2018-11-16 58 浏览
之前見到報道介紹呢間打邊爐,話抵食料又靚 今晚就約朋友一齊試下記得要訂枱呀,佢分三個時段入座,我地因爲收工先去就揀左b時段,8時半入座早左5分鐘到,已經見到好多人排緊隊,不過店員安排得好快,話咁快就坐低晒入座時店員會派一張火煱紙俾我圈起我既選擇椰子文昌雞湯底每人有一份雞,湯滾後放晒啲雞落去,等到再滾就熄火焗5分鐘 啲雞超滑嫩,好驚喜 湯底仲會有椰子同竹笙等配料,好入味海鮮主角就當然係海鮮啦,有啲係指定,有啲就自選既,我最喜歡肉蟹,肉鮮甜得黎又有羔,正!另外仲食左好多唔同海鮮,活魚大份得黎又滑,鮑魚好厚肉同新鮮,仲有生蠔,雖然size唔大,但份量多兼鮮甜貝類好多款,全部都好鮮甜自選火煱配料其他火煱配料就可以揀六款,肉呀丸呀菜呀任君選擇,整體質素唔錯,墨魚丸仲係手打添
之前見到報道介紹呢間打邊爐,話抵食料又靚
今晚就約朋友一齊試下

入座時店員會派一張火煱紙俾我圈起我既選擇

椰子文昌雞湯底
每人有一份雞,湯滾後放晒啲雞落去,等到再滾就熄火焗5分鐘
啲雞超滑嫩,好驚喜
湯底仲會有椰子同竹笙等配料,好入味

海鮮

貝類好多款,全部都好鮮甜

自選火煱配料
2018-11-08
  • 椰子文昌雞
2018-11-15 22 浏览
Recently, we (6 people) went to dine in this restaurant. We ordered the tomato soup base and chose all kinds of seafood and meat. (no veggie lol)The seafood are fresh and nice. The pork is very nice as well. The crabs are juicy.Crispy rice are served after we have finished eating all the stuff.Overall quality is quite nice. Unfortunately the portion is not enough for sharing if all diners are males
天氣變冷,又是時候吃火鍋,放工跟朋友來到長沙灣,吃海鮮火鍋套餐。 餐廳有3款火鍋湯底選擇,分別是粥底、椰子文昌雞及蕃茄濃湯底脆米泡飯。除椰子雞的價錢較貴一點,每位$248,其餘兩款都是$200。 我點了蕃茄濃湯,味道酸酸甜甜,非常不錯,而湯底價錢已包括8款自選時令海鮮及六款配料。海鮮方面,最吸引的要算是鮑魚,新鮮指數爆燈,外型像個小元寶,裙邊細嫩,入口軟熟得來,又帶點彈牙,鮑味濃郁。 蟶子大大隻,味道鮮美,口感彈牙,有嚼勁。肉蟹大大隻,蟹膏肥美甘香,蟹肉肉質鮮甜。 蜆肉雖然細細隻,肉質嫩滑爽甜,用來放湯令湯底1味道更鮮甜。配料共有30款,我揀了其中6款,美國肥牛肉味香濃,肉質挺鮮嫩,細嚼時帶點脂香。 花膠仔口感爽彈,於鍋內涮熟後,花膠吸引了滿滿的蕃茄湯汁,味道份外鮮味。 單單吃火鍋就已經夠了,最後連脆米泡飯也因為太飽的關係而吃不到,感覺雖然有點可惜,但能夠以$200多元吃到新鮮海鮮,感覺還是非常超值。

