2023-03-06 149 浏览
東涌真係有好多好野食,鐘意食中菜既我去左六小館,見到門面裝飾好靚,幾吸引。而六小館係六公館姊妹店,食物質素都有番咁上下,而且價錢都比較親民。椒鹽黃金粟米|$98前菜惹味滿滿椒鹽既粟米,配上九層塔帶走少少油膩感,重口味人士必叫!鮮蝦炒新竹米粉|$138一碟普通既炒米粉都可以做到咁出色,米粉彈牙好味,重點好多配料,有蛋花、鮮蝦、芽菜。黑醋小排骨|$148酸酸尾尾好開胃,排骨大大粒有啲冇骨仲可以啖啖肉,就算有骨都好細,絕對抵食阿。

椒鹽黃金粟米|$98

鮮蝦炒新竹米粉|$138

黑醋小排骨|$148
2023-03-01 141 浏览
今日介紹位於東薈城嘅「六小館」,一間新式酒樓,環境清潔,座位頗為寬敞,有梳化位,適合年輕家庭同埋情侶去食!一盅六件 $96成日兩個人出動搵食,有時飲茶都幾頭痕,因為一盅三至四件份量太多,同時又試唔到唔同類型嘅點心。呢度就好窩心喇,一盅六件包括兩粒燒賣、兩粒素餃同埋兩粒鮮蝦菜苗餃,新鮮出爐,唔會太咸,出品好過出面好多大集團酒樓🙊手工紫薯南瓜粿 $52新食店有樣好,就係風格較為大膽,鍾意創新。南瓜粿用南瓜🎃做外層,入面包住紫薯,食落去口感偏淋,兩種味道加埋有驚喜。布拉腸粉-蜜汁黑豚叉燒腸 $58意想不到新式店嘅腸粉皮都做到十分薄(因為食過好多間都一般🙈),薄薄嘅腸粉皮包住黑豚叉燒,唔會有皮多過餡嘅感覺,師傅功架十足👊🏻荷葉珍珠雞 $48呢兩個迷你珍珠雞同樣適合兩個人食,因為細細舊唔怕食滯食唔到其他嘢嘛。珍珠雞有荷葉香氣,同樣新鮮熱辣,唔會偏鹹。🐻評分:🐻🐻🐻🐻4/5

一盅六件 $96

手工紫薯南瓜粿 $52

布拉腸粉-蜜汁黑豚叉燒腸 $58

荷葉珍珠雞 $48

🐻評分:🐻🐻🐻🐻4/5
2023-02-11
  • 一盅六件
2023-02-13 139 浏览
📍 #東涌 #六小館#羊羊在東涌#羊羊在新界東涌市區好似都係連鎖餐廳多,今次揀間分店比較少嘅六小館試下味先😆餐廳主要食粵菜嘅,但都有啲川菜食,而且感覺更出色🤪✨吊燒脆皮雞 $228每日限定,聲稱餐廳招牌😗送上嚟係熱辣辣,但係咬落係暖,皮仲係唔脆,好失望🙍雞髀可以食出雞胸口感,情可以堪😭✨干窩新鮮牛三寶 $228牛三寶有牛肉、牛肚、牛筋,味道唔錯👍🏻香而不辣,唔食得辣都接受到😜不過份量偏少,大部分都係椰菜花、薯仔墊底🥺同埋真係幾油,建議飲多啲茶解膩😄✨鮮蝦炒新竹米粉 $138蝦仲多過米粉,仲要蝦好彈牙,會唔會太正🤭米粉炒到幾乾身,仲咬到啲芽菜,口感又多咗層🤩✨蒜茸炒菜心 $98菜心唔老,夠鑊氣😋不過經理係咁叫加$28食豆苗,話咗唔要仲係咁話落😒人均價錢-~$266+10% (每人$20茶芥🤑評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)食物:🍀🍀🍀🍀環境:🍀🍀🍀🍀🍀服務:🍀🍀🍀#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #東涌美食 #新界美食 #離島美食 #美食推介 #午餐 #午餐推介 #晩餐 #晚餐推介 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #鑊氣小炒 #中菜 #小菜 #脆皮雞 #團年飯 #香港美食指南 #香港
📍 #東涌 #六小館

