2018-11-30 35 浏览
同朋友去了長沙灣嘅六十六十火鍋打邊爐海鮮火鍋套餐 (包一款湯底,八款海鮮,六款配料)湯底有三款俾你選擇(粥底,椰子文昌雞湯底,番茄濃湯底)因為食海鮮嘅關係,所以揀了粥底咁樣就可以食到海鮮嘅原味海鮮有肉蟹,鮑魚,扇貝,蠔,海蝦,鮮魷,蜆x2基本上每一款海鮮都好新鮮,特別係海蝦,上枱時仲跳緊,所以放落鍋時要特別,不然很易會燙到,蝦肉鮮甜彈牙,不錯吃,另外,鮑魚同樣新鮮彈牙,蠔同蜆雖然細隻,但份量都不少配料揀左美國肥牛,花膠仔,炸魚皮,芝士腸,響鈴,手打墨魚丸炸魚皮同響鈴都非常香脆,花膠仔都算大件,而且幾厚肉,充滿膠質,手打墨魚丸好爽口彈牙整體係幾抵食
同朋友去了長沙灣嘅六十六十火鍋打邊爐
海鮮火鍋套餐 (包一款湯底,八款海鮮,六款配料)
湯底有三款俾你選擇
(粥底,椰子文昌雞湯底,番茄濃湯底)
因為食海鮮嘅關係,所以揀了粥底
咁樣就可以食到海鮮嘅原味
海鮮有肉蟹,鮑魚,扇貝,蠔,海蝦,鮮魷,蜆x2
配料揀左美國肥牛,花膠仔,炸魚皮,芝士腸,響鈴,手打墨魚丸
整體係幾抵食
2018-11-30 26 浏览
同朋友係長沙灣唱完K諗住搵間餐廳食飯,見到呢間粥底火鍋覺得幾新奇就諗住試下。餐牌非常簡單,有幾款套餐揀但只係湯底上既分別,我地就揀左蕃茄濃湯底。平時打邊爐都成日揀蕃茄湯,所以覺得佢既湯底幾濃味,真係用蕃茄去煲左一段時間。海鮮方面我地揀左 鮑魚 肉蟹 花甲 大蚌 貴妃蚌 蠔 鮮魷。必食係肉蟹、鮑魚同貴妃蚌,蟹肉質鮮甜,鮑魚新鮮彈牙,貴妃蚌好鮮有咬口。然後仲可以揀多六款食物,我地揀左美國肥牛 芝士腸 鮮雞件 日本烏冬 蜂巢豆腐 唐生菜。肥牛好好味,有少少脂肪。雞件都幾好食,吸到湯既味道。生菜煮一陣就食好爽口,亦都沾哂湯汁。食完所有餸,店員就幫我地加飯、豬油渣同脆米煲個泡飯。泡飯好惹味,同脆米一齊食會覺得係兩種唔同口感既野混埋一齊但又幾適合。份量真係好多,食唔哂個泡飯,呢個價錢食到海鮮而且質素又好覺得幾抵。

2018-11-14
2018-11-30 31 浏览
我本身就係一個典型火鍋控,無論港式、日式、韓式,甚至西式芝士火鍋我都超級中意😍 但最愛都係港式,因為啲湯底真係無得輸!呢晚六十六十個椰子雞湯底就係其中一個好例子🤤一大碟肥美嘅雞件同湯底一齊上。牆上寫住煮雞湯同食雞嘅步驟,夠細心。雞件真係又多肉又嫩滑,唔會係啖啖骨嗰種搵笨雞煲!想提一句,個醬料居然有沙薑雞!(右上角)好特別同真係好濃味!$248一個人,啲料多到我地食唔哂!先講隻蟹,雖然唔係話極多肉但真係新鮮嘅。仲有碟蝦係新鮮到係咁跳,嚇到我真心大叫左👹 冇影到係因為我忍唔住一野落左個湯度,唔想見佢再係咁跳🤗 啲蠔仔大大粒,好juicy,落湯滾一分鐘都食得,千祈唔好煮到老哂!肥牛作為火鍋必備,係夠肉味,口感亦唔錯,超想encore,但真係太飽😂😂😂