蟶子大大隻,味道鮮美,口感彈牙,有嚼勁。

肉蟹大大隻,蟹膏肥美甘香,蟹肉肉質鮮甜。

蜆肉雖然細細隻,肉質嫩滑爽甜,用來放湯令湯底1味道更鮮甜。

2018-11-01
2018-11-12 1320 浏览
上星期同朋友去左長沙灣打邊爐,位於青山道的「六十六十火鍋」原來都幾多人食,我地去到大約八點半左右,門外已經擠滿人了。火鍋店定價不高,只係二百蚊左右就包左八款海鮮+六款火鍋配料,仲要免加一飲品就要另叫,除左汽水、茶,仲有大枝裝啤酒。醬料不用另外收費~選擇比較小我地揀左椰子雞湯底 $248先來了半份雞。先放雞放落鍋,煮左大約七分鐘就食喇~雞肉嫩滑餐廳仲有提供雞仔計時器🐔比客人,方便煮海鮮海鮮:肉蟹、蜆、魷魚蜆夠大隻,最緊要係乾淨無沙最開心係食蟹,新鮮多肉海鮮: 蠔、鮑魚、扇貝蠔既份量好多。鮑魚雖然細細隻,但勝在新鮮如果有多幾隻就更好喇西班牙梅頭肉脂肪比例平均,唔會太肥膩,口感軟腍其他配料有金菇、墨丸、雞件、烏冬⋯⋯我地仲叫左椰青$30,解渴一流
上星期同朋友去左長沙灣打邊爐,位於青山道的「六十六十火鍋
原來都幾多人食,我地去到大約八點半左右,門外已經擠滿人了。

飲品就要另叫,除左汽水、茶,仲有大枝裝啤酒。

醬料不用另外收費~選擇比較小

我地揀左椰子雞湯底 $248
先來了半份雞。

先放雞放落鍋,煮左大約七分鐘就食喇~雞肉嫩滑

餐廳仲有提供雞仔計時器🐔比客人,方便煮海鮮

海鮮:肉蟹、蜆、魷魚

蜆夠大隻,最緊要係乾淨無沙

最開心係食蟹,新鮮多肉

海鮮: 蠔、鮑魚、扇貝

蠔既份量好多。鮑魚雖然細細隻,但勝在新鮮
如果有多幾隻就更好喇

西班牙梅頭肉

脂肪比例平均,唔會太肥膩,口感軟腍

其他配料有金菇、墨丸、雞件、烏冬⋯⋯

我地仲叫左椰青$30,解渴一流

• 椰子文昌雞
  • 肉蟹
2018-11-12 35 浏览
本身都好鐘意食海鮮, 咁岩網上睇到屋企附近有海鮮火鍋,都係200蚊, 唔洗加一, 幾抵食!餐廳分左3個時段入座, 今次我地就試左中間果場, 盡時到達, 等左一陣就入得。每個套餐會有8款海鮮+6款配料。海鮮方面1d都求其, 有鮑魚/扇貝/蟹/蠔/海蝦/蟶子/貴妃蚌等等,  全部都洗得好乾淨, 食落好鮮甜好新鮮個人最鐘意係蟶子! 好爽口!  另外配料都係d大路野, 平時打邊爐好少叫豬肉, 但見到餐廳係用西班牙梅頭肉就叫一碟試下, 色水同平時既都真係好唔同, 肉質幾淋可以一試!唔好睇佢得8款海鮮6款配料就驚唔夠食, 其實食晒d海鮮都好飽, 最後仲可以加飯變成海鮮/泡飯粥, 將海鮮既精華全部食晒!

個人最鐘意係蟶子! 好爽口!

