2020-11-13 76 浏览
第二次嚟呢度食晚餐,呢個用電話落order嘅做法好似係新嘅,見侍應都好忙就試吓自己落order,試咗都好快搞掂又容易用!! 一口芝士$45呢個小食非常好食,外脆而裏面芝士溶咗軟淋淋,個汁係蜜糖嚟嘅,鹹鹹甜甜好好食!! 芝士蕃茄漢堡配炸薯條$95我試咗朋友嘅粗薯條覺得幾好食,朋友話個包係脆嘅,漢堡扒嘅牛肉都幾有牛味又夠厚,配上新鮮生菜蕃茄芝士係唔錯!! 香草吉列牛$128個餐配左白飯同糖心蛋,期待已久嚟食呢個吉列牛,果然冇令我失望,牛嘅肉質唔錯易咬開,自己燒鍾意熟啲生啲都可以,每塊基本上燒一陣就食得,我見餐廳裏面都好多人食呢個餐!! 題外話,見到隔離枱嘅炸魚薯條好似好正又大塊,下次可以試吓!!

一口芝士$45

芝士蕃茄漢堡配炸薯條$95

香草吉列牛$128

2020-11-12 108 浏览
同媽媽吃荃灣的一間日本料理,叫住初見,我哋食咗一個吉列牛,呢個牛係油炸過表面但係入面是生肉,所以我們要用鐵板來把它燒熟,燒至自己想要的熟度,我大約燒到五成熟,牛肉不靭,都有牛味,兩個人分享這一個餐都夠飽了
2020-11-12 89 浏览
初見天氣開始轉涼🌬又想打邊爐烚吓烚吓,但係得兩個都唔知可以叫到啲咩食約左朋友係荃灣等,又朋友介紹位於➡️➡️荃灣海壩街22號華達樓下F號鋪《初見》聽說食材新鮮,服務態度好,環境舒服,我地兩個以為只是一間曰本料理,原來仲有好多選擇,西式美食也有想恰下恰下既我地,當然選擇左一人一鍋😛😛海鮮鍋-材料非常豐富,有蝦、三文魚、青口、菇類、蔬菜🥬牛肉鍋-湯底已經有好多材料,仲有好多片肥牛、一個人夠晒食,蔬菜、菇類,而且肥牛好新鮮,個醬都好好味。價錢已經超抵 ,仲可以加$35升級套餐😆😆有三文魚、吞拿魚、帶子、香滑龍蝦湯,跟一碗白飯,再有一杯飲品🥤抵食勁推介👍👍💯💯
初見
約左朋友係荃灣等,又朋友介紹位於
➡️➡️荃灣海壩街22號華達樓下F號鋪《初見》

想恰下恰下既我地,當然選擇左一人一鍋😛😛
海鮮鍋-材料非常豐富,有蝦、三文魚、青口、菇類、蔬菜🥬

價錢已經超抵 ,仲可以加$35升級套餐😆😆
2020-11-12 93 浏览
今日收工同個好姐妹去食飯,佢book左係佢公司附近果間初見!好彩佢有book定位,6點幾就坐滿曬人!打開餐牌都有幾多種類既野食選擇,我就揀左佢既熱門 - 初見香草吉列牛,姐妹就食叉燒豚骨湯拉麵,我地兩個都有+$35跟餐餐湯可以揀南瓜湯或者麵豉湯,兩款都好飲!之後刺身黎啦,厚切好滿足,好新鮮無雪味,仲有我最鐘意既帶子刺身🥰叉燒豚骨湯拉麵,配料相當豐富,有粟米粒、海帶絲、溏心蛋。叉燒肥瘦適中,唔會鞋!豚骨湯再濃味d就好啦初見香草吉列牛真係好吸引,吉列牛份量多,用香草炸過,再放上板上燒到自己鐘意既熟度,外脆內軟,好香牛味!燒完有得點鹽或者醬汁,我個人就覺得點鹽好食d!另外仲有隻溏心蛋,流心好正,仲好有蛋香依間真係好好食,仲要唔貴,真係多謝好姐妹推介丫