• 美國肥牛
  • 椰子文昌雞
2018-11-30 10 浏览
之前聽朋友說這間打邊爐啲海鮮好正,呢兩樣都係我至愛,咁就當然要去試下啦。Book咗8點半,準時去到入坐。當晚是平日的夜晚,而且係8點半,但都好full,所以想去的朋友最好先打去book枱,免得白行一趟。湯底方面選了耶子雞湯,雞的份量好多,而且個湯好清甜,啲耶子很好吃!海鮮的種類很多,而且真係好鮮甜啲蝦上來是還是在動的,帶子的肉很厚實好鮮,蟹有點特別,第一次吃黑色的膏,少少苦但非常不錯,蟹肉非常之甜除了海鮮外,其他的配料都好靚,牛啲脂方分布好平均,而且好有牛味響鈴是新鮮炸的!而家好少食到,吸埋啲濃濃的海鮮湯吃,簡直係為今晚作一個完美的謝䔌這𥚃是免加一的,以這價錢和質素來說,性價比超高,下次一定會再回來吃

2018-11-22
2018-11-28 1276 浏览
朋友好鍾意打邊爐,成日揾唔同既餐廳試,今日食到去長沙灣。由於趕唔切食6點半果長,BOOK 左8點半,但可能FULL BOOKING,未到8點半真係唔入得。睇住餐牌,好特別,有指定既選擇方式。未入座時已經諗好。餐廳用左好多以前既一D食具,保留左以前打邊爐既特式仲有好多調味料可以選擇,但我覺得原味已經足夠,食物夠鮮味我地叫左椰子文昌湯底,都幾特別,第一次用椰子湯底打邊爐餐廳仲有INSTRUCTION 同計時器俾我地用,跟住個時間煲好D雞,真係好滑,唔錯,配埋海南桔仔汁就更加鮮味仲以化解雞既油膩感。雞肉SIZE切得岩岩好,件件都好多肉我地仲叫左鮑魚,肉蟹同活蝦,全部都仲郁緊,D 蝦仲想跳出黎咁好似有少少殘忍,正所謂君子遠炮廚,但又真係好新鮮,肉質都唔同D跟住佢既時間咁煮,熟得黎又唔會太老不得不影,好大舊肉,正當然仲有好多嘢食呢個烚下烚下既價錢都算合理,唯一無咁好既係洗手間唔夠大,唔太舒服
朋友好鍾意打邊爐,成日揾唔同既餐廳試,今日食到去長沙灣。
睇住餐牌,好特別,有指定既選擇方式。未入座時已經諗好。
餐廳用左好多以前既一D食具,保留左以前打邊爐既特式
仲有好多調味料可以選擇,但我覺得原味已經足夠,食物夠鮮味

我地叫左椰子文昌湯底,都幾特別,第一次用椰子湯底打邊爐
雞肉SIZE切得岩岩好,件件都好多肉

跟住佢既時間咁煮,熟得黎又唔會太老
不得不影,好大舊肉,正

當然仲有好多嘢食
2018-11-26 68 浏览
同男朋友去長沙灣搵食,睇到呢間六十六十火鍋店,唔係任食形式而係海鮮套餐,覺得幾吸引就入左黎試試。哇,海鮮total可以揀8款,有鮑魚、肉蟹、鮮魷、海蝦等等,款式選擇都好多。雖然海鮮唔係話最高質但係份量、生猛程度都係不錯👍🏻蟹肉都幾彈牙,仲有少少膏,啖啖肉!d蝦食落口都好香!魷魚🦑份量都好多,2個人差d食唔晒,同埋海鮮既材料都好乾淨。呢個蕃茄薯仔都好重蕃茄味,d薯仔又淋又入味。配料方面就叫左肥牛、豚肉、餐肉、響鈴、公仔麵同埋娃娃菜。每款配料都好多,要小心選擇,因為最後會變成泡飯,可能會食唔晒。唔太建議叫公仔麵因為公仔麵索晒d湯底既精華會令泡飯未能做到最佳效果。不過我認為呢個脆米泡飯都幾入味,濃濃既蕃茄配少少脆米,食法新奇,幾特別。
蟹肉都幾彈牙,仲有少少膏,啖啖肉!d蝦食落口都好香!
呢個蕃茄薯仔都好重蕃茄味,d薯仔又淋又入味。
配料方面就叫左肥牛、豚肉、餐肉、響鈴、公仔麵同埋娃娃菜。
2018-11-20
  • 美國肥牛
2018-11-22 62 浏览
朋友們都知道,長沙灣有一間抵食海鮮火鍋店,材料新鮮,二百多元就食到新鮮海鮮,物有所值。今晚我們來吃椰子文昌雞湯底套餐$248(不設加一),先用椰子雞湯滾熟雞來吃,雞件不過不失,令我們驚喜的是湯底,好清甜,是沒味精的感覺,還有軟軟的椰肉、竹笙、馬蹄,光喝湯底可以喝不停呢。之後食海鮮,有鮑魚、海魚、蜆、蠔仔、蝦、蟹等。蝦要用蓋蓋著,因為它新鮮得想跳出來呢,彈牙又鮮味,實在好吃!每人有半隻蟹,蟹肉非常鮮甜,有質素。還有我喜歡的胭脂蚌,亦都很鮮味,但海水味稍重。到最後,就可以將自選配料放進湯,我選了粟米和娃娃菜,補充纖維,粟米看樣子不是超甜粟,但味道可以,娃娃菜每人半棵,覺得這種菜與火鍋最夾的了。這個湯底沒有粥或飯附送的,但吃完所有材料都很飽了。

