道都沒有,沒有茶味、也沒有奶味,只有甜味。總而言之,外帶飲料體驗無敵差,以後不會再光顧!
只見水吧只是瘋狂出內用的是日飲品,餐廳內用也不是到客滿。
總而言之,外帶飲料體驗無敵差,以後不會再光顧!
外卖自取
🍴別忘了• 今次嚟到位於荃灣千色匯嘅別忘了🌸由餐廳外面已經被入面嘅櫻花樹吸引住😚 一坐低嘅時候仲俾咗兩張許願簽俾我哋掛上去🔖————————————————❶ 別忘了九宮格拼盤 $98鹽酥雞|花枝丸|甜不辣|醉雞|滷水蛋|肉鬆豆腐|肉操燙青菜|香腸|香酥魷魚炸物方面都炸得好香脆 特別係鹽酥雞嘅鹹度啱啱好 有驚喜嘅係醉雞好入味🤫 台灣腸仲配埋啲蒜頭 似足喺台灣食嘅一樣🥺整體來講9款食物都唔錯 可以樣樣都食啲 啱晒啲選擇困難症嘅人!!❷ 滷肉飯 $28食台灣嘢點可以冇滷肉飯🍚!上到枱覺得好的式🤣28蚊黎講都算係咁🤣佢就係平時一碗飯嘅size,啲肉切到一粒粒,肥肉比例就多啲🤏🏻會覺得有油香🤪仲會咬到幾粒軟骨仔🤣有啲鹹鹹地嘅辣菜脯喺側邊~個汁就鹹甜鹹甜咁!岩哂撈飯✨❸ 紅燒湯麵 $42一嚟到嘅時候份量比想像中少😂女仔可能未必夠飽 可能要嗌多少少小食🤣同埋注意返係冇其他配料㗎🤫我選擇咗粗麵 麵質都幾掛湯和煙靭🍜而且湯底好濃郁又好香牛味 整體來算唔錯✨➍ 別忘了綠茶(凍) 跟餐+$10❺ 烏龍奶茶(熱) $25烏龍奶茶有啲驚喜🤫平時啲烏龍奶茶都好易比奶茶味蓋過 但係有驚喜嘅係佢烏龍味依然好突出 同

🍴別忘了

————————————————
❶ 別忘了九宮格拼盤 $98

❷ 滷肉飯 $28

❸ 紅燒湯麵 $42

➍ 別忘了綠茶(凍) 跟餐+$10
❺ 烏龍奶茶(熱) $25

烏龍奶茶有啲驚喜🤫平時啲烏龍奶茶都好易比奶茶味蓋過 但係有驚喜嘅係佢烏龍味依然好突出 同奶茶嘅味道大約5050🥰冬天係時候飲杯熱飲暖下胃🤩
————————————————
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10
服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑| 8/10
好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10
2021-12-12 21 浏览
櫻花樹下 別忘了 我們的約定😻好耐都無去台灣啦 嚟到呢度都可以感受到台灣氣息二話不說我哋即刻嗌左個二人餐真係好豐富呀$198兩位每人買$100就食得飽 鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥清菜、香腸同香酥魷魚 整成一個九宮格非常之別緻最鍾意食醉雞同埋台灣香腸醉雞卷帶有酒香 雞肉入晒味台灣香腸有蒜片 重口味感覺返嚟啦😆櫻花蝦炒飯有蝦乾嘅味道 炒得每粒飯金黃色同香噴噴紅燒湯麵 湯底落咗八角 感覺有啲藥材濃郁嘅味道 麵條好彈牙每條都好煙韌甜品方面叫左草莓奶凍粉紅色嘅外表好有戀愛感覺草莓甜甜地 奶凍滑滑的 >V<另外呢度都有台灣嘅手信可以購買可以一齊懷緬下台灣嘅味道!
櫻花樹下 別忘了 我們的約定😻

甜品方面叫左草莓奶凍
粉紅色嘅外表好有戀愛感覺
草莓甜甜地 奶凍滑滑的 >V<

另外呢度都有台灣嘅手信可以購買
可以一齊懷緬下台灣嘅味道!
2021-12-10
2021-12-12 18 浏览
🌸別忘了Don’t forget🌸櫻花樹+九宮格台式夜市小食,成功吸引到店打卡🌸🌸餐廳門口已佈滿櫻花樹,在一旁更專設打卡位,有吊滿許頭書簽既兩棵高身櫻花樹、滕坐墊、櫻花瓣,幾有意境🌸😎年輕店員好有禮貌講解九宮格選擇,又說是日飲品有冷有熱,協助影相時又主動問想如何構圖,服務細心,讚👍🍱晚市二人套餐(九宮格)198/2位🍴鹽酥雞:夠熱同脆,不過較碎花枝丸,甜不辣酥雞:好入味,去左骨啖啖肉好正😋滷水蛋:唔太入味肉鬆豆腐:好味,嫌份量太少肉燥燙青菜:肉燥味道好,配清新青菜🥬正香腸: 燒得好香,配埋蒜片好滋味😍香酥魷魚:香口唔油膩👍櫻花蝦炒飯:普普通通,有蝦甘🦐魯肉飯:香口魯肉份量唔少😎是日飲品芒果玉露,要左少冰,唔太甜,ok
🌸別忘了Don’t forget🌸
櫻花樹+九宮格台式夜市小食,成功吸引到店打卡