#羊羊在東涌
#羊羊在新界

✨吊燒脆皮雞 $228

✨干窩新鮮牛三寶 $228

✨鮮蝦炒新竹米粉 $138

✨蒜茸炒菜心 $98

人均價錢-~$266+10% (每人$20茶芥🤑

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #東涌美食 #新界美食 #離島美食 #美食推介 #午餐 #午餐推介 #晩餐 #晚餐推介 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #鑊氣小炒 #中菜 #小菜 #脆皮雞 #團年飯 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記

2023-02-11 113 浏览
平時成日食西餐 有時都想食中菜~呢間六小館好似話係同六公館同一個老闆🫢之前返工食過六公館不錯 所以今次就試吓另外一間啦!今次我地食的三款都係餐廳推薦的signature 🙌古法清湯本地新鮮牛雜 $198呢個清湯如果加埋麵 就係牛腩麵的味道!牛雜係包括牛腩牛筋同埋牛肚~好彩冇其他內臟 因為我唔食 haha~ 最推薦係牛筋 淡淡骨膠原 睇價錢所以份量都好大!值得講吓超級多蘿蔔超冧!功夫吊燒三味脆皮雞 $228 呢個其實就係炸子雞 但係佢係用咗好多鹽去醃製 好似鹽焗雞 不過建議大家要點醬食 黑色嗰個醬甜地可以中和返!上湯菜苗 $98蔬菜可以選擇豆苗,菜心,通菜等等 同埋可以選擇以蒜蓉炒或者上湯烹調 上面有啲菇同埋黑木耳六小館 (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖#香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#香港#景點#打卡熱點#外賣#中菜 #東涌

古法清湯本地新鮮牛雜 $198

功夫吊燒三味脆皮雞 $228

上湯菜苗 $98

六小館 (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖

呢日行完街我地揀左六小館食晚餐,因為佢係六公館嘅副線,價錢抵d所以我地一直都想試下。揀左2 道主菜同1道前菜,份量都幾大。涼拌海蜇頭非常開胃,大大舊質地爽脆,搭配清淡涼爽的醬汁、芫荽碎同蔥碎,有少少酸味,令人不自覺食多左。黑醋小排骨酸酸甜甜,吸收左陳醋嘅精華。咬落仍然有肉汁,唔漏。但亮點一定係香鍋安格斯牛肉。份量十足嘅安格斯牛肉搭配唔同口感嘅蔬菜,以香辣醬汁兜炒,比麻辣火鍋更香更惹味🤤味道有就返香港人口味調到冇咁辣。埋單價錢比我預期再平d,以晚餐黎講幾抵食。

揀左2 道主菜同1道前菜,份量都幾大。

埋單價錢比我預期再平d,以晚餐黎講幾抵食。

• 香鍋安格斯牛肉
  • 涼拌海蜇頭
係東涌露完營,出返黎近近嘆返個靚早餐~因為好肚餓,所以我地2個人都叫左成6碟點心😂上網見幾多好評,同埋價錢又偏中上,感覺應該唔差,抱有期待地試下😋黑松露蝦餃 $55/2pcs 評分:🌟🌟🌟🌟兩粒都大大粒,係平時蝦餃既兩倍份量😂食落去有淡淡既黑松露味,有好多蝦仔,好足料,皮唔會太厚,幾新穎既點心,值得一試春卷 $55/3pcs 評分:🌟🌟春卷有三條大大條,切個陣聽到勁脆,當然食落去都好脆啦🤣,但皮真係太厚,如果可以簿啲就好,同埋食落去都偏油,口感麻麻鮮蝦燒賣 $55/3pcs 評分:🌟🌟🌟🌟呢一個又係勁大粒!真係平時酒樓/點心鋪既1.5倍份量,仲要入面好多餡料,超足料,係會食得出啲蝦有蝦味,呢個推薦可以食鳳爪排骨飯 $65 評分:🌟🌟有啲失望,排骨好有冰鮮雪左好耐既感覺,鳳爪中規中矩,不值一試叉燒包 $48 評分:🌟🌟🌟🌟🌟包體好軟熟好香!叉燒餡料都好到位,整體好夾,會推薦灌湯餃 $65 評分:🌟🌟🌟竹生味幾重,但唔夠香濃,餃勁大料,足料但味道一般黃金煎堆仔 $45/3pcs 評分:🌟🌟🌟煎堆唔脆偏軟,呢款係唯一一款餡料好少,只有少少麻蓉,麻蓉係湯圓餡料嗰隻味,都係中規中矩整體來講,呢間
係東涌露完營,出返黎近近嘆返個靚早餐~
因為好肚餓,所以我地2個人都叫左成6碟點心😂