之後食海鮮,有鮑魚、海魚、蜆、蠔仔、蝦、蟹等。

每人有半隻蟹,蟹肉非常鮮甜,有質素。

還有我喜歡的胭脂蚌,亦都很鮮味,但海水味稍重。
這個湯底沒有粥或飯附送的,但吃完所有材料都很飽了。
2018-11-22 57 浏览
朋友生日想打邊爐又想有海鮮,上網搵到呢間好評不錯,話好食料又靚,於是決定試試佢。佢有三個時段俾客人揀,我地就揀咗八點半,早左十五分鐘到,經已有好多人排隊,好多都應該同我一樣係book 左枱,所以想walk in 就要諗諗問下先。火鍋有三個選擇,粥底,椰子文昌雞,蕃茄濃湯脆米泡飯,我哋見好多人揀左椰子雞,一於試下佢。海鮮一共可以揀八款,火鍋配料就六款,海鮮方面我地揀左肉蟹,鮑魚,扇貝,貝類,蠔,海蝦,鮮魷,同貴妃蚌。我哋揀咗呢個椰子文昌雞底,嚟到啲雞肉係自己來的,等水滾先落,大概煮7分鐘熄火等佢焗一陣。如果唔記得步驟都唔緊要,餐廳入面周圍都有指示教你點樣食呢個火鍋。我哋食咗海鮮先,最令人期待嘅蟹果然冇令人失望,新鮮又多肉,不過開殻都用咗一段時間,所以真係兩個幾鐘三個鐘。鮑魚就一人一隻,有多幾隻就好啦🤣而其他海鮮都好新鮮👍🏻👍🏻👍🏻份量再多啲就好了🙊其他配料如花膠:勁大塊,特登叫嚟補充下骨膠原;西班牙梅頭肉:脂肪分佈均勻,肉質嫩滑,正!特別一提係,呢間火鍋店並不收加一,所以用呢個價食到咁多野,而且質素之高,CP值超高的~

2018-11-13
2018-11-22 25 浏览
六十六十火鍋這間火鍋店真係幾抵食!用料真係幾新鮮,海鮮上台時仲郁架,可想而知鮮到呢!我們先食海南椰子雞鍋,椰肉勁甜,甜得自然,湯頭清甜不膩!好鮮呢!雞肉嫩滑。Juicy juicy之後自選幾款海鮮,樣樣都出色蟹肉大隻帶鮮味,蟹味濃郁,非常鮮甜!蟹肉精華加上湯底一齊食,爽呀!貴妃蚌,鮮味無比,海水味濃郁,不用汁醬都正呀!海蝦口感爽彈,蝦頭蝦味香濃,必選呀。花膠仔,綿綿細緻口感嫩滑!吸哂湯底既香!美國肥牛牛味濃,厚薄適中!好食。

