2018-11-12
星期日行下旺角,去咗西洋菜街,中午就去咗呢間初心冰室食個午餐先,入到到去,燈光較暗,裝飾得好有懷舊feel!看看餐牌,又好抵食咁喎,兩人各點咗一個set lunch,燒美國西冷牛扒配黑松露野菌燒汁、另外一個日式咖哩旦包飯,什菜湯,牛油餐包,仲有餐茶,我地叫咗凍啡同凍奶茶,(凍飲加$3)西冷扒肉質鮮嫩,而黑松露D燒汁好配合味道,配菜果D薯角炸得好甘香而且分量唔少!日式咖哩旦包飯好大碟喎,甜的咖哩香而不辣,旦包住果D係海鮮炒飯,有蜆肉尤魚鬆蝦仔做材料,撈埋咖喱汁就好好味,不消一會成碟清哂!意猶未盡,各人叫多一個甜品,焦糖燉旦同埋芒果布甸,外觀賣相好得,擺放幾粒士多啤梨,藍莓,龍珠果做裝飾,好有心思,食落又係好好味!這午餐每人一百左右,真係超抵!臨走經過牆壁,上面寫著願我不忘初心,這一句話,另人有很多感觸,生活迫人,我的初心在那?
這午餐每人一百左右,真係超抵!