2022-03-30 64 浏览
《櫻花正開台式鍋🌸》———————————————-#別忘了 💖-呢間位於荃灣嘅台式料理夠哂有諗頭,裝修精緻,放咗好多粉紅色嘅櫻花樹,少女心爆發😍 -我哋揀咗食吃到飽套餐,兩小時任食,每人可以任選一款湯底,我哋就點咗台灣藥膳當歸湯同台式壽喜燒都好香濃🥰-套餐包咗好多款牛肉,種類相當多元,例如美國SRF牛肩肉眼芯、美國Prime Grade牛肩胛、日本鹿兒島美豚梅肉同精選牛板腱都可以任點,口感彈牙,牛味香濃😋-要食到台灣味,又點少得台式小食🤤鹽酥雞、台式香腸、甜不辣、台南府城蝦卷、炸香芋地瓜皮、脆皮香蕉,樣樣都可以任嗌👍🏻-重點黎啦,就係連甜品都好多款式!超級驚喜,款款都出乎意料地好食😚芋圓仙草凍絕不馬虎, 十分煙靭👍🏻牛乳奶凍亦都好滑,奶味香濃,最特別嘅係綿花冰,以任食放題來講份量真係超級大,刨冰夠綿,配埋芋圓、爆珠同埋火龍果格外出色😆最後仲有得揀Movenpick杯裝雪糕,相當滿足☺️-舖頭仲有啲台式手信可以買,一解旅行癮🌟-⭐價錢參考:(另收加一)美國SRF牛肩肉眼芯放題:$308🍌抵deal 指數:8/10
《櫻花正開台式鍋🌸》
———————————————-
#別忘了 💖
舖頭仲有啲台式手信可以買,一解旅行癮🌟
⭐價錢參考:(另收加一)
美國SRF牛肩肉眼芯放題:$308
🍌抵deal 指數:8/10
2022-03-26
2022-03-30 47 浏览
天氣涼咗又係時候食火鍋啦今次選擇係櫻花樹下打邊爐📍 別忘了 (荃灣)荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖餐廳環境非常闊落 内裡佈滿櫻花樹 打卡一流📸今次我揀左$308限時120分鐘放題食物選擇非常豐富 而且性價比高美國SRF封門柳、美國Prime Grade牛肩胛、美國、安格斯牛小排、精選牛板腱、日本鹿兒島美豚梅肉同羊肉卷 款款都好食😋除左幾款肉類任食 仲有自助區可以拎配菜令我最驚訝係台式小食 台式飲品同甜品 都係任飲任食 珍珠奶茶任飲 窩夫任食(平時好多要加錢)大家可以試試😋
天氣涼咗又係時候食火鍋
今次選擇係櫻花樹下打邊爐
📍 別忘了 (荃灣)

餐廳環境非常闊落
内裡佈滿櫻花樹 打卡一流📸

今次我揀左$308限時120分鐘放題
食物選擇非常豐富 而且性價比高

除左幾款肉類任食 仲有自助區可以拎配菜
令我最驚訝係台式小食 台式飲品同甜品 都係任飲任食
珍珠奶茶任飲 窩夫任食(平時好多要加錢)

大家可以試試😋
荃灣站📍別忘了-呢間台式火鍋店令女朋友少女心爆發😍望著滿滿既櫻花🌸打邊爐令人食指大動🤪Set C美國SRF牛肩肉眼芯($308)第一時間睇menu女朋友唔係比d肉吸引,係比任食甜品同台式特飲吸引😹😹未食主菜已經想食甜品😙湯底都有9款,分別要左招牌台灣麻辣湯同台灣藥膳當歸湯。十分當歸湯,未打邊爐前飲一啖,香濃配埋其他藥材甘甜溫和😋麻辣湯只有一個辣度,對於我黎講唔辣,建議設辣度選擇🌶🔥講返肉類先,肉類有美國Prime牛肩胛、精選牛板鍵、SPR封門柳、安格斯牛小排、豚肉同羊肉。比較推薦美國Prime牛肩胛同精選牛板鍵,肉質嫩滑,重牛味。羊肉味濃,中意羊肉既朋友唔好錯過,少食羊既朋友就未必接受到陣味🐑丸類同菜類以自助型式選取,款式幾多。特別推薦牛湯濃汁牛丸,極重牛味好juicy😋蔬菜好多款式,其中萵筍同百頁豆腐都encore左幾次🤪有唔少小食同其他配料以qr code形式落單,分別試左台式墨魚滑同台式鮮蝦滑,不過不失。鴨血就比較細件。小食方面,試左啊嬤金錢肚同台灣香腸,味道唔錯😌其實仲有好多小食,但食食下又唔記得叫黎試下😹next time!!麵食方面,有手工闊寬粉、麵線同台式拉麵。食到最尾都
荃灣站📍別忘了