黑松露蝦餃 $55/2pcs 評分:🌟🌟🌟🌟

春卷 $55/3pcs 評分:🌟🌟

鮮蝦燒賣 $55/3pcs 評分:🌟🌟🌟🌟

鳳爪排骨飯 $65 評分:🌟🌟

叉燒包 $48 評分:🌟🌟🌟🌟🌟
包體好軟熟好香!叉燒餡料都好到位,整體好夾,會推薦

灌湯餃 $65 評分:🌟🌟🌟
竹生味幾重,但唔夠香濃,餃勁大料,足料但味道一般

黃金煎堆仔 $45/3pcs 評分:🌟🌟🌟

整體來講,呢間啲點心好足料,好飽肚,但味道中規中矩,唔特別好食,可試但唔會Encore,人均$200up

2023-01-25 120 浏览
新年早餐想去飲茶,昨天去到東薈城見到平時飲開嘅那間很多人,於是我們就去六小館看看,新年太多人, 經理忙到踢晒腳,於是我哋就登記咗等位, 發現個登記等候位嘅清單上十分混亂,于是我們便去另外一間食越南菜。今日早些時間去食,馬上有位,懷念它的棉花雞,黑松露蝦餃皇、蟹子鮮蝦燒賣、發財豬手。所有點心偏鹹,可以新年預制備用,由於開店便光顧它,宜家點心比以前差了很多,棉花雞無層次,堆在一起,蝦餃皇,顏色艷麗卻包得不合符精美點心的功藝,總之一句相當失望,如果同一般酒樓比還可以,但是開店講是精美卻是只有退步,價格都不敢加價,只能在食材下手吧!已經換了廚師、經理及股務員,廚師跑到大堂大叫流沙包無了,服務員見到熟客二人就問number two?可見英文水準比之前的差,現時都上了年紀的服務員。 可能難請人之故。還有的是大堂玻璃鏡不清潔,鏡面很懵查查,不太清楚注重衛生。此行相當失望,心目中的六小館已經消失⋯⋯

還有的是大堂玻璃鏡不清潔,鏡面很懵查查,不太清楚注重衛生。

此行相當失望,心目中的六小館已經消失⋯⋯

2023-01-16 128 浏览
六小館 (東涌)東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖最近辦年貨,就梗係要去到東薈城,因為年貨齊全,又多嘢食。闊落,坐得舒服嘅,唔使排隊,想食中菜。陳醋青筍小雲耳蟲草花、雲耳、萵筍全部都係好有營養價值,陳醋酸酸甜甜,做前菜開胃一流。黑椒椰果子和牛粒黑椒粒灑在炒得剛剛好的嫩牛和牛粒上面,加上玲瓏清翠椰果子,一口一粒剛剛好,甜而不膩,好美味。桂花鮮蝦炒新竹米粉新竹米粉比較幼身,咬落去Q彈有撕裂感,鮮蝦球粉紅鮮嫩透明爽脆,清淡好吃。
六小館 (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉6樓601號舖

