2022-01-12 77 浏览
成日經過見都好想試,今日終於有機會突登黎食,但都幾失望,試左個小辣雞煲,開始食果時都無乜野,愈食就愈覺得個胃唔舒服,因為食食下個辣味變左死辣😣😣之後加湯打邊爐,叫左幾碟普通野,個湯完全一d味都無,所有野都無味咁😢😢個所謂即炸響鈴,同街買既好似無咩分別!!!!😡可能未食之前d朋友都好推介,所以對佢期望高左☹️☹️但杯珍寶凍檸茶係真係幾好,食辣野黎講好幫得手!!!!其他野都好正常!!!😛😛😛呀…仲叫左椒鹽粟米,算係幾特別,唔係度度有得食!!
2022-01-02 77 浏览
再來一煲初開業時為了魔鬼辣椒光顧過一次,點了中辣……可惜很是失望,完全吃不到辣味😅 不過煲中雞肉保持嫩滑是可以一讚的,而且不油不鹹,小吃也有水準👍但辣對我來說始終是重點,所以一直沒有再去了 但早前囡囡嚐過一次,她說辣味進步了,叫我這雞煲控一定要多試一次 除夕夜沒什麼節目,就來吃雞煲吧😋今次要了大辣🤨真的沒有失望了,印度椒辣味是要慢慢吃出辣味來,可以這樣說,正宗川麻辣要冒著汗激活地吃,印辣就麻在口腔和紅在嘴邊😆 還有不得不提的,就是他們的辣椒油很是不錯,有xo醬的味道😋 是晚除夕夜,店舖勁多外賣生意,但他們並沒有忽略在場的客人,招待仍然周到,還可以百忙中抽幾次時間為我們用隔油網撇油👍 所以一定會有好多個下次😬

還有不得不提的,就是他們的辣椒油很是不錯,有xo醬的味道😋

所以一定會有好多個下次😬
全隻大辣雞煲
炸墨魚餅
涼拌珍寶帶子
2021-12-14 64 浏览
開始11月頭天氣開始轉涼係時侯打邊爐暖下個胃喇最近搬咗去元朗區認識下新嘅地方行到黎鳳攸南街 近夜既6點半見到呢間再來一煲 雞煲火鍋 見到裡面有坐位唔駛排隊啵 就決定入去試下本身諗住試吓呢度嘅招牌雞煲老闆提示我哋招牌雞煲會有少少辣但因為有帶埋小朋友嘅關係所以老闆介紹我哋試下另一款係椰子雞煲估唔到椰子雞煲一出嚟淨係個煲入邊嘅材料都好足,絕對唔馬虎有洋蔥、粟米、椰子肉、甘荀至於雞嘅來原老闆介紹係本地嘅活雞所以見到雞已經斬成一片片既時候外觀上仲係好鮮色當店員親自幫我哋將隻雞房放入個煲到唔使5分鐘就已經聞得出好香仲會幫我哋撈出油渣呢個舉動已經值得比佢地滿分服務雞肉好快就熟,即刻試吓,果然非常鮮甜另外我哋仲有叫蟹柳、水餃、墨魚丸、0.03紙豆腐、安格斯牛小排以上都無乜問題特別係0.03紙豆腐估唔到小朋友一食就愛上連我都鍾意所以再嗌多份另外呢間店會為小朋友提供開心樂園餐有廚師腸、蟹柳、午餐肉做配菜嘅手打烏冬試一試湯底都好鮮甜啱晒小朋友食烏冬咬開容易又彈牙今餐無論大人定小朋友都食得好開心住元朗區嘅朋友們都可以試下架
開始11月頭天氣開始轉涼

老闆提示我哋招牌雞煲會有少少辣
但因為有帶埋小朋友嘅關係
所以老闆介紹我哋試下另一款係椰子雞煲
估唔到椰子雞煲一出嚟
淨係個煲入邊嘅材料都好足,絕對唔馬虎
有洋蔥、粟米、椰子肉、甘荀
至於雞嘅來原老闆介紹係本地嘅活雞
所以見到雞已經斬成一片片既時候外觀上仲係好鮮色
當店員親自幫我哋將隻雞房放入個煲到
唔使5分鐘就已經聞得出好香