Set C美國SRF牛肩肉眼芯($308)

麵食方面,有手工闊寬粉、麵線同台式拉麵。食到最尾都唔係好食得落,叫左個手工闊寬粉試下,幾煙靭👍🏻

甜品同野飲真係十萬個心心眼😍分別試左飄雪世界、芋圓仙草凍、朱古力/雲呢拿雪糕配窩夫、檸檬愛玉凍、牛乳奶凍、芒果吉士啫喱杯。所有甜品都out of expectation地好食😋今次食到糖尿病MAX🤣👌窩夫細細舊,但絕不馬虎,外脆內軟,配埋雪糕一流!芋圓夠煙靭👍🏻綿花冰🍧夠綿,配埋香芋粉、椰果粒粒同粟米片不得了😙最緊要每人有一杯Movenpick🍨

野飲有28款,主打係台式手調飲品,我地都叫左5杯,分別試左珍珠奶茶、芭樂紅茶、草莓荔枝紅茶、水果茶同荔枝綠茶。全部有得揀冰量、甜度、茶底(紅茶/綠茶/奶茶/奶綠),其中最欣賞係草莓荔枝紅茶同芭樂紅茶😋(出面買$30一杯,呢度5杯都$150😆)不過其實每一杯都好大杯,飲完咁多杯瘋狂去廁所😂

環境方面,十分滿分🌸😍成個環境好賞心悅目,望著靚景胃口都好d。店員仲俾咗兩張書簽我地,寫完張書簽仲可以掛上去櫻花樹上面。

店舖仲有台灣手信可以買,一解口癮😗
朱古力雪糕配迷你窩夫🧇
飄雪世界
2022-03-26
朱古力雪糕配迷你窩夫🧇
2022-03-26 52 浏览
👑以放題價錢可以食到高質肉類、出色小食和精緻甜品,環境靚食得舒服又滿足!想打邊爐嘅你,來呢度一定係不二之選呀!🌸「別忘了」係一間台式餐廳,滿滿的櫻花樹和木系文青設計,打卡一流!而且櫻花樹上掛上大家的願望和祝福,環境氣氛超浪漫,即時有種重回台灣旅行的感覺呀!🥢除了基本的台式餐點外,特別推介台式火鍋:可以嘆盡120分鐘,任揀9種口味火鍋湯底,4種靚牛肉,最平只需$198起,就可以任食13款台灣小食、15款甜品、任飲28款飲品,最後每位仲送上Movenpick雪糕,包你滿意又滿足!🥩Nicole 點選了中等價錢的Set C($308/位)✨美國SRF牛肩肉芯眼✨美國Prime Grade 牛肩胛✨日本鹿兒島美豚梅肉✨精選牛板腱✨羊肉卷🌶鴛鴦鍋(無需額外加錢)👍🏻招牌台灣麻辣湯:不要被台式麻辣的名字所迷惑,非常溫柔的辣意,恰到好處,並不會如同川式鍋底那樣油膩和燒胃。刷肉非常香濃惹味,不蘸任何醬汁已經很美味!PS:辣度也可以自行選擇微辣、中辣和重辣。台灣藥膳當歸湯:鍋底香氣撲鼻、滋補濃郁。可以涮火鍋,又可以直接飲用,非常具有台灣特色。🌟必點之選:肉類用層架擺放,感覺精緻又慳位!🐮美國SRF牛肩肉
👑

🌸

🥢
除了基本的台式餐點外,特別推介台式火鍋

🥩
Nicole 點選了中等價錢的Set C($308/位)
✨美國SRF牛肩肉芯眼
✨美國Prime Grade 牛肩胛
✨日本鹿兒島美豚梅肉
✨精選牛板腱
✨羊肉卷

🌶
鴛鴦鍋(無需額外加錢)
👍🏻招牌台灣麻辣湯:
PS:辣度也可以自行選擇微辣、中辣和重辣。

台灣藥膳當歸湯:

🌟
必點之選:
肉類用層架擺放,感覺精緻又慳位!
🐮
美國SRF牛肩肉芯眼+美國Prime Grade 牛肩胛,牛肉薄切肉質細嫩,油花分佈平均,只需刷幾秒就吸飽湯汁,入口軟嫩多汁,牛味香濃高質!
🐷
日本鹿兒島美豚梅肉肥瘦適中,肉質鬆軟,入口有彈性而不油膩!
🐑
羊肉卷紋理清晰,口感綿軟,細嫩多汁,羊臊味十足!