最近辦年貨,就梗係要去到東薈城,因為年貨齊全,又多嘢食。

闊落,坐得舒服嘅,唔使排隊,想食中菜。

陳醋青筍小雲耳

黑椒椰果子和牛粒

桂花鮮蝦炒新竹米粉
2023-01-13 127 浏览
東涌東薈城食肆林立,這家「六小館」原來是同網紅高級粵菜館六公館同一集團,水準一定有保證。餐廳裝潢極具氣派,食物創新及傳統兼備,為食客帶來特色粵菜宴~干窩新鮮牛三寶 $228上菜被這份量嚇親,一啲都唔吝嗇。鍋裡放滿了辣椒乾、椰菜花、蓮藕片、薯仔、鮮牛肉、金錢肚、牛筋等,牛類好新鮮入味,麻辣味為主炒成,好惹味😋冰梅鮮淮山 $78生津健脾的淮山絲吸收了話梅汁的酸香精華,口感爽脆,是不錯的開胃前菜~鮮蝦炒新竹米粉 $138平平無奇的炒米粉,但食落去有驚喜,新竹米粉炒得乾爽,柔韌綿滑,口感不會粗粗,蝦大隻新鮮彈牙~

干窩新鮮牛三寶 $228

冰梅鮮淮山 $78

鮮蝦炒新竹米粉 $138

2023-01-10 115 浏览
東涌東薈城美食多籮籮。這家「六小館」原來是網紅店「六公館」的姊妹店,難怪裝潢溫婉優雅不失氣派,食物創意及傳統兼備,食物有質素、有驚喜。可以令食客享受粵菜饗宴!🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄☘️🍵午市茗茶$36☘️🍚瑤柱蛋白菜粒炒飯$148👍🏻雖然個名好似好普通 食落一點都唔普通!炒得好有鑊氣🔥!廚師瑤柱炸香,並將之撒上,而飯粒粒粒分明每一口都享受到瑤柱以及蛋白的鮮香以及幼滑!☘️🦐水晶蝦餃 $55整體口感不錯!水晶蝦餃的蝦餃皮厚薄恰到好處蝦肉新鮮 啖啖肉!☘️ 🍐小梨子咸水角 $48係造型點心~omg 造型超可愛 師傅手工不過頗精緻維肖維妙 連梨子皮紋路也很仿真咬落脆卜卜 so crispy☘️🦑魔鬼冰爽水魷魚👍🏻 $98喜歡吃辣的妳不能走寶辣得幾過癮魷魚很冰爽 !勁新鮮 有少少咬口但絕不難嚼☘️🎃紫薯南瓜粿 👍🏻 $52一上桌 叫人直呼「好可愛啊!」味道天然 不添加太多糖 調味料紫薯蓉細膩滑溜 健康之選!

🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄

☘️🍵午市茗茶$36

☘️🍚瑤柱蛋白菜粒炒飯$148👍🏻
雖然個名好似好普通
食落一點都唔普通!
炒得好有鑊氣🔥!
廚師瑤柱炸香,並將之撒上,
而飯粒粒粒分明
每一口都享受到瑤柱以及
蛋白的鮮香以及幼滑!

☘️🦐水晶蝦餃 $55
整體口感不錯!
水晶蝦餃的蝦餃皮厚薄恰到好處
蝦肉新鮮 啖啖肉!

☘️ 🍐小梨子咸水角 $48

辣得幾過癮
魷魚很冰爽 !勁新鮮
有少少咬口但絕不難嚼

☘️🎃紫薯南瓜粿 👍🏻 $52
一上桌 叫人直呼「好可愛啊!」
味道天然 不添加太多糖 調味料
紫薯蓉細膩滑溜 健康之選!