仲會幫我哋撈出油渣
呢個舉動已經值得比佢地滿分服務

雞肉好快就熟,即刻試吓,果然非常鮮甜

另外我哋仲有叫蟹柳、
水餃、墨魚丸、0.03紙豆腐、安格斯牛小排
以上都無乜問題
特別係0.03紙豆腐
估唔到小朋友一食就愛上
連我都鍾意
所以再嗌多份

另外呢間店會為小朋友提供開心樂園餐
廚師腸、蟹柳、午餐肉做配菜嘅手打烏冬
試一試湯底都好鮮甜
啱晒小朋友食

烏冬咬開容易又彈牙

今餐無論大人定小朋友都食得好開心

住元朗區嘅朋友們都可以試下架

2021-12-13 897 浏览
經常吃火鍋想找點新意思,今次到元朗鳳攸南街,找到了在横巷中的火鍋店,知道這裏以魔鬼辣椒做雞煲,辣味與眾不同, 而且有很多特色食物,要約無辣不歡的朋友來試試。雖然是小店,但座位舒適寬敞。點了招牌雞煲小辣$198,注意這裏的小辣比其他食肆的辣度更辣,老闆親自來招呼,特意提醒我們。有吃慣大辣的朋友在,這裡的小辣應該適合他了。入座後先送上調味料,其中最吸引我的是辣椒油,放在面前已聞到香味,味道像XO醬,不過是魔鬼辣椒炒成,而且特別的辣,一試難忘。雞煲選用新鮮走地麻雞,職員會親自幫你翻動雞煲,煮好才開蓋。等待煮雞煲的時候,先來小食,椒鹽鴨舌$78,炸得很通透,椒鹽味道香濃,極多炸蒜蓉,辣度是小辣,非常惹味!這時候雞煲煮好了,開動啦!特別加了一份魚鰾$58在雞煲裏一起煮,吃著口感滑得來特別厚實,膠質豐富,有別於一般的細薄魚鰾,一問之下才知道是鰵魚魚鰾,外面比較少有,這樣吃魚鰾,與吃花膠雞煲有異曲同工之妙,值得一試!雞肉肉質嫩滑,很有雞味,雖然越吃越辣,但辣味很香,不會掩蓋雞味,而且醬汁不鹹,辣得來有鮮甜味道,十分好吃!不過醬汁越煮越濃,辣味也隨之提升,而魔鬼辣椒的辣味,是有餘韻在口裡停留的,所以當

雞煲選用新鮮走地麻雞,職員會親自幫你翻動雞煲,煮好才開蓋。

雞肉肉質嫩滑,很有雞味,雖然越吃越辣,但辣味很香,不會掩蓋雞味,而且醬汁不鹹,辣得來有鮮甜味道,十分好吃!不過醬汁越煮越濃,辣味也隨之提升,而魔鬼辣椒的辣味,是有餘韻在口裡停留的,所以當自己覺得辣度已夠,可以關掉火爐,讓辣度不再提升。

這時候要來一杯飲品降降溫,特飲珍寶檸樂$38,超大杯,吃完這頓火鍋還未飲完,而且有檸檬又有甜味,解辣不錯!

值得一提雞煲的配料,非常好吃!我們都幾乎吃光。最喜歡有豆角煮在雞煲,吸收醬汁,爽甜有口感;大粒蒜子炒得夠香,都起粉了;還有木耳、洋蔥等增加口感,香辣爽甜都有齊。

食完雞煲,加湯打邊爐,要試這裏的特色火鍋配料哦!

本地牛胸爽$108, 別以為白色的部分是脂肪,其實是牛胸前肋骨中間的軟骨部份,非常爽口,越吃越香,一點也不肥膩,平時吃慣肥牛,間中轉換下口感也不錯,價錢也不貴。

手工韭菜餃$38, 是這裏的招牌菜,韭菜爆多,豬肉較少,口感爽而香,味道極鮮甜。

點了幾款蔬菜都是$28一份,吃完這麼多肉,就要吃蔬菜平衡一下,蔬菜吸收湯味,是火鍋佳品。

娃娃菜已經很甜,以雞煲的湯煮過,增加香辣味;油麥菜更是時令蔬菜,大棵得來很鮮嫩;唐生菜也是火鍋必點,灼一會就食得。吃了這麼多蔬菜,除了清新味道,還有香辣味道,辣得來又帶香甜,真的很過癮!