🥳
回味推介:
台灣小食味道正宗,而且相當出色,一點也不馬虎。由台灣香腸、鹽酥雞、甜不辣、澎湖花枝丸、榴槤炸彈…絕對可以勾起大家對台灣美食的記憶了!Nicole 忍不住Encore了幾次,就知道有幾好味啦!

🍧
最愛一環:
甜品味道賣相都非常有驚喜,就算吃得有多飽,都唔可以錯過甜品。特別推薦飄雪世界:軟綿綿的雪花冰入口即溶,配上新鮮的火龍果、芋圓、粒粒爆珠,口感層次豐富,忍不住吃完一啖又一啖!

2022-03-26 61 浏览
荃灣千色匯已經變咗一個美食廣場,經過一間充滿櫻花樹嘅餐廳,陣陣火鍋香氣撲鼻,就入去試咗120分鐘任嘆「別忘了」台式火鍋超過30款火鍋配料任食,例如: 花雕雞肉/麻辣鴨血/台式墨魚滑/台式鮮蝦滑/黑松露花枝滑等等任飲超過15款飲品多款任食台式小吃、甜品,例如:亞麻金錢肚/鹽酥雞/炸地瓜波波/炸榴槤波波每位包一杯Movenpick雪糕套餐叫咗SET C$308/成人。$208/小童及長者套餐包括:美國SRF牛肩肉眼芯美國Prime Grade牛肩胛日本鹿兒島美豚梅肉精選牛版腱羊肉卷(所選套餐內所有肉類可無限追加*)每人任選一款湯底,今次試咗招牌台灣麻辣湯同埋藥膳當歸湯,不會太辣,當歸湯好味到直情當湯飲*全台客人必須選擇同一款套餐
荃灣千色匯已經變咗一個美食廣場,經過一間充滿

任飲超過15款飲品

美國Prime Grade牛肩胛
日本鹿兒島美豚梅肉
精選牛版腱
羊肉卷
(所選套餐內所有肉類可無限追加*)

*全台客人必須選擇同一款套餐

• 炸地瓜波波
  • 炸榴槤波波
自第5波爆疫就未出過荃灣,最近係千色滙新開咗間台灣菜,以櫻花樹佈滿全店好有氣氛,仲可以寫許願卡添🧧今次揀咗任食120分鐘台式火鍋Set C 美國SRF牛肩肉眼芯💰3️⃣0️⃣8️⃣湯底有12款選擇,必點招牌台式麻辣鍋拼台灣香濃椰子雞鍋,一邊食到麻香辣,又有椰子紅棗杞子潤一潤🤣中高價嘅任食套餐肉類包咗美國Prime牛肩胛、牛板腱、鹿兒島美豚梅肉、羊肉卷、SRF封門柳同安格斯牛小排,比較喜歡牛肩胛肉質嫩滑,牛味較濃,而豚肉肥瘦平均,一啲都唔嚡口👍火鍋配料有多款特色蝦滑、鴨血、金錢肚,仲有必食嘅王子麪,索曬啲湯汁超yummy。。。。平時係台灣夜市食嘅鹽酥雞、澎湖花枝丸、宜蘭蔥肉餅、台南府城蝦捲都有得食😍,即叫即做超正飲品有20多款台式特飲,我哋飲咗3杯,但在好大杯飲唔哂,有水果茶、四季春同小芋圓奶茶,略嫌茶底偏淡一啲,甜度同冰量都可以自選❤️甜品係選擇困難下咗仙草芋圓同檸檬愛玉凍,仲有雪花冰同窩夫真的想食但吃不下🤣食飽都仲唔夠,餐廳有唔少台灣手信賣比你走😆整體真係有飛完一轉台灣嘅感覺✈️🎈別忘了🎈荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖

甜品係選擇困難下咗仙草芋圓同
檸檬愛玉凍,仲有雪花冰同窩夫真的想食但吃不下🤣

🎈別忘了🎈
2022-03-21
餐廳最近推出咗台灣火鍋120分鐘任食放題,最近天氣咁涷打邊爐就啱曬啦🍲 餐廳座位寬闊舒適,仲有多棵櫻花樹好啱打卡🥰另外入座嘅時候店員仲會比櫻花書簽等大家可以寫上願望或祝福語掛係樹上😎_放題有4個價錢,大家可以喺九款湯底選擇一款,另外仲可以揀鴛鴦鍋/一人一鍋🍴另外仲可以無限追加指定牛肉、豬肉及羊肉,亦有多款火鍋配料、台式小食、飲品同甜品等,各位大胃王係時候出動啦😊今次揀咗🥩美國SRF牛肩肉眼芯 $308湯底揀咗台式麻辣同壽喜燒湯底😀美國SRF封門柳同牛肩胛油脂分佈均勻,食落去牛肉味都幾香濃🐂🐖日本鹿兒島美豚梅肉肉質鮮嫩,估唔到豬肉都幾好食,另外佢哋仲有羊肉選擇,各位食肉獸絕對不能錯過😍🍡小食方面有多款選擇包括鹽酥雞、紹興醉雞、澎湖花枝丸、台灣香腸、紫薯香芋丸等等,另外甜不辣味道都唔錯🥤台式手搖飲品都有20多款選擇同喺出邊買台式飲品都冇太大分別,甜度同冰量都可自選,試咗幾款,水果茶、荔枝草莓紅茶、芒果綠茶味道都唔錯🥳🍨最後最後!大家記得留肚食甜品🍮佢哋有提供多款即叫即制的手工甜品包括雪糕窩夫、雪花冰、仙草等等,另外仲有多款口味Movenpick雪糕,整餐CP值好高

_

今次揀咗🥩美國SRF牛肩肉眼芯 $308

🐖日本鹿兒島美豚梅肉

🍡小食方面有多款選擇

🥤台式手搖飲品都有20多款

🍨最後最後!大家記得留肚食甜品🍮

.◅ ◄ 別忘了 ► ▻ 櫻花樹下的120分鐘台式火鍋吃到飽🌸之前都分享過 呢間主打台式美食嘅餐廳最signature嘅當然係超啱打卡,又勁有feel嘅櫻花樹😍最近推出120分鐘台式火鍋吃到飽,性價比非常高!✃- - - - - - - - - - -❀ set c美國srf牛肩肉眼芯 $308 ➤ 𝟒.𝟓/𝟓打邊爐最緊要係個湯底~👧🏻小編揀咗藥膳當歸湯 + 自家製特濃番茄湯🍲 兩款湯頭都好濃味,而且幾足料,啲火鍋料唔洗點醬油都掂😋回本位當然係任嗌嘅肉類啦,選擇都幾多,分別有:美國prime牛肩胛、精選牛板腱、茶美豚梅肉、srf封門柳、安格斯牛小排。整體來講,肉類嘅質素非常出色,啱晒一眾食肉獸😚 除咗肉類外,仲有各式各樣嘅台式小食、火鍋配料,一定會食到超飽超滿足 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)而飲品、甜品同樣係吃到飽放題!飲品方面仲係出面賣幾十蚊杯嘅台式水搖。👧🏻小編就揀咗一杯芋泥鮮奶綠同台式水果茶,兩杯都好好飲又足料🥰 甜品仲有招牌嘅雪花冰、芋圓、窩夫等,絕對係另一個回本位!✃- - - - - - - - - - -🎐別忘了 Don't Forget📍荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖味道

之前都分享過 呢間主打台式美食嘅餐廳
最近推出120分鐘台式火鍋吃到飽,性價比非常高!
✃- - - - - - - - - - -

✃- - - - - - - - - - -
🎐別忘了 Don't Forget

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌗
抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
推薦 🌕🌕🌕🌕🌑
荃灣又開新餐廳啦!早排小編行開千色店既時候經過見到原來千色匯開左間台灣餐廳,所以決定一試🥰餐廳入面既裝潢好靚😉粉紅櫻花樹海同門口既木屋仔都啱晒打卡😍餐廳仲提供埋張卡仔俾大家寫自己既願望落去,再掛喺樹上面💜餐廳選擇都好多,仲有全日一人套餐,不過講到最吸引就緊係佢個招牌九宮格拼盤,價錢都算貴,值得一試!👍🏻晚市2人套餐 $198/2位🍱招牌九宮格拼盤打卡一流! 九宮格內有多款台式小食,包括有鹽酥雞、花枝丸、甜不辣、醉雞、滷水蛋、肉鬆豆腐、肉燥燙青菜、香腸同椒鹽豆腐。咁多款入面小編最鍾意既係醉雞,食落去好香花雕酒味,雞肉都好滑!另外鹽酥雞夠脆份量充足,如果大家係想咩都試吓既話呢個幾岩大家💜🍲主食三選二 櫻花蝦炒飯魯肉飯紅燒湯麵魯肉飯既辣菜脯好香口,不過小編就覺得個魯肉粒唔夠入味,飯食落去冇咩味🥲紅燒湯底幾濃郁,配埋榨菜酸菜一齊食更加香口🤤麵質幾特別用咗刀削麵,幾有咬口👍🏻🍹套餐包咗是日台式飲品,另外都可以半價轉飲其他飲品,是日飲品係巷樂紅茶,味道不會太甜,有助解膩最後同朋友仲叫咗款甜品試吓,小編見倒隔離枱食既台式雪花冰都好吸引,下次有機會試試先!今次叫既綜合水果芋泥窩夫 $78 味道都唔錯,