2018-11-11 45 浏览
至從興起芝士雞煲之後,粥底邊爐呢個咁正嘅組合就好似被遺忘了 好彩近黎遇到呢間幾出色,我同粥底邊爐又戀愛啦頭一round先食新鮮嘅海鮮:花甲,聖子,帶子等等,樣樣都好生猛有鮮味,啲蟹仲特別鮮甜食到咁上下就有專人過黎幫你煮粥加埋白飯落去煮,個粥成功將成晚煮過嘅海鮮丫同肥牛嘅精華都融融融融埋哂一齊,每一粒米都吸吸吸吸收哂啲鮮味,再食埋落肚 ,真係好滿足好正丫!以粥底加邊爐黎講,佢嘅性價比都幾高,睇黎冬天又有新食堂啦
至從興起芝士雞煲之後,粥底邊爐呢個咁正嘅組合就好似被遺忘了
好彩近黎遇到呢間幾出色,我同粥底邊爐又戀愛啦
食到咁上下就有專人過黎幫你煮粥
2018-11-10 51 浏览
呢排工作忙真係少左出街食,深水埗有間六十六十,好似話啲野幾鮮,所以就去左食下。叫左個餐㨂左椰子雞湯底,佢本身有instructions教點整個雞,如果聽唔切啲員工介紹都可以睇番牆上既指示。黎左隻蟹,幾鮮味。都多糕。平時唔食蟹既我都有參與,食落都好有鮮味,而且因爲我有蝦蟹敏感,通常好鮮既先會有反應。蝦上菜個陣係識跳的!嚇親我朋友同隔離台既少女。煮熟左梗係鮮甜啦!海鮮仲有魷魚、蠔仔、檉子、蜆等等,都係鮮味十足。最後到豬肉牛肉。豬肉都可以呀,不過張枱大啲,唔疊起就更好。食左咁多野,牛肉幾好味都變左配角了⋯⋯不過都好食咖。炸魚皮同響鈴都係即炸,唔錯!

海鮮仲有魷魚、蠔仔、檉子、蜆等等,都係鮮味十足。

最後到豬肉牛肉。豬肉都可以呀,不過張枱大啲,唔疊起就更好。

食左咁多野,牛肉幾好味都變左配角了⋯⋯不過都好食咖。

炸魚皮同響鈴都係即炸,唔錯!

2018-11-09 50 浏览
火鍋散叫, 放題呢啲形式試得多, 套餐形式係第一次食, 呢度分左3 個時段, 我約左中間8:30時間, 早少少去到, 見到門口有條人龍, 原來都係預約左, 等夠鐘餐廳再安排入座, 有3個湯底選擇, $200粥底, $200蕃茄濃湯底脆米泡飯, $248椰子文昌雞湯底, 揀完湯底就再揀個套餐包左嘅8 款海鮮同埋6款配料啦椰子文昌雞湯底我地都覺得呢個好抵食所以揀左佢, 員工教我地水滾就將全部雞放落去, 大火再煮,滾起就熄火加蓋焗7分鐘, 我地跟住做, 嘩! 雞肉真係好嫩滑, 飲啖湯好鮮甜呀, 湯底仲有竹笙添㗎海鮮肉蟹每人半隻, 另外仲揀左鮑魚, 活魚, 沙白, 蜆, 蠔, 魷魚, 金刀貝, 都好新鮮, 尤其肉蟹, 好大隻, 仲有蟹膏, 好香甜呀配料我地揀左美國肥牛, 響玲, 午餐肉, 花膠仔, 手打墨魚丸, 魚皮鮫, 整體來說, 味道唔錯, 份量十足, 呢個價錢, 超值