不知大家有否聽過海景高級粵菜館「六公館」!今次探店這家姐妹店「六小館」!六小館位處東涌東薈城,以溫婉優雅的中國金邊青瓷為用色靈感, 延續𝟔𝟎年代的樸實精神及美好情懷,為食客帶來糅合創意及傳統味道👍🏻 ——— ✤ 干鍋本地新鮮牛三寶|$𝟐𝟐𝟖 上菜有點被嚇到🤣這份量大的有點過分吧🤣金黃色得銅鍋裡放滿了辣椒乾🌶️、椰菜花、蓮藕片、薯仔🥔、鮮牛肉、金錢肚、牛筋!素菜配料絕不馬虎,全部均走油過,當中以氣炸過的椰菜花最為出色,乾身過後吸收曬辣味超級惹味;牛類更為出色,新鮮入味不留渣。以麻辣為主味的調料炒成,整體麻中帶辣。 ✤ 七味脆皮豆腐|$𝟖𝟖 黃金脆皮豆腐外皮酥脆透薄,咬開甫見到嫩滑透白豆腐👍🏻 ✤ 生啫黑豚芥蘭遠|$𝟏𝟓𝟖熱騰騰的煲仔上菜可見到蒸汽徐徐上升,鑊氣十足!黑豚肉碎與新鮮芥蘭以蝦醬、蒜頭炒起,鹹香味濃,適合下飯🍚
———
✤ 干鍋本地新鮮牛三寶|$𝟐𝟐𝟖

✤ 七味脆皮豆腐|$𝟖𝟖
黃金脆皮豆腐外皮酥脆透薄,咬開甫見到嫩滑透白豆腐👍🏻

✤ 生啫黑豚芥蘭遠|$𝟏𝟓𝟖
  • 鍋本地新鮮牛三寶
  • 七味脆皮豆腐
2023-01-03 124 浏览
從東薈城2期開了之後,開咗好多唔同嘅嘢食,就算喺度行完都可以有多啲選擇揀下食邊間,多元化左,搭完360之後,我哋一家人就去搵中菜食,見到呢度裝修好舒服,好新派,座位又闊,亦都有啲四川嘢食,不過今次我哋叫返一啲傳統小小嘅嘅菜式:水晶蝦餃: 熱辣辣咁,入邊好大隻蝦,好新鮮,個皮唔會一夾就散,個皮都彈牙,入邊嘅肉汁都鎖住咗,食落去好鮮味。蝦籽鮮蝦燒賣:好足料嘅燒賣,上面有啲蝦籽,豬肉唔會太肥,調味適中。鮮蝦炒新竹米粉:估唔到炒得好乾身,其實炒米粉係好考技巧,佢做到唔會油冧冧,每條分明,另外鮮蝦大大隻。瑤柱肉碎浸菜苗:簡簡單單嘅一個上湯浸菜,入邊夾雜瑤柱,肉碎,用時令嘅菜,配上上湯,清清地幾好。

2023-01-01 94 浏览
呢間餐廳之前食過點心,都幾高質。今次就同住附近的朋友食晚市小菜。餐廳環境寬敞,座位舒適,好岩聚會。七味脆皮豆腐份量不少,外脆得黎又惹味,內裡的豆腐又超級嫩滑,食落新鮮熱辣,忍不住一口接一。蛋白菜粒炒飯飯炒得粒粒分明又夠乾身。而且加入頗多的瑤柱絲和蛋白提鮮,很有水準。黑椒香蔥和牛粒和牛粒炒得很有鑊氣,食落非常惹味。牛肉夠腍肉味濃,就連洋蔥亦都爽甜不攻鼻,大家都食到舔舔脷。餐廳的點心同小菜都交到功課,還境又舒適,值得推介俾大家。

餐廳環境寬敞,座位舒適,好岩聚會。
七味脆皮豆腐

份量不少,外脆得黎又惹味,

內裡的豆腐又超級嫩滑,食落新鮮熱辣,忍不住一口接一。
蛋白菜粒炒飯

黑椒香蔥和牛粒

餐廳的點心同小菜都交到功課,

還境又舒適,值得推介俾大家。
2022-12-22 105 浏览
逛完Outlets 最好就是去吃點東西,這次去了食肆樓層覓食,去了家吃中菜的餐廳。店舖環境中西合璧,門面有小樹木材做裝飾,還有個小藤椅的打卡位。-▪︎開胃陳醋青荀伴小雲耳 HKD$78顏色較鮮豔的小吃,青荀味道鮮甜爽口,雲耳口感爽脆煙韌。蟲草吸入醬汁挺入味的,醬汁味道酸酸的感覺開胃。-▪︎魚蝦蟹鍋燒豆腐 HKD$168感覺較健康的一道菜,食物有魚皮、大蝦、蟹柳絲及豆腐。醬汁味道濃郁帶點甜味,食物吸收醬汁每一口也吃到。魚皮爽口入味,蝦肉肉質爽口。-▪︎生啫黑豚芥蘭遠 HKD$158這個是用蝦醬製成,所以味道很香。黑豚肉肉質腍身,味道咸咸的挺惹味。芥蘭口感爽脆,翠綠色的賣相挺吸引。-