👍🏻晚市2人套餐 $198/2位

🍱招牌九宮格拼盤

🍲主食三選二
櫻花蝦炒飯
魯肉飯
紅燒湯麵

今次叫既綜合水果芋泥窩夫 $78 味道都唔錯,心型士多啤梨睇倒都心心眼,不過芋泥更綿身會比較好
2022-03-25 210 浏览
[ #caloriefoodie荃灣 ]• 別 忘 了 •🦦🐿都差唔多一個月冇出街食飯(;´༎ຶД༎ຶ`)早幾日去咗試荃灣嘅放題火鍋店一開始見店舖冇乜人仲驚有啲伏 但坐耐咗就差唔多成間餐廳都爆曬遲啲有翻晚市嘅話可能要book位先得😗店舖有好多棵櫻花樹 客人可以寫低自己嘅願望上去~-我哋揀咗set C 美國SRF牛肩肉眼芯 💰$308套餐包括以下肉類:🥩美國SRF牛肩肉眼芯🥩美國prime grade牛肩胛🐖日本鹿兒島美豚梅肉🥩精選牛板腱🐑羊肉卷5款當中我最鍾意食prime grade牛肩胛~肉比較大塊 較有口感 而且很嫩滑其他兩款牛肉都好夠牛味 而羊肉卷好重羶味 個人就唔太鍾意-湯底我哋揀咗香濃椰子雞湯🥥同自家製蕃茄湯🍅椰子雞湯係好養生嘅感覺 有紅棗同杞子仲有好多椰子係入面ʕʽɞʼʔ蕃茄湯好清甜 但未去到超級濃郁嗰種-配料方面 都有好多種丸選擇當中覺得比較值得試嘅有牛骨濃汁牛丸、芋泥包心貢丸、芝士豆腐燒而小食、飲品同甜品就可以用手機落單🍗小食有好多台灣小食 例如鹽酥雞、甜不辣 兩樣都幾酥脆可口~🥤飲品試咗百香果綠茶同蜂蜜檸檬綠茶味道都好fresh好解膩甜道同冰可以自由選擇 所以都唔覺得甜🍧
[ #caloriefoodie荃灣 ]
• 別 忘 了 •
🦦🐿
都差唔多一個月冇出街食飯(;´༎ຶД༎ຶ`)
早幾日去咗試荃灣嘅放題火鍋
遲啲有翻晚市嘅話可能要book位先得😗
店舖有好多棵櫻花樹 客人可以寫低自己嘅願望上去~

我哋揀咗set C 美國SRF牛肩肉眼芯 💰$308
套餐包括以下肉類:
🥩美國SRF牛肩肉眼芯
🥩美國prime grade牛肩胛
🐖日本鹿兒島美豚梅肉
🥩精選牛板腱
🐑羊肉卷
5款當中我最鍾意食prime grade牛肩胛~
肉比較大塊 較有口感 而且很嫩滑

椰子雞湯係好養生嘅感覺 有紅棗同杞子
仲有好多椰子係入面ʕʽɞʼʔ
蕃茄湯好清甜 但未去到超級濃郁嗰種

配料方面 都有好多種丸選擇
而小食、飲品同甜品就可以用手機落單
🍗小食有好多台灣小食 例如鹽酥雞、甜不辣
兩樣都幾酥脆可口~

🥤飲品試咗百香果綠茶同蜂蜜檸檬綠茶
味道都好fresh好解膩
甜道同冰可以自由選擇 所以都唔覺得甜

🍧最後係甜品!每人都會有一杯movenpick雪糕
甜品有窩夫、雪花冰、奶凍 超級多選擇
幾推薦雪花冰 打完邊爐再食好滿足😋
牛乳奶凍
飄雪世界雪花冰
芋泥小芋圓配迷你窩夫