之後自選幾款海鮮,樣樣都出色

貴妃蚌,鮮味無比,海水味濃郁,不用汁醬都正呀!
海蝦口感爽彈,蝦頭蝦味香濃,必選呀。
花膠仔,綿綿細緻口感嫩滑!吸哂湯底既香!
美國肥牛牛味濃,厚薄適中!好食。

2018-11-21 39 浏览
今日來到長沙灣附近,青山道這條街的六十六十火鍋店,是一個很特別的火鍋,一般出去吃的是任吃,而這個是足料,包你飽住肚出返門口。海鮮+自選配料2百幾蚊絕對超值我們選了蕃茄湯底,吃完整個火鍋,會配搭飯放在鍋上,做一個蕃茄栗米泡飯所有海鮮都係新鮮,相信是放在水裡養著,到吃的時候才拿出來,因為我們叫了蝦,當我一拎起既時候,這蝦還跳落地下😂所以非常生猛新鮮自選菜色可以選六項,肉類便選了肥牛和豚肉,肥牛絕對推介👍🏻👍🏻還有響鈴👍🏻👍🏻而公仔麵就因各人喜好,因為最後泡飯會吸哂所有海鮮湯味,若加了公仔麵便吸哂麵到,泡飯就沒有那麼好吃。

海鮮+自選配料2百幾蚊絕對超值

2018-11-21 19 浏览
屋企附近開左間新粥底火鍋見放工番到去都早所以就去食第一輪6:00-8:30粥底火鍋人頭$200位不設加一海鮮總共可選8款其他配料就6款非常抵食!鮑魚一人一隻上到檯仲好新鮮鮑魚滾5-6分鐘就食得食落口感爽而彈牙而且清清甜甜抵讚北寄貝都係一人一隻大大隻食落又無沙仲好爽甜 想encore 多一份手打墨魚丸果然係食海鮮為主食落好重墨魚味仲有粒粒墨丸肉爽口彈牙重頭戲粥底加埋一早預先落既南瓜同芋頭粒煲食落甘甜仲帶小小海鮮味果然係精華所在平時落街食飯都可以落黎食抵食仲唔收加一👍🏻一定再encore
屋企附近開左間新粥底火鍋

平時落街食飯都可以落黎食
抵食仲唔收加一👍🏻
一定再encore
2018-11-19 30 浏览
呢間火鍋店係幾個月前已經係廣告上見到,見到日日都好爆咁,因為佢有三個時段:1. 18:00-20:002. 20:30-23:003. 23:00-02:00我哋已經一早book定8點半時間,佢係位於青山道大街龍寶酒樓百佳附近,長沙灣地鐵站A出口行5分鐘左右就到,好易搵!我哋未到八點半就到咗,因為未夠鐘所以只好喺附近等,差唔多八點半呢個時間見到越來越多人喺鋪頭面前等緊入位😛佢有三個湯底,我哋揀咗椰子文昌雞:每人$248🙈👉🏿八款自選海鮮我地揀左:肉蟹、鮑魚、貴妃蚌、海蝦、蠔、鮮魷👉🏿六款自選火鍋配料我地揀左:西班牙梅頭肉、美國肥牛、娃娃菜、 魚皮餃、花膠、雞件湯鍋一黎到,staff 話等啲湯滾左之後先放啲雞落去,然後蓋上鍋轉大火,水滾之後熄火焗7分鐘。其實個到有埋文字講解,唔使驚唔記得🤣7分鐘之後,啲雞真係熟,好嫩得黎,仲帶有椰子味,食埋椰子士得😋😋😋跟住開始放啲海鮮落去,全部都好新鮮,洗得好乾淨,完全覺得呢個價錢點會食到咁多野😆最值得一讚嘅係:蟹。好多膏,用左椰子湯煮,好鮮甜。食到停唔到😋而且佢個湯底好好飲,好夠味,非常新鮮。自己都飲左半鍋haha最後想講嘅係,佢係無加一的,名碼
1. 18:00-20:00
2. 20:30-23:00
3. 23:00-02:00

