2022-02-21 99 浏览
之前已經見到好多人去食九宮格台灣菜😬呢間裝潢以櫻花做主題既台式餐廳而家仲新設台式湯底嘅火鍋🍲價錢就由唔同級別既肉類去定價,仲可以自選湯底😍今次揀左$308限時120分鐘放題😆除左幾款肉類任食,仲有自助區可以拎配菜😬 而台式小食、台式飲品同甜品就可以用掃QR Code 落單🤪 喺櫻花樹仲可以寫低自己嘅願望💕湯底揀左招牌台灣麻辣鍋同自家製台灣蕃茄湯正宗麻辣鍋🍲 麻辣湯後勁都幾過癮🌶 蕃茄湯有驚喜幾入味酸甜好開胃🍅第一round店員先送入唔同種類既肉類🥩 牛肩肉眼芯當日賣哂~好彩轉左封門柳同安格斯牛小排都唔錯😍 呢道既肉類比較薄切,食完都唔會覺得膩😙 最中意牛板腱肥瘦適中☺️ 其次欣賞牛肩胛香口軟嫩~而封門柳牛味就特別突出😬 仲有鴨血任食!配菜之中杏鮑菇、芝士豆腐燒,阿嫲金錢肚同黑松露花枝滑都值得一試😋台式小食都有幾款炸到酥脆可口😻台南府城蝦卷好香口!陳醋木耳超入味,台灣香腸都係必食☺️而台式飲品有成二十幾款選擇🙋🏻‍♀️超大杯而且茶味超香😌 推介水果茶同草莓荔枝紅茶🤪草莓完全無藥水味仲同荔枝出奇地match🤣連甜品都有幾款選擇😌 仲要係台式都有!揀左仙草芋粉圓同櫻花雪糕配迷你窩夫🧇另外每人仲送一

呢道既肉類比較薄切,食完都唔會覺得膩😙

甜品都有幾款選擇😌 仲要係台式都有!
揀左仙草芋粉圓同櫻花雪糕配迷你窩夫🧇

另外每人仲送一杯movenpick雪糕🥰好正!

2022-02-10
餐廳:別忘了 (荃灣)地址:荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖荃灣千色匯一期呢間開咗唔夠半年嘅台式餐廳別忘了 @dontforget_hk 主打台式火鍋🍲、台式料理、甜品、飲品同小食🇹🇼 餐廳名同時提大家別忘初衷、唔好忘記曾經有過嘅深刻回憶,或者喺一個人、一個故事、一個地方、一種味道。對你嚟講,呢段日子最想記住嘅又喺咩呢?呢排天氣凍到得返幾度❄️,最啱就喺打邊爐圍爐取暖🔥,別忘了最近推出香港人都好掛住嘅家鄉味道——台灣火鍋,120分鐘任食套餐有四款唔同選擇,可以任食套餐入面所包嘅肉類🥩,仲有超過30款充滿特色嘅火鍋配料任你食,例如甜不辣、米血糕、芋泥包心貢丸、百頁豆腐等。另外有超過50款台式小食、甜品同飲品比你盡情咁叫:炸香芋地瓜球、鹽酥雞🐓、窩夫🧇、芋圓仙草凍、珍珠奶茶🧋、水果茶……喺咪估唔到一個價錢除咗打邊爐之外,仲可以食到咁多香港人都好掛住嘅台灣美食呢😍呢個Set C($308)可以無限追加美國SRF封門柳、美國安格斯牛小扒、美國Prime Grade牛肩胛、日本鹿兒島美豚梅肉、精選牛板腱同羊肉卷♾。肉質都幾新鮮,肉味濃而無冰鮮雪藏味👍,不過如果無咗啲食物名牌仔真喺唔知自己
餐廳:別忘了 (荃灣)
地址:荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖

肉質都幾新鮮,肉味濃而無冰鮮雪藏味👍,不過如果無咗啲食物名牌仔真喺唔知自己食緊咩肉🤣,因為好多肉都好似樣,啲肉多到我哋食完第一輪已經無再追加,畢竟仲有好多台式小食同甜品想試😋

湯底有九款揀,仲喺每人一鍋,疫情吓就最適合不過,或者兩個人揀個大嘅鴛鴦鍋都得,我哋就揀咗招牌台灣麻辣湯同台灣香濃椰子雞湯🍲

台式小食叫咗個澎湖花枝丸、台南府城蝦捲同
紹興醉雞,唔好以為主打火鍋,啲小食就好馬虎🐯,啲熱食炸物都喺即叫即整,上枱仲喺熱辣辣,惹味得嚟仲好香口😌,一定要試吓

甜品就叫咗個朱古力雪糕配迷你窩夫同暖笠笠燒麻糬,個窩夫喺一人份量,唔會好大份令你食一件就滯,可以試多啲唔同嘅甜品,而且窩夫仲好香脆,不過就唔夠熱同唔夠蛋香,配埋朱古力雪糕食就一流🤪。
嚟到點可以唔飲佢哋嘅台式飲品🤓?點單嗰陣可以揀少冰少甜微冰微甜,啱晒唔同人嘅需要,不過以台式餐廳嚟講飲品味道就一般,都喺嘢食吸引好多😙,最後食完仲每人送一杯Mövenpick雪糕,夠晒完滿🥰