椰子文昌雞湯底

海鮮

配料
2018-11-09 42 浏览
岩岩先搬好新屋,搞掂哂入伙,緊係落街周圍搵下有咩好食啦,一路行一路行,俾呢間海鮮粥底火鍋吸引,好吧,我承認對火鍋同海鮮係無扺抗力的😂因爲時間尚早,而我呢個時段係最早所以不用等位就有得食。嘻嘻🤭我地揀左蕃茄湯底,未落野食前飲啖湯,嘩,好鬼好味,一睇都知係自制煲既,濃濃既蕃茄味,大愛!海鮮有8款時令,而今日就有大扇貝,鮑魚,兩款蜆,一款蚌,蠔同蟹。不得不說,係真新鮮!鮑魚都仲郁郁下,貝類鮮味到不得了。而扇貝就大大粒,有口感,洗得又乾淨!勁大隻鮮味爽口大大隻肉蟹,仲有膏架2人食,一人有半隻大肉蟹,正宗啖啖肉,啲肉鮮甜夠實肉!蠔既份量都幾多,一人有有6.7隻,中等size,軟棉棉得泥又口感十足另外仲會有二十多款配料可以選擇6款!其中好出色既手打墨魚丸,彈牙之餘入面有粒粒墨魚粒增加口感,爽口惹味!西班牙梅頭豬大大片,有豬味又不鞋肉,帶有少少脂肪。推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後食完海鮮同火鍋配料後,呢個炸脆泡米飯作結尾,個底原本係蕃茄湯已經係好好食,加埋海鮮留下既鮮味同炸脆米豬油渣,輕輕滾兩滾好似潮州粥咁,簡直係無得彈,口感味道都豐富十足!我食左2碗😂總結就係我搵到以後我既火鍋飯堂!初頭仲諗住會不夠吃,原
勁大隻
鮮味爽口
大大隻肉蟹,仲有膏架
2人食,一人有半隻大肉蟹,正宗啖啖肉,啲肉鮮甜夠實肉!
另外仲會有二十多款配料可以選擇6款!
總結就係我搵到以後我既火鍋飯堂!初頭仲諗住會不夠吃,原來我錯了,係飽到上心口!樣樣都係新鮮野泥!真心大愛!
2018-10-30
2018-11-09 53 浏览
呢間火鍋店以多種類海鮮做賣點,湯底種類都好多,今次我地第一次黎幫襯當然係要打大佬,試下佢地個招牌文昌雞湯底。鍋$248左右,配半隻雞,套餐包括8款自選海鮮,6款火鍋配料(自選),海鮮整體都幾新鮮,海鮮烹煮時間可以參考店家提供既資料,好貼心。湯底用老椰子、椰皇及椰青一齊煮成,椰子味好重,令到湯底好清甜!未落料已經每人飲左兩大碗湯,差啲就飲晒冇得打邊爐,哈哈!餐廳位置唔算旺,但平時都幾多人下!要預時間黎等下。肉蟹好大隻好多膏,食左好多個煲入面都仲有,好抵食又鮮味十足,仲令個湯底更加濃郁!不能錯過既花膠!估唔到花膠量咁多咁厚!感覺個鍋好補身。呢碟蝦成晚都跳黎跳去,一定好新鮮啦!牛肉就唔係間間都邊爐都好食,呢間既牛肉肉質好嫩口!正呀!重點黎喇!呢個鍋抵食之處在於有好鮮味既鮑魚,好大隻! 成個餐只係$248就係好抵食!值得為左海鮮而黎!因為我唔食生蠔,所以唔知味道如何呢~

餐廳位置唔算旺,但平時都幾多人下!要預時間黎等下。

不能錯過既花膠!估唔到花膠量咁多咁厚!感覺個鍋好補身。

呢碟蝦成晚都跳黎跳去,一定好新鮮啦!

牛肉就唔係間間都邊爐都好食,呢間既牛肉肉質好嫩口!正呀!

就係好抵食!值得為左海鮮而黎!

因為我唔食生蠔,所以唔知味道如何呢~

2018-10-27
2018-11-09 38 浏览
朋友說要帶我到長沙灣六十六十吃火鍋,開始時還以為是街號,但細心想想,六十有可能是「淥」及「烚」 的意思。 來到火鍋店,人客已經非常多,這裏的點菜方發很特意,湯底價錢已包括海鮮及配菜 有三個選擇,分別是椰子文昌雞、蕃茄濃湯泡飯及粥底,我們點了蕃茄濃湯試試。 店員表示這裏的海鮮全都是時令,所以每日供應均有不同,這天我點了肉蟹、鮑魚、蟶子等8款海鮮。 肉蟹很肥美,蟹膏多且甘香,蟹肉結實鮮美。 鮑魚送上來時還在捲動,很生猛,肉質滑嫩鮮爽。 蟶子超大隻,算是蟶子皇吧,蟶子肉爽彈,非常鮮甜,有嚼勁。 蠔仔肉飽滿肥美,蠔味香濃,沒有重重的蠔腥味,蜆肉爽甜,不帶沙。 配料選擇極多,約有30款,我們隨意挑選了6款。 魚皮餃餃皮煙韌彈牙,餡料帶有陣陣肉香。 美國牛肉肥瘦適中,肉味突出,味道甘香。 牛丸超級推介,除了口感彈牙,味道鮮甜,內裏還帶有點點油份,非常甘香。 烏冬用上壽桃牌,個人認為放湯後,烏冬很易變淋,不夠爽彈。 六十六十火鍋 長沙灣青山道156-162號永基商業大廈地下A舖 26563060 60726529