要讚魔鬼辣椒的辣味,真的與別不同,會在口腔留下餘香,辣味持久,愛辣的朋友,還特地帶了一樽這裡的秘製魔鬼辣椒油$68回家,慢慢回味。

火鍋配料也都很不錯,可惜人少不能多吃幾款,下次要約多兩個朋友來試其他特色食物。
2021-11-30
2021-12-04 72 浏览
已經book定位,朋友未到就係門口等埋個朋友先一齊入,眼見都有2位既入左去,安排左佢坐入面,之後朋友就到我就諗住入去坐住等,佢就安排門口單邊位我,我見入面仲有幾張枱話想坐入面,店員就話有人book左,得返呢個單邊位,個位真係唔好坐,我選擇唔食,係門口等左一陣,點知又有2位入左去安排坐入邊,就當佢地有book位但我黎到先,點解唔可以安排我坐入面先,歧視?好欺負?咁樣做生意既咩?再好食都好喇,態度誠信好重要囉,希望你間舖做得長喇!
2021-12-02 501 浏览
係元朗街頭一個唔顯眼既小巷入面有一間聽聞好好味既雞煲元朗居民好多都識佢 區外人就未必 今日有幸經朋友介紹黎依度試下入座時間尚早,所以仲有不少空位,不過時間越晏就越黎越多人餐牌選擇都豐富,肉類或配料都好多特別既係佢仲有小童專區去適合返小朋友,所以家庭黎都OK架!打邊爐最緊要係咩?爐?NONO~係醬汁呀!依度提供最醬汁配料都好豐富,個人最鍾意個辣油,好高質呀!大大杯凍檸茶,叫一杯夠晒2個人飲,真係勁大杯呀!主角雞煲,我地叫左半隻既招牌雞煲,等左一陣就已經送上枱喇雞件骨肉分離唔會痴住晒,肉質嫩滑彈牙,食得出D雞好新鮮!而且配合埋本身個醬汁真係好惹味呀!另外我地仲加左魚鰾同鵪鶉蛋本身我地都唔知魚鰾咩黎 不過感覺幾特別就照試下~滑嘟嘟好彈牙,感覺上有D似花膠既物體!幾好食!雞煲配鵪鶉蛋真係好新奇,結果卻出奇意料地夾!值得推介老闆推介既椒鹽粟米依個真係好新奇,加上係老闆親自推介就當然要試下啦真係好好味呀!切到細細條,每一啖咬落去都好爽口,而且椒鹽味既粟米真係好夾!好食!食完雞煲當然就轉打邊爐啦~安格斯牛小排 - 係名符其實既安格斯呢!賣相已經睇得出油脂分怖得好靚只要滾大約10秒就可以食得,入口嫩滑
係元朗街頭一個唔顯眼既小巷入面有一間聽聞好好味既雞煲

入座時間尚早,所以仲有不少空位,不過時間越晏就越黎越多人

餐牌選擇都豐富,肉類或配料都好多

特別既係佢仲有小童專區去適合返小朋友,所以家庭黎都OK架!

打邊爐最緊要係咩?爐?NONO~係醬汁呀!
依度提供最醬汁配料都好豐富,個人最鍾意個辣油,好高質呀!

大大杯凍檸茶,叫一杯夠晒2個人飲,真係勁大杯呀!

主角雞煲,我地叫左半隻既招牌雞煲,等左一陣就已經送上枱喇

另外我地仲加左魚鰾同鵪鶉蛋
雞煲配鵪鶉蛋真係好新奇,結果卻出奇意料地夾!值得推介

老闆推介既椒鹽粟米

依個真係好新奇,加上係老闆親自推介就當然要試下啦

食完雞煲當然就轉打邊爐啦~
只要滾大約10秒就可以食得,入口嫩滑且充滿牛味

安格斯封門柳 - 同牛小排一樣咁好食,不過封門柳會更加甜,口感都會有些少既分別
其實都仲想試埋其他牛肉架。。不過2個人既胃空間有限

爆汁牛筋丸 - 雖然我地只係叫左半份,但都有成8粒呢!而且粒粒都好大粒!而且好札實
入口發現無改錯名,真係會爆汁架!所以食果陣要小心D。
0.03紙豆腐 - 千奇唔好諗歪呢,哈哈!紙豆腐真係有0.03咁薄,滾1,2秒其實已經食得
入口好滑好滑好滑~(重要的事要講3次XDD)好味呀!
另外仲有叫娃娃菜同蘿蔔,2樣都好食呢!夠新鮮~蘿蔔無渣又甜