走前唔好唔記得喺許願咭上面寫低你嘅願望再掛喺餐廳周圍嘅櫻花樹上啊🌸,希望呢份愛同祝福可以感染到更多人啦🙏
2022-02-20
之前品嘗過 別忘了 嘅九宮格套餐覺得好正又抵食,最近餐廳推出了2小時任飲任食台式火鍋放題,食品選擇非常豐富,而且質素非常好,值得推介!Set C 美國SRF牛肩肉眼芯 $308/位肉類包括有:美國SRF封門柳、美國Prime Grade牛肩胛、美國安格斯牛小排、精選牛板腱、日本鹿兒島美豚梅肉 及 羊肉卷!全部都係薄切,所以好快熟,好快食得!肉質鮮嫩,味道濃郁,食到停唔到口!正呀!湯底有九款湯底可以選擇,可以每人一鍋,亦可鴛鴦湯底!我哋揀咗麻辣湯底 及 台式壽喜燒!麻辣湯底香濃,帶溫和嘅麻辣!壽喜燒湯底可令食材更甜美!台式小吃我哋食咗鹽酥雞、花枝丸、台灣香腸及焗蕃薯仔,全部味道都非常好,必點呀!火鍋配料墨魚滑、蝦滑、鴨血、多款丸類、蔬菜等等!有兩個凍櫃可以自己夾!甜品甜品有15款呀!有雪糕窩夫、雪花冰、芋圓、奶凍等等!甜品控記得要留肚食甜品!最後仲有一人一杯Movenpick雪糕呀!台式飲品有28款可選,好厲害!各款台式奶茶、奶綠、紅茶、綠茶、冬瓜茶等等!最貼心係可選甜度、冰量及冷熱!

Set C 美國SRF牛肩肉眼芯 $308/位

肉類

台式小吃

火鍋配料

甜品

台式飲品

2022-02-19 32 浏览
之前已經有留意呢間「別忘了」因為佢地推出九宮格拼盤好IGable今次黎到見到任食🇹🇼台式火鍋又幾抵食仲有齊九宮格既野食都試得過~.➿️Set C 美國SRF牛肩肉眼芯 $308/成人➿.▫️跟餐有牛、豬、羊不同部位推介安格斯牛小排、美國SRF封門柳(encoreable)仲有美國Prime Grade牛肩胛🐮 牛板腱等鹿兒島豬都試得過🐽羊肉卷不錯肉質幾嫩~幾濃郁 全部都好薄切所以熟得好快如果可以增加厚切既牛肉更出色另外上菜時有三層架影相幾靚之餘亦慳位可以點多啲😎另外醉雞件好入味🐔湯底➡️推介蕃茄湯底🍅超濃郁!反而麻辣湯底就一般般~可能我真係要食得好辣😅.▫火鍋配料食台式火鍋點少得丸、蝦滑、鴨血呢‼️食左好多粒貢丸同爆汁牛丸😍不過鴨血有點失色~不叫都OK蔬菜種類好豐富加不少分A 菜、皇帝菜、西洋菜都有🥬.▫台灣熟食、小吃一流喎❗️必點‼️即炸鹽酥雞、花枝丸、台灣香腸都好正可惜唔記得試紹興醉雞~.▫台式飲品有奶綠、台式奶茶、檸檬冬瓜茶等等加分位係竟然任飲都可以少甜、走甜~冰份量都可以改❄️有冷熱俾你任選擇最後每人飲左三大杯🤪.▫甜品睇到餐牌有好多台式甜品類種揀所以一早已經留左肚🤣俾第二個胃基本台灣甜品都
之前已經有留意呢間「別忘了」
因為佢地推出九宮格拼盤好IGable
今次黎到見到任食🇹🇼台式火鍋又幾抵食
仲有齊九宮格既野食都試得過~
➿️Set C 美國SRF牛肩肉眼芯 $308/成人➿
▫️跟餐有牛、豬、羊不同部位
推介安格斯牛小排、美國SRF封門柳(encoreable)
仲有美國Prime Grade牛肩胛🐮 牛板腱等
鹿兒島豬都試得過🐽羊肉卷不錯
肉質幾嫩~幾濃郁
全部都好薄切所以熟得好快
如果可以增加厚切既牛肉更出色
另外上菜時有三層架
影相幾靚之餘亦慳位可以點多啲😎
另外醉雞件好入味🐔
湯底➡️推介蕃茄湯底🍅超濃郁!
反而麻辣湯底就一般般~可能我真係要食得好辣😅
火鍋配料
食台式火鍋點少得丸、蝦滑、鴨血呢‼️
食左好多粒貢丸同爆汁牛丸😍
不過鴨血有點失色~不叫都OK
蔬菜種類好豐富加不少分
A 菜、皇帝菜、西洋菜都有🥬
▫台灣熟食、小吃
一流喎❗️必點‼️
即炸鹽酥雞、花枝丸、台灣香腸都好正
可惜唔記得試紹興醉雞~
▫台式飲品
有奶綠、台式奶茶、檸檬冬瓜茶等等
加分位係竟然任飲都可以少甜、走甜~
冰份量都可以改❄️有冷熱俾你任選擇
最後每人飲左三大杯🤪
甜品
睇到餐牌有好多台式甜品類種揀
所以一早已經留左肚🤣俾第二個胃
基本台灣甜品都有~包括芋圓、棉花冰、麻薯都有
雪花冰好綿🍧燒麻糬夠煙韌
仲有雪糕窩夫🧇(我地冇食但聽到隔離枱話好味)
整體價錢幾合理、環境又幾舒服
有梳化位坐、餐枱大張可以放好多嘢食
就算唔食火鍋
佢地午市麵食都超級抵食唷(最後一張圖)
門口附近仲有台灣食品選購😍
好似豬肉乾、麵、蛋捲等等
2022-02-17 33 浏览
依家無得食晚市😭食晏晝飯一樣可以好正😋今次就去左🍱荃灣別忘了食新推出台式火鍋🍲任食120分鐘😍依度有成9個湯底可以揀款款都好吸引🤤有招牌台灣麻辣湯、台灣藥膳當歸湯、台式肉骨茶、芝士牛奶🥛鍋、台灣惹味沙茶湯、台式壽喜燒、「別忘了」香濃豬骨湯我就揀咗👉🏻自家製台灣蕃茄湯、台灣香濃椰子🥥雞湯2個湯底都勁香🤩蕃茄湯甜甜的又好開胃椰子🥥雞湯椰香味濃又唔會蓋過雞味😌我今次食既係美國SRF 牛肩肉眼芯放題套餐😎放題套餐可以無限♾️追加所選套餐的牛肉、豬肉、羊肉(我個套餐就有👉🏻美國🇺🇸SRF牛肩肉眼芯、美國 Prime Grade牛肩胛、日本🇯🇵鹿兒為美豚梅肉、精選牛板腱)😍任食超過30款火鍋配料包括:花雕嫩雞肉、麻辣鴨血、台式墨魚滑、台式鲜蝦滑、黑松露花枝滑、阿嬤金錢肚等任飲超過15款飲品🧋仲有任食多款台式小吃、台式甜品每位仲包一杯Movenpick雪糕🍦依度既任食打邊爐🍲真係好多野食而且食物質量都好好👍🏻牛肉细嫩油花分布平均肉滑溜醇香肥而不膩🤤依家講返都想去再食過🤣想打好質量既火鍋依度真係不二之選👍🏻👍🏻
依家無得食晚市😭
食晏晝飯一樣可以好正😋
今次就去左🍱荃灣別忘了食新推出台式火鍋🍲任食120分鐘😍