#caloriefoodie
#caloriefoodie火鍋 #caloriefoodie台灣菜
美國prime grade牛肩胛
牛乳奶凍
飄雪世界雪花冰
芋泥小芋圓配迷你窩夫
2022-03-24 52 浏览
位於荃灣千色匯店< 𝓓𝓸𝓷'𝓽 𝓕𝓸𝓻𝓰𝓮𝓽 >, 一間櫻花主題台式餐廳, 店員給了書簽, 可寫祝福語再掛上櫻花樹。ˢᵉᵗ ᶜ 美國ˢᴿᶠ牛肩肉眼芯 $³⁰⁸放題套餐可無限追加所選套餐的牛肉、豬肉及羊肉。而設有5種肉類, 包括美國SRF牛肩肉眼芯、美國Prime Grade牛肩胛、目本鹿兒島美豚梅肉、精選牛板腱及羊肉卷。湯底方面, 選了招牌台灣麻辣湯及台灣香濃椰子雞湯。這個套餐可任食超過30款火鍋配料以及超過15款飲品, 亦可任食多款台式小吃、台式甜品, 最後每位包一杯Movenpick雪糕。別忘了📍荃灣眾安街68號千色匯1期2樓2032號舖

ˢᵉᵗ ᶜ 美國ˢᴿᶠ牛肩肉眼芯 $³⁰⁸

別忘了
2022-03-24
2022-03-23 63 浏览
櫻花樹下的約定🌸 💓還記得櫻花正開 . . . . . . 你最掛住嘅台灣食物係啲咩呢?(3…2…1…唔準諗,即刻答!)就係因為我諗唔到,實在太多喇,所以今次可以坐定定實現我嘅願望🥰一入底會派張紙比你,可以寫低你嘅願望,餐廳入面同出面仲有啲櫻花樹,可以掛上去一年四季都可以睇到櫻花🌸喇🔹別忘了。九宮格 $98呢個係見到商場banner好似好靚,就一心諗住點呢個喇九格每格都有代表台灣嘅小食🤓係咪充滿回憶呢?每格都有最少兩舊至四舊,一定夠兩個人過下口癮- 鹽酥雞- 花枝丸- 甜不辣- 香酥魷魚- 醉雞:花雕酒味超濃嘅醉雞- 肉鬆豆腐- 滷蛋:係烚蛋上面加上啲醬油膏,甜甜地- 香腸:有少少蒜味嘅腸- 肉燥青菜🥬:雖然有肉燥但一啲都唔油膩,撈落生菜食啱啱好🔹別忘了。牛肉麵 $58呢個係午市價錢,所以比起main menu 會平啲牛肉麵帶點甘甜,麵條較粗身,食落好飽肚🔹黃金芋泥丸 $32/4粒黃金芋泥呢個無敵組合,點都會好食有少少似香芋丸,不過加咗奶黃喺入面再好食咗🔹蔥肉餅 $28 /4朋友好鐘意食呢個,覺得好好食,碟上面曬咗啲胡椒粉,皮脆入面有啲肉嘅餡料,一口咬曬🔹藍色思念 $42我係好好好中意
櫻花樹下的約定🌸
💓還記得櫻花正開 . . . . . .

你最掛住嘅台灣食物係啲咩呢?
(3…2…1…唔準諗,即刻答!)

一年四季都可以睇到櫻花🌸喇

🔹別忘了。九宮格 $98
呢個係見到商場banner好似好靚,就一心諗住點呢個喇
九格每格都有代表台灣嘅小食🤓係咪充滿回憶呢?
每格都有最少兩舊至四舊,一定夠兩個人過下口癮
- 鹽酥雞
- 花枝丸
- 甜不辣
- 香酥魷魚
- 醉雞:花雕酒味超濃嘅醉雞
- 肉鬆豆腐
- 滷蛋:係烚蛋上面加上啲醬油膏,甜甜地
- 香腸:有少少蒜味嘅腸
- 肉燥青菜🥬:雖然有肉燥但一啲都唔油膩,撈落生菜食啱啱好

🔹別忘了。牛肉麵 $58
呢個係午市價錢,所以比起main menu 會平啲
牛肉麵帶點甘甜,麵條較粗身,食落好飽肚

🔹黃金芋泥丸 $32/4粒
黃金芋泥呢個無敵組合,點都會好食
有少少似香芋丸,不過加咗奶黃喺入面再好食咗

🔹蔥肉餅 $28 /4

🔹藍色思念 $42
我係好好好中意藍紫色調嘅野
哎呀呢個一嚟到簡直係超級靚,好似藍天白雲咁,好開心啊
白色部分係乳酪,藍色係梳打咁,甜甜酸酸咁

🔹鮮芋奶茶 + 珍珠 $23
欣賞餐廳喺紙上面可以列明糖份嘅多少
鮮芋嘅味道比較淡,不過奶茶幾好飲
不過可惜嘅係就算圈左最少糖,都仲係好甜啊🥲

餐廳仲有個小corner賣台灣特色產品
例如有海邊走走、麻花卷等等
每月都有優惠做緊,不妨睇睇🤓

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍 別忘了 (荃灣)