肉蟹很肥美,蟹膏多且甘香,蟹肉結實鮮美。

鮑魚送上來時還在捲動,很生猛,肉質滑嫩鮮爽。

蟶子超大隻,算是蟶子皇吧,蟶子肉爽彈,非常鮮甜,有嚼勁。

配料選擇極多,約有30款,我們隨意挑選了6款。

魚皮餃餃皮煙韌彈牙,餡料帶有陣陣肉香。

美國牛肉肥瘦適中,肉味突出,味道甘香。

烏冬用上壽桃牌,個人認為放湯後,烏冬很易變淋,不夠爽彈。

六十六十火鍋
長沙灣青山道156-162號永基商業大廈地下A舖
2018-11-09 50 浏览
今晚來到長沙灣吃火鍋,火鍋店名字很有趣,叫六十六十火鍋。店鋪晚上18:00開始營業,17:55已經有幾枱客人在門口等。入坐後,店員給我們遞上調味架,有生熟蒜蓉,紅椒絲,葱絲等任取,然後向我們細心介紹海鮮火鍋套餐的款式。我們選了番茄濃湯底配脆米火鍋,可以自選八款海鮮和自選六款配料。不用幾分鐘,火鍋湯底和海鮮材料先上枱。蕃茄湯底好足料,還有薯仔一齊滾。好欣賞店家的電磁火鍋煲,幾好用,有5段火力調節,湯底好快滾,食物又快熟。聖子,鮑魚,硯,蟹好新鮮。聖子好大隻,夠甜。鮑魚肉厚,好鮮味。硯無沙。店家有一份海鮮時間表給客人參考,註明各款海鮮煮多少時間就可以吃。配料選了冬瓜,烏冬,炸響鈴,唐生菜,西班牙梅頭肉和美國肥牛。炸響鈴非常脆,上枱還熱,是即炸的。唐生菜好鮮甜,灼幾下,好爽口肥牛片牛味好濃,咬落肉嫩唔韌,值得一試。食完火鍋,店員主動為我們在湯底加脆米,服務態度不錯,店員都有禮貌,主動加湯,食物質素好,下次會再來。
今晚來到長沙灣吃火鍋火鍋店名字很有趣,叫六十六十火鍋。店鋪晚上18:00開始營業,17:55已經有幾枱客人在門口等。