依度有成9個湯底可以揀
款款都好吸引🤤

我就揀咗👉🏻自家製台灣蕃茄湯、台灣香濃椰子🥥雞湯
2個湯底都勁香🤩
蕃茄湯甜甜的
又好開胃
椰子🥥雞湯椰香味濃又唔會蓋過雞味😌

我今次食既係美國SRF 牛肩肉眼芯放題套餐😎
放題套餐可以無限♾️追加所選套餐的牛肉、豬肉、羊肉

😍任食超過30款火鍋配料
任飲超過15款飲品🧋
仲有任食多款台式小吃、台式甜品

每位仲包一杯Movenpick雪糕🍦

依家講返都想去再食過🤣
想打好質量既火鍋
依度真係不二之選👍🏻👍🏻
2022-02-16 93 浏览
呢間餐廳最近推出120分鐘台灣火鍋放題🍲 今次試咗$308「Set C 美國SRF牛肩肉眼芯套餐」,除咗無限追加肉類,更任食超過60火鍋配料、夜市小吃、台式甜品同飲品🤩🥥台灣香濃椰子雞湯椰子雞湯加入杞子、紅棗等藥材,味道鮮醇清甜,養顏暖胃🥘台灣惹味沙茶湯沙茶湯味道香濃惹味,帶蝦乾鹹鮮味,有助吊出肉鮮味🥩美國安格斯牛小排:肉質柔軟滑嫩,呈大理石紋油脂,肉味同油香並重🐃美國SRF封門柳:肉質軟嫩細滑,油花分佈平均,牛味特別濃郁🐂美國Prime Grade 牛肩胛:肉質幼嫩纖細,牛味較淡🐖日本鹿兒島美豚梅肉:肉質細嫩香滑,肥瘦適中🥓精選牛板腱:肉質鬆散易碎,毫無肉味🐑羊肉卷:肉質鮮嫩細緻,羊騷味偏重👍🏼值得添食🦑黑松露花枝滑:花枝漿爽口鮮味,加入黑松露醬增加香味,配上粒粒花枝🦐台式鮮蝦滑:鮮蝦漿爽滑彈牙,配上蝦肉增加口感🐮牛骨濃汁牛丸:牛丸加入牛脂粒同牛孖筋,食落爽彈多汁🐟夜市甜不辣:魚漿條炸至金黃,口感Q彈有嚼勁🐓鹽酥雞:雞球炸至鬆脆,內𥚃嫩滑充滿肉汁,五香粉惹味🌭台灣香腸:香腸口感紮實彈嫩,醃漬得鹹香,配上生蒜片🧇芋泥小芋圓配迷你窩夫:窩夫即叫即整,口感鬆軟香脆,帶陣陣蛋香。芋泥綿密幼滑