►▪▫►▪▫►▪▫用餐提示 ►▪▫►▪▫►▪▫►
- 餐廳亦有火鍋提供
- 有台灣伴手禮購買

WFH左咁多日,日日食住家飯,好掛住大魚大肉既日子😂😂(食肉獸一名🙋🏻‍♀️)適逢男朋友隔離完好一排,趁住weekend我地就去左荃灣呢間台式餐廳食火鍋放題!要食返夠本😤呢度環境佈置超級靚😍由門口到餐廳內,都係佈滿櫻花樹🌸有種浪漫既氣氛💗一坐低店員仲送上兩張書籤🔖可以俾我地寫低願望,再自行掛上櫻花樹上💕呢種體驗對喜歡儀式感既女孩子黎講,絕對加分💯😆放題套餐有4款,價錢由$198-$458不等🥘我地揀左Set C♥️ $308/位(另收加一)🥩肉肉:❥ 美國SRF牛肩肉眼芯❥ 美國Prime Grade牛肩胛❥ 日本鹿兒島美豚梅肉❥ 精選牛板腱❥ 羊肉卷除左提供好豐富既肉肉🥩之外,火鍋配料、台式小食、甜品、飲品全部都係*任飲任食*‼️🍲火鍋湯底Total有9款火鍋湯底,仲可以揀一人一鍋或者鴛鴦鍋,我地分別揀左椰子雞湯同藥膳當歸湯,兩者湯底味道都夠濃😍就算唔點豉油,d肉、配料索晒個湯底都好夠味🤤🥘火鍋配料火鍋配料有超過30款:各種丸類/菜類/菇🍄/蟹肉棒/芝士腸/豆腐/甜不辣/響鈴等等數之不盡。特登請男朋友出去拎唔同既配料返黎,因為影相靚d豐富d,嘻嘻❤️但記住食得晒先好攞喔。🥢台式小食小食/甜品

放題套餐有4款,價錢由$198-$458不等🥘

我地揀左Set C♥️ $308/位(另收加一)
🥩肉肉:
❥ 羊肉卷

🍲火鍋湯底

🥘火鍋配料

🥢台式小食
小食/甜品/飲品都係QR Code落單📲有13款小食揀,欣賞佢每份都係細細碟,可以試多d唔同口味👅特別推介台灣香腸,惹味!鹽酥雞熱辣辣好香口,紹興醉雞都好正,雞肉嫩滑🤤全部都好有台灣風味🤩

🍧台式甜品
有15款甜品⋯選擇困難症發作🥺最後揀左牛乳奶凍、芋圓仙草凍、雲呢拿雪糕配迷你窩夫,食放題本身唔會預甜品係好高質,結果全部都係水準以上😋最重要係!竟然有‼️‼️Movenpick雪糕‼️‼️每人可以食一杯😋(極度開心仔)

🧋台式飲品
平時食放題通常都係飲汽水、涼茶,但呢度特別少少,除左有汽水,仲有20幾款台式手搖飲品🥰仲要係任飲,唔洗就住就住‼️我地飲左百香果紅茶、水果茶、鳳梨紅茶,可以自選甜度同冰量❤️