炸響鈴非常脆,上枱還熱,是即炸的。

唐生菜好鮮甜,灼幾下,好爽口

肥牛片牛味好濃,咬落肉嫩唔韌,值得一試。

2018-11-06
2018-11-09 38 浏览
答應了朋友一起吃一頓海鮮火鍋,相約了在長沙灣港鐵站集合,跟隨著他的步伐,幾分鐘已經到達目的地…他早已預約留座了,這樣便不用經歷排隊及等候之苦,到了指定時間,店員安排迅速,順利入座。先來研究一下餐牌,餐牌簡而精,就是以套餐形式去選擇,先決定套餐,然後從餐牌的食材中,依序自選"八款生猛海鮮"及"六款火鍋配料",事不宜遲,果斷點選了"番茄濃湯底脆米泡飯套餐"。不消一會,蕃茄湯底送上桌上,蕃茄香味四溢,而且湯底還添加了薯仔,有營健康。最先送到的是海鮮類,有巨型的肉蟹丶三指大小的鮑魚丶數隻大貴妃蚌。就在準備把海鮮材料下鍋之際,看到牆身這幅"進食流程指引",我們當然按部就班地,依照步驟去逐一品嚐。三指大小的鮑魚,鮑魚爽口味甘,吃罷感覺到很滋陰養胃;貴妃蚌,體形健碩,肥美滑溜,味道新鮮,海水味重;巨型的肉蟹,既鮮甜又細嫩,蟹肉味濃香。桶蠔,雖然細小但甜味驚人,吃完一粒又一粒;沙白,又一鮮甜爽口,而且不帶半點沙。原來店員已經貼心的留意著進度,待我們差不多把所有海鮮"掃光"後,才把肉類丶疏菜等送上桌上。西班牙梅頭肉,梅頭肉很大片,肥瘦均勻,入口肉質嫩滑,肉味濃郁。嘴巴的嚐味的速度,比手機的拍照鍵來得更快

巨型的肉蟹,既鮮甜又細嫩,蟹肉味濃香。

桶蠔,雖然細小但甜味驚人,吃完一粒又一粒;

沙白,又一鮮甜爽口,而且不帶半點沙。

嘴巴的嚐味的速度,比手機的拍照鍵來得更快,要做到"嘴饞的先來吃",烏冬麵下鍋不久,已被吃光,而招牌嚮鈴,香脆吸湯,豆味濃,不油膩;生菜新鮮,爽脆度滿分。

餐廳除了選用新鮮的食材,還有"精心講究"客人的進食㳘程,赤巨細無遺地列出各種食材所需的烹煮時間,這樣自然能夠準確地發揮食材原有的味道,確實令我十分欣賞。
2018-11-06
  • 西班牙梅頭肉
2018-11-09 27 浏览
第一次食呢間餐廳,都幾大幾闊落,d位都幾好坐嘅一坐低,就有人行過嚟介紹餐牌,海鮮火鍋套餐主要有三款嘅、包括粥底、椰子雞湯底、同埋番茄濃湯底泡飯。我同朋友就叫咗椰子雞湯底,一嚟到,個湯底好香,d雞比想像中好味(因為我平時唔食雞嘅)之後仲有其他海鮮,有蟹,蝦,花甲,鮮魷⋯⋯⋯侍應好細心,每樣海鮮解釋清楚要煮幾耐,唔記得都唔緊要,有個餐牌可以照住煮。大家可以按番個人口味嚟分次序煮嘅個湯底煮到最後真係好好味!大家一定要去試下
第一次食呢間餐廳,都幾大幾闊落,d位都幾好坐嘅

個湯底煮到最後真係好好味!大家一定要去試下
2018-11-03 72 浏览
自從搬左黎長沙灣之後,發覺呢區係一個美食天堂今日同老婆就黎左呢間六十六十食海鮮火鍋呢到18:00開門,幸好我地剛好18:00到,因為未到19:00呢到已經全店滿座我地要左個番茄湯底,個湯底非常足料、番茄同薯仔超多蟹:估佢唔到咁好肉,老實說,好正,還想再要多隻貝殼類全部冇沙,鮮甜好味墨魚滑細細粒,但食落爽口彈牙即叫即炸嚮鈴,好脆口西班牙梅頭肉,嫩滑唔鞋口食完火鍋料,再食埋個脆米泡飯,真係飽到上心口。
自從搬左黎長沙灣之後,發覺呢區係一個美食天堂
今日同老婆就黎左呢間六十六十食海鮮火鍋

我地要左個番茄湯底,個湯底非常足料、番茄同薯仔超多

蟹:
估佢唔到咁好肉,老實說,好正,還想再要多隻

貝殼類全部冇沙,鮮甜好味

墨魚滑細細粒,但食落爽口彈牙

即叫即炸嚮鈴,好脆口

西班牙梅頭肉,嫩滑唔鞋口

食完火鍋料,再食埋個脆米泡飯,真係飽到上心口。

2018-10-30