🥥台灣香濃椰子雞湯
椰子雞湯加入杞子、紅棗等藥材,味道鮮醇清甜,養顏暖胃
🥘台灣惹味沙茶湯
沙茶湯味道香濃惹味,帶蝦乾鹹鮮味,有助吊出肉鮮味
湯底

🐖日本鹿兒島美豚梅肉:肉質細嫩香滑,肥瘦適中
🥓精選牛板腱:肉質鬆散易碎,毫無肉味
🐑羊肉卷:肉質鮮嫩細緻,羊騷味偏重

👍🏼值得添食
🦐台式鮮蝦滑:鮮蝦漿爽滑彈牙,配上蝦肉增加口感
🐮牛骨濃汁牛丸:牛丸加入牛脂粒同牛孖筋,食落爽彈多汁
🐟夜市甜不辣:魚漿條炸至金黃,口感Q彈有嚼勁
🐓鹽酥雞:雞球炸至鬆脆,內𥚃嫩滑充滿肉汁,五香粉惹味
🌭台灣香腸:香腸口感紮實彈嫩,醃漬得鹹香,配上生蒜片
🧇芋泥小芋圓配迷你窩夫:窩夫即叫即整,口感鬆軟香脆,帶陣陣蛋香。芋泥綿密幼滑,芋圓煙韌軟糯,淋上黑糖漿更香甜
芋泥小芋圓配迷你窩夫
2022-02-15
芋泥小芋圓配迷你窩夫
之前嚟別忘了食過一次覺哩度嘅台式小食好好味知佢哋出咗火鍋放題就再嚟食 果然左冇失望呀好喜歡藥膳湯、麻辣湯 好足料 夠味又濃郁仲有好味岩台灣小食任點😋我哋食▪️Set C 美國SRF牛肩肉眼芯$308/位▪️🔹麻辣湯🔹藥膳當歸湯一人一鍋湯,湯底好濃郁,涮過嘅肉都好夠味當歸湯底好香藥材味,好香甜,我很喜歡❤️麻辣湯香辣也帶藥材味,好味!🔸美國Prime牛肩胛🔸精選牛板腱🔸日本鹿兒島豚肉🔸羊肉卷🔸SRF 封門柳🔸安格斯小牛排🔸花雕雞件全部肉片類都好吃,肉質辣鮮彈牙,又唔會有雪味入口軟綿綿,有肉香又有口感連令平時打邊爐唔太食肉嘅我,都食咗好多肉😂🔸鹽酥雞🔸台灣腸配蒜片🔸椒鹽花枝丸🔸椒鹽蝦卷🔸花雕雞捲🔸涼拌青瓜、木耳小食好好味!炸物都係即炸,灑上五香粉、椒鹽熱辣辣 香噴噴!正宗嘅台灣腸 有肉香、酒香,入口皮脆肉Q花雕雞卷,肉嫩,入味香甜火鍋配料還有台灣丸類、卷物、米血糕、王子麵、響鈴、蔬果打完邊爐仲可以食雪花冰、窩夫、芋丸仙草仲有movenpick雪糕添呀!
之前嚟別忘了食過一次
覺哩度嘅台式小食好好味
知佢哋出咗火鍋放題
就再嚟食 果然左冇失望呀
好喜歡藥膳湯、麻辣湯
好足料 夠味又濃郁
仲有好味岩台灣小食任點😋

我哋食▪️Set C 美國SRF牛肩肉眼芯$308/位▪️

🔹麻辣湯
🔹藥膳當歸湯
一人一鍋湯,湯底好濃郁,涮過嘅肉都好夠味
當歸湯底好香藥材味,好香甜,我很喜歡❤️
麻辣湯香辣也帶藥材味,好味!

🔸美國Prime牛肩胛
🔸精選牛板腱
🔸日本鹿兒島豚肉
🔸羊肉卷
🔸SRF 封門柳
🔸安格斯小牛排
🔸花雕雞件
全部肉片類都好吃,肉質辣鮮彈牙,又唔會有雪味
入口軟綿綿,有肉香又有口感
連令平時打邊爐唔太食肉嘅我,都食咗好多肉😂

🔸鹽酥雞
🔸台灣腸配蒜片
🔸椒鹽花枝丸
🔸椒鹽蝦卷
🔸花雕雞捲
🔸涼拌青瓜、木耳
小食好好味!炸物都係即炸,灑上五香粉、椒鹽
熱辣辣 香噴噴!
正宗嘅台灣腸 有肉香、酒香,入口皮脆肉Q
花雕雞卷,肉嫩,入味香甜