店舖環境中西合璧,

門面有小樹木材做裝飾,還有個小藤椅的打卡位。

▪︎開胃陳醋青荀伴小雲耳 HKD$78
顏色較鮮豔的小吃,青荀味道鮮甜爽口,雲耳口感爽脆煙韌。

蟲草吸入醬汁挺入味的,醬汁味道酸酸的感覺開胃。

▪︎魚蝦蟹鍋燒豆腐 HKD$168

魚皮爽口入味,蝦肉肉質爽口。

▪︎生啫黑豚芥蘭遠 HKD$158

芥蘭口感爽脆,翠綠色的賣相挺吸引。
2022-12-08
嚟到東涌又點少得去東薈城名店倉到 Shopping買名牌衫啦,如果買完野覺得肚餓嘅話,不妨可以去樓上嘅餐廳搵食好嘢食❤️而今餐我哋就去到位於5樓嘅一間粵式中餐廳「六小館」享用晚餐,餐廳以六十年代的香港為藍本,除在有唔少傳統廣東菜之外,大廚亦都設計左多款創意菜式,俾大家感受一下新派廣東菜🥰我哋兩個人,一共叫咗四樣嘢食,每一道餸都好好食,好滿足!古法清湯本地新鮮牛雜 $198 🐮🐄🐃🐂Stewed Beef Entrials and White Radishes in Clear Broth牛雜做到味道香濃而且口感綿軟,燉嘅時間一定唔可以忽視,而且牛雜嘅顏色分明,牛腩食落去好腍好夠味道,但係牛雜嘅湯底又真係清淡,蘿蔔都好腍好清甜,相信牛雜係用咗佢哋獨門嘅方法去製作,好吃😋鍋燒滴漏雞油鮮野茵燴飯 $188 🍄🍄Fresh Mushroom Rice in Chicken Oil (Bowl)我好鍾意個飯,燴飯中的飯粒都粒粒分明,同時每一粒飯都充滿着雞油興野菌嘅香味,飯嘅口感都岩岩好,唔會太硬,亦都唔會太腍👍🏻好好食😋🤤養生黑杞子浸時蔬 $108 🥬🥬Seasonal Vegetables wi

我哋兩個人,一共叫咗四樣嘢食,每一道餸都好好食,好滿足!
古法清湯本地新鮮牛雜

古法清湯本地新鮮牛雜 $198 🐮🐄🐃🐂

鍋燒滴漏雞油鮮野茵燴飯 $188 🍄🍄
養生黑杞子浸時蔬

養生黑杞子浸時蔬 $108 🥬🥬
Seasonal Vegetables with Black Wolfberries in Supreme Soup
餐廳用左有「軟黃金」之稱嘅黑杞子去浸時蔬,提高左成個菜式嘅營養價值之餘,性價比極高,因為成本都唔少㗎!是日時菜小小的白菜,清甜又爽口😋

七味脆皮豆腐 $88
Wok-fried Tofu with Golden Garlic and Chili
香港常見的小食之一,脆皮豆腐表層香脆,內裡有如超滑滑的,再灑上七味粉作調味,令到脆皮豆腐更加惹味。😌相信冇人不喜歡,因為真係好好食🥰

餐廳嘅環境主要以高貴時尚的墨綠色為主調,而且餐廳面積都比較大座位又多,可以約埋身邊嘅朋友喺度舒舒服服咁品嚐高質素嘅粵式菜。😊
鍋燒滴漏雞油鮮野茵燴飯
古法清湯本地新鮮牛雜