佢有三個湯底,我哋揀咗椰子文昌雞:每人$248🙈
👉🏿八款自選海鮮
我地揀左:肉蟹、鮑魚、貴妃蚌、海蝦、蠔、鮮魷
👉🏿六款自選火鍋配料

其實個到有埋文字講解,唔使驚唔記得🤣

最值得一讚嘅係:蟹。
好多膏,用左椰子湯煮,好鮮甜。食到停唔到😋

最後想講嘅係,佢係無加一的,名碼實價,非常高質的打邊爐
2018-11-13
2018-11-18 31 浏览
依度食法幾得意架,先揀一個湯底,再揀海鮮配料,仲有其他肉類同蔬菜,食完打邊爐料之後,就有一個泡飯收尾。同朋友揀咗個蕃茄薯仔湯底,簡簡單單,食海鮮嘅鮮味,同埋整泡飯都應該唔錯。海鮮我哋就有肉蟹,鮑魚,象拔蚌仔,貝類,蠔,同埋鮮魷。肉蟹夠大隻,仲有幾多膏添架!放入湯底煮10幾分鐘就食得喇!肉蟹啖啖肉,又鮮甜,真係好正!鮑魚又好新鮮,熟咗之後肉質好有咬口,彈牙架,一d都唔韌呀!象拔蚌仔都唔錯,鮮甜又爽口。貝類同蠔嘅份量好足呀,又好鮮,我估個湯已經充滿咗海鮮嘅鮮味喇!另外六款配料,有雞件,肥牛,炸魚片,金菇,萵筍,同埋娃娃菜。樣樣都幾唔錯架!食晒打邊爐料之後,侍應幫我哋加入白飯,仲有脆米,煮返滾佢就食得喇!泡飯吸晒d湯,味道好豐富呀!加埋脆米嘅口感,都唔錯架!

2018-11-17 45 浏览
繼上星期打邊爐之後,今日又去食粥底火鍋!食得粥底火鍋,梗係叫多d海鮮,個粥底先有鮮味架嘛!我哋叫咗肉蟹、鮮魷、蠔、象拔蚌、蜆仔、貴妃蚌,當然仲有鮑魚啦!咁嘅配搭,一定夠晒鮮味啦!再加埋美國牛肉,菜呀,雞件咁,豐富到呢!鮮茄薯仔湯底,一開始就放隻生猛肉蟹落去。雖然係肉蟹,但都有蟹膏食下,當然隻蟹果隻大蟹鉗啖啖肉,肉質又爽口,又夠鮮味!蠔仔雖然細細粒,但一碟有成十幾廿隻,好鬼抵食,重點係d蠔一d都唔腥,我哋特登留咗一半唔食住,留翻嚟做蠔仔粥!鲍魚、象拔蚌、貴妃蚌都好好食,爽口而且新鮮。不得不提係有殼蜆,上枱時仲吐緊水,而且一樣係好大碟!食落完全無沙,好正!最後,當我哋準備食海鮮粥嘅時候,又知道咗原來粥底又可以轉泡飯,一於試下 泡飯先!職員拎咗d冷飯同脆米嚟,加入去一滾就熄火食得!講真,融合咗咁多海鮮煮出嚟嘅泡飯又點會唔好食?!鮮甜嘅泡飯,加埋脆米增加口感,呢一餐非常滿足!$200,免加一,有8款海鮮,6款其他食材,仲連埋粥底或者泡飯,抵到咁!唔怪得咁多人幫襯啦!我一路已經見到唔少人因為無book 枱而無得食呀!慘慘豬!

2018-11-15
長沙灣最近開左好多餐廳今日下午去完cafe潮聖之後夜晚就食粥底火鍋火鍋分左三輪分別係6:00-8:30、8:30-23:00同23:00-02:00除左粥底火鍋仲有好多人食既椰子文昌雞鍋不過今日想清清地就叫粥底粥底為$200一位除左包括8款海鮮之外仲有6款其他其他配料睇見都覺得飽😂肉蟹烹煮10-13分鐘都幾大隻同埋睇得出好新鮮肉質爽甜而且非常厚肉令粥水增添啖啖鮮甜味蟶子都有手掌咁大條食落一樣係好彈牙爽口蠔肉夠大碟食落好滑身 鮮味十足!另外仲叫左美國肥牛油脂分佈比例平均食落牛味濃非常香嫩其實食完海鮮已經可以放餐廳一早比定既南瓜同芋頭粒最後就整埋個粥底粥底包含哂整餐既精華食落好鮮甜之餘仲食到粒粒南瓜芋頭令口感更豐富有層次埋單岩岩好$400係呢個市道不設加一都幾抵讚😆性價比高既一餐
長沙灣最近開左好多餐廳

令粥水增添啖啖鮮甜味

蟶子都有手掌咁大條
食落一樣係好彈牙爽口

蠔肉夠大碟
食落好滑身 鮮味十足!

另外仲叫左美國肥牛
油脂分佈比例平均