火鍋配料還有台灣丸類、卷物、米血糕、王子麵、響鈴、蔬果
打完邊爐仲可以食雪花冰、窩夫、芋丸仙草
仲有movenpick雪糕添呀!
2022-02-12 66 浏览
最近見到人喺別忘了食火鍋打咭📸上菜時 會有個類似tea set架嘅物體 幾靚喎👸🏻而且之前食過呢度嘅台式料理都好唔錯 所以我諗都無諗就再嚟咗啦❣️火鍋有得揀一人鍋定食 或者120分鐘任呷 我哋揀任呷當然 有多d野食揀😝$308美國SRF牛肩肉眼芯套餐湯底揀咗➡️香濃豬骨湯同台式壽喜燒 前者好比較清香 後都就有濃郁甜醬油味道 各有特色🫕因為當日牛肩肉眼芯缺貨 所以轉咗安格斯牛小排同SRF封門柳(落單時店員有預先同我哋講 而我哋同意呢個安排嘅)💕◾美國安格斯牛小排◽美國SRF封門柳◾美國Prime Grade牛肩胛◽精選牛板腱試咗呢4款牛 全部都好好食!!! 當中牛小排同牛肩胛都好鮮嫩 而封門柳嘅牛味勁濃郁🐂◾日本鹿兒島美豚梅肉切成薄片 淥兩淥好快就食得🐷一啲都唔韌 仲幾嫩 呢個配豬骨濃湯不得了💯🐑羊肉卷嘅羊羶味突出得嚟啱啱好花雕嫩雞🐔肉酒味都幾濃 雞肉好滑而喺自助區有唔同嘅丸類/蔬菜/調味料比大家揀 可以放心 好乾淨好企理 全部都有蓋蓋住 夠晒衛生👏🏻除咗火鍋配料 大家仲可以透過QR code order一啲台式小食/飲品/甜品 超級大推佢哋台灣香腸🤤同埋比較少有嘅宜蘭蔥肉餅其實食完火鍋都勁

湯底揀咗➡️[別忘了]香濃豬骨湯同台式壽喜燒 前者好比較清香 後都就有濃郁甜醬油味道 各有特色🫕

◾美國安格斯牛小排
◽美國SRF封門柳
◾美國Prime Grade牛肩胛
◽精選牛板腱
◾日本鹿兒島美豚梅肉

其實食完火鍋都勁飽 不過有甜品我哋又點會錯過😂叫咗芒果雪花冰同暖笠笠燒麻糬 雪花冰做得好綿 食完火鍋再食涼浸浸嘅野 好perfect✨除咗芒果 仲有爆珠同芋圓做配料 而燒麻糬煙煙韌韌 口感好正❤️
2022-02-08 224 浏览
2-2-2022 (Wed)年初二冇去拜年,晏晝就同老公落荃灣盪,由於佢未食嘢,咁就食個晏啦,邊行邊睇邊啲舖頭有開,我哋行到呢個商埸,記起未幫趁過嘅呢間,於是行嚟,嚟到時冇乜人,女侍應介紹有咩嘢食,然後我哋入去食啦,我哋要咗:3. $20.00嘅熱冬瓜茶,甜度係3呢個好夠熱,比我想像中甜咗啲,下次可以揀1度.味道:3分4. $28.00嘅熱焦糖鮮奶茶,加$5.00要芋圓,甜度係3老公飲嘅,芋圓細細粒,口感有啲啲煙韌,焦糖味似黑糖,鮮奶茶味道唔太濃,而成杯嘢唔太甜.味道:2分1. $54.00嘅A12香腸蝦捲飯轉拌麵麵條煙韌,滷肉粒味道唔太濃,香腸烤到外脆,味道係甜,似义燒嗰種甜,令我諗起的哋喺程班長買過嚟食(食評係2021年7月4日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%A4%96%E8%B3%A3%E5%8F%B0%E7%81%A3%E9%A2%A8%E5%91%B3-e4080180),同樣裡面有脂肪粒,增加口感,不過呢喥就冇酒味.而蝦捲一夾就響,即係出面炸得好脆,而佢嘅口感都係爽彈嘅.味道:3.5分2
我哋要咗:

3. $20.00嘅熱冬瓜茶,甜度係3
呢個好夠熱,比我想像中甜咗啲,下次可以揀1度.
味道:3分

老公飲嘅,芋圓細細粒,
熱焦糖鮮奶茶加芋圓
味道:2分
左: 熱冬瓜茶, 右: 熱焦糖鮮奶茶加芋圓
左: 熱冬瓜茶, 右: 熱焦糖鮮奶茶加芋圓

1. $54.00嘅A12香腸蝦捲飯轉拌麵
香腸蝦捲飯轉拌麵
蝦捲
即係出面炸得好脆,而佢嘅口感都係爽彈嘅.
味道:3.5分

2. $42.00嘅芋泥冰淇淋窩夫,要雲呢拿味雪糕
食到咁上下,呢個就到,見到有好多cream,
芋泥冰淇淋窩夫配雲呢拿味雪糕
芋泥唔係好甜;食吓件窩夫,唔係我想像中脆嗰隻,係腍,似斑戟,
窩夫
有啲失望.
味道:2.8分

價錢:
原來叫A10-A14嘅飯,可以$10.00配B 1飲品,我揀嘅冬瓜茶就係其中一樣,所以平咗$10.00.
而呢喥有加一服務費.
抵食係 2.7 分

其他:
入座會自動按人數俾張許願書籤客人寫願望同掛上櫻花樹.

呢喥重有賣台灣出嘅零食.