朋友果然無介紹錯呀!依間雞煲真係比高分佢~
食物夠新鮮同埋好多特別既花神~老闆都親切有禮,又會主動介紹菜式又會主動提出幫我地加湯等等,非常周到
下次約三五知己食雞煲打邊爐又多一個好選擇喇
2021-11-29
2021-11-29 57 浏览
又有機會再來一煲了。上次同朋友黎食過呢間元朗小店,覺得不錯,今次又帶其他朋友黎品嚐下。餐牌:我地都係叫返佢地既招牌雞煲,再加D熟食。餐廳環境簡潔乾淨。$38超大杯既凍檸茶,夠哂由頭飲到尾。店員幫我地兜下個雞煲,香味撲鼻。即炸餐肉條,就咁食又得,點下雞煲醬食又得。黃金芝麻豆腐,新鮮炸出黎,外脆內軟既感覺冇得頂。薯仔牛柳粒,大排檔既質素,火喉十足。椒鹽粟米,呢個真係要試,好食到停唔到口。嘆完雞煲再加湯打邊爐是常職吧。睇下呢盤牛魔王細拼盤幾咁新鮮,賣相正,每個部位都有唔同既口感同味道,真係幾過癮。墨魚滑爽口彈牙,調味都非常好。黑毛豬細瘦均勻。紙豆腐,必叫,浸左D雞煲汁同湯勁好食。雜菜籃,最緊要乾乾淨淨,又夠甜。埋單4人每人都係300幾蚊,有咁多野食,抵玩!
餐牌:

我地都係叫返佢地既招牌雞煲,再加D熟食。
餐廳環境簡潔乾淨。

$38超大杯既凍檸茶,夠哂由頭飲到尾。

店員幫我地兜下個雞煲,香味撲鼻。

即炸餐肉條,就咁食又得,點下雞煲醬食又得。

黃金芝麻豆腐,新鮮炸出黎,外脆內軟既感覺冇得頂。

薯仔牛柳粒,大排檔既質素,火喉十足。

椒鹽粟米,呢個真係要試,好食到停唔到口。

嘆完雞煲再加湯打邊爐是常職吧。

墨魚滑爽口彈牙,調味都非常好。

黑毛豬細瘦均勻。

紙豆腐,必叫,浸左D雞煲汁同湯勁好食。

雜菜籃,最緊要乾乾淨淨,又夠甜。

埋單4人每人都係300幾蚊,有咁多野食,抵玩!
  • 椒鹽粟米
2021-11-26 46 浏览
天氣凍凍地,想食啲暖胃嘢,入到元朗,試吓評分不錯的這間店,平日七點三度,無人,心諗會唔會中伏,但既然也行到門口,睇咗memu都ok,就決定試吓,叫了半份雞煲,BB辣,我朋友食得辣ok,我唔係幾食得辣就覺得BB辣都幾辣,除了辣味啲雞仲帶點甜味,雞唔算好滑但個味幾香口,配料叫了瀑布芝心牛丸、封門柳、牛小排、滑牛及紙豆腐,紙豆腐幾特別,食法好似響鈴咁,放一放就食得,淥完有啲似腐皮,三款牛肉肉質也不錯,我覺得全餐最好味係粒芝士牛丸,可能我鍾意食芝士,整體而言係不錯的,而且食食吓開始全店滿座,果然係評分不錯的食店.
2021-11-26 59 浏览
今次係我第三次食再來一煲了,原因好簡單:因為好食雖然店舖位置係較難發現,佢係球場對出既巷仔入面,但都建議朋友一試。今次一行4個人去食,大概$1300左右,即平均300幾蚊…但我認為性價比係高既佢個雞煲係其中一個主打,可以揀到超辣,但我地只係少辣而已😂同埋佢右下角既辣醬係秘製,可以挑戰…今次我地嗌左8-9樣餸呢到半隻雞,可選一隻…..雞煲入味唔再講了,呢樣黎食係必叫的…蜜汁薯仔牛柳粒,一定要試…..薯仔係一絕,外脆內軟,牛粒入味香口黃金芝麻豆腐,芝麻味不是太重,幾啱我口味..🤟🏻即炸午餐肉(有8條,食左幾條先記得影),午餐肉係點整都好味,再加埋炸..邊會輸椒鹽粟米,本身我對呢個無興趣,但朋友想食…..點知試落去,正D椒鹽包住d粟米,食到椒鹽既香又食到粟米既甜…好夾0.3豆腐紙,口感好過癮,滾一兩秒食得最後呢個…主打中既主打….牛拼盤….唔同既部位,唔同既口感,唔既味道….高質👍🏻👍🏻呢個要靠自己試…因為真係好正有時間會再去
今次係我第三次食再來一煲了,原因好簡單:因為好食