依間真係好好食,仲要唔貴,真係多謝好姐妹推介丫

近年香港好興石上燒 XXG都食過好幾間 但係今日見到呢一個綠色嘅石燒牛 覺得好新奇有趣😱大家估唔估到係咩味?▪️7.5/10▫️<< 初見香草吉列牛 >> $128 套餐包括咗白飯同溏心蛋 牛肉厚薄剛好 脂肪比例啱啱好 唔韌 味道同一般嘅石燒牛分別吾大 由香草製成嘅吉列外層 感覺比一般既吉列牛fresh 但香草味唔太出🤭 燒到7成熟 啱啱好☺️ 溏心蛋味道有少少似茶葉蛋▪️7.5/10▫️<< 季節海膽三文魚刺身丼 >> $118 刺身丼材料豐富 有蟹柳 魚子 海膽唔腥 三文魚厚切而且大塊 味道鮮甜 油脂分布好平均 讚👍🏻 丼飯入邊加咗多種調味粉 個人再加咗少少壽司豉油 一啖海膽一啖飯 好鮮甜😻🌿環境唔大 晚飯時段人流比較多 燈光光猛🐽總括來講 石燒牛嘅份量都幾多 而且香草吉列牛的確幾新穎 仲可以自己落手去燒 值得一試🤟🏻不忘讚一下丼飯上嘅三文魚刺身☺️

🌿環境唔大 晚飯時段人流比較多 燈光光猛

2020-11-10 77 浏览
每次經過荃灣都見呢間小店都好多人排隊,一直都想試下吉烈牛😳,今日終於去咗,呢間食物質素都吾錯,重點係吉烈牛價錢的價錢相宜,比起其他地方嘅吉列牛會平少少嘅!未食過嘅朋友仔都可以喺度試嚇先😍😍,呢度係自己掃QR code落單,食晚市都冇收加1服務費都好係抵食嘅😳😳香草吉烈牛$128吉烈牛嘅好處係可以自己燒,控制想要嘅生熟度!食落外層是脆卜卜,入面軟淋淋,肉質吾錯,肉味正常又冇筋😉,另外附上一隻糖心蛋白飯安格斯牛肉鍋$88好多蔬菜,娃娃菜,椰菜,金針菇等等,所以食到最後個湯底好清甜,安格斯牛肉吾錯,一人火鍋呢個價錢算抵食😜

香草吉烈牛$128

安格斯牛肉鍋$88
2020-11-10 138 浏览
價錢不貴 食物質素高既黃色經濟圈 每次黎呢度 都唔洗擔心食咩😹因為真係有好多選擇🤪每個餐價位都係$100~左右😼季節海鮮鍋配龍蝦湯🦞$88 (可+$8轉烏冬)龍蝦湯湯底 好啱打邊爐🍲👍🏻可以帶到海鮮既鮮味 同埋令到d蔬菜🥬好入味😚正啊😋火炙海膽帶子黑松露意大利飯 $128好足料既海膽帶子😛黑松露味好香唔會太重味 就到大眾既口味🥰必必必定要加佢個刺身&南瓜湯🎃 跟餐+$35刺身好新鮮👏🏻而且都係貴價刺身 好有誠意😆而個南瓜湯 係我飲過最濃味的🎃😍咸檸碧 $12龍凰可樂$12
價錢不貴 食物質素高既黃色經濟圈
每次黎呢度 都唔洗擔心食咩😹
因為真係有好多選擇🤪
每個餐價位都係$100~左右😼