2022-02-02
$76.5 (午餐)
2022-02-06 51 浏览
病毒約定好6點後才出動, 我同朋友的飯聚只可以選擇係6點前, 形成下午茶食到晚餐的份量, 感謝777唷, 而我地今次就揀左呢間台式火鍋店, 一入到去比佢個裝潢吸引左, 勁靚!而且經過都見到有台灣手信賣, 掛住台灣的朋友都可以買D返去。套餐有幾個選擇, 而我地就揀左差唔多最貴的套餐C食, 而且佢有任食台灣小食, 而且台灣飲品都係任飲, 正。💋香濃椰子雞湯底及沙茶湯底,一坐低待應已經好貼心地提醒我地可以揀一人一鍋定鴛鴦鍋, 而我地考慮到以免影響到大家, 只好選擇一人一鍋罷了, 一上枱就聞到好香的椰子味, 奶白色的湯底, 畫面真美。而沙茶湯底濃而不鹹, 醬料區方面有唔少選擇, 最引人入勝的係居然有沙茶醬, 如果擔心隨住加湯的次數會溝淡左味道的朋友有福了, 可以自行調節味道。💋美國Prime牛肩押及SRF封門柳,呢間舖好貼心地係每一碟的上面都放左一條過左膠的紙條, 清楚地標明呢碟係咩肉肉, 呢2款肉令人印象深刻, 牛味香濃, 可以做到入口即化的感覺, 我地都叫左幾碟黎食。💋芒果紅茶及珍珠奶茶,呢度好多台式飲品選擇, 我就揀左芒果紅茶, 叫左佢少冰, 上到黎真係唔多冰, 但又凍凍地咁, 唔錯,

💋芒果紅茶及珍珠奶茶,呢度好多台式飲品選擇, 我就揀左芒果紅茶, 叫左佢少冰, 上到黎真係唔多冰, 但又凍凍地咁, 唔錯, 味道飲得出唔錯的芒果味, 飲到味真係食到有唔少的真‧芒果肉, 唔酸之餘又幾好食, 而朋友叫的珍珠奶茶飲落茶味香濃, 奶味幾出, 而且珍珠份量都唔少, 咬落彈牙, 勁正。

💋台灣香腸, 甜不辣, 紹興醉雞, 脆皮香蕉, 黃金流心芋泥球及榴槤炸彈,佢D台灣小食任食, 咁我地當然唔會執輸, 當然叫黎試下啦, 香腸整得幾脆身下, 配埋生蒜一齊食, 辣辣地, 幾刺激咁, 甜不辣佢炸到外皮好香脆, 內裡都幾彈牙下, 醉雞方面食落有濃濃的紹興酒味, 勁香, 脆皮香蕉, 果然切合名稱, 炸到個外皮勁脆, 裡面的香蕉又香甜, 勁正!黃金流心芋泥球方面,一咬就流出左金黃色的液體, 畫面真美, 至於炸彈又係值得推介, 勁香榴槤味, 喜愛榴槤的朋友必定唔能夠錯過!

💋羽衣甘藍, 鮮蝦腐皮卷, 花枝丸,係門口有個櫃, 放滿左好多蔬菜及火鍋配料, 勁多選擇, 而且有水氣放出, 確保唔會乾晒, 幾貼心, 而我地就揀左唔少配料, 當中羽衣甘藍勁正, 放係湯底焯一焯, 就食得, 食落幾新鮮爽脆, 唔錯, 佢鮮蝦腐皮卷方面, 做到外脆肉軟的效果, 而且蝦味香濃, 配埋湯底一齊食, 好正, 而且花枝丸真係好正, 食到有唔少的花枝係裡面, 勁足料咁。

💋芋圓仙草凍, 櫻花雪糕配迷你窩夫及紅豆巧克力配迷你窩夫,佢甜品的份量唔錯, 款款都細細地咁, 岩晒D櫻桃小咀的我, 哈!佢個仙草食落幾好, 甜度適中配埋芋圓的煙煙韌韌的口感, 唔錯, 而佢窩夫方面, 整得幾脆身, 配上雪糕一齊食, 一凍一熱咁, 勁正!而當佢配埋紅豆巧克力的稍甜味道, 配搭唔錯。

2022-02-06
2022-02-06 187 浏览
之前食過e間麵類同小食都好食晚市禁堂食又有85折就買返屋企食點知外賣就撞板喇嗌A8麻辣半筋半肉麵打開。。。嘩,湯呢?😨宜家成日買外賣,一睇都知碗湯唔對路都放個麵落去睇下啦嘩,岩岩好掂到麵咋陰公😭隔硬將湯麵轉撈麵😫因為佢地又好好人,我本身想加底佢地話唔洗,比多d麵我地咁我見到碗面變左撈麵咪打去問下囉點知佢地話咁係正常湯量😰仲聽到員工之間話個客唔會覺得自己有問題咁即係湯麵變撈麵都係我問題😰買個香腸拼盤,靈魂既辣醬都漏左😭其實唔係第一次食佢既外賣今次真係同上次碗湯好唔同,真係少好多上次仲勁,漏左比香腸拼盤😡佢地野係好食,但買外賣記住check清楚!!
之前食過e間麵類同小食都好食
晚市禁堂食又有85折就買返屋企食
點知外賣就撞板喇