今次我地嗌左8-9樣餸

黃金芝麻豆腐,芝麻味不是太重,幾啱我口味..🤟🏻

D椒鹽包住d粟米,食到椒鹽既香又食到粟米既甜…好夾

0.3豆腐紙,口感好過癮,滾一兩秒食得

有時間會再去

2021-11-25
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 椒鹽粟米
  • 牛魔王拼盤
2021-11-24 508 浏览
今日天氣開始轉涼,最岩出去食雞煲打邊爐,加上好耐無食過雞煲,所以響附近搵雞煲食,見到呢間餐廳環境唔錯,價錢唔貴,於是入去食晚餐😋🌟 招牌雞煲 (半隻)($198)雞煲用走地雞,即叫即整,雞肉新鮮,鮮嫩,炒得好香,唔會好咸,小辣當中帶有甜味,調味做得唔錯,值得一讚😋🌟 即叫即炸脆響鈴 x 椒鹽粟米🌽響鈴大件,即叫即炸,好新鮮,好脆口😋椒鹽粟米賣相吸引,調味岩岩好,唔會好咸,粟米爽口😋🌟 牛臉頰片 x 黑毛豬肉片 ($88 x $78)牛臉頰片每日限量供應,好新鮮,牛味濃郁,滑口,必點😋黑毛豬肉片新鮮,大塊,薄切打邊爐最岩😋🌟 手打蝦滑 x 手工韮菜餃 ($88 x $38)蝦滑份量多,蝦肉鮮甜,而且足料,無加太多調味落去整蝦膠😋手工韮菜餃自家製,皮薄,韮菜足料,價錢亦都唔貴,抵食😋🌟 瀑布芝心牛丸(半份)($48)牛丸入面大量芝士,煮熟後芝士不斷流出,仲有拉絲既效果,但牛丸既牛味唔會減少,必點😋🌟 珍寶檸茶($38)檸茶超大杯,目測有3-4杯正常嘅份量,檸檬用上一隻,價錢唔貴,茶底濃郁😋

🌟 招牌雞煲 (半隻)($198)

招牌雞煲

🌟 即叫即炸脆響鈴 x 椒鹽粟米🌽

響鈴大件,即叫即炸,好新鮮,好脆口😋
椒鹽粟米賣相吸引,調味岩岩好,唔會好咸,粟米爽口😋
即叫即炸脆響鈴
椒鹽粟米

🌟 牛臉頰片 x 黑毛豬肉片 ($88 x $78)

牛臉頰片每日限量供應,好新鮮,牛味濃郁,滑口,必點😋
黑毛豬肉片新鮮,大塊,薄切打邊爐最岩😋
牛臉頰片
黑毛豬肉片

🌟 手打蝦滑 x 手工韮菜餃 ($88 x $38)

蝦滑份量多,蝦肉鮮甜,而且足料,無加太多調味落去整蝦膠😋
手工韮菜餃自家製,皮薄,韮菜足料,價錢亦都唔貴,抵食😋
手打蝦滑
手工韮菜餃

🌟 瀑布芝心牛丸(半份)($48)

瀑布芝心牛丸

🌟 珍寶檸茶($38)