季節海鮮鍋配龍蝦湯🦞$88 (可+$8轉烏冬)
龍蝦湯湯底 好啱打邊爐🍲👍🏻

龍凰可樂$12
  • 刺身
  • 南瓜湯
2020-11-04 272 浏览
周街揾嘢食,見到「初見」個名好特別,加上見到餐牌有幾款嘢食好似幾吸引,一於入去食吓先🤟🏻入到舖頭雖然人流較多,但坐得都幾舒服😌一啲唔覺得逼!我第一時間就睇好餐牌決定點👆🏻初見香草吉列牛、日式鐵板炸菜肉餃子、日式咖喱吉列豬扒配白飯!大約5分鐘左右就嚟咗我超期待嘅初見香草吉列牛,見到每件牛肉都有雪花,賣相唔錯!我即刻將啲牛脂放上石板上,先煎出啲油脂出嚟後,緊住即刻將牛肉放埋上去,每邊煎三十秒左右,七成熟就趁熱食啦!食前點埋個醬,嘩🤩咬落塊牛肉好柔軟,同嗰個醬好配合,突出牛肉濃味,又唔靭,果然無令我失望😍只可惜個溏心蛋就放咗喺碟牛肉上,我忍唔住喺食之前放咗上石板煎一煎!始終生熟食物放埋一齊唔係咁好,但如果分開放就會好啲,令我食得安心啲!日式咖喱吉列豬扒炸得好鬆脆,咖喱汁屬於甘口,入面有啲蔬菜,而咖喱汁係另外用碗裝起,我鍾意咁樣,唔會令啲豬扒變腍!豬扒比我想像中有啲單薄,如果塊豬扒厚多少少,口感就會變得更加好😋日式鐵板煎炸菜肉餃子皮薄,咬落有肉汁,不過不失!最後我忍唔到點咗一件炸和風甘栗紫薯餅做甜品作為結尾,炸得好脆,咬得出有一粒粒栗子肉,又唔會太甜,勁好食😋我好欣賞<初見>嘅
入到舖頭雖然人流較多,但坐得都幾舒服😌一啲唔覺得逼!

日式鐵板炸菜肉餃子

日式鐵板煎炸菜肉餃子皮薄,咬落有肉汁,不過不失!
炸和風甘栗紫薯餅

我好欣賞<初見>嘅炸功同運用食材做一啲較特色嘅菜式!例如意大利飯、漢煲包等,一於下次再食過!
日式鐵板炸菜肉餃子
炸和風甘栗紫薯餅
2020-11-02 132 浏览
由細到大係荃灣住的我,其實真係好喜歡係返荃灣搵食的, 亦知道有d 地方邊d 時間特別多人排隊,我就會避開早小小去食, 今次就同仔仔來到好多人排隊的初見食晚餐。⚛ 蟹籽三文魚刺身丼 (加$35套餐升級有刺身 +湯+英式伯爵果茶茶包)~ 大大片新鮮三文魚夠哂鮮甜,仲要蟹籽份量都幾多,拌飯一流, 另外套餐的刺身,係厚切4片真係好抵, 個濃湯比仔仔爭住飲哂, 我平時好少讚跟餐的茶包 ,但今次真係好好飲,超香士多啤梨味的茶。⚛ 日式咖哩吉列豬扒配白飯 ~ 甜甜地的咖哩分開上, 即炸的豬扒好酥脆,喜歡一件點咖哩汁,一件點沙律醬又得, 真係幾好。

2020-11-02 111 浏览
行入去都見到好多人叫燒雪花牛同友人全部叫晒E3呢個lunch set,$98 又有野飲,呢個價位,非常抵食!一上枱,佢話要燒菇先,避免彈油!燒緊既時候好香,份量都好多!好香!跟餐可唔可以揀烏冬,白飯,或者拉麵,一個餐女仔食應該已經會覺得好飽今日係星期一,閒日下午2pm我地先入座,餐廳安排咗一陣已經有位,環境都乾淨,如果下次經過荃灣嘅話應該會再嚟,整體服務質素幾好。不過要留意嘅係,餐廳只收現金或者支付寶!
行入去都見到好多人叫燒雪花牛
同友人全部叫晒E3呢個lunch set,
$98 又有野飲,呢個價位,非常抵食!

好香!

不過要留意嘅係,餐廳只收現金或者支付寶!
2020-11-02
  • 板燒雪花牛肉
2020-11-01 114 浏览
這次下午來跟同事慶生,下午時間這邊很多人所以要早點到,多人就記得要先訂位☎️下午午餐有好多選擇🤪,當然有壽司刺身don啦,熱食有好多選擇呀,麵食、飯、洋食、煱物等等,價錢全部都100蚊內仲大大大大份好抵食!我這次就試了吉烈豬排烏冬,還加了咖喱汁,好正呀個豬排大大份又不會炸到好油,乾身不熱氣還可以點蛋黃醬好好味,烏冬大大碗今次加點咖喱好好食呀同場加映同事的板燒雪花牛加味素飯,雪花牛真的看到流口水🤤燒完之後真的很好吃吃吃吃吃,雪花好夠呀剛剛好一邊燒超香,吃了更香🥰