嗌A8麻辣半筋半肉麵
打開。。。嘩,湯呢?😨
宜家成日買外賣,一睇都知碗湯唔對路
都放個麵落去睇下啦
嘩,岩岩好掂到麵咋陰公😭
隔硬將湯麵轉撈麵😫

因為佢地又好好人,我本身想加底
佢地話唔洗,比多d麵我地
咁我見到碗面變左撈麵咪打去問下囉
點知佢地話咁係正常湯量😰
仲聽到員工之間話個客唔會覺得自己有問題
咁即係湯麵變撈麵都係我問題😰

買個香腸拼盤,靈魂既辣醬都漏左😭

其實唔係第一次食佢既外賣
今次真係同上次碗湯好唔同,真係少好多
上次仲勁,漏左比香腸拼盤😡

佢地野係好食,但買外賣記住check清楚!!
麻辣半筋半肉麵”湯”
麻辣半筋半肉麵
2022-02-06
外卖自取
2022-02-05 35 浏览
✈️ 別忘了。台灣嘅味道🏄🏄‍♂️🌊係我嘅回憶裡面就係墾丁大街、恆春老街 ❤海邊熱熱鬧鬧嘅台式夜市小食🍡🍢🥟🥪🫔雖然依家未可以「話飛就飛」😷但係都可以係😍呢度用你自己嘅聽覺👂視覺👀嗅覺👃觸覺😌勾起你嘅旅行回憶🛫台灣夜市嘅味道🍡櫻花樹下野餐嘅味道呢👘❤😍呢度仲有「台灣火鍋」🈶️120 分鐘⏰可以慢慢嘆唔洗咁趕嚕🔥好吸引呢😍下次要去試吓喔❤️❤喜歡🈶️心思💕充滿住人情味嘅經營方法👍餐廳裏面有好多棵櫻花樹🌸比我哋寫上願望掛上去「許願🙏」呢個「儀式感」令人得到心靈上嘅滿足呢🈵️❤ 健康で🎐🧧🍱別忘了。九宮格 $98 👑🌊呢個「九宮格」裏面嘅台灣小食🍡就能夠一次過滿足晒我嘅回憶味道😋「九種」台灣嘅小食1⃣️鹽酥雞2⃣️花枝丸👑3⃣️甜不辣👑4⃣️香酥魷魚5⃣️醉雞6⃣️肉鬆豆腐👑7⃣️滷蛋8⃣️香腸👑9⃣️肉操燙青菜🥬每樣一小碟❤賣相又靚📷仲有帶住台灣回憶的味道喔😍🍅蕃茄半筋牛肉麵🐂 $65🍜牛肉麵係台灣料理必選嘅項目之一🐃自己本身就好喜歡半筋牛肉麵❤呢個牛肉麵嘅麵條係闊闊的👍口感係煙煙靭靭😋我就好鍾意呢個味道😍🫔肉鬆起司蛋餅 $32🥞呢個一定要趁熱食呀🔥肉鬆起司蛋餅裏面仲有「拉絲」架😍熱辣辣食應該係最好不過喇😋yummy❤️❤️🧋抹茶紅豆奶茶😍

🍱別忘了。九宮格 $98 👑

🍅蕃茄半筋牛肉麵🐂 $65

🫔肉鬆起司蛋餅 $32

🧋抹茶紅豆奶茶

😍對我黎講🥳當我見到抹茶配紅豆呢個組合❤基本上我係一定會order嘅😍呢個味道奶味較重😋係我鍾意嘅味道💯我好喜歡呢❤
🧋鮮芋奶茶

🍠鮮芋奶茶有鮮芋蓉係必須嘅❤所以呢杯一定都唔會令你失望呢👍👍甜度我就揀咗1⃣️度❤我個人認為少甜就啱啱好👍因為咁就可以嚐到芋香嘅「原味道」嚕😍

💰$267(2ppl)

🚩別忘了

📍荃灣千色匯眾安街68號2樓2032舖
  • 招牌九宮格拼盤
  • 台灣火鍋
2022-02-04 46 浏览
🥳最近呢兩個禮拜天氣凍咗好多梗係要食下打邊爐暖下身🥶今次呢間台式火鍋 餐廳佈置頗用心 有好多櫻花樹打卡位 仲可以掛上許願簽 儀式感滿滿當日兩個人去安排咗超大嘅梳化位 座位非常闊落👍🏻-湯底方面可以揀一人一鍋或者雙拼鍋我哋就揀咗招牌台式麻辣湯底同埋牛奶芝士鍋叫咗小辣 食到有辣味但係唔會話係超級辣香料味幾足料 唔使點豉油都已經好夠味👏🏻成餐飯最欣賞係佢哋嘅牛奶芝士鍋 味道香濃食完又唔會好膩 淥每一片肉都包裹住牛奶香😋-除咗蔬菜同丸類需要出去拎之外 其他食物都係電話落單 職員會好細心教你點樣用小食方便炸鹽酥雞同喺夜市食到嘅差唔多台式鴨血同金錢肚好入味 試咗幾款牛肉味道都唔錯 推介美國牛肩胛肉食落肥瘦均勻 亦都唔會切得太薄-奶茶試咗烏龍鮮奶茶同埋小芋圓奶茶味道同出邊賣三四十蚊一樣味道 我哋每人都忍唔住飲咗兩杯😂甜品方面推介大家可以試吓飄雪世界打完邊爐熱辣辣 可以食個牛奶綿綿冰😳呢度除咗可以任食台灣小食同甜品 仲有台灣手信賣整體都幾滿意 下次都會考慮再嚟!好味評分😋:5/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:5 /5🌟🌟價錢💰:$308+1 @1位地址:別忘了 荃灣眾安街68號千色匯1期2