🍱晚市二人套餐(九宮格)198/2位🍴

鹽酥雞:夠熱同脆,不過較碎
花枝丸,甜不辣
酥雞:好入味,去左骨啖啖肉好正😋
滷水蛋:唔太入味
肉鬆豆腐:好味,嫌份量太少
肉燥燙青菜:肉燥味道好,配清新青菜🥬正
香腸: 燒得好香,配埋蒜片好滋味😍
香酥魷魚:香口唔油膩👍
櫻花蝦炒飯:普普通通,有蝦甘🦐
魯肉飯:香口魯肉份量唔少😎

是日飲品芒果玉露,要左少冰,唔太甜,ok
2021-12-12 28 浏览
2021.12.10Happy Friday係荃灣千色店行完街之後過左隔離既荃灣千色匯開餐啦🍴餐廳人頭湧湧,肯好設有排隊等候區!等緊既時候可以係等候區買下台灣手信用黎自食或者送禮🎁別忘了·九宮格 $98係呢間餐廳既招牌菜!點可以唔叫黎食下呢!?一大個盤分左九小格分別擺放既小食係鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、香酥魷魚、醉雞、肉鬆豆腐、滷蛋、香腸、肉燥燙青菜!一次過有咁多小食係會令人好開心😬肉鬆起士蛋餅 $32一碟有六舊!芝士味比較出眾!椰子雞湯麵 $ 88店員行緊黎既時候送餐既時候已經嗅到陣陣椰子🥥雞湯味🤤雞嫩,麵底正常!食完會好暖身🥰跟餐跟$10 有杯(iced )鳯梨紅茶,超大杯!而冰量同甜度客人可以自由選擇!蒜味半筋半牛肉水餃 $65蒜味🧄超足料😬半筋半牛肉係幾彈牙😲湯底濃郁!如果唔想食水餃🥟可跟麵或飯🤗跟餐有一杯是日台式飲品👈🏻今日係葡萄玉露🍇我就揀左熱飲😻飲落好甜另外有玉露咬就好好口感了👍🏻!食完仲有書籤可以寫上之後掛上餐廳既櫻花樽下🌸真係又有得食又有得玩又有得買🤗
2021.12.10

Happy Friday
係荃灣千色店行完街
之後過左隔離既荃灣千色匯開餐啦🍴

別忘了·九宮格 $98

肉鬆起士蛋餅 $32
一碟有六舊!芝士味比較出眾!

椰子雞湯麵 $ 88

蒜味半筋半牛肉水餃 $65

跟餐有一杯是日台式飲品👈🏻

食完仲有書籤可以寫上之後掛上餐廳既櫻花樽下🌸
真係又有得食又有得玩又有得買🤗
這晚意外發現了這間充滿粉紅色櫻花裝飾的「別忘了」。行近一看,原來主打台灣菜。再數數手指,差不多有3年沒有到台灣旅行,快忘記夜市的美味了。餐廳內的櫻花樹海佈置充滿著浪漫氛圍,店員還會給予書籤,客人寫上願望後可掛到樹上。九宮格餐盤非常有打卡度,當中包括了鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥燙青菜、香腸和香酥魷魚。每樣小食有3-4片的份量,味道各有特色。筆者覺得鹽酥雞、花枝丸、甜不辣和香腸最為惹味,充滿著台灣風味。飯碗中間放了一隻蝦作點綴,不過入口就未見很彈牙。飯粒分明,再加入櫻花蝦和葱花炒至乾身,而且還感受到少許椒鹽香味。麵底可選粗幼,粗麵口感帶煙韌感,有點像吃餃子皮的感覺。紅燒湯底味濃郁,充滿牛肉香,麵條掛湯後更是香味十足。唯稍嫌2款主食的份量有點少。配以是日台式特飲——葡萄玉露,用了葡萄糖漿和椰果粒調製而成。賣相漂亮的窩夫甜品,窩夫屬薄身,略帶微微的牛油香。配以oreo餅乾、忌廉和棉花糖,整體甜度還好。

招牌九宮格拼盤

九宮格餐盤非常有打卡度

每樣小食有3-4片的份量,味道各有特色
櫻花蝦炒飯

紅燒湯麵

,充滿牛肉香,麵條掛湯後更是香味十足。

唯稍嫌2款主食的份量有點少。
葡萄玉露

賣相漂亮的窩夫甜品