太耐冇得出國旅行na…又心思思掛住日本既野食所以今晚又揀左日本野,之前都去過,佢既菜式種類都幾多又有石燒吉列牛/鍋物/刺身/仲有加左日式style既漢堡!!好多選擇!——————————————————————一黎見到個石燒小爐真係覺得去左日本咁牛既既份量都算多既,肉質燒起黎都算嫩加埋香草好特別,係牛肉既油脂帶點清新唔駛dip個醬已經夠晒味🙆🏻‍♀️一個好日式風味既burger!牛肉上面既日式醬汁同木魚好似食緊大阪燒咁~大阪燒feel既漢堡又幾好食而且D薯條好大條!!唔太脆又唔會話淋batbat!好中意👍🏻黎到個陣仲係鐵板上煎到”咋咋”聲加左雞軟骨做餡料好有口感,而且係整到細細粒🤗同肉既份量大小配合得幾好
太耐冇得出國旅行na…又心思思掛住日本既野食
所以今晚又揀左日本野,之前都去過,佢既菜式種類都幾多

——————————————————————

一黎見到個石燒小爐真係覺得去左日本咁

牛既既份量都算多既,肉質燒起黎都算嫩
加埋香草好特別,係牛肉既油脂帶點清新
唔駛dip個醬已經夠晒味🙆🏻‍♀️
和風燒汁牛肉漢堡

一個好日式風味既burger!
牛肉上面既日式醬汁同木魚好似食緊大阪燒咁~
大阪燒feel既漢堡又幾好食
而且D薯條好大條!!唔太脆又唔會話淋batbat!
好中意👍🏻

日式鐵板雞軟骨餃子

黎到個陣仲係鐵板上煎到”咋咋”聲

加左雞軟骨做餡料好有口感,而且係整到細細粒🤗
同肉既份量大小配合得幾好

和風燒汁牛肉漢堡
2020-10-31 266 浏览
我地都係荃灣之友…所以朋友生日飯都係離唔開荃灣區嘅!呢間日本料理正正係福來村對面,我地平時都好少係福來村附近搵野食。但我第1次聽呢間店個名…“初見”,覺得個店名好浪漫吖!我就被呢間店嘅名吸引左啦,仲話好想黎試試添!餐廳內環境整潔,但地方唔太大,得十張枱左右,坐得都幾緊貼。餐牌上嘅食物圖片都好吸引,見到樣樣都好似好好味咁。我地order左……蟹子沙律,各式各樣刺身,石燒香草吉列牛,初見邪惡炸薯條,小火鍋,一口芝士,粒粒蟹子炸軟殼蟹反卷,蟹肉什菌扁意粉。真係聞名不如見面,樣樣都真係好味吖!未試過嘅荃灣之友,不防來試試。

餐廳內環境整潔,但地方唔太大,得十張枱左右,坐得都幾緊貼。

未試過嘅荃灣之友,不防來試試。
沙律
石燒香草吉列牛
炸蝦卷
火鍋
2020-10-27 83 浏览
同男朋友喺荃灣收工,我哋又想食日本嘢見到初見呢個名幾特別就入咗去啦餐廳全日免加一 重可以電子落單 除左有幅草牆打卡 重有一棵樹貫穿餐廳好特別初見香草吉列牛 $128當然一定要叫佢人氣之選喇用香草造成吉列表面夠晒特別,加埋鮮嫩多汁既牛肉,配搭新鮮,經過鐵板鎖住肉汁加埋餐廳獨有既燒肉汁,值得推介!安格斯牛肉鍋 $88期待既牛肉鍋,仲要有安格斯牛肉,性價比十分之高,滿滿既鍋配料,當淥完牛肉湯底更濃更加入味!可樂 $10,我哋無加$35變套餐

初見香草吉列牛 $128

安格斯牛肉鍋 $88

可樂 $10,我哋無加$35變套餐
2020-10-26 124 浏览
今日去了荃灣覓食,上網見這間好多😋,於是決定試吓,六點幾已經要等位,鋪頭不大,等了個幾鐘終於到我們了,叫了個初見香草吉列牛,賣相好吸引,放在鐵板上燒來食非常治癒,牛肉燒到自己鍾意的肉質程度,慢慢享受食嘅過程,肉質不韌,雖然價錢也不便宜,套餐包的刺身也幾新鮮,餐湯係南瓜湯,濃濃的,另外叫了個海鮮龍蝦湯火鍋,龍蝦湯不夠濃,海鮮份量還可以,整體而言也ok,但真係幾多人食,要食要早點去拎位,服務態度也尚可以,不過好似人手不足🤔