講真,我食完d肉已經飽左8成,但仲有好多野想食🥺最後都忍唔住食晒我想食既野🤣🤣撐住120%既飽肚感離開🤭🤭有滿載而歸既感覺😂

PS 店內仲有台灣手信賣,價錢唔貴,可以扮去左台灣旅行😂✈️
2022-03-19
2022-03-21 67 浏览
Don’t forget nine-square grid 🔳別忘了九宮格 $98呢一款九宮格係餐廳嘅招牌產品嚟㗎,九宮格入面有炸到好酥脆嘅鹽酥雞、彈牙花枝丸、甜不辣、超級滑口嘅醉雞🐓、醃製得好入味嘅滷水蛋🍳、肉鬆豆腐、肉操燙青菜☘️、台灣特色香腸同埋香酥魷魚🦑,成個嘅擺盤好精美呀,每一隻碟都五顏六色擺得方方正正,可以每一款台灣特色小食都試到👍🏻Caramel shaved ice with pearls 🍧 焦糖珍珠雪花冰 $38呢個珍珠雪花冰除咗常見嘅黑色珍珠之外,仲有口感超級彈牙嘅三色芋圓🌈、粉紅色珍珠同埋白色透明嘅爽口珍珠,口感層次勁豐富呀,啱晒一眾煙銀控,搭埋唔會太甜又濃郁嘅焦糖醬,簡單得來已經係最佳甜品🍨Oreo smoothie 🍪🥛(L) Oreo 沙冰 $43 Green milk tea with jelly (R) 仙草奶綠 🧋 $33 左手邊嘅Oreo沙冰唔會太甜,入面有兩層Layers ,上層嘅係滑脫脫嘅牛奶忌廉而下層就係沙冰為主,加埋細細粒嘅芋圓,係個勁飽肚嘅飲品,而右手邊嘅仙草奶綠啱晒鍾意飲清淡飲品又有正宗台灣風味嘅人🍵,兩款飲品嘅甜度冰度都可以自己揀㗎,夠
別忘了九宮格 $98

焦糖珍珠雪花冰 $38

左手邊嘅Oreo沙冰唔會太甜,入面有兩層Layers ,上層嘅係滑脫脫嘅牛奶忌廉而下層就係沙冰為主,加埋細細粒嘅芋圓,係個勁飽肚嘅飲品,而右手邊嘅仙草奶綠啱晒鍾意飲清淡飲品又有正宗台灣風味嘅人🍵,兩款飲品嘅甜度冰度都可以自己揀㗎,夠晒個人化同貼心❤️

Tofu in salt and pepper 🫑 椒鹽百頁豆腐 $50
Crispy scallion pancake 🌿🥞 宜蘭蔥肉餅 $28
Cucumber 🥒 涼拌青瓜 $48
呢三款都係台灣出名特色特色小食,百葉豆腐夠晒香脆可口而且又唔會太咸,而台灣宜蘭蔥油餅有少少胡椒喺面頭🌶,更加可以帶出肉味同蔥嘅鮮味,涼拌青瓜就醃製得好夠酸係個好開胃嘅前菜嚟㗎啊
餐廳佈置特色優雅, 環境舒適, 最喜歡周圍擺放了粉嫩盛開的櫻花, 樹上掛滿客人寫上祝福的書籤 ,悅目吸引, 櫻花樹下,更是粉絲們打卡熱點, 餐廳門口,仲有特色台灣美食給客人購買, 雖然暫時冇得去台灣旅行,都可以品嘗到台式美食、 特色小吃, 回味一下 ! 別忘了·九宮格$98九宮格的木盤,盛滿了9款台式風味小食, 擺盤精緻吸引,分別有:▪花之丸▪鹽酥雞▪香酥魷魚▪鹵水蛋▪甜不辣▪肉鬆豆腐▪醉雞卷▪肉燥燙青菜▪台式香腸特別喜歡香酥魷魚及鹽酥雞, 脆卜卜的口感, 鮮味十足。 甜不辣 、花之丸 , 鮮味紮實。鹵水蛋,鹵得入味滑溜。 肉鬆豆腐, 嫩滑的豆腐配上甜甜的肉鬆, 份外滋味。 醉雞卷, 嫩滑的雞肉帶淡淡酒香。 台式香腸, 爽彈微甜。款款都充滿台式風味, 令人再三回味。別忘了· 牛肉麵 $58牛肉麵 麵配上深褐色的湯底,香氣十足, 湯底香而不膩,煙靭的麵條, 掛上鮮味的湯底,份外美味,厚切的牛肉, 鹵得當入味,入口軟嫩,輕輕已經好容易咬開, 與麵條十分搭配。台式排骨飯 $52大塊的台式排骨,煎至油光亮麗 , 肉質柔滑, 加上柔潤的肉燥, 拌飯一流。芋泥冰淇淋窩夫配雲呢拿雪糕$42香噴噴即製

別忘了·九宮格$98
▪台式香腸

別忘了· 牛肉麵 $58

台式排骨飯 $52

芋泥冰淇淋窩夫配雲呢拿雪糕$42
香噴噴即製的窩夫, 口感軟綿煙韌,表面鋪滿濕潤芋頭蓉,芋頭蓉散發著天然甜香, 配一球雲呢拿 雪, 香甜柔滑,令人甜絲絲。

冬瓜茶(跟配加+$10)
冬瓜茶冰涼透心,清新解渴,十分消暑。