珍寶檸茶

瀑布芝心牛丸
珍寶檸茶
  • 即炸響鈴
2021-11-24 36 浏览
上次食完念念不忘😋琴日同朋友慶祝生日再嚟過!我哋大約7點半到,已經差唔多滿座,好彩book咗位。依家除咗雞煲外,仲有烤魚食,下次又嚟試下🥸朋友節第一次嚟,緊係食招牌雞煲啦!雞煲可以再加配唔同配料,有鴨舌、花膠、鵪鶉蛋、鮑魚,我哋就加咗魚標,見出面好少有🤔雞煲好快到,店員好好服務幫我哋翻炒,好快就食得👍🏻醬汁好味道,有微微嘅甜味再加埋檸檬葉🌱配上雞肉真係一流,我同朋友食到停唔到口,唔似得其他雞煲店得個咸字,食到最後要放棄✋🏻魚標都唔錯,食落口感似花膠,好綿密😋食完開始打邊爐,我哋嗌咗一份細嘅牛魔王拼盤、瀑布芝士牛丸半份、脆炸響鈴、生根,份量都幾多下,食到好飽🤣芝心牛丸勁好食🤩唔係一般嗰種芝心丸一陣芝士奶粉味,而真係拉絲cheese🧀,加上牛丸又彈牙又有少少油脂香🐮,又係會再encore系列!響鈴係即炸嘅,就咁食都已經好好味,脆卜卜又熱辣辣,唔會有一陣油溢味👍🏻然後就要講下牛魔王拼盤,兩個人食份量有點多🙊但係超高質&新鮮,而且全部牛部位都係比較少見,每樣大約有四塊,三個人食都好夠呀! 除咗食雞煲、打邊爐外,我覺得呢度嘅小食都好值得推薦,椒鹽粟米勁惹味🌽,粟米本身又甜又juicy,面頭配上香

魚標都唔錯,食落口感似花膠,好綿密😋

除咗食雞煲、打邊爐外,我覺得呢度嘅小食都好值得推薦,椒鹽粟米勁惹味🌽,粟米本身又甜又juicy,面頭配上香口嘅炸蒜粒,perfect match! 下次會再試下其他小食,睇下係咪都咁高質😋
Overall非常滿足,雖然餐廳位置比較僻,但高質小店真係會再嚟幫襯!行到去呢間街口,轉入去巷仔,再行前少少就見到嫁啦!
2021-11-22 42 浏览
天氣一開始凍特別想食雞煲,再來一煲雖然位處我成日去嘅雞地食街,但轉咗入小巷平時我冇為意,如果唔係朋友食完大力推介,我都唔知有一間咁正嘅雞煲喺度,今個冬天可以成日去喇!今次雖然我哋得兩個人食,但都叫咗一隻全雞嘅雞煲,因為我深信朋友講到咁好食,我一定食得晒 😆 雞煲辣度選擇有:走辣、BB辣、小辣、中辣、大辣、變態辣,平時我都鍾意食辣,但呢度嘅雞煲賣點係印度魔鬼椒變態辣,最高辣度有1,041,427 SHU,所以保險起見我今次就揀咗第3級別嘅小辣,同時亦可試真啲個雞煲有幾惹味!雞煲嚟到,已經見到隻雞好大隻好多肉,雞煲醬料食落都真係幾辣,但配合獨門香料秘方好香好惹味,佢完全冇麻辣成份,而係秘製香辣,第一次食到呢隻味,非常正!我哋加咗一份花膠,花膠吸晒雞煲辣汁炒香後唔只有嚼勁口感一流,仲完全可以食到晒個辣汁有幾惹味,呢個配搭真係一絕,只要唔抗拒食花膠嘅話都一定必試。食完雞煲就打邊爐,呢度服務好貼心,除咗有專人幫你炒雞煲,打邊爐中段仲會嚟幫你撇油,都幾好服務。手打蝦滑好彈牙,食得出蝦肉好足料,魚皮同響鈴都炸得好脆好新鮮,另外蔬菜選擇都幾多,我哋叫咗時令嘅萵筍。牛嘅選擇都有九款,聽講拼盤同封門柳好受

招牌雞煲+花膠

手打蝦滑及萵筍

本地手切牛

牛嘅選擇都有九款,聽講拼盤同封門柳好受歡迎,但我就揀咗手切本地牛,因為真係好耐冇食過喇,質素都唔錯,$188一碟都算物有所值。今次全隻雞煲同啲餸都俾我哋清晒碟,大家都捧住個肚,證明今餐真係好食嘅。
本地手切牛

食完雞煲同牛之後,我哋都已經講定下次要約多幾個朋友再嚟,到時食夠$1200 仲會免費送一碟安格斯封門柳,再加個有8款牛嘅牛魔王拼盤,大家就可以食多幾款牛啦。
脆炸響鈴及炸魚皮