🥳
味道同出邊賣三四十蚊一樣味道 我哋每人都忍唔住飲咗兩杯😂
甜品方面推介大家可以試吓飄雪世界
打完邊爐熱辣辣 可以食個牛奶綿綿冰😳
呢度除咗可以任食台灣小食同甜品 仲有台灣手信賣
整體都幾滿意 下次都會考慮再嚟!

好味評分😋:5/5🌟🌟
荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖

#littlefoodtour台式
#littlefoodtour荃灣

2022-02-01 50 浏览
今次介紹食物係荃灣 💫📜”別忘了 (荃灣)📌 地址:荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖🍽分店地區: 荃灣 🌟🌟評價🌟🌟別忘了 家鄉的味道 120分鐘任飲任食火鍋🍲肉類分別有:精選牛板腱,美國安格斯牛小排,美國Prime Grade牛肩胛,美國SRF封門柳,日本鹿兒島美豚梅肉同埋羊肉卷✨真係望到都好豐富😍 每片肉都好新鮮,肥美😍😍未食到流口水🤤最吸引係有得任叫台式小食,甜品同飲品😍😍所有食物都係台灣地道食物 好吸引全部都好好食!😳😳😳 掛住台灣仲有得買手信✨出面仲有火鍋配料 選擇,自助加配調味料👍🏻今次湯底簡左一半椰子雞湯同蕃茄湯😆兩個各有特色都好香濃又足料👍🏻 下次有機會想試麻辣同藥膳🙈🙈店舖中間仲有好多櫻花樹🌸俾客人寫得願望💭又靚又玩得💕🌟KS評分 🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
今次介紹食物係荃灣 💫
📜”別忘了 (荃灣)

📌 地址:荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖
🍽分店地區: 荃灣

🌟🌟評價🌟🌟
別忘了 家鄉的味道 120分鐘任飲任食火鍋🍲

最吸引係有得任叫台式小食,甜品同飲品😍😍

出面仲有火鍋配料 選擇,自助加配調味料👍🏻

店舖中間仲有好多櫻花樹🌸俾客人寫得願望💭又靚又玩得💕

🌟KS評分 🌟

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
2022-01-31 141 浏览
荃灣高cp值台式火鍋好耐冇打邊爐🍲啦,天氣又開始轉涼,網上見到呢間台式餐廳環境超靚,有櫻花樹等多個打卡點😍,仲有得寫去許願簽。環境寬敞舒適,裝修小清新淺色木系風格,台灣流行曲背景音樂。餐廳座位舒適,梳化位,環境非常熱鬧,記得book枱~提供紙巾、自助醬料區、自助火鍋配料區。最近出左120分鐘台灣火鍋任食套餐,超過30款火鍋配料而且無限追加所選套餐的牛肉、豬肉、羊肉,還有多款台式飲品小食甜品和每位包一杯movenpick雪糕😍好抵食,最平嗰個只需$198+1,我今日食set C $308,多咗個美國牛肩胛、日本鹿兒島梅肉、封門柳、牛小排。全部肉類都薄切,唔怕食唔晒。一開始會全部肉上一盤俾你先,其實食完一輪加埋小食已經好飽🤣自家製台灣蕃茄湯非常濃郁蕃茄味,少少酸,好好味,煮咩都好入味,全程唔使點豉油都得🥰另外台灣藥膳當歸湯,濃郁中藥味,像正宗台灣鍋的味道火鍋配料推介:#肥牛 全部牛都好食,有牛味,薄切肉嫩,任食可以幾片一齊食,而且第一轉不會太肥,正。#日本鹿兒島梅肉 肥美豬肉味濃#羊肉卷 羶味濃而嫩滑#麻辣鴨血 嫩滑很淋同多汁,微辣—————-台式小食推介:#夜市甜不辣 必叫,惹味#台南府
荃灣高cp值台式火鍋

環境寬敞舒適,裝修小清新淺色木系風格,台灣流行曲背景音樂。

火鍋配料推介:
#日本鹿兒島梅肉 肥美豬肉味濃
#羊肉卷 羶味濃而嫩滑
#麻辣鴨血 嫩滑很淋同多汁,微辣
—————-

台式小食推介:
#夜市甜不辣 必叫,惹味
#台南府城蝦卷
炸香芋地瓜
榴槤炸彈

甜品都可以試吓檸檬愛玉和飄雪世界(荔枝爆珠、玉米片、牛奶綿綿冰)幾特別

飲品全部都大大杯,個人喜歡凍香芋奶綠,不用少冰少甜~

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10