大大杯凍檸茶

飲品方面,提提大家呢度嘅招牌名物係大大杯凍檸茶(隻杯好似生啤杯咁大隻),啱晒食雞煲同打邊爐。

2021-11-19
  • 招牌雞煲
  • 萵筍
  • 手打蝦滑
2021-11-10 42 浏览
喺鳳攸南街嘅一條小巷入面,搵到嘅呢個火鍋小店,鋪位唔算大,但環境都整潔,入去嘅時候唔會煙霧離漫。先揀左鍋底,叫左半隻雞配胡椒豬肚湯,賣相擺盆唔錯,湯底飲落幾濃味,不過胡椒味唔算重,驚胡椒味嘅人都啱食。呢間店嘅叫法唔係放題形式,係以逐碟叫嘅方式。豆腐紙幾有驚喜嘅一味食品,因唔係間間火鍋店有提供豆腐紙,浸湯幾秒即可,非常掛湯吸味,叫左一份份量算多。安格斯牛小排融雪做得啱啱好,唔會太冰亦冇出血水,牛味唔算濃郁,但脂肪分布均勻,勝在入口即溶。手切本地牛相比牛小排厚切,較重牛味同埋有咬口嘅質感。即炸響鈴有別於平時盒裝果款響鈴,而係店鋪即叫即炸,所以都幾鬆脆可口。然後菜類叫咗娃娃菜同金菇,前者幾新鮮同有光澤,而金菇都夠爽口同肥美。有點可惜嘅係罐裝飲品類算係少,而點餐時見唔到飲品有檸茶等即沖飲品,之後先見到其他枱原來有得叫凍檸茶/水,大大杯咁好吸引。

呢間店嘅叫法唔係放題形式,係以逐碟叫嘅方式。

豆腐紙

安格斯牛小排

手切本地牛
相比牛小排厚切,較重牛味同埋有咬口嘅質感。

即炸響鈴

2021-11-03
用餐时段
2021-11-08 35 浏览
元朗開雞煲都開咗好多間,今日呢一間雞煲可以講得係比較細規模,但係美味指數佢毫不輸蝕。原本book咗8:15 ,但係發覺原來8:30係會做優惠,所以同朋友一齊等多15分鐘先入去。老闆娘同老闆都好好人,叫我哋早5分鐘入去坐定諗定叫啲咩嘢食。小辣雞煲(半隻)雞煲配菜都好足料,自己唔係好鍾意食勁胡椒八角嘅味道,所以呢個雞煲啱晒我。醬汁調味不太鹹,所以覺得好好味。火鍋配料——牛肉拼盤,炸響鈴我哋嗌左個牛肉拼盤,入邊包含咗五至六款牛嘅部位,份量適中都抵食嘅,牛嘅質素方面,全部都唔太肥膩,入口即溶。呢間舖頭有個特色,飲品方面除咗有罐裝之外仲有一個重量級嘅凍檸茶或者凍檸樂,啱晒打邊爐。平時要飲兩三罐可樂嘅我,索性一次過嗌重量級,一杯搞掂晒,爽!

小辣雞煲(半隻)

火鍋配料——牛肉拼盤,炸響鈴

2021-11-03 34 浏览
今日近近地揀咗元朗嘅再來一煲食雞煲兼打邊爐,雖然天氣未係好凍,但係我對打邊爐嘅愛係唔會減退嘅😍我哋叫咗招牌魔鬼雞煲,可以自選辣度,另外再加咗鮑魚、鴨舌同魚標。炒雞嘅時候陣陣嘅香料味撲鼻而來。對於唔係太食得辣嘅我黎講,辣度岩岩好,香口得黎又唔會辣到要飲水😋而最令我深刻嘅配料就係魚標,平時都比較少食到嘅食材,口感有少少似花膠,充分咁索哂啲雞煲醬,好夾。牛胸爽都唔錯,輕輕一淥就食得,口感彈牙,爽而不韌。蝦滑份量十足,口感爽滑,蝦味香濃。蜜椒薯仔牛柳粒係我每次去大排檔都必點嘅嘢食🙈估唔到呢間餐廳都會有,口痕點左一份黎做小食。牛柳粒重肉味,咬落去香軟,薯仔係金黃色,外脆內軟,沾滿哂蜜糖😋😋手打烏冬Q彈,係我鍾意嘅口感😋😋最後叫咗一杯珍寶凍檸樂,成餐飯好滿足😋😋而且可以大量加芫荽😋😋好幸福啊❤️❤️

牛胸爽都唔錯,輕輕一淥就食得,口感彈牙,爽而不韌。

蝦滑份量十足,口感爽滑,蝦味香濃。

手打烏冬Q彈,係我鍾意嘅口感😋😋

最後叫咗一杯珍寶凍檸樂,成餐飯好滿足😋😋

而且可以大量加芫荽😋😋好幸福啊❤️❤️